Cukorbeteg gondozó/gondozás

Zsu77

Új tag
Na jó,megpróbálom dióhéjban leírni,hogy kerültem OGTT-re,legfeljebb,ha valami nem tiszta és érdekel,akkor majd rákérdezel.

Zsu77

Új tag
Az én gondom és szándékosan nem írok betegséget,mert a szó klasszikus értelmében én nem vagyok az,és remélem,hogy nem is leszek.Családunkban a 2-es dúl-fúl és elnézve a problémám,rám is fáj a foga,de speckó nem adom magam könnyen,bár a küzdelem eléggé napi szintű és sokszor keserített már el a végletekig.Szóval olyan 2,5 éve tart a dolog,mára sikerült magam gatyába rázni,de ha nem figyelek,gyakorlatilag kezdődik előlről az egész.Persze olyan "alkati adottságok"ban,mint a te fiadnak Kata már korábban is volt részem olyan 19 éves koromtól kezdve.De elvétve,és én akkor még nem is tudtam,hogy miért is remegek és mi olyan fura.Pedig már akkor gyorsan rájöttem:csak enni kell.De 2,5 éve egy hajnalban arra ébredtem,hogy:"Istenem:meghalok".Persze nem,hiszen itt vagyok,de onnantól kezdve minden délelőttöm azzal telt,hogy 1,5-2 óránként az ájulás kerülgetett,délután és éjszaka ritkábban.Borzasztó hányinger és telítettség érzés társult hozzá,ami lehetetlenné tette azt,hogy felismerjem:ennem kéne.(egy diabos gyereket szerinem ezért nehéz etetni,ha még túl kicsi)De a lényeg:hamar kiderült viszont az,hogy ilyenkor a szőlőcuki megoldást hoz.De még ekkor sem értettem mi van.Mikor elkezdtem,bár olyan bizarrnak tűnt,a cukorbetegség témájával foglalkozni,akkor szembesültem a hipo fogalmával és velejáróival.Ma már mindennnek utánaolvasva,eleget filózva tök egyedül rájöttem,hogy hogyan lehet élhető az életem.Költözések miatt jó pár körzetisnél jártam,de állandóan azt mondták lelki-lelki-lelki.Holott én tudtam,hogy nem-nem-és nem.Végülis vettem egy vércukormérőt,ami amellett,hogy nagy segítség lett,igazolt is.Csak egy példa:étkezés előtti:4,8.Étkezés utáni:4,0.Másik:egyszer véletlen nem volt nálam cuki.Eredmény:elájultam.Jó volt...A mostani dokim küldött a tünetek miatt OGTT-re.Mit mondjak,nagyon nehéz és sok próba,tanulmány után vagyok úgy ahogy,de pl. a mostani,nem régi kánikula megint kikezdett,szerencsére hamar sikerült aztán visszabillenni.Talán így ennyi.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mi a max.amit írhatok?

Nincs limit. Az egyetlen korlátozás, hogy nem lehet obszcén, bántó, sértő. Ha Tímeácskától és tőlem többet írsz, akkor beveszünk a "sokat beszélünk, hiszen nőből vagyunk" csapatba. Isten óvja a környezetemet, ha már nyugdíjas leszek, és mindenre rá fogok érni.

vighkata

No Zsu77, olvastam a kálváriádat. Hát nem semmi, nem is tudok nagyon hozzászólni. Talán a többieknek vannak tippjei. A legjobb, amit tehettél, hogy vettél cukimérőt, és figyeled magadat, és résen vagy.

Zsu77

Új tag
Köszi,aranyos vagy.A napjaim már rendben vannak,csak ügyeskedni kell,de néha úgyérzem,hogy "ami elmúlt soha nem jön vissza már",szóval valami azért csak elromlott itt bent,mert nem elég neki a rendezett élet,meg az összes dietetikusi infom sem,hogy abbahagyja.:(

pusimelu

Őstag
Zsu77!Nem tudom hogy jót írok e ,de nálunk 1 -típusú cukorbetegeknél az a probléma hogy kevés inzulint termelünk.Szerintem te pedig sokat termelsz hyperinzulinémia a neve már hallottam róla de én csak találgatok.Mindenenk esetére vizsgáltasd ki magad,az a biztos.Kiváncsi vagyok milyen eredményeid lesznek!Meli

