Babázhatok

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Molli!

Mi van veletek? Hogy vagytok?

Sani, de aranyos vagy, hogy érdeklődsz :oops:
Holnap megyek afp vérvételre, hogy én hogy utálom ezt a parát... tudom, hogyha rossz az eredmény, akkor sincs feltétlenül baj, de már most parázom... Amúgy sajnos a helyzet még mindig ugyanaz, azaz 1 hete voltam UH-n, ahol ugyan nem láttak vérömlenyt, de a lepény rálóg még pár mm-re a méhszájra, így valóban veszélyeztetett terhes vagyok, nem szabad emelnem, pihenni kell sokat. A 20. héten újra ellenőrizni kell, ha nem megy feljebb, akkor onnantól szigorú fekvés... A doki szerint 90%, hogy feljebb megy, de én aggódom, eddig is annyi minden rossz történt az elmúlt 16 hétben.

A cukraim egyáltalán nem olyan jók. Reggeli után egyszerűen felmegy 9-10-re, most kipróbáltam, hogy reggel 7-kor beadok 2 egység gyors inzulint és utána fél 9-kor a megszokott adagot a reggelihez és 9kor eszem, hát így egész rendben volt (5.7 és 5.6), de végül hipóztam. A fiamnál sokkal könnyebb volt 8 alatt tartani, most egyszerűen nem megy. Nem tudom, mi lehet a különbség, talán az, hogy nem tudok annyira figyelni a dolgaimra a fiam mellett. Muszáj pl vele ebédelnem és ehhez igazodnom kell, különben képtelenség megennem az ebédet, ha ő nem eszik velem (kiveszi a tányéromról a kaját, még nem érti, hogy ezt nem szabad, ha nem hagyom, akkor végigüvölti az evésemet). De ha ő már délben visít az éhségtől, akkor muszáj ennem vele, akkor is, ha éppen 7.5 a cukrom és várnom kéne 20-25 percet a kajával. Szóval ez is nagyon nehéz. Hát igen, a pumpa... sokkal jobb lenne most, nagyon sokat gondolok rá, nagyon bosszant, hogy nem bírta a hasam a kanült.

Sani

Új tag
Biztosan nagyon nehéz összeegyeztetni egy kisgyerekkel, a "veszélyeztetettségeddel" a cukroranyagcserét. Nem irigyellek.
De kitartás és hát állandó kontroll mellett nem lehet baj .:). Hiszen Te már szültél egy egészséges gyermeket, tehát " van tapasztalatod a terhességről és hogy ez hogyan hat az anyagcsereállapotodra", csak hát most több összetevő is van, amit fegyelembe kell venni.
Drukkolok neked, hogy minden rendben legyen!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli!

Étkezés után "felmehet" a cukor 7-9 körülire (így a 10 még éppen belefér), pontosan azért, hogy a néhány órával későbbi hipot elkerülhesd. Most, hogy baba is van, inkább legyen egy picit magasabb a cukor, mint, hogy megkockáztasd a hipo-somogyi "hullámzást". Figyeld meg, hogy plusz inzulin nélkül mikorra rendeződik a cukrod, és csak nagyon magas cukornál korrigálj.
Ami most neked nehezebb, az az, hogy kitapasztald, hogy a hormonális változásokra hogyan reagál a szervezeted.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Biztosan nagyon nehéz összeegyeztetni egy kisgyerekkel, a "veszélyeztetettségeddel" a cukroranyagcserét. Nem irigyellek.
De kitartás és hát állandó kontroll mellett nem lehet baj .:). Hiszen Te már szültél egy egészséges gyermeket, tehát " van tapasztalatod a terhességről és hogy ez hogyan hat az anyagcsereállapotodra", csak hát most több összetevő is van, amit fegyelembe kell venni.
Én is azt hittem, hogy de jó, már van tapasztalatom, de ez a terhesség annnnnnnnyira más, a fiamnál ilyenkor plussz 10 kiló volt rajtam, most pedig még csak kezdek visszahízni a normál súlyomra... (majdnem 11 kiló a különbség ezen a héten, pedig ugyanannyival kezdtem mindkettőt), de ez csak 1 a sok másság közül, szóval én mégis kezdőnek érzem magam ebben, elég degradáló érzés... :oops: Amúgy más az inzulinom is, fiammal insulatardon voltam, most meg levemiren. Köszi a drukkokat :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli!

