Babázhatok

dg

Őstag
Molli azt is írd még bele a hsz.-be(ha lehet így utólag:) ) ,hogy van Milupa Pepti plus 1 ami kezdetektől adható a babáknak!!!!!
és engem az is érdekelne,hgy te pl.,hogyan készítesz Brúnónak levest amikor sűríteni kell,pl. tejjel vagy tejszínnel vagy tejföllel, vagy pl. főzelékeknél hogyan oldod meg???köszi!!!

Lizzi!

Én mindig krumplival sűrítettem a főzelékeket. Bármi az alap, némi főtt krumplival összeturmixolva kellő sűrűségű lett, ráadásul értékes a baba gyomrának! (Botmixerrel (!) keverve önmagában a főtt krumpli egész ragacsos masszává válik, nem hasonlít a krumplipürére kicsit sem, sűrítésre kiváló azonban! Anno a védőnők ezt tanították nekem, s be is vált.)

lizzi

Őstag
köszi lányok, a krumplit én is használom sűrítésnek csak olyankor amikor már egyben főzők (és azt mostanában Karola jobban eszi mint a bébiételeket) akkor ugye nem mindig pepecselek ,hogy külön vegyek ki neki ,ezért azt rendes habarással vagy tejföllel sűrítem ,erre gondoltam ,hogy Molli ezt akkor lehet mindig külön csinálja ?,mert ugye Brúnó allergiás!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli, Kata, Misamaci, igazán köszönöm a tejfehérjés aktivitásotokat, és a rengeteg infót.

Idézek a Molli által közreadott cikkből:
A béta-kazeinből az emésztés során BCM7 keletkezik. ....A BCM7 okozhatja a cukorbetegséget"
"A tejsavó tartalmazza a nagy inzulinválaszt kiváltó fehérjét. Mivel a tejsavót a sajtgyártásban nem használják,ezért a sajt ebből a szempontból veszélytelen..."

Én ezt úgy értelmezem, h nem csak pusztán a kazein, hanem annak BCM7 nevű származéka is veszélyes, sőt a tejsavó is. A hozzászólások pedig elmentek abba az irányba, h pusztán csak a kazeintől kell tartanunk..... Bocsánat, ha nem jól értelmeztem valamit.

<META name=GENERATOR content="OpenOffice.org 2.3 (Linux)"> <STYLE type=text/css> <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } --></STYLE>
Nem, a tejsavót is rosszként értelmeztem, idézek az összefoglalómból:
"Az összes tejterméket (azt is, ahol szerepel az összetétel listán a tejsavó vagy tejsavópor, ezekből rengeteg van, felvágottak is, édességek, akármi!) tartalmazó ételt célszerű mellőzni"
Szóval, jól láttad, a kazeinnek ez a BCM7 származéka (azaz kaja szempontból a kazein tartalmú ételek) ÉS a tejsavó is rossz. Ezért célszerű megnézni az ételek összetétel listáját, hogy van-e benne tejsavó, bár, ha így tesztek a kajákba tejfölt meg joghurtot, akkor szerintem tökmindegy, hogy esznek-e a babáitok olyan ételt, amiben van tejsavópor pl (mert nyilván nincs több belőle, mint az az 1 kanál tejföl savótartalma, amivel a főzit csináljátok pl).

Én úgy gondolom, de hangsúlyozom, hogy nem vagyok szakértő, nem vagyok mérnök sem élelmiszerekkel foglalkozó szakmeber, sem vegyész, sem kutató, de én úgy gondolom, hogy a rendszeres tejtermékfogyasztás a probléma, azaz amikor rendszeresen találkozik a baba szervezet ezekkel az immunanyagokkal és a tejsavó inzulinkiválasztást serkentő tulajdonságaival, hogy ez is lehet probléma. Bár a mennyiségekről soha nem ír senki,mégis a TRIGR kutatás pl kizárja a tejsavóport tartalmazó ételek teljesen egyértelműen és egy kanál tejfölt sem enged. Bár nekem csak az 1 év alatti babákról szóló prospektusom van meg (mert mivel nem vehetett Nimród részt a nega véreredménye miatt a kutatásban, így nem kaptam meg a további évekre vonatkozó étrendi prospektust). Az IPMs cikk és az eddig olvasott dolgok alapján én úgy értelmeztem, hogy 2 éves korig áll ez a tejtilalom, ezért nekem az a gyanúm, hogy kb ugyanilyen tejmentes étrendet javasol a TRIGR a 2. életévre is, utána meg valami fokozatosságról írtak.

