Cukorbeteg gyermek

pusimelu

Őstag
Nagyon "érdekes" volt az utolsó pár oldal és nem adok igazat senkinek.
Ha úgy gondolkodom ,mint egy anya ,aki nem tud szinte semmit a cukorbetegségről,és ott áll a gyereke mellett ,akinek 20-as a cukra hát nem tudom?
Nem ismerem a Mixtard készítményeket.Dg. tökéletesen leírta a hatását és mint akinek egy pici köze van az egészségügyhöz lehet ,hogy segítséget kértem volna az orvostól,de akkor amikor ott állsz és stressz egy kicsit megbénít (nem mindenkit),akkor elfelejtheted hogy segítséget kéne kérni.
A doktornővel is lehetett olyan, hogy félre értik egymást ,vagy nem lesz tökéletesen felvilágosítva az inzulinról ,az anyuk.(Mert hát az egészségügyben is rohanás ,és kapkodás van sajnos.)
Nekem sem mondta az orvosom ,hogy mint diabeteses aki 4 -szer szúrja magát annak 3 doboz tesztcsík ját.Ti mondtátok,az orvos meg azt hitte tudom!
Azt hihette az orvos hogy az anyuka tudja hogy Tilos vele korrigálni!
Bár most már én is megkérdezem az én dokinénimet ,és én nem tartom meg magamnak,április 2-án megyek hozzá.
Nagyon értékelem viszont Zsu ,hogy te legalább veszed a fáradtságot és segítesz ,amikor nem lenne kötelességed segíteni!
Annyi mindenre kell figyelnünk ,és aki még nem találkozott ezzel a betegséggel,annak nem könnyű.
Szerintem nincs itt olyan a fórumon ,aki nem követett volna el hibát a saját ,vagy a gyermeke kezelésében akaratán kívül,mert én már követtem el a saját kezelésemben.(Elfelejtettem beadni egyszer a bázist pl.)
Tudom ,hogy ember életekkel foglalkozunk és a sajátunkéval,de biztos vagyok ,hogy bármilyen kezelési hiba nem volt szándékos!
Én most már csak annyit fogok ehhez a témához szólni amennyit a kezelőorvosom mond április 2-án.Senkit nem akartam bántani egy picit sem ez csak a saját véleményem!Köszönöm!

blaci

Őstag
Szia Zsu!
Olvasom hogy mi van felétek, hát meglepődtem kicsit és szomorú vagyok… Véleményem szerint az a megoldás arra amit írtál hogy szakemberhez kell fordulni, minél hamarabb, tuti kell hogy legyen megoldás, miért kell rizikózni meg kísérletezni…nem értem. Nyugtass meg kérlek hogy legalább elkérted Gráciától a számot amit ajánlott, ne szalasszatok el egy ilyen lehetőséget, egy szakember segítségét… Ugye így van?
Üdv.,
Laci

