Cukorbeteg gyermek

zsuzsa

Új tag
Én is ezekre a dolgokra gondoltam, csak nem mondtam ki, mert ennyire pontosan nem ismerem, de hallom tőletek hogy mennyire többet kaptok a cégtől támogatást, és figyelmet, és mennyire számít a véleményetekés ti magatok cukorbetegek a cégnek. Én ezt nem érzem, de magával a pumpával semmi gondunk, hálásak vagyunk hogy van, és lehetőségünk nyílt viselni, és nagyon jó dolog. A többi csak plusz, de nem elhanyagolható.
 

zsuzsa

Új tag
Bocsánat ezt Kata hozzászólásához írtam. nagy77 köszönöm a válaszod, nálunk egyikünk sem cukorbeteg, a kisfiam viszont az lett, a családban még időskori sem volt, és a tesó kérdésében tudakolózom mindíg mikor ilyen génvizsgálatokról hallok.
 

gretta

Új tag
A TRIGR vizsgálatot a köldökzsinór vérből végzik el a fő géneket nézik (mindet képtelenség lenne) így azért nem 100%-os az eredmény. A neten rá tudsz keresni. Amit a kisfiúk miatt érdemes tudni, hogy apáról örökölhető nagyobb %-ban, tehát a jövőben a csodás új vizsgálatokat mindenképp érdemes elvégeztetni, ha gyermekük születik!

Bocsánat ezt Kata hozzászólásához írtam. nagy77 köszönöm a válaszod, nálunk egyikünk sem cukorbeteg, a kisfiam viszont az lett, a családban még időskori sem volt, és a tesó kérdésében tudakolózom mindíg mikor ilyen génvizsgálatokról hallok.

a mi családunkban sem volt senki sem cukros, én mégis az lettem.... Amikor a kislányunk megszületett én is gondolkodtam azon, hogy jó lenne olyan gen.vizsgálat amivel kiderítsük, hogy hajlamos-e ő is a cukorbetegségre. Akkor fel is vettem a kapcsolatot egy illetékessel, de ő azt mondta,hogy szte fölösleges iylenfajta vizsgálatokat végezni, mert van ugye egy pár dolog amit megvizsgálnak és kizárják a cukorbetegségre való hajlamot , de emelett még lehet egy sor más olyan tényező is amitől még függhet a cukorbetegség kialakulása( mindenre kiterjedő vizsgálatot képtelenség lenne csinálni) Szóval egy a lényeg: nem tudják 100%ra mondani, hogy van-e hajlam vagy sincs. Ezért nincs értelme. akkor meg minek kidobni a pénzt???!!
Tervezitek a tesót????
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én is ezekre a dolgokra gondoltam, csak nem mondtam ki, mert ennyire pontosan nem ismerem, de hallom tőletek hogy mennyire többet kaptok a cégtől támogatást, és figyelmet, és mennyire számít a véleményetekés ti magatok cukorbetegek a cégnek. Én ezt nem érzem, de magával a pumpával semmi gondunk, hálásak vagyunk hogy van, és lehetőségünk nyílt viselni, és nagyon jó dolog. A többi csak plusz, de nem elhanyagolható.

Igen Zsuzsa, nagyon jól látod, a biztonság és megbízhatóság a legfontosabb, a többi az csak "kozmetika".
Tibike ha már nagyfiú lesz, akkor ő majd el tudja dönteni, hogy a pumpák közötti különlegességek közül neki melyik lesz szimpatikusabb.
 

zsuzsa

Új tag
Én is érdeklődtem egy genetikai centrumnál, ahol a legmegbízhatóbb fórrásból kaptam infórmációt, és sajnos nekünk is hasonlóakat mondtak, hogy meg tudnak nézni dolgokat, hogy melyikünknél milyen % ban vannak meg a hajlamosító gének, tényezők, de azt ne várjam hogy bárki is azt fogja nekem mondani, hogy anyuka a második gyermeke egészségesen fog születni, és úgy is fogja leélni az életét, pláne a mai világban, amikor sajnos már annak is örülni kell ha egészségesen születik. Rengeteg probléma van manapság, és nem csak ez, sokkal súlyosabbak is. Tervezni már régóta tervezgettük a tesót, de lehet hogy megmarad vágyként a dolog, nem vagyunk még felkészülve rá, jelenleg egy náthát is rosszúl viselek pluszban, mikor felborítja a cukrát. Tudom hogy már nem bírkóznánk meg vele ha a második babánknak is valamilyen problémája lenne. ill. muszály lenne megbírkózni vele. Nincs elvetve a dolog, de most fontos, hogy Tibikémnek végre ovit találltam, én is dolgozom, és kezdünk visszarázódni a régi életünkbe. Aztán ki tudja mit hoz a jövő.
 

