Cukorbeteg gyermek

tímeácska

Őstag
Timi, szerintem Tubi nem arra gondolt, hogy kizárólag a diab miatt ilyen Ricsi, hanem, hogy egy amúgy is nehezebben kezelhető kisgyereknél a cukorbetegség szabályai nehezebben betarthatók és visszafelé is kihat a gyerekre, még "rosszabb" lesz tőle. Nekem mindkét gyerekem hasonló Ricsihez, legalábbis a temperamentumához és tudom, hogy rengeteg dolog nem működik velük kapcsolatban, ami különben működik a gyerekek 99%-ánál (pl, hogy figyelmen kívül hagyom a hisztit, ezt most itt nem taglalom, milyen következményekkel járt nálunk :) mindkét gyereknél más-más helyzetet teremtett amúgy). Amúgy nekem tetszik, amiket írtál és nagyon jól neveled a gyerekeidet, ez is tetszik! :) Én sokszor annyira túlhajszolt vagyok, hogy nem mindig tudom betartani azokat a bizonyos szabályokat :( Na, de mire ezt megírtam, jelentkezett Brúnó, hogy valami nem jó a szívével, hát megint vagy 230-cal ver, úgyhogy megyek összepakolni a kórházba.

Igen, lehet, hogy én értettem félre valamit...:) De én is úgy gondolom, hogy nem kizárólag a diab miatt viselkedik Ricsi néha vadócként, vagy nehezebben kezelhetően.
Való igaz, hogy a diabos gyermekre "visszahathatnak" a mindennapos keményen megkövetelt szabályok.
Én úgy gondolom, hogy egy kicsit javítani lehet a dolgokon egy kis furfanggal. Pl. nem kell tudnia annak a gyerkőcnek, hogy azt a valamit amúgy is megkapta volna - legyen szó valami finomságról, pl. gyümiről, vagy programról -, hanem tegyünk úgy, mintha jutalom lenne! "Édes kis átverésnek" is nevezhetnénk - ha akarnánk...!:) Talán így nagyobb kedvvel fogyasztja az uzsit a gyermek - például.

Olyan érdekes, hogy Mátém sokkal kisebb volt Bogimnál, amikor már pennel kapta az inzulint. Mátéval vagy 3 éves koráig kész kínszenvedés volt az inzulinozás - mint most Umbráéknál -, szó szerint le kellett fogni! Néha voltak jobb időszakai, amikor engedte, de alapvetően mindig tiltakozott ellene! Kipróbáltam magamon is, magamba szúrtam a tűt - nem fájt, így gyanítottam, hogy Neki sem fájhat, nem ezért csapkodta magát néha a földhöz... Aztán amikor már úgy gondoltam, mindent megtettem, kipróbáltam - volt már "jutalomfalatka" is, meg mindent ígérgettem, ha engedi... -, rájöttem, ez így nem mehet tovább. A gyerek nem azért hisztizett, mert fájt az inzulinbeadás, hanem így akart tiltakozni ellene - a kötelező ellen!
Egyik este úgy gondoltam, megpróbálom Mátéval "közösen" beadni az inzulint. Azt mondtam neki, hogy szerintem ő már van olyan nagy fiú, hogy icipici segítséggel be tudja adni - egészen pontosan ezt mondtam neki: Máté, fogadjunk, hogy Te már olyan nagy vagy, hogy szinte egyedül is menne... Erre természetesen rávágta, hogy igen, Ő már nagyfiú, meg tudja csinálni! És némi segítséggel megcsinálta - ordítás, lefogás nélkül!
Boginál - megelőzendő a Máté-szitukat - már a kezdetektől a pozitív megerősítés volt a szemem előtt: minden inzulinozás alkalmával csakis Bogim veheti le és rakhatja rá a penre a kupakot - összcsaládi-örömujjongások közepette, hogy de ügyes a Bogiiii! És működik a dolog! Úgy beadhatom kezdetektől az inzulint, hogy Bogi ül, a pocakjába szúrok, a kezei pedig szabadon - illetve az egyik foglalt, abban van a kupak...:D -, de soha nem nyúl oda, nem tolja arrébb a kezemet!

