Babázhatok

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A kétfajta diabétesz között az öröklődés szempontjából is lényeges különbségek mutatkoznak. A korábban elsősorban örökletesnek hitt 1. típusú cukorbetegség jelentősen kevésbé öröklődik, mint a korábban kevésbé öröklődőnek vélt 2. típusú diabétesz.
Az 1. típusú cukorbetegség öröklődésével kapcsolatban a statisztikai adatok a következőket mutatják. Ha az anya cukorbeteg, kevesebb, mint 3 % valószínűsége annak, hogy gyermekeinél 15 éves koruk alatt diabétesz lépjen fel; az apa cukorbetegsége esetén ez az arány 5-8 % körül mozog. Ha mindkét szülő cukorbeteg, az öröklődés lehetősége maximum 50 %. Ugyanez az arány akkor is, ha valakinek egypetéjű ikertestvére cukorbeteg. Cukorbeteg nőknél kívánatos, hogy lehetőleg a húszas éveikben szüljék meg első gyermekeiket, mert később a terhesség kockázata mind az anya, mind a gyermek számára nő.

ffice:office" /><o>:p></o>:p>
Az 1. típusú diabétesz megelőzése komoly és mindmáig megoldhatatlan problémák sorát veti fel. Abban az esetben, ha egy családon belül már van 1. típusú cukorbeteg, a családtagok genetikai vizsgálata révén felfedhetők a diabéteszhajlammal rendelkező egyének, és esetükben később lehetségessé válhat bizonyos, diabéteszt kiváltó fertőző ágensekkel szembeni aktív immunizálás, illetve már ma is folynak vizsgálatok az ICA-pozitív, illetve GAD-pozitív, de az inzulinelválasztás zavarát még nem mutató személyeknél az immunitást befolyásoló beavatkozás irányában. (Ezen klinikai vizsgálatokban hazai gyermek-diabetológus szakemberek is részt vesznek, többek között Budapesten a SOTE I. Gyermekklinikáján és Pécsett a Gyermekklinikán állnak az érdekeltek rendelkezésére.) Ezres nagyságrendű statisztikák azt látszanak igazolni, hogy az immunológiai vizsgálatok során kiemelt és megfelelő kezelésben (nikotinsavamid nagy adagjai) részesülő egyének között felére csökken az 1. típusú diabétesz fellépte 5 éven belül, szemben az ugyanilyen kezelésben nem részesülő kontroll népességgel. Viszont abból a tényből, hogy az 1. típusú diabétesz az esetek kétharmadában olyan családban lép fel, ahol a cukorbetegség ismeretlen volt, az következik, hogy szélesebb körben a közeljövő nagyon keveset ígér az 1. típusú cukorbetegség megelőzése terén.
Köszi az infot!Hát írtam egy jó hosszút.... de aztán rájöttem, hogy ez egy nyílt fórum, amit akárki meg tud nézni és inkább nem teszem fel.
Az orvosok hozzáállásáról írtam. Lehet, hogy ezzel mindent elmondtam... Borzasztóan zavar ez az egész ebben az országban. Ha mi nem megyünk a dolgok után, semmi sem történik.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
nem akarok most azzal jönni, hogy "mert ez Magyarország", mert amúgy imádom Magyarországot, csak hát sajna tényleg az van, hogy a dokik vagy nem eléggé tájékozottak, vagy nem érdekli őket a dolog :( USA-ban az van, hogy ha valaki genetikailag hajlamos, akkor el lehet vinni a gyerkőcöt időnként egy antitest-vizsgálatra, ami a prediabéteszes állapot kimutatására szolgál. de persze ez sem segít sokat, mert egyelőre nincs rutinszerű kezelés, bár már embereken is próbálták ezeket a késleltető módszereket... de én nagyon bízom benne, hogy nemsoká kitalálnak valamit, mert a diabétesz kialakulásának a mechanizmusát egyre részletesebben ismerik, így a beavatkozás/gyógyítás is közelebb van. remélem...
Csak azután olvastalak, miután írtam :) Egyetértünk.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Én voltam :) Nehogy azt gondold, hogy engem nem érdekelt volna, de minden dokinál azt érzem és éreztem, hogy rohan, és nem ér rá az én kérdéseimmel foglalkozni. Igy mindig megkérdezem a két-három legfontosabbat, azokat is sokszor a "viszontlátásra" után..... :( kivétel a gyerek kardiológusa, pedig nem egy orvost láttam már ... Pl. a terhesgondozáson bármit kérdeztem, mindig azt mondták, forduljak a magándokimhoz:(
Sajnálom, sok ilyen doki van :( Amúgy nagyon sok jó oldal van a neten is, onnan is lehet jókat olvasni, de tényleg nem árt tudni, hogy melyik megbízható és melyik nem. Meg néha vannak jó cikkek a kismamás újságokban, de azok is tényleg csak néha :) Én megvettem eddig őket (mostmár nem nagyon, amióta nincs csecsemőm, nem szoptatok és terhes sem vagyok), többnyire semmiről nem írnak, de be-becsúszik egy-egy jó cikk (pl a hasplasztikás, császár utáni cikk nagyon jó volt).
Csak nem azért érdeklődsz különösképpen, mert jön a második? ;)