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
De akkor volna itt valami együttnyomozni való...Adott tehát mixtard délután 4-kor és reggel 8-kor...A délutáni adag 4-kor beadva,kaja igazítva,ok nincs arra nézve,hogy este 8-kor 20-as a cukor.Van ilyen?Van ilyen!A következő szuri ideje reggel 8.Idestova majd' a gyors inz.csúcson 20-as a cukor...A következő szuri 12 óra múlva...De mit lehet tenni a hátradőlésen kívül?Merthogy itt erről megy a vita.Nincs odahaza semmi(azok kedvéért,akiknek a mixtard mellett van actrapid,elmondanám,hogy itt nincs actrapid!!!),csak mixtard.Meg ezek szerint: a hátradőlés?Tényleg ezt kell tenni?Tényleg rosszabb a semminél a rizikó?És most nem foglaltam állást,nem erről van szó!De akkor tessék itt a feladat,ennyi az össz infoja anyukának,meg kell oldani!Egy kicsit képzeljük magunkat amellé a gyerek mellé és menni fog!:)
És én MÉG MINDIG csak kérdezek,nem állítottam semmit!
Nagyon sajnálom, hogy nem előbb olvastam ezt a topikot, remélem, még talán van értelme annak, amit leírok most.
Mit lehet ilyenkor tenni, ha nem szabad beadni mixtardot? Nagyon nagyon sok folyadékot kell itatni a gyerekkel (amennyit csak tud), melegvizes fürdőt lehet venni és nem szabad mozogni. Ha 1-2 órán belül nem indul el lefelé, akkor kórház.
Egy 20-as cukortól önmagában nem lesz ketoacidózisa a gyereknek, ha iszik mellé, csak akkor, ha ez tartósan fennáll, dehát ezért mérni kell féóránként.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
A segítségnyújtásról szeretnék valamit írni.
Én nem szeretem azt, amikor nem eléggé egyértelmű helyzetekben a "tankönyvből" akar valaki segíteni.
Sokszor érzem, hogy többet tudok a diabdokiknál és nem azért, mert én olyan szuperokosügyes vagyok, neeem, hanem azért, mert az én tapasztalatom messze felülmúlja az orvosét és én sokszor gondolok olyan dolgokra is, amikre a doki nem, mert ő nem él benne, én meg igen. Ez vonatkozik a szakirodalomra is, onnan is hiányzik az emberi tényező, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni egy jó kezeléshez. Sokszor nem lehet ráhúzni a helyzetre az adott szakirodalom idevonatkozó részét, de ezt csak az tudja megállapítani, akinek személyes tapasztalata van és nemcsak az orvos utasításait követve él.
A legjobb példa erre a terhesség alatti inzulinhasználat, ha a tankönyv szerint cselekedne mindenki, akkor ma sem szülnének a cukros nők vagy csak actrapiddal. Egy idő után ez az "össznépi" tudás majd beépül a szakirodalomba, de addig is pont az ilyen fórumokon és klubokban lehet hozzájutni ezekhez a "házi praktikákhoz" (pl ilyen a sok ivás is - bár van erről szó a szakirodalomban, de nem így és nem ilyen helyzetekre).
A szakirodalmat értékelni is kell tapasztalat.

dg

Őstag
Túl azon, hogy Molli minden szavával egyetértek, a melegvizes fürdőre mint gyakorlati tapasztali példa, különösen felfigyeltem. Megfigyeléseim szerint is, mintha kiemelten vinné lefelé a cukorértéket. Ezek szerint, ennek valós alapja van? Sőt, azt vettem észre, hogy ha túlöltöztetve, jól betakrava fektetem le a kislányomat, és melege lesz, leizzad álmában, ez ugyanazt a hatást éri el. Ez utóbbi is csak gyanú, mely a megfigyelésen alapszik, tehát nem állítom, hogy így van, ám mégis valószínűnek tartom.

napocska

Őstag
Christina, Grácia, kérlek benneteket, írjatok nekem egy kicsit a mixtard hatásáról, tulajdonságairól. tudom, valamelyik Drinfo számban van összehasonlító táblázat az inzulinokról, de talán hasznos lehet másoknak is.
Napocska, ti is mixtardoztok, nagyon profi módon, ha egy-két infot megírnál, azt megköszönném.
Ha én valamit pontatlanul írok a mixtartddal kapcsolatban, javítsatok ki.

Mi kaptunk Actrapidot a Mixtardhoz, arra az esetre, ha nagyon magas a cukor. Párszor kellett, főleg, ha Dani beteg volt, ebéd előtt 1-2 plusz egység.
Múltkor úgy jártunk, hogy Apa külföldön volt két hétig, és elfelejtette a drágám, mennyi inzulint is szoktunk adni este, és 6,5 helyett 7,5-öt adott két este is. Vacsi után gyönyörűek voltak az értékek, reggel meg 3,5. 3,6. Csodálkoztam, és a tavaszra gyanakodva azt gondoltam, hogy még jobban vissza kell ezek szerint venni az inzulinból. Aztán kisült a turpisság, visszatértünk a 6,5-höz, így vacsi után 10 körülire is felmegy :(, de reggelre 4-5 közt van. Vagyis Mixtarddal szerintem nem valósul meg igazán a kaja utáni 7-nél alacsonyabb cukor, de hosszabb távon hat, és szépen rendeződik.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Már több helyen leírtam, de azt hiszem, hogy most itt is megállja a helyét.

