Cukorbeteg gyermek

zsuzsa

Új tag
A misura nagyon jó azt szeretjük mi is, de szoktuk a schnekoppes kekszet vagy magyar diab nápolyit, vagy ella kekszet is enni, vagy korpovitot mikor mit.

gabibaba

Aktív tag
jók ezek a dzsemek, én már házival nem is próbálkozom, tavaly tettem el epr dzsemet, az íze nem volt rossz, de megszürkült, nem olyan szép a színe, folyós, palacsintába elhasználtam, de ezt a Lidl set nagyon szereti.

Próbáld ki, hogy minden nélkül főzöl be. Nekem a nagynéném csinált meggy-, szilva-, som- és eperlekvárt cukor és édesítő nélkül meg tartósító nélkül, nagyon finomak, csak sokáig kell nagyon főzni.

dg

Őstag
Nekünk nagyon bejött a Győri zabfalatok, amit még Kata mutatott nekünk tavaly, s Hanna igencsak megkedvelte, de szeretjük a Jó Reggelt kekszeket is, főleg a fügéset. A győri kakaós, kókuszos keksz előfordul, sőt, a vaníliás karika is -- de lényegében bármi. Mi diabetikus kekszeket nemigen fogyasztunk, s mivel így, ehhez állt be a terápia, kifejezetten diab étel elfogyasztása esetén hypoveszély van, annyit meg nem enne meg szívesen a lányom belőle, amivel a hypot el lehet kerülni. Nápolyiból a kedvencünk a Benei-féle , szerintem nagyon finomak -- viszont zsírosak, ami nekem ugyan nem tesz jót, Hanna cukrának viszont igen.
Természetesen nem azt kell elképzelni, hogy nápolyit eszünk vaníliás karikával, hanem tízóraira, uzsonnára, mikor hogy, kiegészítésként jön valami egyéb mellé (johurt, 100%-os gyümölcslé, gyümölcs, stb..) S valóban nagy segítség a jövő-menő , játszótéren rohangáló gyerekemnek, mert viszonylag hamar, jóízűen, tisztán el lehet fogyasztani, kis helyet foglal nálam is és nem romlik meg a melegben sem, és nem utolsó sorban jó kis kínálgatós eledel, jut a haveroknak is! :)

nagytniki

Új tag
Sziasztok!
Niki vagyok, és a most 21 hónapos kisfiúnk 3 hónapja lett cukorbeteg (legalábbis ekkor diagnosztizálták).
Olyan kérdésem lenne, ami nem biztos, hogy ebbe a témába vág bele, de szinte csak ezen témában látok mostanában mozgást, így felteszem:):
mi étkezések után 2-3 órával szoktunk cukrot mérni, mert ha előbb teszem, akkor tuti tizenakármennyi még neki, és akkor nem kaphat tízórait, uzsit, de ha kivárom a 2,5-3 órát, akkor ált. jók az értékek.
méréseink időpontja: 6, 9, 12, 15, 17, 21, 00, 3. Ebből persze éjszaka változó, mikor mérem, nincs mindig 3 mérés.
Szóval, ah 1-1,5 órára mérem, akkor magas még neki, és így mérhetem újra kicsit később.
Helyes ez így szerintetek? Vagy torzít a képen, amit a doktornő lát?
Nem tudom, hogy csináljam..
Légyszi, akinek van gyerekes tapasztalaat, jelezzen nekem vmit! :dr_24:

misamaci

Aktív tag
Sziasztok!
Niki vagyok, és a most 21 hónapos kisfiúnk 3 hónapja lett cukorbeteg (legalábbis ekkor diagnosztizálták).
Olyan kérdésem lenne, ami nem biztos, hogy ebbe a témába vág bele, de szinte csak ezen témában látok mostanában mozgást, így felteszem:):
mi étkezések után 2-3 órával szoktunk cukrot mérni, mert ha előbb teszem, akkor tuti tizenakármennyi még neki, és akkor nem kaphat tízórait, uzsit, de ha kivárom a 2,5-3 órát, akkor ált. jók az értékek.
méréseink időpontja: 6, 9, 12, 15, 17, 21, 00, 3. Ebből persze éjszaka változó, mikor mérem, nincs mindig 3 mérés.
Szóval, ah 1-1,5 órára mérem, akkor magas még neki, és így mérhetem újra kicsit később.
Helyes ez így szerintetek? Vagy torzít a képen, amit a doktornő lát?
Nem tudom, hogy csináljam..
Légyszi, akinek van gyerekes tapasztalaat, jelezzen nekem vmit! :dr_24:

Én ugyan nem vagyok gyerekes, de 1 dolgot jól érzel: az időpontok eltolása torzítja azt a képet, amit az orvos lát!!!
Pontosan azért kérik a páronkénti mérést, hogy az inzulin hatásosságát meg lehessen figyelni, ez létfontosságú a kezelés sikeréhez.
Ne az legyen a célod, hogy jó értékeket produkálj, hanem mérj pontosan, időben, mert csak így lehetséges az inzulinadag pontos beállítása!!!!

Az amit most csinálsz, egy dologra azért jó volt: ha étkezés után 3 órával normál értékei vannak, akkor megnyugodhatsz a kisétkezéseket illetően. Megkaphatja azokat is, hiszen addigra már eléri a megfelelő vércukorszintet (és enélkül viszont valószínűleg túlságosan is lecsökkenne a cukra, ami megint csak nem jó!).

Misamaci

poe

Őstag
Szia Niki!

A másik topicban már írták, hogy ez így nem jó. Nem úgy kell mérni, hogy jó legyen a vc, hanem a kezelést kell úgy alakítani, hogy jó legyen a vc.Ez mindenképp torzít a képen, amit a kezelőorvos lát, beszéld meg vele a problémát.
Valószínűleg alakítani kell kicsit a kezelésen.

misamaci

Aktív tag
köszi, beszélek véle.
2 napja azért megmérem másfél órákra és nem annyira szörnyű a helyzet, mint hittem:)

Szia Niki!

A diab kezelése egy folyamat, ne akarj azonnal tökéletes eredményeket elérni, mert az csak csalódásokhoz vezet. Még nagyon az elején vagytok, annakidején nekem azt mondták a kórházi beállítás után, hogy az elején már az is jó eredménynek számít ha otthon sikerül 10 alatt tartani a vércukorértéket étkezés után (otthon mások a körülmények, mint a kórházban, meg kell szokni a diétát, kialakítani a napirendet stb.)

Üdv: Misi

nagytniki

Új tag
Szia Niki!

A diab kezelése egy folyamat, ne akarj azonnal tökéletes eredményeket elérni, mert az csak csalódásokhoz vezet. Még nagyon az elején vagytok, annakidején nekem azt mondták a kórházi beállítás után, hogy az elején már az is jó eredménynek számít ha otthon sikerül 10 alatt tartani a vércukorértéket étkezés után (otthon mások a körülmények, mint a kórházban, meg kell szokni a diétát, kialakítani a napirendet stb.)

Üdv: Misi

tudom, hogy folymat, de délután 5-re mindig 10 felett van, van, hogy 15 körüli...:(
Reggel 3E Humulin M3-at kap, este 1,5E-t ugyanebből. A reggeli inzulin már nem hat késő délutánra, ,így uzsit csak ritkán, akkor is keveset kap...

dg

Őstag
tudom, hogy folymat, de délután 5-re mindig 10 felett van, van, hogy 15 körüli...:(
Reggel 3E Humulin M3-at kap, este 1,5E-t ugyanebből. A reggeli inzulin már nem hat késő délutánra, ,így uzsit csak ritkán, akkor is keveset kap...

Hát, ha szisztematikusan, ugyanabban az időben és ugyanazok a problémák jelentkeznek, akkor egyértelműen változtatni kell a terápián: biztosan emelni kell az inzulinadagon, DE HOGY MENNYIT? AZT AZ ORVOSSAL BESZÉLD MEG!