somcsika

Aktív tag

Bár már régen túl lennénk az egér kisérleteken. Minden kisérletről amit olvastam idáig jut el, és aztán, aztán mi történik? Ha sikeres is az egérkisérlet akkor legalább még 5-8 év mire embereken is kipróbálják és lezárul a kisérleti fázis és csak utánna lehet a hétköznapi gyógyításként bevetni.

Messze van még mint Makó Jeruzsálemtől.:mad:

tímeácska

Őstag
Én azon gondolkodom, Tímeácska, a történeteddel kapcsolatban, hogy én megvertem volna azt az orvost, aki azt mondta, hogy adjanak Seduxent, mert hisztis a kismama. Meg azt a nővért is, aki nem ment be Hozzád, hiába kiabáltál. (Legalábbis akkor, amikor már járóképes vagyok.) Ez elképesztő. Illetve valami betegek jogaival foglalkozó szervezetet keresnék, és eléjük tárnám a sztorit. (Emlékeztek, amikor egy anyuka az összes tévécsatornán ott szerepelt, mert eltörött a penjük, és a kórház meg elhajtotta őket? Timiék esete is tarthatna számot ilyen téren nézettségre, az tuti)

Hmm... Kispapa ugyan ezen a véleményen van... Naponta rágja a fülemet, hogy írjam le részletesen a történteket... (Hátha mással már nem merik majd megtenni ezeket! És akkor máris nyertem valamit!) Történ ám még pár "malőr". De azok már nem is annyira számottevőek... Pl. Bogimat kisfiúnak írták a zárómban... :D Ebből következik, hogy minden okés Bogimmal, csak egy kicsit hiányos... Konkrétan a kukija hiányzik... :rohog::rohog::rohog:

borka

Őstag
Hmm... Kispapa ugyan ezen a véleményen van... Naponta rágja a fülemet, hogy írjam le részletesen a történteket... (Hátha mással már nem merik majd megtenni ezeket! És akkor máris nyertem valamit!) Történ ám még pár "malőr". De azok már nem is annyira számottevőek... Pl. Bogimat kisfiúnak írták a zárómban... :D Ebből következik, hogy minden okés Bogimmal, csak egy kicsit hiányos... Konkrétan a kukija hiányzik... :rohog::rohog::rohog:

Azonnal tesék visszavinni a zárójelentéssel együtt, hogy cseréljék ki mert ameddig van rá jótálás, ezt meg tehetik.:rohog::rohog::rohog:

borka

Őstag
Viccet félre téve ,borzasztó dolgokon mentél keresztül és az a legnagyobb probléma,hogy az illetékesek lengyintenek rá, mondván,hogy tudnak ők ettől kacifántosabb történeteket is.Csak az a baj,hogy azok sem kerülnek a nyílvánosság elé.A műhiba pereknél is az -az álláspont:Holló nem vállya holónak szemét.

