Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Spirit

Két évi H-Tron Plus használat után vasárnap sikeresen rácsatlakoztam a Spiritre. Nagy élmény, de még rengeteg tulajdonságát (tudását) meg kell tanulnom.
Mindenkinek szép napot!

Kata
 

bogácsa

Új tag
A kanül, amit használok nem fémből van, hanem teflon kanül...tehát egy olyan kis izé, ami tulajdonságait tekintve műanyag, tehát hajlik, mozog.....tényleg nem fertőtlenítitek a bőrt alkohollal beszúrás előtt? azt nem merném megcsinálni azért, persze az én bőröm külön történet...hófehérke+barna pöttyök+rossz ellenállóképesség...apai hagyaték. :D ezt kell szeretni!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
bogácsa írta:
A kanül, amit használok nem fémből van, hanem teflon kanül...tehát egy olyan kis izé, ami tulajdonságait tekintve műanyag, tehát hajlik, mozog.....tényleg nem fertőtlenítitek a bőrt alkohollal beszúrás előtt? azt nem merném megcsinálni azért, persze az én bőröm külön történet...hófehérke+barna pöttyök+rossz ellenállóképesség...apai hagyaték. :D ezt kell szeretni!
Nekem a legelső és eddig utolsó :) beszúrt, rámragasztott kanül begyulladt. Szerintem azért, mert ahogy mozogtam, az túlságosan feszült rajtam, így irritált. Amit írtál, arról ez jutott eszembe, hogy a combon sok ilyen hely lehet... Pedig nekem aztán nem volt érzékeny a bőrőm (eddig...).
Apropo... holnap megyek Kautzkyhoz pumpabeállításra, drukkoljatok!!! Én egy kicsit félek... márcsak pont ezért a kanülös dolog miatt is, mert gyanús, hogy már az első begyulladt alig 1 nap alatt.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Molli!

Kautzky főonál a legjobb kezekben leszel. Ő tud a legtöbb (legjobb) tanáccsal segíteni a szöveti gyulladás elkerülése érdekében.

Üdv: Kata
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
vighkata írta:
Kedves Molli!

Kautzky főonál a legjobb kezekben leszel. Ő tud a legtöbb (legjobb) tanáccsal segíteni a szöveti gyulladás elkerülése érdekében.

Üdv: Kata
Amúgy én is akartam gratulálni a Spirithez :) Most már megszoktad az új funkcióit?

Igen, nagyon nagyon rendes a Kautzky. A kisgyerek miatt hazaengedett egyből, kicsit sajnálkozott, hogy autóval vagyok, merthogy az azért nem szerencsés így első útra egy 10 perces pumpával, de mondtam, hogy csak 10 perc... Ott végig 5 volt a cukrom, mire hazaértem, akkor is 5 volt, majd 25 perc múlva 2.5 lett (azelőtt 1 órával beadtunk még a kórházban 0.5 egység bolust, de ettem egy kicsit rá, mondjuk csak csokit, az volt nálam). Alig akartam jobban lenni, csomó cukros löttyöt megittem és közben ebédidő is volt, tehát ebédeltem. Utána felment 11-re, akkor korrigáltam 1.5 egységgel, mert nagyon elindult felfelé. Erre az ebéd után 1.5 órával megint hipóztam, pedig komolyan mondom, alig adtam be inzulint, 4 egységet a kb 40gr CHhoz, de mivel megettem van 50gr CH-t (cukrot) a hipóra, meg számoltam a somogyival is, a 1.5 korrekció nem tűnt soknak, de ezek szerint valahogy ez nagyon másképp működik így, pumpával. Pennel ilyen 11-re, ilyen előzmények mellett simán ment volna a 3-4 egység plussz. Most várom, hogy mi lesz később... este hívnom kell a Kautzkyt. Amúgy szerintem kicsit sok bázist állított be, de ezt majd holnap végiggondolom újra...

