Babázhatok

laffi

Tag
Melinda! Actrapid / Inzulatard is használható a terhesség alatt. Az átállításra idő kell, a sok hypo miatt nem vettél vissza az inzulinokból?
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Ismét itt vagyok! :lol: Bár néha beleolvastam a hozzászólásokba, de csak egy-két témában, válaszolni sajna nem volt időm. Időm most sincs sokkal több, de talán egy picit rendezettebbek lettek a napjaim és így már talán képes leszek részt is venni a beszélgetésekben :)

Valami rémlik, hogy kérdezte itt valaki, hogy milyen inzulinokkal lehet szülni - gyereket vállalni mármint. A Humalog is mehet már szerencsére, szóval Insulatard, mint bázisinzulin (a Lantus még nem teljesen legális terhesség alatt, de már sokan próbálják), meg ahogy Laffi is írta, az Actrapid az egyik gyorshatású és a Humalog a másik, amivel lehet. A Humulin N és R-ről úgy tudom szintén lehet, de ezek pont olyanok úgyis, mitn az Insulatard és az Actrapid. A Humalog viszont nagyon jó, hogy már engedélyezett, leginkább ugye annak, aki eddig is Novorapidot vagy Humalogot használt (ezek is ugyanolyanok ugye...).

A diabdokikkal kapcsolatban szerintem annak érdemes a Thaisz dokinőhöz menni, aki régóta cukros és/vagy nagyon kezelhetetlenek a cukrai. Aki nem régóta cukros vagy nem kezelhetetlenek a cukrai, annak valóban nagyobb választási lehetősége van, pl akiket Naty ajánlott, róluk már mástól is sok jót hallottam. Aki meg azt szereti, ha katonás rendben megparancsolják neki, hogy mit, mikor, hogyan, mennyit és akar sokat kórházban feküdni, annak a Baranyi dokinőt is tudom ajánlani :) De viccet félretéve, ha valakinek kell egy ilyen támasz, kell, hogy mindig szigorú kontroll alatt legyen, annak a Baranyi dokinő az ász és sokaknak valóban nagyon sokat segít, főleg olyanoknak, akiknek amúgy elég rosszak az értékei és igénylik a szigorú kontrollt - ez már az ember egyéniségétől függ (én nem tudom ezt a típusú kontrollt elviselni, de nem mindenki ilyen).

A zöld jelzéssel kapcsolatban, nekem elég rossz cukraim voltak, igen instabil típus voltam, de mikor elkezdtünk próbálkozni, akkor saját magamtól nagyon figyeltem és jó cukraim voltak, így nálam nem volt egyáltalán zöld jelzés vagy piros vagy bármi :), a dokinő csak abban akart biztos lenni, hoyg a HbA1c-m jó-e és, hogy jó inzulinokat használok. Aztán meglepődött ő is, hogy ejha, már próbálkozunk is, mikor felhívtam, hogy pozitív lett a tesztem :) De ez nyilván nem hétköznapi dolog, már 8 éve járok a Péterfybe és elég jól ismer engem a dokinő. De ennek ellenére, egyetértek Natyval, szerintem is kötelező legalább ismerni a diabdokit teherbe esés előtt... Én azért a nőgyógyászt is felkeresném... Bár nálam 5. hónapban volt egy orvosváltás (vagyis akkor választottam végül szülészdokit, külföldön voltam addig és ott máshoz jártam) és így is tök jó volt minden, de ha újra kezdeném, én előbb választanék szülész orvost, minthogy teherbe esem.
Hajrá mindenkinek, aki próbálkozik, nekem ez a 9 hónap volt életem egyik legszebb időszaka - ennél márcsak a mostani, a babázós a szebb :) :lol:
üdv,
Molli
 

Kovica

Új tag
Szia Molli!!
Úgy örülök, hohy újra itt vagy! :)
Kérlek írj arról, hogy mi is történt Veled/Veletek.
Mindenre kíváncsi vagyok!
Jó egészséget Bab ának és a Mamának is.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kovica írta:
Szia Molli!!
Úgy örülök, hohy újra itt vagy! :)
Kérlek írj arról, hogy mi is történt Veled/Veletek.
Mindenre kíváncsi vagyok!
Jó egészséget Bab ának és a Mamának is.

