Babázhatok

Mirn

Új tag
Sziasztok!

Nagyon régen jelentkeztem, de mentségemre legyen, hogy ennek ellenére többször is végig olvastam a fórumot, mert annyira jó volt a ti élményeiteken át a sajátjaimat értékelni. :)

Jelenleg 35 hetes terhes vagyok, ami már tényleg a finish. Az egész terhesség alatt mindent rendben találtak, HBA1C értékeim 5,7 és 6,2 volt Lantus+Novorapid mellett. Luca baba is szépen fejlődik, egyáltalán nem látszódik rajta anyukája majd 20 éve 1-es típusú diabéteszes. :D

Ma azonban azt mondta a kezelőorvosom a pécsi Klinikán, hogy a 37. héten be kell feküdnöm, és a 38. héten megindítják a szülést! Nem emlékszem, hogy nálatok hogyan volt, de egy kicsit furcsállom a dolgot. Ha eddig minden rendben volt, akkor miért szükséges 1 héttel a szülés megindítása előtt befeküdnöm? Miért kell már most eldönteni, hogy mikor kell beindítani? Az teljesen más lenne, hogyha akkor valami miatt javasolt lenne, de csak azért mert általában a cukorbetegeknek hamarabb elöregszik a méhlepényük...???

Nálatok, hogyan indult/indították be a szülést? Mivel tudnék esetleg érvelni, ha amúgy nincs semmi gond?

Köszönöm a segítségeteket!
Irén

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Nagyon régen jelentkeztem, de mentségemre legyen, hogy ennek ellenére többször is végig olvastam a fórumot, mert annyira jó volt a ti élményeiteken át a sajátjaimat értékelni. :)

Jelenleg 35 hetes terhes vagyok, ami már tényleg a finish. Az egész terhesség alatt mindent rendben találtak, HBA1C értékeim 5,7 és 6,2 volt Lantus+Novorapid mellett. Luca baba is szépen fejlődik, egyáltalán nem látszódik rajta anyukája majd 20 éve 1-es típusú diabéteszes. :D

Ma azonban azt mondta a kezelőorvosom a pécsi Klinikán, hogy a 37. héten be kell feküdnöm, és a 38. héten megindítják a szülést! Nem emlékszem, hogy nálatok hogyan volt, de egy kicsit furcsállom a dolgot. Ha eddig minden rendben volt, akkor miért szükséges 1 héttel a szülés megindítása előtt befeküdnöm? Miért kell már most eldönteni, hogy mikor kell beindítani? Az teljesen más lenne, hogyha akkor valami miatt javasolt lenne, de csak azért mert általában a cukorbetegeknek hamarabb elöregszik a méhlepényük...???

Nálatok, hogyan indult/indították be a szülést? Mivel tudnék esetleg érvelni, ha amúgy nincs semmi gond?

Köszönöm a segítségeteket!
Irén
Kedves Mirn!

Nagyon örülök, hogy ilyen szépen alakul minden! Mekkora most a baba?

Nem akarlak letörni, de az én tapasztalatom az, hogy nem tudsz semmit sem tenni. Nem jogos az indítás, de az orvosok 99%-a ezt csinálja a cukros anyukánál, aztán ha az indítás alatt a legkisebb probléma felmerül, azonnal műtő. Azt hiszem, jobb felkészülni a műtétre, bár elég nagy esélyed van a cukrosokhoz képest a sima szülésre, de ez sokszor az orvoson és nem rajtunk múlik (ne érjen trauma, ha mégis műtét lesz, fogadd el már most ezt is!).
Én véletlenül egy olyan orvosnál szültem, aki az 1%-ba tartozott. Nem volt befektetés (csak a 40. hét utolsó napján! 40 hét 2 naposan született meg a baba végül, tehát csak 2 nap volt a kórházban, az is túlhordás miatt) és megvárta a 40. hét utáni néhány napot az indítással (de végül magától beindult, semmit sem kellett tenni szerencsére, így ez kimaradt). Az egész terhesség alatt és a végén sem volt semmi extra velem, még a végén is csak 3 naponta jártam CTG-re, mint a többi anyuka, aki a 40. héten még egyben volt. De tudom, hogy ez roppant ritka, ha körülnézel itt a fórumon, hüvelyi szüléssel se sokkal fogsz találkozni (nem is tudom, ki van még itt, aki rajtam kívül így szült?), nemhogy túlhordással, sőt, olyannal sem nagyon, aki a 38. hét után nem feküdt be. Ezért én azt mondom, hogy bízzál meg az orvosban, neki ilyen módszerei vannak, Ő így érez Téged biztonságban, emiatt lehetsz te biztos afelől, hogy mindent meg is tesz érted. Ha ráveszed olyasmire, amit ő nem érez biztosnak, akkor lesz a probléma.
Nem olyan nagy tragédia az a kb 1-2 hét a kórházban, az indítás sem, sőt, a műtét sem! (a másodiknál volt szerencsém a sürgősségi császárhoz, így mindkét szülést sikerült átélnem és azt tudom mondani, hogy ha felkészül valaki a műtétre, akkor az nem fog lelki problémát okozni, de akkor valószínűleg igen, ha nem készül föl rá)
Én drukkolok, hogy gyarapítsd a cukros, hüvelyi szülő nők táborát :) Innentől kezdve mindegy, hogy indítanak-e vagy sem. És az utolsó 2 hét úgyis brutál nehéz, hidd el, hogy nem jó azt végigcsinálni :) Azaz a 39.-40. hét brutális, pedig aztán nem volt egy nehéz terhességem, de ez mindenkit kikészít általában. A babának meg már nem számít ez.

