Edukáció

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Zsuzsa!
Én úgy vélem, hogy nagyon jól átlátod egy gyerkőc diab gondozását. A ti esetetek is igazolja, hogy az orvosok is tanulnak a betegektől. És ez nálatok nagyon jó harmóniában van, bár minden gyerekes szülő elmondhatná, hogy minden segítséget megkap az orvosától.

vighkata

Amióta meg van a SmartPix-em, azóta én is minden letöltést elmentek, és kinyomtatok. Az időszakos kontrollra pedig elviszem a diabetológusomhoz a legutolsó nyomtatott példányt. Együtt döntöttük el, hogy számára jobb a 2 heti letöltés, mivel nálam folyamatosan szükség van időszakos korrekcióra, így nem sok értelme van a terápia szempontjából egy 1 hónappal ezelőtti görbének. Én a két kontroll közötti időben is nézem a diagrammomat, ez alapján én magam is tudok módosításokat végezni. Az orvosom csak azt kéri, hogy dátum szerint írjam fel, hogy mikor milyen módosítást végeztem, és mivel igazolom ennek helyességét. A pumpa adatainak letöltésén minden változtatás dátum szerint visszakövethető. Azt is tudni szeretné, ha egy módosítás nem válik be, és visszaállítom a pumpát az eredeti beállításra.

pusimelu

Őstag
Most elég sok helyre kellett írnom meg volt amikor nem volt időm csak olvasni.Lenne egy olyan kérdésem.Van e olyan ember aki az után kötött életbiztosítást hogy beteg lett?Minden vélemény érdekel.Nekem azt mondták hogy cukorbetegekre nem kötnek kockázati életbiztosítást (a biztosító nevét nem írom le )mert cukorbeteg vagyok.MeliLehet hogy nem ide kellett volna írnom ,de majd ti átrakjátok ha nem jó helyen van.Köszi Meli

vighkata

Szia Meli!
Szerintem jó helyre írtál. Nekem nincs a diab miatt külön biztosításom, viszont a pumpámat 1 millára biztosítottam. Ez az ingóság II. kategóriába tartozik. Viszont én egészségpénztári tag vagyok, ott a kötelező szűrésen belül lehet még válogatni olyan vizsgálatokat, ami a diabbal kapcsolatos, de nem szoktam igénybe venni, viszont az eg-pt-n belül ha valamilyen fizetős dologra kerülne sor, az nekem olcsóbb lenne.

...Nekem azt mondták hogy cukorbetegekre nem kötnek kockázati életbiztosítást
Pár éve az index-es diab fórumon volt valaki, aki biztosítónál dolgozott (de nem üzletkötőként). Ő azt írta akkor, hogy náluk magasabb fizetendő díjjal kötnek életbiztosítást cukorbetegekre is. Konkrét %-ot nem mondott, csak annyit, hogy a viszonylag jó beállítás és szövődménymentesség ellenére a betegség tizenvalahány éves fennállása miatt eléggé magas lenne a díj. (Gyanítom, hogy annyira magas, hogy ne érje meg számomra fizetni, hiszem melyik biztosítónak kell olyan ügyfél, akinek az átlagnál nagyobb esélye van arra, hogy igénybe is veszi a biztosítást)
Az nem derült ki, melyik ez a biztosító...
<STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 9pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }</STYLE><STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 9pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }</STYLE>

...viszont az eg-pt-n belül ha valamilyen fizetős dologra kerülne sor, az nekem olcsóbb lenne.
Ezen mit értesz? Plusz vizsgálat vagy kezelés a diab miatt?

<STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 9pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }</STYLE><STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 9pt; line-height: normal } p { margin: 0px; }</STYLE>

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Most elég sok helyre kellett írnom meg volt amikor nem volt időm csak olvasni.Lenne egy olyan kérdésem.Van e olyan ember aki az után kötött életbiztosítást hogy beteg lett?Minden vélemény érdekel.Nekem azt mondták hogy cukorbetegekre nem kötnek kockázati életbiztosítást (a biztosító nevét nem írom le )mert cukorbeteg vagyok.MeliLehet hogy nem ide kellett volna írnom ,de majd ti átrakjátok ha nem jó helyen van.Köszi Meli
Irtam egy hosszú hszt, de elszállt... ez most rövidebb lesz. A lényeg, hogy mi kötöttünk életbiztosítást, 10 millió forintra, lakáshitel miatt (ennyi a hitelünk a lakásunk ui), kötelező volt a hitel mellé. 20 ezer lett volna nekem havonta, ha egészséges vagyok, cukrosan meg majdnem 40. Duplaannyi. Igy összevissza kavartunk, végül a férjem lett a főbiztosított, nem volt pénzünk ennyire és különben is nagyon felháborító a dupla díj.