Zsu77

Új tag
Köszönöm a törődést.Igen,mára már én is tudom,hogy ezt hiperinzulinémiának hívják és sajnos azt is,hogy ez mit jelent.Ez gyakorlatilag a 2-esnek egy előfázisa.Tulajdonképpen szerencsésnek tartom magam,hogy mivel alkatilag nekem mindig alacsonyabb volt,így egy kis zuhit szinte rögtön meg is érzek,míg mások,akik nagykönyvi stabil 5-ök,már csak akkor veszik észre hogy egy negatív folyamat akár évtizedekkel ezelőtt is,de elindult náluk,amikor más késő.Talán mások csak annyit éreznek,hogy állandóan éhesek,meg hogy több kaját igényelnek,mint korábban.Ettől aztán elhíznak és a többit ismerjük.Nehéz ez ellen ellensúlyozni,de nem lehetetlen.Sokat kutattam és filóztam,mire rájöttem mi segít nekem.Speckósan étkezem és azóta jó.A "fájdalom"csak a zsarolásában van.Én is elég frankón tudom magam érezni,ha 1(!)-2-3 óránál régebben ettem és ez ha mostanra már azonnal ájuláshoz nem is vezet(hál'Isten),de szépen beremeg a rendszerem.Tulajdonképpen ez fordított a dietetika felé is,amit mára nagyon megkedveltem.Itt ezen a dr.info-n találtam egy nagyon találó kifejezést:kóros cukortűrés.Nagyon találó!Minél többet és minél tisztábban fogyasztok cukit,annál inkább,annál gyorsabban és annál erőszakosabban vág le.Szóval érdekes egy paradox.Úgyhogy középtávfutó vagyok a kaja választásban,de végülis ez nem olyan rossz válasz,hiszen csak egészséges étkezéssel lehet,hát ha megállítani nem is,de lassítani a cukorbetegség terjedését a világon.Ez a cél valahogy engem lázbahoz.Ha megadnák az Égiek,jövő titka,bele is vetem magam...:)Nagyon sok diabos ismerőssel,baráttal hozott össze a sors már egész gyerekkoromtól kezdve,és nagyon bosszant ez a betegség.Meg az,ha nem vigyáznak magukra! :)

vighkata

Zsu77, itt ugyan jellemzően inzulinos diabosok vannak, de pont mi tudjuk, látjuk a legjobban, hogy mennyire hiányosak az ismereteik a 2-es tip., vagy csak diétára szoruló cukorbetegeknek. Ha mindenki annyit törődne a saját állapotával, mint te, akkor kevesebb lenne a késői szövődmény, és a kóros elhízás.
Szóval gyűjtsed csak az infokat, és terjeszd magad körül, főleg hogy írtad, hogy körbe vagy véve 2-es tip. diabosokkal.

vighkata

Zsu77!

Van egy vizsgálat, amit pont arra használnak, hogy megállapítsák vele a maradék saját inzulin mennyiségét. Ezzel tudják azt is megállapítani, hogy valaki 1-es vagy 2-es tip. diabos-e, vagyis diagnosztikus célzattal is végzik. Nem óccsó vizsgálat, nem is végzik csak úgy kérésre. Ugye ha több inzulint termel a hasnyálmirigy, akkor valószínű, hogy 2-es tip., de ilyenkor végeznek még egyéb vizsgálatokat is.
Ezt a vizsgálatot úgy hívják, hogy C-peptid
Az archívumban erre is van topik, vissza tudod keresni.

Zsu77

Új tag
Köszönöm az infókat,bár biztos nem mondok újat,ha azt mondom,hogy már a c-peptidről is van infóm.Muszi volt neki látni a kutakodásnak,mert egyszrűen élhetetlen volt az életem,de a körzeten erre nem veszik a fáradtságot...a mostani dokim teljes labort kért múlt nyáron OGTT-vel,semmi olyan nem volt benne,ami más jellegű választ adott volna.Nem kívánok több labort,mert a módim bevált,persze azt nem tudom,hogy helyre hoz-e,de legalább tök jók a napjaim.De ha sikerülne,akkor szeretném a pályám errefele terelni,dehogy mi lesz belőle...egyébként több 1-est ismerek,mint 2-est.Bár anyukám,papám esetében 2-esről beszélhetek csak.De hidd el,1-esek közt is van olyan,hogy az ember haja az égnek áll.Úgyhogy nagyon tetszik,ahogy igyekeztek,szerintem ez így jó.

vighkata

Én azt csípem a legjobban, amikor valaki nem tudja, hogy van 1-es, és 2-es típus. Innentől már honnan tudná, hogy ő melyikbe tartozik. Ja és még a cukorbetegségéről is az orvosok tehetnek. Hát igen, ilyennel is találkoztam.

vighkata

Zsu77, nézted, hogy én is dunaújvárosi vagyok? 'Mé nem futottunk még össze? Mert Csepel körül mászkálsz?

