Kedves Sani!
Köszönöm a segítséget!
Sajnos várnom kell még a teszteléssel, mert ha van is baba, akkor is még csak ma lett 10 napos....
Bár ha jól tudom, van olyan teszt, ami 10 napos terhességet már kimutat, de egy illatsezrboltban sem találtam, mindenhol olyan van, ami az elmaradt mensi utáni első napon használható.
Addig pedig még majdnem 1 hét van hátra. Pedig nagyon szeretném már tudni, hogy mi a helyzet, attól függetlenül, hogy a cukor értékekre nem terhesen is figyelni kell
Kedves Arlene!
Corax Direct nevű teszt, 10 napos terhességet biztosan kimutat, DMben lehet kapni, az egyik legolcsóbb teszt. Rózsaszín dobozban van, így könnyebb megismerni. A másik, a gyógyszertári Medilabos teszt, az is kimutatja már. A lényeg, hogy sűrű pisi legyen. Ne igyál 2 órán keresztül, közben azért menj el pisilni mindenképpen és csak a sűrű pisiből csináld meg a tesztet. Vagy holnap a reggeli első pisiből. Azért megkérdezem, hogy honnan tudod, hogy pontosan 10 napos lehet a baba? Nem olyan egyszerű ez, max ha méred a hődet, abból pontosan kiderülhet, de másból nem. Szóval még az is lehet, hogy most negatív, de néhány nap múlva lesz csak pozitív.
Nem ellenkezni szeretnék Sanival, de egy picit lehet lazábban kezelni ezt a terhesség-cukor dolgot. Azért a 7.5-öscukrot nem kell rögtön levinni, nem lesz baja a babának. Sőt, 10-es cukortól artsem és 12-estől sem. A 15-16-os cukor az első 3 hónapban valóban okozhat már gondot, de még ez sem biztos. Mondjuk úgy: semmi sem biztos. De
nagy átlagban (ez ugye azért nem fed le mindenkit) a
tartós 12 feletti, főleg ilyen 20-as cukrok okoznak. Ha nagy a gond, a baba úgyis elmegy vagy az UH-n kiderül, szerintem tök felesleges aggódni most ezen.
Nade, ami a legfontosabb: az első 2 hétben teljesen lényegtelen, hogy milyen cukrai vannak a mamának (gondolom a tartós 20as cukor azért rossz, de ez nem direkt okoz kárt a babának, na ez hosszú, a lényeg, hogy azért a nem tartós magas 20-as cukrok még nem okoznak az első 2 hétben gondot). Ebben az időszakban még akármilyen gyógyszert is lehet enni, mert nincs vérkeringése a babának és így nem jut bele semmi sem a mama véráramától. A lényeg, hogy a mama hormonjai megfelelőek legyenek, de ezt egykét cukorkilengés nem befolyásolja ilyen korán. A 2. hét végén kezd el beindulni a véráram a babában, onnantól hat minden a babára, ami a mama vérére is. Gyógyszerek, rossz cukor stb... De nagyon nagy gondot csak a nagyon durván vacak cukrok okoznak többnyire. A gond, amit emlegetnek az orvosok, az nagy átlagban a baba mérete, több magzatvíz, baba vizesedése és főleg a mérete miatt (jó nagy babák lesznek, ahol a mama cukra rossz) a koraszülés nagyon gyakori. De ezek a későbbieknek fognak csak szerepet játszani, a terhesség elején vagy okozunk fejlődési rendellenességet a babának a cukrunkkal vagy nem. Törekedni kell a legjobb cukrokra, de ha vannak kilengések, nem szabad elkeseredni, sőt, kétségbeesni (én is ilyen vagyok, de tényleg nincs értelme), úgysem tudunk tenni ellene utólag. Ha mostantól rendben tartod a cukrodat, nem számít a HbA1c sem (Sani, ez csak azért fontos, hogy az első 3 hónapban ne kelljen összevissza állítgatni a kismamát, mert a rossz HbA1c rossz beállítást takar többnyire, amit nem terhesen kell piszkálni, de fizikailag nem lesz baja a babának, ha a mama HbA1c-je a fogantatás napján 7 fölött volt, de onnantól, azaz az elmaradt mensitől (!!) már tökéletes cukrai vannak - csak a gyakorlat szerint erre kevesen képesek, ezért van a prekoncepcionális szakasz).
A harmadik pedig, hogy nem 6, hanem 7 alatt kell lenni a HbA1c-nek, de igen sokan szültek egészséges babát 7.5-essel kezdve, majd terhesség alatt szépen helyrerázódtak.
Még jó sokmindent tudnék írni, de elsőre ez is sok lesz

Kérdezz nyugodtan még! Amúgy én most 23 hetes terhes vagyok a második babámmal és másfél éves a fiam.
Drukkolok!