Babázhatok

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én biztos vagyok benne, hogy beindul a tejtermelés, ha nehézkesen is. A kitartás meghozza a gyümölcsét. Egyébként a kevés anyatej is anyatej.
Amikor a szülés önmagától indul be, akkor oxitocin termelődik. Ez a hormon indítja be a tejelválasztást is. Nálad (és a császárosoknál) nem tudom, hogy az oxitocinnak mennyi szerepe van, valamennyi biztosan, hiszen a császárosok is szoptatnak.
Biztos az a néhány nap nem tett jót a tejelválasztás szempontjából, amíg nem szoptathattál, de nem hinném, hogy reménytelen lenne az eset.

Az én időmben Fitolac volt a neve a tejserkentő teakeveréknek, de nem érdemes a 23 évvel ezelőtti neveken agyalni. Az összetétele a mai keverékeknek biztos változatlan.

A hasfájás elleni készítménynek, amit említettél, lehet, hogy van kömény tartalma. Anno nekem a csecsemős nővér mondta, az anyukám, meg a nővérem is, hogy köménymagos tea kell a picinek. Az én gyerkőcöm is hasfájós volt a tea ellenére, és én is azt gondoltam, hogy nem is használ. De főztem, mert Deni szerette inni, talán a szomját is oltotta. (Deni nyári gyerek)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
akkor neki a tejcitől, vagy a tápszertől fájt a hasa?
Ő egy hasfájós baba volt. Hogy mitől, azt soha senki nem tudja megmondani, vagy hasfájós egy baba vagy nem. Aki az, annak a hidrolizált fehérjés táptól szinte biztosan picit rosszabb lesz, ennyit lehet max tudni.
Amúgy 1 hós kortól lehet adni a Gripewater-t, DMben is van, nálunk ez bizonyult a legjobbnak (sokkal jobbnak, mint az infacol - amúgy annak a hatására várni kell 1-2 hetet).
Az, hogy kapott napi 100ml tejet és mellé 400-600ml tápot, az semmit nem jelent, mármint elenyésző mennyiség (főleg hasfájósság tekintetében).

vagy azt mondod, azért nem kér, mert tudja, hogy úgyis kap tápot?
Majdnem :) Szoptatod, majd adsz neki annyi tápot, hogy jóllakjon. Ezek után miért kérne fél óra múlva? Jóllakott. A fejésről a következő bekezdésben írok :)
Mondom, nagyon nehéz meló lenne, amiről írok. A baba sírni fog, nagyon sírni fog, mert éhes - kevés tápot nyilván kaphat és főleg este azt is, inni viszont kell adni neki, ha nem elég, amit szopott folyadéknak sem. Ez egy brutális dolog. De, hogyha teljesen szoptatni akarod, akkor másképp nem fog menni, ahhoz nagyon kevés a tejed.
Szóval valahogy úgy nézne ki a dolog, hogy egy ágyba helyezkedsz Ricsivel, csak pisilni meg enni kelj fel vagy ha nagyon akarsz valami mást csinálni. Tegyél magad mellé könyveket, sok sok innivalót és amint elalszik a baba, te is próbálj meg aludni. Amikor alszol, akkor termelődik a legtöbb prolaktin, tehát alvás=tejcsinálás :) Másrészt, amikor éhes Ricsi, csak cicit kapjon, max teát (legyen benne cukor, hogy kapjon valami tápanyagot is).
Csak este érdemes fejni, amikor mondjuk adsz neki végül tápot is, hogy aludjon egy nagyot és te is tudjál 1 óránál többet aludni. Akkor meglátod, hogy mit hagyott benned Ricsi, innen el lehet majd dönteni, hogy egyáltalán kell-e fejni vagy annyira kiszívja, hogy nem kell sosem (ez milyen jó lenne!). Aztán lehet egyet aludni és másnap mehet elölről az egész. 2-3 nap max, utána meg kell, hogy növekedjen annyira a tejmennyiséged, hogy legalább reggel elég legyen neki egy szopira. Ha nem történik meg, akkor el kell fogadni, hogy nem megy, de megtettél mindent.
Brutális, tudom, a babának nem lesz baja ettől, főleg, hogy folyadékot kaphat nappal is üvegből (vagy pohárból), valszeg fog egy picit fogyni, ezért, ha nagyon vékony Ricsi, akkor én 2 napnál nem szánnék rá többet.

Sajnos nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Nekem a napi 100ml tejem után sosem lett elég egyetlen egy szopira sem, sem reggel sem este (este kb 20ml volt bennem), pedig majdnem mindent megtettem - hát, amit itt fent leírtam, ezt nem, úgy éreztem, ezt nem bírnám ki. De tudtam valahol, hogy ez lenne az egyetlen út. Aztán elfogadtam, hogy erre nem vagyok képes (részben azért, mert már 3 hónapos volt Nimród, amikor ezt a módszert megismertem és akkor már marha sok tápot evett és azt nem tudtam elképzelni, hogy 3 hónapig zabálja a tápot és utána hirtelen nem kap semmit estig, nekem meg már apadt éppen el a tejem, nem az elején voltunk, de talán az első hetekben még megpróbáltam volna, amikor még naponta egy picit mindig több lett a tejem és nem kevesebb). Szóval ez nehéz.

szopi után kb. 1 órával fejek (nekem azt mondták, hogy ha az a cél,hogy növeljük a tej mennyiségét, akkor nem közvetlen szopi után, hanem kb. 1 órával utána kell fejni). így van max napi 30 ml (azon felül, amit kiszopik, de sosem mértem meg, mert meg vagyok győződve róla, hogy jelentéktelen mennyiség lehet).