De taktikáztam már így kajával is - furi zöld izénak találta Bogim minap a párolt brokkolit... Eltolta a kanalat, mondogatta, hogy nekke, azmi?, nekke... Na, gondoltam bevetem a nagy cselt, és kihívtam Mátét a konyhába (Bogi nem volt ott), megkértem, hogy kezdjen el kéregetni a brokkoliból, és dicsérje, hogy jaj, de finom, kérek még, stb. Na, így is tett Máté (egyébként nem rajong a brokkoliért:rohog:, "csak megeszi"...), Bogit pedig elkezdte furdalni a kíváncsiság, hogy mi lehet az a "kérek még", és "jaj, de finom"... És kért. És még kért... Aztán meg tolta el Mátét (a konkurenciát...:rohog:), hogy nehogy elegye előle! De szerintem ha rozsdás vasszög lett volna a brokkoli helyett, amire mondogatja Máté, hogy de finom, kérek még, akkor azt is két pofára tömte volna Bogi! :rohog:
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszi Timi, Umbra, azért is jöttem most, mert ha már így megírtam, mi volt, azt is megírom, hogy szerencsére elmúlt neki, mielőtt elindultunk volna és mivel pont szilveszterkor voltunk az intenzív vendége, akkor volt UH meg minden, most nem kellett bemenni, csak majd valamikor munkaidőben a dokihoz (gyógyszer adag emeléshez). Ami nagyon klassz ebben a rosszban (biztos tudjátok értékelni anyukák :)), hogy életében ELŐSZÖR szólt, hogy baj van a szívével, azt mondta, hogy olyan gyors a szíve!!! Eddig sosem szólt, a legnagyobb paránk az volt, hogy nem vesszük észre egyszer és szívelégtelensége lesz, ezért állandóan ellenőrizgettem neki, meg a férjem is, a kórházban is aggódtak, hogy nem jelez semmit, úgyhogy ez nagy öröm! (olyasmi lehet, amikor a cukros gyerek először szól, hogy hipózik)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Lehet, hogy az időjárás? Mennyire érzi meg Brúnó?
Sajnos, tudom, mi volt most... és ez nem jó jel. Amikor nagyon bepörög, akkor jön rá. Nem véletlenül kötünk ki a kardiológián karácsonykor, télapókor, húsvétkor és immáron szilveszterkor (máskor is még, de ezeken a jeles napokon már előre számítok erre...). 4 napig nem volt itthon a bátyja és ma jött haza, így annyira boldog volt, hogy egész délután birkóztak, futottak összevissza, sikongattak, szóval igazi gyerekek voltak, akiket nem lehetett leállítani (és ez így jó!). Azért nem jó jel, mert a sportolását (a jövőben nyilván) ahhoz kötötte a doki, hogy majd kiderül, hogy a fizikai terhelés milyen hatással lesz a szívére. De, ha rendszeresen kiugrik neki ilyen bepörgésektől (és még csak nem is sportolt...), azaz gondolom, az adrenalintól, pedig majdnem a maximum adag gyógyszert kapja a súlyához, akkor ez nem jó előjel a sportoláshoz (iszonyú aktív gyerek és hihetetlen ügyes, teljesen nyilvánvaló, hogy Ő sportolni fog - akarni fog). Az időjárást szerintem (még) nem érzi... (Ja, ablációt serdülőkorban szeretne végezni a doki)
 

tímeácska

Őstag
Máté nekem is nagyon-nagyon soká szólt, hogy hypózik! Talán már oviba járt, amikor először jelezte! Addig az 1 egész valamennyiket sem jelezte, és csak nagy ritkán lehetett rajta látni konkrét jeleket is! Nagyon izzadós Mátém - már nem annyira -, úgyhogy az izzadása sem volt tuti figyelmeztető jel. Akik ismerik Mátét, azok tudják, mennyire bír(t) izzadni - úgy igazán nagyon tocsogós szokott lenni a feje rohangálás után! Ha nem alacsony a cukija, akkor is!
Na, hát Bogimon sem lehet észrevenni, ha hypózik, éppen egyik reggel kelt 3,0-val, Máté meg 2,9-cel... Egyik gyerkem sem jelzett semmit. Remek!
Egyébként most csak úgy érzi meg Máté, ha lent van a cukija, hogy éhes. És mivel elég kisétvágyú, ez Nála már gyanús! Olyankor már Ő is tudja, hogy lent lehet a cukija. De mást semmit nem érez - se remegést, se semmit.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Timi, mi is bevetünk ilyen trükköket, mint ti a brokkolival :) De ehhez azért kell 2 gyerek is, mert a szülő nem konkurencia :D Az a baj, hogy ez nálunk csak úgy 3 éves korig ment, most, hogy 3.5 éves Brúnó, már fél éve biztosan átlát a szitán és nem megy bele ilyesmibe. Most éppen nem is jut eszembe másik trükk, azaz, ami eszembe jutott, már kipróbáltam és nem ment. A jutalmazás amúgy nálunk nagyon bejön, a nagynak is, kicsinek is, kicsit meg lehetett őket zabolázni ezzel.
 

