Insulinpumpa

Sani

Új tag
Szia bogesz!

Ha ötletnek nem is sok, de én a Te helyedben próbálgatnám, hogy mikor, mi, milyen erővel hat a vc eredményre és mennyire viszi fel vagy le. Ezt - főleg pumpahasználatnál - szerintem- nem lehet általánosítani.
Mindenkinek magának kell kitapasztalni a reá ható dolgokat.
Csak pár dolog van, ami nagyjából általánosítható.
Pl. mozgásnál én %-osan vissza veszem a bázis adagolást vagy ch-t eszem...de ez sem mindenkinél mindig így jó, mert attól függ,
-hogy milyen értékről indult a vc szint,
-milyen erőkifejtést igényel a mozgás,
- a mozgás elején a "stressz" mennyire viszi fel a cukit,
-stb.

Pár napon belül ( 2-3 ) nem érdemes változtatni a bázis adagokon. Meg kell várni, hogy az mennyire vált be.
Jó kis játék ez, ami nagy figyelmet, fegyelmet, önkontrollt igényel. ;)

bogesz

Új tag
Szia bogesz!

Ha ötletnek nem is sok, de én a Te helyedben próbálgatnám, hogy mikor, mi, milyen erővel hat a vc eredményre és mennyire viszi fel vagy le. Ezt - főleg pumpahasználatnál - szerintem- nem lehet általánosítani.
Mindenkinek magának kell kitapasztalni a reá ható dolgokat.
Csak pár dolog van, ami nagyjából általánosítható.
Pl. mozgásnál én %-osan vissza veszem a bázis adagolást vagy ch-t eszem...de ez sem mindenkinél mindig így jó, mert attól függ,
-hogy milyen értékről indult a vc szint,
-milyen erőkifejtést igényel a mozgás,
- a mozgás elején a "stressz" mennyire viszi fel a cukit,
-stb.

Pár napon belül ( 2-3 ) nem érdemes változtatni a bázis adagokon. Meg kell várni, hogy az mennyire vált be.
Jó kis játék ez, ami nagy figyelmet, fegyelmet, önkontrollt igényel. ;)
Ezt a %-os állítást próbáltam,de a mai napom katasztrófa!
07,00-9,8
8,30-12,5 itt adtam bólust ettem egy zsemlét
9,00-14,3
10,00-14,5 itt százalékon is állítottam
12,00-12,3 bólus,kaja
13,30-16,4 %
15,00-12,8
ez azért nagyon durva,hogy semmi nem viszi vissza!

Sani

Új tag
Egy zsemle 30 g ch.
Én a Te helyedben úgy jártam volna el, hogy beadom a 12,5 ra korrekciós bólust ( ami nekem 3,5 lett volna , mert akkor 5,5, lesz a cukrom, várnék kb. fél órát és úgyx adnám be a zsemle ch érétkéhez a megfelelő inzluin mennyiséget ( ami nekem 3 E ....+ kávé tejjel, ( ami szintén + ch )

Mondjuk akkor is aránylatanul ment felfele a cukid....persze, ha jól van beállítva a bázis adagod.
Nem ért valami stressz hatás? Nem idegeskedtél...éppen talán a magas cukrokon?

bogesz

Új tag
Nem szoktál bólus inzulinnal korrigálni?
de,néha mert nem tudom mikor mennyi a normális!Te a 12,5-re miért pont 3.5-öt adsz,és honnan tudod,hogy az 5,5 lesz?Amúgy már egyre idegesebb vagyok miatta!Pont az a baj,hogy nem jó a bázisom ,amit beállítottak az jó,hétvégén,mikor többet vagyok mozgásban,de a hétköznapok!Írtátok,hogy csináljak egy másik alapot,megcsináltam,de ezek szerint nem jó ez sem!Tiszta béna vagyok!:(:mad:

Sani

Új tag
Kedves bogesz!

Kérlek, ne add fel! Egyáltalán nem vagy béna, mert elsőre nem sikerül. Az egész kísérletezgetésből áll, hogy mikor mi a jó reakció, azt mindenkinek magán kell kikísérletezni.
Legyél türelmes magadhoz és próbálkozz!
Én, amikor megkaptam a pumpámat, azt mondta a dokim, hogy a beállítás, amit adott, az kb. 50-% ban jó nekem. Ezt nekem kell beállítani a hétköznapjaimhoz, felmnérni, hogy mikor mia jó.. Szóval az első időben én is nagyon sokat állítgattam..> de csak úgy, hogy 1 beállítás kb . 2-3 napig ment, és ha nem volt jó, akkor megint változtattam, Ez egy türelemjáték, és
Jó munkához idő kell.
Kitartást kívánok és türelmet...és ne idegeskedj, mert azzal nem segítesz, csak megnöveled az időt addig, míg jók lesznek a cukraid.
Biztos, hogy van megoldás csak erő, türelem, figyelem és fegyelem kell hozzá. Neked ezek a tulajdomnságaid meg megvannak. Csak így lehet elérni...kikísérletezni a megfelelő beállításokat.
Ha bármiben tudok segíteni, akkor nagyon szívesen írom le az én tapasztalataimat.
Kitartás!

ui:
70 kg vagyok és 178 cm. 1 E nekem 2-őt visz le a vc-ből. Én így számolok.És ez bevállt. Ezt is ki lehet kísérletezni.
Ez az élet, de ha egyszer ráérzel, akkor nagyon könnyen tudod felmérni a helyzeteket és könnyen tudod majd kezelni is.

bogesz

Új tag
Kedves bogesz!

