Cukorbeteg gyermek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Robi, félelmetes volt olvasni, de mindenképpen jó, hogy felraktad, persze hogy tanulságos.

Jobbulást kívánunk Patriknak.

vighkata

De szerencsére eszembe jutott, a második mérés után leállítotam a pumpát, de sajna ez sem segített.
Igen emlékszem és eszembe is jutottál meg Grácia is.;) Ő is hasonloról írt.
A pumpánál még legalább ez is előny. Levételkor nincs inzulin agagolás, de az is igaz, hogy a pennel beadott elhúzódó meg nem olyan jelentős, csak ilyen esetben a kevés is sok.

Zsu77

Új tag
Robi!Nagyon klassz volt a lélekjelenlétetek!És én is örülök,hogy Patrik jobban van,ne legyen ilyen soha többé azt kívánom!!!;)

dg

Őstag
De szerencsére eszembe jutott, a második mérés után leállítotam a pumpát, de sajna ez sem segített.
Igen emlékszem és eszembe is jutottál meg Grácia is.;) Ő is hasonloról írt.

Jobbulást kívánok! Az biztos, hogy a legutálatosabb nyavaják közül való ez.

Hannánál rendesen felborított minden addigi szokásunkat. Először bő egy hétig szinte nem evett. Napi 50 gr ch-ot tudtam beletenni a pocakjába, ez se volt könnyű. Ez először javarészt folyadék, aztán apránként szilárd kajára cserélődött. Olyan lett a lányom, mint egy cérnaszál. A cukrok zömmel jól alakultak a felére lecsökkentett inzulinadaggal, de voltak csúf kiugrások.

Aztán ahogy elmúlt a betegség, néhány napja meg már állandóan enne, úgyhogy gőzerővel veszem vissza az inzulint, meg próbálom kordában tartani az állandó enniakarást. Továbbra is zömmel normál cukrok, és több csúnya kiugrás.

Gondolom a harmadik fázis az lesz, mikor elmúlik ez az állandó evés, és visszaáll egy normálisabbnak mondható ritmus.

Szóval, ez a hányás-hasmenés vírus egy hónapot bőven tönkretett, ahogy elnézem. Most tartunk 2 hétnél. Folyamatos változás, nehéz követni. Gondolom pumpával egyszerűbb, de azért így is megoldható, bár kétségtelenül nem egy leányálom.

Mrobi

Új tag
Köszönöm! Köszönjük!
Patrik már otthon. Jobban van. Csak most a torka gyulladt be. De ezt már tudjuk otthon is kezelni. A cukrai jobbak, a kórházban egy kicsit magasabban tartották (?)10 körül, de már 5és 8 között vagyunk (remélem maradunk is).
Patrik is pár nap alatt 4 kg-ot fogyott, de már eszeget (óvatosan), és jól is esik neki a kaja.

zsuzsa

Új tag
Robi örülök, hogy jobban vagytok, én is mindíg ettől a vírustól félek, mert mindíg elkapjuk, csak eddig szerencsések voltunk, mert nem hányós, mindíg kimerűlt a hasmenésbe, abba is legyengűlt meg étvágytalanná vállt, de könnyebben kezelhető, és ottnoi körülmények között megoldható.
Szeretném ha leírnátok nekem hogy mikor, hogyan, lépésről lépésre hova hogyan adjátok be a glukagon injectiót. Szerencsére még soha nem kellett, és csak a dobozban megnéztem, ismerkedtem vele, de nem tudom, hogy mikor, csak eszméletvesztésnél, vagy már egy előző fázisban is be lehet adni, hová ajánlatos, és hogyan, szóval tudatlanságomban segítsetek egy kicsit.

Mrobi

Új tag
Szia Zsuzsa
Igazán én is annyit tudok amennyi a kis leírásában van.
Amikor a kórházzal beszéltem és kérdeztem, hogy be adjam-e azt mondta, hogy ő ugyan nem diabetológus, de a 2.5-ös cukorra, ha másképp nem tudjuk feljebb vinni akkor mindenképpen adjuk be. Kérdeztem hogy az egészet? Válasz: igen.
Így lett a 2.5-ből 1 óra múlva 11.5, és már utána nem is mozdult. (Pumpa le volt véve)
A beadás: A fecskendőbe lévő vizet bele kell nyomni a kis ampullába amibe a hatóanyag van, jól összerázni amíg víztiszta nem lesz. Akkor felszívni a fecskendőbe, légteleníteni.
A comb felső külső részébe kell az izomba beadni. Én egy kicsit össze csíptem egy jó adag izmot és ezáltal megemeltem. Kicsit nehéz volt benyomni, és a tartalmát is volt egy kis ellenállása (de győztem:D). Lehet hogy útközben egy kis eret is eltaláltam, mert amikor kihúztam vissza jött egy kis véres folyadék, kb egy borsónyi.
Patrik azt mondta nem fájt, de amikor megpróbáltam elmaszírozni egy kicsit arra már tiltakozott, hogy azt ne csináljam.

vighkata

Robi, profi voltál. Gondolom utána jött ki rajtad a félelem. Én még sohasem adtam be glukagont, se magamnak, se másnak.

