Insulinpumpa

nagyon sokan közülünk nem erről panaszkodnak, hogy nem megy le a cukor csak nagy nehezen egy szintről, hanem azt nem értik, mert miért lennének önmagukhoz is őszinték, ha másokhoz sem azok, hogy miért ment fel 22-re? Holott jól tudják, hogy valamilyen szintű diéta betartása is olyan távol van tőlük, mint Makó Jeruzsálemtől...
Nagyon sokan? Azért ezt egy "kicsit" erősnek érzem...
Egyébként nemcsak az itt fórumózók egy része, hanem szakmai körökben elismert diabetológusok is alá tudják támasztani az időjárás, a hormonok és sok más tényező hatását a vércukorszintre.
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Csrob1, mégis mit gondolsz, hogy a mintegy nyolcszázezer cukorbeteg közül hányan tartják be akát 50%-ig is a diétát? Szerintem nagyon kevesen! S mivel - mint írtam korábban - saját magunknak sem valljuk be, ha valamit elszúrtunk, nem marad más, mint szegény frontokat okolni a magas vércukor miatt. Én több, mint negyven évi betegségem alatt egyetlen szakembernek mondható orvostól sem hallottam, hogy jelentős hatás lenne tulajdonítható az időjárás-változásnak, a frontoknak. Azt én is érzem, hogy bizonyos időszakokban kevesebb inzulin is elég, máskor meg nem, de ez +-1-2 egységnyi eltérést jelent csak. Ez pedig normál vércukorszintet nem visz fel húsz közelébe sem. Ahhoz már sokminden más is szükséges.

Ha hiszitek, ha nem, vannak újabb irányok, témák az inzulin terápiás kezelés területén. Persze úgy látom, hogy senkit sem érdekel ezen a fórumon, hiszen azok a bizonyos táblázatok, amelyeket korábban említettem, ezeket a módszereket járják körbe. A miskolci pumpás találkozókon ezek napirenden vannak. Persze lehet az is, hogy másutt is szóba kerültek, és már mindenki ismeri. Úgy legyen!

Megdöbbentőnek tartom Kmolli esetét, hogy ennyire nem tájékoztatták alapvető dolgokról. Az utolsó 3-4 oldalon e fórumban csupa olyan technikai dologról volt szó jótanácsként feléje, amit a pumpa kapcsán már az első nekifutásra el kellett volna mondani annak, aki betanította. És itt már csak a pumpa különböző beállításairól, a variációkról, az egyes élethetlyzetekről kellene véleményt cserélni, ki, hogy, mikor és mit tesz. Persze az is érdekes volna, hogy egy ROCHE-os ad tanácsot ilyen kérdésekben az MEDTRONIC-pumpásnak...
 

lizzi

Őstag
hypohonder én szívesen veszem ha írsz az újabb irányokról meg táblázatokról vagy esetleg ha leírod hogy hol lehet megnézni ezeket.Köszi!
Kmolli én nem ismerem a Medtronic szerelékeit meg tűit de biztosan nagyon hasonlóak hiszen mind egy elven alapulnak és működnek így biztos vagyok benne hogy miútán új tűt szúrtál azt fel kell tölteni ,pl. a 17 mm.-es tűt 0,5 bólus beadásával ,ami igazából csak a tűbe megy és nem beléd.Mert gondolj csak bele ha ezt nem teszed meg ,akkor kb. 1 órán keresztül ,attól függően hogy mennyi bázist kapsz abban az órában amikor cserélsz,nem jut a szervezeted inzulinhoz,mivel a tűben levegő van!Tényleg fura hogy ezt neked nem mondták el hiszen ez nagyon fontos!
 
Kedves Csrob1, mégis mit gondolsz, hogy a mintegy nyolcszázezer cukorbeteg közül hányan tartják be akát 50%-ig is a diétát? Szerintem nagyon kevesen!
Kedves hypohonder, szerintem annál azért egy kicsit többen. Ha viszont ezt a fórumot nézzük, akkor ne vessük össze az országos átlaggal, mert ide többnyire azok írnak, akik megpróbálják jól kezelni a betegségüket. Bizonyára van olyan is, aki nem tartja, ill. nem akarja betartani a szabályokat, de ők inkább kevesen vannak...- szerintem.

