Sziasztok!
Most a Kata tanácsára van szükségem... Ő tapasztaltabb mint én. Szeretném tudni, hogy minden étkezéshez a kombinált, vagy a kiterjesztett bólust használod? Eddig nem akartam ki sem próbálni, (passz, hogy miért) inkább azt hittem, hogy akkor lehet rá szükség, mikor van rá ok. PL: elhúzódó(időben), vagy hosszan felszívódó kaja...Viszont, talán pont ez a megoldás.
Szóval: -Ha jó a kaja előtti cukim, (mondjuk 6 mmol/l) kaja után mérek magasat. akár 14 mmol/l-t. !!!DE!!! kb 2-3 óra múlva kötelező hipo. Mit gondolsz? Előre bocsájtom, hogy pár napja próbálgatom a kombináltat, és sokkal jobb...
Szia Orsika!
Nekem a Spirit főnyeremény, mivel tudja a kombinált és kiterjesztett bólust. Amikor a H-Tron Plus után csatlakoztam a Spirithez, én is óvatosan próbálgattam a kombinált bólust, és nem azonnal kezdtem így. Ma már minden egyes bólust kombináltan adok be. A kiterjesztett bólust akkor alkalmazom, amikor a kaja megkezdésekor tényleg alacsony a cukim, mondjuk 3-4,5 közötti. Lehetőség van ilyen esetben az étkezés után elindítani a bólust, de én ebben béna vagyok. Amikor ezt akartam alkalmazni, rendre elfelejtettem kaja után elindítani az adagolást. (Eredmény: magas cuki, és homlokon csapás) Aki viszont ezt nem felejti el, annak ez ajánlható, mert jól működik.
Az, hogy megtaláljam a megfelelő kombinációt, egyáltalán nem volt könnyű menet, és nem két hónap alatt sikerült. Néhány hónapja Tímeácska "elemzett" engem, és nagyon minimális változtatást ajánlott, úgy, hogy a számolt CH-hoz nem is nyúltunk. Apró változtatás, de hatalmas, szemmel látható eredménye volt. Még most is vannak kilengések (én én vagyok), de tizedére csökkent.
Amit én most alkalmazok: pélányak vegyünk 5 E inzulint, 6-os cukrot. Azonnal beadok 1,4-1,6 E-t, a maradékot pedig elnyújtom 45 percre.
A reggeli inzulin igényem 1,1-1,2 E/10 g CH, a déli és esti igényem 0,7-0,8 E/10 g CH.
Első sorban azt kell magadról tudni, hogy milyen a CH inzulin arányod, napszakonként változik-e, vagy mingig azonos. Van Smart-Pixed, le szoktad tölteni? Azon láthatod, hogy hol kell változtatnod. Szívesen segítek, de ahhoz tudnom kell minden adagodat.
A kombinált, vagy kiterjesztett bólust pedig bátran kipróbálhatod, a lassan fél év pumpa használat már ad neked annyi biztonság érzetet, hogy változtass a terápiádon. Azt mindenképpen javaslom, hogy egyszerre csak egy változtatást alkalmazzál, mert ha két félét használsz, és nem jön be, akkor nem tudod, melyik módosítás volt a helytelen. Tehát a beadandó össz mennyiségen ne változtass, csak az időbeli elnyújtáson. Először válaszd az 1/3-2/3 variánst 30 perce nyújtva a maradékot. Ezt alkalmazd 4-5 napon keresztül, és figyeld a változást. Ha ez nem jó neked, akkor fordítsd meg 2/3-1/3 arányra, de tartsd a 30 perc elnyújtást. Ha ez sem hozza meg a várt eredményt, akkor tartsd az arányt, de változtass az elnyújtás idején 15, vagy 45 percre. Hidd el, valahol ott van a megoldás.
Természetesen ha ismered a magad igényeit, akkor rá lehet találni a megoldásra, nem könnyű, de nem lehetetlen. Vannak nehezen beállítható betegek, Te is ilyen vagy.
Ha egy blogba felrakod a Pixes letöltésedet, és leírod, hogy mikor hány egységet adsz, mennyit eszel, akkor nem csak én, hanem Tímeácska, és Szentgyörgy Pál is tud hasznos infoval szolgálni. Én a magam cukor görbéjét is az ő segítségükkel egyengettem. Azért volt jó az ő segítségük, mert ők láttak olyan hibákat is, amiket én nem, vagy nem vettem figyelembe.
Nem tudom mennyit korrigálsz, ha magas a cukrod, de azt határozottan mondhatom, hogy azonnal állj le vele. Én hiába tudtam magamról, hogy túlkorrigálok, mégis állandóan korrigáltam, és le-föl ugráltatam a cukimat. Először megfogadtam magamnak, hogy 18 alatt nem korrigálok, aztán 15 alatt, most ott tartok, hogy 12 alatt nem korrigálok. Ha mégis szükség van korrekcióra 12 körül, akkor azt úgy csinálom, hogy kb. 0,5-1 E-t kiterjesztett bólusként 15 vagy 30 percre elnyújtok.
Ami nálam nem működik a korrekciónál, az az a számítás, miszerint 1 E inzulin 3,3 mmol/l-t csökkentene. Pl. 15-ös cukinál, ha beadok 1 E-t, akkor 2-3 óra múlva hipo, hát az pedig nem 3,3 mmol/l csökkenés.
A szervezet önmagától beáll a rendes kerékvágásba, csak hosszabb idő alatt. Ha erre a természetes folyamatra rákorrigálunk, akkor hön a hipo. A legtöbb cukorbetegnél működik az 1 E inzulinra kiszámolt vc csökkentő mérték, nálam nem, és szerintem nálad sem. Nekem legalábbis az a tapasztalatom, hogy az ingadozó, labilis cukorbetegnél a korrekció nem a nagykönyv számítási képletei szerint működik.
Ha konkért kérdés van, jöhet, hidd el, Téged is egyensúlyba lehet hozni, megtaláljuk a megoldást.