ildikó

Új tag
Genetikai vizsgálat nálunk is készült, csak még mindig nincs kész. VAgyis mikor Péter diabos lett, akkor kiküldték a vérét, ez már lassan 3 éve.
A Roche pumpa tud bázisban 0,05-tel működni? Mert a Medtronicos tud, és nekünk éjjel ezzel megy. Egy gondom van a Medtronic-sal, hogy elsőre nem sikerül úgy kiállítani a számlát, ahogy szeretném, visszaküldöm, és egy hónapig semmi. De amúgy a szereléket gyorsan küldik, más gondom meg szerencsére nem volt. Rosche még miben segít?
 

ildikó

Új tag
Zsuzsa!

Mi próbáltuk a bólus varázslót és nálunk azért nem vált be, mert számol inzulin aktív idejével, ami min. 2 óra. Na, a 0,1 egységnek szerintem nincs aktív ideje, és ha 2 órán belül eszik ismét, akkor ezt már leszámolja. Így nekünk nem jött be. De most volt nálunk egy felnőtt, ő csak ezt használja, gyönyörűek a cukrai, van amikor azt hiszi, hogy blődséget javasol, de aztán mégis jó lesz. Az a lényeg, hogy az alap beállítások jók legyenek. Nekünk a gondozáson lőtték be. A távirányítót rendszeresen használjuk, tök jó. Monitor is volt a gyereken háromszor, én nagyon szerettem, igaz, hogy mérni kell mellette, és azt bevinni a gépbe, hogy minél pontosabb legyen, de sokkal jobban mutatja a folyamatot, mert asszem 3 percenként mér. Nagyon klassz, hogy be lehet állítani riasztásra, így aludhattam, és ha már 5 volt a cukra, riasztott, akkor volt olyan 3-3,5 a mérővel. Mert a szenzor szöveti cukrot néz, és az eltér a kapilláris vértől!!!!! Csak a gyerek nem szerette, hogy van rajta mégegy "bigyó" (csimbóknak hívja), meg nagyon fájt a berakása, tök nagy tű van hozzá. Állítólag a németeknél ingyen kapnap valamennyi szenzort!!!!!
 

zsuzsa

Új tag
Mi még se a távirányítót se a varázslót nem használltuk, valahogy nem éreztük szükségét, az alapfunkciók beállítások jól működnek, szenzorra nem volt szükség, mert viszonylag jól belőtték már az elején az értékeket, bár kilengés, és borulás mindíg van pár napig, aztán rendeződik. Lehet hogy a varázsló is jól működne, majd elmerülök benne, nem ismerem még. Nekem a pumpával semmi bajom, nekünk pont a szerelék rendelés körűl vannak mindíg problémák, nem küldik, telefonálok, emailt írok, aztán nem azt küldik, amit kértem, stb... a számlázás ok volt nekünk eddig, úgy látszik ezeken a területeken vannak hiányosságaik. Azt a genetikai vizsgálatot csinállták a kh. ban nálunk is amiről írtál, azóta is várnánk az eredményt, de már nem is hiszem hogy megcsinállták, nem az lenne az első amiben kábítottak, ott ahol nekünk levették.
 