Én több, mint negyven évi betegségem alatt egyetlen szakembernek mondható orvostól sem hallottam, hogy jelentős hatás lenne tulajdonítható az időjárás-változásnak, a frontoknak. Azt én is érzem, hogy bizonyos időszakokban kevesebb inzulin is elég, máskor meg nem, de ez +-1-2 egységnyi eltérést jelent csak.
Lehet, hogy régebben nem, de manapság már elfogadott, hogy a frontok is hatással vanak a vc-ra. Pl. itt is: "A megemelkedett vércukorszintet általában úgy korrigálják, hogy a rövid hatású insulin adagját pár egységgel megnövelik, vagy a bevitt szénhidrátmennyiséget csökkentik. Így esetünkben több Humulin R inzulinnal korrigálhatók a tespedés, túlzott szénhidrátbevitel, csökkent inzulinfelszívódás (csomóba ment, helyi hideghatás),hideg front , valamint psychés stress okozta átmeneti hyperglycaemiák. (http://www.c3.hu/~ktdiabet/)
Az eltérés akár 10-20 % is lehet.



Ha hiszitek, ha nem, vannak újabb irányok, témák az inzulin terápiás kezelés területén. Persze úgy látom, hogy senkit sem érdekel ezen a fórumon, hiszen azok a bizonyos táblázatok, amelyeket korábban említettem, ezeket a módszereket járják körbe.
Szerintem mindenkit érdekel, pl azokról a bizonyos táblázatokról is sok szó esett már, csak még nem láttuk...

itt már csak a pumpa különböző beállításairól, a variációkról, az egyes élethetlyzetekről kellene véleményt cserélni, ki, hogy, mikor és mit tesz.
Valóban ez lenne az ideális.

Persze az is érdekes volna, hogy egy ROCHE-os ad tanácsot ilyen kérdésekben az MEDTRONIC-pumpásnak...
A pumpák használati módja alapvetően nem különbözik, nem az egyedi pumpa-készülék kezelésével kapcsolatban merültek fel kérdések, így nyugodtan adhat hasznos tanácsot egy roche-s is egy medtronicosnak.
 

tcszsuzsa

Új tag
Sziasztok segitséget szeretnék kérni abban,hogy ha strandra szeretnék menni egész napra akkor hogy használjam a pumpát?Megvan még a penem de nem tudom hogyan kell átállitanom,vagyis átszámolnom.Jelenleg egy óra alatt 0,9 E t adagol a pumpám.Most megyek szombaton. Ja és hogy hordjam a pumpát a fürdőruhám két részes.Ha valaki tud kérek tanácsot mihamarabb.Köszönöm segitségeteket.
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Csrob1, én nem negyven évvel ezelőtt hallottam a diabetológusomtól az időjárással kapcsolatos véleményt, hanem márciusban... no de nincs ennek a vitának semmi értelme, mindenki másként csinálja, mindenki másként tudja, mindenkire minden másként hat. Csak az lett volna a megjegyzésem lényege, hogy a huszas cukrok nem ettől a hatástól vannak!
Ami pedig a "jó cukorbeteg" képzetét illeti, természetesen van, aki nem akar túl korán meghalni, s az kapar, igyekszik valami olyan megoldást találni magának, aminél mellőzhetetlen az, hogy némi diétát tartson. Itt a fórumon nyilván senki nem fog azzal előjönni, hogy egyáltalán nem tart diétát, viszont nem is teszik fel csak kevesen a vércukorgrafikonjukat... Természetesen ez is magánügy, és ettől még játszhatjuk a fejünket, hogy mi milyen fantasztikusan betartjuk azt, amit kell. Csak hát van, akiket személyesen ismerek és tudom, hogy nem olyan szép a menyasszony - ahogy mondani szokták.

A strandi pumpaviselet kapcsán mindenképpen célszerű a szerkentyűt levenni. A bázis adagolást meg lehet oldani óránkénti bolus beadásával, vagy pennel is. A pennél viszont nem kell számolgatni, hanem a korábbi adagokat célszerű beadni. Vigyázni kell az átmenetre, nevezetesen a rapid hatású inzulin és a hosszabb lecsengésű inzulin összehangolására úgy a pumpa levételekor, mint a visszahelyezéskor. Célszerű ilyenkor sűrűbben mérni a vércukrot!
Ha nem penezel, akkor óránként a bázisnak megfelelő inzulint mindenképpen célszerű beadni, bár figyelembe kell venni azt is, hogy nyilván ilyenkor azért van fizikai erőkifejtés is, ami miatt csökkenhet az inzulinigény.
Igaz, hogy a csábítás is nagy némi CH felvételre, s ezt is kalkulálni kell.
A strandi pumpaviselethez - ha vízbe is megy az ember - nem tudok ötletet adni, mert általában nem célszerű a szerkezetet vízbe vinni. Ha minden jól van illetsztve, akkor elvileg minden pumpa vízhatlan, de elég egy hajszálrepedés is a bajhoz...
Biztosan lesznek, akik hasznosabb tanácsokat is tudnak adni ebben a kérdésben.
Üdv.
 

