Cukorbeteg gyermek

dg

Őstag
Sőt, én már szerettem is volna kérdezni a Mixtardosoktól, hogy ők hogyan tudják megoldani a hullámzást, vagy a kilengést. Mivel én Mixtardot soha nem adtam, nincs rá tapasztalatom, de még rálátásom sem volt.

Ha egy teljesen kitaposott, kipróbált, jól működő rendbe jön egy hullámzás, akár egy vétett hiba miatt, akkor jöhet az étel-operáció: késleltetés, eseti kihagyás, csökkentett adag, mint arról fentebb írtunk.

Azonban fontos!!!!!!!!!!!!!!!
Most ezeket íde leírtuk , de kizárólag az csinálhatja, akinek egyébként teljesen rendben vannak a napjai, csak épp történt valami, ami miatt hullámzás lép fel.

Titrálás, átállítás időszakában tilos ilyesmit csinálni, különben átláthatatlanná válik a rendszer.

dg

Őstag
Zsu!

Azt írtad, hogy Erzsi nem gyorshatásúval korrigált, hanem mixtarddal, és a dokinéni mondta, hogy adjon még egy egységet.
Na, asszem, itt előállott egy orbitális félreértés!
A mixtarddal (önmagával) nem korrigálunk. Ez agyrém! Annak meghatározott időpontban (egy félórás időintervallum a napon belül. Szóval, nem hagyjuk félbe a pisilést azért, mert idő van, és a sztrádán se parkolunk le érte) kell bekerülnie a szervezetbe (nálunk ez 8 küröl, és 15:30 körül történik meg). Ha ezek után 25 a cukor, akkor se adunk be "még egy kis mixtardot". Hiszen abban kétféle inzulin van. Totális káosz lesz belőle.

Szóval, a nyakamat teszem rá, hogy a dokinéni a konkrét esetben úgy értette a plusz 1 E-t, hogy majd a másnapi adagban már annyit adjanak be, emeljenek. Mixtardnál csak gyorshatásúval lehet korrigálni, de mondom. én még soha)

dg

Őstag
Azt is egyeztessétek, hogy a két gyerkőc egyforma arányú Mixtardot kap-e?

Mixtard 30 -ról van szó.
Amúgy mindegy, mert az elvi lényeg ugyanaz.
Azt úgyis mindenkinek egyénre szabottan kell kitapasztalnia, hogy mikor kezd hatni, mikor megy a hatáscsúcs felé, mikor van a csúcson, milyen a napi rend, szokások, igények stb...
Én délelőtt még Mixtard 20-at adok, de ez az utoló patronom, és átállok Mixtard 30-ra délelőtt is. Egy-két nap múlva.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Azonban fontos!!!!!!!!!!!!!!!
Most ezeket íde leírtuk , de kizárólag az csinálhatja, akinek egyébként teljesen rendben vannak a napjai, csak épp történt valami, ami miatt hullámzás lép fel.

Titrálás, átállítás időszakában tilos ilyesmit csinálni, különben átláthatatlanná válik a rendszer.
Ez így helyes, ezt már megírtuk, de talán minden oldalra ki kéne írni, mert annyira fontos. Gyakran fordul elő, hogy egy-egy kilengésre azonnal terápia módosítással próbálnak reagálni. Ezzel a kilengés egyedi esetben korrigálódik, viszont az egyensúlyi állapotból egy kaotikus zűrzavar lesz. És az újabb kilengésekre jönnek a követhetetlen, és téves korrekciók.

Az ajánlások szerint, ha a cukorszint az étkezésekkor (előtte, utána) mért értékek a célérték(ek) 30%-át meghaladja, akkor felül kell vizsgálni az étkezést és az inzulin adagokat, ha szükséges, terápiát kell módosítani.
30% alatti célértéken kívüli mérések esetében nem tanácsos terápiát módosítani, mert könnyen fel lehet borítani a 70%-nyi jó értéket.

Zsu77

Új tag
Zsu!