Úgy veszem ki szavaidból, hogy igényelné is a gyermeked az uzsonnát (még szép -- az enyémek egyfolytában enni akarnak..)

Egyértelműen hozd az orvosotok tudtára, hogy kevesebbet eszik a gyermeked, mint amennyit szeretne, mert magasak a cukrok, úgyhogy adjon útmutatást, mennyi inzulint emeljetek a délelőtti adagon? (mert egyelőre a délelőttit említed részletesebben -- éjjel mi a helyzet?)

Egyébként, az össznapi inzulinmennyiség álatlában (DE EZ NEM MINENKIRE IGAZ!) úgy oszlik meg keverék inzulinok esetében, hogy délelőtt kétharmad, délután egyharmad kell. Nálunk a délelőtt, az egész napközbeni szakaszban ennél még magasabb a lányom inzulinigénye, három és fél - négyszeresét igényli a délelőtt az esti adaghoz viszonyítva. Ki kell tapasztalnotok, az már biztos -- elmondásod alapján, hogy a délelőtti inzulinadag elégtelen.

nagytniki

Új tag
Hát, ha szisztematikusan, ugyanabban az időben és ugyanazok a problémák jelentkeznek, akkor egyértelműen változtatni kell a terápián: biztosan emelni kell az inzulinadagon, DE HOGY MENNYIT? AZT AZ ORVOSSAL BESZÉLD MEG!

Úgy veszem ki szavaidból, hogy igényelné is a gyermeked az uzsonnát (még szép -- az enyémek egyfolytában enni akarnak..)

Egyértelműen hozd az orvosotok tudtára, hogy kevesebbet eszik a gyermeked, mint amennyit szeretne, mert magasak a cukrok, úgyhogy adjon útmutatást, mennyi inzulint emeljetek a délelőtti adagon? (mert egyelőre a délelőttit említed részletesebben -- éjjel mi a helyzet?)

Egyébként, az össznapi inzulinmennyiség álatlában (DE EZ NEM MINENKIRE IGAZ!) úgy oszlik meg keverék inzulinok esetében, hogy délelőtt kétharmad, délután egyharmad kell. Nálunk a délelőtt, az egész napközbeni szakaszban ennél még magasabb a lányom inzulinigénye, három és fél - négyszeresét igényli a délelőtt az esti adaghoz viszonyítva. Ki kell tapasztalnotok, az már biztos -- elmondásod alapján, hogy a délelőtti inzulinadag elégtelen.

Köszi Neked is a gyors reakciót! :)
Az a helyzet, hogy a délelőtt többnyire példás: mindkét tízórait (első abonett lekvárral, vagy ilyesmi, a második az mindig gyümi-orvosi utasításra) megkaphatja, és ebédre (pont délre) már így is leesik a cukra 3-4 körülire. Ha emelünk a reggeli adagon, akkor emelni kell a délelőtti kaját is nem? De már ismét jó husiban van a drágám, szóval felhízlalni sem akarom. Egyébként bármikor és bármit képes megenni, az étvággyal nincs baj.
Az éjszaka...ha van pótvacsi (10 alatt kapja), akkor nincs gáz, ha nincs, akkor persze jön a hypo. Persze nem várjuk meg, hogy hípozzon, kap tejcsit, de ugye az meg változó, mit eredményez: vagy ismét leesik neki hamar, vagy reggel tizen értékkel ébred tőle...
Ezek tudatában mi a véleményed?

