Cukorbeteg gyermek

Zsu77

Új tag
Grácia!Megkérdezte Erzsi a dokinénit és azt mondta,hogy 18-20-as cukornál mehet a mixtardból 1E korrekció!:)
Most már ezt is tudjuk!:)

dg

Őstag
Grácia!Megkérdezte Erzsi a dokinénit és azt mondta,hogy 18-20-as cukornál mehet a mixtardból 1E korrekció!:)
Most már ezt is tudjuk!:)

Örülök, hogy Erzsi végre a dokinénivel konzultál! Ideje volt!

Ha ez valóban így van, akkor döbbenten fogadom, és elfogadom, hogy információhiányos vagyok. Azért, nem fogom elfelejteni, hogy megkérdezzem ezt tőle személyesen is! :cool: (Ugye, nem félreértés? Biztos nem arra gondolt a dokinéni, hogy másnap már emelt adagot adjon?) Amúgy mindegy, ne is folyjunk bele. Azért ne, mert ez már megint a "szájhagyomány útján terjedő" infó, én nem voltam ott, nem tudom hogy tették fel az orvosnak a kérdést, nem tudom, hogy válaszolt az orvos, ehhez képest neked mit meséltek, stb...

Bocs, de kétlem, hogy így van. Az égvilágon sehol nem láttam ezt leírva, nem hallottam soha senkitől, se orvostól, se anyukáktól. Ha tévedek, megírom. Azt is, ha nem.

Zsu77

Új tag
Ez meglepő! Én erről nem is hallottam, hogy lehet mixtarddal korrigálni.
:confused:

És akkor most jön a poén:hétfőn helyettes doki volt,vagyis hát nem a Karádi,hanem aki szokott helyette lenni,ha nincs(na,jómegaszontam...)
Szóval ez már két doki állítása!De kifejezetten 18-20 körüli cukorra mondta.

Zsu77

Új tag
Örülök, hogy Erzsi végre a dokinénivel konzultál! Ideje volt!

Ha ez valóban így van, akkor döbbenten fogadom, és elfogadom, hogy információhiányos vagyok. Azért, nem fogom elfelejteni, hogy megkérdezzem ezt tőle személyesen is! :cool: (Ugye, nem félreértés? Biztos nem arra gondolt a dokinéni, hogy másnap már emelt adagot adjon?) Amúgy mindegy, ne is folyjunk bele. Azért ne, mert ez már megint a "szájhagyomány útján terjedő" infó, én nem voltam ott, nem tudom hogy tették fel az orvosnak a kérdést, nem tudom, hogy válaszolt az orvos, ehhez képest neked mit meséltek, stb...

Bocs, de kétlem, hogy így van. Az égvilágon sehol nem láttam ezt leírva, nem hallottam soha senkitől, se orvostól, se anyukáktól. Ha tévedek, megírom. Azt is, ha nem.

Na.Úgy kérdezte meg,hogy neki be volt írva a vc-naplóba,hogy +1E-t adott a mixtardból.És ez a hónap során 2x(!) is előfordult.Na ezt megmutatta neki és megkérdezte,hogy nem baj-e,hogy ezt csinálta.És erre kapta válaszul azt,hogy nem baj,18-20-as cukorra mehet.De természetesen Grácia kérdezd meg,mert úgy a tuti.
De azért ne legyen üldözési mániánk a szájhagyomány miatt sem,szerintem...:cool:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Na.Úgy kérdezte meg,hogy neki be volt írva a vc-naplóba,hogy +1E-t adott a mixtardból.És ez a hónap során 2x(!) is előfordult.Na ezt megmutatta neki és megkérdezte,hogy nem baj-e,hogy ezt csinálta.És erre kapta válaszul azt,hogy nem baj,18-20-as cukorra mehet.De természetesen Grácia kérdezd meg,mert úgy a tuti.
De azért ne legyen üldözési mániánk a szájhagyomány miatt sem,szerintem...:cool:
Figyu Zsu, amikor ott voltam, és Erzsi mesélte, hogy Dávidnak súlyos (2,5-ös) hipoja volt, akkor az nem egy ilyen korrekció után volt? Nekem úgy rémlik, hogy ezt mesélte, és akkor én is azt mondtam neki, hogy korrekcióval nagyon óvatosan, pedig én a mixtardot csak itt az anyukáktól ismerem. Persze ha én nem jól emlékszem, akkor bocsi.

