Insulinpumpa

Sani

Új tag
Hát valamelyik tapacs leválik de az fürdéstől függetlenül is akár... Volt ugy hogy többször egymás után cserélnem kellett mert a tapacska nem tapadt rendesen, aztán olyan is volt hogy fél évig minden tapcsom jól működött... szóval mikor hogy.

Lehet, hogy a tapacs felhelyezése előtti fertőtlenítéstől nem tapadt?

Mert nekem - szerencsére - nagyon jól tapad és - szintén szerencsére - nagyon könnyen el is tudom távolítani...
Viszont csak akkor, ha én akarom. ;)

Sani

Új tag
Folytatva - közben telefonom volt.

Én csak akkor cserélek korábban, ha muszáj, azaz pl. ha nem tart a ragasztó, vagy valami miatt kijön a műanyag a testemből. Vagy ha korrigálás ellenére is magas marad a cukrom, és nem találok olyan okot, ami ezt magyarázza.

Egyébként elég szokott lenni az OEP által biztosított mennyiség mindenkinél? Mert elég szűken számolják, ahogy látom. Én ezért is, ha a vércukorértékeim jók, kicsit húzom még, és nem egyszer a 4. napon cserélek.

Ki szokott jönni ' csak úgy?' az inset?Endeg a tapasz?

Eléggé kiszámolják, és régebben én is a 4. nap reggelén cseréltem...csakhát ált. éjszaka már emelkedett értékeim voltak, így átálltam a 3. napra....elvégre azért van a pumpa, hogy könnyebben normoglikémiás értékeket ( 4-7 között ) produkálhassunk....ezen már nem múlik, inkább cserélek előbb.. :rolleyes:...vagyishát még időben.

steveray

Új tag
Szeretném tudni, hogy minden étkezéshez a kombinált, vagy a kiterjesztett bólust használod?
Szóval: -Ha jó a kaja előtti cukim, (mondjuk 6 mmol/l) kaja után mérek magasat. akár 14 mmol/l-t. !!!DE!!! kb 2-3 óra múlva kötelező hipo. Mit gondolsz? Előre bocsájtom, hogy pár napja próbálgatom a kombináltat, és sokkal jobb...

Bár a kérdés nem nekem szólt, de egy-két megjegyzést talán szabad hozzá fűznöm.
Általában ajánlatos kiterjesztett vagy kombinált bólust használni étkezéskor. Én rendszerint a kiterjesztettet alkalmazom, de előfordul mindegyik. Gyors bólust pl, csak 1 egység alatti mennyiségben szoktam használni, amikor kis vércukor-eltérést korrigálok.

A kombinált bólust én akkor alkalmazom - legalább 1 órás időtartamban -, amikor kaja előtt kicsit magasabb vércukor-érték jelentkezik. Pl. egy 8-as cukornál kombinálton belül beadok mondjuk 0,8 egységet gyorsban, és 4 egységet kiterjesztettben.

Azért is érdemes a kiterjesztettet vagy a kombináltat hasznáélni, mert ha mondjuk közbejön kaja közben valami, pl. gyorsan abba kell hagyni az evést és irány a meló, s nem "etted le" a peadott inzulint, akkor kétségtelenül jön a hipó. Így viszont le tudod állítani az adagolást bármelyik pillanatban.

steveray

Új tag
A Sani által feltett hozzászólásokban nagyon jól fogta meg a "tapad vagy nem tapad" kérdését. Nagyon sok esetben az a probléma, hogy fertőtlenítőszerrel eltávolítja a beteg a bőréről azt a zsírréteget, amin megtapad a kanül. Én nem használok fertőtlenítőt.
De pl. rontja a tapadést az is, ha nem szőrtelenített bőrfelületre kerül a tapasz!