tímeácska

Őstag
Köszi Timi, Umbra, azért is jöttem most, mert ha már így megírtam, mi volt, azt is megírom, hogy szerencsére elmúlt neki, mielőtt elindultunk volna és mivel pont szilveszterkor voltunk az intenzív vendége, akkor volt UH meg minden, most nem kellett bemenni, csak majd valamikor munkaidőben a dokihoz (gyógyszer adag emeléshez). Ami nagyon klassz ebben a rosszban (biztos tudjátok értékelni anyukák :)), hogy életében ELŐSZÖR szólt, hogy baj van a szívével, azt mondta, hogy olyan gyors a szíve!!! Eddig sosem szólt, a legnagyobb paránk az volt, hogy nem vesszük észre egyszer és szívelégtelensége lesz, ezért állandóan ellenőrizgettem neki, meg a férjem is, a kórházban is aggódtak, hogy nem jelez semmit, úgyhogy ez nagy öröm! (olyasmi lehet, amikor a cukros gyerek először szól, hogy hipózik)

Jó, hogy semmi galiba nem lett végül is! Azt akartam írni, hogy örülök, hogy... De mégsem írtam ezt... Érted, ugye? ;)
 

tubi

Aktív tag
Szia Tubi és Timi,

Köszi a válaszokat!
Én C vitamint adok Tökmagnak napi szinten 10 cseppet, de most, hogy beteg (torka, vírus, köhög) 15-20 cseppet is adok neki belőle.

még egy: Bronchovaxom!!! ajánlotta nekem egy anyuka, mert a gyereke folyton elkapott mindenféle toroknyavalyát. aztán elkezdte neki adni ezt (időben kell elkezdeni, mert a teljes védettség 3 hónap alatt alakul ki!), azután szinte sosem volt semmi baja, pedig ovis volt!!! mi is felírattuk, bár már késő volt addigra is, de amióta szedi ezt és a vitacolant, a megfázások sem jutottak el tovább orrfolyásnál és már több, mint egy hónapja az orra sem folyt Ricsinek, pedig előtte ősz óta 3-szor volt beteg. igaz, Ricsi nem jár közösségbe állandóan, de sok helyre visszük, ahol kaphat ezt-azt: játszóház, bölcsis torna, kishaverok. szóval vagy placebo (de akkor az én hitem is elég hozzá ;)), vagy tényleg van benne valami. ami amúgy van benne - "liofilizált baktériumok lizátumát tartalmazza" - jó, mi? :) nekem úgy magyarázta a doki, hogy legyengített bacik, így erősíti az immunrendszert, ezekre a bacikra már tud válaszolni a szervezete.
 

tubi

Aktív tag
ja és Vitacolan - nem a doki javasolta, mi találtuk ki, hogy legyen valami multivitamin, a gyógyszertáros ezt javasolta, mivel cukormentes. elmondjam, mit javasolt a doki? - "anyuka, ne vigye közösségbe ősztől tavaszig. meséljen neki otthon." na ennyit a dokikról, biztos tudja, milyen nagy élmény egy két éves gyereket otthon tartani hónapokig... nálunk kb egy napot sem bír ki Ricsi, ha nem megyünk "valahova"...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
ja és Vitacolan - nem a doki javasolta, mi találtuk ki, hogy legyen valami multivitamin, a gyógyszertáros ezt javasolta, mivel cukormentes. elmondjam, mit javasolt a doki? - "anyuka, ne vigye közösségbe ősztől tavaszig. meséljen neki otthon." na ennyit a dokikról, biztos tudja, milyen nagy élmény egy két éves gyereket otthon tartani hónapokig... nálunk kb egy napot sem bír ki Ricsi, ha nem megyünk "valahova"...
Egy ideig én is adtam a Vitacolant, de aztán találtam egy tablettásat, amit össze tudtam törni és sokkal kevesebb káros anyag volt benne, mint a Vitacolanban és anyagilag is jól kijöttem vele. Azt ugyan már nem hozzák be az országba, de helyette egy barátnőm ajánlotta ezt és most ezt adjuk és ez nagyon jó: http://bioszallito.hu/Forever_Kids_multivitamin_ragotabletta-termek-42457 Tudom, hogy Forever-ös, én sem vagyok oda ezekért, de össze lehet törni a tablettát, egy kis kanál joghurttal vagy akármivel lehet adni és ebben kizárólag természetes alapanyagú vitaminok vannak, és több is, mint a Vitacolanban. Én őszintén tudom ajánlani minden kicsinek. (2 éves koruk óta adok ilyeneket nekik) A d-vitamint meg úgy oldottam meg, hogy vettem a egy doboz d vitamint (felnőtt vitamin, naturvitamin.hu-n lehet kapni), tablettásat, de ezt is nagyon könnyen össze lehet törni és ezt akár folyadékkal is be lehet adni nekik - legalább nem receptes és olcsó is. Írom ezt azoknak, akik nem akarnak ezért receptet kérni külön. Pont ugyanaz a kolekalciferol van ezekben a tablettákban, mint a cseppben (D3 vitamin) és mindenféle erősségű tabletta van (1 csepp vigantol 500NE D vitamin, van 1000NE-es és 500NE-s tabletta is, én az ezreset adom a gyerekeknek és én is szedem). Szerintem ezek a vitaminok nem csak cukros gyerekeknek kellenek.
Amit én észrevettem, hogy hiába adok tök nagy adag c vitamint, az semmit nem számít a betegségek ellen. Ez a multivitamin és a d vitamin kombó pedig igen, gyengébbek, ha nem kapják ezeket. Nekünk speciel a béres csepp sem jött be (c vitaminnal sem), de minden gyerek más.
Tubi, ezt a broncho-t meg fogom venni és beszedi az egész család, köszi! Mi anno (2 éve) a másikat adtuk nekik, nem jut eszembe a neve... az nem számított semmit.
 