miért jó a fekvés?
Persze, logikus, hogyha több tejet szeretnél, akkor 2 etetés között fejjél, annyival több inger ér. De tapasztalatból mondom, hogy nem számít, ha ennyire kevés a tejed. Biztos használ valamit, jobb, mintha szopi után közvetlenül fejnél. Ellenben ez csak akkor igaz, ha mindent kiszív Ricsi, miben én kételkedem, mert nagyon pici még, az ilyen pici babák ritkán ürítik teljesen a ciciket. Sőt... Tej akkor fog termelődni, ha kiüríti valami-valaki őket. Ha Ricsi nem üríti ki és te csak később fejsz, akkor addig is benned ragad a tej és annyival kevesebb fog termelődni legközelebb. Ehelyett az lenne a megoldás, hogy fejsz szopi után is és 1 órával kaja után is (inkább 1.5...). Akkor biztosan kiüríted és sok inger is ér. De arra vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok az inger, azaz ne fáradjanak el a cicik nagyon, mert az is rossz, de ezt neked kell érezni. Én soknak találnám a 1.5 óránkénti fejést, inkább fejnék szopi után, hogy ürüljön ki rendesen, hamár beindította a tejleadó reflexet (érzed, amikor beindítja??) és minden második szopi után 1.5 órával. De szerintem ettől nem lesz lényegesen több tejed (de a szopi utáni fejést mindentől függetlenül nagyon javaslom,mert gyanítom, az is probléma, hogy RIcsi nem üríti ki a ciciket rendesen, ezért benned ragad és akkor biztosan nem lesz több tejed). Hú, sokat írtam, remélem, érthetően fogalmaztam, nagyon siettem és nem tudom visszaolvasni..... kérdezz, ha nem világos :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ja, hogy miért kell feküdni? Nem kell, csak a lényeg, hoyg aludj, amennyit csak bírsz, ahhoz meg jó ötletnek tűnik a fekvés :) Ha a baba elalszik 5 percre, akkor addig te is próbálj, legalább csukd be a szemed és pihenj. A pihenés a legfontosabb, hogy SEMMIT ne csinálj, csak igyál, egyél és szoptass. A fekvés meg a legjobb pihenés ébren is :) (fizikai pihenésről beszélek, nem szellemiről :), tehát no active pihi :))

tubi

Aktív tag
Brutális, tudom, a babának nem lesz baja ettől, főleg, hogy folyadékot kaphat nappal is üvegből (vagy pohárból), valszeg fog egy picit fogyni, ezért, ha nagyon vékony Ricsi, akkor én 2 napnál nem szánnék rá többet.

sajnos még veszített is a súlyából születése óta. ezért nem merném éheztetni. 2,890-cel született és csak most tudtuk 2,8 köré visszatornázni a súlyát (ez is elég nagy munka, mert a tápszer miatt hamar bealszik, keltegetni kell, meg közben persze büfiztetni is, mert ugye hasfájós. szóval elég rossz lenne, ha visszaesne a súlya megint... mit gondolsz?

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
sajnos még veszített is a súlyából születése óta. ezért nem merném éheztetni. 2,890-cel született és csak most tudtuk 2,8 köré visszatornázni a súlyát (ez is elég nagy munka, mert a tápszer miatt hamar bealszik, keltegetni kell, meg közben persze büfiztetni is, mert ugye hasfájós. szóval elég rossz lenne, ha visszaesne a súlya megint... mit gondolsz?
Akkor én lehet, hogy megpróbálnám a nagyon durván gyakori fejést. Nappal 2 óránként, amennyire csak lehet kimasszírozni, mellette ugyanúgy ágyban fekvés Ricsivel és alvás amikor ő elszundít, ha nem tudsz aludni, olvasgass, de feküdj többnyire vagy félig ülve-fekve olvass, de ne csinálj mást. És 2 óránként a szaporító fejés (tudod, 7-7, 5-5, 3-3, 1-1) és mellette 3x2 more milk. És a szopi persze mindig. Ezt 2-4 napig, ameddig bírod. Ha utána nem lesz lényegesen több, akkor is érdemes abbahagyni az egészet és csak szoptatni a táp előtt, ameddig Ricsi szeretné.

Én most lemérném Ricsit, hogy mennyit eszik, aztán kivi vagyok, te mennyit tudsz fejni szopi után.

Ez a fejéses dolog azért nem olyan hatékony, mert nem mindig hozza elő a tejleadó reflexet, de érdemes próbát tenni, ha a csak szopit nem tudod megoldani Ricsi miatt, hogy ne veszítsen többet a súlyából, azaz nem is ez a baj, hanem az, hogy valszeg még sárga is picit (ez normális ilyenkor, mégha nem is látod rajta) és, ha kevesebb folyadékot kap, attól még aluszékonyabb lesz, szóval ez a probléma a korababákkal többnyire sajnos, nem vagy egyedül. Brúnó 2 hónapig aludt bele folyton a kajálásba, a cicibe is és az üvegbe is, borzasztó volt, pedig ő 3.5 kilósan született és még szépen gyarapodott is, 2 hetesen olyan 3.6 körül volt. (ő is pont 1 hónappal jött korábban)

lizzi

Őstag
tubi nagy-nagy gratula és kitartás!!!!!
hát erről a szopi témáról napokig tudnék írni,de szerintem ami a legfontosabb ,hogy próbálj ki mindent amit úgy érzed,hogy az erőd és lelked bírja,majd ha nem megy akkor ne idegeskedj ez miatt és fogadd el ,mert én nem ezt tettem és Molli tudja mit idegeskedtem ez miatt,ma már nem tenném:)igaz nem bántam meg semmit ,de az biztos,hogy nem kínoznám magunkat olyan sokáig(8 hónapig szopizott Karola) és csak reggel volt annyi tejem,hogy elég legyen neki ,de az sem mindig
ő is ezt a pepti 1 tápot kapta és nem tudom ,hogy ettől vagy mitől ,de hasfájos volt sokáig,nekünk az infacol és az espumisan csepp jött be,a gripewatertől hasmenése volt,(most is megvan 1 üveggel)

tubi

Aktív tag
tubi nagy-nagy gratula és kitartás!!!!!
hát erről a szopi témáról napokig tudnék írni,de szerintem ami a legfontosabb ,hogy próbálj ki mindent amit úgy érzed,hogy az erőd és lelked bírja,majd ha nem megy akkor ne idegeskedj ez miatt és fogadd el ,mert én nem ezt tettem és Molli tudja mit idegeskedtem ez miatt,ma már nem tenném:)igaz nem bántam meg semmit ,de az biztos,hogy nem kínoznám magunkat olyan sokáig(8 hónapig szopizott Karola) és csak reggel volt annyi tejem,hogy elég legyen neki ,de az sem mindig
ő is ezt a pepti 1 tápot kapta és nem tudom ,hogy ettől vagy mitől ,de hasfájos volt sokáig,nekünk az infacol és az espumisan csepp jött be,a gripewatertől hasmenése volt,(most is megvan 1 üveggel)

