Insulinpumpa

Zsu77

Új tag
Ja.Az itt fent levők zöme már személyesen is találkozott.Elég élő a fórum.Nézd meg az albumokat is.A képek alá kapart megjegyzések is bizonyítják,hogy jó közösség!

bogesz

Új tag
Szisztok!
2 éve van pumpám és még mindig hadilábon állunk egymással,amúgy 84 óta vagyok cukros,mindent próbáltam már!Csak egyszer már végre ne kellene kísérletezni,azt már útálom!Szerintetek mit csinálok rosszul?Teljesen mindeggy ,hogy eszem vagy csak ránézek,vc értékeim egyfolytában mennek fel-le! Egyszer legalább mondaná el valaki,hogy a pumpám mire jó,csak annyit rágtak a fülünkbe,hogy a bólus,meg a bázis,de ezenkívül biztos,hogy másra is képes,különben nem mondanák,hogy a legjobb eszköz van a kezemben.spiritem van,segítsetek! köszi

Zsu77

Új tag
Tényleg csak annyit mondtak,hogy bázis,meg bólus?Az tudható a penekről is...De gondolom meséltek a beadási módokról is,nem?

poe

Őstag
Szisztok!
2 éve van pumpám és még mindig hadilábon állunk egymással,amúgy 84 óta vagyok cukros,mindent próbáltam már!Csak egyszer már végre ne kellene kísérletezni,azt már útálom!Szerintetek mit csinálok rosszul?Teljesen mindeggy ,hogy eszem vagy csak ránézek,vc értékeim egyfolytában mennek fel-le! Egyszer legalább mondaná el valaki,hogy a pumpám mire jó,csak annyit rágtak a fülünkbe,hogy a bólus,meg a bázis,de ezenkívül biztos,hogy másra is képes,különben nem mondanák,hogy a legjobb eszköz van a kezemben.spiritem van,segítsetek! köszi

Szia!
Az elég érdekes, ha csak ennyit mondtak...:(
De helyre lehet azt rakni. Mi saját magunkat kezeljük (némi orvosi segítséggel ;)), ez pedig remek hely arra, hogy informálódj a pumpáról, kezelésről.
Én is sokat tanultam itt.
A vc ingadozásról:
Én akkor tapasztaltam ilyet, ha sok volt a bázis, azaz túl voltam inzulinozva. Jöttek a hypok, aztán a somogyik, amiket hajlamos az ember túlkorrigálni...
Én a helyedben csökenteném a bázist, kipróbálnék pár napot mondjuk 80 %-on, rendszeres vc mérésekkel.

steveray

Új tag
Mindennek az alapja az, hogy megismerd a betegségedet. Figyelj oda, hogy mire hogy reagál a szervezeted. Mit és hogy jelez. A hipót is időben jelzi nálam, csak fel kell fedezni ezeket a jeleket.

Tulajdonképpen mi is a hipó? Egy hiány-állapot: a szervezetedben nincs a sejtjeid szükségletei kielégítéséhez elegendő szénhidrát. Most lehet, hogy ez csak nálam van így, de ilyenkor elkezdenek a sejtjeim nyüzsögni, amit olyan bizsergő érzésként tapasztalok. Ez van valamivel 4 alatt már. Ha ilyenkor bekapok mondjuk egy almát, meg pár kekszet, akkor minden rendben. Ha nem, akkor fejlődik tovább. Attól is függ persze, hogy mennyire gyorsan zuhan a vércukrom, mert akkor hamarabb jönnek a többi jelenségek (nem sorrend!!!): izzadás, szívdobogás...

Ami a lényeg: én 2,8-3,8 között simán megállítom a hipót, és nincs somogyi-hatás sem...

Egy "fogas" kérdés: a múlt héten mértem 0,7-et (igen: nulla-hét) és semmi bajom sem volt. Miért? Vigyázz, becsapós!!!

Zsu77

Új tag
Tök szupi,hogy nincs somi!Miért?
A fogas kérdés nekem már egy kicsi ideje nem is fogas,pedig mit törtem rajta a fejem...És a választ nekem a kimerített adrenalin-készlettel magyarázták.És tényleg!:)

CSIBE28

Új tag
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni.Én csak kb.2 hete használom a pumpát, és valahogy még nem tiszta a dolog.Napközben teljesen jó értékeket produkálok, ellentétben éjszaka többször tapasztaltam az emelkedést 13 körüli értékekre.pl. ha este vacsora után 6,7 volt a cukim, hajnal 3 ra már 13,4 ugrott, egy laza saláta vacsi után.Most próbálkozom az állítgatással, csak nem tudom min is kellene változtatnom.a Napi bázisom 20 E re van beállítva, a bolust 4-6-8 E között mozgatom.Talán az éjszakai bázison kellene módosítani??

CSIBE28

Új tag
Esetleg nem tud valaki tapasztalt orvost ajánlani Győrben, aki ért a pumpához, és vállal terheseket is?Budapest kicsit messze van, de ha nincs más megoldás...

steveray

Új tag
Én azt csinálnám, hogy az éjszaka két óránként mérném a cukromat, és az alapján módosítanám a bázist 0,1-0,1 egységekkel. Én legalább is így szoktam. Amikor nagyobb ugrást tapasztalsz a vércukorszinben, azt megelőző órában és abban az órában is 0,1 egységgel emeld a bázist!

