Cukorbeteg gyermek

umbra08

Aktív tag
Én hipora almalevet szoktam adni (50 ml-t). Míg csak pár hónapos volt, addig a Hipp-es baby almalevet adtam, de mostanság már a sima bolti (pl. Sio). Almalé, aztán valami kajcsi.
Ha 3-as számmal kezdődik a hipo, vagy inkább 3,5-4,0 között van, akkor még nem nagyon kap almalevet, csak eszik valamit.
Ha kettessel kezdődik a hipo, természetesen azonnal almalé.

Nálunk a legdurvább hipo 1,8 volt, de sajnos a 2,0-3,0 közötti elő szokott fordulni. Ez sajnos akkor van, ha nagyot alszik (mondjuk du.), vagy ugye "túllövöm" a bólust ("Mert akkor most merészek leszünk, nehogy elszálljon a cuki!"), de volt már éjjel is. Itt a túllövöm 0,1-0,2 bólus egységet jelent és hát valljuk be, ez marha nagy odafigyelést és agyalást jelent, azért is vagyok én agyilag ki sokszor.

Mostanában az a gond, hogy nem ébred fel hipora.
Míg kisebb volt, felsírt éjszaka, de manapság már nem. Úgyhogy, ha hipozik esetleg éjjel vagy hajnalban az mindig meglepi és akkor elkeseredek, mi van, ha épp most nem mérem meg neki.

somcsika

Aktív tag
Én hipora almalevet szoktam adni (50 ml-t). Míg csak pár hónapos volt, addig a Hipp-es baby almalevet adtam, de mostanság már a sima bolti (pl. Sio). Almalé, aztán valami kajcsi.
Ha 3-as számmal kezdődik a hipo, vagy inkább 3,5-4,0 között van, akkor még nem nagyon kap almalevet, csak eszik valamit.
Ha kettessel kezdődik a hipo, természetesen azonnal almalé.

Nálunk a legdurvább hipo 1,8 volt, de sajnos a 2,0-3,0 közötti elő szokott fordulni. Ez sajnos akkor van, ha nagyot alszik (mondjuk du.), vagy ugye "túllövöm" a bólust ("Mert akkor most merészek leszünk, nehogy elszálljon a cuki!"), de volt már éjjel is. Itt a túllövöm 0,1-0,2 bólus egységet jelent és hát valljuk be, ez marha nagy odafigyelést és agyalást jelent, azért is vagyok én agyilag ki sokszor.

Mostanában az a gond, hogy nem ébred fel hipora.
Míg kisebb volt, felsírt éjszaka, de manapság már nem. Úgyhogy, ha hipozik esetleg éjjel vagy hajnalban az mindig meglepi és akkor elkeseredek, mi van, ha épp most nem mérem meg neki.

Alvás közben észelt vagy mért hyponál nagyon jó dolog (szerintem) ha mézet adsz neki. Nekem egy ismerősöm ajánlotta, hogy nyomjak a mutatóujjamra valamennyit és a szájába nyúlva a nyálkahártyáján körbe kenem. A méz képes a nyálkahártyáról is felszívódni nagyon hamar és viszonylag jól is megtarja a vércukrot, mindammellett pedig nagyon sok vitamin és ásványi anyag van benne, valamint természetes antibiotum is. Így nem kell felébreszteni, hogy egyen vagy igyon.
Én egyszer próbáltam, igaz nem hyponál, hanem inkább megelőzés céljából, mert volt egy tartós hányingerre és nem nagyon tudott enni ő is elaludt a hányiner csillapítótól és nem akartam felébreszteni.

dg

Őstag
Alvás közben észelt vagy mért hyponál nagyon jó dolog (szerintem) ha mézet adsz neki. Nekem egy ismerősöm ajánlotta, hogy nyomjak a mutatóujjamra valamennyit és a szájába nyúlva a nyálkahártyáján körbe kenem. A méz képes a nyálkahártyáról is felszívódni nagyon hamar és viszonylag jól is megtarja a vércukrot, mindammellett pedig nagyon sok vitamin és ásványi anyag van benne, valamint természetes antibiotum is. Így nem kell felébreszteni, hogy egyen vagy igyon.
Én egyszer próbáltam, igaz nem hyponál, hanem inkább megelőzés céljából, mert volt egy tartós hányingerre és nem nagyon tudott enni ő is elaludt a hányiner csillapítótól és nem akartam felébreszteni.