Köszönjük a gratulát és a bíztatást! :) Tegnap voltam a védőnőnél, ahol kipróbáltam a Medela kórházi fokozatú mellszívóját és ugyanannyi jött, mint amit én kézzel szedek ki. Ezek utána védőnő nem sok jóval bíztatott... azt mondta, ő már látott sok anyukát, akinek ennyi idő alatt (2 hét) nem indult meg, annak nem fog... de a neten olvastam - igaz csak - egy sztorit, ahol egy lánynak a 3. héten indult csak be és utána volt rendesen teje...

szóval nekem is az a központi kérdés, hogy hol a határ, meddig érdemes próbálkozni. Amiket eddig kipróbáltunk, az is elég fárasztó, a gyerkőc mellett figyelni a cukromra, a vérnyomásra, homeobogyók bevétele, eleget inni, pihenni. Főleg, hogy Ricsi hasfájós, emiatt elég kiszámíthatatlan, hogy
mikor mit tudok csinálni, mert sokszor kell pocit melegíteni, tornázni, masszírozni. De nem panaszkodom, ha mindez eredményt hozna, megérné. Infacolt kipróbáltuk, de csak 1 napig, mert úgy tűnt, rosszabb lett tőle. Persze rá van írva, hogy néhány napig eltart, míg a hatás kialakul, de nekem nem volt lelkem nézni szegényt, ahogy egész nap feszül, nyom, sír. Most a kajcsi előtt 10 ml édeskömény tea és ha fáj, akkor külső megoldásokkal próbálkozunk. mi amúgy BEBA start HA-t eszünk...

Az fontos, hogy nem bántál meg semmit, nem is szabad, jó célért tetted és a kislánykád biztosan nagyon örült, hogy a Te tejcsidet ihatta :)

Nagyon szép és nyugodt Ünnepeket Nektek és minden szépet és jót az Új Évre!!! :)

tubi

Aktív tag
Én biztos vagyok benne, hogy beindul a tejtermelés, ha nehézkesen is. A kitartás meghozza a gyümölcsét. Egyébként a kevés anyatej is anyatej.
Amikor a szülés önmagától indul be, akkor oxitocin termelődik. Ez a hormon indítja be a tejelválasztást is. Nálad (és a császárosoknál) nem tudom, hogy az oxitocinnak mennyi szerepe van, valamennyi biztosan, hiszen a császárosok is szoptatnak.

én úgy tudom, hogy a prolaktin indítja be az elválasztást és az oxitocin a kiürülést. a császárosok injekciós oxitocint kaptak a műtét után azt hiszem, 3, vagy 4 napig.

Biztos az a néhány nap nem tett jót a tejelválasztás szempontjából, amíg nem szoptathattál, de nem hinném, hogy reménytelen lenne az eset.

hát tegnapig én is ezt hittem, de a védőnő eléggé egyértelműen megmondta, hogy sok jóra ne számítsak, 2 hét már túl sok idő. persze igazából nem tudjuk, mi van odabenn... vagy nincs elég tejmirigyem (akkor hiába jó a hormonális működésem, nem lenne tejem semmiképp), vagy a hormonális működésben van valami bibi (prolaktin, vagy/és oxitocin-termelés). nem nagy számban, de van ilyen. a stressz tutti nem tesz jót, de igazából már napok óta csak a szokásos első néhány hetes stressz van, a férjem nagyon sokat segít, tudok pihenni is. szóval ha ezen múlna, sztem már megindult volna.

vighkata

én úgy tudom, hogy a prolaktin indítja be az elválasztást és az oxitocin a kiürülést. a császárosok injekciós oxitocint kaptak a műtét után azt hiszem, 3, vagy 4 napig.

hát tegnapig én is ezt hittem, de a védőnő eléggé egyértelműen megmondta, hogy sok jóra ne számítsak, 2 hét már túl sok idő. persze igazából nem tudjuk, mi van odabenn... vagy nincs elég tejmirigyem (akkor hiába jó a hormonális működésem, nem lenne tejem semmiképp), vagy a hormonális működésben van valami bibi (prolaktin, vagy/és oxitocin-termelés). nem nagy számban, de van ilyen. a stressz tutti nem tesz jót, de igazából már napok óta csak a szokásos első néhány hetes stressz van, a férjem nagyon sokat segít, tudok pihenni is. szóval ha ezen múlna, sztem már megindult volna.

Jajj, drága Tubi, remélem nem vezettelek félre. Az az igazság, hogy ezek nekem már nagyon régi emlékek, és lehet, hogy igazad van, és az oxitocinnak nincs köze tejelválasztához.

Annyira szeretnék segíteni, de csak azt tudom mondani, hogy ha nincs alapvetően szervi oka, hogy ne tudj szoptatni, akkor igenis kell még, hogy kitarts, és bízz abban, ha csak fele mennyiséget is, de szoptass. A tápszeres kiegészítéssel az étel mennyisége meg van, de az anyatej védőhatása kell. Ha kevesebb, hát kevesebb, de ami a te tejedben van, az a babád egészségét védi. A pszichés hatásról nem is beszélve. Mármint hogy a picit a melledre teszed.

A hasfájós feszülésre pedig csináld azt, hogy leméred Ricsit a kaja előtt, és után, így tudod pontosan, hogy mennyit evett (szopcsi+tépszer). Ugyanígy leméred kaki után is. Sajna a pisilésnél nem tudsz méricskélni. Ha a kaja mennyisége súlyra több, mint amit kikakilt, akkor bizony feszíti a pocikáját (több megy be, mint ki).

Az én fiam is nagyon feszült, és akkor nekem a nővérem mutatta meg, hogyan kell masszírozni, tornásztatni, hogy ne okozzak fájdalmat, vagy sérülést.
A hátára fektetett babának megfogom az alsó lábszárát mindkét kézzel, és óvatosan feltolom a combját a pocikája felé. A babán látszik, hogy meddig nyomhatod a combikáját a pocihoz. Ezt ismételgettem néhányszor, és ez a mozdulat stimulálta a renyhe bélmozgását. Nálam szerencsére meg is lett az eredmény. Akkor döbbentem meg, amikor megmértem a gyerkőcöt. 90 g-ot szopcsizott, és ha jól emlékszem a kakilás után 120-130 g-mal lett könnyebb. Persze nekem akkor még az a jófajta kölcsönzős csecsemő mérlegem volt.

Remélem tudtam valamennyit segíteni. A tornával és szoptatással is legyél türelmes. Tudom nehéz úgy türelmesnek lenni, hogy kevés a tej, és fáj a baba poicija, de hidd el, a félelmet, és aggodalmat megérzi a baba. Az nagyon jó, hogy a férjed segít, és te tudsz pihenni, ez nagyon sokat jelent.