A diab edukátor képzőben az egyik órán a diabetológiai szakápoló és a diab edukátor szerepét emeltük ki pontokba szedve.
Ebből egyet szeretnék most megemlíteni a diab edukátor "javára".

Az edukátor rendelkezik saját élménnyel, ezáltal hitelesebb a cukorbeteg számára.

Ehhez nem is kell edukátor képzőt elvégezni, hiszem itt a fórumon szinte mindannyian edukátorok vagyunk, edukáljuk egymást. Még a szülő, ha maga nem is cukorbeteg, de cukorbeteg gyermeket nevel, ugyanúgy rendelkezik saját élménnyel.

Egy másikat pedig a diab szakápoló javára, hogy szaktudással rendelkezik.

A témánál maradva itt kapcsolódik össze a saját élmény (cukorbeteg) a szaktudással (orvosi háttér), közvetlen módon, a személyes konzultációk alkalmával.

A közvetített segítség, még ha az olyan jóindulatú is, rejthet magában veszélyeket.

zsuzsa

Új tag
én személy szerint, örülök ha segíthetek, és nekem is nagy segítség ha valaki elmondja a személyes tapasztalatát, DE - úgy gondolom, hogy igazán komoly dolgokban ami a kezelést érinti, és nem általánosságban beszélünk, technikai dolgokról vagy a gyakorlatban bevállt dolgokról, ami ugyebár nagyon relatív mert ami az egyiknek bevállt, az a másiknak koránt sem biztos hogy úgy működik, szóval általánosságok nincsenek, és a kezelést illetően, aki igazán ismeri a cukorbeteget, és kezeli, és tanácsot, vagy adott esetben utasítást adhat, és azért a felelősséget is vállalja, az a Szakorvos, a kezelőorvos. Őt semmilyen körülmények között és semmilyen kérdésben nem helyettesíti senki, még az edukátor sem. Tapasztalatot, gyakorlatot megoszthat, és az egyénre van bízva hogy mennyit és hogyan fogad meg belőle. Én mindíg meghallgatom, örülök a segítségnek, de a végső szót a kezelőorvosra bízom. Lehet hogy azért gondolom így mert kisgyermekkel kapcsolatban cselekszem, és csak olyan gyógyszert adok neki, és csak azt csinálom, amit a gyerekorvos tanácsol, diabjával kapcsolatban a fontos, kezelését érintő kérdésekben pedig a szakorvos akinek a szava alapján döntök. Aztán összeteszem a gyakorlatban hallotakkal, amit itt olvasok, hallok, és amit az orvossal megbeszélem, és próbálom az itt hallottakat vele is egyeztetni, kikérem a véleményét, és megbeszéljük hogyan tovább. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, a dr.-nénink biztos nem nevezné ennek- de ő is diabos, pumpás, és igazán közeli kapcsolatban van a cukorbetegséggel, saját tapasztalat alapján is tud segíteni, ill. megfelelően átérzi a dolgokat.

vighkata

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, a dr.-nénink biztos nem nevezné ennek- de ő is diabos, pumpás, és igazán közeli kapcsolatban van a cukorbetegséggel, saját tapasztalat alapján is tud segíteni, ill. megfelelően átérzi a dolgokat.
NSz Zsuzsanna a dr nénitek?

