Babázhatok

tímeácska

Őstag
Molli! Vigyázz Magatokra!!! Tudod mit? Egyezzünk meg abban, hogy Te ill. Ti :-D egészségesek lesztek, én meg átvállalom a húgyúti fertőzést... Az én sok nyavalyám közt bőven elférne az is! :-D;-) Na, áll az alku?!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli, Tímeácska!
Én is szívesen átvállalok a nyavajákból, közös erővel csak elbánunk velük.
Az egészségügyben tényleg néha én is azt tapasztalom, hogy nem találják az arany középutat (tisztelet a kivételnek). Pedig ha minden területen partnerként kezelnék a beteget, akkor fele energia ráfordítással jobb eredményeket lehetne elérni. Szerencsére a jobb diabetológiákon ezt már rég felismerték, és jól működik a partneri viszony.
 

szolnok

Új tag
Tímeácska!

Ird csak be a keresőbe, hogy dr Sidó Zoltán és mindent kidob róla. Az email cimre irhatsz és válaszol is, megbeszélheted vele a többit.
 

tímeácska

Őstag
Köszönöm szépen Szolnok, már böngészek is! 4-5 nap alatt hihetetlen sokat romlott az állapotom! Lépcsőzés hatására már 200 fölé megy a pulzusom... Vagy 20 másodpercekig ver össze-vissza a szívem kb. 2 óránként, nagyon ijesztő!!!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Irtam tegnap, hogy hugyúti fertőzésem van valszeg, szedem az antibiot. Hát kiderült, hogy a tenyésztés negatív lett!!!!! Simán lehet, hogy a pisicsík, amit az ügyeleten csináltak, a hüvelyváladékból odakerült cucc miatt mutatott egy kis minimális gennyt. De a doki simán szedette velem az antibogyót, basszus, ezt nem hiszem el. Thaisz azonnal mondta, hogy álljak le rögtön az antibioról, mert lehet, hogy gombám van pl vagy akármi, de nem baci, amire kell az antibio. Hu, hát elég ideges vagyok. Ma este megyek kenetet levetetni, bár csináltam itthon egy hüvelygomba tesztet és negatív lett, dehát nem tudom, mennyire megbízható ez. Ha nem is gomba, akkor fogalmam sincs, mi lehet ez, mert fáj és nyilallgat és állandóan wcre kell mennem.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hű Molli!
Most megengedem, hogy ideges legyél. Ez tényleg felháborító, hogy néhány doki 2 méterről, ránézésre diagnosztizál, bogyót ír fel, nem is akármilyet, este hazamegy, és mint aki jól végezte dolgát, nagykanállal megvacsizik, és nyugodt álomra hajtja a fejét.
Tényleg fontos kiemelni, hogy tisztelet a kivételnek. Csakhogy 2 méterről mi sem látjuk, ki a kivétel.
 

szolnok

Új tag
A babanet.hu -n az alábbi linken található a császármetszés szakmai protokolja, az indokok melyek alapján javasolt a császármetszés elvégzése, akit érdekel nézze meg.
Ennek ellenére pl az én kis kolléganőmet is bele engedték a szülésbe, és 4700 gr -mos gyereket kinlódott ki majd bele pusztult szószerint, és nem fog többet szülni ezen élmény hatására. Én nem vagyok fiatal,az én időmben szó se volt ultrahangról meg CTG-ről, az orvos fakörzővel és vonalzóval lőtte be a gyerek nagyságát és viszonyitott a belsőcsipő mérethez. Nagyon pontos volt szinte dkg ra.
http://www.babanet.hu/lazi/hetrol_hetre/070605.htm
Nagyon felelőtlen némelyik orvos.
Remélem Kmolli azóta jól vagy. A lányomnak a 36.héten kell befeküdni és a 38 .héten megcsászározzák. Ez baba még nagyonbbra várható mint az első a doktorok szerint. A koponya átm. most 10 cm és jóval 4 kg felett lesz.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szolnok, akkor már nagyon nehéz lehet a lányodnak most is! Kitartás neki a végéhez! Ilyen nagy babával én is szeretném a császárt... Barátnőm 3 napja szült, 4.7 kilós babát, ott is császár volt egyértelműen. Sajnos sok helyen átesnek a ló másik oldalára és mindenáron a természetes szülést erőltetik, hát mint látjuk, ez sem megoldás. Már másodszor jön elő ezen a topikon, hogy mennyire nincs arany középút az eüben.

