Cukorbeteg gyermek

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nekem nem a fair-séggel van bajom, sőt! Szerintem az nem fair, hogy ha egy gyereknek van valamilyen baja, akkor azt kizárják a közösségből... viszont nálunk nem a bölcsivezetők döntenek a felvételről, hanem be kell adni a jelentkezést a bölcsibe/oviba, amin fel kell tüntetni, ha a gyerek valamilyen egyéni ellátást igényel. aztán ezt egy bizottság megnézi és eldönti, hogy kiválasztott, vagy bármilyen bölcsibe/oviba felveszik-e a gyereket. tehát ha én odamennék a bölcsibe/oviba, hiába lenne olyan gondozónő, aki bevállalná, a hivatalos procedúrát nem lehet megkerülni! Szóval nem értem, hogy ez akkor máshol nem így van???
Ez nálunk sem így van :O Ennyit számít a kerület? Mert hát mégiscsak egy városban lakunk... Nálunk pont úgy van, ahogy Linuséknál. Fantasztikus ez az egységesség.

tubi

Aktív tag
jól tudom, hogy a Lantus + ultragyors kombinációt elvileg 6 éves kortól kaphatják a gyerekek? van valakinek penes gyerkőce, aki ezt kapja? csak kíváncsi vagyok. köszi!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
jól tudom, hogy a Lantus + ultragyors kombinációt elvileg 6 éves kortól kaphatják a gyerekek? van valakinek penes gyerkőce, aki ezt kapja? csak kíváncsi vagyok. köszi!
Én Dezsőtől tudom, hogy egész gyerekkorban nem akarják az ultragyorsat adni. Kontraindikációja nincs a lantusnak sem és az ultragyorsnak sem (mármint nem ártalmas gyereknek maga az inzulin), csak a gyerekek terápiája nem olyan, amibe ezt bele lehetne illeszteni (az orvosok szerint, de én ezzel totál nem értek egyet).

tubi

Aktív tag
Én Dezsőtől tudom, hogy egész gyerekkorban nem akarják az ultragyorsat adni. Kontraindikációja nincs a lantusnak sem és az ultragyorsnak sem (mármint nem ártalmas gyereknek maga az inzulin), csak a gyerekek terápiája nem olyan, amibe ezt bele lehetne illeszteni (az orvosok szerint, de én ezzel totál nem értek egyet).
hm, akkor ez azt jelenti, hogy valszeg egyetlen orvos nem vállalná be ezt gyerekkorban? azért kérdem, mert a pumpán kívül nincs akkor intenzív terápia a gyerekeknek? vagyis vagy pen előre adott inzulinnal és megszabott CH-val, vagy pumpa, ami lényegében az intenzív terápia... mondjuk még van 4 évünk 6 éves korig :) csak annyira szeretném hinni, hogy lesz ez még jobb is, minthogy annyit és csak annyit ehet, ami ki van osztva neki. elég nehezen megy, a pumpát pedig egyáltalán nem látom megoldásnak most (nagyon nehéz időszak van, dackorszak ezerrel, minden kész küzdelem). és mikortól lehet elvileg penes intenzívet gyerekeknek?

Sziasztok!
Megkaptuk a pumpát és hazajöttünk a kórházból! Még aznap -miért ne- olyat jelzett amit a gyakorlott nővér sem tudott megmagyarázni!:o
Az esti bólus beadás közben leállt a gép és kiírta "nincs inzulin beadás!" ezután hívtam a nővért aki arra gondolt kifogyott az inzulin, de nem inzulin volt , szereléket cseréltünk azért fel is töltöttük és aztán ment rendesen minden tovább!!:hurra: A nővér arra gondolt valószínű mozgott a gyerek beadás közben. Lehetséges de nem ugrált max. ment. Szerintetek lehetséges, hogy a mozgás miatt történt ez?? Ez is csak velünk történhet:mad:!! A gyerek egyébként jól viseli , hordja a gépet. A belövés nem fáj azt mondja!!
Egy kis gondunk van a le és felrakással!! De gyakorolunk a levett kanülön. Van valakinek tanácsa ezzel kapcsolatban.
Szóval most itt tartunk. Ja a gyerek ment ma már iskolába és nagyon ügyesen intézett mindent!!:dr_24: és ami a leglényegesebb nagyon jók voltak az értékei!!
Kinek van távirányítója a pumpájához? Van-e értelme szerintetek? Vagy jobb-e ha majd azt a számítógéphez csatlakozót kérem?