Igy elsőre megmondom őszintén, nem tudom, hogy maradni fog-e a pumpa. Beleakadtam az ajtófélfába (az oldalamon van), azaz a pumpa akadt bele, le is ugrott az oldalamról, még a csipeszről is, szerencsére elkaptam a levegőben, de úgy felrázódott, hogy csomó buborék lett benne. Azóta jön 1-1 picike buborék a kanülbe is, pedig próbáltam légteleníteni nyilván ezután. Most ezen parázom, egyszerűen nem tudok ellazulni, annyira félek ezektől a hülye buborékoktól, állandóan nézem és sajnos emiatt a rázkódás miatt van is mindig 1-1 picike buborék a kanülben (ezt gyorsan kilégtelenítem, de nyilván nem tudom állandóan figyelni, tehát tuti menni fog majd belém is és tudjátok, már leírtam, hogy attól félek a legjobban, hogy mégis érbe szúrtam a kanült és odakerül a levegő és akkor nekem annyi). Őszintén kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e lekűzdenem ezt a parát. És persze arra is, hogy be fog-e állni a cukrom...
Amúgy mindenkinek köszönök minden eddigi segítséget is!
 

Szabolcs

Új tag
Kmolli!

A buborék tényleg árt a pumpásoknak, de nem azért amitől te félsz. Ha levegőt nyomatsz inzulin helyett, akkor fel megy a cukrod. De te ügyesen tudsz kompenzálni.

Azokon a helyeken, ahol el szoktuk helyezni a kanült nincsenek nagy erek. Ilyen szempontból nem kell tartanod a buborékoktól. Megkérdeztem az orvos páromat is, ő is alátámasztotta a fentieket.

És még valami. Én amióta pumpás vagyok, nem nagyon találkozom régi ismerősömmel, Somogyival.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Először is, nekem nem igazán tetszik ez az új fórumozós oldal, de lehet, hogy csak meg kell szoknom.

Kedves Molli!
A Spiritet nagyon hamar meg lehet szokni, de a régi H-Tron Plust is egy nap alatt meg lehetett tanulni. A Spiritnek lényegesen több funkciója van, amik hasznosak, de van olyan is, amit valószínű nem fogok alkalmazni. De mindenkinek mások az igényei. A gyerekeknek és serdülőknek az élettani sajátosságaiból adódóan lehet szükségük a többféle funkciók alkalmazására.
Az én cukrom az elmúlt egy-két hétben szinte teljesen felborult, 13-28 közötti cukrokat mértem. Bólusként a 2,5 E helyett volt, hogy 8 E-t kellett beadnom, hogy levigye a cukromat, úgy, hogy a bázis 130 %-on ment. Ezt a mostani frontokkal teli időjárásnak tudom be. Hiába a tapasztalat a pumpoa terén, a frontokat nehéz kivédeni, és inkább legyen magasabb cukor érték, mint súlyos hipo, amit esetleg nem tudok kivédeni, mondjuk egy eszméletvesztésnél. Szerencsére meg van nekem is a Smart Pix nevű letöltő kütyüm, ezen kinyomtatva a diagrammon látom a cukor változásokat, és eszerint tudok a bázissal variálni. Persze több cukormérés kell a korrekciók miatt, meg tudnom kell, hogy mikor állíthatom vissza a bázist az eredeti állapotra, amit a dokimmal "lőttünk be".
Az tény, hogy pumpával sokkal jobban lehet a normál állapotot utánozni, mint a pennel, ahol (Lantus esetében) egyszer kerül beadásra a 24 órás adag, és ultragyors hatásúval "lavírozni" az ingadozások között.
A pumpa csöve már akadt be nekem is, általában a konyhában. Ilyenkor "mindenestül" bedugom a pumpát a gatyókába, és semmibe nem akadhat bele, mert nem lóg ki. Azt is megcsinálhatod, hogy ilyenkor a nyakadba akasztod a pumpát. Én ezt nem szeretem, nekem kényelmetlen, de te kipróbálhatod, lehet, hogy neked ez a legjobb viselési mód. Rengeteg variáns van, próbálgasd ki mindegyiket, rá fogsz találni a neked megfelelőre. Csak egyet ne csinálj. A próba után ne add vissza a pumpát. A kezdeti nehézségek ellenére később csak a pozitivumait fogod tapasaztalni.