Én mindenképpen várom a fejleményeket, akármilyen pici előrelépés, vagy javulás van, tudom, hogy az is javulás. Drukkolok, hogy minél előbb legyen számotokra is érezhető javulás.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető

Nagyon sajnálom, hogy nem ismertük egymást, amikor Nimródot szültem. Hogy én mennyire ugyanebben a cipőben voltam... És valóban nem lett tejem, pedig ezt a nem adok tápot dolgot kivéve minden mást kipróbáltam. Ma már tudom és értem, hogy miért csak az működik ilyen helyzetben (az ágybafekvés táp nélkül napokig...). Én is szinte biztos voltam benne, hogy valami fizikai oka volt annak, hogy nem volt tejem (nekem napi 100ml volt, meg volt 200ml is, akkor csúcsoformában voltam :), de hüvelyi szülés volt és azonnal megkaptam a babát és végig szoptathattam, szóval ennyivel könnyített helyzetben voltam, nyilván ezért lett egyáltalán ennyi), aztán a másodiknál megvettem egy csomó cumisüveget és előre kiváltottam a tápokat is (itthon áll azóta is a 3 egész doboz BEBA HA Start), még Brúnó születése előtt. Aztán, amikor már láttam, hogy csak a tejemen él Brúnó és még így több decit (!) fagyasztottam le, akkor értettem meg, hogy mit csináltam másképp, hogy nem fizikai oka volt, hogy nem volt tejem Nimródnál. Az eleje volt más. Az, hogy időközben megtanultam fejni és masszírozni és a műtétem utáni nap már fejtem is, amennyit csak bírtam, majd az első csomót 1.5 óráig (!) masszíroztam, hogy kijöjjön - majdnem leesett az állam, 1.5 decit fejtem le abból az csomóból! Nimródnál is voltak ilyen nem is csomók, hanem hatalmas keményedések, de hát ugye te is tudod, hogy a csecsemősök mit segítenek, aranyosak,d e nincs 1-2 órájuk, hogy melléd üljenek, így mondták ugyan, hogy fejjem ki, de mivel nem volt jó technikám, masszírozni nem tudtam jól, gondoltam, azok a keményedések tuti ilyenek és kész, eszembe nem jutott, hogyha azokat úgy hagyom, akkor alig lesz tejem - ugyanis az a több deci tej felszívódott, bennem ragadt és ezzel azt az üzetenet adta az agyamnak, hogy nem kell több tej. Az első néhány nap, az első 1 hét, ezek kritikus időszakok. Ha ilyenkor nincs meg a megfelelő inger, akkor a legtöbb nőnek nem fog menni a teljes szoptatás. Mindenki meg van róla győződve, hogy azért tudott szoptatni, mert nyugodt volt vagy hitt benne vagy egyszerűen csak lett teje, mert ez az élet rendje. Szerencsére nem így van, azt az 1-2%-ot leszámítva (a nem szoptató nők közül, tehát az összes nő közül ez még kisebb szám) mindenki képes teljesen szoptatni, csak az első 1-2 hétben nem mindenkinek van egyformán sok dolga ezzel, sokaknak kisebb erőfeszítéssel is megy, másoknak meg vagy akad egy nagy tudású szoptatási tanácsadó (akár rokon is vagy barát) vagy nem és akkor nem is megy. A szoptatásról azt mondják a hozzá értők, hogy az ember sajnos elvesztette azokat az ösztöneit, amik az emlősöknek még megvannak, ahol sosem gond a szoptatás és sajnos ezért az embernek a szoptatáshoz tanulnia kell, nem is keveset. Vannak mázlista nők, akiknek baromi sok tejük van, de akik alapvetően nem ontják magukból a tejet, azoknak az első 1-2 hét a legmeghatározóbb és a legtöbb esetben az egyetlen meghatározó időszak is egyben. Az a dolog, hogy ágybafekvés a babával és semmi táp, az a legtöbbször működik, de erre nagyon nagyon kevés anyuka képes, pontosan azért, mert féltjük azokat a picike babákat - bár a szoptatási tanácsadók szerint egy egészséges babát nem kell ettől félteni és ma már én is kipróbálnám, már tudom, hogy az étel nem fontos, csak a folyadék, de mi ehhez végigcsináltunk néhány kiszáradós, kórházasdis játékot a gyerekekkel... Ha ez nyugtat, Nimródnál semmi ilyenről nem tudtam, sem a szoptatástól sem a kiszáradásról, táplálásról.
Én egyetértek a védőnőddel! És tök jó, hogy nem ringat ábrándokat, sokkal rosszabb később szembesülni a tényekkel.

szandimon

Új tag
Kedves Tubi!

Először is gratulálok Ricsihez :) Újat már nagyon nem tudok írni, de biztatnálak, ne add fel!! Terhességi toxémia, császár, a baba 35 hét 5 napra jött nálam. 2340g és 46 cm, és két hét múlva nyerte vissza a születési súlyát. Hasonló helyzet. Mivel korás volt Szanda, az elején állandóan aludt, én felébresztettem 2 óránként, és az evés 1 óráig tartott.Közben elaludt...én akkor is felébresztettem..pár korty és megint aludt...majd amikor nem tudtam már felébreszteni, akkor hagytam abba, de min. 2 óránként etettem. Én csak vérnyomáscsökkentőket szedtem (Dopegyt napi 8, Isoptin napi 3 lehet már nem jól emlékszem a nevükre), de nem foglalkoztak ezzel, idedták a babát pár nap múlva. Így nálam ezek a tejcsis problémák nem az elején voltak, hanem a pajzsmirigyalultermelésem miatt akart időről időre elapadni a tejcsike. Először is a GYAKORI MELLRETÉTEL a legfontosabb!! Próbálhatsz akármilyen bogyót és teát, ha csak 3 óránként szoptatsz...
Később is visszatértem a kétóránkénti szopira, volt, h mindkét mellből.... és volt, h ő már abbahagyta, és várta a másikat, de nem adtam addig, amig már tényleg nem jött az 1. számúból....
gyakori mellretétel, gyakori mellretétel, gyakori mellretétel, rengeteg folyadék, sok alvás, hit, önbizalom. (Ezek mellett én csak Laktoherbet és Urtica Urenst használtam) Az elején minden másnap mértem, és alig növekedett, volt nap, h visszaesett. Sokszor majdnem feladtam.....Sokszor csak 5-6 nap után volt eredmény a tejcsi mennyiségében..... Most a 17 hónapnál járunk, 5 napja még, h nincs cicitejcsi már, mert így döntöttem, a szervezetem nagyon kimerült. De megérte kitartani, kívánom, h neked is így legyen!!! :)