Kedves Kriszta!
Kérdezni szeretném ti hányszor mértek egy nap a gyerkőcnek cukit amióta pumpátok van??
Ja és lefekvéskor lényeges még ,hogy min. 7 legyen a vc. érték?

Üdv. Edit (Medtronic Veo pumpánk van!!)

Szia Edit,

Örülök, hogy Ti is megkaptátok a pumpát és hogy ilyen ügyes a gyereked! Általában 10x mérünk neki, szóval kicsit többször, mint a pennel, de nem zavarja. Nálunk fontos, hogy 7 alatt legyen lefekvéskor a vc érték, mert hajnali 3-ig megy fel neki a cukra és onnantól viszont esik le, így reggel olyan 3,5 és 4,8 értékekkel kel. Az éjszakai bázisán szerintem majd állítanunk kell a doktornővel, de jövő hét pénteken megyünk kontrollra és akkor majd beszámolok, hogy mit mondott. Ez a le és felrakással gondot nem értem, meg a levett kanülön gyakorlást sem? Mi a baj?
Ilyen hibaüzenetünk nekünk még nem volt, "csak" szimplán az egekig kúszott a cukra, több szerelékcsere, inzulincsere után is, de ezt írtam a másik fórumon, olyan mintha eldugult volna nektek a kanül, ilyet már olvastam, szintén a másik fórumon, előfordul.

Kitartást Nektek!

tubi

Aktív tag
sziasztok!
úgy érzem, meg kell osztanom a ma reggeli diabdokival történt találkozás részleteit. Már lehiggadtam. a csúcs az volt, hogy a dokinő szerint egy kétéves (sincs még) gyerek úgy fog megtanulni rendesen enni (minden szórakozás és szórakoztatás nélkül), ha hagyom, hogy ne egyen, ha nem akar, majd behypózik és akkor majd rájön, hogy enni kell. nem szeretnélek Titeket befolyásolni a véleményemmel, mit gondoltok???
a másik, amit nem értek, hogy szerinte ha kaja előtt 4 a cukra, vagy ha 9, akkor is egyen 20p múlva, kifejkezetten leszídott, hogy én mindig aszerint mérlegelek, mikor eszik, hogy mennyi a cukra. egyébként ki is mértük: ha pl 12 kaja előtt, akkor bedtam neki a kajához tartozó inzulint és megmértem 20p múlva, 9 volt, majd 40p múlva, akkor volt 6. és csak akkor kezdtem etetni. szerinte inkább menjen 14-re. nem értem!!! az OK, hogy az elsődleges szempont a hypo elkerülése, de pl. azzal kapcsolatban is vitába keveredtünk, hogy éjfélkor mért 4,5-re én 2 g CH-nak megfelelő banánt adtam, ami felvitte 5,7-re, ő meg lehordott, hogy miért nem adtam 10g CH-t!!!! de minek? hogy jól megdobja neki 10-12-re? akkor meg azért fog leszídni, hogy reggelre miért lett magas. mit gondoltok? komolyan érdekel, nem a magam igazát akarom megerősítve látni, de tényleg érdekel, ezekben az esetekben Ti hogy tesztek. volt még jónéhány cifra dolog, de ezek most a legfontosabbak. Köszi!