Természetesen a kanül akkor jön ki a testből, ha nincs, ami oda fogja, tehát vagy rossz a tapasz, vagy valami miatt elengedi. Pl. könnyen megeshet, hogy a kanül feletti ruha, pl. a combban lévőnél a farmernadrág "kimozgatja" a kanült.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

Most a Kata tanácsára van szükségem... Ő tapasztaltabb mint én. Szeretném tudni, hogy minden étkezéshez a kombinált, vagy a kiterjesztett bólust használod? Eddig nem akartam ki sem próbálni, (passz, hogy miért) inkább azt hittem, hogy akkor lehet rá szükség, mikor van rá ok. PL: elhúzódó(időben), vagy hosszan felszívódó kaja...Viszont, talán pont ez a megoldás.
Szóval: -Ha jó a kaja előtti cukim, (mondjuk 6 mmol/l) kaja után mérek magasat. akár 14 mmol/l-t. !!!DE!!! kb 2-3 óra múlva kötelező hipo. Mit gondolsz? Előre bocsájtom, hogy pár napja próbálgatom a kombináltat, és sokkal jobb...
Szia Orsika!
Nekem a Spirit főnyeremény, mivel tudja a kombinált és kiterjesztett bólust. Amikor a H-Tron Plus után csatlakoztam a Spirithez, én is óvatosan próbálgattam a kombinált bólust, és nem azonnal kezdtem így. Ma már minden egyes bólust kombináltan adok be. A kiterjesztett bólust akkor alkalmazom, amikor a kaja megkezdésekor tényleg alacsony a cukim, mondjuk 3-4,5 közötti. Lehetőség van ilyen esetben az étkezés után elindítani a bólust, de én ebben béna vagyok. Amikor ezt akartam alkalmazni, rendre elfelejtettem kaja után elindítani az adagolást. (Eredmény: magas cuki, és homlokon csapás) Aki viszont ezt nem felejti el, annak ez ajánlható, mert jól működik.
Az, hogy megtaláljam a megfelelő kombinációt, egyáltalán nem volt könnyű menet, és nem két hónap alatt sikerült. Néhány hónapja Tímeácska "elemzett" engem, és nagyon minimális változtatást ajánlott, úgy, hogy a számolt CH-hoz nem is nyúltunk. Apró változtatás, de hatalmas, szemmel látható eredménye volt. Még most is vannak kilengések (én én vagyok), de tizedére csökkent.

Amit én most alkalmazok: pélányak vegyünk 5 E inzulint, 6-os cukrot. Azonnal beadok 1,4-1,6 E-t, a maradékot pedig elnyújtom 45 percre.

A reggeli inzulin igényem 1,1-1,2 E/10 g CH, a déli és esti igényem 0,7-0,8 E/10 g CH.
Első sorban azt kell magadról tudni, hogy milyen a CH inzulin arányod, napszakonként változik-e, vagy mingig azonos. Van Smart-Pixed, le szoktad tölteni? Azon láthatod, hogy hol kell változtatnod. Szívesen segítek, de ahhoz tudnom kell minden adagodat.

A kombinált, vagy kiterjesztett bólust pedig bátran kipróbálhatod, a lassan fél év pumpa használat már ad neked annyi biztonság érzetet, hogy változtass a terápiádon. Azt mindenképpen javaslom, hogy egyszerre csak egy változtatást alkalmazzál, mert ha két félét használsz, és nem jön be, akkor nem tudod, melyik módosítás volt a helytelen. Tehát a beadandó össz mennyiségen ne változtass, csak az időbeli elnyújtáson. Először válaszd az 1/3-2/3 variánst 30 perce nyújtva a maradékot. Ezt alkalmazd 4-5 napon keresztül, és figyeld a változást. Ha ez nem jó neked, akkor fordítsd meg 2/3-1/3 arányra, de tartsd a 30 perc elnyújtást. Ha ez sem hozza meg a várt eredményt, akkor tartsd az arányt, de változtass az elnyújtás idején 15, vagy 45 percre. Hidd el, valahol ott van a megoldás.

Természetesen ha ismered a magad igényeit, akkor rá lehet találni a megoldásra, nem könnyű, de nem lehetetlen. Vannak nehezen beállítható betegek, Te is ilyen vagy.

Ha egy blogba felrakod a Pixes letöltésedet, és leírod, hogy mikor hány egységet adsz, mennyit eszel, akkor nem csak én, hanem Tímeácska, és Szentgyörgy Pál is tud hasznos infoval szolgálni. Én a magam cukor görbéjét is az ő segítségükkel egyengettem. Azért volt jó az ő segítségük, mert ők láttak olyan hibákat is, amiket én nem, vagy nem vettem figyelembe.