Jó egészséget nektek :)

lizzi

Őstag
hú szandimon akkor te is nagyon kitartó voltál(vagy) gratulálok!!!!
és azzal,hogy a pajzsmirigy alultermeléstől kevesebb tejcsi van nem is tudtam:( lehet akkor nekem ez is közrejátszott,hogy nem volt elég ,mert én is órákig szopiztattam ,de akkor sem lett több és hát felébreszteni Karolát... na az nem volt semmi,volt ,hogy ketten próbáltuk a férjemmel és úgy is csak hosszú percek után sikerült :)én viszont annyira fáradt és ideges voltam ,hogy nem tudtam 2 óránként szopiztatni:(

tubi

Aktív tag
hú szandimon akkor te is nagyon kitartó voltál(vagy) gratulálok!!!!
és azzal,hogy a pajzsmirigy alultermeléstől kevesebb tejcsi van nem is tudtam:( lehet akkor nekem ez is közrejátszott,hogy nem volt elég ,mert én is órákig szopiztattam ,de akkor sem lett több és hát felébreszteni Karolát... na az nem volt semmi,volt ,hogy ketten próbáltuk a férjemmel és úgy is csak hosszú percek után sikerült :)én viszont annyira fáradt és ideges voltam ,hogy nem tudtam 2 óránként szopiztatni:(

na igen, nálunk is ez van, hogy nagyon nehéz felébreszteni. cici és táp közben is bealszik, aztán keltegethetjük... mondjuk amíg nem érte el a 3kg-ot, jobban aggódtunk, hogy egyen eleget. most már kevésbé, de még mindig igyekszem annyit adni neki (tápból), amennyit csak bír enni. na ma reggel átestünk a ló túlsó oldalára, mert most meg túlette magát és nagyot bukott. pedig még így sem eszi meg a javasolt 150 ml/kg/nap-ot
Lizzy, Nálatok később javult ez? - mármint hogy nem annyira aludt be a szopi közben.

tubi

Aktív tag
kipróbáltuk, amit ajánlottatok: a gyakori mellretételt, sőt, azt, hogy csak cicizzen. reggel kb. 9-kor kezdtük. cicire tettem, kb. 10 perc után elaludt, de felkeltettem. amikor már úgy tűnt, csak cumizik rajta, akkor másik cici, ott ugyanez, majd amikor megint belealudt, letettem aludni. lemértük - max 20 gr jut neki két ciciből kb. 25 perc alatt (és sosem hallani, hogy nyelne, vagyis ez a mennyiség is valószínűleg cseppenként jut neki). kb 5 perc múlva ordított, hogy éhes, kezdtük előről. na ez ment 4 órán keresztül, megállás nélkül. egyre kevesebbet tudott kiszívni, szinte folyamatosan kellett etetni, de a végén már 0 tejem volt, úgyhogy ő nagyon ideges lett (gondolom, mert nem csak éhes, álmos is volt már ennyi küzdés után, 4 óra alatt kb. 40 gr-ot kapott, majdnem 0 alvással). egyre jobban rángatta a cicit, már nagyon fájt, bimbóvédőt is felraktam (azzal is szívesen szopizik egyébként), majd az utolsó momentum az volt, hogy akkorát harapott bele, hogy felordítottam. na akkor feladtam.

kicsit ördögi körnek tűnik ez - csak akkor lehetne ezt kibírni (neki és nekem is), ha legalább annyi tejem lenne, hogy mondjuk 1 óra hosszan elég lenne neki és tudnánk mindketten kicsit pihenni (nekem főlem a mellbimbóm szeretnbe pihenni ;)). én nem tudom elképzelni, hogy lehet ezt így kibírni - valami tipp? adjak neki mégis valamennyi tápszert, hogy kicsit nyugodtabban cicizzen?

írtátok, hogy 2 óránként cicire tenni - Ricsi normálisan olyan 3-4 óránként kel és kér enni. közben, alszik, mint a bunda (kivéve este 8 és hajnali 2 között, ld. lentebb). ha nem tudom felébreszteni (még azzal sem, ha függőlegesben tartom, vagy erőteljesebben simogatom, csipkedem az arcát), akkor hogy tegyem cicire? még ébrenlétből is bealszik cicizés közben, nemhogy álmából keljen fel... van valami trükk erre?

egyébként egy fontos kérdés: mit kell érezni tejleadó reflexként? a szopi elején én csak azt érzem, hogy egy-két pillanatra fáj, ahogy először megszívja, aztán megszokom az érzést. de nem érzek semmi különöset, semmit a mellemen belül (csakis a bimbóban ezt a kis fájdalmat, utána a szívását). lehet, hogy itt a bibi? hogy nem váltódik ki nálam ez? ezt is lehet stimulálni?

huh, és közben esténként nagyon erős hasfájása van, kb este 8-tól éjfélig, hajnali 2-ig folyamatosan próbáljuk csillapítani, meg elaltatni, aztán ma éjjel már csak úgy nyugodott meg, hogy köztünk aludt el, erre végre én is elaludtam, de Ricsi olyan nyugtalan volt még így is (nyögdécselt, nyerített - nem viccelek, van egy ilyen hörgésből nyerítésbe váltó hangja, ami rendesen tépi az emben dobhártyáját ;)), hogy a férjem nem tudott egy percet sem aludni (a füldugó + nyugtató tea ellenére), úgyhogy most piheni ki az éjszakát. én meg közben tök ideges vagyok:
- mi lesz így, amikor majd dolgozik, akkor nem tudja majd délelőttönként kipótolni az alvást
- mindez a nyugtalanság milyen rosszat tesz a tejtermelésnek
- elrontjuk a gyereket azzal, hogy köztünk altatjuk (de ez csak éjjel van, napközben bárhol elalszik!!! úgy is, hogy körülötte vagyunk és járkálunk, teszünk-veszünk).
- tudom, hogy Ricsi érzi, hogy nem vagyok nyugodt és felszabadult

és hol vagyunk akkor még attól, hogy legyen egy napirend, amihez lehet igazodni??? amivel talán esély lenne arra, hogy mi is tudunk kicsit pihenni (ez kellene a tejcsihez is, meg amúgy is), meg ne hipózzak be állandóan azért, mert beadom az inzulint, de a kaját nem bírom elkezdeni sem, vagy befejezni, mert megint felugrunk Ricsihez.

van valakinek valami ötlete, hogy a sok megoldandó problémát hogy lehet egy rendszerbe szervezve megoldani? vagy sorban kellene foglalkozni velük?

néha (főleg úgy hajnali 2 felé) úgy érzem, bekattanok...

na megyek reggelizni...