szandimon

Új tag
Kedves Mirn!

Velem a dokim 20 hetes terhesen közölte, hogy ha semmi baj sem lesz, a 35. héttől be fog fektetni. Akkor sírtam, mert utálom a kórházat, és nem tudtam elképzelni 5 hetet bennfeküdni. Aztán nem a cukor miatt, de a 30. héttől kórházlakó lettem, 7 hetet összesen. A 7 hét alatt sokat lát és hall az ember. Én azt mondom, jobb az óvatosság, én aki a 4 nap kórházi léttől is féltem, nem bánom, hogy a teljes nyarat benn töltöttem, a babáért. OK, értem, hogy veled semmi komplikáció nincs, de egy szimpla elöregedett méhlepényleválás is okozhat problémákat. Nem is kicsit, ha nincs időben segítség. Azt meg, hogy bekategorizálnak, mert cukros vagy, ne vedd magadra. Minden viziten azt hallgattam, hogy a cukorbetegeknél így és úgy szokott lenni... Ami persze nálam nem úgy volt.
Nekem volt szülésmegindítás, nagyon nem szakértően tudom csak leírni, egy tablettát helyezek fel, aminek a hatására meg kellett volna indulni a szülésnek 6 órán belül, de ez nem történt meg, így császár lett. A babu még nem akart megszületni a 35. hét végén teljesen érthetően, így én nem bántam a műtétet. De volt olyan szobatársam, akinem 3 tablettát helyeztek fel, azaz 18 órát kinlódott a szülöszobán, és mégis császár lett a vége. Szerintem ez a szülészorvos humánusságán is múlik. Érdemes kipuhatolni az orvosod szokásait.

minden jót kívánok, és jó egészséget nektek :)

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Anyukák!

Akiket érint, itt van a május 1. utáni változás: http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=82961
Kata, köszi!!

Engem egy dolog bosszant csak. Mi az, hogy az ikresek gyed-gyes ellátása nem változik? Azért álljon meg a menet, hogy a gyerekek 7 éves korukig kapjon anyuka először 2 év gyedet, majd 5 évig (!) a dupla gyest, azaz nem 27ezret, hanem majdnem 60 ezer forintot!!! Én összesen a 2 gyerekem után messze nem kapok ennyit és nekem ne mondja senki, hogy nekem könnyebb 2 terhességet kiviselni és itt állni egy 2 évessel és egy 3.5 évessel, mint 1 terhesség után két 3.5 évessel??? Vagy akár azt mondom, hogy itt állni egy 3 évessel és egy 4.5 évessel és akkor én már SEMMIT nem kapok az államtól, de az ikresek meg kapnak még 2.5 évig havi 60ezret úgy, hogy van a nagyovis két 4.5 éves? Nem értem, ez senkinek nem szúr szemet? Rengeteg ikres van.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata, köszi!!

Engem egy dolog bosszant csak. Mi az, hogy az ikresek gyed-gyes ellátása nem változik? Azért álljon meg a menet, hogy a gyerekek 7 éves korukig kapjon anyuka először 2 év gyedet, majd 5 évig (!) a dupla gyest,
Jajj, mennyi, de mennyi logikátlan, igazságtalan dolog van a szabályozások között. Néha az az érzésem, hogy nem matekolnak a törvényhozók, és ez bizony érzékenyen érint egyeseket, meg kell, hogy mondjam, jogosan.