Nem tudom mennyit korrigálsz, ha magas a cukrod, de azt határozottan mondhatom, hogy azonnal állj le vele. Én hiába tudtam magamról, hogy túlkorrigálok, mégis állandóan korrigáltam, és le-föl ugráltatam a cukimat. Először megfogadtam magamnak, hogy 18 alatt nem korrigálok, aztán 15 alatt, most ott tartok, hogy 12 alatt nem korrigálok. Ha mégis szükség van korrekcióra 12 körül, akkor azt úgy csinálom, hogy kb. 0,5-1 E-t kiterjesztett bólusként 15 vagy 30 percre elnyújtok.

Ami nálam nem működik a korrekciónál, az az a számítás, miszerint 1 E inzulin 3,3 mmol/l-t csökkentene. Pl. 15-ös cukinál, ha beadok 1 E-t, akkor 2-3 óra múlva hipo, hát az pedig nem 3,3 mmol/l csökkenés.
A szervezet önmagától beáll a rendes kerékvágásba, csak hosszabb idő alatt. Ha erre a természetes folyamatra rákorrigálunk, akkor hön a hipo. A legtöbb cukorbetegnél működik az 1 E inzulinra kiszámolt vc csökkentő mérték, nálam nem, és szerintem nálad sem. Nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy az ingadozó, labilis cukorbetegnél a korrekció nem a nagykönyv számítási képletei szerint működik.

Ha konkért kérdés van, jöhet, hidd el, Téged is egyensúlyba lehet hozni, megtaláljuk a megoldást.

gretta

Új tag
Lehet, hogy a tapacs felhelyezése előtti fertőtlenítéstől nem tapadt?

Mert nekem - szerencsére - nagyon jól tapad és - szintén szerencsére - nagyon könnyen el is tudom távolítani...
Viszont csak akkor, ha én akarom. ;)

Nem szoktam fertőtleníteni sosem. Pedig lehet kellene mert akkor lehet szebben gyógyulna?????

Sani

Új tag
Nem szoktam fertőtleníteni sosem. Pedig lehet kellene mert akkor lehet szebben gyógyulna?????

Gyógyulásért ráérsz utána is!

Én azért szoktam fertőtleníteni előtte, hogy nehogy a tű valamilyen szennyeződést vigyen be a szervezetembe ( bár mindennap fürdök ;), de egy szerkentyű, ami a szervezetbe, sejtekbe közvetlen bejut, a művelet előtt szerintem nem árt a fertőtlenítés. )

Sani

Új tag
Természetesen ha ismered a magad igényeit, akkor rá lehet találni a megoldásra, nem könnyű, de nem lehetetlen. Vannak nehezen beállítható betegek, Te is ilyen vagy.

Nem tudom mennyit korrigálsz, ha magas a cukrod, de azt határozottan mondhatom, hogy azonnal állj le vele.

A szervezet önmagától beáll a rendes kerékvágásba, csak hosszabb idő alatt. Ha erre a természetes folyamatra rákorrigálunk, akkor hön a hipo.

Kedves Kata!

Nem értem, hogy miért ne korrigálljon???
Azért ( is ) van az ultragyors inzulin, hogy az emelkedett vc értékeket normalizálni tudjuk vele.

A mi ( cukorbetegek) vc szintjünk nem áll be a rendes kerékvágásba, hiszen nem termel inzulint a szervezet, deha 'csak ' rezisztensek is vagyunk, akkor sem fog beállni....nyilván ezért adunk inzulint magunknak...

A hosszabb idő már régen magában rejti a szövődmények kialakulását.

Hiszen ha néha felugrik a nem megfelelően adagolt bólus miatt, stb., akkor az inzulinnal levisszük...és azért visszük le, hogy ne legyen tartósan magas a vc érték, hogy nem alakuljanak ki a szövődmények.

dg

Őstag
Kedves Kata!

Nem értem, hogy miért ne korrigálljon???
Azért ( is ) van az ultragyors inzulin, hogy az emelkedett vc értékeket normalizálni tudjuk vele.