vighkata

Volt ugye szó korrekcióról, kanül cseréről, meg hogy pazarlás-e vagy sem.
Nemrég mentél el tőlem, láttad, hogy a 17,1-es cuki az 1,5 E korrekcióra nem reagált, sőt, fél óra alatt felment 18,3-ra. Ez ár így egyértelmű kanül felszívódási zavar. Kanül csere, és 1,0 E korrekció, és most, alig több, mint fél óra múlva 16,9, és az inzulin még nincs a csúcson. És én felnőtt vagyok, napi 30 E összinzulinnal.
Gyereknél az 1 E korrekció, mivel abban is van ultragyors elég komoly mennyiség, ráadásul a benne lévő elhúzódó valóban el is húzódik több órára.

vighkata

Christina, Grácia, kérlek benneteket, írjatok nekem egy kicsit a mixtard hatásáról, tulajdonságairól. tudom, valamelyik Drinfo számban van összehasonlító táblázat az inzulinokról, de talán hasznos lehet másoknak is.
Napocska, ti is mixtardoztok, nagyon profi módon, ha egy-két infot megírnál, azt megköszönném.
Ha én valamit pontatlanul írok a mixtartddal kapcsolatban, javítsatok ki.

Zsu77

Új tag
Figyu Zsu, amikor ott voltam, és Erzsi mesélte, hogy Dávidnak súlyos (2,5-ös) hipoja volt, akkor az nem egy ilyen korrekció után volt? Nekem úgy rémlik, hogy ezt mesélte, és akkor én is azt mondtam neki, hogy korrekcióval nagyon óvatosan, pedig én a mixtardot csak itt az anyukáktól ismerem. Persze ha én nem jól emlékszem, akkor bocsi.

De,de akkor legyen kerek a sztori.Nem sokkal (ugye ezt írtam már) a kórházból kijövet lett 20-as a cuki.Arra szintén 1E-t (írjuk így: )hallott Erzsi.Akkor csak felet adott,pár óra és 6 lett.Én inkább azon csodálkoztam itt a 2,5-nél,hogy ezt hogyan felejthette el...Én egyáltalán nem csodálkoztam,pont ez egy eset miatt,hogy ekkora hipo lett,mivel én ezt az esetet(lájtátok,nem sűrű) nem felejtettem el.
De volt ezenkívűl még egy másik a hónap folyamán,hasonló korrigálás,és abból kerek eredmény lett.
Én teljesen megértem,hogy brutálisan hangzik,de...ki kell deríteni!
Én már akkor,az első esetnél csodálkoztam,hogy miért mondott a dokinéni 1E-t,ha fél is le tudja rendezni...Tehát:Hajrá Grácia járj utána!És legalább kétszer kérdezz rá a válaszra,nehogy szélfútta info jöjjön!
De tovább megyek:ha valaki gondolja,kérdezzen rá szintén a diab dokinál,hogy mit szól hozzája,hogy gyári kevert inzulinnal valaki korrigál.Elvileg bejöhet...gyakorlatilag elég fájdalmasan hangzik az ügy...
Tudjuk,hogy a dokik különféle képpen tudnak gondolkozni.Aki igen választ kap megkérem,hogy kérdezze meg azt is,hogy miért lehetséges ez.Akinek a dokijának a haja égnek áll,az pedig kérdezze meg,hogy miért nem.Szerintem megér egy fordulót!

vighkata

Az, hogy egy 20-as cukor mennyi inzulintól megy le, az nagyon sokat függ ez előzménytől. Mielőtt tényleg leírnám ókortól napjainkig, elég csak néhány eset.

• A 20-as cuki diéta hiba?
  • somogyi eredménye?
  • inzulin hiány eredménye? (Esetleg elfelejtett inzulin beadás?)
És mivel most gyerekről is beszélünk, esetleg nincs-e titokban nassolás, finom keksz, banán, egyebek. Ezek ugyan diéta hibába tartoznak, de az anyuka tudta nélkül. Az anyuka feladata, hogy a diéta hibát kizárja, de a titokban nassolás lehet, hogy titokban is marad, így az anyukának nincs mit kizárnia, vagy tévesen kombinál. Egy 2-3 éves gyerektől nem várható el (egyelőre) felelősségteljes gondolkodás, ez is egy tanulási folyamat, amit majd később ki kell alakítani.

És máris majdnem visszamentem az ókorig.

dg

Őstag

Figyelj ide Zsu. Ez minden további nélkül lehet félreértés. Lehet, hogy a dokinak eszébe se jut, hogy Erzsi egyugyanazon napon belül ad egy harmadik időpontban, soron kívül mixtardot. Az "adok még egy egységet", ha csak ennyit mond, simán érthető úgy, hogy a megelőzőhöz képest,a soros adagot emelem, és erre persze igen a válasz a dokik részéről.