Mrobi

Új tag
Reméljük nem is kell, és minél kevesebbeknek kell átesni ezen a tűzkeresztségen.
Általában stresszelős típus vagyok, de valahogy ilyen kritikus helyzetekben általában higgadt tudok maradni. (na ősszel ez nem annyira sikerült)
Ilyenkor mintha dupla sebességgel járna az agyam, és sokfajta lehetőség át fut rajta.

zsuzsa

Új tag
Köszönöm Robi, remélem soha nem kell használlni, mert rosszat hallottam róla. Egy anyuka mesélte, gyermeke eszméletvesztésekor használlta, míg a mentők meg nem jönnek, és beszúrta, és csúnya kemény vérömleny lett a helyén, emi nagyon fájt sokáig a gyereknek. Én olyan vagyok, aki mindíg igyekszem készűlni, mindenre, de amikor baj van, nekem is nagyon pörög az agyam, és csak cselekszem, aztán mikor már elmúlt a vész, akkor esik le, hogy mit is csinálltam, és miért, és akkor jön ki rajtam, és esek össze.Igazából azt nem tudom, és ez biztos egyéni, hogy pl. egy 2.5 ös cukor ilyen esetben mennyi idő alatt menne lejjebb vagy okozna eszméletvesztést, vagy stagnállna. Mert hogy írod hogy volt szh bevitel, bár hányt, de valamennyi azért biztos szívódott volna fel.Bár ilyenkor az ember biztos nem várja meg míg bekövetkezik a baj. Igazából még nagyon nem is ugrott meg neki 11 az nem olyan vészes ilyenkor, szerintem mi 20 ig meg se állnánk. Ilyenkor a mentőt hívod, és vele értekezel, hogy mit és mennyit adjál, vagy gyerekorvossal is konzultáltál?Tibus még csak 4 éves, és én is úgy tudom hogy csak felét kell adni, de olyat is hallottam hasonlóan kicsi gyereknél, hogy kettő kellett.

Zsu77

Új tag
Az előadáson úgy mondták,hogy a glukagont minden olyan esetben be kell adni,amikor cukor nem juttatható be szájon át az esetleges félrenyelés miatt.

Mrobi

Új tag
Egy injekciónál szerintem mindig előfordulhat, hogy az ember valamit eltalál és csúnya vérömleny keletkezik ami sokáig fájdalmas.

A hányás megkezdése előtt volt csak ch bevitel, utána 1 dl cukros vizet próbáltam meg vele itatni, de szinte le sem ért a gyomrába már jött is vissza. Nem hiszem hogy abból sok felszívódott. Annyi semmiképp ami fel vitte volna a cukrát.

Én a kórházat hívtam ahol a kezelő orvosunk van. Ő nem volt bent, sőt nem is diabetologussal beszéltem, hanem belgyógyásszal és kérdezet hogy mennyi idő alatt tudunk beérni. (Gyereket kocsiba és kb fél óra alatt bent voltunk. Már vártak.)

Azt pedig a kezelő orvossal kell megbeszélni, hogy ilyen vagy hasonló helyzetben mennyit kell beadni a glukagonból.

dg

Őstag
Hanna 4 éves 19 kiló. A mi adagunk fél ampulla glukagon, de még sosem volt rá szükség.
Azon csodálkozom, hogy valakinek 2 ampullát beadtak. Ha nincs a májban raktáron semmi, akkor minek? A raktárból meg fél (1) is előhozza, ami van.

A mentőkről annyit, mi is oda telefonáltunk először, de ha halvány f..juk se volt, mi a szitu. Nagy nyugodtan azt mondták, hívjuk fel az ügyeletet, majd az ügyeletes orvos kijön, és ad hányáscsillapítót. És nem az első eset, sajna, hogy a mentő annyit se tud, mint egy... nem is tudom hogy ki. Gyorsan le is tettük a kagylót, ne menjen az idő hiába. (Az első durva hipó alkalmával is oda telefonáltunk, de nem izgatta őket különösebben: oldjuk, meg vagy vigyük be a gyereket a kórházba. Úgyhogy őket én leírtam.)

Én a glükagon injekcióról azt tanultam, csak nyelésképtelenség/eszméletvesztés alkalmával. Ehhez tartom is magam, és ilyen még nem volt, szerencsére!

vighkata

Ez félelmetes! Mit csinál az a szülő, akinek nincs autója? Ja, taxi, és szegény szülő ki is perkálja ijedtében a 2-4 ezer forintot. Azért mégiscsak a mentő dolga lenne menni, nem?

dg

Őstag
Ez félelmetes! Mit csinál az a szülő, akinek nincs autója? Ja, taxi, és szegény szülő ki is perkálja ijedtében a 2-4 ezer forintot. Azért mégiscsak a mentő dolga lenne menni, nem?

