Edukáció

tímeácska

Őstag
Szerintetek nyáron jobban oda kell figyelni a láb épségére, mint télen, a papucsos-szandálos időszak miatt, amikor is sokkal inkább ki van téve a láb az apróbb sérüléseknek?
Milyen gyakran "vizsgáljátok" meg alaposabban a lábaitokat? Mit kell tenni kisebb sérülések esetén? Cukorbetegeknek alaposabban kell fertőtleníteni a sebeket, mint a nem diabosoknak? Ti mit csináltok?

tímeácska

Őstag
Tapasztalataitok alapján van különbség a nyári, és téli napi inzulin mennyiségetek között? Ha változik a mennyiség, kb. mennyivel?

Mrobi

Új tag
Igen, erre én is gondoltam... Valahogy úgy, amikor az epres sütit leültem enni, nem?!;-) A gyerekeket addig elküldjük majd focizni, mi pedig leheveredünk egy helyre "közös-beszélgetni".
Na, de az is tuti, hogy legközelebb a kaja alapanyagait előkészítve kell a találkozó helyszínére vinni, mert az előkészítéssel ment el a legtöbb idő... De hát, tapasztalatból tanul az ember... :D

Igen például úgy, amig te etted a sütit, addig mi ittuk a szavaidat.;);):D:D
Na de akkor a kaja előkészítésére kell egy találkozó előkészítő találkozót is szervezni.:mrgreen:

tímeácska

Őstag
Igen például úgy, amig te etted a sütit, addig mi ittuk a szavaidat.;);):D:D
Na de akkor a kaja előkészítésére kell egy találkozó előkészítő találkozót is szervezni.:mrgreen:

:mrgreen::cool::rolleyes: Hát, én nem vagyok semmi jónak az elrontója... :lol:
Na, még a végén 2 napos talit kell csinálni... :lol:

tímeácska

Őstag
Mikroalbuminuriát legalább évente egy alkalommal szoktatok nézetni vizeletből? Szükségesnek tartjátok? Roche-os pumpások a kezdő csomaghoz kapnak 12 db.-os stixet. Roce-os pumpások néztetek már otthon viz.albumint? Ha igen, hányszor, és kb. milyen időnként? Ha nem, miért nem -hiszen a stix adott...-

tímeácska

Őstag
Hosszabb távollét alkalmával -akár nyaralás- szoktatok vinni vizelet aceton stixet? (Roche pumpásoknak megintcsak alap csomaghoz adnak...) (Én még a tegnapi talira is vittem magammal :-D, mert 20 körüli cukival indultam el otthonról, 25 mmol/l cukinál néztem is acetont, neg. volt!)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nyáron "engedékenyebbek" vagytok az étkezést illetően?
Van esetleg olyan étel, amiről tudjátok, hogy nagyon megemeli a cukitokat, tisztában vagytok vele, hogy nem igazán tudjátok korrigálni mellette a v.c.-t, de mégis megeszitek? Ha van ilyen, milyen gyakran?

Én nyáron sem vagyok engedékenyebb, viszont a tapasztalatom az, hogy nyáron kevesebb ráfordítással, odafigyeléssel jobban kordában tartható a cukrom. Talán a több mozgás, több zöldség-gyümölcs van a háttérben, de tény, hogy nyáron még az inzulin igényem is kevesebb.

vighkata

:mrgreen::cool::rolleyes: Hát, én nem vagyok semmi jónak az elrontója... :lol:
Na, még a végén 2 napos talit kell csinálni... :lol:

A 2 napos tali ötlete nagyon szupi, egy jó kempinget kell találni, sátra mindenkinek van, de ott is lehet közösködni, mint az autónál. Képzeljétek el, milyen klasz lehet este a bogrács tüzét tovább éltetni, a parázson szalonnát sütni, és éjszakába nyúlóan beszélgetni. No, vélemények?

vighkata

Hosszabb távollét alkalmával -akár nyaralás- szoktatok vinni vizelet aceton stixet? (Roche pumpásoknak megintcsak alap csomaghoz adnak...) (Én még a tegnapi talira is vittem magammal :-D, mert 20 körüli cukival indultam el otthonról, 25 mmol/l cukinál néztem is acetont, neg. volt!)

Én az alapcsomaghoz kapott csíkot kipróbáltam, de normális szintet mutatott. Azóta nem próbáltam. Lehet, hogy 20-as cukinál kéne újra próbálnom? A talin ugye mértem egy 22,5-öt, azt rendbehoztam (több, mint egy hét óta először 15 fölött), azóta is jó a cuki, ma reggeli előtt 5,5 volt.

tímeácska

Őstag
A 2 napos tali ötlete nagyon szupi, egy jó kempinget kell találni, sátra mindenkinek van, de ott is lehet közösködni, mint az autónál. Képzeljétek el, milyen klasz lehet este a bogrács tüzét tovább éltetni, a parázson szalonnát sütni, és éjszakába nyúlóan beszélgetni. No, vélemények?