dg

Őstag
Igen, ha a délelőtti értékek normál/alacsony tartományban vannak, akkor az emelés után egyértelműen magasabb ch bevitel kell délelőttre.
Viszont a magas délutáni értékek délelőtti hypo, vagy éjjeli hypo következményei is lehetnek. (ugye azt olvashatjuk, hogy a somogyi effektus 48 órán keresztül is éreztetheti hatását...)
Tehát, ha a délelőtt elfogyasztott ételmennyiség jó (nem akar többet enni a kisgyermeked), akkor tényleg nem valószínű, hogy emelne az orvosotok az adagon. Esetleg teljesen ki kellene küszöbölni az alacsony értékeket (nem könnyű, tudom jól), és úgy megnézni, mi lesz. VAGY (???) gyoshatású inzulinnal kell pótolni arra az időszakra, amikor magasak a cukik, de ezt kötve hiszem, hogy javasolná az orvos, és jól is teszi -- egyelőre, míg az okok kérdésesek.
Lehetőség még, hogy korábbra hozzátok a délutáni adag beadását, de ebben az esetben is az egész napot újra kell gondolni minden szempontból.
Pótvacsira a tej, önmagában, nem a legjobb megoldás. Legyen benne olyasmi is, aminek elhúzódóbb a felszívódási ideje (keksz például -- legalább fele-fele arányban, de talán még jobb, ha csak ilyesmi, tejet meg máskor igyon)
A reggeli magas cukrok is: vagy a tejtől vannak, de még inkább azt hiszem, hogy nem. Rejtett vagy nem rejtett hypo miatt, vagy ha tutira nincs ilyen, akkor nem ér ki az inzulin hatása addig.
Ha ugyanis, somogyi effektus nélkül, az este elfogyasztott tejtől lenne reggel 15 a cuki, akkor kb azt kell feltételezni, hogy a tejtől 20-25 lett a cukra, ami szépen lassan, mivel az inzulin hat, lejjebb megy reggelre, ami még mindig magas. Egy pár napig az éjszakákat is szorosan végig kellene ellenrőzni, bármily fárasztó, mert adatok híján nem lehet jó döntést hozni, csak elég nagy szerencsével.

dg

Őstag
Még az gondolkodtatott el, hogy írod, a délelőtt folyamán normál/alacsony értékek vannak, délutánra magasak lesznek, de később ismét rendeződik. Az a kérdésem, hogy mindezt csak a délelőtti inzulin hatására? Mert ha igen, akkor az is látszik, hogy a délelőtt beadott inzulinnak mégis van hatása délután is, hisz a magas értékeket lentebb viszi. S ha így van, akkor az is lehet, hogy az ebéd mennyiségével van a gond: túl sok.
Látatlanban semmi nem mondható meg, direkt tanácsokat még véletlenül sem akarok adni, legyenek ezek inkább gondolatébresztő mondatok: sok minden állhat e mögött, de kibogozni csak ti tudjátok, azonban úgy gondolom, biztosan meglesz a megoldás!

dg

Őstag
Az a helyzet, hogy a délelőtt többnyire példás: mindkét tízórait (első abonett lekvárral, vagy ilyesmi, a második az mindig gyümi-orvosi utasításra) megkaphatja, és ebédre (pont délre) már így is leesik a cukra 3-4 körülire.

Ha a megelőzőleg elfogyasztott gyümölcstől leesik délre a cucó, akkor talán a gyümölcs mellé szintén jöhetne valami szilárdabb -- pl keksz (ismét csak :) )

nagytniki

Új tag
Pótvacsira a tej, önmagában, nem a legjobb megoldás. Legyen benne olyasmi is, aminek elhúzódóbb a felszívódási ideje (keksz például -- legalább fele-fele arányban, de talán még jobb, ha csak ilyesmi, tejet meg máskor igyon).
Ja, félreérthető voltam:) Pótvacsira nem kap tejet, akkor lassan felszívódó szénhidrátot kap, tej csak éjszakai hypo esetén van.
Délelőtt a gyümi mellé már adok néhány napja 1-1 korpovit kekszet is.
Egyébként most mértem 5-kor és láss csodát: 7,4 volt!! Fantasztikus!

Éjszaka mérem neki ált. 12-kor és/vagy 3-kor. De úgy gondolod, ennél gyakrabban kéne? Gyakran fent vagyok, nem lesz megterhelő, van egy 7 hetes bébink is, ő is gondoskodik az éberségemről:D

gjutka

Új tag
Kedves Édesanyák és Édesapák!