Meg kell mondjam, ez a nyelvi elbeszélés egymás mellet az egyetlen, amit reálisan el tudok képzelni ebben az esetben. A napló mellékes, nem tudom milyen, nem tudom egyértelműen azt sugallja-e, ami történik.
Áprilisban megyek kontrollra. Orvosi válasz akkor, mert restellem emiatt felhívni a főorvos asszonyt. Úgyhogy, kis türelmet kérek.

dg

Őstag
Elvileg, és nagyon sematikusan vázolva:

a penesek, szerény információim szerint, intenzifikált kezelés mellett, használnak valamilyen bázist (most ne részletezzük), amit egyszer vagy kétszer adnak maguknak naponta. Emellé, az étkezésekhez valamilyen gyors/ultragyors hatású inzulint használnak. Ha soron kívül korrigálni kell valamiért (mindegy miért), akkor nem a bázis inzulinból adnak be maguknak, hanem a gyorshatásúból. Nem?

A mixtardban van mindkét fajta inzulin (A 30-asban 30% gyorshatású, 70% hosszú hatástartamú inzulin). Szerintem ezért nem alkalmas soron kívüli korrekcióra. Szép kis káoszt lehet vele gyártani. Soha nem olvastam sehol, soha nem hallottam senkitől, hogy ez lehetséges volna. Csak itt a fórumon találkoztam ezzel az ötlettel először, Zsu.

Gondolj bele, hogy a beadott korrekciónak csak 30%-a a gyorshatású, a zöme bázis (12 óra hatással, kb)!!!
Továbbá:
Ezért az egyes állítások alkalmával is a bázist állítod túlnyomó részt, és ez nagyon is számít!!!

dg

Őstag
Kata!

A Mixtard (30) gyorshatású (30%) és NPH inzulin (70%) keveréke. Hogy egészen pontosak legyünk, ez utóbbi közepes hatástartamúnak számít. Van hatáscsúcsuk, kettő is. Hatástartamra 4-6 és kb 12-22 óra.

Zsu77

Új tag
Mindazokat,amiket leírtatok ÉN IS tudom.Ha nem olvastam már kismilliószor,hogy miből áll egy kevert inzulin,akkor egyszer sem...És most ha azt mondom Erzsinek,hogy hívja fel a dokit és kérdezze meg,akkor:jajj,hát ő nem jól mondta,nem azt hallotta,de ha más hívja?...Én mondani is fogom Erzsinek,hogy itt mit gondolnak és ezért legyenszíves szájbarágósan elmagyarázni a doktornéninek,hogy voltaképp mire is kíváncsi!Nem állítom,hogy nincs reális esélye egy ilyen félrefigyelésnek(bár... ki másra figyelt volna a dokinéni,ez max.megosztott figyelem esetén elképzelhető,vagy nagyon hülyén kell kérdezni...)
És bevallom:én sem olvastam és nem hallottam sehol sem,hogy korrigálni kellene véle.
És ha jól emlékszem,akkor a hsz-imben hangot is adtam annak,hogy számomra is fucsa.
És ha arra is jól emlékszem megérne akkor ezt megkérdezni.Miért lenne ciki?Csak épp tudni kell hogyan megkérdezni...
De jelenleg ott tartok,hogy már én fogok telefonálni...
Én igenis utánaolvasok annak,amit a számra veszek.Azt is tudom,hogy a 976-os hsz-ben leírtak bármelyik tájékoztatón elolvashatóak.
Nem keverem a szezont a fazonnal és betéve fölmondom,hogy milyen hatású inzulinok léteznek,ami ha másra nem is elég,de arra biztosan,hogy tudjam,mi az,amit naponta kétszer adnak egy ajtóval arrább és némi képzelő erővel is rendelkezem,tehát talán elmehetek postásnak...Az utóbbi napokban rengeteget olvastam a kevert inzulinokról és a mixtard csak az egyik módja a kevercnek,és hogy sokaknál a legideálisabb arány ráadáss!Ez elég jó reklám neki,nem?De annyit bizonyosan már én is megértettem,hogy mit jelent a 30-70 arány,pl. Kissé túl is léptem rajta,és az olyan csemegéknél tartok,amik nem ezek az arányok,mert egyszerűen érdekel.Nem egy jótündér vagyok,aki ideugrál,meg odaugrál...És amit itt hall,azt utána szajkózza ott is,ahol nem kellene,csak mert olyan,mint az a gyerek,aki hallott egy új szót,gőze nincs,hogy mit jelent,de egész nap és mindenhol és mindnekinek azt mondja,mert: nagyon tetszik neki.Szerintem a kérdés nagyon is valós tehát,gondoljátok,hogy Erzsi egyedül van széles-e világon,aki ilyet hallott,vagy netán félrehallott...De már másodjára hallotta(félre)!Én azért nem vagyok kategórikus,mert nem olyannak ismerem,akit nem a tények érdekelnének.De majd akkor mégegyszer, harmadjára, szájbarágósan.
Nem álltam sehova.És nem is vagyok hajlandó mindaddig,amíg (tudjátok mit?) a saját fülemmel nem fogom hallani!De asszem nem írom meg,akkor se ha TILOS az ilyesmi azok miatt a veszélyek miatt amelyekkel az én gógyim is tisztában van-bármily meglepő,meg akkor sem,ha adott esetben elképzelhető ilyesmi,mert mind a beszédemmel,mind a hallásommal tutira gond van.
Egyébként ha most kéne szavazni ÉN IS az utóbbira tippelnék,arra,hogy brutális ilyet tenni.Bár azt,hogy ez a véleményem már próbáltam érzékeltetni,nem sok sikerrel.És mivel a kérdés nem is lényeges,a kíváncsiságom kielégítésére saját magamnak fogom kinyomozni,mert most már nagyon kíváncsi vagyok!:)Ha nem adnék hangsúlyt annak,amit leírtatok,biztos,hogy nem nyomoznék,hanem hátradőlnék és meg volna a határozott véleményem.De most már kíváncsi vagyok,hogy akkor mi is történt...És kinyomozom...és...MEGTARTOM!