Zsu77

Új tag
Szia!Én ugyancsak az előbb lettem tag és még azt sem tudom,hogy jó helyre gépelek-e,mert még nem voltam sehol fórumtag.Az állandó reggeli 7 annak aki nem beteg,nagyon komoly dolog,hiszen az egészséges tartomány 4,5-6,0 között van.Én is az OGTT mellett döntenék,de meg kell gondold,mert én voltam a múlt nyáron és 2 órán keresztül szúrtak fél óránként nem tudom hány gramm cuki megivása össz munícióval.Kemény pálya volt,pedig igencsak felnőtt vagyok jó pár éve,főleg amikor beszúrták a tűt és úgy keresték a vénám a 3.-nál.Ezt gyerekkel nem lehet végigcsinálni.Én aznap reggel 5x sóhajtoztam a softclixem után,ez tuti.Végülis egy 1-est nem lehet kivédeni.Csak jót kívánok,hogy ne legyen baj,de ha nem lehet elkerülni,talán felesleges mégiscsak OGTT-re rohangálni,hiszen ha sokat iszik és mondjuk 15-ön kapod,a dolog úgyis egyértelmű azonnal.Egyébként csodálom a gyerekeidet,az én legkisebbemnek néha megnézem,de panaszolja a dolgot,bár lehet én vagyok béna.:(
Sziasztok!
Tanácsokra lenne szükségem, illetve a véleményetekre, mert Ti már okosabbak vagytok tőlem.
Hiába vagyok x ideje cukros, gyerekek dolgában nem vagyok okos, és nem is szeretnék.... :???:
A pici lányomnak születésekor megcsinálták a TRIGR vizsgálatot, az jött ki, hogy nem örökölte a géneket, nem lesz cukros miattam.

Időnként mérek a gyerekeknek, minap is sorba állt a kicsi reggel éhgyomorra. /2 éves/ 7,5-t mértem neki, ami megijesztett. Nemrégen voltunk vérvételen, akkor 5,3 volt a éhomija.
Azóta idénként mérek neki. Evés után nincs gond, midig 5-tel kezdődő, viszont ébredéskor mindig 7 valamennyi.
Nem értem, tanácstalan vagyok. :eek:

tudom vigyem el terheléses vérvételre, tisztában vagyok vele, hogy ez a köv lépés. Csak a múltkor vérvétel után előre rettegek, mindig elugrott a tű elől mikor már beszúrták, így igen komoly tortúra árán sikerült vért venni tőle, a végére úsztunk a vérben és izzadtságban, ezt 2-3x egymás után megcsinálni egy délelőtt horror lenne... :( persze tudom, ez nem indok, mert fontos.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az állandó reggeli 7 annak aki nem beteg,nagyon komoly dolog,hiszen az egészséges tartomány 4,5-6,0 között van.Én is az OGTT mellett döntenék,de meg kell gondold,mert én voltam a múlt nyáron és 2 órán keresztül szúrtak fél óránként nem tudom hány gramm cuki megivása össz munícióval.Csak jót kívánok,hogy ne legyen baj,de ha nem lehet elkerülni,talán felesleges mégiscsak OGTT-re rohangálni,hiszen ha sokat iszik és mondjuk 15-ön kapod,a dolog úgyis egyértelmű azonnal.Egyébként csodálom a gyerekeidet,az én legkisebbemnek néha megnézem,de panaszolja a dolgot,bár lehet én vagyok béna.:(