Egyetlen egy esetben sem kapták fel a fejüket arra, hogy a kisgyerek cukorbeteg, ráadásul azon vannak, s ezt mind az ügyelet mind a mentő kapcsán tapasztaltam többször, hogy ne kelljen kijönni. Rábeszélnek, mellébeszélnek, győzködnek hogy menj be magadtól, még mínusz 10 fokban is, apró gyerekkel, éjfélkor. Ja? Van -e mivel bemenni? Na, ezt még nem kérdezték.
A taxiról meg annyit: van benne gyerekülés? Álatlában nincs. Bár már volt szerencsénk olyan taxishoz, aki ennek ellenére útnak indult. (S ez több okból is kockázatos, de ott a szükség.)

zsuzsa

Új tag
Én is úgy tudtam, hogy arra aze setre kell a glukagon, ha már szájon keresztűl nem juttatható be szh, nyelési képtelenség miatt. De ha hányás van, és kijön minden akkor sajna ugyanez a helyzet, de a gyerek még eszméleténél van., ilyene setben persze hogy nem várod meg a végkifejletet.
tibusom 4,5 éves és 20 kg, éd nekünk is fél ampullát mondtak, soha ne legyen rá szükségünk, eddig még megúsztuk.
A taxi, meg a gyerekülés kérdés, nálunk szóba se jön, vidéken lakunk, pesttől 30 km re, taxi sehol, nemhogy gyerekülés, ha nem lenne autónk, hirtelen mennénk kóldúlni egyet, vagy valakit megkérni hogy vigyen be, de az mennyi idő lenne? Vidéken autó nélkül nem lehet létezni, hétvégén meg amúgy is életveszélyes dolog betegnek lenni. Ellátás nulla.

Zsu77

Új tag
Egyetlen egy esetben sem kapták fel a fejüket arra, hogy a kisgyerek cukorbeteg, ráadásul azon vannak, s ezt mind az ügyelet mind a mentő kapcsán tapasztaltam többször, hogy ne kelljen kijönni. Rábeszélnek, mellébeszélnek, győzködnek hogy menj be magadtól, még mínusz 10 fokban is, apró gyerekkel, éjfélkor. Ja? Van -e mivel bemenni? Na, ezt még nem kérdezték.
A taxiról meg annyit: van benne gyerekülés? Álatlában nincs. Bár már volt szerencsénk olyan taxishoz, aki ennek ellenére útnak indult. (S ez több okból is kockázatos, de ott a szükség.)

A taxiban a gyerekülés használata nem kötelező.Mi hetente használunk taxit itt a városban 3 gyerekkel.Ez a taxitársaságok részéről kivitelezhetetlen lenne.Személyszállítás a munkájuk épp úgy,mint a buszoknak,abban sincs gyerekülés.
Nekem pesti ügyelettel volt rossz tapasztalatom.7 hetes!!! volt a gyerek és a legkisebb hangadásra is vörösre befulladt!Válasz: ha rosszabbodik,hívjam vissza...:confused:Ez náluk mit jelent???Végülis végszóra kerültünk kórházba,kinőhető(ki is nőttük)krónikus bronchitis kezdődött ekkor nála.De addigra már úgy ki volt száradva,hogy vért alig tudtak tőle venni.Szerintem estére már nem élt volna...Jó,mi?Úgyhogy a magam részéről ezért vagyok: pipa párti!Babám kapta,ki is nőttük,ma már virgonc a kiscsaj!:D

Zsu77

Új tag
Én is úgy tudtam, hogy arra aze setre kell a glukagon, ha már szájon keresztűl nem juttatható be szh, nyelési képtelenség miatt. De ha hányás van, és kijön minden akkor sajna ugyanez a helyzet, de a gyerek még eszméleténél van., ilyene setben persze hogy nem várod meg a végkifejletet.

Igen,szerintem is nagyon ügyin rendezték!Beletartozik simán a "szájon át nem vihető be ch" kategóriába.

gabibaba

Aktív tag
Lehet, h ilyenkor azt kellene mondani a mentőknek, h szülő nő van, talán akkor gyorsan kijön :evil::mrgreen: . Elég szomorú, hogy egy hipos kóma esélye nem hozza őket lázba.

Mrobi

Új tag
Eszmélet vesztés nem volt, de szájon át nem volt bejuttatható felszívódó ch.
Addigra már mindent kipróbáltunk és nem maradt más választás. Fél óra alatt 3.5-ről 2.5-re ment le a cukra. (pumpa levéve) Ha várunk még fél órát, amíg beérünk ......
És azt hiszem ezzel tragédia nem történik, már ha beadjuk, mint megvárni, hogy egy eszmélet vesztés, jó pár elpusztult agysejt, vagy esetleg egy kóma legyen belőle.
Még ha 15-20-ra is felmegy a cukra az is jobb, mint az előbbiek.
Ma is ugyanígy tennék, sőt az is lemerem írni hogy másoknak is ezt ajánlom, ha hasonló helyzetbe kerülnek (soha ne kerüljetek)

Oldal tetejére