Köszönöm!! :)
Úgy volt, hogy szept 15-én be kellett feküdnöm túlhordás miatt. Elvileg 18.-án kellett volna, hogy elkezdjék indítani a szülést, ha magától nem indul addig. És milyen klassz az élet :), aznap reggel voltak olyan jeleim, ami miatt lehetett sejteni, hogy magától beindul még aznap és ezért nem kellett indítani :) Szóval végülis spontán indult és este 5-től éjjel 1-ig tartott, azaz 1-kor, 19.-én született meg Szakács Nimród András. Utána voltak kisebb "dolgok", minthogy leragadt a méhlepényem és kicsit többett kellett varrni, mint átlagos lenne (ezekkel rendesen megszenvedtem, nemcsak a szüléssel :) ), majd megkaptuk 1 órára a babát (mekkora élmény volt az!!), majd várnom kellett délig, akkor kaptam meg legközelebb, onnantól viszont folyamatosan velem volt a kórházban is. Apás szülés volt és Apa elvágta a köldökzsinórt :) 1 dolgot szúrtak el a szülés közben: véletlenül nem kapcsolta ki a doki a cukros infúziót, mikor elkezdett felfelé menni a cukrom... így 20 felett volt, mikor megszületett a baba (előtte meg folyamatosan 6-7 volt). Azt hiszem, ezért is merültem ki az átlagnál jobban, mivel ugye inni sem lehet ilyenkor, aztán ez nem jött jól, de a babának állítólag nem ártott egyáltalán - csak nekem :) De aztán én átvettem az irányítást és levittem reggelre szépen 10 alá, de azért vicces volt, hogy én mondtam meg szinte végig, hogy mit hogyan kell csinálni, most ennyi és ennyi inzulint adjanak még stb - akkor szúrta el a doki, amikor már 1 perces fájásaim voltak és nem tudtam már erre koncentrálni...
3 napig voltunk kórházban, ez pöttyet kevésnek bizonyult, mert a tejem aznap jött csak meg és ez nem jó így... mivel itthon nem tudtam semmit sem pihenni, végülis alig van tejem azóta is sajnos (szinte tuti, hogy a kevés pihenéstől, 2 hétig volt hőemelkedésem a kimerültség miatt), így minden kajánál 3/4 részben tápot kap. Szerintünk persze a világ legédesebb kisgyereke :wink: , imádjuk!!
Azóta meg etetés, sírás, ringatás, alvás - ilyesmivel telnek a napjaink :) Ja, és örülünk, hogy legalább eddig szép idő volt! :)
üdv,
Molli
 

Kovica

Új tag
Köszi Molli!
Kedves, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.
Megnyugtató, hogy, ha kisebb malőrökkel, de klasszul sikerült a szülésed. Izgultunk, szorítottunk mindannyian.... remélem érezted:))). Hiszem, mert tapasztaltam, ha sokan szorítanak, izgulnak értünk, olyan, mintha egy óriási szeretet burokban lennénk a történések közepette és minden csak jóra fordulhat velünk :) .
Tapasztalatból írom, ez az az időszak, amelyben az ember lánya ülve, menve, állva aludni tudna, ezért hodd el nem szégyen, ha a Csöppentyűd alszik, tedd azt Te is, az majd kicsit segít a tej-képződásben is.
Legyen kellemes a hétvégétek.
 

laffi

Tag
kmolli! Lassan már egy hónapos a kicsi fiú! Sajnálom hogy nincs elég tejcid, akármennyi is van, add neki, abba ne hagyd a szopit.
 

Melinda

Új tag
laffi írta:
Melinda! Actrapid / Inzulatard is használható a terhesség alatt. Az átállításra idő kell, a sok hypo miatt nem vettél vissza az inzulinokból?
Sziasztok!
Mostanában a munka miatt nem volt időm böngészni, de látom, hogy páran írtatok, és köszönöm! Visszavettem az inzulinból, de egyszerűen nem tudtam annyira visszavenni, hogy ne legyen sok. Volt, hogy az orvos által előírtnak csak a negyedét adtam be, és még az is sok volt.
 