Zsu77

Új tag
Kata!Nem!Azért nem futottunk még össze,mer én asztat utálom!Má mint futni.10m=megfulladok,végem,orvost,segítség,má látom a fényt,stb...De bicajozni szeretek!:) :) Merre lakol?Én vácizok...

Zsu77

Új tag
Na,Kata,elkezdtem olvasni a kincsesbányát,és van 1-2 dolog,ami nem tiszta,úgyhogy kérdezek.Khm...Először is mit jelent az,hogy patogenezis?Úgy van egy tippem,de jó lenne inkább tudni...Köszike.

Zsu77

Új tag
Angeli professzor már a nyolcvanas években megjegyezte egy konferencián, hogy „…rosszul kezeljük a cukorbetegeket, mert rögtön gyógyszert adunk nekik, ahelyett, hogy lefogyasztanánk őket”.

Zsu77

Új tag
Na ez az idézet most jó kicsi lett,úgyhogy kénytelen vagyok a kérdésemet külön megírni.Miből gondolja az a prof,hogy pusztán fogyókura megoldja egy 2-esnek a kezelését?Helyes látásmód ez véleményed szerint?Én nehezen tudom elképzelni,de ha így lenne igaz,akkor érdekelne:hogy-hogy?

Zsu77

Új tag
"A szövődmények kialakulásának elkerülése illetve késleltetése, vagyis az egészségmegőrzés. Az ehhez vezető út, a hipo- és hiperglikémiás állapotok kerülése."Az világos,hogy a hiperg. szövődményeket okozhatnak,ezért kerülendő.De:mit tudna okozni szerinted sok hipo?Annyit én is tudok,hogy maga az ájulás agysejt-pusztító (én kérem még normális vagyok,a hangok is ezt mondják!),de ezenkívül nehezen látom be:mi egyéb lehet még?

tímeácska

Őstag
Na ez az idézet most jó kicsi lett,úgyhogy kénytelen vagyok a kérdésemet külön megírni.Miből gondolja az a prof,hogy pusztán fogyókura megoldja egy 2-esnek a kezelését?Helyes látásmód ez véleményed szerint?Én nehezen tudom elképzelni,de ha így lenne igaz,akkor érdekelne:hogy-hogy?

Szerintem, nem úgy értette az a prof, hogy MINDEN cukorbetegnek (2-es típusú, persze...) CSAK a diéta megoldaná a magas vércukor problémáit... Véleményem szerint az idézett mondat úgy értelmezendő, hogy nagyon sok 2-es típusú betegnél már a súlyfelesleg csökkentése is eredményt hozhat, bizonyos esetekben megoldást is jelentene a testsúly csökkentése és/vagy normalizálása... Csak, mint ezt tudjuk, nem olyan egyszerű... Illetve, sokkal hosszabb ideig tartana ezt kivitelezni, és tendenciát levonni a több hónapos fogyókúrából, mint gyorsan hamarjában tablettás kezelést bevezetni... Aminek ugyebár sokkal "látványosabb" a változása, és nem utolsó sorban gyorsabb is, és az orvostól sem "vesz el annyi időt" egy beteg edukálása... (Itt a testsúlycsökkentés megértésének/elfogadásának megértésére/elfogadására gondolok... Hú, lehet, bonyi mondat lett... De ugye érteni?)
Egyébként valóban okozhat 2-es típusú cukorbeteg esetében a testsúlycsökkenés vércukor normalizálódást... A válasz a sejtek jobb inzulinfelhasználó képességükben keresendő, és a ß sejtekre is relatíve kisebb teher jut... Nem utolsó sorban, minden túlsúllyal bírót rá kell(lene) venni a testsúlyának csökkentésére/normalizálására az elhízással kapcsolatos egyéb -cukorbetegségtől független- szövődmények elkerülése végett... Na, igen ám, de ehhez kétoldali pozitív hozzáállás szükséges: mind a kezelőorvos és team-je (ápoló, dietetikus, stb.), mind a beteg/páciens (szándékos a "/" jel, mert egy esetlegesen "csak elhízott" ember nem feltétlen illetendő a beteg kifejezéssel, annál inkább lehetne ebben az esetben használni a "potenciális beteg" kifejezést, némi iróniával...) megfelelő hozzáállása nagy mértékben kell a végkifejlet pozitív kicsengéséhez... Ha valamelyik oldalon nem kielégítő a hozzáállás, nos, akkor sokkal nehezebb helyzet elé van állítva mind a két fél...

Zsu77

Új tag
Má meg is ettem,világos,mint a vakablak!:)De most komolyan:nagyon jó írás,a java be is épült a szürkémbe,de hát van ott,amit nem árt bemagolnom...:)

Oldal tetejére