Étkezés után "felmehet" a cukor 7-9 körülire (így a 10 még éppen belefér), pontosan azért, hogy a néhány órával későbbi hipot elkerülhesd. Most, hogy baba is van, inkább legyen egy picit magasabb a cukor, mint, hogy megkockáztasd a hipo-somogyi "hullámzást". Figyeld meg, hogy plusz inzulin nélkül mikorra rendeződik a cukrod, és csak nagyon magas cukornál korrigálj.
Ami most neked nehezebb, az az, hogy kitapasztald, hogy a hormonális változásokra hogyan reagál a szervezeted.
Kata, köszi a megnyugtatást :) De, sajnos babásan a 10 nem megengedett étkezés után - azaz nem rendszeresen. Nem kell korrigálnom reggeli után, mindenképpen hipó körülire lemegy 11 után délelőtt. De attól még nem jó ez így babásan. Lehet, hogy más időpontban kellene reggeliznem... :rolleyes: Thaisz szerint sem maradhat hosszú távon így a cukrom a reggelik után. Igyekszem... Végülis ma nem lett somogyim, szépen megúsztam az egészet (volt egy 9-es értékem ebéd után, de ma rengeteget ebédeltem, nem sikerült jól eltalálni az inzulint). Szóval talán jó lesz ez a módszer, csak finomítanom kell rajta... Holnap este beszélek telefonon a dokival, bár nem hiszem, hogy sok újat fog mondani :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Apropo... nálatok kistesó lesz?

Sani

Új tag
Igen, tervezzük a kistesót, de csak 1-2 év múlva és persze ha az egészségi állapotom engedi.
De be kell vallanom, nagyon félek pumpásan a terhességtől. Mert ki van most számolva pontosan, hogy mikor mennyi inzulint adagolok magamnak.(ill. a gép nekem). Viszont terhesség alatt minden felborul, a hormonháztartás, a hangulat, stb. hiszen tudjátok, és biztosan sokkal érzékenyebb leszek majd az " inzulin adagra".
Persze, ha eljön az idő és rendben leszek, akkor bele fogunk vágni, mert egy gyermek minden áldozatot megér.:)

vighkata

Szia Molli!

A tanácsot Fövényi József Funkcionális inzulinterápia c. könyvéből vettem. Az igazság az, hogy a könyvből vett tanácsokkal, ajánlásokkal, leírásokkal én kimondottan óvatosan szoktam bánni, hiszen általában én rá szokatm cáfolni a "nagykönyvre". Többször beszéltünk már arról, hogy ki hogy "működik" másképp, mint a többiek, és másképp, mint ahogy a könyvben olyan szépen le van írva, hiszen tényleg nem vagyunk egyformák. Éppen ezért nem is működünk úgy, ahogy a nagykönyvben le van írva, de az is igaz, hogy ezek a leírások adnak egy jó viszonyítási alapot. Tudjuk belőle, hogy mi a normális, ill. közelítendő állapot, és ebből már jó eséllyel ki tudjuk silabizálni a magunk egyensúlyi állapotát.
Itt nálad a fő kérdés most valójában a megváltozott állapot miatt van, és ez bizony felboríthat minden eddigi jól működő tapasztalatot. Lehetőség szerint kerülni kell a hipot, még annak árán is, hogy ezáltal produkálhatsz relatíve magasabb cukrokat. De az is tény, hogy más állapot ide, vagy oda, a kissé magasabb, de egyenletes cukorszint nem olyan veszélyes, mint a sorozatos hipo, főleg ha nem sikerül kivédeni a somogyit, és kialakul a hullámzás ellenregulációval kísérve, mert azt már tényleg nehezebb korrigálni, meg kiismerni.
Drukkolok, hogy minél előbb sikerüljön egyensúlyba hozni a cukrodat.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Igen, tervezzük a kistesót, de csak 1-2 év múlva és persze ha az egészségi állapotom engedi.
De be kell vallanom, nagyon félek pumpásan a terhességtől. Mert ki van most számolva pontosan, hogy mikor mennyi inzulint adagolok magamnak.(ill. a gép nekem). Viszont terhesség alatt minden felborul, a hormonháztartás, a hangulat, stb. hiszen tudjátok, és biztosan sokkal érzékenyebb leszek majd az " inzulin adagra".
Persze, ha eljön az idő és rendben leszek, akkor bele fogunk vágni, mert egy gyermek minden áldozatot megér.:)
Sani, a pumpában pont az az olyan tökéletes számomra, hogy gyönyörűen "alkalmazkodik" hozzánk, viselőjükhöz :) Magyarul olyan nagyon könnyű vele az életbeli változásokat követni, százszor könnyebb, mint pennel... Hollandiában a terheseknek alapból pumpát adnak (azaz a babatervezés időszakában), tehát a lehető legjobb terápiát használod a babához, ez nehogy visszatartson. Amúgy nem értem, hogy miért írod, hogy "ha olyan állapotban" leszel? Most van valami szövődményed vagy valami nem stimmel? Úgy vettem ki a szavaidból eddig, hogy jelenleg minden ok veled és a cukraid is jók. Mitől félsz? Nem muszáj válaszolni, ha nem publikus, csak feltűnt, hogy elsődleges helyen szerepel az, hogy milyen állapotban is leszel.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Molli!

