Cukorbeteg gyermek

tímeácska

Őstag
Lehet, hogy rossz élményei vannak Dávidnak a cukorméréssel (?!?!), és ezért tiltakozik, ha csak a keze felé közelítesz is...
Először is: milyen ujjbökőt használtok? Ha Accu-Chek Softclix-et, akkor a lehető legjobbat... Ha nem azt, akkor talán érdemes lenne beszerezni az előbb említett ujjbökőt! Nagyon finoman lehet állítani a bökés mélységét rajta, hogy éppen csak 1 csepp vér jöjjön! És nem fáj! Talán ez a leg lényegesebb! És nem csattanik ilyesztően nagy hanggal, nem döf a gyerek ujjába...
Aztán jöhet a második lépés: játékosan elfogadtatni a gyerekkel, hogy kell-muszáj-kell ujjat bökni, cukit mérni. Lehet úgy is, hogy "megnézitek a kis katicát az ujja hegyén" (ami a kis vércsepp...),pl. Megértik ám a picik is, csak nem szabad, hogy azt érezzék, egy felesleges rossz dolog az, ami történik Velük. Neki most minden diabbal kapcsolatos "élmény" "új, és negatív", de okosan el lehet Velük fogadtatni a dolgokat, olyannyira, hogy a későbbiekben szó szerint rutinná válik minden teendő, és "régi, de hasznosnak" fogják fel... ;-)

zsuzsa

Új tag
Erzsi az én kisfiam is 2,5 évesen lett cukros, csak novemberi hónapban, ui adagban kapta a mixet, és nagyon ismerős amit írsz. Mi mióta cukros átlag 6 szor mérünk egy nap, reggel délelőtt, délben, délután vacsi előtt, utóvacsinál. Ez mindíg kellett hogy követni tudjuk. A hiszti és a tiltakozás ismerős, flusztrállva vannak eléggé ebben az első időszakban, rajtunk is érzik hogy feszültek vagyunk, minden figyelmünk rájuk irányúl, aggódunk, idegesebbek vagyunk, és rajtuk is látszi a változás, nekik sem könnyű. Túl lesztek rajta, és újból visszatér a harmónia, csak nem egyszerű, sajnos soha többé nem is lesz az. Megválltozik az élet, de mi mostmár másfél éve így élünk, az elején tragédiának fogtuk fel, mostmár a környezetünk számára is átlagos család lettünk, és élünk ugyan úgy mint a többiek, ugyanúgy, mégis másképp.

christina

Őstag
Szia Erzsébet!
Köszönöm a pár sort amit írtál a képhez!
Üdv. a fórumon!
A fiam majdnem 1 éves volt mikor diabos lett. Mi is mixtard 30-on vagyunk, és a Hba1c mindig 7 alatt volt. De ez nem ment volna a rendszeres mérések nélkül. Ezt a közgyógyos dolgot én se nagyon értem, nekünk is el kellett kezdeni a kórházi kezelés alatt intézni és mikor hazaengedtek (7 nap után) már meg volt az igazolvány.
Az ujjszúrót mi is lecseréltük Accu chek-esre (itt ajánlották a fórumon, senki se mondta addig), a D-contos nem jó! Bár nekünk nem volt ilyen, hogy nem engedte volna szúrni magát. De ez is lehet egy ok, hogy ha a tiétek D-contos az erősen szúr és fáj neki az ujja.
Mi 10-szer szúrunk egy nap, csak így tudom a cukrát jól beállítani, mert a legváratlanabb helyzetekben is tud hypozni, vagy hirtelen magasra megy fel a cukra egy olyan ételtől (?) ami előtte nem emelte meg. Mi az ingyenes 3 doboz tesztcsík mellé még 3-at veszünk. Hát nem olcsó az biztos!
Mi most az evéssel szenvedünk egy ideje, mert uncsi a napi 7 evés -gondolom én-, és nagyon sokat küzdünk vele, van hogy egy órát nyammog és belecsúszunk a tízóraiba.
Nekem itt sokat segítettek a fórumon, ha bármi kérdésed van- csatlakozván a többiekhez - nyugodtan kérdezz, akár privát üziben is!

gretta

Új tag
szia Erzsi,
Hát egy picit szomorú hogy a fórumozók táborát gyarapítod, mert ez annyit jelent hogy egy újabb cukorbeteg " született". De meglátod hogy végülis nem is olyan szörnyű ez a dolog. Annyira jól lehet vele élni. Csak gondolom egy anya azért ezt másképp éli meg... Szörnyű lehet állandóan egy kicsi védtelen gyereket szurkálni. sajnos van itt egy pár ilyen anyuka. Majd lelket öntenek beléd :)
Én nem csodálom ha hisztisebb a gyerek. Ő is érzi azt hogy más lett a világ és még neki is el kell fogadnia gondolom. Ki a fene szereti a napi injekciókat??!!! Maga a doktornő látványát sem szereti a gyerek, mégha nem is csinál vele semmit. Biztos nehéz az elején, de mondjuk a gyerekek elég hamar hozzá tudnak szokni az új helyzetekhez. Hamarabb mint a felnőttek. Neked pedig kitartást és türelmet kívánok. Itt még biztosan talizunk :)