dg

Őstag
Az elmúlt néhány napban Hannám inzulinigénye olyan drasztikusan csökkent, hogy alig győzöm csökkenteni az össznapi mennyiséget.
A hányásos-hasmenéses vírus után, gyógyulóban, irdatlanul ki volt éhezve. Betegség alatt alig tudtam belé diktálni napi(!) 50 gr ch-ot, aztán meg robbanás. Akkor az elfogadható értékekhez napi 23 E-re kellett emelni a Mixtardot.
Ahogy az állandó falási kényszer csökkent, és kezdett beállni egy normálisnak mondható állapot, egy idejig ezzel az addaggal voltunk jók. Aztán megtörtént, hogy a délelőtti Mixtard 20-ast Mixtard 30-ra cseréltem. (A délutáni már régóta Mixtard 30 volt) Úgy 3 napig semmi extra változás, a csere ellenére, de aztán mind délelőtt, mind délután olyan hirtelen lecsökkent az inzulin igény, hogy a szokásos napi kb 120-130 gr ch-s étrend helyett 160-180 gr ch (!) kellett ahhoz, hogy 3-7 mmol/l között maradjon a cukrunk -- s eközben kezdtem csökkenteni az adagot.
Ma ott tartunk, hogy a napi 23 E helyett napi 14 E-t kap (ma éppen 11E délelőtt - 3 E délután), és még ez is sok. Holnap tovább csökkentem.
Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, de érekel, hogy tapasztalta már valaki a tavaszi inz igény csökkenést?
(Azt még hozzáteszem, hogy ez a meredek csökkenés az elmúlt 1 hét hozadéka)

zsuzsa

Új tag
Nálunk pont fórdítva van. Két hete nem győzök a cukra után menni, Délelőtt is, délután is 10 körüli cukrai vannak, és álandóan kinnt vannak most már az udvaron is, sokat mozog, de most már visszavettem a szh ból, innen onnan elcsípek 5 gr szh ot, így 5,2 el ebédelt, de délután biztos megint magasabb lesz. Most pár napja megemeltem a délutáni bázist. Mi a frontokra fogjuk, a szeles változékony időre, ő erre pici baba korában is nagyon érzékeny volt. Ha beáll a meleg és viszonylag álandó hőmérséklet akkor várhatóan visszaáll a cukra is. anyósom kh ban és mondta tegnap hogy ott is a cukrosoknak össze vissza megy a cukruk most ezekben a frontos napokban. Nekünk ilyen szempontból Tibus a kis leveli békánk. Nagyon jól jelzi az időjárást.

vighkata

Nekem minden tavasszal csökken a napi inzulin igényem minden érkezésre. Ősszel pedig visszaáll. Ez nálam általában 2-3 hét, mire kitapasztalom, hogy tavasszal mennyivel csökkentsem az inzulint, talán a tavaszi időjárás ingadozás is beleszól. Ősszel viszont elég 2-3 nap az inzulin emelés kitalálásához.
Hallottam már, hogy gyerkőcöknél tavasszal nő az inzulin igény.

Grácia,. lehet, hogy Hannánál a két dolog összeadódik, bár én még nem csökkentem a tavasz miatt (majd ha az igazi meleg betör), de ez nem jelenti, hogy Hannánál ez már ne lenne érezhető.

dg

Őstag
Mi kaptunk Actrapidot a Mixtardhoz, arra az esetre, ha nagyon magas a cukor. Párszor kellett, főleg, ha Dani beteg volt, ebéd előtt 1-2 plusz egység.
Múltkor úgy jártunk, hogy Apa külföldön volt két hétig, és elfelejtette a drágám, mennyi inzulint is szoktunk adni este, és 6,5 helyett 7,5-öt adott két este is. Vacsi után gyönyörűek voltak az értékek, reggel meg 3,5. 3,6. Csodálkoztam, és a tavaszra gyanakodva azt gondoltam, hogy még jobban vissza kell ezek szerint venni az inzulinból. Aztán kisült a turpisság, visszatértünk a 6,5-höz, így vacsi után 10 körülire is felmegy :(, de reggelre 4-5 közt van. Vagyis Mixtarddal szerintem nem valósul meg igazán a kaja utáni 7-nél alacsonyabb cukor, de hosszabb távon hat, és szépen rendeződik.