Minden jót kívánok: Kata
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Molli!
A légtelenítéssel kapcsolatban azt tudom tanácsolni, hogy amikor átltöltöd az inzulint a fecsibe, akkor még egyszer-egyszer nyomd vissza az inzulint a patronba. Akkor fogod látni, hogy mennyi buborékot visszanyom, szinte habos lesz. De ezt amikor vísszaszívod a fecsibe, akkor már lényegesen buborék mentesebb. Azt biztos mondanom sem kell, mert tudod, hogy feltöltés előtt az inzulinnak teljesen szobahőmérsékletőnek kell lennie. Én úgy csinálom, ha jelez a pumpa, hogy 20 E van a tartályban, akkor kiveszem a hűtőből a következő patront. Egyébként két óra elegendő a teljes szobahőmérséklet átvételére.
Amikor pedig a fecsit szétcsavarod, és a tartályt a pumpába rakod, és összecsavarod az adapterrel, meg rácsavarod a luerzárat, akkor álló helyzetben alulról alaposan ütögesd meg. Az aszallaphoz is ütögetheted, semmi baja nem lesz, csak a szomszéd azt hiszi hogy húst klpfolsz, mert olyan hangja van. Viszont azok a légbuborékokok is a cső felé irányolnak, amiket nem is látunk. És csak ekkor kezd meg a légtelenítést a pumpával. Amíg megy a légtelenítés, addig is ütögetheted az alját, hogy a megrkedt , nem látható buborékok is felfelé szálljanak. Így a minimálisra csökkented a későbbi hőmérséklet ingadozásból származő folyadék (inzulin) tágulást-szűkülést, ami légbuborék képződéssel jár. Teljes mértékben nem tudod elkerülni a buborékokat, de minimálisra csökkentheted a jelenlétüket. Én két éves töltés, légtelenítés alkalmával többször végeztem rosszul a feladataot, és bizony volt olyan, hogy kénytelen voltam 40-45 E inzulint elpazarolni, hogy a bent lévő inzulin már ne legyen buborékos és ne levegőt adjak be. Ha levegő megy be, nem okoz semmi problémát egyészségileg, viszont figyelni kell a "kiesett" inzulin pótlására, amit ugye nem könnyű kiszámolni, hogy mennyi is nem ment be?!
Szóval ne legyél elkesesedve, hogy valamit nem jól csinálsz. Mindenki csetlik-botlik az eljén, csak nem beszél róla.
Én egyszer több hónapi pumpahasználóként szívtam meg. Már mindent "fejből" csináltam, és egyik alkalommal a melóhelyen kellett cserélnem. Volt mindenem, és amikor elkezdtem volna a műveletel, minden kiesett az agyamból. Azt sem tudtam mit kell nyomni, mit kell csavarni. Tele lett a gatyám, hogy most itt van a világ vége, de szerencsére a neten megnéztem lépésről-lépésre a feltöltést, és megcsináltam. De ha nem lett volna itt a munkahelyemen a net, akkor bajban lettem volna. Persze még felhívhattam volna a tréneremet, de az olyan ciki lett volna. Így is ciki, de kit érdekel. Nem lett világvége, és azóta is használom a pumpát. Néhányszor még fel fogod tölteni a pumpát, amíg megbízol benne. Most még érthető a bizalmatlanságod, hiszen a pennel láttál mindent, és az ellenőrzésed alatt volt. Most rád van csatlakoztatva egy kütyü, ami dolgozik helyetted, és szinte nélküled. Meg fogod szokni, hogy ezt is kell ellenőrizni, csak másképp. Adj magadnak egy kis bizalmat.
Remélem ha mást nem, egy jó adag bátorságot és bizalmat sikerült elérnem málad.
Üdv: Kata
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves sorstársak, nekem sem igen jött be ez a formátum, persze a megszokás nagy úr, lehet, hogy csak azért kényelmetlen.
Érdekes dolgokat írtok le. Biztos én vagyok a hibás, de nekem még soha nem habosodott be az inzulin (NOVORAPID). Se kiszíváskor, sem pedig a fiolába való visszanyomáskor. Ennek talán egy titka van: nem szabad túl mohón, gyorsan dolgozni vele.
A levegőnek egyébként tényleg csak az a hatása lesz ha inzulin helyett megy a szervezetbe, hogy felmegy a páciens cukra. Gondoljatok csak a kanül légtelenítésére, az a levegő is belénk "távozik", amitől még senkinek sem lett semmi baja.
Kedves Kmolli, valamikor (még az előző életemben) leírtam, hogy én is nehezen barátkoztam meg a pumpával, mivel hogy a kutya sem törődött azzal, hogy mi van velem. Én is vissza akartam adni, de viszonylag hamar rájöttem, hogy még mindig ez a legkorszerűbb és leghatékonyabb kezelése e rettenetes betegségnek - köszönet érte egy egykori(?) barátnak is. Ezt kell szem előtt tartanod, na meg azt, hogy az alkalmazott inzulin rapid hatású, nem hasonlítható, s különösen nem keverendő össze a többi inzulinnal!
Mosolyogva olvasok néhány hozzászólást arról, hogy az időjárás, az évszakok, meg a kutya füle milyen hatással vannak a vércukorszintre egyeseknél. Persze van hatásuk (a kutyafüle kivételével), de nem akkora, mint amit sokan tulajdonítanak neki. Sokkal nagyobb hatása van a bekebelezett ennivalónak, italnak. Persze mindig egyszerűbb az időjárást vagy más tényezőket felelőssé tenni, mint magunkat, de ha legalább magunknak bevalljuk, hogy bizony kevesebb unicumot, sört vagy süteményt kellett volna inni-enni, akkor máris egy nagy lépést tettünk az objektivitás (és a majdnem örökkévalóság, de mindenképpen a valamivel hosszabb élet) felé. Legközelebb már talán meg is tudjuk tartóztatni magunkat...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sziasztok!