De akkor volna itt valami együttnyomozni való...Adott tehát mixtard délután 4-kor és reggel 8-kor...A délutáni adag 4-kor beadva,kaja igazítva,ok nincs arra nézve,hogy este 8-kor 20-as a cukor.Van ilyen?Van ilyen!A következő szuri ideje reggel 8.Idestova majd' a gyors inz.csúcson 20-as a cukor...A következő szuri 12 óra múlva...De mit lehet tenni a hátradőlésen kívül?Merthogy itt erről megy a vita.Nincs odahaza semmi(azok kedvéért,akiknek a mixtard mellett van actrapid,elmondanám,hogy itt nincs actrapid!!!),csak mixtard.Meg ezek szerint: a hátradőlés?Tényleg ezt kell tenni?Tényleg rosszabb a semminél a rizikó?És most nem foglaltam állást,nem erről van szó!De akkor tessék itt a feladat,ennyi az össz infoja anyukának,meg kell oldani!Egy kicsit képzeljük magunkat amellé a gyerek mellé és menni fog!:)
És én MÉG MINDIG csak kérdezek,nem állítottam semmit!

dg

Őstag
Zsu!

Beszéltem a diab szakápolóval, a team egyik oszlopos tagja. Nagyon készséges volt, azt mondta, nyugodtan megadhatom a telefonszámát, és ő nagyon szívesen elmagyarázza a dolgokat Erzsinek, csak hívja fel! Valóban egy rendkívül türelmes, kedves hölgyről van szó, úgyhogy éljen a lehetőséggel. Ha kell a szám, priviben megadom.

Az ő szavaival élve: mixtarddal korrigálni a napon belül, túl a rendes kétszeri szúráson, egy harmadik időpontban tilos, és rendkívül veszélyes. Az inz. hatások összeadódnak, és súlyos , eszméletvesztéses hipóba sodorhatja a gyereket. Korrigálni mixtardnál csak actrapiddal lehet.

vighkata

Egy órával később a cuki 14,8.
Újabb 1 óra múlva, 21:30-kor a cuki 13,0 mmol/l, ekkor 25 g CH 2,0 E inzulin (ez is óvatos adagolás). Éjszaka hulla voltam, nem ébredtem fel cukimérésre, reggel 5-kor mértem először, 4,5 mmol/l.

Tehát előző este 18,3-as cukiszintet 1 E korrekcióval és 130% bázissal (2 óra időtartam) reggelre értem el a 4,5 mmol/-t.
Nem volt hipo. Azt hiszem, elégedett lehetek. (vagyok is)

vighkata

Kata!

A Mixtard (30) gyorshatású (30%) és NPH inzulin (70%) keveréke. Hogy egészen pontosak legyünk, ez utóbbi közepes hatástartamúnak számít. Van hatáscsúcsuk, kettő is. Hatástartamra 4-6 és kb 12-22 óra.

Köszönöm a lényegre törő tájékoztatást, logikusan átgondolva minden benne van.

Oldal tetejére