misamaci
Aktív tag
A hagyományos műanyag tárolódobozokon a zsíros paprika szín megmarad. Gondolom, ha a kaja színe (anyaga) lemoshatatlanul beleragad a műanyagba, akkor annak a műanyagnak az anyaga rendesen ki is oldódik, pont bele az ételbe. Pedig milyen sokan használják ezeket a hagyományos ételdobozokat, legalábbis itt melóhelyen mindenki ilyenben melegíti a kajáját.
Ahogy olvasgattam a dolgokat, általában igaz az, hogy a melegítés nagyon felgyorsítja a kioldódást (BPA-nál 50-60x-os) ... igazából az a gond hogy itt is annyira kis mennyiségekről van már szó, hogy nehéz mérni .... pl.:
BPA eü határértéke: 0,05 mg/ttkg/nap (vagyis ez a még biztonságos maximum) .....
Egy gondolatkísérlet:
tegyük fel hogy ez a mennyiség szobahőmérsékleten (20 - 25 fok) 1 nap alatt oldódik ki a műanyagból .... melegítéskor elég lehet kb 20-25 perc (!) .... ez a nem mindegy
A zsíros - paprikás ételeknél inkább az a gond, hogy a paprika miatt látod .... valszeg inkább a zsiradék tapad meg a műanyagon (bár itt tényleg előfordulhat hogy valamennyire a zsír oldja a műanyagot ... )