tubi

Aktív tag
ja, bocsánat, még egy alap egyet nem értés: én úgy mérek, hogy reggeli előtt, tízórai előtt, ebéd előtt, uzsi előtt, vacsi előtt, utóvacsi előtt. és pont azért, mert minden nap más, hogy tudjam, hogy pl. tízóraira gyorsabb (banán), vagy lassabb (alma, korpovit) CH-t adjak és mikor - ha 9-et mérek a tervezett tízórai előtt, akkor várok kicsit, mert tapasztalatból tudom, hogy le fog menni, és csak fél óra múlva kapja meg a tízórait. Ha 4, akkor rögtön adom neki és lehetőleg gyorsabbat. ha 3, akkor először 1 db kis cukjros kekszet és utána a többit. a dokinő pedig azt szeretné, ha párokban mérnék, reggeli, ebéd és vacsi előtt és után is, de a köztes étkezésnél ne mérjek!!! azt mondta, úgyis látom a gyereken, ha hypozik. amúgy nem, nem látom. ugyanúgy tud feldobott és levert is lenni 3-nál és 9-nél is... szóval lényeg, hogy én mindig aszerint csinálok mindent, amennyi a cukra és nem viszem fel feleslegesen, ha amúgy is magas. szerinte meg mindig pontosan időre kell mindent csinálni, mindegy, mennyi a tízórai előtt a cukra (ne is mérjem meg!!!), egyen csak amennyit szokott, az ebéd előtti cukormérésnél úgyis kiderül, mi volt előtte. de honnan fogom tudni, ha mondjuk 12, hogy hypozott-e, vagy éppen azért magas, mert már kevés az inzulin a megevett tízóraihoz képest??? komolyan, néha úgy érzem, más a célunk. ki is mondta, hogy nem az a fontos, hogy jó legyen a gyerek cukra, hanem hogy tanuljon meg enni és pontos napirendet tartson, mert akkor majd megtanulja a szervezete, hogyan termelje az enzimeket... mi vaaaaaaaaaaan??? valaki világosítson már fel, pls...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
sziasztok!
úgy érzem, meg kell osztanom a ma reggeli diabdokival történt találkozás részleteit. nem szeretnélek Titeket befolyásolni a véleményemmel, mit gondoltok???
Szia Tubi!
A véleményem az, hogy az anyós, a szomszéd, a gyerekdoki, a felnőtt doki, de még a szomszéd falu vegyesboltosa is "jobban tudja", hogy mit mikor, és hogyan kell(ene) csinálni egy anyának a gyermekével.

Bár nekem nem diabos a gyerkőcöm, meg már nem is gyerkőc, de itt egy régi, példa a "mindenki más mindent jobban tud, mint az anya" történésből: Deni fiam kb. 10-12 hónapos volt, amikor a gyerekorvos lehordott, hogy túletetem a gyerekemet, kövér gyereket "csinálok" belőle, nézzem meg, hogy már milyen hájcsíkok vannak rajta, bla-bla-bla. Az anyósom meg azzal traktált (és persze vont felelősségre), hogy éheztetem azt a szegény gyereket, egy olyan korú gyerek akkor egészséges, ha kezén-lábán vastag hurkák vannak, bla-bla-bla.

Na gondoltam magamban, össze kéne ereszteni a gyerekdokit és az anyósomat, hogy egymással birkózzanak a kérdés fölött, engem pedig hagyjanak gyereket nevelni.

Szóval Tubi, a tanácsom az, hogy bízzál magadban. A diabhoz értesz, kaját készíteni tudsz, etetni tudsz, te vagy a gyerekeddel a nap 24 órájában. Véleményem szerint csak "fájt" a doktornőnek, hogy nélküle is el tudod látni a gyerekedet. Csak okosabb akart lenni nálad. Ne hagyd magad felpaprikázni, tapasztalatom az, ha valaki hibát akar találni a másikban, az talál is, vagy ha nem, akkor kreál mondvacsinált hibákat.

Esetleg le tudod tesztelni a dokinőt, hogy valóban csak a "hibát keresi" benned. Legközelebb, ha mész, akkor mondd az ellenkezőjét, mint amit tettél. Ha arra is az ellenkezőjét mondja, akkor tudni fogod, hogy jól cselekedtél, csak a "hibát" keresi benned.