A munkahelyem meg adott juttatásként egy Vital nevű, ING-nél kötött biztosítást, ez egy kiterjesztett baleseti bizti, amihez jár betegségek esetén magánkórházban ellátás (ez tök jó szerintem). Ez havi 5ezerbe kerül normális esetben, az enyémben 10 ezerbe!!!! A cég nagyot nézett, de kifizették szerencsére (én nem fizettem volna ezért semmit, az tuti). És nem kötötték meg a rokkantság esetén járó biztosítást... Kérdeztem, miért, mert én nagyobb eséllyel esek ki az ablakon vagy üt el egy autó vagy mi van? Erre annyi volt a válasz, hogy ez van a szabályzatban (amit minden biztosító használ amúgy), cukorbetegség esetén csomó dologra egyszerűen nem kötnek biztosítást és kész. Életbizti esetén persze a rokkantság is benne van a pakliban, de ennyire durván borsos áron, ahogyan írtam. Ez az egész annyira felháborító. Magas vérnyomásosokra miért kötnek normál áron biztit akkor???

vighkata

Ezen mit értesz? Plusz vizsgálat vagy kezelés a diab miatt?

Van pl. fogászati kezelés, ami nem megy Tb-belül, vagy ha nem a saját fogorvosomhoz megyek, mert nem tud minden kezelést elvégeztni, akkor eg-pt kártyával fiezetek. A legtöbb helyen elfogadják, vagy ha nem, akkor számlát állítank ki, és a számlát leadom az eg.pt-ban. és nekem az árát visszautalják. De én a pumpáról és a szerelékről is számlát kérek, amit az eg-pt-val számoltatok el.

Így hogy is lehet olcsóbb a kezelés, szolgáltatás, vagy vásárlás? Az egészségpénztárba befizetett összeg 30%-át adójóváírásként visszautalják nekem. A cég (Dunaferr) az egészségpénztási számlámra átutal havonta 4250,-Ft-ot, én egyénileg minden hónapban átutalok 10.000,-Ft-ot. Minimális levonás után hónapról hónapra gyűlik a számlámon a pénz.

Egyébként plusz vizsgálatot még nem vettem igénybe, mert a diab évente egyébként is elküld (ingyé) a legfontosabb vizsgálatokra, másra egyelőre nincs szükségem.

Az eg-pt tagságot viszont másban használom ki. Pl eg-pt számlára veszem havonta a csíkot, fizetem a "dobozdíjat", és minden gyógyszert magamnak és a fiamnak, szerencsére ez elég kevés, mert nem vagyunk gyógyszeresek. Ha a 30% adójóváírást nézem, akkor nekem minden (nagyjából) 30%-kal olcsóbb.

vighkata

Molli!

Nekem is az a tapsztalatom, hogy a biztosítók nem, vagy csak jókora felárral kötnek cukorbetegre biztosítást. Sőt, abban nagyon is igazad van, hogy egy diabos nem jelent nagyobb kockázatot a biztosítonak, mint bárki más. Hiszen az ablakon nem biztos, hogy a diabos hamarabb kiesik, mint egy ingadozó vérnyomású beteg.

Amikor az USA-ba kötöttem az utasbiztosítást, akkor 100%-os felárat számítottak fel, pusztán azért, mert az út tengerentúli volt, de a cukorbetegségem nem érdekelte őket. Jogos nem? Ha lezuhan a repülő az Atlanti óceán fölött, akkor mindenki lezuhan. Pilóta, diabos, és nem diabos. Ebből a szempontból én nem jelentettem nagyobb kockázatot, min bárki más.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Molli!

Nekem is az a tapsztalatom, hogy a biztosítók nem, vagy csak jókora felárral kötnek cukorbetegre biztosítást. Sőt, abban nagyon is igazad van, hogy egy diabos nem jelent nagyobb kockázatot a biztosítonak, mint bárki más. Hiszen az ablakon nem biztos, hogy a diabos hamarabb kiesik, mint egy ingadozó vérnyomású beteg.

