Babázhatok

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A BPA-t nem a mikró oldja ki, hanem a hő .... csak ugyebár amíg nem volt elterjedt a mikró, addig nem igazán terjedtek el a műanyag cumisüveg sem.
A 80-as években valszeg nem a követelmények hiányoztak ... és sajnos a probléma is megvolt ... csak éppen még senki nem tudott róla (ugyebár mire statisztikai alapon kimutathatóvá válik és valaki veszi a fáradtságot hogy elkezdjen kutakodni, pénzt és támogatást szerez stb... az nem 1-2 év ... inkább 10-20)
Köszönöm az infot, valami ilyesmire gondoltam én is. Nem tudtunk semmit, örültünk, hogy pille könnyű műanyagot vehettünk a böhöm üveg helyett. :(

tímeácska

Őstag
Nagyon jó, hogy Boginak nem kell cumisüveg és, hogy Máténak sem nagyon kellett, de mivel az átlagnak kell, nem nagyon értem, miért érzed reklámnak, ha leírod, pl melyik a ti 0% bisphenolt tartalmazó üvegetek? Ha most egy tápos gyerek mellől olvasgatnád a fórumot, nem ez lenne az első kérdésed és vágyad, hogy megtudd, melyik cumisüveg is ez?

Igazad van, Molli... :oops:
Tehát, a mi cumisüvegünk a Tommee Tippee márkát viseli...

tímeácska

Őstag
(Remélem, nem leszek letolval...:oops:)
Ezek a hazai piacon kapható cumisüvegek biztosan BPA mentesek: Avent, Mam, Tommee Tippee, Madela (legalábbis, ezeket nézegettem meg ma vásárlás közben egy hipermarketben... Misamaci kódjai óta minden műanyag vackunkat átböngésztem, és NINCS köztük BPA tartalmú! :hurra:). Ezek mind Polipropilén készítmények! Tehát, a Misamaci által említett háromszögben a kód: 5, vagy PP.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
(Remélem, nem leszek letolval...:oops:)
Ezek a hazai piacon kapható cumisüvegek biztosan BPA mentesek: Avent, Mam, Tommee Tippee, Madela (legalábbis, ezeket nézegettem meg ma vásárlás közben egy hipermarketben... Misamaci kódjai óta minden műanyag vackunkat átböngésztem, és NINCS köztük BPA tartalmú! :hurra:). Ezek mind Polipropilén készítmények! Tehát, a Misamaci által említett háromszögben a kód: 5, vagy PP.
Timi,köszi! Az Aventról tudom, hogy nem mindig volt BPA mentes, tehát régebbi üvegek, a nagyobb üvegek biztosan nem azok. Nekünk az volt. És nem vettünk újat Brúnónál, a régieket használtuk... Volt egy listám úgy egy éve, abban benne voltak a konkrét üvegek és az Aventosak köztük voltak, de nem mind, a legkisebb pl nem volt köztük. Tehát lehet, hogy ma már BPA mentesek gyártanak, de még 2 éve sem volt mindegyik Avent BPA mentes, tehát érdemes megnézni a boltban, hogy mikori a gyártás! Minél frissebb, annál biztosabb! :)

misamaci

Aktív tag
Timi,köszi! Az Aventról tudom, hogy nem mindig volt BPA mentes, tehát régebbi üvegek, a nagyobb üvegek biztosan nem azok. Nekünk az volt. És nem vettünk újat Brúnónál, a régieket használtuk... Volt egy listám úgy egy éve, abban benne voltak a konkrét üvegek és az Aventosak köztük voltak, de nem mind, a legkisebb pl nem volt köztük. Tehát lehet, hogy ma már BPA mentesek gyártanak, de még 2 éve sem volt mindegyik Avent BPA mentes, tehát érdemes megnézni a boltban, hogy mikori a gyártás! Minél frissebb, annál biztosabb! :)