Hogy mivel sűrítem a főzit? Liszttel. Ti miért nem azzal? Kevés hideg olajban elkeverek kicsi lisztet és a bugyogó vízbe, amiben már forrnak a zöldségek, beleöntöm, elkeverem és tök sűrűre lehet így csinálni. Kinézetre, majdnem olyan,mint a sima,tejfölös főzi. Ezt már akkor is így csináltam,amikor nem tudtunk Brúnó allergiájáról.
Amúgy még van a keményítő és a rizsliszt és a riszpehely. Ez utóbbi kettő különösen egészséges.
A krumpli szuper megoldás! Csak nekem macerás, főleg 2 kisgyerek mellett, főleg úgy, hogy nem ugyanazt esszük,mert a mi étrendünkből nem annyira akarom megvonni az összes tejterméket (talán majd, ha nagyobb lesz Bübü, amikor már megérti, hogy mást eszik, mint mi... de pl Nimó meg kéri a tejtermékeket, imádja a joghurtot, sajtos dolgokat, tőle nehéz lenne megvonni).

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli azt is írd még bele a hsz.-be(ha lehet így utólag:) ) ,hogy van Milupa Pepti plus 1 ami kezdetektől adható a babáknak!!!!!
Köszi Lizzi!! Hogy ezt miért nem tudja egy átlagos doki????? Nem hiszem el. Amikor én kérdeztem 2-t is, mindkettő azt mondta, hogy csak 4 hós kor fölött van. Hát hihetetlen. Meg is írom Tubinak rögtön, mert az ő dokija sem tudta. És kijavítom az én összefoglalómat is! Megnéztem a neten és tényleg ugyanaz, amit Brúnó is eszik, csak a kisebbeknek.
Köszi még egyszer :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
No, alakul az összefoglaló, Misamacinak is volt észrevétele, Lizzinek is, javítottam mindent, szóval akinek még van, bátran szóljon!

misamaci

Aktív tag
Időközben megtaláltam a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapját (http://www.taplalekallergia.hu)
Itt fent van és letölthető a deklaráltan tejfehérje mentes élelmiszerek listája (illetve az egyéb táplálékallergiák esetére is vannak specifikus listák). A listán termékcsoportonként és gyártónként csoportosítva vannak az élelmiszerek tételesen feltüntetve (konkrét névvel), illetve a lista végén feltüntették az adatgyűjtésben résztvevő, a tejfehérje-mentességet garantáló élelmiszer-előállítókat is. (van kimondott bébitáp szakasz is, remélem segíteni fog)
Jelenleg a 2009-es változat van fent, ezt a könnyebb kezelhetőség kedvéért átdolgoztam pdf-re.
Csatolás megtekintése tejfeherje.pdf

tímeácska

Őstag
Biztosan sokakban felmerült már a kérdés, hogy mi a helyzet a várandós nő, szoptató anyuka által elfogyasztott tejfehérjével, illetve az egyéb allergizáló élelmiszerekkel, átjut-e a méhlepényen keresztül, illetve kiválasztódik-e az anyatejben az allergén, avagy sem, és a későbbiekben mindez okozhat-e problémát, nagyobb kockázatot jelent-e az ételallergiák (esetleges tej fogyasztása-cukorbetegség) kialakulásában?!
Találtam egy hasznos irományt, ami éppen ezt taglalja! Érdemes elolvasni!

