Főételek-egészséges módra!

milyen gyakran sütsz otthon diétás finomságot?


  • Összes szavazó
    37

misamaci

Aktív tag
Bár, nem teljesen ez a topik jó a kérdésemhez, de most nincs időm újat nyitni...

Nem tudjátok (misamaci? :)),hogy a tejpor, tejszínpor miből van pontosan? Tudom, tejből, de van-e benne még más is, adalékanyagok, akármi. A porlasztás során milyen szerkezetű lesz, mennyire káros-nem káros ez a szerkezet a szervezetünknek?
Köszi!

Az Élelmiszerkönyvi meghatározás szerint tejből/tejszínből készülnek, vízelvonással (általában porlasztva szárítással). A késztermékhez tejalkotórészek, szőlőcukor, vitaminok és ásványi anyagok hozzáadása lehetséges. (Szóval csomósodásgátlót, síkosítót tartalmazhat ... bár az itthon gyártottakra nem volt jellemző)

A porlasztás során por szerkezetű lesz :) ... pont ez az eljárás lényege, hogy minimális minőségvesztéssel lehessen maximális mennyiséget előállítani. (tkp, ha jól készíti el valaki, akkor nagyon nehéz megkülönböztetni egy sovány tejet és a tejporból készült társát)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszi misamaci! Szerkezet-et arra értettem, mint pl amikor pelyhesítik a kukoricát meg nem tudom már, mit csinálnak vele (aha, extrudálják), hogy attól olyan szerkezet lesz a molekuláknak, ami a felszívódásnak nem tesz jót és egészségtelen lesz tőle az étel.
 

misamaci

Aktív tag
Azért pl az extrudált kukoricára nem mondanán alapból, hogy egészségtelen .... inkább az a gond hogy mire forgalomba kerül általában szénné adalékolják. (Maga az extrudálás legtöbbször pont hogy segít feltárni a tápanyagok azon részét, amiket amúgy nem tudna a szervezet hasznosítani).
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Lehet, hogy nem az extrudálásra gondolok.... kukoricapehely, chocapic, ilyesmi. De lényegtelen, mert ha jól értem, nincs ilyesmi a tejporral.
 

misamaci

Aktív tag
Jó irányba gondolkodtál, csak ezeknél nem az extrudálás a gond. Ott a gond hogy sima marketing okokból iszonyatos mennyiségű ízesítőt, cukrot miegyebet nyomnak bele ezekbe a cuccokba (mivel az alapjáraton fűrészporízű pelyheket nem ennék meg a gyerekeke)
 

tubi

Aktív tag
abban van vmi, hogy ezeknek más lehet a felszívódása és most bennem is felmerült, hogy vajon nem veszik-e el vmi a feldolgozás során az eredeti tartalomból. a kölesgolyó, kuki ugyanez a téma?
 

misamaci

Aktív tag
A felszívódása pont az eljárás miatt más, hiszen pont az a lényeg, hogy a tápanyagokat feltárja, könnyen hozzáférhetővé tegye.
Ezeknek a felfújt cuccoknak két nagy csoportja van: az egyik amit magvakból állítanak elő puffasztással (puffasztott rizs, pattogatott kukorica stb), a másik amit valamilyen extrudált tésztából készítenek (kuki, kölesgolyó, kukoricacsipszek nagy része) mondjuk ezekbe aztán azt kevernek amit akarnak.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
misamaci, ha nem bánod, kérdeznék még valamit. A kakaóvajban is van csersav? Nem találok erre utaló oldalakat a neten, de biztos béna vagyok. A sima kakaóban tudom, hogy van, de a kakaóvajról nem tudok semmit. Köszi!!!!
 

misamaci

Aktív tag
Csersavtartalomra én sem találtam határozott utalást, de a hidegen sajtolt kakaóvajban kb. 3600 mg/kg polifenol-tartalmat adnak meg több helyen is (ide tartozik a csersav). Mondjuk a gyógyszertári kakaóvajnál nem lennék annyira biztos, mivel az jó eséllyel inkább melegen sajtolt, tisztított készítmény.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Csersavtartalomra én sem találtam határozott utalást, de a hidegen sajtolt kakaóvajban kb. 3600 mg/kg polifenol-tartalmat adnak meg több helyen is (ide tartozik a csersav). Mondjuk a gyógyszertári kakaóvajnál nem lennék annyira biztos, mivel az jó eséllyel inkább melegen sajtolt, tisztított készítmény.
Köszi szépen! Igen, erről olvastam pont, hogy a gyógyszertári az melegen sajtolt. Milyet tesznek az élelmiszerbe, gyógyszertárit?
 