A BPA-mentesség jelenleg csak Kanadában kötelező, az Eu-ban nincs rá előírás ... szóval nem tehettek mást mint nagyon figyelitek a csomagolást! Sajnos pont az előírás hiánya miatt fordulhat elő az, amit írtál ... vagyis egy gyártó termékei közt van ilyen is és olyan is

tímeácska

Őstag
Az Aventról tudom, hogy nem mindig volt BPA mentes, tehát régebbi üvegek, a nagyobb üvegek biztosan nem azok. Nekünk az volt. És nem vettünk újat Brúnónál, a régieket használtuk... Volt egy listám úgy egy éve, abban benne voltak a konkrét üvegek és az Aventosak köztük voltak, de nem mind, a legkisebb pl nem volt köztük. Tehát lehet, hogy ma már BPA mentesek gyártanak, de még 2 éve sem volt mindegyik Avent BPA mentes, tehát érdemes megnézni a boltban, hogy mikori a gyártás! Minél frissebb, annál biztosabb! :)
Molli! Ma voltam egy tegnapinál nagyobb :))) hipermarketben, ahol minden bébi műanyag cuccost átböngésztem...
Az Avent cumisüvegeken, sem a 120, sem a 240 sőt, még a 300valahány milliliteres üveg csomagolásán sincs feltüntetve, hogy miféle anyagból készült... Tehát, az a bizonyos háromszög hiányzik, amiben kellene, hogy legyen egy kód... :o Ezek gyártási ideje egységesen 2009! Tehát, nem régiek! Na, ezekről nem merném azt állítani, hogy BPA mentesek!
De ez, hogy nincs rajta kód, ha hiszitek, ha nem, nem ritkaságszámba menő tény! Alig találtam 1-2 terméket (cumisüveget!!!), amin rajta volt!!! Hihetetlen, és BOSSZANTÓ!!!
Reklám ide vagy oda, én leírom :)oops:)(rettenetesen felháborít!!!), melyikeken volt, és milyen jelzés, már ha volt...:o
Tehát:
Ezeknek a gyártó cégeknek a csomagolásán NEM VOLT jelzés:
Avent, Baby Bruin, Nüby, Canpol Babies, Tesco My Baby's, Disney, Reer, Baby Nova,
Konkrét jelzés ezen az EGYETLEN EGY!!! terméken volt található, aminek a kódja 5 és/vagy PP (polipropilén):
Nuk
A Tommee Tippee üvegeken volt csak konkrétan feltüntetve, hogy BPA-t NEM TARTALMAZ, tehát 0% BPA!
Elgondolkodtató, hogy melyik üveg mennyire megbízható hosszú távon...:mad::mad::mad:

misamaci

Aktív tag
, sem a 120, sem a 240 sőt, még a 300valahány milliliteres üveg csomagolásán sincs feltüntetve, hogy miféle anyagból készült... Tehát, az a bizonyos háromszög hiányzik, amiben kellene, hogy legyen egy kód... :o Ezek gyártási ideje egységesen 2009! Tehát, nem régiek! Na, ezekről nem merném azt állítani, hogy BPA mentesek!
De ez, hogy nincs rajta kód, ha hiszitek, ha nem, nem ritkaságszámba menő tény! Alig találtam 1-2 terméket (cumisüveget!!!), amin rajta volt!!! Hihetetlen, és BOSSZANTÓ!!!

Ez azért van, mert az anyagra utaló (újrahasznosítást segítő) kód feltüntetése csak ajánlott és nem kötelező .... hála az EU piaci szabályozásának. :mad::mad:
Ezért is írtam korábban hogy nagyon kell sasolni vásárlás közben .... mást nagyon nem lehet tenni ...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli! Ma voltam egy tegnapinál nagyobb :))) hipermarketben, ahol minden bébi műanyag cuccost átböngésztem...
Az Avent cumisüvegeken, sem a 120, sem a 240 sőt, még a 300valahány milliliteres üveg csomagolásán sincs feltüntetve, hogy miféle anyagból készült... Tehát, az a bizonyos háromszög hiányzik, amiben kellene, hogy legyen egy kód... :o Ezek gyártási ideje egységesen 2009! Tehát, nem régiek! Na, ezekről nem merném azt állítani, hogy BPA mentesek!
Reklám ide vagy oda, én leírom :)oops:)(rettenetesen felháborít!!!), melyikeken volt, és milyen jelzés, már ha volt...:o
Tehát:
Ezeknek a gyártó cégeknek a csomagolásán NEM VOLT jelzés:
Avent, Baby Bruin, Nüby, Canpol Babies, Tesco My Baby's, Disney, Reer, Baby Nova,
Konkrét jelzés ezen az EGYETLEN EGY!!! terméken volt található, aminek a kódja 5 és/vagy PP (polipropilén):
Nuk
A Tommee Tippee üvegeken volt csak konkrétan feltüntetve, hogy BPA-t NEM TARTALMAZ, tehát 0% BPA!
Elgondolkodtató, hogy melyik üveg mennyire megbízható hosszú távon...:mad::mad::mad:
Akkor ma egy rugóra jártunk,mert én meg a Brendonba mentem be :) Igazából én vettem cumisüveget, mert Brúnó ebből issza a gyümölcsös vizét egész álló nap (régi, Aventos üveg). És képzeld, sokáig kerestem, de megtaláltam az Aventos üvegeken a jelzést! A háromszögben az 5-öst és volt, amin PP volt (ugye ez is jó? vagy ettől még lehet benne BPA?). Aztán találtam egy olyan üveget, Aventosat, ami kicsit sárgás üvegből van (design) és kifejezetten azzal adják el, hogy BPA FREE, meg 0% BPA. Ez a fajta nem lehetett valszeg ott a hipermarketben, ahol voltatok.
Megnéztem a sterilizálókat is. Az Aventoson is és egy Canpol Babies-en találtam meg a háromszögben az 5-öst. Nem mertem többet kinyitni... De ezek szerint az Avent már megbízható csak még nem mindegyik terméken van feltüntetve a BPA mentesség meg a háromszög. Mindenesetre ha ez izgat valakit és Aventos üvegeket akar (nekem muszáj volt ilyet venni, mert a mellszívóm, amit le nem cseréltem volna, csatlakoztató az cumisüvegekhez és kompatibilis minden részük, a szopókájuk is és ebből az üvegből tudták a leglassabban megenni a kaját, tehát ez zavarta legkevésbé a szopizást mindkét gyereknél, de akkor még nem volt Tommee Tippee), akkor érdemes azt az üveget választani, amin megtaláljuk a háromszöget az 5-össel.