Melinda

Új tag
Beloju írta:
Szia Melinda!
Én is hasonló cipőben járok. Engem is átállítottak a napi 5X-i actrapidra hozzá 7x-i evésre. Komolyan, a hajnali 3órás beadás kevésbé visel meg, mint ez a végeérhetetlen evés. Nekem is rögtön felugrott 4 kiló, amit remélem most már tartok. Ami pozitívum viszont, hogy ezzel a kezeléssel 6,1 lett a legutóbbi HGa1C, ami még soha nem volt ilyen jó!:)
Így most már az orvos szerint is bátran lehet probálkoznunk.
Orvos ügyben még én is bizonytalan vagyok. Akit a kezelőorvosom ajánlott, nem volt szimpatikus, uhogy még kereső fázisban vagyok. Bár kaptam már jótanácsokat.:)
Szia!
Jó tudni, hogy nem csak én vagyok ilyen szerencsétlen...Nekem ugye most leállította az orvosom az előgondozást, úgyhogy azóta sikerült visszanyernem a "versenysúlyomat". Nem vagyok se kövér, se sovány, de azért a 6 kiló pluszt megéreztem. A lelkemnek sem tett jót, hogy úgy éreztem magam, mint egy viziló. neked mennyi idő alatt állt be ez a HgbA1c szint? És megkérdezhetem, hogy melyik városban laksz? Csak hogy tudjam, máshol is ezt az inzulinterápiát alkalmazzák, vagy netalán egy helyre járunk?Én veszprémi vagyok...Jó, hogy neked azt mondták, már próbálkozhatsz. Az a baj, hogy azzal sokkolom magam, hogy én még idáig sem jutottam el, meg nem is fogok. Persze a férjem vigasztal, hogy biztosan lesz kisbabánk, de engem valahogy egyre jobban hatalmába kerít a kétségbeesés. Elég annyit mondania a páromnak, hogy látott egy szép babát, aztán már bőgök is. Remélem ennél már csak jobb lesz.
 

szolnok

Új tag
Kedves Melinda!

Diabéteszes lányomnak a terhességre való felkészítés másfél évbe tellett. Inzulatard és achtrarapid mellett ekkor sikerült 3 szor egymás után 7 alatti HgA1c értéket összehozni. Szerencséje volt, mert a zöld jelzés után, szinte rögtön teherbe esett, ekkor állították át napi azthiszem 7 szeri ahtrapidra, amivel végig vitte az áldott állapotát és zült gyönyörű 4, 2kg kicsilányt aki ma 14 hónapos. Ugyhogy fel a fejjel. !!! és sok sikert és kitartást.
egy boldog nagymama.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Melinda, Beloju: egy régi, bevált módszer ez a sokszori Actrapidozás a terhességre felkészítés és a terhesség alatt. De már külfölfön ez elavultnak számít. Viszont kis hazánkban az elavult kezelések sajnos igazából nem avulnak el, hanem sok helyen ma is ezeket erőltetik, mert nem tudják, más inzulinokkal hogyan kell ezt végigvinni, akkor az orvosnak is jobban utána kéne járnia stb stb, erre meg tapasztalatom szerint lusták a magyar orvosok. Mindkettőtöknek azt tudom tanácsolni, ha titeket ez így zavar, akkor egyáltalán NEM KELL ezzel a beállítással teherbe esni (mármint teherbe esni jó lenne, csak lehet más inzulinnal is :) ). Az meg micsoda dolog, hogy leállítottak Melinda titeket a projektről! Szerintem megéri járni olyan orvoshoz, aki nem ennyire régimódi. Mint írtam az előzőekben, már sokféle lehetőségetek van! Én pl Insulatard-Humalog párossal szültem. Napi 3-4x ettem, mindig annyit, amennyit kívántam, mert a Humaloggal ezt meg lehetett tenni. Naty is és én is ajánlottunk már itt a fórumon orvosokat, higyjétek el, meg fogja érni jó orvoshoz járni, a 9 hónap alatt annyira sokat kell majd orvoshoz menni, hogy nagyon nem mindegy, ki az, mennyire követeli meg a kötöttséget. (Szolnok: le a kalappal a lányod előtt :) , én nem tudom, hogyan csináltam volna végig a 9 hónapot csak Actrapiddal és 7x-i evéssel!!!! Az viszont igaz, hogy nekem terhesség előtt is csak 7 alatti HbA1c-im voltak, de ez csak a zöld jelzés miatt fontos, mert nem kellett várni, nem az inzulin fajták miatt)
 