és bocs a hosszúért, remélem, nem untattam senkit (nagyon ;) )

vighkata

Szia Tubi!
Megpróbálom összeszedni a legfontosabb javaslataimat, de a pici babás anyukák biztos ontják majd a jobbnál. jobb tippeket.

Először is, teljesen értelmetlen 2 óránként etetni Ricsit, ha ő 3-4 óránként kívánja a hamikát. A babák nagyon jó ösztönnel kialakítják maguknak az ébrenlét, alvás, étkezés ritmusát. Kár ebbe beleavatkozni.

Ha nincs elég tejcsi, akkor pótold, mert a babának kell a pótlás a jóllakáshoz, és a nyugodt alváshoz. Ne kínozd egyikőtöket sem.

Ha Ricsike közöttetek nyugodtan elalszik, akkor helytelen a külön kiságyba kényszeríteni. Nem lehet ezzel elrontani, ez régi, elavult dogma. Gondolj bele, 9 hónapig a te szívverésedet hallgatta, nem meglepő, hogy a közeledben érzi magát biztonságban. Így mindketten többet tudtok pihenni, de ami a legfontosabb, Ricsike ott nyugodt.
Rád van bízva, hogy mennyit rakod kiságyba, és mennyit magatok mellé. Ha figyeled Ricsike reakciót, akkor ez is kialakul, hogy mennyit itt, és mennyit ott.

Tudom, a legkönnyebb azt mondani, hogy ne stresszelj, de azt jól látod, hogy Ricsike megérzi rajtad a feszültséget. Tehát meg kell próbálnod lazítani. Próbálj meg arra gondolni, hogy sok kisgyerkőc és anyukája is ugyanígy élte át az első hónapokat, és az aggodalommal sem lett jobb a helyzet. Akkor már jobb aggodalom nélkül. Fogd fel természetes velejárójaként, a nyugalom részedről a legjobb terápia amit tehetsz. Ha nyűgös a kicsi, akkor öleld magadhoz, akár feküdj le vele, és folyamatosan gondolj a szeretetre. Simogasd a hátát, érezni fogja a kontaktust. Hidd el, te is hamarabb megnyugszol, és Ricsike akár a hasfájás ellenére is hamarabb elalszik.

Hidd el, hamarosan ki fog alakulni a napi ritmus, és ahogy nő a kissác, egyre erősebb lesz az emésztőrendszere, és egyre kevésbé lesz hasfájós.

lizzi

Őstag
hűha Tubi,nem is tudom hol kezdjem :)
szóval szinte szó szerint ezeket írhattam volna kb. 1 évvel ezelőtt:)csak én olyan rossz lelkiállapotban voltam,hogy még ide ülni sem volt kedvem:(és akkor még nem csak mi magunk voltunk ,hanem itt volt anyukám is akit nagyon szeretek és nagyon jó volt a segítsége ,de ő mindkettőnket majd 1,5 évig szoptatott és nem értette ,hogy is van ez és persze adta a tanácsait ,mert ő csak jót akart a drágám!
én meg a gyrek mellett ugyanolyan jó háziasszony meg feleség akartam lenni és hát akkor az órákig tartó szopi mellett ez nem ment és még idegesebb lettem ,szóval volt minden:)
nálunk kb. 3 hónap után talán(már nem emlékszem pontosan)rövidült le a szopizási idő,de akkor sem ment 15-20 perc alatt mint másoknál és most is hosszan eszik Karola,tehát ő ilyen:)de a korababáknál és a besárgultaknál ez szinte mindig így van
én hónapokig törtem a fejem rajta és sírtam ,hogy miért nincs elég tejem,de ma már azt mondom,hogy fontos az anyatej ,de ha csak ilyen áron és ilyen kevés van neked(nekem azért több volt ,főleg amikor szedtem a bigyót és teát is ittam),akkor lehet,hogy sokkal többet ér ha van egy nyugodt és kipihent anyuka és egy boldog baba!!!!de ezt neked kell eldöntened ,hogy meddig bírod és megéri-e??nekem sokan mondták,hogy hagyjam már abba és ne kínozzam magunkat ,de én is imádtam szoptatni még fájó mellbimbóval is, és húztam 8 hónapig,igaz akkor már csak reggel és este volt szopi,és akkor Karola úgy döntött,hogy elég volt,ezt azóta is áldom ,mert én már attól is féltem,hogy hogyan tudom majd elválasztani,de ő megoldotta:)
szóval konkrét jó tanácsot nehéz adni ,mert az ösztöneink diktálnak úgyis:)
a köztetek alvásról pedig úgy gondolom,hogy mindenki tegye azt is szíve és a gyerek igényei szerint
mi mindig kiságyban altattuk és néha reggeli közben van köztünk ,de ha velünk aludt néha hétvégén én nem tudtam nyugodtan aludni tőle,és ő is jobban szeret az ágyában aludni,de szerintem attól ,hogy néha odaveszitek még nem szokja meg és simán fog aludni a kiságyban
és hát azért imádjuk a gyerekeinket ,de csak úgy tudunk jó szülők lenni ha mi is valamennyire kipihentek és nyugodtak vagyunk ,ezért úgy kell alakítanunk az életünket ,hogy mindannyiunknak jó legyen!!!
és minden anyuka érzi,úgy néha ,hogy bekattan ,nem vagy egyedül ezzel:)