Amúgy megnéztem minden műanyag gyerek cuccunkat. A tányérok felét kidobtam (drága, Micimackós tányérok voltak!), mert háromszögben a 7-es volt. A legtöbb műanyag pohár ilyen volt és a Micimackós bögre is (pedig abban aztán mindenki melegít mindent...). Ezek mentek a kukába. A Tomme Tippee-s kistálkák jók és az összes Ikeás cuccunk is jók. És az összes Tupperware-s tálka és pohár is jó. Kár, hogy nem tudtam előbb ezekről a dolgokról... A mikrót meg úgy használjuk már egy ideje, hogy a kajákat egy szelet papírtörlővel takarjuk le, nem a műanyag fedővel, amit direkt erre árulnak amúgy. Ez tökéletesen működik :)

Misamaci: ezek után az lenne a kérdésem, hogy akkor biztonságos melegíteni azokat a műanyag edényeket, melyekben nincs BPA?

misamaci

Aktív tag
Akkor ma egy rugóra jártunk,mert én meg a Brendonba mentem be :) Igazából én vettem cumisüveget, mert Brúnó ebből issza a gyümölcsös vizét egész álló nap (régi, Aventos üveg). És képzeld, sokáig kerestem, de megtaláltam az Aventos üvegeken a jelzést! A háromszögben az 5-öst és volt, amin PP volt (ugye ez is jó? vagy ettől még lehet benne BPA?). Aztán találtam egy olyan üveget, Aventosat, ami kicsit sárgás üvegből van (design) és kifejezetten azzal adják el, hogy BPA FREE, meg 0% BPA. Ez a fajta nem lehetett valszeg ott a hipermarketben, ahol voltatok.

Az 5-ös már jó ... tulképpen a BPA-FREE, 0% BPA stb felíratok már inkább tájékoztató, figyelemfelkeltő jelleggel vannak a dobozokon (mivel egyre nagyobb rá az igény ... )

Amúgy megnéztem minden műanyag gyerek cuccunkat. A tányérok felét kidobtam (drága, Micimackós tányérok voltak!), mert háromszögben a 7-es volt. A legtöbb műanyag pohár ilyen volt és a Micimackós bögre is (pedig abban aztán mindenki melegít mindent...). Ezek mentek a kukába. A Tomme Tippee-s kistálkák jók és az összes Ikeás cuccunk is jók. És az összes Tupperware-s tálka és pohár is jó. Kár, hogy nem tudtam előbb ezekről a dolgokról... A mikrót meg úgy használjuk már egy ideje, hogy a kajákat egy szelet papírtörlővel takarjuk le, nem a műanyag fedővel, amit direkt erre árulnak amúgy. Ez tökéletesen működik :)

Misamaci: ezek után az lenne a kérdésem, hogy akkor biztonságos melegíteni azokat a műanyag edényeket, melyekben nincs BPA?

