Babázhatok

bogex

Új tag
Szia Gretta!

Sajnos igen ...mármint a vita. De abszolút 1et értek azzal, hogy lehet nekem az orvosom a Fövényitől kezdve bárki, ha nem tartom be a szabályokat, nem vagyok kooperatív! Így van a lényeg, hogy mindenki találja meg a NEKI megfelelő orvost. Igen remélem 1x összefutunk a rendelésen! Novemberben megyek legközelebb (remélem előbb, mint terveztük :))

hát ez sejtető. ezekszerint próbálkoztok? :) ugye te pumpás vagy? és mennyire engeded szabadjára magad az étkezések terén? mennyire használod ki a pumpádat? Gondolom így terhességtervezésnél és majd a terhességnél jóval egyszerűbb lesz a dolog...

zsuzs

Új tag
A plusz tesztcsíkokhoz még annyit, hogy én minden probléma nélkül megkaptam rá az engedélyt(kicsit más nyomtatványon, de a lényeg ugyanaz rajta), mondjuk akkor már kismama voltam és indoklásnak beírták, hogy 14 éve vagyok cukros, már egyszer elvetéltem, jelenleg friss pumpás vagyok és ezért jóval többször mérek, mint az átlag. 1évig havi 6 dobozt kapok! Ez bőven elég. Utána már nem szeretnék ennyiszer méricskélni, tehát a havi 3 is elég lesz. A következő babánál meg újra kérünk engedélyt! :) Szerintem megéri legalább megpróbálni!
Kerényi főorvosnőről az a cikk fantasztikus, én még nem olvastam!

gajdi8

Tag
Igen pumpás vagyok. Teljesen kihasználom, akkor eszek amikor akarok és azt amit akarok (na jó persze nem agyatlanul), de ha nem akarok, akkor nem eszek CH-t, de ugye a bázis akkor is ketyeg egyenletesen 3 percenként adagolja, tehát minden ok.

gretta

Új tag
Igen pumpás vagyok. Teljesen kihasználom, akkor eszek amikor akarok és azt amit akarok (na jó persze nem agyatlanul), de ha nem akarok, akkor nem eszek CH-t, de ugye a bázis akkor is ketyeg egyenletesen 3 percenként adagolja, tehát minden ok.

ezekszerint a bázisod teljesen jól be van állítva. nekem mindig azt mondja a dokinő hogy azért próbáljam betartani pumpa mellett is az időpontokat legalább 1 óra szórással.... Mondjuk az én bázisom még nem az igazi :) - lehet azért. és mióta van pumpád? mióta vagy cukros? azért nagyon jó dolog, jó találmány ez a pumpa nem? engem tényleg olyan mintha azóta kicseréltek volna.
több bázist is programoztál be rá?

gajdi8

Tag
Nem, nem programoztam többet be (mondjuk talán a ciklus első napjára lehetne, bár most nem változott semmi az inzulinigényemben), nincsenek olyan rendszeres dolgok az életemben, hogy mondjuk 5-6 ig ezt meg ezt csinálom. Nem, ha edzek ledobom magamról, ha többet túrázunk stb, akkor visszaveszema TBR %-ot, talán a bólusoknál is egyszer csináltam kombinált bólus beadást, mivel nem voltam olyan helyen, ahol órák hosszáig ettem volna, vagy 100 fogás lett volna. Július 22-én lett rámtéve a pumpesz inzulinnal, csak 3 éve lesz novemberben, hogy kezelt cukros vagyok (az a sanda gyanúm, hogy már korábban is lappangott a tünetek alapján). Nagyon jó valóban ez a ketyere (majdnem, mint egy családtag :)), tényleg nagy örömömre szolgál, hogy ennyire nagy szabadsággal lehet vele élni...