pusimelu

Őstag
Tubi!Mint két gyermekes anyuka írom a tapasztalatomat!
Az első lányom igazi hasfájós kétemberes gyerek volt!Semmi nem volt jó neki csak ha köztünk aludt és pótoltuk neki az anyatejet 3 hónapos korára jöttünk erre rá!Azóta is egy nagyon érzékeny de nyugodt gyermek átlag feletti IQ-val és nem látszik a pótlás!
A második lányomnál már taplra esett voltam nem engedtem hogy anyós vagy bárki beleszóljon!;)
Ő 2 óránként 30 ml evett 2 perc alatt!Teljesen az ellenkezője volt a nagylányomnak aki 120ml- t evett 4 óránként!
tehát ha akartam volna sem evett volna 4 óránként mert 2 óra múlva üvöltött!
A nagy lányom pótlással 4 hóig kapott anyatejet a kicsi pedig 17 hónapos koráig!Most már nem bánok semmit!
Az esti hasfájás pedig 3 hónapos koru:cool:kig megvolt mind a kettőnek nem elijesztésképp írom!A pici lányonál egy kicsit oldotta a dolgot a babamasszázs a pocakját fürdés előtt speciális fogásokkal masszíroztam(amikor megszokta már úgy feküdt mint egy béka és vigyorgott).:p
Nincs két egyforma gyerek!
Ki fog alakuni a ritmus ne izgulj és egészséges szép felnőtt fiatok lesz!
Az egészhez csak kitartás kell és túlélő ösztön menni fog!
Nyugodtan ülj le mindig enni és próbálj meg pihenni amennyit csak lehet!:cool:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tubi, no para, tudod :D

Először is: azért kér 3-4 óránként enni,mert fullon van a táppal és a táp lassabban szívódik fel (és tápot nem lehet 3 órán belül adni sem újra, mert a gyomrának rosszat tesz, pont ezért, mert a tápot úgy tervezték, hogy 3 órát minimum kitartson, sokkal dúsabb, mint az anytej, nem véletlneül hízlal jobban). Amíg jóllakásig eszi magát táppal, addig ez lesz.
Amit még tehetsz vagy tehettél volna (mert szerintem mostmár hagyni kéne) az ágybafekvésnél Ricsivel, hogy nem jóllakatod táppal, hanem egy nagyon keveset adsz neki. Sőt, én ugye azt írtam eredetileg, hogy teáztasd ilyenkor. Akkor nem fog megharapni, de éhes lesz 1 óra múlva és addig tudsz te is és ő is pihenni egyet. Egy idő után kell a táp, csak kevés, ne lakjon jól vele, egyen valamennyit és teáztasd utána, hogy a pocija legyen tele, de hamar legyen éhes.
A mellbimbós dolog. Igen, fáj, nagyon fáj, nagyon nagyon fáj. De aztán nem fog, mert megszokja a terhelést a bimbó. Kenni kell jó krémekkel (szerintem a legjobb az Avent bimbóvédője, lemosni sem kell amúgy szopi előtt és minden szopi után vastagon be kell kenni, akkor használ). 1 hét és nem fog fájni, de van 1 pokoli hét. Ezt írtam az elején is, hogy az egész brutális, te szenvedsz, mert a gyerek ordít, hiszen éhes, neked fájni fog annyira, hoyg kicsordul a könnyed is egy-egy szopinál, de ezen át kell esni, ha az ennyire kevés tejből szeretnél többet. Normális esetben az első napokban esik át ezen mindenki, a kórházban és otthon az első 1-2 napban. Az első hét után jobb szokott lenni a bimbó, de akinek a babája csak később kap erőre, annak később kell átesnie ezen a nagyon fáj, nem bírom dolgon. Vigyázni kell rá persze, kenni kell és bizonyos időnként tényleg hagyni pihenni 1-2 órát. Amint seb van rajta, bimbóvédőt kell rátenni, de addig nem érdemes, mert késlelteted, hogy megszokja a bimbó a strapát. Én mindkétszer a kórházban mentem át ezen és kb 1 hét volt, mire csak a szopi legeleje fájt, utána az sem. A másodiknál hamarabb ment, már be volt járatva :) De ez is szinte törvényszerű, csak nem mindenki emlékszik rá,mert az első napokban annyi minden van, meg fáj is a seb-gátmetszés, hogy ez picit eltörpül. Neked rosszabb most, hogy kéősbb kell átesned ezen, ezt lelkileg nehezebb elviselni. De talán, ha tudod, hogy ez normális, könnyebb lesz.

Szóval, ha még egyszer bele akarnál vágni, szerintem kb ezt lehetne tenni:
befekszel Ricsivel az ágyba, egy darabig szoptatod, ahogyan kéri, nem baj, ha nem eszik semmit. Egy idő után, amikor már nagyon pipa, teáztasd meg. Addig pihen a melled. Aztán folytasd a szopiztatást és délután valamikor már adjál neki egy kevéske tápot, de nehogy jóllakjon vele, inkább kicsi táp és utána tea. Teát kaphat többször is. Minden szopi után kend be jó krémmel a bimbót (tényleg javaslom az Aventeset vagy van a Babylove-nak is - most jut eszembe -, ez elég új és tök olcsó, de ugyanaz van benne, mint az Aventesben és feleannyiba kerül!!! - Babylove bimbóvédőkrém) és hagyd szabadon a melledet, ha tudod. Igyál extra brutál sokat, napi 3-4 litert és egyél sokat. Este adhatsz lefekvés előtt 1 teljes adag tápot, hogy tudjatok aludni valamit,de utána már ne adjál neki éjjel, csak teát. Ezeket nagyjából írtam már, csak nagyvonalakban, nem ilyen részletesen, szóval bocs, ha nem volt egyértelmű.... :dr_24:

Hogy mi lesz Apával, ha dolgozik? Nehéz lesz. De pont ezért kell döntened mostmár. Vagy nekiállsz és még egyszer megcsinálod ezt az egész brutál módszert, de nem fél napig, hanem minimum 2 napig - nagyon fontos: a tejtermelésnek legalább 2-3 nap kell, hogy beinduljon jobban ezek után!!! Addig átmenetileg kevesebb is lehet!!! -, addig még otthon van Apa, nappal tud ő is aludni, amikor csak lehet vagy leteszed ezt a témát és elfogadod a tápot és akkor "csak" a hasfájással kell megszenvednetek. Ebben az esetben is nehéz lesz, ha Apa dolgozik, de tartsátok szem előtt: ez a kemény időszak kb 6 hétig tart,maximum 3 hónapig (mi az utóbbiba estünk bele), de akkor is egy idő után - főleg a tápos babáknál!!! - éjjel egyre többet fog aludni és egyre jobban le fogjátok tudni kezelni az éjjeli sírást. Nem rontjátok el, ha veletek - csak szerintem nektek nem lesz jó, mert nem fogtok tudni normálisan aludni, velünk is ez volt. Sőt... akkor kezdtünk el aludni is valamit, amint külön szobába tettük Nimót, sőőőőt, ő is akkor aludta át simán az éjjelt először. Vanna kgyerekek,akik csak a szülők között nyugodtak, de akkor nyugodtak és a szülők is tudnak aludni. Ha akármelyik fél kevésbé tud aludni attól, hogy ott a gyerek, akkor nem érdemes szórakozni ezzel. De ha mindenkinek így a jó, akkor viszont hajrá, gyönyörű dolog hármasban aludni! És elvileg csökken a SIDS esélye is :)
Szóval ez nem tart örökké, az első 6-12 hétben a hasfájós gyerekek szülei élőhalottak, akár szopis akár tápos a baba (az utóbbiak tényleg hamarabb átalusszák az éjjelt). Nemvagytok egyedül! Mi is túléltük, Szaky sem ment rá, kibírta ő is és én is! Egyszerűen letelt a bűvös 3 hónap (de tényleg az esetek 80%-ban csak 6 hét!) és vége lett! 2 hónap alatt meg átaludta az éjjelt a táp miatt (akkor tettük saját szobába, tehát 2 hónapig volt csak szar az éjjel, utána csak a nappalok voltak azok :)).

Nyugodtan hívj ám fel, ha időközben felmerül még valami,ez elég bonyi dolog, nehéz mindenre koncentrálni rutin nélkül, nem szégyen segítséget kérni, sőt, első babánál szükséges :)

Mindezek ellenére a személyes véleményem az,hogy mostmár nem érdemes tovább kínlódni ezzel.

Ja, még valami. Brúnó 2 hónapig aludt be minden evésnél, utána 1-2 hét alatt éledt fel és attól kezdve nem aludt be és nem kellett ébreszteni, pedig előtte ugyanaz a kálvária volt, mint Lizzinek meg most nektek.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
egyébként egy fontos kérdés: mit kell érezni tejleadó reflexként?

- mi lesz így, amikor majd dolgozik, akkor nem tudja majd délelőttönként kipótolni az alvást
- mindez a nyugtalanság milyen rosszat tesz a tejtermelésnek
- elrontjuk a gyereket azzal, hogy köztünk altatjuk (de ez csak éjjel van, napközben bárhol elalszik!!! úgy is, hogy körülötte vagyunk és járkálunk, teszünk-veszünk).
- tudom, hogy Ricsi érzi, hogy nem vagyok nyugodt és felszabadult

és hol vagyunk akkor még attól, hogy legyen egy napirend, amihez lehet igazodni???
Tejleadó: nem mindenki érzi, de ha nem érzed egyáltalán és kevés a tejed, az annak is lehet a jele, hogy túl kevés a tejed. Tökmindegy, ne foglalkozz ezzel! Lényegtelen, úgysem jelent semmit, ha nem érzed, ezen nem lehet változtatni. A tejleadó amúgy egy erősen bizsergő, fájdalmasan bizsergő érzés az egész mellben, van, hogy még a mellkas egy részében is, ahol tejmirigyek vannak, ott végig és általban mindkettőben jön egyszerre. De tényleg nem törődj ezzel, nem számít.

Ricsi biztosan érzi, hogy nem vagy nyugodt, de igen kevés anyuka nyugodt az első hetekben :) És mégsem lesznek érzelmileg retardált gyerekek ezekből a babákból... Szerintem ezzel se foglalkozz,majd megnyugszol 1-2 hónapon belül, pont mire elkezdi felfogni a világot, az bőven elég lesz!

Kajálás. Bizony, nem tudom, emlékszel-e, de én is erről panaszkodtam, főleg 2 gyerek mellett borult mindenem fel, akkor már nem csak 6-12 hétig tartott ez az állapot, hanem 1 évig. Még most is van sokszor, na ezért lesz pumpám januártól, ezt mondtam neked. De ez is jobb lesz egyrészt, másrészt - bár szerintem ezt sokan csak a másodiknál képesek már csak megcsinálni - nem szabad felpattanni folyton a babához. Nem az elkényeztetés miatt, mert ahhoz még kicsi, hanem magad miatt. Nem lesz SEMMI baja, ha hagyod kicsit sírni, amíg megeszed a kaját. Nem fogsz jóízzel enni, de nem borul fel a cukrod. Később úgysem tudod már ezt sem megtenni sokszor,mert ha azért kell felállnod a kaja mellől, mert elesett vagy bekakilt az alsógatyába... vagy lehányta magát... mostmég ott fekszik, ahová leteszed, legalább most edd meg rendesen kajádat, amikor itt az idő :) Ezt komolyan mondom.

Napirend? Majd 3 hónaposan! Addig csak kevés gyereknek van napirendje, azok is leginkább tápos babák szoktak lenni, de az átlag babának nincsen ilyenkor. A szoptatott babáknak meg a ritkán van csak napirendjük az első fél évben. Milyen könyvet olvasol, hogy ilyen kérdések merültek fel benned? Csak nem a Suttogót? :)

vighkata

Lányok, nagyon jó olvasni ezeket összetartást jelentő hozzászólásokat.

Lizzi, nekem hiába volt bőven tejem, mégis kevesebb ideig szoptattam, mint te, vagy itt többen. Deni 6 hónapos volt, amikor egyszercsak úgy "döntött", hogy neki nem kell a tejem.

Tubi, hidd el, nekem is csak visszaemlékezve olyan szép, és probléma mentes a kezdeti időszak. Akkor bizony én is hulla fáradt voltam, ha sírt a hasfájós gyerkőcöm, sírtam vele együtt, mert a masszázs sem volt mindig hatásos, és én sem tudtam jobb megoldást.
A könyvek nem fogják leírni az anyaság kezdeti nehézségeit, de láthatod, az anyukák a nap 24 órájából ki tudják szemezgetni a nehéz pillanatokat. Szinte mindegyik anyuka átesett nehéz időszakon, és azokat nem a babanevelős könyvekben olvashatod. (Ott minden olyan szép és jó, meg problémamentes, meg megoldható.)
De nyugodj meg, ha nem lennél feszült vagy fáradt, akkor nem is nagyon tudnék mit írni, mert akkor úgy érezném, hogy nem elég erősek az anyai érzéseid, ösztöneid. Hidd el, teljesen "jól" működsz, még ha most baromira fáradt is vagy.

Oldal tetejére