Mirn

Új tag
Sziasztok!

Köszönöm szépen kmolli és Szandimon, hogy válaszoltatok a kérdésemre. Abszolút jogos, amit írtatok: a babáért mindent, és már én sem látom annyira borúsnak ezt a dolgot. Ráadásul a hétvégén belázasodtam (valószínűleg valamilyen vírus) és azóta nagyon aggódom érte, de hála az égnek jobban ficánkol, mint valaha. :) Holnap találkozom a diabos orvosommal is, kíváncsi vagyok ő mit fog szólni a dologhoz. Ha azt mondja, hogy most befekszem, akkor szó nélkül megteszem, csak tényleg ne legyen egyikőnknek se baja. Szorítsatok értünk, és köszönöm a tanácsokat! :)

tímeácska

Őstag
Olvasgattam egy kicsit a neten...
Ezt találtam:
"Mérgező cumisüvegek a boltokban

2009. május 22. péntek
Kategória Babakelengye, Csecsemők

25 hozzászólás

Mérgező anyagokat tartalmazhatnak egyes cumisüvegek, melyek használatát az USA-ban és Kanadában már betiltották. A polikarbonát cumisüvegekből biszfenol A oldódik ki, mely megzavarja a szervezet hormonrendszerét, növeli a rák kockázatát, fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához is."

Aztán még MI okozhat cukorbetegséget?! Azért egy kicsit meredeknek érzem, hogy egy cumisüveg okozná...

somcsika

Aktív tag
Ezt találtam:

2009. május 22. péntek

25 hozzászólás

Mérgező anyagokat tartalmazhatnak egyes cumisüvegek, melyek használatát az USA-ban és Kanadában már betiltották. A polikarbonát cumisüvegekből biszfenol A oldódik ki, mely megzavarja a szervezet hormonrendszerét, növeli a rák kockázatát, fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásához is."

Aztán még MI okozhat cukorbetegséget?! Azért egy kicsit meredeknek érzem, hogy egy cumisüveg okozná...

Addig míg te vagy Bogikának a cumisüvegje (vagy tejes zacskója) ilyen gond nincs. :D
Valamelyik nap pl az egyik bulvárlapban azt olvastam, hogy nem mindegy milyen vizet iszunk mert már az is hízlal. Engem pl. a levegő és a nevetés is.:rohog::rohog::rohog:

misamaci

Aktív tag
Ezt találtam:

2009. május 22. péntek

25 hozzászólás

Nem véletlenül van ez az érzésed :)
Ez a biszfenol A hisztéria megint egy tipikusan amerikai jelenség ... egy meglevő, de normál körülmények közt nehezen előidézhető problémát fújtak fel valami iszonyú mértékben.

A "biszfenol A" a műanyagokban általánosan használt lágyító vegyület, ami normál körülmények közt (értsd: szobahőmérsékleten, szilárd műanyagból) szinte egyáltalán nem távozik, emiatt is használják szinte mindenhol (műanyag evőeszközök, étkészletek készítésénél, konzervdobozok, dobozos üdítők, tetra pak dobozok belsejének szigetelésére stb.)
Akkor tud nagyobb mennyiségben kijutni ezekből a tárgyakból, ha a műanyagot felmelegítik ... és itt jön a képbe az amerikai mentalitás ... ugyanis ha pl a tálcás-fóliás félkész darálthúst a mikróban, lefóliázva az eredeti csomagolásában melegítik, készítik el, akkor tényleg kimutatható mennyiségű biszfenol A lesz benne .... hasonló dolog előfordulhat akkor is, ha az ún. tv-vacsorát (műa tálcás készétel) melegítik a mikróban stb.
Szóval az ott általános fogyasztó szokásokra alapozva adták ki ezt a figyelmeztetést .... ami valamennyire jogos is, de viszonylag könnyen megszüntethető.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nem véletlenül van ez az érzésed :)
Ez a biszfenol A hisztéria megint egy tipikusan amerikai jelenség ... egy meglevő, de normál körülmények közt nehezen előidézhető problémát fújtak fel valami iszonyú mértékben.

