Cukorbetegség csecsemőkorban??!!

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Húúú, mindig, minden egyes hozzászólásotokkal valami újat mondtok nekem! Ez a vadhusis és marhahusis dolog érdekes!

üvd
umbra
Mindannyian így vagyunk ezzel a fórummal, ezért olyan csodálatos dolog is ez. Szerintem a cukorbetegségről és a vele kapcsolatos minden dologról többet lehet megtudni egy ilyen fórumon,mint az orvosnál egy egész élet alatt. Mert az orvos nem ér "ránk" sajnos, így nagyon kevés praktikát tud.

umbra08

Aktív tag
Mindannyian így vagyunk ezzel a fórummal, ezért olyan csodálatos dolog is ez. Szerintem a cukorbetegségről és a vele kapcsolatos minden dologról többet lehet megtudni egy ilyen fórumon,mint az orvosnál egy egész élet alatt. Mert az orvos nem ér "ránk" sajnos, így nagyon kevés praktikát tud.

Ezzel egyetértek és ezért is örülök, hogy rátok találtam!!!
Mellettetek már csak egy jó dietetikusra lenne szükségem!

Tud valaki jó DIETETIKUST Pesten, aki mellesleg otthon van:
csecsemőtáplálás+cukorbetegség= ritka

Köszi előre is!!!

üdv:
umbra

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Ezzel egyetértek és ezért is örülök, hogy rátok találtam!!!
Mellettetek már csak egy jó dietetikusra lenne szükségem!

Tud valaki jó DIETETIKUST Pesten, aki mellesleg otthon van:
csecsemőtáplálás+cukorbetegség= ritka

Köszi előre is!!!

üdv:
umbra
Irjál légyszí egy emailt Naty77-nek, priviben küldöm az email címét, hivatkozz rám kérlek. Az ő barátnője egy nagyon klassz dietetikus és mellesleg cukros is, már én is leveleztem vele, de most nincs meg a címe már, nagyon segítőkész.

Eszembe jutott nektek valami. A kölesgolyó nagyon könnyű dolog, rágcsának szerintem tök jó. Érdemes lemérni 1 csészényit, hogy az mennyi, de 1-2gr CH lehet max és akkor az nagyon sok golyót jelent. Mert akkor mégsem esik el szegény minden ilyen rágcsás dologtól (főleg, ha éhes és éppen nem ehet, ha még nem is volt ilyen, biztosan lesz a későbbiekben).

umbra08

Aktív tag
Irjál légyszí egy emailt Naty77-nek, priviben küldöm az email címét, hivatkozz rám kérlek. Az ő barátnője egy nagyon klassz dietetikus és mellesleg cukros is, már én is leveleztem vele, de most nincs meg a címe már, nagyon segítőkész.

Eszembe jutott nektek valami. A kölesgolyó nagyon könnyű dolog, rágcsának szerintem tök jó. Érdemes lemérni 1 csészényit, hogy az mennyi, de 1-2gr CH lehet max és akkor az nagyon sok golyót jelent. Mert akkor mégsem esik el szegény minden ilyen rágcsás dologtól (főleg, ha éhes és éppen nem ehet, ha még nem is volt ilyen, biztosan lesz a későbbiekben).

Kedves Kmolli!

Köszi a segítséget, még ma írok Naty77-nek!!!
De jó!!!

Másik:
Kölesgolyóra én is gondoltam, meg is vettem a múlt héten, csak még nem adtam neki, mindig elmaradt. (Bio-Köles-golyó)
100gr-ban van 78,1 gr
10 golyót lemértem = 2gr
Holnap kap is napközben!

Üdv
Umbra

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Kmolli!

Köszi a segítséget, még ma írok Naty77-nek!!!
De jó!!!

Másik:
Kölesgolyóra én is gondoltam, meg is vettem a múlt héten, csak még nem adtam neki, mindig elmaradt. (Bio-Köles-golyó)
100gr-ban van 78,1 gr
10 golyót lemértem = 2gr
Holnap kap is napközben!

Üdv
Umbra
Nem tudom, hol lehet megnézni a kölesgolyó GI értékét, de szerintem elég alacsony lehet, biztosan lassan szívódik fel.

umbra08

Aktív tag
Nem tudom, hol lehet megnézni a kölesgolyó GI értékét, de szerintem elég alacsony lehet, biztosan lassan szívódik fel.

Vacsi után adtam neki pár db-ot (félbevágtam), de pár db a földön kötött ki, pár db pedig az előke zsebébe esett.
Szóval, még rá kell éreznie az ízére! :)

Egyébként én szeretem, régen sokszor ettem.

umbra08

Aktív tag
Segítsetek légyszi!!!

Ébredéskor 1,6 -ot !!!!!!!! mértem kisfiamnak.
Gyorsan cicire tettem, kapott kevéske Hipp (baba) őszilevet és adtam neki kenyeret (barna vagy teljeskiőrlésű, nem tudom) kis sonkával. Bólust nem adtam.

Kivédhető, vagy ENNYHÍTHETŐ EGY KICSIT A SOMOGYI???????