M

monalizus

Vendég
Sziasztok!
Bocsi, hogy eddig nem írtam.Igaza volt Gabibabnak, nem volt olyan könnyű eljönni a táborból.Nagyon jól érezte magát Beus.Íjászkodtak, halásztak, bátorkodtak - magasra másztak - amit alig hittem el, hogy a lányom meg meri csinálni.Csinált 1 drótból hajtogatott nyuszit és berakták kis keretbe.Most a szobámat díszíti.Kapott 1 Bátor Táboros kis zöld pólót és 1 kis baseball sapit (kicsire állítva is nagy rá).Remélem d.g.-nek is tettszeni fog.A levélkéket amit a cimbiktől kapott féltve őrzi egy kis ládikába.Az iwiwen is fenn van és kapja bejelöléseket a cimbiktől.
Gabibaba!Te hogyan oldod meg a fiad ebédjét a suliban?Mi csak úgy, hogy én főzök neki (lisztérzékenysége miatt).

dg

Őstag
Sziasztok!
Bocsi, hogy eddig nem írtam.Igaza volt Gabibabnak, nem volt olyan könnyű eljönni a táborból.Nagyon jól érezte magát Beus.Íjászkodtak, halásztak, bátorkodtak - magasra másztak - amit alig hittem el, hogy a lányom meg meri csinálni.Csinált 1 drótból hajtogatott nyuszit és berakták kis keretbe.Most a szobámat díszíti.Kapott 1 Bátor Táboros kis zöld pólót és 1 kis baseball sapit (kicsire állítva is nagy rá).Remélem d.g.-nek is tettszeni fog.A levélkéket amit a cimbiktől kapott féltve őrzi egy kis ládikába.Az iwiwen is fenn van és kapja bejelöléseket a cimbiktől.
Gabibaba!Te hogyan oldod meg a fiad ebédjét a suliban?Mi csak úgy, hogy én főzök neki (lisztérzékenysége miatt).

Szia Monalizus!

Örülök a jó élményeknek! Most már egyre nagyobb érdeklődéssel várom én is a tábort, bár még semmi hírem a részletekről.

gabibaba

Aktív tag
Visz szendvicset, salátát, ilyeneket, és este eszik meleget.

Örülök, hogy élvezte a tábort!
Gáborék most szept. 27-én találkoznak a táborosokkal az állatkertben, msn-eznek sokat, úgyhogy nem ért véget a nyár.

M

monalizus

Vendég
Már most azt kérdezi a lányom, hogy jövőre is mehet-e. Mondtam neki, hogy mehet, de ne élje bele magát. Először is megint jelentkeztetni kell magunkat az orvossal, utána se biztos, mert előbbre veszik azokat akik még nem voltak ilyen táborban.Szerintem nagyon jó ötlet az ilyen tábor, csak kár, hogy kevés van belőle és rövid időre mennek.Bea maradt volna még 1 hétig.Én is azt hittem, hogy ha nem lesz itthon, akkor majd tudok pihenni, nem kell korán kelnem.Tévedtem, mert a párom 5.30-kor kel és együtt megisszuk a kávét, aztán már nem tudtam visszaaludni.Utána 6.30-kor jön a fiam, hogy ő már nagyon éhes.Na most pihenjen az ember! :)

M

monalizus

Vendég
Mi sajnos nem tudunk elmenni, esküvőre vagyunk hivatalosak.De remélem a legközelebb összejön.

erzsébet2

Új tag
Mióta bejött ez a hidegfront,azóta sz...r napjaink vannak.Elég emelkedettek a cukrok.Volt olyan,hogy 13,9-el ébredtünk.Nem akar enni.Tegnap is 13,9 volt délután és csak este 9-kor volt a vacsi.Éjfélre 8,4 lett,ma reggelre viszont 4,1.De előtte 1 hétig 10 és fölötte volt.Nagyon nem tudtam az okát,mindent úgy tettünk,ahogy eddig.Biztos a hideg.Ráadásul nem volt fűtés.Lett volna,de másoknál durrannak a radiátorok így az egész házban hideg volt,a mi lakásunkban is.Lehet az állandó hidegben tartózkodás is oka?Tegnap délutánra ugyanis megérkezett a fűtés.Ami azért ma reggelre megint elromlott,mert valahol megint durrant a radiátor...Jó,mi?Most megint hideg van...Fázunk,természetesen.

gretta

Új tag
Mióta bejött ez a hidegfront,azóta sz...r napjaink vannak.Elég emelkedettek a cukrok.Volt olyan,hogy 13,9-el ébredtünk.Nem akar enni.Tegnap is 13,9 volt délután és csak este 9-kor volt a vacsi.Éjfélre 8,4 lett,ma reggelre viszont 4,1.De előtte 1 hétig 10 és fölötte volt.Nagyon nem tudtam az okát,mindent úgy tettünk,ahogy eddig.Biztos a hideg.Ráadásul nem volt fűtés.Lett volna,de másoknál durrannak a radiátorok így az egész házban hideg volt,a mi lakásunkban is.Lehet az állandó hidegben tartózkodás is oka?Tegnap délutánra ugyanis megérkezett a fűtés.Ami azért ma reggelre megint elromlott,mert valahol megint durrant a radiátor...Jó,mi?Most megint hideg van...Fázunk,természetesen.