Napocska!
Ti hánykor adjátok be a délutánit?
Leszámítva azt az apróságot, hogy nincs mindenkire érvényes konszenzus, elmesélem, velünk, hogy volt.
Az elején délután 6-kor kellet beadni az esti adagot. Akkor nekünk is kiugró értékeket produkált a vacsi utáni mérés. Aztán kezdtem előbbre hozni a délutáni inzulin beadási idejét, és így pont vacsoraidőben tombol a mixtard rövidhatású része, így lehet rendesen vacsorázni. Vacsora után 5 körüli értékeket mérünk, így viszont kell a pótvacsora, de átlagban jó eredményekkel érkezünk az éjjeli órákba. Ott aztán az éjféli mérésnél dől el, hogy hogyan tovább. Az esetek többsége jó, viszont a kirívó esetek azonos számúak, akár alacsony, akár megugró értékekről van szó, így végül is képtelen vagyok kihagyni az éjféli mérést, mert sosem lehetek biztos, hogy az a kevesebb számú kilengés épp mikor jelentkezik.

napocska

Őstag
Napocska!
Ti hánykor adjátok be a délutánit?
Leszámítva azt az apróságot, hogy nincs mindenkire érvényes konszenzus, elmesélem, velünk, hogy volt.
Az elején délután 6-kor kellet beadni az esti adagot. Akkor nekünk is kiugró értékeket produkált a vacsi utáni mérés. Aztán kezdtem előbbre hozni a délutáni inzulin beadási idejét, és így pont vacsoraidőben tombol a mixtard rövidhatású része, így lehet rendesen vacsorázni. Vacsora után 5 körüli értékeket mérünk, így viszont kell a pótvacsora, de átlagban jó eredményekkel érkezünk az éjjeli órákba. Ott aztán az éjféli mérésnél dől el, hogy hogyan tovább. Az esetek többsége jó, viszont a kirívó esetek azonos számúak, akár alacsony, akár megugró értékekről van szó, így végül is képtelen vagyok kihagyni az éjféli mérést, mert sosem lehetek biztos, hogy az a kevesebb számú kilengés épp mikor jelentkezik.

Mi este 6-kor. És reggel 6:30 körül. Láttam, hogy Ti egészen korán, és meglepően keveset adtok délután. Eredetileg nekünk du. 5 körül javasolta az orvos, de délutáni programok (játszótér, és hasonlók) miatt eltoltuk 6-ra. Egyébként mi is pótvacsizunk. Ehhez Dani kőkeményen ragaszkodik is. :) Ha magas a cukor, akkor is eszik, egy kis sajtot, vagy pár csík sárgarépát, felvágottat.
Ha éjszaka magasat mérsz, mit csinálsz? És miután beadod a délutáni inzulint, eszik Hanna vacsoráig még valamit, vagy csak vacsizik?

dg

Őstag
Hát ez mifelénk úgy van, hogy 15.30-kor van a délutáni, és ez után jön az uzsonna, a vacsora, a pótvacsora. Én gyanítom, de csak gyanítom, hogy a délelőtti adag NPH része az uzsonnában még benne van bőven, ezért ott sincs kiugrás. Nekünk a reggeli értékek a neccesek. Fele részben jók, fele részben magasak.
Ha éjfélkor enni kell, jön a szobahőmérsékletű túró rudi. Így elég pépes ahhoz, hogy ne legyen gond megenni, és nem folyékony, mert ahhoz fel kéne jobban ébredni. 2 falat, és eltűnik, Hanna szinte észre sem veszi.

dg

Őstag
Egyébként a pótvacsit az én lányaim is imádják. Gáz, ha valami miatt nem lehet. Akkor én is jövök a kocka sajttal! :D

Oldal tetejére