A tanácsot Fövényi József Funkcionális inzulinterápia c. könyvéből vettem. Az igazság az, hogy a könyvből vett tanácsokkal, ajánlásokkal, leírásokkal én kimondottan óvatosan szoktam bánni, hiszen általában én rá szokatm cáfolni a "nagykönyvre". Többször beszéltünk már arról, hogy ki hogy "működik" másképp, mint a többiek, és másképp, mint ahogy a könyvben olyan szépen le van írva, hiszen tényleg nem vagyunk egyformák. Éppen ezért nem is működünk úgy, ahogy a nagykönyvben le van írva, de az is igaz, hogy ezek a leírások adnak egy jó viszonyítási alapot. Tudjuk belőle, hogy mi a normális, ill. közelítendő állapot, és ebből már jó eséllyel ki tudjuk silabizálni a magunk egyensúlyi állapotát.
Itt nálad a fő kérdés most valójában a megváltozott állapot miatt van, és ez bizony felboríthat minden eddigi jól működő tapasztalatot. Lehetőség szerint kerülni kell a hipot, még annak árán is, hogy ezáltal produkálhatsz relatíve magasabb cukrokat. De az is tény, hogy más állapot ide, vagy oda, a kissé magasabb, de egyenletes cukorszint nem olyan veszélyes, mint a sorozatos hipo, főleg ha nem sikerül kivédeni a somogyit, és kialakul a hullámzás ellenregulációval kísérve, mert azt már tényleg nehezebb korrigálni, meg kiismerni.
Drukkolok, hogy minél előbb sikerüljön egyensúlyba hozni a cukrodat.
Kata, egyetértek veled. Én jól kivédem a somogyikat és nálam az vált be a legjobban (hát igen, tényleg mások vagyunk :) ), hogy inkább engedem hipóra, azaz ez 3.8-4 körüli cukrot jelent és eszem valami plusszt, hogy 4.5 fölé menjen, minthogy magasabb, de egyenletesebb cukraim legyenek. Valahogy akkor vagyok igazán labilis, ha mondjuk 7-8 körüli egyenletes cukrokat próbálok elérni, felfelé labilis, azaz elég egy ideges gondolat és felmegy 10-re ilyenkor. Ha inkább alacsonyabbak az értékeim, inkább hipóközeliek, akkor meg nagyon nehezen indul meg felfelé. Csak egyre nem hajlandó: 5-6 között maradni korrekció vagy plussz evések nélkül :D Pumpával azért sikerült...

vighkata

Molli!
Őszintén irigyellek ilyen jó cukrokkal. Írtad, hogy most többet is mérsz. Éjszaka is mérsz, vagy csak ha egyébként is felébredsz? Hát nem kis feladtad most neked, mindent megcsinálni. A legszuperebb az lenne, ha a kanül miatti sebesedéssel nem lenne gondod. A pumpa kismamáknak kimondottan ajánlott.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli!
Őszintén irigyellek ilyen jó cukrokkal. Írtad, hogy most többet is mérsz. Éjszaka is mérsz, vagy csak ha egyébként is felébredsz? Hát nem kis feladtad most neked, mindent megcsinálni. A legszuperebb az lenne, ha a kanül miatti sebesedéssel nem lenne gondod. A pumpa kismamáknak kimondottan ajánlott.
A fiammal ilyentájt 5.4 körül volt a HbA1c-m, most meg 6.2 volt. Tudom, még ez is rendben van, de látszik a különbség... Én tartok tőle, hogy most ez már hatással lesz a babára is, a fiammal szinte alig-alig volt 10 körüli értékem, most meg... Szóval baba nélkül remek lenne a cukrom :)
Naponta úgy 15ször mérek, van, hogy többször, van, hogy kevesebbszer, ebben az éjjel is benne van. Éjjel most 2x mérek. A Levemir éjjel elég stabilan tart, ezért maradtam a levemiren és nem az insulatardon, az éjjel nagyon összevissza cukrokat csinált. De 2x így is meg kell mérnem, ha 3-kor 5 alatt van vagy 5 körül, akkor egy kis cukros tea, ha reggel 6kor meg 7 fölött, akkor plussz 1-2 egység gyors (7:30kor kelek). Ezek gyakori korrekciók, de működnek :)