Na, szegén Mrobi apríthatná a fát nekünk egész éjjel...:mrgreen::mrgreen:
Egyébként nem rossz ötlet... Vélemények? De ne csak sátorban gondolkozzunk, ha gondolkozunk... Gondolkozunk?!:mrgreen::mrgreen::cool::rolleyes:

zsuzsa

Új tag
Mi a strandon bementünk az öltözőbe, mert ott jobban ki tudtam pakolni, mért a mérő, kezet tudtam mosni, nem volt 40 fok stb.. de csak ez miatt, az nem érdekellt hogy néznek, vagy észreveszik. Nekünk is van ez a kis Avonos táskánk jég akku tartóval, és mindent abban tárolok.

zsuzsa

Új tag
Még a pumpával csak itthon strandoltunk, levettük, meg visszatettük, azt sajnos meg kell értenie, hogy nem lehet ki be menni a medencébe fél óránként, eg yórácskát hagytuk lubickolni, játszani, 40 perc körűl aztán visszatettük, mértünk, játszott száradt, és egy óra múlva kicsit újból visszamehetett.

zsuzsa

Új tag
Tavaly ilyenkor a pen mellett már rég hypozgattunk, és igencsak csökkenteni kellett az inzulin mennyiségén, most a pumpa mellett is ezt vártem, mondta is a dr.-nő hogy szerinte egy hónap múlva vissza kell venni a nyár miatt, mondta ezt egy hónappal ezelőtt, de nem kell, sőtt a délelőttin emelni kell valószínű. Olyan rossz mert, csa a reggelihez kap inzulint, a tízórainál még jó a cukra 4 körüli, de az ebédnél már 9 körüli. Aztán délután megint 4 körüli cukorral kelünk. Ez azt jelentené hogy a tízóraihoz is kellenne inzulint adnom, vagy jobban el kellene nyújtanom talán a reggelit? Nem tudom majd ma megbeszélem a dr.-nővel is. A másik hogy nem tudom hogyan lehetne azt megoldani, hogy 7 órakkor mikor felébred csak a kakaóját inná és nem kellene ennie, mert nem éhes, és egy órát nyammog a reggelin, nyolcig, utána tízóraizni nem akar, mert még nem éhes, és délre viszont akkor leesik a cukra ha nem eszik. Az oviban meg 9 órakkor van a tízórai, az úgy lenne jó ha otthon 7 kor kakaóza, nem menne üres hassal, és bennt 9 órakkor enne kenyeret. Csak ezt hogy oldom meg inzulinilag?

lizzi

Őstag
Hát ezt a sok kérdést,már elfelejtettem:):):)
Én tavaly levettem kb 1 órára a pumpát meg mértem-mértem és visszatettem és ha kellett korrigáltam,így nyaraltam ,mert nem mertem vele vízbe menni ,de lehet kipróbálom idén,csak nem árt neki a gyógyfürdőben lévő víz???jó kérdés!!!
nekem nyáron kevesebb inzulin kell valamivel ,de most ugye nem igazán tudom,hogy a meleg miatt vagy a terhesség miatt változik folyamatosan az inzulinigényem ,vagyis csökken!

tímeácska

Őstag
Hát ezt a sok kérdést,már elfelejtettem:):):)
Én tavaly levettem kb 1 órára a pumpát meg mértem-mértem és visszatettem és ha kellett korrigáltam,így nyaraltam ,mert nem mertem vele vízbe menni ,de lehet kipróbálom idén,csak nem árt neki a gyógyfürdőben lévő víz???jó kérdés!!!
nekem nyáron kevesebb inzulin kell valamivel ,de most ugye nem igazán tudom,hogy a meleg miatt vagy a terhesség miatt változik folyamatosan az inzulinigényem ,vagyis csökken!

Na, akkor csak óvatosan!;-) És vigyázz Magatokra, mert különben én leszek irgum-burgum!!!:mrgreen::twisted:

lizzi

Őstag
hát én aszalt gyümölcsöt ritkán használok és akkor is keveset és inkább sütibe is feketecseresznyét veszek ,mert az talán nem viszi annyira fel a cukrom ,de keveset is eszem belőle
én még nem használtam a csomagban kapott stixet és nem is szoktam magammal vinni mert én megérzem a számban lévő íz alapján,hogy gond van-e?de most kipróbálom majd és mikroalbuminuriát nekem néznek sűrűbben ,mivel vesekárosodásom van ezért kérnek a laborban
tiltólistán nekem elég sok minden van ,az édességek cukorral mind és hát a nagyon édes sütik is ,mivel az egekben lesz tőle a cukrom és alig bírom lekorrigálni

Oldal tetejére