http://www.uj-dieta.hu/index.php?content=192

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Biztosan sokakban felmerült már a kérdés, hogy mi a helyzet a várandós nő, szoptató anyuka által elfogyasztott tejfehérjével, illetve az egyéb allergizáló élelmiszerekkel, átjut-e a méhlepényen keresztül, illetve kiválasztódik-e az anyatejben az allergén, avagy sem, és a későbbiekben mindez okozhat-e problémát, nagyobb kockázatot jelent-e az ételallergiák (esetleges tej fogyasztása-cukorbetegség) kialakulásában?!
Találtam egy hasznos irományt, ami éppen ezt taglalja! Érdemes elolvasni!

http://www.uj-dieta.hu/index.php?content=192
Tudod, én nagyon pártolom ezt a tejmentes diéta dolgok a babánál, én magam sem nagyon vagyok nagy tejfogyasztó, de a tejföl és a joghurt, sajt azok a kajáinkban benne vannak (vagy ráteszem a kész székelykáposztára :)). De ez a várandósság, szoptatás alatti korlátozás a cukorbetegség szempontjából már soknak tűnik (és persze a cikk nem is erről, hanem az allergiáról szól, de gondolom nem az allergia témához szeretted volna a cikket fűzni :)). Nem azért, mert biztosan felesleges - fogalma nincs senkinek, hogy honnan indul a "sok", lehet, hogy már az is sok, ami az anyatejbe megy bele vagy ami a méhlepényen keresztül, de én itt már mérlegelném azt is, hogy mekkora áldozattal jár ez az egész. Pl, ez is a cikkben van:
"a szoptató anya kerülje azokat az ételeket (tej, tojás, mogyoró, dió, hal, kagyló, citrusfélék, búza, marhahús, csirke, illetve amire az előző gyermeke allergiás), "
(a cikkben olyan esetre vonatkozik ez, ahol az első gyerek allergiás volt és így lehet a másodiknál megelőzni az allergiát)
Nahát! És akkor még legyen is teje az anyukának, ne dőljön ki a gyenge immunrendszere miatt az első náthától és ne menjen tönkre a szoptatásban. Persze, akinek allergiás volt a gyereke és ezért TILOS ezekből ennie, mert sokkot kap vagy vért kakil vagy bármi, na az nyilván más, ott mérlegelni kell, hogy anyuka meg tudja-e tartani emberi keretek között EGÉSZSÉGESEN ezt a diétát vagy áttér a gyógytápra (hát én a tápot választottam volna az én körülményeim között, azt hiszem, az én szervezetem már nehezen viselte volna el, ha tökegyoldalúan táplálkozom cukorbetegen - de szerintem nem vagyok ezzel egyedül, mint cukros anyuka).
Nálam még mindig az az alapelv, hogy mindennél többet ér a kiegyensúlyozott és egészséges anyuka, mint akármilyen szuperegészséges étel a gyereknek, ha már választani kell a kettő között. A táp sem rossz, nem kell messzire menni, ha valakit érdekel, milyen különbségek vannak a tápos és a csak szoptatott babák között, nekem van 1-1 belőlük és el kell, hogy mondjam, a tápos gyerekem immunrendszere pl semmivel sem gyengébb a szoptatottnál, sőt, az oviban az egyik legerősebb kisfiúnak bizonyul (koppkoppkopp :)). Na persze a cukorbetegség az más téma... de a "tejmentes" táppal ez sem tűnik problémának :) (sajnos ezt a nagyfiamnál nem tudtam és ő még csak HA-s tápot kapott)
Ez az egész persze csak az én véleményem :)

lizzi

Őstag
sűrítéshez:én fogalmaztam rosszul én is liszttel sűrítek csak sok mindenbe teszem a lisztet tejjel vagy tejföllel elkeverve ,az nélkül nekem ízetlennek tűnik:)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ide is bemásolom:

Ez egy nagyon érdekes cikk az őssejtek és a cukorbetegség összetűzéséről:
http://index.hu/tudomany/biotech/200...e_ossejtekkel/

Igazából az történt, hogy megkaptuk a szokásos évi csekkünket az őssejtbanktól (mindkét gyerek köldökzsinórvére a Krio intézetben van) és mellé egy tájékoztatót is kaptunk, amiben kb ugyanez volt leírva, mint a belinkelt cikkben, úgyhogy nagyon örültünk! Ami még lényeges, hogy a köldökzsinórvérben sokkal több őssejt van, mint amennyit a csontvelőből ki lehet nyerni, ezért lehet, hogy azzal még jobb eredményeket lehet elérni.<!-- google_ad_section_end --> <!-- / message -->
<!-- controls -->

tubi

Aktív tag
sziasztok!
na itt vagyunk, vagyis én, mert Ricsi alszik :) de néhány képet rakok majd fel.
köszi Molli a hírterjesztést, kiegészítem a részletekkel, talán valakinek tanulságos lesz: tehát a terhesség elejétől magas vérnyomás, egyre magasabb, egyre több gyógyszer ellenére. végül ami miatt kellett a sürgős császár az a vérkép hirtelen romlása (trombocitaszám csökkenése) volt. úgy kezdődött, hogy a 36. hét legvégén a terhesambulancián találtak fehérjét a pisiben, de mivel alig tudtam pisilni, mondták, hogy maradjak még és igyak sokat. kb. 1,5 óra múlva megint pisi, fehérje nuku, vérnyomás viszont 160. na maradjak még egy órát, feküdjek le, megmérjük újra. újra 160. Akkor leküldtek a belgyógyászhoz, aki sokat nem aggódott, menjek haza és holnaptól még több gyógyszert szedjek. Hazamentem. Amikor ezt meghallotta a szülésznőm, azt mondta, inkább menjek be a kórházba, megfigyelésre. Na ott rögtön mindenféle vizsgálat, vérkép, gyors vérnyomáscsökkentő. máj- és vesefunkció OK, viszont a trombocitaszám a 4 nappal korábbi lelethez képest nagyot zuhant. szülésznőm felhívott, hogy ő akkor elindult, és a dokim is ott volt kb. fél óra múlva. igazából megijedni sem volt időnk.
a műtét hamar meg is volt (doki és szülésznő is fantasztikus jó volt!). így Ricsi 9/10-es apgarral, teljesen egészségesen született a 36. hét legvégén, 2890 g-mal és 51 cm-rel.
utána sajnos napokig sok gyógyszert kellett szednem, hogy visszaálljon a vérképem és a vérnyomásom, tiszta kóma voltam + rendkívül csalódott, hogy nem tudom szoptatni. a rossz állapotom miatt a fejést is csak a 4. napon kezdtem, kézi mellszívóval (medela). csak cseppek jöttek, teljesen reménytelennek tűnt. a 6. naptól kezdve annyira levették a gyógyszereket, hogy cicire tehettem Ricsit, egyből szopizott is rendesen, vagyis hát a mozdulatokat, mert tejem az ugye csak pár cseppnyi volt. de olyan édes volt, hogy próbált segíteni.
a 8. napon jöttünk haza, most már csak egyre kevesebb vérnyomásbogyeszt kell szedni. tejcsi még mindig csak napi kb. 30 ml (meg amennyit kiszív Ricsi, de az minimális lehet), úgyhogy tápszert kap és most már felírattunk anyatejgyűjtőről elhozható tejet + egy barátnőmtől is kapunk. minden kajcsi előtt cicire teszem, szereti, láthatóan megnyugszik, szinte be is alszik. mindent bevetünk a tejcsi növelésére: laktoherb tea, alkoholmentes sör (fujjj, de útálom), homeobogyó, zuhany, masszír, fejés, de egyelőre nem sok eredmény. vagyis lassan növekszik a mennyiség (az elején néhány csepp volt csak), de túl lassan ahhoz, hogy remélhessem, egyszer lesz elég ahhoz, hogy teljesen ellássam ezzel :( most vettünk more milk kapszulát is és holnap megyek a védőnőhöz, aki segít kipróbálni a medela kórházi fokozatú mellszívóját (óriási nagy motoros). hátha azzal több jön, mint a kézivel.
na ennyi a szopirésze, de ami a lényeg: Ricsi nagyon gyönyörű és jó gyerek, szegény hasfájós, de még így is alig sírdogál, csak néha feszül és látszik rajta, hogy szenved, akkor simizzük a hasát, tornáztatjuk, felvesszük. ma pont két hetes, már egyre több az aktív periódusa, amikor nézelődik, tekergeti a fejét, sőt, hasonfekvésből fel is emeli néha, nagyon cuki.
egy kérdés Mollihoz és a többiekhez tápszer-ügyben: a milupa pepti plus 1-et sehol sem találom a neten... ha így beírom a google-be "milupa pepti plus 1", akkor csak ezt a fórumot találja meg. a 2-esre sok helyen rá lehet találni, de az 1-re nem. vagy rosszul keresem? köszi!!!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
egy kérdés Mollihoz és a többiekhez tápszer-ügyben: a milupa pepti plus 1-et sehol sem találom a neten... ha így beírom a google-be "milupa pepti plus 1", akkor csak ezt a fórumot találja meg. a 2-esre sok helyen rá lehet találni, de az 1-re nem. vagy rosszul keresem? köszi!!!
Először is itt is szeretnék gratulálni nektek :D