(Bocs, ez a próba puding lehet, hogy másoknak nem tetsző dolog, de nálam bevált gyereknevelés meg egyéb ügyben. Az anyós volt a partner.)

vighkata

ja, bocsánat, még egy alap egyet nem értés: én úgy mérek, hogy reggeli előtt, tízórai előtt, ebéd előtt, uzsi előtt, vacsi előtt, utóvacsi előtt.

a dokinő pedig azt szeretné, ha párokban mérnék, reggeli, ebéd és vacsi előtt és után is, de a köztes étkezésnél ne mérjek!!! azt mondta, úgyis látom a gyereken, ha hypozik. amúgy nem, nem látom.
Erre azt tudom mondani, hogy valóban lehet szükség az étkezés utáni mérésre is, de ez is olyan, hogy ha te kitapasztaltad, hogy az utáni mérés nem fontos, hanem csak az előtti mérés, akkor állj ki a döntésed mellett. Legfeljebb egy-egy mérést végezzél utána is, hogy te is, ő is lássa, hogy van-e rá szükség. Az utáni méréssel te is jobban tudsz kalkulálni, van lehetőséged korrekcióra, ha szükséges. De itt is mondom, te vagy a gyerkőccel a nap 24 órájában, te tudod, hogy a nagykönyv szentírásai mennyire érvényes rátok. Ha nem, akkor ne alkalmazd csak azért, mert ott le van írva, és a doktornő azt felolvassa.

tubi

Aktív tag
Szia Tubi!
A véleményem az, hogy az anyós, a szomszéd, a gyerekdoki, a felnőtt doki, de még a szomszéd falu vegyesboltosa is "jobban tudja", hogy mit mikor, és hogyan kell(ene) csinálni egy anyának a gyermekével.

Bár nekem nem diabos a gyerkőcöm, meg már nem is gyerkőc, de itt egy régi, példa a "mindenki más mindent jobban tud, mint az anya" történésből: Deni fiam kb. 10-12 hónapos volt, amikor a gyerekorvos lehordott, hogy túletetem a gyerekemet, kövér gyereket "csinálok" belőle, nézzem meg, hogy már milyen hájcsíkok vannak rajta, bla-bla-bla. Az anyósom meg azzal traktált (és persze vont felelősségre), hogy éheztetem azt a szegény gyereket, egy olyan korú gyerek akkor egészséges, ha kezén-lábán vastag hurkák vannak, bla-bla-bla.

Na gondoltam magamban, össze kéne ereszteni a gyerekdokit és az anyósomat, hogy egymással birkózzanak a kérdés fölött, engem pedig hagyjanak gyereket nevelni.

Szóval Tubi, a tanácsom az, hogy bízzál magadban. A diabhoz értesz, kaját készíteni tudsz, etetni tudsz, te vagy a gyerekeddel a nap 24 órájában. Véleményem szerint csak "fájt" a doktornőnek, hogy nélküle is el tudod látni a gyerekedet. Csak okosabb akart lenni nálad. Ne hagyd magad felpaprikázni, tapasztalatom az, ha valaki hibát akar találni a másikban, az talál is, vagy ha nem, akkor kreál mondvacsinált hibákat.

Esetleg le tudod tesztelni a dokinőt, hogy valóban csak a "hibát keresi" benned. Legközelebb, ha mész, akkor mondd az ellenkezőjét, mint amit tettél. Ha arra is az ellenkezőjét mondja, akkor tudni fogod, hogy jól cselekedtél, csak a "hibát" keresi benned.