És ennyi méztől valóban rendeződött (az alvás további részére is?)a hypo? Mert nekem kevésnek tűnik az a mennyiség, ami így a szervezetbe juttatható.

umbra08

Aktív tag

Köszi Zsuzsi a tippet!
1 éves kora előtt ugye nem adhattam neki mézet, de már betöltötte a 15 hónapot így már adhatnék. Most még simán megitatom álmában cumisüvegből, észre veszi a szájánál a cumisüveget, vagy szépen a szájába teszem, már be is kapja :) és issza-issza. Korábban tápszerrel kezeltem a hipot éjjel, de mostanság almalével, mert a tápszer megdobja neki (ahogy az anyatej is tette) és aztán 3-4 óra múlva beesik. Az almalé tartósabbnak bizonyul cuki szemponjából, azaz nem esik be neki később.
Régebben, amikor felsírt hipónál (és fel is kelt), akkor adtam neki tápszer után egy kis kiflit vagy zsömlét (+ bólus) és akkor úgy sem esett be neki reggelre. Persze ehhez ki kellett anno tapasztalni ilyen esetekre a bólust.

Jó, hogy mondtad ezt a méz dolgot, mert mostanában gondolkodtam azon, mi legyen majd ilyen esetekben éjjel, mert lassan szeretném leszoktatni a cumisüvegről. Ha már átáll pohárra, akkor ugye pohárból csak felülve, félig felébredve tud ülni. Ezért is volt eddig praktikus a cumisüveg. Azért 18 évese vicces lenne, ha anyuka éjjel cumisüvegből itatja a fiát hipo esetén.... :)

somcsika

Aktív tag
Jó, hogy mondtad ezt a méz dolgot, mert mostanában gondolkodtam azon, mi legyen majd ilyen esetekben éjjel, mert lassan szeretném leszoktatni a cumisüvegről. Ha már átáll pohárra, akkor ugye pohárból csak felülve, félig felébredve tud ülni. Ezért is volt eddig praktikus a cumisüveg. Azért 18 évese vicces lenne, ha anyuka éjjel cumisüvegből itatja a fiát hipo esetén.... :)

Hát az a tényleg vicces lenne, szerintem akkor már más fogja a szerepedet átvenni.:rohog::rohog:
Már ha érted mire gondolok;)

somcsika

Aktív tag
És ennyi méztől valóban rendeződött (az alvás további részére is?)a hypo? Mert nekem kevésnek tűnik az a mennyiség, ami így a szervezetbe juttatható.

Akár úgyis lehet, hogy belenyúlsz újjal az üvegbe és ami rajta marad az ujjadon. Az azért nem olyan kevés.
Umbrának nem akartam így irni, mert hát nekik még kevés is elég ahhoz, hogy rendeződjön a cukra Tökmagnak.
Nagyobb gyerekeknél evidens, hogy több kell. Ez is mint annyi minden más ebben a betegségben próba csereszenye, ki kell tapasztalni.
Korábban valamelyik topicban már irtunk erről a mézes dologról, csak nem emlékszem, hogy melyikben.

umbra08

Aktív tag
Hát az a tényleg vicces lenne, szerintem akkor már más fogja a szerepedet átvenni.:rohog::rohog:
Már ha érted mire gondolok;)

Majd úgy csinálom mint a régi időkben, hogy a MAMA ott feküdt a fiatalok ágya végénél és aztán csapott, ha valamelyikük megmozdult! :rohog:
Csak én a cumisüveget tukmálom nekik.

Ez bizony így volt, mesélte egy idős bácsi, aztán meg korán reggel siettek ki a kukoricásba "dolgozni" ! :rohog: :rohog:

nagytniki

Új tag
Sziasztok!
Napok óta csak olvasgatlak benneteket, most van időm reagálni is:
tök jó, hogy van ez a fórum, ugyanis azt gondoltam, hogy Janó (22 hónapos kisfiam, 4 hónapja diabos)sosem ehet már Túró Rudit és társait. DE nagy kő esett le a szívemről, hogy van rá esélye! Ő nem pumpás, szurkálnom kell. Így is beleférhet neki mondjuk egy tízórai keretébe?

