Babázhatok

Arlene

Új tag
Kedves Sani!

Köszönöm a segítséget!
Sajnos várnom kell még a teszteléssel, mert ha van is baba, akkor is még csak ma lett 10 napos....
Bár ha jól tudom, van olyan teszt, ami 10 napos terhességet már kimutat, de egy illatsezrboltban sem találtam, mindenhol olyan van, ami az elmaradt mensi utáni első napon használható.
Addig pedig még majdnem 1 hét van hátra. Pedig nagyon szeretném már tudni, hogy mi a helyzet, attól függetlenül, hogy a cukor értékekre nem terhesen is figyelni kell :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Sani!

Köszönöm a segítséget!
Sajnos várnom kell még a teszteléssel, mert ha van is baba, akkor is még csak ma lett 10 napos....
Bár ha jól tudom, van olyan teszt, ami 10 napos terhességet már kimutat, de egy illatsezrboltban sem találtam, mindenhol olyan van, ami az elmaradt mensi utáni első napon használható.
Addig pedig még majdnem 1 hét van hátra. Pedig nagyon szeretném már tudni, hogy mi a helyzet, attól függetlenül, hogy a cukor értékekre nem terhesen is figyelni kell :)
Kedves Arlene!

Corax Direct nevű teszt, 10 napos terhességet biztosan kimutat, DMben lehet kapni, az egyik legolcsóbb teszt. Rózsaszín dobozban van, így könnyebb megismerni. A másik, a gyógyszertári Medilabos teszt, az is kimutatja már. A lényeg, hogy sűrű pisi legyen. Ne igyál 2 órán keresztül, közben azért menj el pisilni mindenképpen és csak a sűrű pisiből csináld meg a tesztet. Vagy holnap a reggeli első pisiből. Azért megkérdezem, hogy honnan tudod, hogy pontosan 10 napos lehet a baba? Nem olyan egyszerű ez, max ha méred a hődet, abból pontosan kiderülhet, de másból nem. Szóval még az is lehet, hogy most negatív, de néhány nap múlva lesz csak pozitív.

Nem ellenkezni szeretnék Sanival, de egy picit lehet lazábban kezelni ezt a terhesség-cukor dolgot. Azért a 7.5-öscukrot nem kell rögtön levinni, nem lesz baja a babának. Sőt, 10-es cukortól artsem és 12-estől sem. A 15-16-os cukor az első 3 hónapban valóban okozhat már gondot, de még ez sem biztos. Mondjuk úgy: semmi sem biztos. De nagy átlagban (ez ugye azért nem fed le mindenkit) a tartós 12 feletti, főleg ilyen 20-as cukrok okoznak. Ha nagy a gond, a baba úgyis elmegy vagy az UH-n kiderül, szerintem tök felesleges aggódni most ezen.

Nade, ami a legfontosabb: az első 2 hétben teljesen lényegtelen, hogy milyen cukrai vannak a mamának (gondolom a tartós 20as cukor azért rossz, de ez nem direkt okoz kárt a babának, na ez hosszú, a lényeg, hogy azért a nem tartós magas 20-as cukrok még nem okoznak az első 2 hétben gondot). Ebben az időszakban még akármilyen gyógyszert is lehet enni, mert nincs vérkeringése a babának és így nem jut bele semmi sem a mama véráramától. A lényeg, hogy a mama hormonjai megfelelőek legyenek, de ezt egykét cukorkilengés nem befolyásolja ilyen korán. A 2. hét végén kezd el beindulni a véráram a babában, onnantól hat minden a babára, ami a mama vérére is. Gyógyszerek, rossz cukor stb... De nagyon nagy gondot csak a nagyon durván vacak cukrok okoznak többnyire. A gond, amit emlegetnek az orvosok, az nagy átlagban a baba mérete, több magzatvíz, baba vizesedése és főleg a mérete miatt (jó nagy babák lesznek, ahol a mama cukra rossz) a koraszülés nagyon gyakori. De ezek a későbbieknek fognak csak szerepet játszani, a terhesség elején vagy okozunk fejlődési rendellenességet a babának a cukrunkkal vagy nem. Törekedni kell a legjobb cukrokra, de ha vannak kilengések, nem szabad elkeseredni, sőt, kétségbeesni (én is ilyen vagyok, de tényleg nincs értelme), úgysem tudunk tenni ellene utólag. Ha mostantól rendben tartod a cukrodat, nem számít a HbA1c sem (Sani, ez csak azért fontos, hogy az első 3 hónapban ne kelljen összevissza állítgatni a kismamát, mert a rossz HbA1c rossz beállítást takar többnyire, amit nem terhesen kell piszkálni, de fizikailag nem lesz baja a babának, ha a mama HbA1c-je a fogantatás napján 7 fölött volt, de onnantól, azaz az elmaradt mensitől (!!) már tökéletes cukrai vannak - csak a gyakorlat szerint erre kevesen képesek, ezért van a prekoncepcionális szakasz).