CSIBE28

Új tag
Juhéjj, egy újabb pumpás! :mrgreen: Gratulálok hozzá, és üdv. itt a fórumon! Gyere egy kicsit sűrűbben, mesélhetnél még magadról!;) Segítek egy kicsit:
- milyen inzulinokat használtál pumpa előtt?
- csak a babaproject miatt döntöttél a pumpa mellett?
- orvosod javasolta a pumpát, vagy Te saját magad választottad ezt a lehetőséget?
- van-e esetleg valami szövődményed? (bár, remélem nincs!!!)(ne is legyen!;))
-apropó, melyik pumpa lett az áldozat?;)

Aztán, persze, kérdezzél Te is nyugodtan, sőt, kötelező is!:rolleyes::-D Aztán, ha tudunk, válaszolunk!;)

Szia, csak most sikerult idejutnom,megkaptam a pumpát, igaz a biztosito meg nem hagyta jová, de hát ez a kovetkezo lépés.A pumpa elott, Novorapid, és Levemir kombit kaptam, most csak maradt a Novorapid.Medtronic Paradigm 722 a tipus.még barátkoznom kell vele, kicsit furcsa, hogy mindig rajtam van valami.Igen foként a babaprojekt miatt jutottam erre a dontésre, de az orvosom is javasolta.

kicsidodi

Új tag
Sziasztok!

Képzeljétek, megint van egy újabb rossz tapasztalatom az orvosokkal:(!
Két napja felhívott az egyik barátnőm, hogy úgy tűnik 2-es típusú diabja van...
Hónapok óta próbálkoztak a babával, ezért elmentek egy meddőségi központba. Kiderült, hogy PCOS-e van:(, és mivel ez okozhat cukorbetegséget, az orvos felírt neki vmi hasnyálmirigy-stimuláló gyógyszert (nevére nem emlékszem), amit a diabosok szoktak kapni, anélkül, hogy bármi is igazolta volna a gyanút, hogy cukros!!!(Se terhelés, se profil...semmi!!!):mad:
Kérdezte, hogy szerintem ez normális-e. Hát, szerintem nagyon nem! Ráadásul az orvos azt mondta neki, nem muszáj szednie, de ha gyereket akar, akkor szedje! Hát, ez milyen?!?!?! Valaki vagy cukros, vagy nem!!! Nem a gyerektervezéstől függ! Na, de ő szedte, mert gyereket akar. Napok óta minden áldott délelőtt brutális hipóval fetrengett otthon (minden jel hipóra utal: szédülés, remegés, sápadtság, izzadás, faláskényszer...).
Én azt javasoltam neki, hogy mivel úgy sem kötelező a gyógyszer, egy napra hagyja abba és mérjen egy profilt. Megtette! Nem cukros:cool:!!!Tökéletesek a cukrai, sőt inkább alacsonyak (3,2-4,7), de sztem az még a gyógyszer hatása! Szerdán mennek vissza orvoshoz, majd kiderül hogyan tovább...
Persze, ez még nem jelenti azt hogy nem cukros, de nagyon kétlem! Direkt kemény kajákat "etettem" vele (sok szénhidrát, csoki, üdítő), így volt ebéd után egy órával 4,1....

Szóval egyik szemem sír, a másik nevet! Örülök neki, hogy vlsz. nincs a barátnőm cukrával gond:D, de közben baromira aggaszt, hogy ilyen emberekre bízzuk az életünket, és leendő gyermekünkét:(:(! Ráadásul az ember laikusként 100%-ig megbízik bennük pedig nem kéne! A legjobban ezt az bizonyítja, hogy a saját orvos anyám 7(!) orvossal nézette meg a cisztámat, mert az első 5 egyből fel akart vágni! Végül laparoscopiaval megcsinálták, egy éjszakát feküdtem kórházban, hegem semmi(!), és tökéletesen egészséges vagyok (nálam a diab már alap).:mrgreen:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Képzeljétek, megint van egy újabb rossz tapasztalatom az orvosokkal:(!
Két napja felhívott az egyik barátnőm, hogy úgy tűnik 2-es típusú diabja van...
Hónapok óta próbálkoztak a babával, ezért elmentek egy meddőségi központba. Kiderült, hogy PCOS-e van:(, és mivel ez okozhat cukorbetegséget, az orvos felírt neki vmi hasnyálmirigy-stimuláló gyógyszert (nevére nem emlékszem), amit a diabosok szoktak kapni, anélkül, hogy bármi is igazolta volna a gyanút, hogy cukros!!!(Se terhelés, se profil...semmi!!!):mad:
Kérdezte, hogy szerintem ez normális-e. Hát, szerintem nagyon nem! Ráadásul az orvos azt mondta neki, nem muszáj szednie, de ha gyereket akar, akkor szedje! Hát, ez milyen?!?!?! Valaki vagy cukros, vagy nem!!! Nem a gyerektervezéstől függ! Na, de ő szedte, mert gyereket akar. Napok óta minden áldott délelőtt brutális hipóval fetrengett otthon (minden jel hipóra utal: szédülés, remegés, sápadtság, izzadás, faláskényszer...).
Én azt javasoltam neki, hogy mivel úgy sem kötelező a gyógyszer, egy napra hagyja abba és mérjen egy profilt. Megtette! Nem cukros:cool:!!!Tökéletesek a cukrai, sőt inkább alacsonyak (3,2-4,7), de sztem az még a gyógyszer hatása! Szerdán mennek vissza orvoshoz, majd kiderül hogyan tovább...
Persze, ez még nem jelenti azt hogy nem cukros, de nagyon kétlem! Direkt kemény kajákat "etettem" vele (sok szénhidrát, csoki, üdítő), így volt ebéd után egy órával 4,1....