Irtam ma egy jó hosszú hszt a pumpás 1 hetemről, de mire begépeltem, kiléptetett a rendszer és mire beléptem, elveszett az egész. Nade most leírom újra.
Vighkata, nagyon nagyon jó tanácsokat kaptam tőled, főleg a szobahős inzulinnal kapcs, ezt egyáltalán nem mondta eddig senki... Köszönöm!

Szóval az eddigi tapasztalatom: ellentétben hypochonderrel (akit most nagyon irigylek :)), nekem minden kis izére érzékeny most a cukrom. Ha 5 a cukrom és eszem egy kocka csokit (1.5 gr CH), akkor 7.5-re felmegy, eddig simán meg tudtam ilyeneket tenni étkezések között, külön inzulin nélkül. Ha 10 gr CHval többet vacsizom, akkor már felmegy a cukrom, de nem kicsit, hanem 12-13-ra simán. Olyan durva somogyiaim vannak, hogy ihaj. 3.7-re iszom 2dl nestea-t (eddig ez kevés volt, de most elégnek bizonyult), akkor 3-4 óra múlva szépen felkúszik 13-15-re. Eddig ilyen "félhipótól" sohasem volt somogyim, csak a 3 alattiakból. De hipó a 3.7 is, mert lefelé megy és rosszul is érzem magam. Amikor minden ok, itthon vagyok és pontosan eszem, pontos CH adagot, akkor kb jók a cukraim, legalábbis nincs 9 feletti értékem és 4 alatti sem (bár 7-8 körül van folyton, nem nagyon akar 5 köré beállni akkor sem). De ha csak 1 légy elmegy előttem, már valami történik a cukrommal. Szerintetek ez a hiperérzékenység elmúlik majd vagy nekem ez jutott a pumpával? Ez így, ebben a formában nekem nem fog menni, tehát vagy változik valami vagy nem lesz pumpám.
Na ez csak egy dolog. A másik, hogy gondban vagyok ezzel az egész szerelék-tartály csere dologgal. Merthogy a tartályt Kautzky szerint úgy kell cserélni, hogy vezetéket kell hozzá cserélni, de kanült nem. Nade medtronicnál a kanül és vezeték 1 csomag. Amikor ezt megtudta, akkor azt mondta, hogy dobjam ki ilyenkor a kanült. Nade azért ez mégsem mehet így, ennyi szereléket nem fogok kapni se venni. De ezzel még csakcsak elvagyok, de ma pl kanült kellett cserélnem, kicseréltem, vezetékestől, a tartályt nem kellett még. A légtelenítéshez elég sok inzulint elment, nem baj, gondoltam, majd beszúrtam a kanült. Egy pár perc után szegény gyerekem beleakadt és valahogy úgy húzta meg a lábával, hogy elkezdett nagyon fájni. Nem múlt el a fájdalom, hanem egyre rosszabb lett, hacsak hozzáértem a kanülhöz, már fájt (1 óra múlva is csak rosszabb lett). Na elegem lett, kicseréltem az egészet. Megint sok inzulin elment a légtelenítéshez, de mivel üvöltött mellettem a gyerek, nem volt már energiám és időm tartálycseréhez is. Minden remek, ebédelek egyet. Alig ettem valamit, 3 szeletelt kenyér, nagyon kevés. Beadtam ellenben a szokásos adagomat, de 2 részletben, egyszer 1.5-egységet, 10 perc múlva meg 0.5 egységet, mert akkor arra gondoltam, hogy még egy falat kenyeret ennék (az volt a harmadik szelet vége, ennél többet szoktam ebédelni 2 egységhez). Gondoltam, nem baj, max kicsit lejjebb megy, legalább ehetek 1 túró rudit. Hát nem ment lejjebb, 12.3 lett 1 óra múlva. Akkor korrigáltam 1.5 egységgel. 