A harmadik pedig, hogy nem 6, hanem 7 alatt kell lenni a HbA1c-nek, de igen sokan szültek egészséges babát 7.5-essel kezdve, majd terhesség alatt szépen helyrerázódtak.

Még jó sokmindent tudnék írni, de elsőre ez is sok lesz :) Kérdezz nyugodtan még! Amúgy én most 23 hetes terhes vagyok a második babámmal és másfél éves a fiam.

Drukkolok!

Arlene

Új tag
Kedves kmolli!
Nagyon szépen köszönöm, hatalmas megkönnyebbülés volt a soraidat olvasni!!!!
Valahol bíztam benne, hogy nem kell ennyire szigorúan értelmezni mindent, bár tudom, hogy nem vicc ez a dolog és nagyon kell figyelni.
De nagyon-nagyon jó volt olvasni a soraidat, többször is átfutottam :)
A tesztet ma be is szerzem és megfogadom a tanácsaidat is az alkalmazásokor.
Köszönöm az infot!
Most rohannom kell, mert itt hagy a céges busz! :)

Sani

Új tag
Lehet, hogy eltúloztam egy kicsit, de én így éltem meg a terhességem és nagyon örülök annak, hogy mindent megtettem azért, hogy egészséges legyen a gyermekem. Lehet, hogy magasabb értékekkel is egészséges lett volna, de így - most már - biztos. Tudom, hogy stresszes vagyok és maximalista.
Na de nem mindegy, hogy mi lesz a 'vége'. Rajtunk múlik, hogy milyen lesz az élete a kicsinek. Mi alapozzuk meg a jövőjét. .....Lehet, hogy unalmas, hogy minden rajtunk múlik, de én így gondolom.
Szívesen segítek bárkinek, aki úgy gondolja. Leírom a megélt tapasztalataimat és élményeimet. És drukkolok mmindenkinek!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sani, jól tetted, hogy ilyen szép cukrokkal voltál terhes. Neked nem volt miért aggódnod, nekem is ez a célom, a fiamnál sikerült is megvalósítani, most meg átélek egy más helyzetet és most nem tudok olyan szép értékeket produkálni, pedig tényleg mindent megteszek. Sajnos, nem tudja mindenki ilyen gyönyörűen beállítani a cukrát (teljesen mindegy, hogy a személyisége vagy a valóban labilis cukorháztartása miatt), nekik azért nyújthat némi kapaszkodót, hogy azért nem kell elvetetni egy babát, mert néha felmegy 10 fölé a cukra. De a cél az, amit leírtál, jó lenne, ha sikerülne mindenkinek, aki akarja...

Arlene

Új tag
Teljesen egyetértek kmollival és ezzel egyben Sanival is, az ember nem lehet túlságosan gondos, ha a gyermekéről van szó! Szerintem ezt mindenki tudja, meg úgy gondolom, hogy az anyai ösztönnek ez elemi része (legalábbis annak kellene lennie).
Csak néha jól jön egy bíztató szó, ha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy az ember szeretné, a vércukorszintnél pedig ez sajnos előfordul, főleg ha olyan labilis, mint az enyém :(
Ha valaki tudja (tényszerűen és obejktíven), hogy mi hogy működik, az nem jelenti azt, hogy nem fog vigyázni, amennyire csak tud, de legalább nem esik reménytelenül kétségbe, talán feleslegesen.
Én nagyon remélem, hogy ez a kezdeti nagy ijedtség felesleges volt (és nem azért, mert kiderül, hogy nincs is pocaklakó), viszont arra jó volt, hogy egyrészt elkezdjek sokkkkkal alaposabban utána járni dolgoknak és hozzá szoktassam magam a fokozott odafigyelésre és szigorra! És nem mellesleg hogy rátaláljak erre a fórumra :)
Mindenkinek szeretném épp ezért megköszönni a segítő szavakat, információkat, bíztatást!