Húhh, én itt egy ici-picit kötözködnék, persze csak jóindulattal, remélem senki nem véli igazi kötözködésnek.
Először is a nem diabos, vagyis egészséges szervezetben a cukorszint étkezés után 1,5-2 órával felmehet 7,8-ig. Az még nem cukorbetegség, és ha nem megy feljebb, akkor nincs semmi gond. Ha feljebb megy, de nem haladja meg 11,0-es értéket, akkor az csökkent glukoz tolerancia, de még az sem diab, viszont jobban oda kell figyelni, és ajánlatos diétát tartani.
A reggeli 7-es érték valóban magas, ezt hívják éhomi emelkedett cukorszintnek. Viszont, ha a nap további részében normál tartományban van, akkor ezzel sincs semmi gond, ez puszán egy egyénre jellemző élettani sajátossaág. Valószínű az éjszaka folyamán jelenlévő hormonok okozzák.
Az OGTT (Orális Glukoz Tolerancia Teszt) csodálkozom, hogy egy diagnosztizált diabosnál alkalmazták, hiszen azt diagnosztizálásra használják. Akinél viszont egyértelmű a diab, annál már pedig már nem is végzik el. Nem kétlem, hogy nálad megcsinálták, csak nem tiszta, hogy miért döntöttek a teszt mellett. Hogy kínozzanak, vagy veszélybe hozzanak? Néha én is elcsodálkozom, hogy mennyi "félrekezeléseket" és fölösleges vizsgálatokat csináltatnak, a fontosakat pedig úgy kell kikönyörögni.
Remélem tényleg nem érzed igazi kötözködésnek.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Azért én leírnám a gyerkőcömmel egy régi esetemet. A fiamnál pici korában gyakran előfordult, hogy nem tudott enni, ha beleerőltettem a kaját, akkor azt kihányta. Többször megmértem a cukiját, és nagyon alacsony volt. Mondtam a diab dokimnak, hogy mi újság, de ő megnyugtatott, hogy ez gyerekeknél gyakran előfordul, ne foglalkozzak vele. Ha nem megy fel a cukra, akkor nincs semmi baj. Nem is foglalkoztam vele utána.
Közben a fiam felnőtt (két hét múlva lesz 22 éves), és pont a múlt héten szólt reggel, hogy remeg a keze, és a testén belül is érez remegést. Tudja rólam, hogy a hipo egyik tünete a remegés. Megmértem a cukiját, és 4,2 volt. Ami ugye normál tartományban van (a nagykönyv szerint), nála mégis alacsonynak tűnt. Megmértem kaja után is 1,5 és 2 órával, és 8,7-et, aztán 7,9-et mértem. Ebéd előtt pedig már 5,5 volt a cukra. Tehát néhányszor próba képpen még fogok nála mérni, de nem aggódom, pedig az étkezés utáni 8,7 adna erre okot. Viszont néhány órán belül rendeződött a cuki, és úgy gondolom, hogy ez nála élettani sajátosság, hogy egy kicsit magasabb cukiszint a normális. Amit tehetek, és meg is fogok tenni, hogy néha megmérem a cukiját, és figyelek rá, de bolhából nem fogok eleféntot csinálni. Ez szerintem ugyanolyan veszélyes, mint az ellnetétje, amikor valaki nem figyel a tünetekre, és homokba dugja a fejét.
Megbeszéltem a fiammal, hogy ne tegyen annyi cukrot a kévéba, teába (neki megáll benne a kanál), mert ezzel túlterheli a béta sejteket, és azzal ki is merítheti, vagyis ha hajlamos a diabra, akkor ezzel siettetheti a kialakulást. Célzott odafigyeléssel és felvilágosítással többet el lehet érni, mint a nagykönyvek paramétereihez igazodni, és stresszelni, ha nem egyezik "dekára" a dolog.

Durva hasonlattal ez olyan, mint hogy valaki jól lakik egy csirkeszárnnyal, más pedig éhes marad egy grillcsirkétől is. Ugyankkor a csirkeszárnyas lehet, hogy kétszer olyan kövér, mint a grillcsirkés.
 

Zsu77

Új tag
Szia Kata!Klassz,amiket írtál.Hogy miért küldtek OGTT-re,ezt most itt nem részletezném,mert az olyan regény,hogy egyből leszednék,de ha nagyon érdekel,akkor személyes üziben elmondom bárkinek szívesen az esetem,és amit a fiadról leírtál úgy vélem talán neked hasznos is lehetne.Persze,ha nem sűrű nála,nem gond a téma,és egyébiránt a neki szóló tanácsod nagyon is helyénvaló!:)Egyébként vele kapcsolatban attól függ,hogy mit értesz étkezés utáni alatt.Alap felállás egy egészségesnél az,hogy 2 óra elteltével legyen 7 alatt.Ha a 8,7 másfél órán volt,akkor az teljesen normális egészen 9.9-ig.Ja,egyébként egy kicsit sem volt kötözködős amit írtál.Még most hajnalban is ezen a dolgon gondolkoztam,hogy mi lehet a helyes egy gyereknél,édemes-e szúrkálni,ha nincs különösebb külső jel.Én mondjuk arra jutottam,hogy nem.Hiszen ha a cukorbetegség kialakulását nézegetjük,meg kell különböztetni az 1-est a 2-estől,mert a különbség óriási!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Zsu77, szerintem nyugodtan írd le a kálváriádat. Van egy topikunk: Cukorbeteg gondozó/gondozás, írtam is ide egy mondatot, hogy felülre kerüljön és könnyebben megtaláld.