Köszi
umbra

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Segítsetek légyszi!!!

Gyorsan cicire tettem, kapott kevéske Hipp (baba) őszilevet és adtam neki kenyeret (barna vagy teljeskiőrlésű, nem tudom) kis sonkával. Bólust nem adtam.

Köszi
umbra
A somogyi is egyéni sajátságot mutat sokunknál. Valamelyest azzal csökkentheted, ha nem adsz túl sok CH-t. Ilyenkor különböző hormonok, különböző ideig hatnak (inzulin ellenes hormonok).

Amit most alkalmaztál a hipora, az jó választás, főleg az összetételét illetően. (gyors és elhúzódó CH is van benne)

poe

Őstag
A somogyi kivédése nehézkes, amíg a hormonok hatnak nem sokmindent lehet vele csinálni, ha viszont bőszen inzulinozol, akkor a kiürüléskor az inzulin ismét hipót okozhat... Én ilyen pici gyereknél nem kísérleteznék vele.
Ami még szembe jutott, van az a zacskós, narancsízű, cukros gél, a neve nem jut eszembe, kisgyereknél hipóra jó lehet.. Valaki próbálta már az anyukák közül.
Illetve ezek a hipó-hiper párosok azt jelzik, hogy valami nem jó az inzulinadagolásban, próbáld megállni a korrekciókat, különben nem derül ki hol a bibi.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Segítsetek légyszi!!!

Köszi
umbra
Szerintem is jól csináltad, amit csináltál. A kenyeret sonkával szerintem pumpa mellett nem kell adni, kivéve, ha a bolus beadása utáni 1 órában történik a hipó. Ha én barna vagy teljes kiőrlésű kenyeret eszem hipónál, na akkor jutok bele a legdurvább somogyiba, mert pont addigra szívódik fel belőlük a CH, mire a somogyi is elindul. Ha már nem hat teljes erővel a bolus (bolus beadása utáni 1-1.5 óra), akkor figyelni kell, mennyire lassú CH-t adunk, mert szerintem 1-2 keksz bőven elég lenne (pl háztartásai keksz). (nem firtatom tovább már, de babáknál nem a barna gabonafélék a jók, holott felnőtteknek igen, ráadásul szerintem marha nehéz kiszámolni a CH-juk felszívódását is a babák éretlen emésztőrendszere miatt)

dg

Őstag
Függetlenül attól, hogy a nehezen emészthető (vagy nem is emészthető) gabonafélék nem annyira jók a babának, (később majd) szép alaposan ki kell tapasztalni az egyénre szabott hatását, amit viszont akkor lehet érdemben végrehajtani, ha stabilabbak a cukik. Ilyen ingadozásnál már tényleg nagyon nehéz kibogozni, mi mitől van. Sejtünk egy csokorravaló okot, de konkrétat nehéz megnevezni.
Hanna nem is szereti ezeket, de ha mégis eszünk, hypo veszély van, és a kenyértől biztosan nem emelkedik meg a cukra, legfeljebb jóval később, a somogyitól.

A somogyi effektus hatása a hypo utáni 48 órában is bekövetkezhet -- írják a könyvek. A saját tapasztalatunk az, hogy míg tartottak a "mézes hetek", Hannát egyáltalán nem jellemezte a kifejezett somogyi, sőt, a nem kifejezett somogyi sem. Aztán mikor gyakoribb vendég lett nálunk ez a jelenség, akkor átlagban a hypo után kb. 12 óra múlva jelentkezett, jellemzően éjjel, de inkább hajnalban.
Azonban még most sem feltétlenül alakul ki, bár többször igen, mint nem.

umbra08

Aktív tag
Köszönöm a tanácsokat, már 12,6-nál tartunk, ezt leírtam az inzulinpumpa topikban is. Kicsit kiakadtam, köszi a segítséget és gyors hozzászólást mindenkitől!

...pedig olyan klassz volt a tegnap!!!

ildikó

Új tag
Segítsetek légyszi!!!

Köszi
umbra

SZIA!

Ezt ki kell tapasztalni. Ha Péter hypózik, akkor 10 gr ch mehet bólus nélkül, ha többet eszik, akkor 5 gr ch-ra nem kap bólust, de a többire igen. Ált. be szokott jönni.

Érzitek a havazást? Péternek 2.éjjel 18 a cukra, én a hóra fogom.

moncsi

Új tag
...pedig olyan klassz volt a tegnap!!![/QUOTE]

Ilyen van! Én két és fél éve nem bírom ezt megszokni... Ma mi is folyton 10 fölött mértünk, hiába a séta, meg hógolyózás, meg alacsony GI-s kaja. Valami van a levegőben... Majd holnap jobb lesz.:cool:

umbra08

Aktív tag
Sziasztok!

Szerintetek mennyinek kellene lennie a VC értéknek az esti szopizás kisbaba) után 2 órával, hogy "kitartson" egész éjszaka, ne legyen hipó és magas érték sem éjjel és reggel 6:00 körül, amikor szopizni kell elsőnek, 4,0-7,0 között legyen a VC???