Asszem, ez az én saram lehet, hogy nem találod,mert szerintem én írtam Milupa Pepti Plus 1-et, de ilyen nincsen, csak Milupa Pepti 1 :(
http://www.pirulapatika.hu/230022822/adatlap
Bocsánat, én sem vettem észre, hogy rosszul írom... Ugyanarról beszélünk, csak nincs Plus a nevében, ennyi. Az újszülött tápok nevében nem nagyon van plus, míg a 2-es tápok nevében szokott lenni. Valami hülye marketing dolog lehet, nem tudom...

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Drága Tubi!
Gratula a babához!!!!!! A tejszaporítást ügyesen csinálod, meg lesz az eredménye. Ricsike hasfájására világos köménymagos teát főzzél, az hajtja a szeleket is. Nem kell belőle sok, mert megtölti a pici bendőjét, de néhány korty mehet.
Csak így tovább, és várjuk az új fejleményeket.

tubi

Aktív tag
Molli - köszi, így már megvan. Utánaolvastam, írták más anyukák, hogy szelet csinált a gyerkőcnek ez a fajta tápszer. gondolom, ez alkati dolog, vagy mindenkire ilyen hatással van? azért kérdem, mert nekünk nincs tapasztalatunk, eddig csak BEBA HA-sat adtunk Ricsinek. Ő egy kicsit hasfájós most is...

Kata - köszönjük az ötletet! a világos köményes tea az olyasmi, mint a bébiteák? Mi a Mecsek bébiteát adtuk neki korábban, aztána védőnő azt mondta, inkább az Infacol. de az mintha fél nap alatt inkább rontott volna a helyzeten... lehet a teát + Infacolt együtt is?

és Mindenkinek köszönjük a gratulákat, nagyon aranyos Tőletek!!! :)

tejcsikérdés: el vagyok bizonytalanodva - ha 2 hét alatt (amiből leginkább az elmúlt 1 hét értékelhető, mivel előtte nem nagyon tudtam ezzel foglalkozni) csak ide jutottunk tejserkentés-ügyben, akkor van még remény? nem tudom pontosan hogyan működnek ezek a hormonok, hogy beindulhat-e valami még most, ami eddig nem indult be? remélem... tegnap óta more milk-et is szedek, ajánlom, hogy hasson, mert őrült drága... ;)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli - köszi, így már megvan. Utánaolvastam, írták más anyukák, hogy szelet csinált a gyerkőcnek ez a fajta tápszer. gondolom, ez alkati dolog, vagy mindenkire ilyen hatással van? azért kérdem, mert nekünk nincs tapasztalatunk, eddig csak BEBA HA-sat adtunk Ricsinek. Ő egy kicsit hasfájós most is...