(Bocs, ez a próba puding lehet, hogy másoknak nem tetsző dolog, de nálam bevált gyereknevelés meg egyéb ügyben. Az anyós volt a partner.)
Szia Kata!
Sajna jó a meglátásod :( ezt már az elején le kellett nyelnem, hogy "okoskodom" és "nem figyelek arra, amit mond". Egy jó példa: lehordott, hogy ha 3 napja 10-es cukrokkal kel Ricsi, akkor miért nem emeltem már meg az esti hosszúhatásúját. megmondtam neki, hogy a kedves kolleganője javaslatára, akit ő jelölt ki távollétében. De megegyeztünk, hogy legközelebb ha napokon át ezt tapasztalom, emeljem meg. Most éppen ezt tettem, mire ugyancsak lecseszett... Szóval teljesen tisztában vagyok azzal, hogy én nagyon szúrom a szemét, hogy rákérdezek az ő terápiájának következetlenségeire, de ezen már túltettem magam. most tényleg csak az érdekelne, hogy hogyan teszek a legjobbat Ricsinek. És sztem nem úgy, hogy ha 9-10 a cukra, akkor ráetetem...
amúgy a gyereketetés példád is teljesen ismerős: nálunk fordítva volt a helyzet, Ricsi mindig is kis véznácska volt, egyes dokik szerint "atyaisten milyen sovány ez a gyerek", mások szerint meg "miért, maguk sem kövérek, akkor mit várnak, milyen lesz a gyerek???". ez utóbbi pedig önmagában is oltári nagy baromság, mert egy csecsemő testalkata ennél jóval kevésbé függ a szüleiétől. szóval meg vagyunk áldva még a dokikkal is...

vighkata

komolyan, néha úgy érzem, más a célunk. ki is mondta, hogy nem az a fontos, hogy jó legyen a gyerek cukra, hanem hogy tanuljon meg enni és pontos napirendet tartson, mert akkor majd megtanulja a szervezete, hogyan termelje az enzimeket... mi vaaaaaaaaaaan??? valaki világosítson már fel, pls...
Ezt nem tudom ki mondta, de ez így, ahogy van, egy nagy baromság. Mi a gyerek? Egy gépezet? Na ne má!!! :mad:
Ma már az a trend, hogy az inzulinterápiát alkalmazzuk az igényekhez, nem pedig az életünket a terápiához.

tubi

Aktív tag
Erre azt tudom mondani, hogy valóban lehet szükség az étkezés utáni mérésre is, de ez is olyan, hogy ha te kitapasztaltad, hogy az utáni mérés nem fontos, hanem csak az előtti mérés, akkor állj ki a döntésed mellett. Legfeljebb egy-egy mérést végezzél utána is, hogy te is, ő is lássa, hogy van-e rá szükség. Az utáni méréssel te is jobban tudsz kalkulálni, van lehetőséged korrekcióra, ha szükséges. De itt is mondom, te vagy a gyerkőccel a nap 24 órájában, te tudod, hogy a nagykönyv szentírásai mennyire érvényes rátok. Ha nem, akkor ne alkalmazd csak azért, mert ott le van írva, és a doktornő azt felolvassa.
a tökéletes természetesen az lenne, ha megmérném minden kaja előtt, utána is (de akkor mindegyik előtt-után). de mivel 6-szor eszik egy nap, ez 12 mérés lenne alapból, és erre jön még rá, ha éjjel is kell mérni, vagy mert úgy látom, hypozik/magas. ráadásul a reggeli utáni mérés kb fél 9-re esne. tízórai fél 10-kor van, szóval akkor óránként mérhetnék... sztem az inzulincsúcsot csak azért érdemes mérni, hogy az adott kaja és inzulin "találkozása" mit hoz ki, nem megy-e túl magasra, vagy nem esik-e kaja után. de ezt elég időnként megmérni. viszont ha azt sem tudom, mennyi neki köztes kaja előtt, akkor nem tudom, hogy 3-ra eszik ugyanannyit, vagy 10-re és az nagyon nem mindegy!!!