Sani

Új tag
Kedves Arlene!

Bármi kérdésed van, szívesen válaszolunk és ( mivel már tudjuk, hogy mit kéne máshogy csinálni), fel tudjuk hívni a figyelmed a váratlan, sokszor érthetetlennek tűnő dolgokra.
Minél több egészséges baba szülessen! Én büszke vagyok mindenkire ( így ismeretlenül is), aki cukorbetegen egészséges gyermeknek adott életet.
Ez nem nagy csoda, csakhát nagy odafigyelés és hatalmas önkontroll. De megéri, hiszen nincsen ahhoz fogható, amikor a gyermeked rád mosolyog.:)

lizzi

Őstag
Nekem az orvosom mondta éppen azt ,hogy magánál nincs mire várni amikor meglátta ,hogy milyen HbA1c-im voltak régebben és milyen a legjobb és hány éves vagyok.Ezzel nem azt mondta természetesen ,hogy ne figyeljek magamra és jó így a cukrom ,de mivel már nagyon sok cukros nő szült nála ,ezért tudja ,hogy vannak olyan esetek amikor mindent megtesz az ember és akkor sem képes jobb eredményre:(Én sem adtam fel és folymatosan törekszem a jobb cukikra ,de nem mindig sikerül és tudom ,hogy nem én hibázok olyankor.Van amikor én tolok el valamit ,de ezt tudom is és következő alkalommal máshogyan csinálom.
Most olvastam egy kutatásról ahol vizsgálták a terhesség alatti HbA1c hatását a babára meg a terhesség kimenetelére és ott is azt írták,hogy egyértelmüen nem mondható ki ,hogy aki jó cukrokkal vitte végig a terhességet annak semmi gondja nem volt.

Arlene

Új tag
Igen, én is azt hiszem, hogy az ember a legnagyobb odafigyelés mellett sem pordukálhat tökéletes cukrokat, mert szerintem annyi minden befolyásolja azt is! Az időjárás, a mozgás, a betegségek, a hangulat, szóval lehet, hogy az, ami az egyik esetben megfelelő adagnak minősült, az következőleg már nem az :(
Nekem eleinte egyébként nagyon jók voltak az eredményeim, aztán jött egy időszak, amikor sok hypom volt, most meg épp az ellenkezője :(
Sajnos a tesztem negatív lett, így nagyon valószínű, hogy most nincs baba a pocakban, holnap megyek tanácsadásra pumpa ügyben, aztán meglátjuk, hogy marad-e a próbálkozás, hogy jobbak legyenek a cukrok, vagy pumpa lesz belőle....
Meg lehet kérdezni, hogy milyen HbA1C-kre mondta ezt Neked a doki?
Mit csináltál, miután ezt mondta?

eremit

Új tag
A belgyógyász dokim azt mondta, amikor vittem e legutóbbi HgA1C-met (7,2) volt, hogy ezzel már éppen lehetne babát vállalni. Tény, hogy szeretném még leljebb hozni, hiszen az elfogadott ha jól tudom 6,5 alatt van.

Nincs valaki, aki a miskolci kórházról tudna ezügyben érdemi információval szolgálni? A megyeiben van a belgyógyászom, s hát kellene onnan egy szülész-nőgyógyász is. Mikor keressem fel? Babát csak jövőre szeretnék, hogy egészen pontos legyek, a tényleges "éles" próbálkozást csak nyáron szeretném / szeretnénk kezdeni. Tehát, akkor mikor?
(A szemészem egyébként mondta, hogy előtte mindenképp egy szemfenékfestést csinálunk. Azért elég pozitívnak veszem, hogy ő gondolt erre :) )

lizzi

Őstag
Az én HbA1c-m 7,4 volt ,erre mondta a doki ,hogy akkor vágjunk bele:)Ás ez már tavaly ősszel volt:( Tehát fel kell készülni arra kedves eremit és arlene ,hogy ez nem úgy mükődik ,hogy babát szeretnék és akkor lesz ,hanem közbejöhet ez -az vagy éppen későre jön össze ,én ezért is gondolom azt ,hogy ha már az elhatározás megszületett ,hogy szeretnétek akkor jól körbe kell járni a dolgokat ,hogy mi hogyan is van,és elvégezni esetleg a szükséges vizsgálatokat.
Én folyamatosan arra törekszem ,hogy jobb cukraim legyenek és ezért mindent megteszek,de tudom ,hogy nekem olyan dolgok zavarnak mindig be amit nem tudok befolyásolni(menszi előtti időszak),mert máskor meg általában jók a cukraim,ebből is látszik ,hogy nem én tolok el valamit ,hanem én így mükődök.
Arlene én nem tettem semmit másképpen ,mikortól lehetett próbálkozni ,talán annyit ,hogy sűrűbben mérek és még szigorúbb vagyok magammal szemben,de én már évek óta is ezt csináltam pumpa előtt is.