1 óra múlva csipog a pumpa, hogy NINCS BEADÁS. Rohantam mérni, valóban, okos a pumpa, tényleg nem volt beadás, 15 volt a cukrom. Na akkor megint mindent cseréltem, szereléket, de már tartályt is, mert fél nap múlva nem nyúlok megint ehhez az egészhez, mert kb annyi volt még benne csak. Mindezt úgy, hogy a gyerek végig ordított, merthát hova tegyem, amíg ilyennel foglalkozom, az ágyába, dehát ott ő nem szeret lenni, na mindegy, szóval ezek nem túl egyszerű dolgok egy kisbabával.
Az jutott az eszembe, hogyha terhesen ez megtörténik, akkor én a falat kaparnám, hogy egy rossz kanül(behelyezés?) miatt így felmegy a cukrom 2 órán belül. Egész terhességem alatt 1x volt 15 a cukrom, a romlott inzulintól, szóval ez speciel nem előnye a pumpának, akármennyire is ajánlják terhességhez. Vagy én vagyok valóban ennyire béna? Mit rontok el? 1 hét alatt elhasználtam 1 doboz szereléket, fogalmam sincs, hány patron humalogot (előre cikinek érzem most pénteken s.o.s. inzulint kérni a diabdokitól), hány tartályt és mégcsak nem is jók a cukraim. Vidítsatok fel, mert komolyan mondom, ha nem változik valami, én bizony visszaadom a pumpát.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli!
Fel ne add!!! Sokan vagyunk, akik rengeteg bakit tudnánk regélni neked, és ezeket mi magunk is bénaságnak éreztük akkor.
Először is a szervezetednek meg kell szoknia, hogy állandó, folyamatos inzulin ellátásban részesül. Én már csak halványan emlékszem, hogy ez nálam is heteket vett igénybe, mire be lehetett lőni a dózist.
A szerelékek sajnálatos hibája, hogy úgy csomagolják, hogy 10 db kompletthez (cső+kanül) 10 db kanült raknak egy dobozba. Viszont a Roche-nak van egy olyan szereléke, ahol külön dobozban lehet venni csak kanült. Így a rendelésnél meg lehet csinálni, hogy egy doboz komplett szerelékhez két, vagy három doboz csak kanült vegyek. Ez a Flex Link, és ezt lehet merőlegesen beszúrni. Nálam ez a tű vált be a leginkább. Nagyon jó a tapadása, és számomra vonzó, hogy csak 8 mm tűje van.
Abban az esetben, amikor valamilyen "baleset" miatt megmozdul a kanül, akkor ne várj vele több órát, hanem cseréld ki. Ezt tapasztalatból tudom mondani. Nálam az fordult elő gyakrabban, hogy elejtettem a pumpát, és csak a kanül "fogta" meg. Gondolhatod, hogy ez mekkora rántás egy jól beszúrt ki vékony teflon csőnek. Sajna ezekkel a drága szerelékekkel nem lehet spórolni, ha cserélni kell, akkor cserélni kell.
Próbáld ki az első időben, hogy a derekadra használható övre teszed a pumpát, és a csövet is teljesen elrejted a nadrágba, vagy a bugyidba. Így biztos nem akad bele semmibe. Egy pici gyerektől pedig nem lehet elvárni, hogy ilyen komoly és fontos dolgokra mindig figyeljen.