Umbra!
Én is most szoktattam le a cumisüvegezésről. Nappal már régóta pohárból ivott, de éjjel üvegből. Ő egyébként is nagy ivós, felkel éjjel inni, így vettem neki a DM-ben kinyitható tetejű csőrös poharat, ami nem folyik, csak ha szívja. Ha hipózik, akkor tejet adok, és azt a tejes Aventos cumisüvegében kapja..még.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
tök jó, hogy van ez a fórum, ugyanis azt gondoltam, hogy Janó (22 hónapos kisfiam, 4 hónapja diabos)sosem ehet már Túró Rudit és társait. DE nagy kő esett le a szívemről, hogy van rá esélye! Ő nem pumpás, szurkálnom kell. Így is beleférhet neki mondjuk egy tízórai keretébe?
Bizony hogy megeheti, és akkor még nem is gondoltál a Mikulásra és a karácsonyra. Nincs tiltólistán sem a mikulás csoki, sem a szaloncukor. Módjával, mint mindent. A csoki és szaloncukor egy részét kiválthatod gyümölccsel, pl alma. Mert hát tudjuk, a gyerkőcök piszok mennyiséget magukba lennének képesek nyomni édességből és csokiból. Ők még nem tudják, és nem értik, mit jelent a mértékletesség. Úgy kell irányítani (ha nem hipo rendezéséről van szó), hogy az édesség az csak egy kis kiegészítés legyen, igazi csemege. De a mindennapokba is be lehet illeszteni, hogy amikor valami ünnep okán kap, akkor ne akarja az egész dobozzal, zacsival felfalni, mert akkor a kiadagolás számára kínzó megvonást jelent.

kitta75

Új tag
Csatlakoznék Nagytniki kérdéséhez. Szandi is szúrja magát ,nem pumpás. Aki pumpás az pl. rudievéskor ad hozzá inzulint ? Ti tizóraikor és uzsikor is adtok a pumpával egységet ? ,mert mi csak a főétkezésekre adunk szurit,és igy a tizórai és az uzsi nagyon ki van számolva.

dg

Őstag
Sziasztok!

Umbra!
Én is most szoktattam le a cumisüvegezésről. Nappal már régóta pohárból ivott, de éjjel üvegből. Ő egyébként is nagy ivós, felkel éjjel inni, így vettem neki a DM-ben kinyitható tetejű csőrös poharat, ami nem folyik, csak ha szívja. Ha hipózik, akkor tejet adok, és azt a tejes Aventos cumisüvegében kapja..még.

Mi is penesek vagyunk és nem tervezem a váltást. :p Igen, elvileg minden-minden fogyasztható, a helyes mértéket és a jó időzítést kell személyre szabottan kikísérletezni, mert ami egyikünknek beválik, az a másikunknak nem biztos.
Mikor a diab elején voltunk, sok téves információm karöltve az információhiánnyal bennem is azt eredményezte, hogy csupa lemondásként értékeltem a diabéteszt. Hitetlenkedve fogadtam a kezelőorvosunk alaptéziseit, amik közül az egyik hangsúlyos épp a fenti "minden ehető" az egyik. Óvatos próbálkozásokat tettem, lépésről-lépésre, s valóban azt tapasztaltam, hogy már nincs is olyan étel, amit azért nem eszünk, mert van diabos a családban -- más szavakkal: mindent eszünk amit diab nélkül is ennénk! Alig néhány kiszemeltről derült ki, hogy valóban jobb, ha hanyagoljuk. Idővel, odafigyeléssel biztosan nektek is sikerül kitapasztalni azokat a fortélyokat, amikkel lehetővé válik mindaz, amiről most azt hiszitek, le kell mondanotok! :)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mikor a diab elején voltunk, sok téves információm karöltve az információhiánnyal bennem is azt eredményezte, hogy csupa lemondásként értékeltem a diabéteszt. :)
Pontosan ugyanezt éltem meg. Igaz ez nem túró rudi, de évekig mást sem lehetett hallani, olvasni, hogy száraz hüvelyest nem szabad enni (téves információ), mert órákra az egekbe emeli a cukrot. Aztán kiderült, hogy pont ezek az élelmi anyagok sokkal jobban tolerálhatók, mint a tészta, rizs, krumpli. A vöröslencse és a vörös vesebab jóformán inzulin nélkül ehető. Az ok, hiába a közepes-magas CH, nagyon alacsony GI miatt alig emeli a cukrot.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Csatlakoznék Nagytniki kérdéséhez. Szandi is szúrja magát ,nem pumpás. Aki pumpás az pl. rudievéskor ad hozzá inzulint ? Ti tizóraikor és uzsikor is adtok a pumpával egységet ? ,mert mi csak a főétkezésekre adunk szurit,és igy a tizórai és az uzsi nagyon ki van számolva.