Amikor az USA-ba kötöttem az utasbiztosítást, akkor 100%-os felárat számítottak fel, pusztán azért, mert az út tengerentúli volt, de a cukorbetegségem nem érdekelte őket. Jogos nem? Ha lezuhan a repülő az Atlanti óceán fölött, akkor mindenki lezuhan. Pilóta, diabos, és nem diabos. Ebből a szempontból én nem jelentettem nagyobb kockázatot, min bárki más.
Pont ezt akartam én is írni, hogy utasbiztinél meg magasról tesznek a diabra... Pedig, ha életbiztosításban ennyivel nagyobb a kockázat meg abban az egészségügyi biztiben (mert az nem 20 évre szól, hanem folyamatos ellátás, mint az utasbizti), akkor az utasbiztinél meg miért nem számít? Hát pont itt van a kutya elásva, hogy ennek az egésznek semmi, de semmi értelme nincsen, nagyfejes jogászok találtak ki mindent, akik nem értenek semmihez és ezt követik a biztosítók, mert muszáj nekik.

poe

Őstag
Arról nincs info, hogy külföldön hogy megy ez a biztosítós dolog?
Ugyanis szerintem lehet, hogy egyszerűen csak nem haladnak a korral (azért néhány évtizede még borítékolható volt egy diabosnál a kísérő betegségek kialakulása), ill. nem tudnak semmit a betegségről. Erre utalhat az is, hogy nem tesznek különbséget I-es és II-es típus között.
Amúgy ez szerintem simán hátrányos megkülönböztetés.

vighkata

A biztosítások szerintem sokszor csak mondvacsinált dolgokat neveznek meg magasabb kockázati tényezőknek. Nem tudni, mennyi utánajárás van munkájukban, szerintem nem túl sok. Hiszen egy diabos a betegsége miatt nem töri el a lábát nagyobb kockázattal, mint egy nem diabos, ahogy Molli írta. A társbetegségek valóban nagyobb kockázattal vannak jelen, valószínű emiatt magasabb a bizt. összeg.
Poe, az hogy nem teszenk különbséget az I-es és II-es tip. között, az tényleg tájékozatlanságra utal, hiszen az elsődleges, ill. leggyakrabban előforduló szövődmény az I-esnél a vese károsodása, a II-esnél a szív,- érrendszeri károsodás. Kíváncsi lennék, hogy egyéb betegségekben más érintett betegnek milyen biztosítós tapasztalata van.
Ezt az egész biztosítósdit is, mint mindent a pénz mozgat. Egészséges (fiatal) ember, alacsony kockázat, folyamatos bevételi forrás. A többi meg oldja meg, vehet biztosítást, de ott már jókora felárral. Egy utazásnál viszont tényleg csak szezonálisan, vagyis egy bizonyos időre szóló, kötött áras biztosítást kötnek, kivéve az extrém sportokra vonatkozónál. Ott viszont nagyon szigorú szabályok vannak. Pl egy sima utasbiztosítás mellett elszenvedett síbalesetre, vagy hegymászás közbeni balesetre a biztosító nem fizet. Jogos, a tájékoztatóban fel is van tüntetve.

vighkata

Arról nincs info, hogy külföldön hogy megy ez a biztosítós dolog?
Ugyanis szerintem lehet, hogy egyszerűen csak nem haladnak a korral (azért néhány évtizede még borítékolható volt egy diabosnál a kísérő betegségek kialakulása), ill. nem tudnak semmit a betegségről. Erre utalhat az is, hogy nem tesznek különbséget I-es és II-es típus között.
Amúgy ez szerintem simán hátrányos megkülönböztetés.

Külföldön (USA) dolgozó ismerősömre a cége köt biztosítást (de nem köt minden cég a dolgozójára), a munkának jellegének megfelelően. Viszont nagyon szigorú feltételek szerint. Teljes kivizsgálás, AIDS, és drogteszttel kiegészítve. Viszont ez a biztosítás kiterjed az egészségügyi ellátások jó részére, mint pl. fogászati kezelés, vagy egyéb kivizsgálás. De azért nem ilyen rózsaszín a helyzet, mivel nem azonnal él a biztosítás, van kivárási idő, ami lehet fél vagy egy év is, és nem 100%-os a költség átvállalása. De a balesetből származó kárra más szempontok érvényesek. Ennyit tudok róla nagyvonalakban, részleteket nem. De külföldön, akár Európa, akár a világ más tája, mindenhol más szempontok érvényesek.