Én tegnap voltam UH-n és egyelőre a korának megfelelő méretű a baba. A fiam 3680gr volt túlhordva, tehát teljesen normális súlyú volt, fel sem merült a súlya és mérete miatti császár szerencsére. Nade most a nagy átszervezések miatt az 1-es nőin a nyári szabadságolás káosz lett, még mindig nem lehet tudni, hogy ki mikor lesz szabin, addig meg nem tudok helyettes dokit találni nyilván (kell helyettes, mert júliusi szüléssel elég nagy eséllyel nem lesz éppen az országban a saját dokim). És én nagyon félek ettől, végre van egy doki, aki ismer, ismeri az előzményeimet, már levezetett nálam egy szülést, nagyjából megbízom benne (nálam ez sarkalatos), erre a nyári szülés miatt kétséges, hogy nála tudok-e szülni. Ha nem, akkor meg meg vagyok lőve és ebben az esetben tuti a császár, mertha meglát egy új orvos és meglátja a kartonomon az IDDM-et, akkor nem is fog egy percet sem gondolkodni, meg sem fogja próbálni a sima szülést - és csak ezért én nem akarok műtétet. Minden másért persze azonnal elfogadom, de ne csak azért császározzon meg valaki, mert cukros vagyok.

Amúgy köszi, most jobban vagyok, nem értem ezt a negatív pisitesztet, de végül úgy döntöttem, beveszem a maradék antibiot, mert tegnap estére már egész jól voltam, ezek szerint mégiscsak használt a gyógyszer, akármi is a probléma. Gombán valószínűleg meg nincs, tegnap este ezt mondta a nődoki, de hétfőn lesz eredménye a kenetnek.
Kata, egyetértek, tényleg durva, amit csinálnak ezek a dokik néha. Le kellett volna vennie egy tenyésztést neki (mert ezt én saját magam adtam le vasárnap a Péterfybe!!!!! mivel az ügyeleten közölte a doki, hogy hétvégén nem lehet tenyésztést leadni (?)) és egy gombatenyésztést is egy kenetből. Ehelyett csak a méhszájat nyomkodta agyon, amire előre kértem, hogy ne, mert 2 napja nézték meg a kontroll terhesgondozáson és rendben volt (nem szabad ennyit nyomkodni a méhszájat...). Mégha jó is volt az antibio, ezt nem lehet így csinálni, ehhez tenyésztés kell és a gombát is meg kellett volna néznie (kértem azt is, de hétvégén ő azt sem tudja levenni (?)). Néha úgy érzem, hogy orvosnak kellett volna mennem, hogy egyáltalán a saját magam dolgait egyengessem, ilyen mélyen miért kellene ismernem a betegségeket nem orvosként? De kell, különben megjárjuk és ez nagyon zavar engem. Amúgy már nem vagyok annyira ideges, de tegnap nagyon rossz napom volt...
 

Beloju

Új tag
Sziasztok Lányok!

Korábban már írogatta, tanácsokat kértem Tőletek. Főleg a szülésre való felkészüléssel kapcsolatban. Ti ajánlottátok a Péterfyt és Thaisz doktornőt is. No, megfogadtam a sok jótanácsot és örömmel jelenthetem, hogy 17 hetes terhes vagyok.:)
Azóta is lelkesen olvasom a fórumot, hisz sokkal tapasztalatabb hozzászólók vagytok ( én "még csak" 6 éve vagyok cukorbeteg és első babánkat várom) és most hogy más kismamák is megszólalnak, sok olyan dolog is felmerül, amikről még csak nem is hallottam.
Eddig szerencsésnek mondhatom magam, mert az első három hónap zökkenőmentes volt. Annyira, hogy a 12. héten derült ki a terhességem is. ( kérdezhetitek csodálkozva, hogy a menses elmaradása nem volt-e feltűnő, de ez nekem korábban sem volt szokatlan). Szóval lekopogom, eddig minden tökéletes és remélem így is marad. Hétfőn voltam AFP viszgálaton, de annak majd csak 2 hét múlva lesz meg az eredménye.
Cukrom is rendben van ( pesze előfordul 1-2 8-as érték), és se az elején, se most ne tapasztaltam a sokak által említett túl alacsony vagy magas értékekkel.
A hosszas bevezető után kérdeznék is gyorsan. Mikortól várható, hogy megnövekedik az inzulinigényem? Vagy ez is nagyon emberfüggő?

