bogácsa
Új tag
Csirke karfiollal
Hozzávalok: 4 egészcsirkecomb, 2 kisebb fej karfiol, só , egycsokor friss petrezselyemzöld, diónyi vaj.
Elkészités: A csirkecombokat megnyúzzuk félbevágjuk és sóval, borssal finoman bedörzsöljük. A karfiolt rozsáira bontjuk. Elöveszünk egy mélyebb tüzállotálat és nagyon vékonyan kivajazzuk. ebbe tesszük alulra a karfiolt megszorjuk petrezselyemzölddel, ráfektetjuk a csirkecombokat és leheletnyi vajat morzsolunk rájuk hogy szép pirosak legyenek. Alá öntünk fél csészényi vizet és letakarva közepes erösségü sütóbe tesszük.Fél óra után a húst megszurkáljuk és ha puha fedö nélkül pirosra sütjük a karfiol sütés közben megpuhul és átveszi a csirke finom zamatát.Köretként eszük lehet késziteni hozzá párolt rizst is
Olasz paradicsomleves
14 g szénhidrát, 277 kj [ 60 kcal ] adag.
Hozzávalok: 1 kg paradicsom,2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 téáskanál olaj, 1 húsleveskocka, só bors, 1-1 csipet majorána, bazsalikom és fodormenta, 2 dkg parmezánsajt.
Elkészités: Az olajban megpároljuk a megtisztott kockára vágot hagymát .Hozzá adjuk a lehéjázott paradicsomot, felöntjük 1 l vizzel és beledobjuk a leveskockát.Megfüszerezzük és összefözzük. Reszelt sajtal megszorva tálaljuk .
Burgonyapogácsa köretnek
24 g szénhidrát.
Anyagszükséglet: burgonya,fött, hámozot, áttört, liszt 3 dkg, vaj 1 dkg, petr vagdalék 1 kávéskanál, zsemlemorzsa szitált 2 dkg, tojás 1/2 db felverve, só izlés szerint. étolaj vagy zsir.
Elkészités: Az áttört burgonyát összegyúrjuk a liszttel vajjal,petrezselyemlevéllel és annyi felvert tojással hogy össze álljon. Hengereket formálunk belöle tojásba,morzsába mértjuk és forro zsiradékban pirosra sütjük. Mártásos hús mellé tálaljuk.
Burgonyakrémleves
15 g szénhidrát.
Anyagszükséglet: burgonya-tisztítva 8 dkg. Tejszin 3 evökanál,tojássárgája 1 db, petrezselyemlevél vagdaléka 1 kávéskanálnyi, só izlés szerint, vaj 1 dkg.
Elkészités: a burgonyát kissé sózott vizben puhára fözzük, a fözölével együtt áttörjük.Tejszin + tojássárgával behabarjuk petrezselyemlevéllel izesitjük. Tálaláskor egy darabka friss vajat teszünk bele.
Burgonyás kenyér
[ 10 adag. ] 27g szénhidrát.
anyagszükséglet: liszt 30 dkg,burgonya fött hámozott,áttört 25 dkg, élesztö 3 dkg, aludttej 2 dl,só izlés szerint köménymag törve 1 kávéskanálnnyi, vaj 3 dkg.
Elkészités: A burgonyát a liszttel elkeverjük az élesztöt kis liszttel meleg tejjel megfuttatjuk.hozzáadjuk. Beleöntünk 2 dkg olvasztot vajat a köményt, sót,és elhabart langyos aludttejet,sóval lágy kenyértésztát dagasztunk.Meleghelyen kelesztjük. Vajjal megkent sütölemezen hosszukás cipót rakunk belöle sós tejjel megkenjük és sütöben jól átsütjük. KIhütve szeleteljük.
Berlini marhaszelet
14 g szénhidrát.1478 kj [353kcal ]adag.
Hozzávalok:50 dkg stefánia 1 csomag leveszöldség,1 fejhagyma.1 babérlevél.3 szegfüszeg.szemes bors.só.A mártáshoz 2 dkg margarin,2 dkg liszt,1/2 szár torma,Polisweet ,fehér bors.
Elkészités: a marhahúst egyben felteszük föni annyi vizben amennyi ellepi.A hagymát megtisztitjuk beleszurkáljuk a szegfüszeget a babérral. és a szemes borssal együt a hús melléteszük.Lassú tüzön fözzük Amikor félig megfött hozzáadjuk a megtisztitott feldarabolt leveszöldséget és megsózzuk Közben elkészitjük a tormaszószt Ehhez világos szinüre pirit a margarinba.felöntjük a húslével és csomomentesre keverjük.Jól ki forraljuk végül beleteszük a tormát.Sóval örölt fehérborssal és édesitö szerrel füszerezük. a húst felszeleteljük a levesben fött zöldséggel köritjük és leöntjük a tormamártásal.