vighkata

Szia Kata!
Sajna jó a meglátásod :( ezt már az elején le kellett nyelnem, hogy "okoskodom" és "nem figyelek arra, amit mond". Egy jó példa: lehordott, hogy ha 3 napja 10-es cukrokkal kel Ricsi, akkor miért nem emeltem már meg az esti hosszúhatásúját. megmondtam neki, hogy a kedves kolleganője javaslatára, akit ő jelölt ki távollétében. De megegyeztünk, hogy legközelebb ha napokon át ezt tapasztalom, emeljem meg. Most éppen ezt tettem, mire ugyancsak lecseszett... Szóval teljesen tisztában vagyok azzal, hogy én nagyon szúrom a szemét, hogy rákérdezek az ő terápiájának következetlenségeire, de ezen már túltettem magam. most tényleg csak az érdekelne, hogy hogyan teszek a legjobbat Ricsinek. És sztem nem úgy, hogy ha 9-10 a cukra, akkor ráetetem...
amúgy a gyereketetés példád is teljesen ismerős: nálunk fordítva volt a helyzet, Ricsi mindig is kis véznácska volt, egyes dokik szerint "atyaisten milyen sovány ez a gyerek", mások szerint meg "miért, maguk sem kövérek, akkor mit várnak, milyen lesz a gyerek???". ez utóbbi pedig önmagában is oltári nagy baromság, mert egy csecsemő testalkata ennél jóval kevésbé függ a szüleiétől. szóval meg vagyunk áldva még a dokikkal is...
Jájj, de tudom miről beszélsz. Az írásodból tuti, hogy bármit mondasz, teszel, cselekszel, az nem jó.
Amikor Deni pici volt, az még az előző rendszer volt (1986), így nem volt lehetőség orvos választásra, a körzet szerinti orvoshoz kellett menni. Két okból volt szerencsénk. Deni nem volt beteges, így csak a kötelező vizsgálatokra, szurikra kellett mennünk, a másik, hogy Deni 5 éves volt, amikor elköltöztünk, és mindjárt egy másik körzethez kerültünk, egy tündéri dokihoz. Az a doki vitte végig Denit 18 éves koráig, és érdekes módon, annál a dokinál "tudtam" jól gyereket etetni, nevelni.

Hogy neked van-e lehetőséged orvost váltani, azt nem tudom, ha van, tedd meg, mert ez nem állapot, hogy lenyeljél olyan dolgokat, amik csak arra irányulnak, hogy téged levegőnek nézzen (óvatosan fogalmaztam). Tehát vagy hadakozol, és kiállsz az igazad mellett, és akkor te vagy az engedetlen, okoskodó szülő, aki rosszat tesz a gyerekének, vagy lenyeled a piszkálódást, de akkor meg behódolsz, alárendeltté válsz. Hát egyik sem jó verzió, a behódolás a legrosszabb, mert sérül a személyiséged. Arról nem is beszélve, hogy Ricsi megérzi, hogy valami nem klaffol körülötte. Ugyanis a gyerkőc ott van, hallja, hogy egy méltóságteljes, fehérköpenyes néni piszkálja a mamáját, akit ő szeret, akiben ő bízik. Vagyis nem fogja tudni összerakni a történéseket, nem fogja érteni, hogy mi zajlik körülötte, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben.
A gyereked az első, és persze a te lelki békéd, a nyugodt körülmény, hogy jól tudd csinálni, amit csinálsz, ha pedig nem, akkor valóban korrekt segítséget, tanácsot kapjál, ami valóban a rossz döntéseket szűri ki.