A "biszfenol A" a műanyagokban általánosan használt lágyító vegyület, ami normál körülmények közt (értsd: szobahőmérsékleten, szilárd műanyagból) szinte egyáltalán nem távozik, emiatt is használják szinte mindenhol (műanyag evőeszközök, étkészletek készítésénél, konzervdobozok, dobozos üdítők, tetra pak dobozok belsejének szigetelésére stb.)
Akkor tud nagyobb mennyiségben kijutni ezekből a tárgyakból, ha a műanyagot felmelegítik ... és itt jön a képbe az amerikai mentalitás ... ugyanis ha pl a tálcás-fóliás félkész darálthúst a mikróban, lefóliázva az eredeti csomagolásában melegítik, készítik el, akkor tényleg kimutatható mennyiségű biszfenol A lesz benne .... hasonló dolog előfordulhat akkor is, ha az ún. tv-vacsorát (műa tálcás készétel) melegítik a mikróban stb.
Szóval az ott általános fogyasztó szokásokra alapozva adták ki ezt a figyelmeztetést .... ami valamennyire jogos is, de viszonylag könnyen megszüntethető.
Szóval a cumisüveget melegíteni szoktuk. Mikróban többnyire, ma már... Ekkor sincs mitől tartanunk?

misamaci

Aktív tag
Szóval a cumisüveget melegíteni szoktuk. Mikróban többnyire, ma már... Ekkor sincs mitől tartanunk?

A műanyagban melegítés legalábbis necces (mindegy, hogy mikróban vagy se), én igazából nem javasolnám .... sajna szinte minden műanyag tárgy tartalmazza ezt a fajta lágyítót, szóval nehéz kikerülni a szennyeződés lehetőségét.

A lényeg, hogy a forró közegben sokkal nagyobb mennyiségben és sokkal gyorsabban (kb 50-60x) jut ki a műanyagból a biszfenol, mint normál állapotában.

Ami kimondottan a cumisüvegeket illeti .... általában a "törhetetlen", polikarbonát alapúak tartalmaznak nagy mennyiségű biszfenol A-t (nálunk a legtöbb sajna ilyen).

misamaci

Aktív tag
Közben megint találtam egy kis morzsát ....

"...A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, évente hárommillió tonnát gyártanak belőle világszerte, évről évre öt százalékkal többet. Ebből készül az összes polikarbonát és epoxi-gyanta. Ez mit jelent a gyakorlatban? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) listáján a következők szerepelnek: cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló dobozok, újratölthető vizes és üdítős palackok (például kiránduló és sportpalackok), ivóvízvezetékek. Az epoxi-gyantát pedig konzervek kibélelésére és a befőttes üvegek fedelének bevonására használják, hogy ne rozsdásodjanak és a bennük tárolt élelmiszer ne szennyeződjön. Ez borítja a fémdobozos üdítők belsejét, az ivóvíztározókat és a fémből készült bortartályokat. De van BPA még a fogtömésekben is.
Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

• 3-ast,
  • 7-es vagy
  • PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A...."
teljes cikk

misamaci

Aktív tag
még egy morzsa:

"...Hogyan csökkenthető a BPA-bevitel?

A BPA kioldódását a magas hőmérséklet, az erősen savanyú vagy lúgos pH, és a hosszú ideig tartó tárolás elősegíti. Ezért a polikarbonátból készült edényekbe, cumisüvegekbe forró ételt, italt nem javasolt beletölteni. A cumisüveget célszerű csak addig használni, amíg a csecsemő eszik, vagy iszik. Nevelési szempontból sem szerencsés, ha a tele cumisüveg szinte egész nap a gyermek mellett van. Ugyanakkor az EFSA állásfoglalása szerint a jelenlegi BPA-bevitel mellett sem a felnőttek, sem a gyermekek egészsége nincs veszélyben. ..."

teljes cikk

tímeácska

Őstag
Köszi Misamaci! Nagyon átfogóan körüljártad a témát!
Igazából engem, a BPA, mint lehetséges cukorbetegség kiváltója, húzott fel a cikk...
De tényleg hasznos infókat ollóztál össze, köszönöm!
Írásod alapján megerősödött bennem annak a célnak az elérése, hogy (lehetőség szerint) minél kevésbé használjunk majd Bogimnál cumisüveget! Esetleg, egyáltalán ne. Mátémnál is "csak" a kórházban kellett használni, mert néha nehézkes volt pohárból innia (csak feküdt, és fekve nehéz inni...), meg amolyan "nyugi-cumi"-nak alkalmazta...

misamaci

Aktív tag
Igazából engem, a BPA, mint lehetséges cukorbetegség kiváltója, húzott fel a cikk...

