Ezt a cikket, csak most olvastam el, és lám milyen érdekes, hogy mi augusztusban voltunk vérvételen, ahol még semmi nem mutatta, hogy a cukorbetegség kialakulóban van. Szeptember 10-én megkaptam a hepatitis B elleni védőoltást. És 2 hónap múlva cukorbeteg lett.
Próbálom elfogadni, hogy nincs a kettő között összefüggés, de nem megy. Ha előre tudja az ember, hogy elesik akkor leül előtte. Ha tudtam volna ezt előtte, akkor ... akkor nagy valószínűséggel nem oltattam volna be. Márha lehetett volna választani.
Somcsika!
Az 1-es típusú dibetes kialakulását ma nem lehet előre megjósolni. A veszélyeztetettség mértékét sokminden befolyásolja, de hogy mitől és mikor fog manifesztálódni, az nem tudható előre.
Javaslom olvasgass a betegség elfogadásának folyamatáról (neten is van sok infó) aminek fázisai gyermekek esetében a szülőnél (is) jelentkeznek.
Én úgy látom, utőlag fölösleges okokat, felelősöket keresni, az semmin nem változtat, ilyenkor arra kell koncentrálni, hogy se ti, se a gyermek ne legyen (vagy minél kevésbé, minél rövidebb ideig) depressziós, önmarcangoló állapotban. Át kell állni egy új életmódra, ami az elején borzasztóan nehéznek, macerásnak tűnik (emlékszem nekem a kezdetekkor az inzulinadás, vc mérés, étkezések kitették szinte az egész napomat). Ez azonban, hamar rutinná válik és nem jelent nehézséget. Ezen túl tanulni kell, neki is nektek is. Mi magunkat kezeljük, tudnunk kell, hogy mi milyen hatással van a vércukor szintünkre, kilengések, vagy a napirend felborulása esetén mi a teendő.
Az egyes típusú diabetes, a kezelés négy alappillérét betartva (inzulinkezelés, egészséges táplálkozás, mozgás és a folyamatos edukáció) a szövődmények jó eséllyel elkerülhetők, teljes élet élhető.
Nem azt mondom, hogy ez könnyű, de kivitelezhető. Biztosan lesznek mélypontok, hullámvölgyek, de ne adjátok fel! Kérdezz bátran, akár a kezeléssel kapcsolatban, akár ha csak egy kis bátorításra van szükséged.