Belo
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Beloju, gratulálok a babához :D Ha jól számolom, 9 hét van köztünk :)

Ha picit visszanézed a topikot, akkor pont nemrég írtam sokat arról, hogy most estem át ezen a nagy inzulinnövekedésen. Nálam a 20. héten indult és a 23. héten állt meg (vagy a 22.-en, de a 23.-on konstatáltam, hogy akkor mostmár így jó lesz). Általában a 20. hét után valamikor indul el a növekedés, az átlagnál a 24. hét körül, de van akinél előbb (a fiammal a 19. héten egy hét alatt lezajlott). És lassabb szokott lenni, mint nálam, akár a 30. hétig is eltart vagy van akinek folyamatosan emelkedik lassan a 36. hétig, utána meg lassan elkezd csökkenni. Merthogy szülés előtt néhány héttel a méhlepény már nem termel bizonyos hormonokat, amik előtte emelték a vércukrot és elkezd csökkenni az inzulinigény, a terhesség legvégén meg sok hipó szokott lenni pont emiatt.

Milyen inzulint használsz? Pumpás vagy? (bocs, nem emlékszem...) Ezek szerint Péterfyben fogsz szülni és Thaiszhoz jársz?
Magzati szívUH-n voltál már?
 

Sani

Új tag
Kedves Beloju!

Gratulálok én is a terhességedhez!
Vigyázz magatokra és élvezd ki ezt az időszakot!
Ajánlom, hogy tudatosan készülj majd fel a szülésre, úgy - szerintem - sokkal könnyebb lesz.:)
 

Mira

Új tag
Sziasztok!
Ez az első hozzászólásom, régóta olvasgatom a tieiteket. Nem akarok okoskodónak tünni, de én ezt így tudom:
Igazság szerint a terhesség 24-28. hete között 75gr cukoroldatos terhelést kell elvégezni minden-nem diabéteszes-kismamánál, mert ez mutatja meg, hogy van e CH acs. zavar. Ha korábban volt már terhességi cukorbetegsége, illetve a családi anamnézise diabétesz szempontjából terhelt, a 16. héten kell elvégezni. Akár az éhomi, akár bármelyik érték magasabb, már gestációs diabnak tekintendő és diétáznia kell. A reggeli utáni 60p-es értéket kell követni (laborban hetente), mert többnyire itt van a legnagyobb emelkedés. Ha 7 fölé megy a cukra reggeli után, inzulint kell kapnia. Lehet, hogy ez már tisztázódott, csak nem olvastam el....
 

Mira

Új tag
Gratulálok minden kismamának és anyának! Remélem hamarosan nekem is összejön egy bébi, akire már nagyon vágyunk. Sajnos a cukrom nincs összhangban a kívánságommal...Már több, mint egy éve járok előgondozásra, de egyenletes acs-vel nem büszkélkedhetem. Ráadásul az urológián is gyakori vendég vagyok, mert nálam meg a bacik gyakori vendégek. Tudtok biztatni valamivel? 8 éve vagyok diabéteszes és 7 hónapja vagyok pumpás.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Mira!

Gratula a pumpához, ez már egy nagy előrelépés :) Pumpával biztosan sikerülni fog jó HbA1c-t is elérni a babához. Most mennyi volt legutóbb?
A babázáshoz 7 alattinak vagy max 7 körülinek kell lennie (akinél mindig is magasabb volt a HbA1c, ott pl 7.3-mal is mehet a baba).
A hugyúti problémákkal kapcsolatban tudom javasolni a tőzegáfonya kapszulát, a tőzegáfonya a legjobb erre, segít megelőzi és tisztán tartani ezt a részét az embernek. Sajnos terhesen sokkal gyakoribbak a hugyúti problémák, a bacik, én már a második antibio kúrán vagyok túl a terhességem alatt, holott előtte sosem volt ilyen bajom. De ez ne tántorítson el, ezért is írtam a tőzegáfonyát, mert fel kell erre készülni és akkor nem érheti meglepetés az embert, így talán könnyebb lesz megelőzni is.
Drukkolok, hogy miharabb jöjjön az a bébi hozzátok!
 

Sani

Új tag
Szia Mira!