Hozzávalok: 4 egészcsirkecomb, 2 kisebb fej karfiol, só , egycsokor friss petrezselyemzöld, diónyi vaj.
Elkészités: A csirkecombokat megnyúzzuk félbevágjuk és sóval, borssal finoman bedörzsöljük. A karfiolt rozsáira bontjuk. Elöveszünk egy mélyebb tüzállotálat és nagyon vékonyan kivajazzuk. ebbe tesszük alulra a karfiolt megszorjuk petrezselyemzölddel, ráfektetjuk a csirkecombokat és leheletnyi vajat morzsolunk rájuk hogy szép pirosak legyenek. Alá öntünk fél csészényi vizet és letakarva közepes erösségü sütóbe tesszük.Fél óra után a húst megszurkáljuk és ha puha fedö nélkül pirosra sütjük a karfiol sütés közben megpuhul és átveszi a csirke finom zamatát.Köretként eszük lehet késziteni hozzá párolt rizst is
Olasz paradicsomleves
14 g szénhidrát, 277 kj [ 60 kcal ] adag.
Hozzávalok: 1 kg paradicsom,2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 téáskanál olaj, 1 húsleveskocka, só bors, 1-1 csipet majorána, bazsalikom és fodormenta, 2 dkg parmezánsajt.
Elkészités: Az olajban megpároljuk a megtisztott kockára vágot hagymát .Hozzá adjuk a lehéjázott paradicsomot, felöntjük 1 l vizzel és beledobjuk a leveskockát.Megfüszerezzük és összefözzük. Reszelt sajtal megszorva tálaljuk .
Burgonyapogácsa köretnek
24 g szénhidrát.
Anyagszükséglet: burgonya,fött, hámozot, áttört, liszt 3 dkg, vaj 1 dkg, petr vagdalék 1 kávéskanál, zsemlemorzsa szitált 2 dkg, tojás 1/2 db felverve, só izlés szerint. étolaj vagy zsir.
Elkészités: Az áttört burgonyát összegyúrjuk a liszttel vajjal,petrezselyemlevéllel és annyi felvert tojással hogy össze álljon. Hengereket formálunk belöle tojásba,morzsába mértjuk és forro zsiradékban pirosra sütjük. Mártásos hús mellé tálaljuk.
Burgonyakrémleves
15 g szénhidrát.
Anyagszükséglet: burgonya-tisztítva 8 dkg. Tejszin 3 evökanál,tojássárgája 1 db, petrezselyemlevél vagdaléka 1 kávéskanálnyi, só izlés szerint, vaj 1 dkg.
Elkészités: a burgonyát kissé sózott vizben puhára fözzük, a fözölével együtt áttörjük.Tejszin + tojássárgával behabarjuk petrezselyemlevéllel izesitjük. Tálaláskor egy darabka friss vajat teszünk bele.
Burgonyás kenyér
[ 10 adag. ] 27g szénhidrát.
anyagszükséglet: liszt 30 dkg,burgonya fött hámozott,áttört 25 dkg, élesztö 3 dkg, aludttej 2 dl,só izlés szerint köménymag törve 1 kávéskanálnnyi, vaj 3 dkg.
Elkészités: A burgonyát a liszttel elkeverjük az élesztöt kis liszttel meleg tejjel megfuttatjuk.hozzáadjuk. Beleöntünk 2 dkg olvasztot vajat a köményt, sót,és elhabart langyos aludttejet,sóval lágy kenyértésztát dagasztunk.Meleghelyen kelesztjük. Vajjal megkent sütölemezen hosszukás cipót rakunk belöle sós tejjel megkenjük és sütöben jól átsütjük. KIhütve szeleteljük.
Berlini marhaszelet
14 g szénhidrát.1478 kj [353kcal ]adag.
Hozzávalok:50 dkg stefánia 1 csomag leveszöldség,1 fejhagyma.1 babérlevél.3 szegfüszeg.szemes bors.só.A mártáshoz 2 dkg margarin,2 dkg liszt,1/2 szár torma,Polisweet ,fehér bors.
Elkészités: a marhahúst egyben felteszük föni annyi vizben amennyi ellepi.A hagymát megtisztitjuk beleszurkáljuk a szegfüszeget a babérral. és a szemes borssal együt a hús melléteszük.Lassú tüzön fözzük Amikor félig megfött hozzáadjuk a megtisztitott feldarabolt leveszöldséget és megsózzuk Közben elkészitjük a tormaszószt Ehhez világos szinüre pirit a margarinba.felöntjük a húslével és csomomentesre keverjük.Jól ki forraljuk végül beleteszük a tormát.Sóval örölt fehérborssal és édesitö szerrel füszerezük. a húst felszeleteljük a levesben fött zöldséggel köritjük és leöntjük a tormamártásal.