A 7-es kód kevert anyagú műanyagokat jelöl .... ezekben előfordulhat BPA ... vagy nem ... szóval lutri a dolog, de tényleg jobb a békesség (bár a Micimackós cuccok miatt már csak hivatalból is morcolok egy kicsit :D:D)

Arra hogy a BPA-mentes műanyagokat mennyire biztonságos/ nem biztonságos melegíteni ..... nem tudom .... a jelenlegi ismeretek szerint biztonságosnak mondják ... de pár éve még a BPA tartalmú műanyagokról is ezt állították..... azért ha belegondolsz hogy a legtöbb műanyag tartalmaz valamilyen illékony szerves vegyületet (lágyító, szinezék stb) és a műanyagok többsége valamennyire porózus .... én a magam részéről mindenképpen kerülném a műanyagban történő - tartós - melegítést, vagy a meleg étel/ital műanyagban való tárolását

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az 5-ös már jó ... tulképpen a BPA-FREE, 0% BPA stb felíratok már inkább tájékoztató, figyelemfelkeltő jelleggel vannak a dobozokon (mivel egyre nagyobb rá az igény ... )

A 7-es kód kevert anyagú műanyagokat jelöl .... ezekben előfordulhat BPA ... vagy nem ... szóval lutri a dolog, de tényleg jobb a békesség (bár a Micimackós cuccok miatt már csak hivatalból is morcolok egy kicsit :D:D)

Arra hogy a BPA-mentes műanyagokat mennyire biztonságos/ nem biztonságos melegíteni ..... nem tudom .... a jelenlegi ismeretek szerint biztonságosnak mondják ... de pár éve még a BPA tartalmú műanyagokról is ezt állították..... azért ha belegondolsz hogy a legtöbb műanyag tartalmaz valamilyen illékony szerves vegyületet (lágyító, szinezék stb) és a műanyagok többsége valamennyire porózus .... én a magam részéről mindenképpen kerülném a műanyagban történő - tartós - melegítést, vagy a meleg étel/ital műanyagban való tárolását

Ezek a tanácsok nagyon fontosak a gyerkőcök számára, de nekünk felnőtteknek is megszívlelendő.
Milyen furcsa, hogy eddig én sem nagyon figyeltem rá. Van egy kedvenc ételtároló edény garnitúrám (3 db-os), ami mikrózható, abban szoktam eltenni a kaja maradékot, amit nem eszünk meg azonnal, és abban is melegítem. Ennek a műanyagnak már az anyaga is olyan fényes, sima, és mosogatásnál nem kell sikálni, hogy lejöjjön róla az étel színe. Ezek után csak ezt fogom használni melegítésre, tárolásra. A többivel mi lesz, még nem tudom, hideg ételt lehet benne tárolni.

A hagyományos műanyag tárolódobozokon a zsíros paprika szín megmarad. Gondolom, ha a kaja színe (anyaga) lemoshatatlanul beleragad a műanyagba, akkor annak a műanyagnak az anyaga rendesen ki is oldódik, pont bele az ételbe. Pedig milyen sokan használják ezeket a hagyományos ételdobozokat, legalábbis itt melóhelyen mindenki ilyenben melegíti a kajáját.

Misamaci, nem győzünk hálálkodni a rengeteg hasznos és pontos infoért, de azért agyalunk rajta. :dr_24:

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Timi, Baby Novának van üvege, mi 1 éve vettünk és sok helyen láttam azóta is. Müllerben, DMben, Brendonban, bababoltokban biztosan van. A kórházakban is üveget használnak szerencsére (kardiológián, 1-es női szülészeten, 2-es gyerekklinika intenzíven biztosan...).

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Misamaci,köszi az infokat :) Hát igen, ilyesmire gondoltam én is, hogy attól még nem fogom melegíteni a műanyagokat.... De a cumisüveget kénytelen vagyok meghagyni,bár nem melegítek benne semmit (mert hideg ital van benne mindig), de mosogatom naponta és biztosan a sok használattól kioldódik valami... Lassan rászokhatunk a pohárra, de a napi 2 litert egy két éves még nem tudja pohárból benyomni szerintem.

A micimackós dolgok miatt miért vagy morci? :) Az összes micimackós cucc 7-es kódú különben.

tímeácska

Őstag
Timi, Baby Novának van üvege, mi 1 éve vettünk és sok helyen láttam azóta is. Müllerben, DMben, Brendonban, bababoltokban biztosan van. A kórházakban is üveget használnak szerencsére (kardiológián, 1-es női szülészeten, 2-es gyerekklinika intenzíven biztosan...).

Veszprémben is csak üveget használnak!
Baby Novás üvegeket felén már alig lehet látni... Üveget belőle meg még kevésbé...

Oldal tetejére