Kérlek, ne add fel! Egyáltalán nem vagy béna, mert elsőre nem sikerül. Az egész kísérletezgetésből áll, hogy mikor mi a jó reakció, azt mindenkinek magán kell kikísérletezni.
Legyél türelmes magadhoz és próbálkozz!
Én, amikor megkaptam a pumpámat, azt mondta a dokim, hogy a beállítás, amit adott, az kb. 50-% ban jó nekem. Ezt nekem kell beállítani a hétköznapjaimhoz, felmnérni, hogy mikor mia jó.. Szóval az első időben én is nagyon sokat állítgattam..> de csak úgy, hogy 1 beállítás kb . 2-3 napig ment, és ha nem volt jó, akkor megint változtattam, Ez egy türelemjáték, és
Jó munkához idő kell.
Kitartást kívánok és türelmet...és ne idegeskedj, mert azzal nem segítesz, csak megnöveled az időt addig, míg jók lesznek a cukraid.
Biztos, hogy van megoldás csak erő, türelem, figyelem és fegyelem kell hozzá. Neked ezek a tulajdomnságaid meg megvannak. Csak így lehet elérni...kikísérletezni a megfelelő beállításokat.
Ha bármiben tudok segíteni, akkor nagyon szívesen írom le az én tapasztalataimat.
Kitartás!

ui:
70 kg vagyok és 178 cm. 1 E nekem 2-őt visz le a vc-ből. Én így számolok.És ez bevállt. Ezt is ki lehet kísérletezni.
Ez az élet, de ha egyszer ráérzel, akkor nagyon könnyen tudod felmérni a helyzeteket és könnyen tudod majd kezelni is.
Tudod az abaj,hogy nekem már 2 éve megvan a pumpám,ahogy eljöttem Pestről(ott kaptam),2 nap múlva felborult minden.Az orvost szerintem már idegesítette,hogy örökké hívtam és nem volt túl kedves,sőt!Aztán egy idő után meguntam,hogy "majd hívjon holnap",vagy "most nem érek rá" állandóan kifogást keresett.Ezért én még a mai napig nem vagyok tisztába dolgokkal,ami másnak természetes,mert megtanították!Én 165cm vagyok és 63 kg.Nem tudom segít e valamit?

Sani

Új tag
8Fejből sajnos nem tudom )
Én ilyenkor azt tettem, hogyha magas volt a cukim, ( pl 12, akkor beadtam 1 E bólust és mértem fél óra, 1 óra múlva. ( és nem vittem be semmi ch!) És kiderült, hogy mennyivel vitte le....és így lehet számolni
persze van olyan is , hogy a napszakokban más E inzulin kell a korrekcióhoz, de én a nap 24 órájában ezt használom és nekem ez minden időben bevállt.
Kísérletezgetni kell és előbb- utóbb kitisztulnak a dolgok...persze nekem is van néha 'homályos ' foltom, de nem sok ( 1 évben talán 1-2 alkalom. Mindenre van magyarázat...csak meg kell találni. ;)

Sani

Új tag
Én úgy állítottam be magamnak, hogy csináltam ch mentes napokat, napszakokat....és ha baj van, akkor még most is így járok el.
Nem eszem ( déletőtt----délutántól másnap reggelig ), és 2 óránként mérem a cukim, és kiderül, hogy mikor hogyan alakul...és ennek hatására változtatom a bázis adagot( emelek vagy csökkentem 0,025 E ként, ill. elhúzom az időbeosztást ) . Persze ha az első gondolatom nem hoz megoldást, akkor is várok 2-3 napot, mérek, és ha szükséges, újra kezdem az egészet.

bogesz

Új tag
Az én gépemen 0.1-es beosztások vannak,most akkor, holnap reggel nem eszek másnap reggelig,durva éhen halok!Se tejeskávé,se tea?

flegmateo

Új tag
Sziasztok!
Én most viselek 1 medtronic-os pumpát lassan 1 hete teszt jelleggel még inzulin sincs benne,
kanül - ben vér jelent meg az para?

Sani

Új tag
Az én gépemen 0.1-es beosztások vannak,most akkor, holnap reggel nem eszek másnap reggelig,durva éhen halok!Se tejeskávé,se tea?

Én ezt úgy osztottam el magamnak, hogy egyik nap ebédig eszem, utána másnap meg ebéd után nem eszem....nem egyszerű...főleg olyannak , mint én, aki nagyon szeretek enni, ...de megéri.
Az időpontokat úgy osztod be és akkor, ahogyan Te meg tudod oldani, az a lényeg, hogy a bázis adagokat - adagolásokat ch bevitel ( és nagyobb fizikai aktivitás ) nélkül tudod csak megnézni, hogy jó-e, neked, a Te életviteledhez igazodik-e.

Nem tudod átállítani a bólus mértékét? Úgy tudom, hogy 0,5 -tel is lehet adagolni a bólust, sőt, az én pumpámon ( Animas IR 1200 ) 0,05 E -ként tudom a bólus adagot kiszámolni és ennek megfelelően beadni.

Különben levest, teát ihatsz olyat, amiben nincsen ch.

Oldal tetejére