Beloju

Új tag
neked mennyi idő alatt állt be ez a HgbA1c szint?
Idén márciusban kezdtem el az új diétát és az új beállítást, és már 2.szor lett a HgbA1c szintem 6,1.
És megkérdezhetem, hogy melyik városban laksz?
Budapesten lakom és a csepeli szakrendelőbe járok diétás kontrollra.

Mi az hogy leállította az orvos az előgondozást? Volt vmi gond?
Persze tudom, könnyű mondani, de tényleg nem szabad ezen parázni. Nekem se tökéletes minden mérésem, de a doktornőm azt mondta, ezt jobban beállítani már nem nagyon lehet. Ráadásul én már elmúltam 30, így a végtelenségig várni se lehet.
 

Krisz

Új tag
Sziasztok!

Örülök hogy rábukkantam a fórumra, mert érdekes olvasni a kérdéseket és a válaszokat, no meg a sikeres szüléseket!!

Különösen érdekesnek találtam, hogy actrapiddal ás inzulatarddal miért kell 7x enni? Engem is az előgondozás részeként állítottak vissza lantusról és humalogról (sajna, pedig nagyon bevált páros volt!), de azért nem kell 7x ennem - reggeli, tízórai, ebéd, esetleg uzsi, vacsora - tehát 4 ill. 5 evés... utóvacsi csak ha szükséges.

Miért kell nektek 7?
És tudtok konkrét helyet ahol lehet humaloggal ill. lantussal szülni?

Személyes tapasztalat: Baranyi dokinő országos szaktekintély, de "banya" :))

Üdv mindenkinek
Kriszta
 

naty77

Új tag
szia, üdv köztünk! :lol:
A 7 evés: reggeli, tízórai, ebéd, uzsi, vacsi, utóvacsi és 10kor kaja, ha 7,5 alatt van. Ez az actrapidos menet.
Baranyi doktornő igazándiból nem banya. De sajnos tökéletesen lehet érezni, hogy kit kedvel és kit nem. Akit kedvel, annak sok mindent elnéz, de akit nem, azt kinyírja. :shock: Ez sajnos nem megfelelő viselkedés, akármennyire emberek vagyunk mind. :roll:
Sok sikert a babásodáshoz, majd számolj be! :wink:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Krisz írta:
Sziasztok!

Örülök hogy rábukkantam a fórumra, mert érdekes olvasni a kérdéseket és a válaszokat, no meg a sikeres szüléseket!!

Különösen érdekesnek találtam, hogy actrapiddal ás inzulatarddal miért kell 7x enni? Engem is az előgondozás részeként állítottak vissza lantusról és humalogról (sajna, pedig nagyon bevált páros volt!), de azért nem kell 7x ennem - reggeli, tízórai, ebéd, esetleg uzsi, vacsora - tehát 4 ill. 5 evés... utóvacsi csak ha szükséges.

Miért kell nektek 7?
És tudtok konkrét helyet ahol lehet humaloggal ill. lantussal szülni?

Személyes tapasztalat: Baranyi dokinő országos szaktekintély, de "banya" :))

Üdv mindenkinek
Kriszta

Szia!!