tubi

Aktív tag
Tubi, ezt a broncho-t meg fogom venni és beszedi az egész család, köszi! Mi anno (2 éve) a másikat adtuk nekik, nem jut eszembe a neve... az nem számított semmit.

azért felkészítelek előre - ne hűlj el az árán... a felnőtt adag 7500 Ft, a gyerek 3-4 között. mi úgy döntöttünk, Ricsi kapja, mi már nem, mert úgyis lekéstünk a teljes védettségről. de sztem jövőre mindenki kapja majd :) a forever-est megnézem! köszi! :)
 

umbra08

Aktív tag
Tubi, Molli, köszi a segítséget! Utána nézek mindennek, amiket ajánlottatok.
Írtam nektek (hosszan), de elszállt!! :mad: Már a témától is elkanyarodtam, annyi mindent írtam.
Fen.be (bocs!)
Képtelen vagyok előlről kezdeni, netem is behalt, pár napig nem leszek.
 

linus

Tag
Kedves diabos gyerek Anyukák!
Nem tudom ki ismeri a Caillou című mesét, de van benne egy olyan rész, amikor az oviba a kislánynak pumpája van. A diabról beszélnek, magyarázzák úgymond mi is ez a betegség. Ha esetleg valaki régóta keresi vagy nem látta, szerdán megismétlik a minimax-on 10.40 kezdettel.
Több rész van egymás után. ha jól emlékszem Emma uzsonnája a címe. Az Emma tuti benne van. :) Mert ma volt, véletlenül láttam meg, de lemaradtunk róla.
 

tímeácska

Őstag
Kedves diabos gyerek Anyukák!
Nem tudom ki ismeri a Caillou című mesét, de van benne egy olyan rész, amikor az oviba a kislánynak pumpája van. A diabról beszélnek, magyarázzák úgymond mi is ez a betegség. Ha esetleg valaki régóta keresi vagy nem látta, szerdán megismétlik a minimax-on 10.40 kezdettel.
Több rész van egymás után. ha jól emlékszem Emma uzsonnája a címe. Az Emma tuti benne van. :) Mert ma volt, véletlenül láttam meg, de lemaradtunk róla.

Köszi! Végre valami igazán gyermekeknek - kicsiknek - szóló diabos műsor a tévében! Remélem nem felejtem el, meg szeretném nézni!
Egyébként az is jó lenne, ha nem csak el-elvétve lennének ilyen műsorok - érintett sajnos van bőven! Kicsit nagyobb hangot is kaphatnának ezek a "mesék"!
 

linus

Tag
Köszi! Végre valami igazán gyermekeknek - kicsiknek - szóló diabos műsor a tévében! Remélem nem felejtem el, meg szeretném nézni!
Egyébként az is jó lenne, ha nem csak el-elvétve lennének ilyen műsorok - érintett sajnos van bőven! Kicsit nagyobb hangot is kaphatnának ezek a "mesék"!

És ráadásul ez egy normális mese kategória. Bár nem értem mért nem lehett hajat rajzolni caillou-nak??? :o
Kár, hogy csak ez az egy rész van, de szerintem jó alapanyag lehet annak akinek oviba készül a gyereke illetve oda jár, de nem kap nagy támogatást és megértést.
 

lizzi

Őstag
Anyukák!
ti bíztok ezekben a szintetikus vitaminokban?szerintetek hatásosak?
én is adtam Karolának béres cseppet ,,vigantolt,cebiont ,stb. ,de kb. 1 éve már csak természetes összetevőkből álló vitaminokat kap és azóta még nem volt beteg,nem tudom van-e összefüggés de az biztos ,hogy a gyümölcsökből ,zöldségekből, halakból kivont készítményeket hatásosabbnak tartom és ezzel is nem nyomjuk tele őket egy csomó mű cuccal,kapnak oviban ,itt-ott eleget azokból....
ti véleményetek?
 
Oldal tetejére