A mi ( cukorbetegek) vc szintjünk nem áll be a rendes kerékvágásba, hiszen nem termel inzulint a szervezet, deha 'csak ' rezisztensek is vagyunk, akkor sem fog beállni....nyilván ezért adunk inzulint magunknak...

A hosszabb idő már régen magában rejti a szövődmények kialakulását.

Hiszen ha néha felugrik a nem megfelelően adagolt bólus miatt, stb., akkor az inzulinnal levisszük...és azért visszük le, hogy ne legyen tartósan magas a vc érték, hogy nem alakuljanak ki a szövődmények.

Sani!

Remélem egyet értünk abban a közhelyszerű általánosításban, hogy a korrigálgatás egy útvesztő, ami elvezethet a kiismerhetetlenségig labilis anyagcseréhez, és abból azért nem olyan könnyű kimászni -- bár kétségtelenül ki lehet, az EGÉSZ inzulin-ch bevitel-életmód felülbírálásával és újragondolásával, stb...

Abban a konkrét esetben, amire Kata nagyon is helytálló tartalommal referált, a korrigálás nem megoldása a helyzetnek, sőt, rontja azt.

A "rendes kerékvágás" kifejezés kérdésen kívüli módon a cukorbetegekhez viszonyul, és nem az anyagcsere-egészségesekhez. Nem is tudom, hogy jön ide ennek a megkérdőjelezése, ne haragudj! Van "rendes kerékvágása" a cukrosoknak, amire a szervezetük rááll, és "egyéb tényezők" amik ebből ki tudják billenteni. Tehát a kifejezésnek messzemenően értelme van itt és így.

Sani

Új tag
Kedves d.g!

Én úgy gondolom, hogyha magas a cukor, akkor azt vagy mozgással, vagy inzulinbevitellel lehet normalizálni.
Nyilván azt már mindenkinek magának kell tudni, kikísérletezni, kipróbálni, hogy 1 E inzulin mennyivel viszi le a vc-t.
De én úgy gondolom, hogy amíg ezt nem tudja az ember, addig nem is korrigál. Nem?
Ha meg korrigál, akkor számol és figyelembe veszi a körülményeket, amik magas vc-t okoztak neki....én legalábbis így járok el...sőt, ha 8,5 a vc-m lefekvés előtt, akkor simán adok be annyi inzulint, hogy 4-5 körül legyen...
(Persze ez csak akkor hatásos, hogyha a bázis inzulin jól be van állítva. )

( Különben a korrigálás alatt én ultragyors inzulint értek. )

Sani

Új tag
A "rendes kerékvágás" kifejezés kérdésen kívüli módon a cukorbetegekhez viszonyul, és nem az anyagcsere-egészségesekhez. Nem is tudom, hogy jön ide ennek a megkérdőjelezése, ne haragudj! Van "rendes kerékvágása" a cukrosoknak, amire a szervezetük rááll, és "egyéb tényezők" amik ebből ki tudják billenteni. Tehát a kifejezésnek messzemenően értelme van itt és így.

Én úgy tudom, hogy a vér cukortartalma inzulinbevitellel csökkenthető...de ha van valami más megoldás is, akkor légy szíves, írd le!

Ha nem adunk be a magas vc-re inzulint, akkor szerintem magas marad ( a 15 vc eredményre gondolok...mert a mozgás leviszi, viszont egy határérték felett már a mozgás is csak felviszi)

Mi a rendes kerékvágása a cukrosoknak?
Mert én úgy tudom, hogyha tartósan magas vc érték van akkor nagy esélye van annak, hogy kialakulon a hyperglikémiás állapot, aminek 2 fajtája van.
- ketoacidózisos állapt
- hyperozmorális állapot

De lehet, hogy én tudom rosszul, akkor légy szíves, javítsál ki!

Előre is köszönöm és remélem, hogy nem haragszol, hogy kitartok az álláspontom mellett. :)

...addig, amíg valaki meg nem győz és alá nem támasztja a véleményét ;)

Zsu77

Új tag
- hyperozmorális állapot

Ezt a szót most hallom először.Mit jelent?A másikat azt tudom,de ezzel még tényleg nem találkoztam.