vighkata

a tökéletes természetesen az lenne, ha megmérném minden kaja előtt, utána is (de akkor mindegyik előtt-után). de mivel 6-szor eszik egy nap, ez 12 mérés lenne alapból, és erre jön még rá, ha éjjel is kell mérni, vagy mert úgy látom, hypozik/magas. ráadásul a reggeli utáni mérés kb fél 9-re esne. tízórai fél 10-kor van, szóval akkor óránként mérhetnék... sztem az inzulincsúcsot csak azért érdemes mérni, hogy az adott kaja és inzulin "találkozása" mit hoz ki, nem megy-e túl magasra, vagy nem esik-e kaja után. de ezt elég időnként megmérni. viszont ha azt sem tudom, mennyi neki köztes kaja előtt, akkor nem tudom, hogy 3-ra eszik ugyanannyit, vagy 10-re és az nagyon nem mindegy!!!
Teljesen világos a szitu, kár, hogy a doktornő a diplomájával ezt nem rakta még össze. Mérjél a következő kontroll előtti egy-két napon előtte is utána is, és dugd az orra alá. Mondjon rá valamit, de te abból a mondandóból csak minden harmadikat tartsd a fejedben, a többi úgyis szúrka-piszka lesz. Ezzel az előtte-utána méréssel ki lesz elégítve a vágya, az lesz, amit ő akar. (Valami másba úgyis bele fog kötni, na azt engedd át a fejeden.)

Kedves mindenki, lehet, hogy most sokan csóváljátok a fejeteket, hogy ilyen tanácsot adok Tubinak, de ezeket igazán csak az tudja, aki már megkapta a hasonló szitukat. Nincs kiút, és nem lehet jót és jól tenni.

tubi

Aktív tag
Jájj, de tudom miről beszélsz. Az írásodból tuti, hogy bármit mondasz, teszel, cselekszel, az nem jó.
Amikor Deni pici volt, az még az előző rendszer volt (1986), így nem volt lehetőség orvos választásra, a körzet szerinti orvoshoz kellett menni. Két okból volt szerencsénk. Deni nem volt beteges, így csak a kötelező vizsgálatokra, szurikra kellett mennünk, a másik, hogy Deni 5 éves volt, amikor elköltöztünk, és mindjárt egy másik körzethez kerültünk, egy tündéri dokihoz. Az a doki vitte végig Denit 18 éves koráig, és érdekes módon, annál a dokinál "tudtam" jól gyereket etetni, nevelni.

Hogy neked van-e lehetőséged orvost váltani, azt nem tudom, ha van, tedd meg, mert ez nem állapot, hogy lenyeljél olyan dolgokat, amik csak arra irányulnak, hogy téged levegőnek nézzen (óvatosan fogalmaztam). Tehát vagy hadakozol, és kiállsz az igazad mellett, és akkor te vagy az engedetlen, okoskodó szülő, aki rosszat tesz a gyerekének, vagy lenyeled a piszkálódást, de akkor meg behódolsz, alárendeltté válsz. Hát egyik sem jó verzió, a behódolás a legrosszabb, mert sérül a személyiséged. Arról nem is beszélve, hogy Ricsi megérzi, hogy valami nem klaffol körülötte. Ugyanis a gyerkőc ott van, hallja, hogy egy méltóságteljes, fehérköpenyes néni piszkálja a mamáját, akit ő szeret, akiben ő bízik. Vagyis nem fogja tudni összerakni a történéseket, nem fogja érteni, hogy mi zajlik körülötte, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben.
A gyereked az első, és persze a te lelki békéd, a nyugodt körülmény, hogy jól tudd csinálni, amit csinálsz, ha pedig nem, akkor valóban korrekt segítséget, tanácsot kapjál, ami valóban a rossz döntéseket szűri ki.
jaj,

de jól írsz, ezt kellene a kedves dokinő orra alá dugni ;) válthatunk, persze, sőt, ma ő maga mondta ki, hogy szerinte lehet, hogy másik orvost kellene keresnem... én erre azt mondtam, hogy igen, lehet, hogy ebből az lesz... a vicc az, hogy konkrétan tudok olyan anyukáról, aki el is vitte a gyerekét máshová. na de lényeg a lényeg: már tudjuk, kihez mennénk, ha valóban kellene, egyelőre azonban úgy vagyunk vele, hogy amíg nincs nagy baj (és nincs, a megoldandó problémák nagy részét tudjuk kezelni), addig nem akarunk mozgolódni. de hosszú távon azért szeretnénk egy konzekvensen gondolkodó, normális dokit, aki elmondja, mik az ő szempontjai és meghallgatja, ha én valamire rákérdezek...