tímeácska

Őstag
Már egy ideje gondolkozom egy témán... Konkrétan a szoptatás alatti édesítőszer fogyasztásról. A legtöbb (ha nem az összes...) édesítőszerre rá van írva a napi ajánlott fogyasztási mennyiség. Ez tt/kg-ban (testtömeg/kg) is meg van adva, és azt olvashatjuk, hogy kisgyermekek (értelemszerűen) ennél még kevesebbet is fogyaszthatnak, az esetleges káros mellékhatások miatt (gyomor- bélrendszeri tünetek). Igazából az gondolkodtatott el, hogy a szoptatás alkalmával kiválasztódik-e az anyatejbe...? Nos, azt tudom, hogy igen! De milyen hatással lehet a babára?! Ugyan olyannal, mintha közvetlen kapna édesítőszert? Értem ezalatt: lehet a babának is tőle haspuffadása, bélgörcse, hasmenése, stb.?!
Neten csak ezt találtam:
– Használhatok-e mesterséges édesítőszert?
Ha csak módjával alkalmazza, akkor semmi akadálya. Arra a lehetőségre azonban gondolni kell, hogy befolyásolhatja az anyatej ízét, és emiatt elutasíthatja a szopást a kisbaba. Ha ezt tapasztaljuk, szüntessük meg a használatát. Helyette, ha nagyon muszáj, alkalmazzunk olyan cukorféléket, amelyek lassan és tartósan emelik a vércukorszintet, például gyümölcscukrot (fruktózt).
Tehát, mindenképpen kiválasztódik... De valóban "csak" az anyatej ízén változtat, de egyéb hatással nincs a babára?! (Nem hinném...)

Egyébként már várandósság alatt is alig-alig fogyasztottam édesítőszert, most meg már talán annyit sem... Meg lehet szokni! :cool:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Timi, szerintem nem tanácsos egyáltalán fogyasztani édesítőket sem terhesen sem szoptatás alatt, a canderel pl idegrendszeri károsodást okozhat csecsemőkben, de nem úgy, hogy ettél és akkor másnap beteg lesz, hanem úgy, hogy évekkel később lesznek idegrendszeri problémái (ezek az enyhétől a súlyosig akármik lehetnek). Persze, attól, hogy egyszer-egyszer eszik az ember, biztosan nem lesz baja a babáknak.
Mindenesetre én azt gondolom, hogy szoptatás alatt kevesebb kárt okozunk azzal, ha azt a pudingot cukrosan esszük meg és netalán felmegy a cukrunk. Szerintem ezt fel lehet áldozni a terhesség és szoptatás idejére. Nekem annyira sikerült, hogy már 8 hónapja nem szoptatok, mégsem eszem egyáltalán édesítőszert :)

tímeácska

Őstag
Timi, szerintem nem tanácsos egyáltalán fogyasztani édesítőket sem terhesen sem szoptatás alatt, a canderel pl idegrendszeri károsodást okozhat csecsemőkben, de nem úgy, hogy ettél és akkor másnap beteg lesz, hanem úgy, hogy évekkel később lesznek idegrendszeri problémái (ezek az enyhétől a súlyosig akármik lehetnek). Persze, attól, hogy egyszer-egyszer eszik az ember, biztosan nem lesz baja a babáknak.
Mindenesetre én azt gondolom, hogy szoptatás alatt kevesebb kárt okozunk azzal, ha azt a pudingot cukrosan esszük meg és netalán felmegy a cukrunk. Szerintem ezt fel lehet áldozni a terhesség és szoptatás idejére. Nekem annyira sikerült, hogy már 8 hónapja nem szoptatok, mégsem eszem egyáltalán édesítőszert :)

Én is így gondoltam! ;-)

szandimon

Új tag
A kávét és teát mivel fogyasztjátok? Azt csak nem cukorral....?? De a puding az nálam is cukros :) A süti, leves fruktózos. Csak az előző édesítőszeres...

tímeácska

Őstag
A kávét és teát mivel fogyasztjátok? Azt csak nem cukorral....?? De a puding az nálam is cukros :) A süti, leves fruktózos. Csak az előző édesítőszeres...

Nem kávézok (az illatát imádom, de az ízét nem nekem találták ki...), így azt semmivel :D!
A teát egy kis citrommal (citromkarikával), csak az íze kedvéért. Mást nem teszek bele (magamnak). Mátém nem sok teát iszik, de Ő is vagy csak citrommal, vagy egy kis édesítővel. Persze, abba az 1 pohár teába nem kerül olyan sok (nem is szereti, ha nagyon édes!), így nem hinném, hogy nagyon káros lenne számára az az 1-2 tabi...
Hamar meg lehet ám szokni a tea "keserű" ízét, ami nem is keserű!!! Ami teát most iszunk (bébi tea, filteres, gyógynövényes) kifejezetten finom édesítés nélkül!

Rami

Tag
Sziasztok!
Ezt ismeritek?
STEVIA növényi édesítő és nulla kalória!
Az ára kicsit húzós, de semmiféle mesterséges cuccot nem tartalmaz! :hurra:

Oldal tetejére