Azt írtad, hogy Erzsi nem gyorshatásúval korrigált, hanem mixtarddal, és a dokinéni mondta, hogy adjon még egy egységet.
Na, asszem, itt előállott egy orbitális félreértés!
A mixtarddal (önmagával) nem korrigálunk. Ez agyrém! Annak meghatározott időpontban (egy félórás időintervallum a napon belül. Szóval, nem hagyjuk félbe a pisilést azért, mert idő van, és a sztrádán se parkolunk le érte) kell bekerülnie a szervezetbe (nálunk ez 8 küröl, és 15:30 körül történik meg). Ha ezek után 25 a cukor, akkor se adunk be "még egy kis mixtardot". Hiszen abban kétféle inzulin van. Totális káosz lesz belőle.

Szóval, a nyakamat teszem rá, hogy a dokinéni a konkrét esetben úgy értette a plusz 1 E-t, hogy majd a másnapi adagban már annyit adjanak be, emeljenek. Mixtardnál csak gyorshatásúval lehet korrigálni, de mondom. én még soha)

Hát látod ezt én sose firtattam.Akkoriban nem rég jöttek ki a kórházból friss diabosként és este 8-kor hívta a dokinénit,hogy 20 a cukra mit csináljon.És ez volt a válasz,hogy adjon +1E-t.De ő nem mert annyit,csak felet,amitől éjfélre 6 lett a cukra.De most,hogy mondod,lehet mondom neki,hogy akkor erre kérdezzen csak rá.Azt ő is érti,hogy a mixtard erre brutál,de hogy ne lehetne vele kínlódni,ezt a kérdést eddig nem is firtattuk.Asszem mondom neki,hogy akkor ezt pontosítsák.De ha őt zavarja az ilyen és mixt-tel nem lehet,akkor jobb,ha elkéri az Act.-t,hogy tényleg legyen,ne csak papíron.
Apropó Act.tegnap lapoztam át diab.újságokat és láttam,hogy napi 3 inz-ra csak havi 2dob.csík jár.De ők napi 2 mixt.ra és 1 act-ra már jogosultak lettek a havi 3 dob-ra.És de tényleg.Akkor ez azóta(újság) változott?Mi most a helyzet?(Act.mondom,csak a papíron van nekik MÉG)

dg

Őstag
Apropó Act.tegnap lapoztam át diab.újságokat és láttam,hogy napi 3 inz-ra csak havi 2dob.csík jár.De ők napi 2 mixt.ra és 1 act-ra már jogosultak lettek a havi 3 dob-ra.És de tényleg.Akkor ez azóta(újság) változott?Mi most a helyzet?(Act.mondom,csak a papíron van nekik MÉG)

Én ellenzem, hogy Erzsiék használjanak Actrpidot. (Előre is bocs, de a személyes véleményem bizony ez) Bevinné őket még jobban a málnásba. Nem lehet azt se ész nélkül adogatni. Max. az ebédhez szoktak adni, kiegészítésnek. Info nélkül gondolhatod mi lenne. Ez azért nem só és bors a levesbe.
És okvetlen kérdezzen rá az orvosnál a dologra, még tegnap! Jó lenne, ha ő is elmagyarázná. Szegény dokinéni! Szerintem le fog esni a székről, ha megtudja, hogy ilyen félreérthetőt mondott, és félre is értették. Szóval, villámgyorsan tisztázni! Amíg ilyeneket csinálnak (ez bevett szokás?), kizárólag csak a káoszt várják el jogosan.

Zsu! Én csak azért vagyok egy kicsit szomorú, mert 100 oldallal előbb ugyanezt megbeszéltük, és ezek szerint semmi nem változott. :confused: De, kérlek, ne érts félre, igen is beszéljük meg akár százszor!!! (De nem tudom nem észre venni. Az első megbeszélésetekkel uebben a témában mi lett? Hangsúlyozom, ez nem felelősségrevonás. Csak érdekel. Ennyi.)

Tudomásom szerint ma is így van: napi 2x-i inz. adásra csak 2 (?) doboz tesztcsík jár. Napi 3x-ira meg havi 3 doboz jár közgyógyra, térítésmentesen. (Felnőtt gondozásban lehet, hogy máshogy van. Gyerekeknél így van.) Ami még így is kevés. Mindenkinek megteszi ezt a szívességet a dokinéni. Mi is használunk Actrapidot elvben.

Továbbá:
az actrapidot nem lehet csak úgy elkérni. Pontosítok: nem szabad. Hidd el, a dokinéninek jó oka van arra, hogy úgy irányítja Erzsit, ahogy... A többi Erzsin múlik, ő van egész nap Dáviddal, nem a dokinéni. Az a lényeg, hogy kommunikáljanak. Kérdezzenek, és lesznek válaszok. De ha mondjuk semmit nem mondanak az orvosnak, akkor ő honnan tudja, hogy miért van káosz?

