a legfrissebb eredmények a korai tejfogyasztás és az 1-es típusú diabétesz kapcsolatáról!
http://www.thestar.com/news/article...ning-breakthrough-in-childhood-diabetes-study
összefoglalva: egy 230 fős, dupla vaktesztes vizsgálatból azt állapították meg, hogy ha 1-es típusú cukorbetegségre genetikailag hajlamos bébik 6 hónapos kor előtt olyan tápszert kapnak, amiben bontott a tejfehérje (HA-s, vagy más), vagy kizárólag anyatejet kapnak, akkor szignifikánsan kisebb a valószínűsége, hogy 10 éves kor előtt megjelenjen náluk a betegség.
amiről nem beszél a cikk: mikor lehet először tejtermékekkel próbálkozni és mi van a 10 év feletti gyerekekkel...
még egy érdekes dolog (részben ebből a cikkből, de máshol is olvastam): sok olyan ember, akinél valamilyen életkorban megjelent az 1-es típusú diabétesz, csecsemő, vagy kisgyermekkorában tehéntej-allergiás volt (én és a férjem nem, tehát nem egyértelmű a dolog, de jópáran írták a fórumokon). ez is azt támasztja alá, hogy a tehéntej egyik fehérjéjére való allergiás reakció (téves immunválasz) indítja el az antitestek termelését, ami aztán cukorbetegséghez vezetHET (sokaknak van a szervezetében ilyen antitest, mégsem fejlődik ki náluk a betegség, vagyis maga a tejre kifejetett immunválasz önmagában valószínűleg nem elég).
fő üzenet: ha babát vársz, készülj fel arra az eshetőségre, hogy esetleg nem tudod szoptatni és kérj a kórházban és a gyerekorvostól HA-s, vagy Pepti Plus (még jobban bontott fehérjével) tápszert! A legtöbb csecsemős osztályon max HA-t tartanak, ha Pepti-t akarsz adni a bébinek, inkább vidd be. A Pepti Plust felírja a gyerekorvos 90%-os támogatottsággal, ehhez ragaszkodjatok!
Tudom, sok újat nem mondtam, de hátha érdekes lehet a kismamáknak. Eddig volt pro és kontra is ezügyben, ez most úgy tűnik, valóban megalapozott eredmény.