Új lehetőség!!! Több, mint 10 éve sikeresen működő, fővárosi, alapítványi fenntartású általános iskola és gimnázium szeptembertől minden évfolyamára vár diabéteszes gyermekeket integrált osztályaiba. Bővebb információ: a [email protected] e-mail elérhetőségen.
Várjuk érdeklődő soraikat!

umbra08

Aktív tag
Bárányhimlő

Sziasztok,

Kisfiam (14 hós) bárányhimlő gyanús. 1-2 hólyag megjelent rajta (nem szúnyog), félek, hogy bárányhimlős lesz.

Kérdezném az édesanyáktól (akinek már van tapasztalata), hogy egy cukorbeteg bárányhimlős kisgyermek betegségének lefolyása mennyivel másabb, mint annak, aki nem cukorbeteg. Mire figyeljek oda, hogy tudom segíteni, hogy gyorsan átvészelje a betegséget és könnyebb legyen neki?
(azért még reménykedem, hogy nem az!!)
Hogyan alakul ilyenkor a cuki?
(Az elmúlt héten borzasztó cukikat produkáltunk pl. 16,6 , ilyen csak a diab kiderülésekor volt. 2-3 napja "jók" az értékek.)

Köszi előre is!
umbra

g_andi

Tag
Szia!
Az 5 éves diabos kislányom is a napokba lett bárányhimlős.A cukrai szinte az egekbe vannak.Gyakori a 10 feletti érték és 19.0 is előfordult egyszer.Minden nap lázas, és 3-4 szer kell lázcsillapítót adnom neki.Elötte már kezdett beállni a cukija, de ez a betegség teljesen felborította neki.Remélem megússzátok a bárányhimlőt, de ha hólyagosak lesznek a kiütései az már annak a jele.Andika kapott Fenisztil cseppet és mentholos hintőpórt és csak 1-2 napig viszketett neki szerencsére.A kisebbik lányomon is láttam kiütéseket/18 hós/, de az másnapra elmúlt és valószínüleg a melegtől lehetett.Persze mondták, hogy 2 héten belül nála is számítani lehet, hogy kijön rajta. Jó lenne már túl lenni ezeken.
Kivánok minden jót nektek! Sziasztok!

poe

Őstag
A lázas állapot rendszerint megnöveli az inzulinigényt. Szerintem egyeztessetek a diabetológusotokkal és emeljetek az inzulinadagokon erre az időszakra...

dg

Őstag
Sziasztok,

Kisfiam (14 hós) bárányhimlő gyanús. 1-2 hólyag megjelent rajta (nem szúnyog), félek, hogy bárányhimlős lesz.

Kérdezném az édesanyáktól (akinek már van tapasztalata), hogy egy cukorbeteg bárányhimlős kisgyermek betegségének lefolyása mennyivel másabb, mint annak, aki nem cukorbeteg. Mire figyeljek oda, hogy tudom segíteni, hogy gyorsan átvészelje a betegséget és könnyebb legyen neki?
(azért még reménykedem, hogy nem az!!)
Hogyan alakul ilyenkor a cuki?
(Az elmúlt héten borzasztó cukikat produkáltunk pl. 16,6 , ilyen csak a diab kiderülésekor volt. 2-3 napja "jók" az értékek.)

Köszi előre is!
umbra

Mi is túl vagyunk a himlőn.
Maga a betegség lefolyása pont olyan, mint bárki másnál: ha súlyos, ha nem, az nem a diabétesztől van.
A láz alatt megnövekedhet az inzulinigény, de én már mindenfélét tapasztaltam magunkon: a kívülről enyhének tűnő megfázástól az egekben lévő cukitól, a súlyosnak látszó betegség jó cukrokkal -- minden együttállás volt már.
Ahogy Poe mondta: kérdezd meg majd a dokitokat, kell-e emelni és mennyit!

Oldal tetejére