Erika

Új tag
vitamin

Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni,h baba elott es kozben milyen vitaminokat szedtetek es mi miert jo?mindenki tapasztalatat szivesen vennem.Elore is koszonom!
Erika;)

Sani

Új tag
Kedves Erika!

Én az Elevit tablettát szedtem terhességem és a szoptatás alatt. Ebben bent van minden olyan vitamin és ásványi anyag, amire neked és a babának szüksége lehet.;)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Erika!

Én az Elevit tablettát szedtem terhességem és a szoptatás alatt. Ebben bent van minden olyan vitamin és ásványi anyag, amire neked és a babának szüksége lehet.;)
Csatlakozom Sanihoz... Én is elevitet szedtem és szedek most is.

Barátnőim mondták, hogy akik közülük hányósak voltak a terhesség elején, sokan visszahányták (elnézést...) az elevitet, mert elég nagy tabletta és valamiért kiváltja belőlük ezt, ők a Béres Gravidát szedték, a dokim szerint olyan tökmindegy... Én elevit párti vagyok...

Ja, és én már a babaprojekt legelején elkezdtem szedni, néhány hónapot tehát szedtem baba nélkül is és állítólag így az ideális.

Sani

Új tag
Azt mondták, hogy ha nem lesz baj, akkor simán is szülhetek. Baj nem volt, de - szerintem biztonsági okokból - császárral szültem. Én úgy gondolom, hogy a vajúdás az nagy megerőltetés a szervezet számára és ilyenkor könnyen lehet hypo. Nem tudom. Csak gondolom.
Te hogyan szültél?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Azt mondták, hogy ha nem lesz baj, akkor simán is szülhetek. Baj nem volt, de - szerintem biztonsági okokból - császárral szültem. Én úgy gondolom, hogy a vajúdás az nagy megerőltetés a szervezet számára és ilyenkor könnyen lehet hypo. Nem tudom. Csak gondolom.
Te hogyan szültél?
Simán szültem, de fordítva történt, pedig tényleg mindenki (és a diabdoki szerint is) szerint a hipó veszélye áll fenn vajúdáskor, de a nagy fájdalom felviszi a cukrot, hiába energiát égetek el közben... Folyamatosan kellett emelni az inzulint az infúzióban és csökkenteni a cukrot, ahogy telt az idő vajúdás alatt, egyre jobban ment fel a cukrom. Van egy terhességi cukros lány egy nlc-s fórumon, aki inzulint kapott a terhessége alatt, a Péterfyben szült és simán, neki külön mondták, hogy azért jó az EDA, mert akkor nem fog felmenni a cukra a nagy fájdalomtól... Szóval azt hiszem, ebben a témában nagyon kevés a tapasztalat, azért is alkalmazzák a császárt a legtöbb cukros nőnél. Kellett volna nekem is EDA és akkor nem ment volna fel nyilván. Nameg infúziót kaptam, amiben inzulin ment és cukor és lehetett állítani, szóval hipó esetén azonnali segítség lett volna, csak egy gombnyomás... Férjem meg félóránként mérte a cukromat. A mai napig intenzíven él bennem a szülés, ugyanis 8 hónapig császárra készültem, meg egész életemben persze... Én lepődtem meg a legjobban, hogy nem császároztak meg, pedig a vajúdás közben már kértem...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Lányok!
Most mennyivel "kötelező" előbb bemenni a kórházba? Amikor én szültem 86-ban, akkor a kórteremben volt egy anyuka, aki 6 hónapos volt és csak azért kellett bent lennie, mert cukorbeteg volt. Persze az akkori inzulinterápiák biztos sokkal rosszabbak voltak, és még cukimérő sem volt. Emlékszem, akkor csak néztem, hogy mi is az a cukorbetegség, ő pedig simán szúrkálta magát.

Oldal tetejére