Igazából ezzel a cikkel nekem is hasonló problémám volt, mint Neked, ezzel a " mi okozza" témával kapcsolatban valahogy az az érzésem, hogy az igazság valahol (odaát) középen van és az sem véletlen, hogy az ilyen kutatások leginkább az USÁ-ban folynak.
Azt nem vitatom, hogy az elfogyasztott élelmiszerek összetétele nagy szerepet játszik, hiszen a mindenféle félkész- készétellel stb annyiféle adalékot veszünk magunkhoz, hogy ezek összessége biztosan játszik, még akkor is, ha külön-külön "biztonságosak".
Alapjáraton a BPA kioldódás mértéke 1-2 ppm (1 a millióhoz arányú) ... szóval azt kijelenteni, hogy döntően ez okozza a fiatalkori diabot .... legalábbis merész dolog.
Ez is lehet egy ok, de a mai világban (főleg az ún.fejlett országokban) szinte lehetetlen megkerülni az egyéb ártalmakat ... pl. ami a terhesség alatt az anyát éri, az közvetve a magzatra is hatással van .... szóval a légszennyezéstől az élelmiszer adalékokon át a háztartási vegyszerekig stb .. már ő is "élvezi" vagy 9 hónapig a születése előtt. Később viszont a különféle tápszerekkel, bébiételekkel akár közvetlenül, akár áttételesen kerül be egy csomó vegyszer stb. a gyerekek szervezetébe + közvetlenül kapja a környezeti hatásokat.

tímeácska

Őstag
Ez is lehet egy ok, de a mai világban (főleg az ún.fejlett országokban) szinte lehetetlen megkerülni az egyéb ártalmakat ... pl. ami a terhesség alatt az anyát éri, az közvetve a magzatra is hatással van .... szóval a légszennyezéstől az élelmiszer adalékokon át a háztartási vegyszerekig stb .. már ő is "élvezi" vagy 9 hónapig a születése előtt. Később viszont a különféle tápszerekkel, bébiételekkel akár közvetlenül, akár áttételesen kerül be egy csomó vegyszer stb. a gyerekek szervezetébe + közvetlenül kapja a környezeti hatásokat.

És mégsem minden XX-XXI. századi ember lesz cukorbeteg...! (Aminek természetesen nagyon örülök!!!)
Ezek alapján, mi az egyáltalán, amit nem kell rizikó tényezőnek tekinteni?! Van egyáltalán olyan, ami nem az???!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Csak egy érdekesség: mi akkor vettünk mikrót, amikor cukros lettem, 21 évvel ezelőtt. Addig nem melegítettünk semmilyen műanyagot, mert nem volt, miben. A cumisüvegem anno, ha jól tudom, üveg volt még. A régi képeken üveg van mindenesetre...
Ehhez képest Máté nem nagyon találkozott melegített cumisüveggel, csak alig (pl az én nagyfiam teljesen tápos volt és a vizet - mostmár tudom, hogy helytelenül, de a csudába, akkor még ezt nem tudtam :( - mindig a cumisüvegben melegítettük a mikróban, de még a kisebbiknek is a pótlást, a lefejt tejet hónapokig kellett adni, azt lábosban melegített cumisüvegből kapta (hiszen az a cumisüveg volt steril ugye.... nem tudtam másban melegíteni).

Ellenben a többi negatív hatása ennek az anyagnak már elég aggasztó...

vighkata

Az epoxi-gyantát pedig konzervek kibélelésére és a befőttes üvegek fedelének bevonására használják, hogy ne rozsdásodjanak és a bennük tárolt élelmiszer ne szennyeződjön. Ez borítja a fémdobozos üdítők belsejét, az ivóvíztározókat és a fémből készült bortartályokat.
Régebben nem ónozással vonták be a konzerv dobozok belsejét? Vagy az a régi gyártástechnolóiga elavult, drága, vagy talán ugyanígy veszélyes volt? Vagy csak a konzerv dobozoknál használták? (májkrémkonzerv, húskonzervek?).

vighkata

Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

• 3-ast,
  • 7-es vagy
  • PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A...."
teljes cikk
Én máris lázasan nézegetem a számozásokat. Köszi a tájékoztatást, jöhetnek a hasznos infok. :dr_24::dr_24::dr_24:

Oldal tetejére