Pumpával sokkal könnyebb rendben tartani az anyagcsere-háztartásodat. ( De gondolom, erre már Te is rájöttél) A lényeg, hogy a bázis adagod jól be legyen állítva és az elfogyasztott Ch-hoz megfelelő inzulint adjál.
Én nem vagyok diétás típus, ha valamit megkívánok, azt megeszem. Persze fontos a megfelelő inzulin + a mértékletesség.
Viszont amikor babára készültem és a terhességem alatt is úgy diétáztam, mint a kisangyal. És nagyon gyakran mértem a cukim, hogy kizárjam a 7 feletti, ill. 3,5 alatti cukikat. Megérte :). Egészséges 3 éves kislányom van.
Drukkolok neked és ha segíreni tudunk valamiben, írjál!
 

Beloju

Új tag
Beloju, gratulálok a babához :D Ha jól számolom, 9 hét van köztünk :)

Ha picit visszanézed a topikot, akkor pont nemrég írtam sokat arról, hogy most estem át ezen a nagy inzulinnövekedésen.
Milyen inzulint használsz? Pumpás vagy? (bocs, nem emlékszem...) Ezek szerint Péterfyben fogsz szülni és Thaiszhoz jársz?
Magzati szívUH-n voltál már?
Igen, olvasgattam az ehhez kapcsolódó hozzászólásokat is. Épp azért kérdeztem most újra rá, mert én mostanában elég sok alacsony értéket mérek (2.5-3.5), ráadásul úgy, hogy meg sem érzem őket csak a mérés után derül ki.
Én különben 5X Actrapidra( 7:00, 12:30, 17:30, 22:00, 03:00) vagyok állítva és 7X evésre.
A Nőgyógyászomat is Thaisz drnő ajánlotta, ki szintén a Péterfyben rendel.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Igen, olvasgattam az ehhez kapcsolódó hozzászólásokat is. Épp azért kérdeztem most újra rá, mert én mostanában elég sok alacsony értéket mérek (2.5-3.5), ráadásul úgy, hogy meg sem érzem őket csak a mérés után derül ki.
Én különben 5X Actrapidra( 7:00, 12:30, 17:30, 22:00, 03:00) vagyok állítva és 7X evésre.
A Nőgyógyászomat is Thaisz drnő ajánlotta, ki szintén a Péterfyben rendel.
Ha 17 hetes vagy, akkor még nem is kell, hogy bármilyen emelkedés legyen. A 20. hétig akár csökkenhet is folyamatosan az inzulinigény, csak általában a 12. hét után ez leáll. De a melegfronttól is lehetnek alacsonyak az értékeid.

Hm, hogyhogy napi 5x-i actrapidra állított Thaisz? Hogyhogy nem valami modernebb bázis-gyors párosra? :o
 

Beloju

Új tag
[
Hm, hogyhogy napi 5x-i actrapidra állított Thaisz? Hogyhogy nem valami modernebb bázis-gyors párosra? :o[/quote]

Ő már így örökölt meg.:) Még csepelen, Kerényi drnő állított be így és nagyon úgy tünt, hogy ez be is jött nekem ( persze nem a hajnali kelés és a rengeteg evés). De így sikerült normális értékeket produkálnom.
Gondolom Thaisz meg nem akarta ezt megbolygatni.
 

Sani

Új tag
Kedves Beloju!

Én is Actrapiddal szültem....+ Inzulatard.
Úgyhogy a Te eseted 'eggyel fejlettebb gondolkodásra' vall. Az igazi persze a bázis+ bólus inzulin lenne, vagy ami annál is jobb lehet, a még nem sok tapaszatalattal bíró inzulinpumpás kezelés terhesség esetén.
Csakhogy bátorítsalak, egészséges gyermeknek adtam életet ezekkel az inzulinokkal, tehát minden esélyed megvan neked is.:)
A lényeg: Normoglikémiás értékek!;)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
vagy ami annál is jobb lehet, a még nem sok tapaszatalattal bíró inzulinpumpás kezelés terhesség esetén.
Ez csak hazánkban ilyen visszamaradott téma, Hollandiában például a terhes-cukrosokat pumpára teszik (gondolom a prekoncepcionális szakaszban még) és tőlünk nyugatabbra a pumpa a legelfogadottabb terhességi terápia. Szóval szerencsére van jó sok tapasztalat pumpával, csak a magyar orvosok nem éppen rugalmasak.
 
Oldal tetejére