Szóval egyik szemem sír, a másik nevet! Örülök neki, hogy vlsz. nincs a barátnőm cukrával gond:D, de közben baromira aggaszt, hogy ilyen emberekre bízzuk az életünket, és leendő gyermekünkét:(:(! Ráadásul az ember laikusként 100%-ig megbízik bennük pedig nem kéne! A legjobban ezt az bizonyítja, hogy a saját orvos anyám 7(!) orvossal nézette meg a cisztámat, mert az első 5 egyből fel akart vágni! Végül laparoscopiaval megcsinálták, egy éjszakát feküdtem kórházban, hegem semmi(!), és tökéletesen egészséges vagyok (nálam a diab már alap).:mrgreen:

Kicsidodi, a barátnődnek nem 2-es típusú cukra van, hanem annak az előjele, inzulinrezisztencia (IR). A PCOS gyakran társul ezzel, ez majd később 2es cukorrá alakul, a metformin (amit valszeg kapott gyógyszer) az inzulinszintjét segíti helyreállítani, de sok mellékhatása van, ezt csak 2 esetben érdemes szedni: 1. gyereket akar valaki és IR-es, 2. 2-es cukros. Attól még, hogy IR-es valaki, nem kell önmagában szedni, de a hormonális egyensúly helyrepakolásához elengedhetetlen lesz neki a metformin (vagy meforal, asszem ez a másik). A doki azért nem vizsgáltatta ki ennél jobban (szerintem is hiba mellesleg, így akkor sem szabad gyógyszert felírni), mert IR és PCOS mellett mindenképpen fog kelleni a metformin vagy meforal (mindegy...). Az IR-esek cukrai szinte mindig jók, a terheléses értékük szokott picit elcsúszni, de az sem mindig (magyarul 75gr szőlőcukor utáni másfél-2 órás értékük). Tehát otthoni mérésekkel sosem derül egy ilyen ki, ezért jók a cukrai. A doki pici laza, ez tény, de máshol pont az a baj,hogy nem is jut a doki eszébe az IR és nem ad metformint, mert nem ért hozzá és hiába kap minden más hormont szegény PCOS-es lány, nem esik teherbe, ezzel éveket lehet elszúrni, szóval örüljön a barátnőd és szedje a gyógyszert és ellenőriztesse utána az inzulinszintjét és csináltasson terheléses cukrot (esetleg egy másik meddőségi dokihoz menjen el). Szoktak még diétázni is ilyenkor, főleg, ha túlsúlyos valaki, 2-es típusú cukros diétának felel meg az IRes diéta, az is sokat segít a hormonháztartás helyreállásán. Rengeteg PCOS-s lánynak semmi eredménye nem volt a metforminig, amint az picit helyreállította az inzulinszintjüket, nagyon sokan rögtön teherbe is estek, holott előtte évekig semmi sem segített, a clostylbegit sem (peteérést stimuláló szer).

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Még valami, tipikus IRes jel a hipó és napközbeni alacsony cukrok sajnos, ezért hipózik a barinőd. Ha nem szedi a gyogyót vagy nem csinál durva diétát, akkor nagyon nehéz lesz összehozniuk a babát... drukk nekik, szedje csak a gyogyit :)

Zsu77

Új tag
Molli!Én nem értem.Bocs,csak itt olvasgatom.De ha állandóan 3-ra,4-re redukálják őt,akkor hízni fog.Ezeket nem lehet evés nélkül bírni,nem lehet hipozva élni,állandó rosszullét közepette.Ezek nem normalizált vc-k.Én értem azt,amit magyarázol,de nem vezet pont ez az éheztetés elhízáshoz?

kicsidodi

Új tag
Molli!