Attól függ, milyen gyorsinzulint adtok! Az extra gyors inzulinnál simán, tökmindegy szinte mikor akar enni, lehet rá adni plusz egységeket (én azt szoktam javasolni, hogy azért teljen el 2-3óra az előző étkezés-inzulin beadás után, de nem muszáj megvárni, de minden szempontból így könnyebb lesz lekezelni a plusz Chkat). A nem extra gyorsaknál, Actrapid, Humulin valami (nem jut eszembe, melyik, talán a Humulin R :)), theát ahol beadod az inzulint és várni kell kicsit, majd eszik és utána kb 3 óra múlva megint eszik anélkül, hogy beadnál plusz egységeket, na ezeknél az inzulinoknál ez nem ilyen egyszerű. Én gyerekkoromban ilyenen voltam és ezzel nem lehet csak úgy beszúrni plusz egységeket se korrigáláshoz (magas cukorhoz) se plusz CHkhoz. Mert összecsúsznak a hatások és nagy galiba lesz. Beadsz egy túró rudihoz, amit mondjuk a tízórai után rögtön meg akar enni a gyerek, plusz 2 egységet (mondtam valamit...), de az a 2 egység 3 óra múlva is hatni fog újra, mert megint kicsúcsosodik a hatása és pont ebédre okoz galibát, mert ebédhez kevesebbet kell akkor beadni, nade akkor az uzsonnánál nem lesz annyi inzulin már a gyerekben, ezért kevesebbet kell uzsizni és ezért estig folyamatosan mérni kell és figyelni. Ez így szerintem nem jó és általában nehéz is kordában tartani a cukit. Tehát, ha nem extra gyors inzulint használtok (azaz nem Humalog, Novorapid, Apidra), akkor ez így nem megy, hogy rászúrsz picit egy rudihoz.
Én gyerekkoromban (akkor is rudin élt mindenki ugye :)) egyszerűen belekalkuláltam a tízóraihoz vagy uzsihoz, de legjobban ebéd vagy vacsi után szerettem enni, tehát a főétkezésekhez kalkuláltam bele.

Én azt gondolom, hogy mindenekelőtt, mielőtt elkezdtek túrót rudit adni egy gyereknek, aki nem extra gyors inzulint kap, meg kell tanulni a változatos CH-s étkezések követését. Tehát első körben az ebédet, reggelit, vacsit kellene változtatni és ahhoz mértem adagolni az inzulinokat, így ki tudjátok tapastzalni, hogy a változott pl reggeli inzulin adagjához hogyan adjátok a tízórait. Ha nem akartok változtatni (akkor rászúrni se akarjatok, mert az sokkal keményebb), akkor számoljátok bele akármelyik étkezésébe a túró rudit!

linus

Tag

Mi pl uzsira szoktuk enni. Ha a tökéletes kategóriában van a cukra nem adok hozzá bólust, mert mire eljutunk a vacsiig, akkor beesne. Ez igazolta magát párszor, és most uzsihoz nincs bólus. De ha tejszeletet, pinguit vagy pudingot eszik akkor se kell hozzá. Igaz, vacsiig ezzel nem bírja, és akkor kap plusz bólust ha pl fagyit eszik.
Mikor penesek voltunk, nem ment a plusz étkezés beszúrása. Mi akkor napi 2x mix és ebédnél ha a cukor indokolta akkor kapott pluszba. Viszont akkor is jó volt a cukra ha ezeket uzsira ette.

umbra08

Aktív tag

Mi eddig 2x ettünk még csak Túró Rudit.
Egyszer uzsira, másik alkalommal vacsi után. Nekünk kellett adni bólust, különben az egekbe szökött volna a cukija. Első alkalommal felment neki, mert kevés bólust adtunk. Nálunk dob a Rudi.

dg

Őstag
Tényleg, Grácia, pont gondoltam Rátok, hogy vajon még mindig napi kétszer kap kevert inzulint Hanna, vagy áttértetek másra?

Igen, még napi kétszer kevert inzulin. Összességében véve továbbra is jól működik, bár kétségtelen, hogy voltak olyan periódusok, amikor fel volt adva a lecke!

poe

Őstag
Fentiekről jut eszembe...
Fontos lenne, hogy aki tanácsot ad, vagy kér, pontosan jelezze, hogy milyen inzulinterápiáról van szó. Nem kéne ilyen jellegű félreértésekbe belefutni... :dr_31:

zsuzsa

Új tag
Felbuzdúlva az írásotokon, vettem ma Tibusnak egy tejszeletet, nem mertem rögtön kinder pinguit az csokibevonatú magasabb a szh tartalma, ebben 10 alatti szh van, tehát ha jó a cukra holnap tízóraira megkapja, aztán jöjjönn aminek jönnie kell.
Ma 92 vel ebédelt fél egységgel többet indítottam, mint szoktam, és fél négykor uzsi időben 22 volt a cukra, szerintem a vihar, meg a gront, legalábbis más okát nem találtam, egy egységgel másfél óra alatt lement 11 re és tudott vacsorázni

Oldal tetejére