Az egészséges gyerekek cuki mérésénél szerintem sokszor nekünk anyáknak fontos, hogy megnyugodjanak, hogy nincs baj.
De az tény, hogy az az anya élete végéig nem bocsátaná meg magának, ha lenne lehetősége mérni a gyerekének, és nem tenné meg, a gyerkőc pedig ketoacidozissal kórházba kerülne. Az arany középutat kell megtalálni, se bolhából elefánt, se homokba dugott fej.
 

Zsu77

Új tag
Jól van,majd veszek egy nagy levegőt,aztán nekidurálom magam,ha lesz egy kis időm.Én is tudom jól,hogy mi a félelem tárgya.Semmi sem lehet súlyosabb rémálom,mint az,hogy egy éjszaka arra ébredünk,hogy fuldoklik a gyerek és magán kívül csapkod,de azt hiszem ez az,ami mindenkitől jó távol legyen egész életére.Pontosan ezen rágódtam ma hajnalban,hogy a nyugalom talán már ott elkezdődik,ha tudjuk,hogy mindig,minden esetben egy ketonmérgezést megelőz jó pár nap szomjúság és sok toalett.Az alattom talán csak akkor van ebben,ha lázas betegségből jön a gyerek és azt gondoljuk,hogy csak azért iszik.Az én véleményem az,hogyha már többet iszik egy kicsit,akkor érdemes megnyugtatni magunkat,vagy ha többet jár vécére.Ne mondjuk azt,hogy csak lázas volt 1 hétig,vagy biztos felfázott kissé.Szóval szerintem ha ezek nincsenek,szerintem,felesleges a böki,hacsak nem bírja olyan jól,mint Naty77-é...:)De mondom: szerintem.Egy 1-esnek nincs megelőző folyamata,hirtelen lép fel,mint egy tornádó,de azért 1-2 hét ivás és fogyás tutira megelőzi.Az én nyugalmam titkát egyetelen felismerés jelenti,mégpedig az,hogy:MINDIG VAN IDŐ.Mindig van idő cselekedni minden nagyobb baj előtt.És érdemes szerintem 1-1 vírusos,vagy tipikus gyerekkori betegség után esetleg naponta nézni egy ideig.De ha valakinek van erről több infója kíváncsian várom,mert szerintem a tudás már fél győzelem.De én így tudom.Egyébként egy veszélytelen 10-11-es érték már benne kell legyen a pisiben is,hiszen ez a veseküszöb-érték,nem?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ja,bocsánat:mi az a topik?

Ezek a bizgettyűk, amiknek címeket adtunk, és kategorizáljuk a témaköröket. Ez most a "cukorbeteg gyermek" topik. Ha rákattintaszt felül a "DrInfo.hu-Egyészségfórum"-ra, akkor láthatod a többi címet is. Ha pedig legörgetsz a lap aljára, akkor ott találsz egy "archívum"-ot, ott megtalálhatod a régebbi témaköröket. Ott is érdemes bögyölőzni, megnézni miken diskuráltunk régebben.
 

Zsu77

Új tag
Akkor tök egyedül rájöttem!Na,megy ez...Tök profik vagytok,nagyon tetszettek a beszélgetéseitek,ezért léptem be.:)Ja,megírtam a sztorit,sikerült tömören!:)Figyuka:hol vannak ezek az arcok?Már amit ide be lehet szúrni.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Akkor tök egyedül rájöttem!Na,megy ez...Tök profik vagytok,nagyon tetszettek a beszélgetéseitek,ezért léptem be.:)Ja,megírtam a sztorit,sikerült tömören!:)Figyuka:hol vannak ezek az arcok?Már amit ide be lehet szúrni.

Fent a menüsoron van a Vezérlőpult, azon belül pedig a Logo változtatása, ide tudod feltölteni a gépedről a fotódat, ez fog megjelenni a neved mellett. A vezérlőpultban tudod beállítani ez egyéb jogosultságokat is. Érdemes belenézni a Blogokba, itt lehet látni olyan cukit, amit érdemes lekoppintani, és az is, amit ajánlatos kivédeni, pl. az enyém, ami kizárólag tudományos célzattal van fent, mint elrettentő példa. Osztán nézd (nézzétek) meg az Albumok-ot is.
 
Oldal tetejére