Sani

Új tag
Gratulálok Molli!

A hga1c-n ne aggódj, hiszen 7 alatt kell, hogy legyen és a 6,2 az még - szerintem - tökéletes neked is és a babának is.
A hypókra kéne jobban figyelni, mert az nem tesz jót a babának. Te vettél vissza az inzulin adagodból?
Mert az első 3 hónapban, amikor kifejlődnek a baba szervei, akkor ált. kevesebb a szervezet inzulinigénye. Különben én is hypoztam sokszor, amikor terhes lettem, csak én nem tudtam, hogy ilyenkor kevesebb inzulinra van szükségem.
A cukromat én is nagyon gyakran mértem, tehát tudom nagyjából - min mész át. Nagyon szorítok neked és vigyázz magatokra!

napocska

Őstag
Gratulálok én is, Molli! Nekem is két fiam van, és persze másodiknak kislányt szerettünk volna, de mikor kiderült az ultrahangon, hogy fiú, rögtön úgy éreztem, hogy csakis kisfiúra vágytam mindig! :)

vighkata

Gratulálok Molli, és biztos minden eredmény nagyon jó lesz, csak a boldogságra kell gondolnod.

Én is azt éreztem, mint Napocska. Én is kislányt szerettem volna, és amikor az UH-n kiderült, hogy fiú, már nem is tudtam milyen lányra vágyni. Ezek az erős anyai érzések.

lizzi

Őstag
Gratulálok Molli!
És bevallom lehet ,hogy én sosem leszek képes ennyire jó cukrokat produkálni ha megfeszülök akkor sem!!!És milyen érdekes ha én 7-es cukorral kelek nekem az a jó mert akkor a reggelihez beadott bólust szokás szerinti mennyiségben adhatom ,ha pedig 7 alatt netán 4-5 között van a cukrom akkor sosem lehet tudni ,hogy mennyi a jó bólus mert vagy lezuhan 15-30 perc alatt vagy 10 körülire megy !!!De hát ugye nem vagyunk egyformák és ettől szép az élet ,különben most miről is írnék itt???

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nagyon aranyosak vagytok, hogy örültök velem a kisöcsinek, köszi :)

Képzeljétek, a sok rossz mellett (nem is akarom leírni, nagyon sok gond van velem) egy jó is történt: 5.5 lett a HbA1c-m!!!! Ilyenkor úgy érzem, van értelme annak az iszonyat erőfeszítésnek, amit teszek naponta.

Lizzi, az, hogy kinek mennyi az HbA1c-je és mellette milyenek a cukrai, úgy tűnik nekem, hogy nagyon egyéni. Sok lányt ismerek, akiknek láttam a vc naplójukat és azt gondoltam, micsoda klassz cukrok és a HbA1c-jük mégis 7 körül volt. És egészséges babát szültek persze :) Szóval ezen ne aggódj, nekem a 7-es HbA1c nagyon rossz cukrokat jelentene (és nem 8-as értékekről beszélek, hanem akkor sok 15-ös értékről mondjuk), de másnál meg a normál értékek mellett sem megy 6 alá. Nekem 6 körül szokott lenni, fiammal volt 5.5 körül végig, ezért kenődtem el, hogy most nem sikerül 6 alá vinni, de most már ez sem igaz, mert sikerült :) De igaz, hogy majd' megfeszülök ebben, nagyon sok melóm van benne.

Sani

Új tag
Kedves Kmolli!

Nagyon jól csinálod, hogy ilyen jó a Hga1c-d. Gratulálok hozzá.:)
A sok erőfeszítés meg megéri ( hiszen tudod ) , és már úgysem kell olyat sokat várni... Hány hetes is vagy?

Oldal tetejére