Zsu77

Új tag
De előbb mérjed be,hogy mi a gond feltétlenül és csak azután piszkáld.Egy laza salátában nem sok minden van ugyanis,nehogy hipo-somi párosról legyen szó,akkor egy emelés nem esik annyira jól!

CSIBE28

Új tag
Hát igen, én is erre a Somira gondoltam, tehát csökkentettem a bázisokat éjféltő 0,5, illetve hajnali 4-től 0,8 egységre, 6-kor már 1,5 E ad.Meglátjuk így mi lesz belőle reggel.Sok a kérdés:confused:, de be kell valahogy állnia a dolognak.Reménykedem, mert decemberben szeretném abbahagyni a fogamzásgátló szedését, aztán hajrá, de addigra tisztába kell tennem a dolgokat. A dokim sajnos nem sokat ért a dologhoz, ezért szeretnék valakit Magyarországon találni.

Mióta megvan a pumpa ma megyek először edzőterembe, kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény.:rolleyes:

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Mióta megvan a pumpa ma megyek először edzőterembe, kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény.:rolleyes:

Szia, a pumpával meg van az a lehetőséged, hogy ideiglenesen csökkentsd a bázist. Első alkalommal a 70-80%-ra visszavételt ajánlom. Kondi után azonnal, és utána fél óránként mérd a cukidat, hogy lásd a tendenciát. Neked a saját egyéniségedre kell a dózist megtalálnod.

Viszont mi meg várjuk a tapasztalati infokat.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szisztok!

Szia, mindig szomorúan olvasom, ha valaki arról ír, hogy minimális infoval szélnek eresztik, és nincs lehetősége személyes konzultációra. Elhiszem, hogy tele a sapkád a kísérletezgetésekkel, de hidd el másképp nem megy.
Szinte biztos, hogy a bázis/bólus arányon kell változtatni.
Poe javasolta a folyamatos, gyakori cukormérést, ezt nem tudod másképp megoldani. Nekem is nagyok voltak az ingadozások, de én Poe-val ellentétben növeltem a bázist, de csak éjszaka. Ezért kell neked magadnak megtalálni az okát, mert nem lehet tudni, hogy emelni vagy csökkenteni kell. Fontos még, hogy ne korrigáld túl magadat. Nálam mindig ez volt a ludas, túl korrigáltam, és hipora hipert halmoztam és már ki is alakult az ördögi kör. Ekkor viszont még a megfelelő bázis/bólus arányt sem lehet megfelelően eltalálni.
Az, hogy a pumpa mire hó, azt nálam is első körben általánosságokkal magyarázták, ami már szerintem önmagában épp elég pizitívum, a többit mindenki maga rakja össze, hiszen a pumpás maga éli a mindennapjait a pumpájával.
Remélem Te is hamarosan felfedezel pozitívumokat, amiket csak a pumpa adhat.

bogesz

Új tag
szia!
állítgatom,mérem egyfollytába,hol 10-et mérek reggel,szépen lassan vissza ment 6-ra(nálam ez jó),ma reggel 9,3 fél óra mulva hypó!örültem ,hogy nem 10 fölöttivel kelek,és tessék!különben fél,1 óránként mérem!

gretta

Új tag
Szisztok!

esetleg nem tudnál feltölteni egy naplót ide?? lehet akkor jobban átlátnánk a dolgokat. Sztem a kezelőorvosoddal kellene beszélned. Valószínűleg a bázisod nem okés, de mindemelett a bólusok is lehetnek esetleg nem megfelelőek.... A pumpesszel nagyon jól be lehet állítani a cukrokat csak egy kis türelemjáték kell hozzá. Lehet érdemes lenne elküldened az értékeidet a roche emailcímére is. ugy tudom ott van olyan illetékes aki saját maga is használja a pumpát. Szóval kaphatnál jó tippeket tőle esetleg, amit majd persze megoszthatsz velünk is :) http://www.pharma-marketing.hu/ Itt vannak elérhetőségek.

poe

Őstag
ja és az is baj hogy nem merem a gombokat nyomkodni rajta mert félek,hogy elrontom,elállítom!azt sem tudom mi mit jelent!
Ne hülyéskedj, két év után? :confused:
Nem olyan könnyű azt elrontani. Olvasgasd a kezelési útmutatót, kérdezd a tréneredet (ez is beletartozik a melójába) és kérdezz minket, segítünk.
Egyébként, ha a bázison állítasz, először mindig célszerű százalékosan megoldani, abból már látható, hogy jó irányba indultál el. Ill, ha felírod az eredeti beállítást azt bármikor visszaállíthatod.
A pumpa értünk van, ráadásul kb hülyebiztosra tervezték (gondolom nem akarnak pert a nyakukba, ámerikában szép divatja van ;)), szóval nyomkodd csak bátran.

Oldal tetejére