A Péterfy kórházban lehet Humaloggal szülni. Ha visszaolvasod az én hozzászólásaimat, akkor azokban szinte már mindent leírtam erről az inzulin-kérdésről. (én is Humaloggal szültem)
Ha bejött neked a Humalog, akkor ne állj át actrapidra, mert felesleges... Baranyival én sem jöttem ki :)
üdv,
Molli
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Beatty írta:
Köszi a választ! Te mivel csináltad végig a terhességed? Nekem a doki azt mondta hogy NovoRapid és Insulatarddal lehet. A nőgyógyászom pedig még azt is mondta, hogy nem jó a babának, ha hipózok, mert az többet árt Neki, mint ha magas lenne a cukrom. Most igazodjak ki! Persze tudom, hogy egyik sem jó, de azért bennem van egy kicsit a para. Meg persze az is, hogy ha átállok az Insulatardra, akkor - ha jól tudom - még 3 HbA1c értékemnek jónak kell lennie, hogy elkezdhessük a próbálkozást. Eddig 4,7 és 5,1 volt az értékem, ami a doki szerint túl alacsony (persze a sok hipó miatt) Nem említem a legelső értékemet, mert azt akkor mérték, amikor kiderült a betegségem (14,1 :-( ) Nemsokára megyek a dokihoz, megint megnézik, kíváncsi leszek, mert most feljebb tartottam az értékeket, csak azt nem tudom, hogy nem lesz e most túl magas! Szóval most fogom vele megbeszélni konkrétan a projectet. Ha van még valami jó tanácsod, azt szívesen veszem.

Ki a diabdokid? És a nődokid?
Ebben a babakérdésben érdemes kifejezetten a terhességhez értő diabdokit és kifejezetten a cukros mamákhoz értő nődokit (és kórházat!) keresni. Diabdokik közül a Szabolcs utcában a Baranyi doktornő, a Péterfyben a Thaisz doktornő és az 1-es nőin sajnos nem tudom a nevét, Naty tudja :) Én közülük választanék terhesség alatt diabdokit (meg persze akkor már a babaprojekt tervezésekor is). Azért kérdeztem, ki a nődokid, mert akiknek nincs sok tapasztalatuk cukros mamákkal (inzulinosokkal...), azok tényleg nem értenek ehhez. Nekem olyan hülyeségeket mondott a sima nődokim a terhességről, akihez évekig jártam baba előtt... meg mástól is hallottam már ilyen hülyeségeket. Persze árt a babának a 2-es cukor, meg az ennél alacsonyabb. De ha 3 körüli hipóid vannak és nem túl sok (nekem naponta voltak, sokszor több is volt 1 nap és ez nem árt, tanusíthatom is, de a nődokim szerint sem árt), akkor nem kell aggódni. A HbA1c értékeid nem alacsonyak a gyerekhez szerintem... És egészen biztos az, hogy az többet árt a gyereknek, ha magasak a cukraid - és neked is. Szóval, ha meg tudod akadályozni, hogy hipó után felmenjen a cukrod, akkor az nem baj. A terhesség során nagyon erős orvosi kontroll alatt leszel, nagy valószínűséggel nem lesz olyan sok hipód, mint amitől te most félsz, mert úgy fogják beállítani a cukrodat (ezért is kell olyan diabdoki, aki terhes cukrosokat kezel).
Én insulatarddal és Humaloggal csináltam végig a terhességet (asszem a humalog ugyanaz, mint a novorapid, csak más cég). Én is sokat hipózom amúgy is, insulatarddal még inkább, de tényleg más a terhesség alatti cukorháztartás. Főleg a 4. hónaptól más, onnantól felfelé mennek az ember cukrai és csak a legvégén kezd csökkenni megint.
Ebben a topikban szerintem érdemes visszaolvasnod, többen írtunk, akik már szültünk és sok hasznos infot találsz ezügyben.
Sok sikert :)
(ja dokiválasztásról annyit, hogy teljesen bevett dolog, ha valaki terhessége alatt más diabdokihoz jár, pl a fent említettekhez és terhesség után visszatér a régihez)
 

