g-andinak lisztérzékenység cukorbetegséggel mixelvel
Először is nagyon sajnálom, hogy egyre többen vagyunk cukorbeteg+lisztérzékenyek.
Nekem cukorbetegséggel kezdődött, majd sok-sok év után kiderült,miért nem híztam annyi éven át.Mert lisztérzékeny lettem, ill. voltam.
Amit tudni kell: (nem akarlak elkeseríteni, inkább óvni egy-két dologtól)
Ami a lisztérzékeny diétába beilleszthetó az nem jó a cukorbetegnek, mert a GI ( glikémiás index- azt mutatja, mennyire megy fel a cukor)magas!
Szóval többször és keveset az étkezéseknél. De ez amúgy is szabály, mondjuk ezt meg egy 4 éves kislánynak húúúúúúúúú.
A tejcukor érzékenység 1-2 éven belül elmúlik. A bélbolyhok begyulladtak és nem tudják emészteni a tejcukrot és egyéb tejes dolgokat. Joghurt és kefír ill. a laktóz mentes tej szabad. Free from termékek a sparban kaphatók glutén és laktóz mentesek és nagyon drágák. Nem is túl ízletesek.
Amiből jól lehet sütni: Manthel liszt ( remélem jól irtam) 750 Ft/kg.Ebből lehet kuglófot sütni,kenyeret és egyéb pékárut. Sőt kelt vajas tésztát is.
Tésztát az Auchanban szoktam venni,mert ott a legolcsóbb, de természetesen vannak schar termékek is amik nagyon finomak és nagyon drágák. Az auchanban kapható tészta gluténmentes 410Ft/500dkg. A schar 1390Ft/500dkg.
Bp-en a West end mellett van egy csarnok (nem jut eszebe a neve,de jó ronda nem lehet nem észre venni) annak az első emeletén van gluténmentes és cukorbetegenek hatalmas választékkal üzlet. Ott bőven .
válogathatsz, de jó sok pénzt vigyél magaddal.
Az a legjobb ha otthon megpróbálod az alap fent említett manthler lisztből a pékárut, piskótát kukorica lisztből és a kukorica liszttel nyugodtan főzhetsz is. Nem kell külön főzni 2-3 hét alatt megszokja a család.Nálunk a vendégek észre sem veszik mi miből van. Na jó! A galuskát külön csinálom nekik rendes lisztből,mert az nem valami jó, de a többit nem.
Rántott szeletet is készíthetsz gluténmentes zsemlemorzsából, vagy ha marad gm.kenyér otthon azt megőrölheted. De mi jobban kedveljük a gm.burgonyapehelybe forgatott husit. A vendégeink imádják.
s olcsóbb is.
Sajnos sok ember nem engedheti meg magának a drága vagy mégdrágább diétás termékeket.Nem tudom -Ti hogy vagytok vele- ezért több alternatívát is említettem.
AMIRE FIGYELNED KELL NAGYON!!!!
Ha kislányod kórházba kerül, vigyél magaddal ennivalót és ne engedd, hogy ott megetessék.
Majdnem 20 év tapasztalatából állítom, hogy én soha sehol nem kaptam gluténmentes ételet. sőt azzal sem törődtek,hogy insulin után enni kell, azzal, hogy mit végképp nem. Igazából nem is foglalkoznak vele, mert azt mondták legutóbbi alkalommal, hogy nincs rá keret a kórháznak.
A dietetikusokat nem is láttam, vagy ha igen akkor Ők kérdezgettek mit lehet enni és mit nem. De be kellet látnom,hogy ez csak egy álca volt nekik, mert pénz nincs rá és ezért azt mondják oldjuk meg.
De mi van akkor ha nem tud az ember rohanni a kórházba,mert ebéd és indulin idő van????
Ne haragudj, hogy nem tudtalak nagyon feldobni.De inkább szólok, mint baj legyen,
Sok sikert az új ételekhez. Ha ügyes vagy a kislányod nem is veszi észre.