Kata - köszönjük az ötletet! a világos köményes tea az olyasmi, mint a bébiteák? Mi a Mecsek bébiteát adtuk neki korábban, aztána védőnő azt mondta, inkább az Infacol. de az mintha fél nap alatt inkább rontott volna a helyzeten... lehet a teát + Infacolt együtt is?

és Mindenkinek köszönjük a gratulákat, nagyon aranyos Tőletek!!! :)

tejcsikérdés: el vagyok bizonytalanodva - ha 2 hét alatt (amiből leginkább az elmúlt 1 hét értékelhető, mivel előtte nem nagyon tudtam ezzel foglalkozni) csak ide jutottunk tejserkentés-ügyben, akkor van még remény? nem tudom pontosan hogyan működnek ezek a hormonok, hogy beindulhat-e valami még most, ami eddig nem indult be? remélem... tegnap óta more milk-et is szedek, ajánlom, hogy hasson, mert őrült drága... ;)
Sajnos nincs jó hírem, minden HA-s vagy allergénmentes táp okozhat hasfájást - azaz az a tapasztalat, hogy az arra hajlamos csecsemőkben ezek rontják a hasfájósságot. Ha Ricsi erre hajlamos, akkor mindegy, milyen tápot fogsz adni neki, ha HA-s vagy allergénmentes, mindkettőtöl szeles lesz szerintem. Majdnem semmi különbség nincsen a tápokban ebből a szempontból, a BEBA-t azért szokták jobban szeretni,mert több benne a probiotikum, amitől könnyebb lesz az emésztés, de ismerek babákat, akiknek meg ez nem jött be... Az is lehet, hogy az egyik táptól hasfájós a baba, aztán mire kicseréli az anyuka, éppen olyan stádiumban van már a baba, hogy amúgy is jobban lett volna (tudod, az első 3 hónapban nem működik még a hasprés, de amint működik, úgy szűnik meg a hasfájósság - hát legalábbis nagyjából...). Próbáljátok ki, ahogy olvastalak, amennyi anyatejet kap Ricsi, az a kevéske táp, amit adtok neki, az nem befolyásolja őt annyira, hogy számítson nagymértékben, hogy melyik tápot adod. És inkább néha fájjon a hasa, de akkor a biztonságos tápot kapja - nekem ez az elméletem :) Nimród hasfájós volt, de brutálisan, de ő csak tápot kapott (mivel napi 100ml tejem volt még egy ideig, ezért nem írt fel nekünk a doktornéni anyatejet, amit ma már tudok, hogy butaság volt, felírhatta volna, de én nem tudtam...), nagyon nehéz egy hasfájós babával (Brúnó nem volt az, innen tudom, mi a különbség), remélem, hogy sikerül hamar túllendülni rajta!

A szopival kapcsolatban, az én véleményemet tudod, én is adnék esélyt a More Milk-nek, de szerintem ilyen stádiumban kizárólag úgy menne csak a dolog, ha összezárnád magad Ricsivel sok napra és kizárólag az ágyban fekve, a lehető legkevesebb tápot adva neki annyit szoptatnád, amennyit ő akarja (akár félóránként, de ameddig lehet, ne kapjon tápot, esetleg teát, hogy inni igyon, ha keveset szopik és jó lenne, ha le tudnád mérni, nőtt-e a mennyiség, tehát Ricsit lemérni szopik után) és emellett, amikor nagyon bealszik, lefejni, amit benne hagyott. De ez nagyon kemény, ezzel tisztában vagyok és ez sem hoz biztos sikert, mert már elég sok idő eltelt a szülés óta. De biztos írnak neked mások is! :)

tubi

Aktív tag
Sajnos nincs jó hírem, minden HA-s vagy allergénmentes táp okozhat hasfájást - azaz az a tapasztalat, hogy az arra hajlamos csecsemőkben ezek rontják a hasfájósságot.