tubi

Aktív tag
misamaci: "ezekbe aztán azt kevernek amit akarnak" - de gondolom, azt fel kell tüntetni, nem??? csak mert úgy gondoltam eddig, hogy ha sima sós kukit, tortillachipset és kölesgolyót adok a gyerkőcnek (vagy legutóbb bio földimogyorósat), akkor biztos lehetek benne, hogy baja nem lesz tőle... de akkor mégis lehet, hogy ezekbe is vannak "dolgok"?
 

misamaci

Aktív tag
Köszi szépen! Igen, erről olvastam pont, hogy a gyógyszertári az melegen sajtolt. Milyet tesznek az élelmiszerbe, gyógyszertárit?
:) Élelmiszeriparit :) ... nagy eséllyel melegen sajtoltat, egyrészt az ára miatt, másrészt mert a legtöbb esetben melegen keverik be és így pont az értékes alkotórészek mennek tönkre
 

misamaci

Aktív tag
misamaci: "ezekbe aztán azt kevernek amit akarnak" - de gondolom, azt fel kell tüntetni, nem??? csak mert úgy gondoltam eddig, hogy ha sima sós kukit, tortillachipset és kölesgolyót adok a gyerkőcnek (vagy legutóbb bio földimogyorósat), akkor biztos lehetek benne, hogy baja nem lesz tőle... de akkor mégis lehet, hogy ezekbe is vannak "dolgok"?

Attól függ mire gondolsz. Az alapja ezek egy sima liszt/víz keverék, a gond inkább az ízesítésnél jelentkezik. A csomagoláson az összetevőket kell feltüntetni ... de itt jön a képbe az általános zárószöveg: "...konyhasó, fűszerek, ízfokozók, színezék(ek) ..." ebből ugyan meg nem mondja senki hogy mi is van benne pontosan.
A bio termékeknél elvileg elég kevés adalék használható, de mostanában elég erősen kezdik ott is feszegetni a határokat. Mondjuk én a bio cuccokkal kapcsolatban különben is eléggé szkeptikus vagyok.
 

poe

Őstag
Gyors, rendhagyó gyümölcstorta (Jamie Oliver)

A sütőt előmelegíted 200-220 fokra. Kb 3/4 kg vegyes gyümölcsöt (bogyósok, ha van friss, ha nincs mirelit, barack, alma, körte nagyobb darabokra vágva) beteszel egy serpenyőbe, ráküldesz 3-4 evőkanál cukrot (én nádcukrot használok, de a édesítővel is lehet, ill. Jamie többet ír, de nekem úgy már túl édes), nyakonzuhintod némi balzsamecettel és lassú tűzön rotyogtatod, pár percig, hogy a bogyók levet engedjenek.
Közben elkészíted a tésztát. 250 g lisztet (én vegyeen használok rétes és finomlisztet) összemorzsolsz 6 púpozott evőkanál hideg vajjal (tényleg morzsás állagúnak kell lennie a végén), hozzáteszel 30 g cukrot, egy nagy csipet sót és kb 1,5 dl írót (kaukázusi kefírrel is jó). Jól összedolgozod, nagyon lágy, ragadós tészta a végeredmény.
A gyümölcsöt átöntöd egy tűzálló tálba. A tésztából galuskákat szaggatsz és benyomkodod a gyümölcs közé, randomizált elhelyezési metódust követve. Pici cukorral meghintheted.
Ezután 50-60 percig sütöd (én kb félóra után kacsolom csak be a felső sütést is, különben hamar pirul).
Hedonisták vaníliafagyival fogyasztják... :)
Nálunk ippeg most sül. :hurra:
 

poe

Őstag
No, a tésztából kihagytam a kávéskanálnyi sütőport (a receptben is, meg készítéskor is) :oops:, így nem jött fel annyira, de az ízével nem lesz hiba. ;)
 
Oldal tetejére