Nálam is előfordult már, hogy mire egy talicskára való szöveget leírtam, akkor a rendszer kilépett. Úgyhogy én (ha el nem felejtem) azt szoktam csinálni, hogy amikor kész vagyok a szöveggel, akkor CTRL+c-vel "megjegyeztetem", és ha elmegy a szöveg akkor oké, ha nem, akkor egy új mezőbe CTRL+v-vel bemásolom a már megírt szöveget. Persze hiába a furfang, sokszor felejtem el "megjegyeztetni", és akkor én is szívok.
üdv: Kata
 

Szabolcs

Új tag
Kmolli!

Pumpa esetén a kisétkezéseket el kell hagyni. Inzulin beadás nélkül nem célszerű még viszonylag alacsony szénhidrát tartalmú ennivalót sem bevinni

Korábban már írtam neked, hogy tapasztalatom szerint csak a 3 egység étkezési bolus beadása után tudhatod biztosra, hogy jól ad a pumpa.

Szerintem a kanült ajánlatos 3-4 nap után cserélni. Nálam 3 nap után már romlik az inzulin-felszívódás hatékonysága.

Meg fogod tudni tanulni. Csak egy feltétel van:AKARD! Ha nem akarod, akkor nagyon sok érvet fel lehet hozni a hosszú távú inzulin mellett. Nem az észt szeretném osztani, három hónappal ezelőtt hasonlókat éltem át. Nagyon magányos tud lenni az ember az új pumpával.

Visszaolvastam magam. Hát... Ha gondolod szívesen felveszem veled a kapcsolatot telefonon vagy priviben.
 

lizzi

Őstag
Kedves kmolli!
Nagyon remélem hogy sikerül felvidítanunk téged,és adsz még egy kis időt a pumpának!Előre is bocs ha úgy tűnik hogy én a másfél hónapos ,,pumpás múltammal" próbálok okosakat mondani.Én nem tudom hogy mások hogyan vannak ezzel de én soha nem tehettem meg régen sem Actrapiddal +pennel,hogy valami cukrosat eszem mert az mindig felvitte nekem ,még a túró rudi is.Én nem tudom hogy neked eddig milyenek voltak a cukraid,de pl. a 7,5 az a régiekhez képest most magas?Én például a helyedben kipróbálnék az étkezéssel kapcsolatban olyat hogy hipóra nem cukros valamit iszom hanem tejet ,gyümölcslevet és 1-2 kekszet vagy egy pici kenyeret és akkor talán nem megy fel ilyen gyorsan.Tudom hogy ez téged nem vigasztal de én régen egy hipóra tudtam 20-23-as cukrokat produkálni,ehhez képest nekem most a 12-13 nem annyira magas.De ugye ez is mindenkinél másképpen mükődik.A tartály-patron meg kanül cseréről nekem pedig az a véleményem hogy ezt is mindenki másképp mondja el ,máshogyan csinálja és mindenki saját maga fogja kitapasztalni hogy neki mi a jó.Én például teljesen egymástól függetlenül cserélek mindent,és még sosem volt gond belőle.A patront pedig addig hagyom míg van benne inzulin(az én pumpámon van olyan hogy meg tudom nézni egy gombnyomással hogy mennyi van benne).Én kanült 2-3 naponta cserélek, ez is attól függ hogy mennyire érzem érzékenynek a beszúrás helyét 2 nap után,és ilyenkor sosem cseréltem még szereléket.Ha pedig csak szereléket szeretnék cserélni akkor csak azt cserélem ki és mást nem,feltöltésekor pedig ha már kijött a tűn az inzulin leállítom hogy ne follyon ki még több inzulin.Ha pedig úgy érzed hogy beleakadás után érzékeny vagy fáj a beszúrás helye én azt csinálom hogy körülötte és a beszúrás helyét is picit megnyomogatom,mert én már csináltam olyat hogy a tapaszt nem simítottam el eléggé és ,,húzta a börőmet"és azért éreztem fájást nem pedig a beszúrás helye volt.Én nem kérdőjelezem meg a szaktudását senkinek de azt gondolom nem sokan tehetik meg,hogy csak úgy kidobálják a kanült a kukába mert ahhoz éppen elég drágák ezek a dolgok.Én biztos vagyok benne hogy pici gyerek mellett nem egyszerű ezeket a dolgokat végigcsinálni de ha hosszú távon ezt kellene csinálnod biztos megtalálnád mindig a megfelelő alkalmat rá.Amúgy pedig én is azt vártam a pumpától hogy majd mindig 4-5 körüli lesz a cukrom és erre a Kautzky azt mondta hogy ez sem egy csodaszer,figyelni kell mindenre és saját igényeink szerint beállítani hiszen a nem diabos embereknek is ingadozik a cukruk.Szerintem próbálj meg picit lazább lenni a pumpával kapcsolatban és mindig arra gondolni hogy mi miatt szeretnéd hogy beválljon és jobb cukraid legyenek így el tudod fogadni majd a vele járó kis kellemetlenségeket is!Nekem ez sok mindenben segített,ha így gondoltam erre.És kitartás,nem szabad ilyen könnyen feladni,milyen jó lenne együtt babát várni!Sok türelmet és kitartást kívánok neked!
 