... Ha a 30% adójóváírást nézem, akkor nekem minden (nagyjából) 30%-kal olcsóbb.
Így már értem, de ez minden egészségpénztárnál minden tagra igaz. Nálam is ugyanez a szituáció, még az AXA is :) Én valami extra dologra gondoltam...

<STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 11px; line-height: normal } p { margin: 0px; } .inlineimg { vertical-align: middle; }</STYLE><STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 11px; line-height: normal } .wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 11px; line-height: normal } p { margin: 0px; } .inlineimg { vertical-align: middle; }</STYLE>

A kockázati életbiztosítás és a balesetbiztosítás (utasbiztosítás is) szerintem a biztosítók szemszögéből két különböző dolog. Nem vagyok jártas az ilyen témában, de úgy gondolom, a balesetbiztosításnál úgy kalkulálnak, hogy sok ügyfél esetén baleset mindenkit hasonló kockázattal érhet, viszont az életbiztosításnál nemcsak baleset esetén fizet a biztosító.

vighkata

Így már értem, de ez minden egészségpénztárnál minden tagra igaz. Nálam is ugyanez a szituáció, még az AXA is :) Én valami extra dologra gondoltam...

Hát extra dologról nem tudok, de az az igazság, hogy nem is jártam utána. Nekem nincs plusz biztosításom, csak amit alapból ad az Axa, vagy mi a bankkártyához jár, de az ugye csak baleseti halálesetre van. Egyedül az utasbiztosításnál gondoltam, hogy felelőtlenség lenne 1 hónapra a tengerentúlra repülni biztosítás nélkül. Tehát ami nekem most van, az mind alap.
Ha a többbiztosítos modellt bevezették volna, akkor ott elképzelhető lett vona, hogy a kritériumok között szerepeljen a diabétesz, és a hozzá tartozó szövödmények.

naty77

Új tag
sziasztok, régen jártam erre, viszont ma hallottam, hogy érdemes benéznem. jelenleg pénzügyi tancásadóként dolgozom, és kötök biztosításokat is.
akit érdekel, meg lehet kérdezni előzetesen egy biztosításnál, hogy mennyi lenne a pótdíj a cukor miatt, nem kell más, mint egy orvosi szakvélemény róla és egy másik papír kitöltése.
őszinte leszek, még nem kötöttem cukrosoknak, de most fogok, így én is okosabb leszek a témában.
egyébként totálisan érthető a kockázat...
többek közt AXA-s egészségpénzárt is "árulok", ha valaki ilyet szeretne.
mindennel házhoz megyek, tehát különösebb dolgotok nincs, ha bővebb infókat szeretnétek. ;)

orsika

Új tag
sziasztok, régen jártam erre, viszont ma hallottam, hogy érdemes benéznem. jelenleg pénzügyi tancásadóként dolgozom, és kötök biztosításokat is.
akit érdekel, meg lehet kérdezni előzetesen egy biztosításnál, hogy mennyi lenne a pótdíj a cukor miatt, nem kell más, mint egy orvosi szakvélemény róla és egy másik papír kitöltése.
őszinte leszek, még nem kötöttem cukrosoknak, de most fogok, így én is okosabb leszek a témában.
egyébként totálisan érthető a kockázat...
többek közt AXA-s egészségpénzárt is "árulok", ha valaki ilyet szeretne.
mindennel házhoz megyek, tehát különösebb dolgotok nincs, ha bővebb infókat szeretnétek. ;)
Naty77!
Írtam privit.

tímeácska

Őstag
Na, kicsit "elült" ez az oldal... Akkor lenne egy-két kérdésem... ;-)
Mindjárt itt is az első néhány:
- milyen gyakran cseréltek tűt az ujjbökőben?
- minden alkalommal mostok kezet mérés előtt? (;-)) -persze kivétel az extra helyzetek... Mert vannak/lehetnek ilyenek is...-
- volt már olyan esetetek, amikor otthon felejtettétek a cukormérőt, de ennetek kellett (vagy enni akartatok), mielőtt cukimérőtök közelébe kerülhettetek volna? Mit csináltatok ekkor, és mi lett a végeredmény?
- felejtettetek már ki bólust beadni? Ha igen, ennek mi lett a következménye? Hogyan oldottátok meg a problémát?
Egyelőre ennyi... ;-)

Oldal tetejére