Ricsi kb. 10 napig csak tápot kapott, 4 napja kap kb. 1/3-ad anyatejet, ami most fog növekedni, mert most ment el a férjem az anyatejgyűjtő állomásra... nekem nem tűnt fel emmilyen szignifikáns különbség azóta, hogy anyatejet is kap...

Nimród hasfájós volt, de brutálisan, de ő csak tápot kapott (mivel napi 100ml tejem volt még egy ideig, ezért nem írt fel nekünk a doktornéni anyatejet, amit ma már tudok, hogy butaság volt, felírhatta volna, de én nem tudtam...)

akkor neki a tejcitől, vagy a tápszertől fájt a hasa?

A szopival kapcsolatban, az én véleményemet tudod, én is adnék esélyt a More Milk-nek, de szerintem ilyen stádiumban kizárólag úgy menne csak a dolog, ha összezárnád magad Ricsivel sok napra és kizárólag az ágyban fekve, a lehető legkevesebb tápot adva neki annyit szoptatnád, amennyit ő akarja (akár félóránként, de ameddig lehet, ne kapjon tápot, esetleg teát, hogy inni igyon, ha keveset szopik és jó lenne, ha le tudnád mérni, nőtt-e a mennyiség, tehát Ricsit lemérni szopik után) és emellett, amikor nagyon bealszik, lefejni, amit benne hagyott. De ez nagyon kemény, ezzel tisztában vagyok és ez sem hoz biztos sikert, mert már elég sok idő eltelt a szülés óta. De biztos írnak neked mások is! :)

na jelenleg úgy néz ki, hogy amikor felébred (kb. 3 óránként), egyből éhes, akkor először rögtön cicit kap. azon elvan egy ideig (kb. 5-10 perc), amikor kiengedi a szájából, akkor kap tápszert (amikor kiveszi a cicit, látszik rajta, hogy nagyon éhes, és akkor már a cicit nem fogadja el). a tápszeren gyorsan elalszik. szerintem belőlem pont annyit kap, amennyit szeretne, mert nyilván azért nem kell neki a cici, mert kicumizta belőle azt a kicsit, ami volt, de még nagyon éhes. nem kér cicit félóránként, ez tutti. vagy azt mondod, azért nem kér, mert tudja, hogy úgyis kap tápot?
szopi után kb. 1 órával fejek (nekem azt mondták, hogy ha az a cél,hogy növeljük a tej mennyiségét, akkor nem közvetlen szopi után, hanem kb. 1 órával utána kell fejni). így van max napi 30 ml (azon felül, amit kiszopik, de sosem mértem meg, mert meg vagyok győződve róla, hogy jelentéktelen mennyiség lehet).

miért jó a fekvés?

ps: remélem, nem untatjuk a többieket ezzel a témával, csak szóljatok és megyünk privibe ;) de hátha hasznos másoknak is...

gabibaba

Aktív tag
Gratulálok a gyönyörű babádhoz és kitartás! A lányom is császárral született 17 éve lassan, és akkor nem lehettem vele. Nem indult be a tejem, csak nagyon kevés volt, de minden etetést szopizással kezdtük mindkét mellből, aztán kapta mellé a kiegészítést. Azt mondta a gyerekorvos, hogy a kicsi anyatej is nagyon sokat számít. Kb. 5 hónapos volt Eszter, amikor reggel és este nem kellett pótlás, elég volt neki az anyatej. A második gyerek, Gábor már csak anyatejet kapott nagyon sokáig.

Oldal tetejére