Zsu! Elmesélhetem neki én ezt az esetet?

Zsu77

Új tag
Hát,pont ezért mondtam,hogy ha őt ennyire zavarja,akkor már inkább kérje el...
Hogy mi változott?Talán a mérések száma,de szerintem még az sem kielégítő.
Picit fegyelmezettebb kajcizás,de 9-re ugyanúgy ad nekije kakaót,pl...:confused:
Szóval sokmindent hallok,amire nem szólok,mert képtelennek érzem magam arra,hogy felvállaljam,csak mikor elválunk akkor szoktam pislogni,mint pl.ezen a kakaós eseten.:(
Hát ha akarod mond el,de név nélkül,had maradjon meg a sansz Erzsinek.
Amúgy sok szép értékű nap szokott lenni,nem annyira jellemző a hiperezés,szerintem a zömük diétás hiba,illetve hideg,vagy betegség szól bele.Bár a hidegben nem vagyok biztos,pont a diétás hibák miatt,de ha azt veszem,hogy megérzi a meleget,akkor viszont lehetséges...A betegség miatti evidens,de fix is,mert akkor emelni kell az adagokon.Most legutóbb így lett 4,5 és 5 az adagolás,és aztán,ahogy lenni szokott,nem is tért már vissza a kisebb adagolás lehetősége.A doki néni viszont ha átnézi a vc-naplót,akkor megdícséri őket,de ő nem tudja,hogy arra a mért 9-esre pl.ment aztán egy kakajci.Amit nagyon ügyesen rendez,az az esti,éjszakai,reggeli értékek,ha az utóbbi kettő nem stimt,akkor szok átjönni,hogy képzeljem el.De amúgy szépen,jól kiismerte Dávidnál ezeket.Pl.10 körüli értékkel mennek aludni,különben tuti a hipo,nem viszi az éjszakát.De ha 6 az éjszaka közepén,akkor is kell egy,vagy másfél keksz neki,különben hipo van reggelre,így viszont szép 5-ös.Szóval ilyenek.Mondom,ezek általában szépek.Amit hiányolok,hogy délben nem mindig mér a kajci előtt,hogy lássa.Csak ha...hát én nem is tudom,hogy mikor.Én biztos nem mernék úgy enni adni,hogy nem tudom,hogy áll a gyerekem,ez biztos.Szóval úgy ilyenek...Összességében nézve tehát van már egy jó,ügyes fix alap,amibe néha van egy kis bevadulás,vagy tőle,vagy nagyitól,vagy egyéb nehezítő tényezőtől.Nem igaz,hogy nem aggódna,de talán még ő sem látja át komplexen.Meg hát ami általában (ahogy észrevettem)nehezíti a diabos gyerekek szüleit,ez a nincs ötletem...

És hogy most hogyan kerültek hintába,hát ezt sem ő,sem én nem tudjuk.Az tuti,hogy nem korrekciók miatt.Nem jellemző ez Erzsire,hogy korrigálna.Ha ad,mindig elmondja,tehát tudnám,meg akkor mondtam is volna neki,hogy álljon le,pont a hinta miatt.

Zsu77

Új tag
Küldd el nekem emilben (vagy mondd meg mit), és nyomtatok. A fénymás díjat meg elisszuk.

Ari-bari-teki-meki!Néköm az köllene,amit Grác mondott a mixtardos-kajcizós variálásokról.Szóval az egész beszélgetés ahogy van.Mert akkor csak odaadom Erzsinek és annyiszor olvassa,amennyit csak szükségét érzi!;)

Zsu77

Új tag
A hinátra egyébként az alapreceptet adtam neki,hogy kerülje a hipot és engedje a magast lecsengeni.Szóval azóta biztos rendeződött,ha nem,már tudnám.

vighkata

Ari-bari-teki-meki!Néköm az köllene,amit Grác mondott a mixtardos-kajcizós variálásokról.Szóval az egész beszélgetés ahogy van.Mert akkor csak odaadom Erzsinek és annyiszor olvassa,amennyit csak szükségét érzi!;)
Már nyomom is, és délután telon megbeszéljük az átadás-átvételt. Nagyon jó ötlet így Erzsinek odaadni, ezt máskor is meg lehet tenni.

vighkata

Nálunk a hiper tuti jele a nagyon tág pupilla. Szoktam neki szólni, mert ő ugye ezt nem látja, és majdnem 100% a 'siker'.