Beatty

Új tag
Szió!
Sajnos nekem nem igazán lenne jó bpesti orvos, mivel balatonfüredi vagyok.Dolgozom, igaz a főnököm nagyon rendes, megértő, de azt mégsem tudnám vállalni, hogy feljárok Pestre. Már csak anyagilag sem. Esetleg itt a közelben nem tudsz ajánlani valakit? Én úgy látom, hogy mind a két doki érti a dolgát, a nőgyógyászom már több diabos terhességet is végigcsinált, a diabdokim meg dr.Vándorffy Győző csapatába tartozik, azt hiszem ez sokat jelent. Mármint hogy a fent említett doki elég neves és hozzáértő. Szóval még bizonytalan vagyok, egyáltalán azt sem tudom, hogy IGAZÁN akarom e a terhességet. Persze "jó dolog a gyerek", de félek, nehogy ő is beteg legyen. Tudom, hogy kisebb az esélyem, mint ha az apa lenne diabos, de mégis. Te nem féltél ettől? A másik, hogy elmúltam 33 éves, és még kb. 3*3 hónap, mire elkezdhetünk próbálkozni. Szóval nincs sok időm gondolkodni! :) Szóval ha tudsz errefelé valaki jó szakembert, akkor jelezd légyszi. Köszi
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Beatty írta:
Szió!
Sajnos nekem nem igazán lenne jó bpesti orvos, mivel balatonfüredi vagyok.Dolgozom, igaz a főnököm nagyon rendes, megértő, de azt mégsem tudnám vállalni, hogy feljárok Pestre. Már csak anyagilag sem. Esetleg itt a közelben nem tudsz ajánlani valakit? Én úgy látom, hogy mind a két doki érti a dolgát, a nőgyógyászom már több diabos terhességet is végigcsinált, a diabdokim meg dr.Vándorffy Győző csapatába tartozik, azt hiszem ez sokat jelent. Mármint hogy a fent említett doki elég neves és hozzáértő. Szóval még bizonytalan vagyok, egyáltalán azt sem tudom, hogy IGAZÁN akarom e a terhességet. Persze "jó dolog a gyerek", de félek, nehogy ő is beteg legyen. Tudom, hogy kisebb az esélyem, mint ha az apa lenne diabos, de mégis. Te nem féltél ettől? A másik, hogy elmúltam 33 éves, és még kb. 3*3 hónap, mire elkezdhetünk próbálkozni. Szóval nincs sok időm gondolkodni! :) Szóval ha tudsz errefelé valaki jó szakembert, akkor jelezd légyszi. Köszi

Tudnál adni egy email címet? Inkább emailben írom meg. A lényeg, hogy szerintem akkor is érdemes a már említett dokikhoz járnod, ha nem 100%-ig stabilak a cukraid és érdemes olyan klinikát is választani a szüléshez, ami mindenben kielégítő egy cukros mamának, de az okokat inkább emailben írnám meg, nem tudom, talán mást ez nem érdekel annyira a fórumon... :)
Tulajdonképpen szerintem mindegy, hogy milyen a melód, mert igen valószínű, hogy nagyon hamar betegácsiba megy az ember (nem azért, mert rosszul van, hanem azért, mert nem túl egyszerű a cukrokat ennyire kontrollálni úgy, hogy közben dolgozik az ember, mellette főleg az első pár hónapban baromi fáradt, mondjuk hányingere van vagy éppen állandóan éhes, főleg, ha te sokat hipózol).

Én nem félek, hogy beteg lesz, én magam sem úgy élem ezt meg, mint valami átkot, persze, nem szeretném, hogy cukros legyen, de ez benne van a pakliban és főleg, mire odajutnánk, már egészen biztosan nagyon korszerűen fogják tudni kezelni, hacsak nem meggyógyítani!!! Ez nem lehet az akadálya egy gyerekvállalásnak szerintem... nem lehet, hogy inkább a kihordástól félsz?
Még valami.... teljesen felesleges 3x3 hónapot várni a babaprojekttel ilyen HbA1c értékek mellett!! Hiába nagy név valaki a diabetológiában, a terhesgondozás nagyon más. Ha a nődokid sok cukros nővel foglalkozott már (ne számítsuk most ide a terhességi cukrosokat - nem a terhességi cukrosokra gondolt?), akkor tudnia kellene, hogy az ilyen hipók nem ártanak, hanem a magas cukrok ártanak! Az első 3 hónapban még a tartósabb 8 körüli értékek is árthatnak!! Míg a hipók közül csak a nagyon alacsonyak, de a 3 körüliek nem.
Akkor várom az email címet :) Megírhatod priviben is! Vagy ide: ki_molli@yahoo.com
 

naty77

Új tag
Szia!
Molli minden lényegeset leírt, amit hozzátennék, hogy emlékeim szerint Laffi is járt a Veszprémi kórházban a cukraival és ő tudna neked segíteni doki ügyben. megtalálod itta fórumon őt, vagy az nlc-n. Ha tévednék, akkor bocsi. :oops:
 
Oldal tetejére