én ha már hallom hogy hidegfront lesz akkor emelem a bázisomat egy 20%-al. a www. idokep.hu-n irja a frontokat....
nem mindenkire van hatással, de vagyunk egy páran akik érzékenyebbek rá. Mindenesetre egy próbát megér. Emeld a bázisát a legközelebb ( mondjuk Pénteken :)) ) aztán meglátjátok hogy javulnak-e a cukrok.

Zsu77

Új tag
Sziasztok!Erzsébet2-nk most nem tud átszabadulni,így megint én kérdeznék.Napok óta eléggé elszállt a cukra.Először,hogy jött a hideg,aztán volt lázas is.Nemigen talált még magára az ügy.Ha jól emlékszem reggel kapott 2,5-et a mixtardból,délután 3-at eredetileg.Most éjszaka már 17 volt,reggel 10,5.A reggeli adagon felet mert csak állítani és úgy gondolta,a délutánihoz nem nyúl.Én azt mondtam neki,hogy ez nem túl jó ötlet,legalább egy felet tekerjen már feljebb,de a kérdésem az lenne,hogy mennyivel emeljen igazából?A kaja adagja ugyanaz maradt,az nem lett változtatva,tehát biztos,hogy nem ch-hiba.

tímeácska

Őstag
Sziasztok!Erzsébet2-nk most nem tud átszabadulni,így megint én kérdeznék.Napok óta eléggé elszállt a cukra.Először,hogy jött a hideg,aztán volt lázas is.Nemigen talált még magára az ügy.Ha jól emlékszem reggel kapott 2,5-et a mixtardból,délután 3-at eredetileg.Most éjszaka már 17 volt,reggel 10,5.A reggeli adagon felet mert csak állítani és úgy gondolta,a délutánihoz nem nyúl.Én azt mondtam neki,hogy ez nem túl jó ötlet,legalább egy felet tekerjen már feljebb,de a kérdésem az lenne,hogy mennyivel emeljen igazából?A kaja adagja ugyanaz maradt,az nem lett változtatva,tehát biztos,hogy nem ch-hiba.

Én nem mondanék értékeket, mennyivel merre hogyan... Azért sem, mert a Mixtarddal igencsak nehéz korrigálni... Ugyanis, ez egy előkevert cuccos. Azaz, a hosszú hatású, és a gyors hatású is benne van. Ha a CH maradt, és véletlen túl sokkal emel, akkor hypo lehet belőle... És ez hosszabb távra (6-8 óra) is kihathat... Ha lenne gyors inzulinja, akkor más lenne... Én biztos azzal korrigálnék... Legalábbis, nálunk nem működött a Mix-szel való korrigálás... Az ilyen esetekre kapta Mátém a NovoRapidot... Pár napig tartó magasabb (inkább emelkedettebb, 8-10 körüli) cukor inkább, mint hypo kontra Somogyi pár napig... És olyankor ugye nehezebb eldönteni, hogy most miért is magasabb a cuki, ha emeltünk már az inzulinon (Mix)... Még mindig a betegség miatt, és kevés az inzulin, avagy dolgozik a Somogyi (lehet közben rejtett hypo is...)... :???:

Zsu77

Új tag
Összességében akkor mi legyen?Végülis ha féllel emel,akkor az nem lehet gáz,nem?Minden érték magas mostanság,akármikor is mér.Nehéz elképzelni hozzá rejtett hipot,hiszen napok óta tart.Amúgy novorapid mégcsak lenne...:rolleyes:Na de doki nélkül?

tímeácska

Őstag
NovoRapidból ugyan annyit adtam csak Máténak, mint amennyivel a Mixet emeltem volna... Ez 2-3 E-t jelentett csak. És annak ugye 2-3 óra a hatástartama... De én nem mondtam semmit... ;-)

dg

Őstag
Így is dobna egy hátast a doki, ha tudná, hogy mi adunk tanácsokat inz állításban. Node én régi Mixtardos vagyok. Amit írtam priviben az állításról, az az alapelv. Emellet konkrétan max 1 E-t emelnék du, de felet bátran, emellet sűrű mérés. A mixtard kiszámítható, amikor a csúcson van, ők meg résen legyenek!
Ha megírjátok az eredményeket, körülményeket, elmondom a véleménymet priviben.

tímeácska

Őstag
Dobhat is hátast, mivel itt kell tanácsot kérnie... Hallottatok már olyanról, hogy korrekciós táblázat?! Kb. 1-1,5 éve volt cukros a gyerek, amikor Pesten először hallottam erről... És akkor a doki kifejezetten csak gyors adását javasolta... Mixen nem engedett állítani. Igaz, hogy így volt, amikor a napi 3 bökés helyett volt 5-6 szúrás, de működött a dolog... NÁLUNK!!!

Oldal tetejére