Köszi, ezt tesztelni fogom. Hiper, aztán nézelődés. Csak el ne felejtsem, mint ahogyan a keton csíkot is rendre elfelejtem hipernél.
No hát hamar tesztelhettem magam hiperre. Hajnali 4:30-tól reggel 6:30-ig 20 fölött voltam (részletek hamarosan az inzulinpumpán).
A pupillám nem volt tágabb, és keton csíkoztam, na az szép sötét lila volt.

Zsu77

Új tag
No hát hamar tesztelhettem magam hiperre. Hajnali 4:30-tól reggel 6:30-ig 20 fölött voltam (részletek hamarosan az inzulinpumpán).
A pupillám nem volt tágabb, és keton csíkoztam, na az szép sötét lila volt.

Érdekes ez a pupilla dolog.Rémlik,hogy olvastam valahol,de én meg full hipo-esetére emlékeztem...ez persze nem biztos,csak valahonnan a szürke ködből mintha az derengett volna...Ezek szerint nem...de a te pupid meg se moccant ezek szerint...Vagy...nézd meg hiponál,tudod,amikor olyan furin látsz...(ezt még fogod látni szerintem...)Hátha neked meg akkor reagál...Akartam pezzegetni korábban ezt a pupilla ügyet az átmeneti látásromlásnál,de mert gőzöm sincs,hogy mit olvastam és hol,hát így...:p

vighkata

Hali!2 órás inz.hiányos szitu mit okoz?Tudja valaki?
Azt nem lehet tudni, hogy hány óráig tartott az inzulinhiányos állapot, de gyanítom, hogy már az éjszaka közepe felé. Ettől függetlenül még lehetséges az is, hogy a tészta is bejátszott.

Itt, mivel pumpáról van szó, az elzáródáskor ténylegesen iznulinhiányos állapot áll fent, hiszen a bázist is a pumpa adagolja.

vighkata

Érdekes ez a pupilla dolog.Rémlik,hogy olvastam valahol,de én meg full hipo-esetére emlékeztem...ez persze nem biztos,csak valahonnan a szürke ködből mintha az derengett volna...Ezek szerint nem...de a te pupid meg se moccant ezek szerint...Vagy...nézd meg hiponál,tudod,amikor olyan furin látsz...(ezt még fogod látni szerintem...)Hátha neked meg akkor reagál...Akartam pezzegetni korábban ezt a pupilla ügyet az átmeneti látásromlásnál,de mert gőzöm sincs,hogy mit olvastam és hol,hát így...:p
Nekem is eszembe jutott, hogy figyelni fogok a hiponál is, hogy megnézzem a pupillámat, de a furi látáskor jó ha a cukimérőt látom, nemhogy még pupilla tesztnek tegyem ki magam, főként hogy még emiatt is később jussak kajához.

vighkata

Viszont ennél a reggeli igencsak magas hipernél jelen volt a zavarodottság. Érezni nem éreztem, hogy zöldségeket csinálok, csak megtapasztaltam a végeredményt.
Pl a cukimérőbe fordítva tettem be a csíkot, és amikor az is csipogott , csak néztem, hogy mi baja van. És nem tudtam mi baja van. Csak amikor kihúztam a csíkot, hogy újra bedugjam, akkor láttam, hogy fordítva volt bent (reagens pöttyel lefelé).
Aztán elindultam dolgozni, és az ajtóban állva azon tanakodtam, hogy mit hagytam otthon, de nem jöttem rá. Hanem amikor a pinceajtót nem tudtam kinyitni, akkor már rájöttem, hogy a kulcs fent maradt. 20 körüli cukorral, amivel nem kéne rohangászni, visszamentem a 3.-ra, aztán bicajjal betekertem a dolgozóba. A lányok bent azonnal látták, hogy nem vagyok "teljes".
Há ilyen kisebb zavarottság, vagy inkább lelassultság volt a hipernél, de szerencsére hamar elmúlt, de fél 10-ig, mire ehettem, kiesett a szemem az éhségtől.

Oldal tetejére