lizzi

Őstag
Sziasztok!
Köszi kata a jó fogadtatást,rengeteg jó tanácsod van ,köszi hogy megosztod velünk!Én is most szeretném a Flex Linket kipróbálni ,habár a Kautzky nem szereti,de azért röviden leírnád hogyan kell használni mert nekem picit bonyolultnak tűnik.Köszi
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nagyon köszönöm mindenkinek a tanácsokat, segítséget, felvidítást :)
Szabolcs (és bárki más, akit ez érdekel...): molli@webmail.hu címen fent vagyok messengeren, de az email címem ez: ki_molli@yahoo.com (ezt a fenti webmaileset nem használom emailezésre), én szívesen beszélgetnék így neten vagy emailben veled.
Lizzi, Vighkata, annyira jókat írtok, sokat tanulok tőletek!

Leírom tömören egyébként, hogy milyen értékeim voltak és most milyenek vannak. Pumpa előtt Levemirt és Humalogot adtam. Ha 6os cukorral feküdtem, többnyire 4-5 közöttiekkel ébredtem és éjjel is jók voltak végig, nem ingadozott. Nappal egyedül reggeli után ment fel 9-10 re, de csak 1 órára (amióta cukros vagyok, a reggeli után nekem mindig felment ennyire, ha alig ettem is, meg mindegy mit). Dél körül mindig nassoltam valamit, mert akkor elindult lefelé a cukrom, aztán estig megint 5 körül volt többnyire és 17óra körül megint kis nasi, mert akkor megint lefelé indult el. Vacsora után voltak kisebb gondjaim, olyankor néha felment és sokszor nem értem, miért, de nem nagyon, 9-10-re, de ez mondjuk 10ből 3x fordult elő. Akkor ettem, amikor akartam, reggeli az 8-10 között bármikor, ebéd az 12-15 között bármikor és vacsi meg 17-21 között bármikor, sőt sokszor kimaradt. Torta, egyéb dolgok bármikor jöhettek, mindig tudtam, mennyit kell beadni, sosem lett ebből baj. Összességében nagyon jó cukraim voltak a levemirrel, átlag 5 körül és mérnem sem kellett napi 15-t (csak 7-8-at), keveset kellett korrigálni, szóval ez nekem tökéletes volt. DE, nem lehet levemirrel szülni. Lantus az nálam katasztrófa, az insulatard jó volt, de mellette napi 20x mérnem kellett és folyton korrigáltam valamivel (ettem vagy beadtam), éjjel 3-4x mértem terhesen. Ezt most nem tudnám megtenni a gyerek mellett már. Ezért jött a pumpa.
És most a 7-8-as cukrok nekem magasak. Mivel levemirrel nem voltak somogyik, ez is új nekem (csak a nagy hipóknál, de azok ritkák voltak). Levemirrel akármikor tudtam enni 1-1 falat nasit a nap folyamán, semmi sem történt a cukrommal. Ha az ebédhez vagy vacsihoz nem pontosan ugyanannyi CHt ettem, mint szoktam, akkor is jó maradt a cukrom, most 10gr CH eltérés felviszi 12-13-ra. Magyarul ezerszer többet kell koncentrálnom arra, hogy mit eszem, mennyit eszem, nehogy egy falatot is egyek 2 étkezés között bolus nélkül. De tisztában vagyok azzal, amit ti is írtok, hogy várnom kell még.
Tegnap beszéltem Kautzkyval, nagyon rendes volt, szépen elmagyarázta, hogy a somogyi egy jó jel, mert a szervezet reagál a hipóra és az már rosszat jelent, ha nem reagál, az valamiféle idegrendszeri probléma is lehet. Nyilván redukálni kell a hipóimat, amit pumpával sokkal egyszerűbb, mint pennel és ez nagyon jó. A bázishoz még nem nyúlhatok elvileg, de én nyúltam, mert délután a 8-9-es cukrok nekem magasak voltak és felemeltem és délben meg hipóztam, akkor leengedtem, most már jók is a cukraim ezekben az időkben. Azt is mondta, hogy teljesen természetes, hogy ennyire érzékeny lett a cukrom mindenre, hiszen nem vagyok túlinzulinozva, mint pennel. Teljesen igaza van, azért lettem minden bolhára érzékeny, mert a pumpa pont annyit adagol, amennyi éppen kell, ha bármi változás történik, akkor nyilván mozog vele a cukrom is. És, mint mondta Kautzky, nekem most az a feladatom, hogy megtanuljam ezeket a változásokat kezelni. Nos, igyekszem... Szabolcs, igazad van, akarni kell, talán ez egy kicsit inog nálam, hiszen volt egy jól bevált, számomra tökéletes penes megoldás, ahhoz hasonlítok önkénytelenül is mindent és ahhoz képest most szenvedek, de azért felfogom, hogy kicsit több időre van szükségem még. Örülök, hogy 2 hónap a próbaidő és nem 2 hét... meg különben is ti itt sokat segítetek nekem, nem győzök hálálkodni... :oops: :)
Szabolcs, igazad van, tényleg olyan érzésem van, hogy tök egyedül vagyok ezzel az egész pumpával és ez frusztrál egy kicsit.