Sani

Új tag
A hyperozmorális állapot:
A 2-es típúsú cukorbetegekre jellemző relatív inzulinhiány következtében megemelkedik a vércukorszint, de a minimális saját inzulintermelés meggátolja a lipofízist és a ketontestképződést és ezzel az acidózis kifejlődését.

dg

Őstag
Én úgy tudom, hogy a vér cukortartalma inzulinbevitellel csökkenthető...de ha van valami más megoldás is, akkor légy szíves, írd le!

Ha nem adunk be a magas vc-re inzulint, akkor szerintem magas marad ( a 15 vc eredményre gondolok...mert a mozgás leviszi, viszont egy határérték felett már a mozgás is csak felviszi)

Mi a rendes kerékvágása a cukrosoknak?
Mert én úgy tudom, hogyha tartósan magas vc érték van akkor nagy esélye van annak, hogy kialakulon a hyperglikémiás állapot, aminek 2 fajtája van.
- ketoacidózisos állapt
- hyperozmorális állapot

De lehet, hogy én tudom rosszul, akkor légy szíves, javítsál ki!

Előre is köszönöm és remélem, hogy nem haragszol, hogy kitartok az álláspontom mellett. :)

...addig, amíg valaki meg nem győz és alá nem támasztja a véleményét ;)

Sani!

Színtiszta igazság, amit írsz, csak nincs meg a tartalmi folytonossága az általam írtakkal, mondhatnám azt is, az enyém alma, a tiéd meg körte.

Akkor még egyszer:
A Kata által használt "normális kerékvágás" kifejezés tulajdonképpen egyenértékű a Te általad gyakran emlegetett normoglikémiával. Helyesen használta, és jó dolgokat írt le, a kritikádat, ami erre a kifejezésre írodott, feleslegesnek tartom, s csak azért, mert totál másról írsz, mint aminek kapcsán ez a kifejezés felmerült.

Szóval, sok helyes gondolatod van, és nagyon hasznos, hogy megosztod velünk! Az pedig végképp jó, hogy kiállsz magadért! ;)

Sani

Új tag
Ami nálam nem működik a korrekciónál, az az a számítás, miszerint 1 E inzulin 3,3 mmol/l-t csökkentene.

Ezt hol olvastad?

Mert én úgy tudom, hogy a korrekció számításban a testsúly játszik döntő szerepet....bár lehet, hogy rosszul tudom.

Nekem 1 E ultragyors inzulin 2 - őt visz le a vc eredményemből.
Tehát ha 8,5 mérek elalvás előtt, akkor ha beadok 2 E inzulint, akkor reggel 4,5 körül kell ébrednem....ha jól van beállítva a bázis inzulin és letelt az 1,5 óra az utolsó étel után.

Sani

Új tag
Nem tudom mennyit korrigálsz, ha magas a cukrod, de azt határozottan mondhatom, hogy azonnal állj le vele. Én hiába tudtam magamról, hogy túlkorrigálok, mégis állandóan korrigáltam, és le-föl ugráltatam a cukimat. Először megfogadtam magamnak, hogy 18 alatt nem korrigálok, aztán 15 alatt, most ott tartok, hogy 12 alatt nem korrigálok. Ha mégis szükség van korrekcióra 12 körül, akkor azt úgy csinálom, hogy kb. 0,5-1 E-t kiterjesztett bólusként 15 vagy 30 percre elnyújtok.

A szervezet önmagától beáll a rendes kerékvágásba, csak hosszabb idő alatt. Ha erre a természetes folyamatra rákorrigálunk, akkor hön a hipo.

Sani!

Színtiszta igazság, amit írsz, csak nincs meg a tartalmi folytonossága az általam írtakkal, mondhatnám azt is, az enyém alma, a tiéd meg körte.

Akkor még egyszer:
A Kata által használt "normális kerékvágás" kifejezés tulajdonképpen egyenértékű a Te általad gyakran emlegetett normoglikémiával.

Én nem így gondolom. Amikor én normoglikémiás értékekről írok, akkor az csak és kizárólag 4-7 között van...na jó, étkezés után 7,5 max.

Még mindig nem értem, ha magas a cukor és a bázis inzulin jól van beállítva, akkor magától a szervezet hogyan áll be a 'normális kerékvágásba'?

Kata!
Neked 1 E inzulin mennyit visz le a vc-ből?

Oldal tetejére