Köszi
umbra<!-- google_ad_section_end --> <!-- / message -->

inerimot

Új tag
Sziasztok!

A kisfiam 23hónaposan 2008 nyarán lett cukorbeteg, azóta olvasom a fórumokat és tanulok belőle :) Visszatérnék egy kicsit a tesztcsíkos beszélgetésetekhez. Mi is optimum tesztcsíkot használunk 3dobozt kapunk közgyógyra. Novemberben megigényeltem még havi szinten +2dobozzal, szerencsére jóváhagyták, így kapunk minden hónapban. Sajna csak egy évig, de utána lehet újra igényelni.Az Egészségbiztosítási Pénztáraknál kell kérni hozzá formanyomtatványt. Meg kell indokolni + szakorvosi véleményt kell csatolni hozzá.Remélem tudtam segíteni.

umbra08

Aktív tag
Sziasztok!

A kisfiam 23hónaposan 2008 nyarán lett cukorbeteg, azóta olvasom a fórumokat és tanulok belőle :) Visszatérnék egy kicsit a tesztcsíkos beszélgetésetekhez. Mi is optimum tesztcsíkot használunk 3dobozt kapunk közgyógyra. Novemberben megigényeltem még havi szinten +2dobozzal, szerencsére jóváhagyták, így kapunk minden hónapban. Sajna csak egy évig, de utána lehet újra igényelni.Az Egészségbiztosítási Pénztáraknál kell kérni hozzá formanyomtatványt. Meg kell indokolni + szakorvosi véleményt kell csatolni hozzá.Remélem tudtam segíteni.

Szia!
Köszi az infót!

Üdv
umbra

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia!
Köszi az infót!

Üdv
umbra
Szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy elvileg megszigorodott ez a rendszer. Én évekig igényeltem így plusz csíkot, de már nem tudom pontosan, mikor, keresethez kötötték és a kezelőorvosom szerint minimálbéres keresetre adják csak meg. (azt hiszem, itt fontos, az 1 főre jutó kereset a családban). Meg kell próbálni, de jó tudni, hogy most már sajnos egyáltalán nem biztos, hogy pusztán azért, mert valaki sokat mér és ezt orvosi indoklás is alátámasztja, megadják a csíkokat. Már terhesek sem kapnak pluszt, csak akkor, ha minimálbéresek. De persze lehet szerencséje az embernek, ezt mindenképpen meg kell próbálni!

umbra08

Aktív tag
Sziasztok,

A köv. kérdésemet a "Cukorbeteg gyermek" című témában is:

Elsősorban kisgyermekes anyukáktól szeretnék segítséget kérni, bár a kérdésemre valószínűleg más ( a cukorbetegségben "járatos") anyukák is tudnak válaszolni.

Kisfiam betöltötte a 10 hónapot. Még szopik. Ha úgy alakul és még lesz tejem, akkor 1 éves koráig szoptatnám, utána feleslegesnek gondolom (bár erről a szoptatási tanácsadóknak más a véleményük).
A kérdésem az lenne, szerintetek milyen folyadékot adjak neki 1 éves kora után lefekvés előtt ?
Már úgy megszokta ezt az esti szertartást, fürcsi, szopi, majd alvás. Ha kis drágám nem lenne cukorbeteg, akkor természetesen szoptatnám, ameddig van tejem, de ebben a helyzetben szerintem majd lassan abba kell hagynom. Dobja a cukorját, majd hajnalban beesik, úgyhogy elég nehezek az éjszakák, nagy odafigyelést és sűrű mérést igényel. Persze van, hogy összejön és végig jó értékek vannak éjszaka, de inkább az jellemző, hogy 1-2:00 körül vagy felmegy magasra vagy beesik neki.
Amikor én kisgyermek voltam, este tejet vagy kakaót kaptam lefekvés előtt.
Neki mit adhatok szerintetek? Ti mit adtok? Iszik valamit cukorbeteg gyermeketek lefekvés előtt? És ha igen, mit?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv:
umbra

(Ui: Arra gondoltam, a reggeli szopit meghagynám, mert a reggelek nem vészesek, nagyjából tudom, hogy adott VC érték esetén mennyi inzulint adjak.)<!-- google_ad_section_end --> <!-- / message -->

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Umbra, tápot adjál neki! HA-s tápot (hipoallergén). Doki írja fel. Ha nem issza meg,akkor érdemes tejpépet adni neki, ha volt allergiás a családban, akkor a Sinlac nevűt, ezt is doki írja fel. Mi így váltottuk ki az esti szopit 10-12 hós kora körül. Megetettem Sinlac-kal, utána cicire tettem és egy idő után nem szopott már semmit, mert teli volt, aztán nem raktam cicire és minden működött úgy, ahogy előtte, elaludt rendesen.
A tápok, tejpépet kevesebb cukrot és több lassú Cht tartalmaznak, sokkal könnyebb lesz vele nektek számolni és inzulint adni is. Válaszolok a leveledre is, de borzasztóan nem érek rá, megint mindkét gyerek lázas és beteg és nem látokhallok már a sok ápolástól.

Oldal tetejére