Egyébként a kanül, szerelékcseréről csak annyit, hogy a problémám az, hogy nem tudom, hogy mit csinálok rosszul. Szerintem ugyanis semmit, mert ezerszer végigjátszom magamban, hogy hogyan csináltam és semmi hibát nem látok benne, ugyanígy csinálnám következőre is. Azzal nem tudok mit kezdeni, ha hirtelen kell tartályt cserélnem és ezért nem tudom felmelegíteni az inzulint, így tiszta buborék lesz... igyekszem kinyomni a bubikat később is, ha látom őket. Amúgy ezt a paradigm pumpát jónak tartom, ez is mindent tud, sőt, úgy tudom, hogy a tudása önmagában nagyobb, mint a piacon bármelyik másiké, csak a szerelékrésze nem olyan praktikus ezek szerint, meg ugye a céges támogatás.... semmit sem tudnak segíteni, konkrétan semmit. Eszembe is jutottál Vighkata, én is ismerem a Roche embereit, valóban ők egy profi csapat, engem is vonz egy kicsit mostmár a Roche emiatt :) De jövő héten kapom a szenzort is (egyelőre 1 havit ingyen!), arra kíváncsi vagyok nagyon...
 

Szabolcs

Új tag
Eszembe jutott még valami. Kérj többfajta szereléket' Én általában quick-set-et használtam. De lehet, hogy a silhouette jobban tapad és van rajta egy kis ablak is. Az áruk nem tér el.
 

lizzi

Őstag
Hát most már értem kmolli hogy neked miért sok a 7,5 ös cukor .Sajnos nekem sosem voltak ennyire jó cukraim de hogy miért majd leírom priviben!És ugye nekem hozzád képest az is fura hogy szinte bármikor ehettél meg ilyenek és biztosan én ezért is szerettem meg a pumpát mert most nem kell naponte 8-szor ennem és ugyanakkor ,mint napi 5-szöri Actrapidnál.Ha pedig úgy érzed hogy egyedül vagy a pumpával és ez meked biztonságot nyújtana,hogy tudod ,hogy ha baj van akkor felhívhatsz valakit napi 24! órában akkor nem reklámozni akarom de Roche!Bocsi Szabolcs nem vitatkozni akarok veled de én is megpróbáltam az elején elhagyni a kisétkezéseket de 26 év napi többszöri evés után egész nap éhes voltam ,így most már eszem ha úgy érzem szükségem van rá csak tényleg nagyon el kell találni hogy mennyi ch-ra mennyi kaja mert nekem nem mindig kell 10 gr. ch-ra 1 egység bólus!Pl. ha 4-5 körüli a cukrom akkor elég a 15-20 gr ch-ra 0,5 vagy 1 egység és attól is függ hogy mi ez a kaja amit ilyenkor eszem!
 
Oldal tetejére