Köszönöm az infokat nagyon! Hát értem én, hogy kell ez a babához, de nem értem az értelmét mégsem:(! Így tapasztalatlanul bennem is egyből zsu kérdései merültek föl! Mert ugye hipózva nem élhet az ember, tehát folyamatosan egyen, vagy szőlőcukorral tegye "élhetővé" az állapotát? Ez bazi rossz! De azért szólok neki, hogy azért szedje!

puszika!

dg

Őstag
Sziasztok!

Az előzőekhez ennyit:
Én sem ismerem a dolog mélységeit, de az én egyik anyajelölt ismerősöm is hasonló cipőben jár. Meddőségi centrumban is járt, és sokáig tartott, mire rájöttek, hogy az inzulinrezisztencia miatt nem eshet teherbe, mert ez valamilyen mechanizmus alapján meggátolja a megtermékenyült petesejt beágyazódását. Ő is szed gyógyszert.

dg

Őstag
Erre szerintem ott a válasz Mollinál, többet én se tudok, sőt erről a dologról szinte semmit, csak meg tudom említeni a konkrét példát, és annyi. De valószínűleg nem lehet látványos a dolog a pácienseknél, ha semmi különös problémát nem tapasztal a nő magán, és a kideríthetősége is hosszadalmas, ha csak nem rutinosan már errefelé is tapogatnak egyből.
Meg itt a lényeg végső soron azon van, hogy nem képes megtapadni a megtermékyenyített petesejt. De hogy miért? Arra én válaszolni nem tudok.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az inz.reziszenciát igazolnia kellene a vc-nek is,nem?
Leírtam az előbbiben, hogy nem, éppen ezért, csak annak kell szednie gyógyszert, aki babát akar. A 75gr cukros terhelésnél szokott néha kijönni a vc szintben is probléma, de az sem törvényszerű IRnél. Otthoni méréseknél meg szinte soha.
A magas inzulinszint olyan hormonális változásokat okoz a szervezetben, amitől a női hormonok nem tudnak normálisan működni (ez úgy is jelentkezik sok esetben, hogy tök normális mensi, semmi "külső" jele nincsen, de nem tud beágyazódni a baba mondjuk vagy nem elég érett a petesejt és meg sem termékenyül - de a PCOS-oknál nagyon gyakran IR áll a háttérben, nekik már vannak jeleik is a női hormonok felburálásának). A metformin valahogy az inzulinszintet szabályozza, nem okoz hipót, sőt, ahogy hat a gyógyszer, beáll a vérszintbe és rendezi az inzulinszintet, úgy a hormonális háztartás is rendeződik és megszűnnek a hipók, tehát pont fordítva van. Ez a téma nem olyan, mint a mi vagy a manifesztálódott 2-es cukorbaj, nem úgy kell rágondolni, nem olyanok az összefüggések és lényegében nem betegség még, de gátolja a teherbeesést. Tehát, ha nem akar valaki babát és IRes (ez általában babaszándék nélkül ki sem derül mellesleg, mert ugye tünetmentes), akkor nem kell semmit sem szedni, a teherbeesni vágyóknak meg enélkül elég ritkán sikerül teherbeesni (ha igazi IR áll fent, tehát valóban magas az inzulinszintje és ez már zavart okoz a hormonháztartásban). Szóval ez nem igazi cukorbetegség, kezelni sem úgy kell (a diéta azért jó, mert máshogy termelődik a szervezet inzulinja és ez is tud javulást hozni, de sokszor egyszerűbb gyógyszer szedni, mint valami nagyon durva diétát betartani).

lizzi

Őstag
sziasztok!
anyukák nálatok a harmadik trimeszeterben mikor ,hányadik hét körül kezdett újra növekedni az inzulinigény?én most vagyok 27+3 és nem olyan szépek a cukraim pár napja ?lehet,hogy emelni kell az adagjaimat?

Oldal tetejére