vighkata

hogy amíg nincs nagy baj (és nincs, a megoldandó problémák nagy részét tudjuk kezelni), addig nem akarunk mozgolódni.
Lehet, hogy nincs baj, te ezt érzed, mivel tudod kezelni a problémát, leginkább a diabos részét. De ez a szitu, ahogy magam elé képzelem, szerintem egyáltalán nem jó Ricsinek. Neki arra van szüksége (a jó diab vezetés mellett), hogy azt a nénit, bácsit is szeresse, akihez a mamája elviszi.

vighkata

Kedves Mamák, én a ti véleményetekre is kíváncsi lennék, mert egészen biztos, hogy némely dolgot nem egyformán látunk, sőt, egyáltalán nem biztos, hogy mindenben jó tanácsot adtam.
Szóval léccike írjátok le ti is, mit gondoltok.:)

tubi

Aktív tag
Kedves Mamák, én a ti véleményetekre is kíváncsi lennék, mert egészen biztos, hogy némely dolgot nem egyformán látunk, sőt, egyáltalán nem biztos, hogy mindenben jó tanácsot adtam.
Szóval léccike írjátok le ti is, mit gondoltok.:)
igen, igen, engem is érdekel!
Kata, amúgy erre a lelki oldalra nem is gondoltam még, mert úgy éreztem, hogy Ricsi egyelőre nem érti ennek a lényegét, nem tudja, hogy ő "más" és hogy emiatt megyünk a doktornénihez, de igazad van, nem szabad így hagyni, mert nem buta gyerek, nemsoká meg kell majd vele beszélni ezt is. amúgy ő utál orvoshoz járni, de ezzel a dokinővel jóban van, mert tényleg nagyon kedves a gyerekekhez, nem is értem, hogyan tud néha olyan - gyereknevelés szempontjából - fura dolgokat mondani, amilyeneket...

vighkata

igen, igen, engem is érdekel!
Kata, amúgy erre a lelki oldalra nem is gondoltam még, mert úgy éreztem, hogy Ricsi egyelőre nem érti ennek a lényegét, nem tudja, hogy ő "más" és hogy emiatt megyünk a doktornénihez, de igazad van, nem szabad így hagyni, mert nem buta gyerek, nemsoká meg kell majd vele beszélni ezt is. amúgy ő utál orvoshoz járni, de ezzel a dokinővel jóban van, mert tényleg nagyon kedves a gyerekekhez, nem is értem, hogyan tud néha olyan - gyereknevelés szempontjából - fura dolgokat mondani, amilyeneket...
A gyerekek nagyon szenzitívek, a kis radarjukkal mindent felfognak, még akkor is, ha nem értik. A maguk módján fel is dolgozzák, és itt pont ez e lényeg, hogy a maguk módján. Miután nekik még nincs tanult, vagy tapasztalati úton szerzett tudásuk, elképzelhető, hogy bizonyos eseményeket rosszul, vagy károsan értelmeznek. Itt jó, hogy a dokinénit kedveli, de azt biztos érzi a kis csápjával, hogy ez közted és a doktornő között nem teljesen problémamentes. A gyerekek a szülőktől és végtére is a felnőttektől tanulnak, tőlük szerzik a viselkedési mintákat is.
Olyan ez, minthogy nem káromkodunk egy kisgyerek előtt, mert hiába nem értik, megtanulják azt is, és azt gondolják helyénvalónak, mert a felnőttektől hallják. Aztán amikor "felmondják", nem értik, hogy miért szól rájuk a mamájuk, hogy nem szabad csúnyán beszélni.
Mindentől úgysem tudjuk megvédeni a gyerkőceinket, meg tuti hozunk hibás döntéseket, de amiről tudjuk, hogy kikerülhetők, azokat kerüljük is még időben. (Utólag nagyon sok példát tudnék saját magamnak felsorolni, amit elbaltáztam anno, de a megtörtént dolgot nem tudom semmissé tenni.)

Oldal tetejére