tcszsuzsa

Új tag
Kedves hypohonder!
Nagyon szépen köszi a segítséget. Mi is erre gondoltunk csak meg kellet, hogy erősítsen valaki!!
Mégegyszer nagyon köszike!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
hypohonder én szívesen veszem ha írsz az újabb irányokról meg táblázatokról vagy esetleg ha leírod hogy hol lehet megnézni ezeket.Köszi!
Kmolli én nem ismerem a Medtronic szerelékeit meg tűit de biztosan nagyon hasonlóak hiszen mind egy elven alapulnak és működnek így biztos vagyok benne hogy miútán új tűt szúrtál azt fel kell tölteni ,pl. a 17 mm.-es tűt 0,5 bólus beadásával ,ami igazából csak a tűbe megy és nem beléd.Mert gondolj csak bele ha ezt nem teszed meg ,akkor kb. 1 órán keresztül ,attól függően hogy mennyi bázist kapsz abban az órában amikor cserélsz,nem jut a szervezeted inzulinhoz,mivel a tűben levegő van!Tényleg fura hogy ezt neked nem mondták el hiszen ez nagyon fontos!
Akkor rosszul írtam tegnap ezt. Mivel a vezetéket is cserélem, mert egyben van a kanüllel, így amíg azt légtelenítem, a kanülbe is kerül inzulin, tehát mikor beszúrom, akkor a kanül csordultig van inzulinnal. De legalább értem, hogy Kautzky, miért adatott be velem az első alkalommal 0.5 egységet és, hogy ő miért nem értette, hogy hogyan hipózhattam be 2.5-re 1 óra múlva... Amúgy biztosan eldugult volt mindkét kanül, amikor 2 óra múlva jelzett, hogy nincs beadás, mert cseréltem máskor is kanült már és olyankor egyáltalán nem ment fel a cukrom - ebből gondolom, hogy nem kell plussz 0.5 egységet kinyomnom, ha vezetéket is cserélek, mert ha beadom, hipózom, amúgy meg nem ment fel a cukrom, amikor nem volt eldugulva a kanül. De ez nem sokat változtat azon a tényen, hogy keveset mondtak el. Most már szinte biztosra veszem, hogy nekem ez a kanül nem jó, mert megint érbe szúrtam (minden 3. NEM megy érbe), tiszta lila a hasam és marhára fáj és a mostani kanülöm is furcsa, mert néha tutira nem hat egyszerűen a bolus (tegnap ebédnél fél óránként korrigálva, összesen 8 egység bolust adtam be, pedig 2-t szoktam és így is ebéd után 2 órával még mindig fixen 11 volt a cukrom - alig ettem valamit). Szóval lehet, hogy a nagy gondom egyszerűen a kanülben van. Jövő héten megyek a szenzoromért, akkor kipróbálunk egy másik kanült. Lizzi, nagyon köszönöm a segítségedet :) És fogok válaszolni az emailedre is, de egyelőre már 4. napja anyósoméknál vagyunk és csak aludni járunk haza, így nem tudok a gép előtt ülni!
 

bogácsa

Új tag
helló!van-e valakinek olyan telefonszáma, emailcíme, ahol egészségügy jogorvoslatban tudnak segíteni/tanácsot adni, lehetőség szerint ingyé:p
konkrét embernek és elérhetőségnek nagyon tudnék örülni...ill fogyasztóvédelemben dolgozó elérhetőségét is kérem szépen, ha ismertek.

a történet bonyolult, leírom majd ha benyugodtam.

egyébként a mai nap kész sokk a cukromra...így keltem (12,5) és most a hipóbó alig jövök ki már a következőben vagyok...ez is ritka!
puszi
 
H

hypohonder

Vendég
táblázatok

Kedves fiúk, lányok, akit érdekelnek az általam már néhányszor felemlített táblázatok, két mód van annak megszerzésére. Az egyik: emil mellékletként én is meg tudom küldeni, meg vagynnak még legalább ketten itt a fórumon, akiknek megvan ugyanez. A másik lehetőség, hogy a fórumra felteszem. Azt viszont, hogy hogy kell, hogy lehet megoldani nem tudom...
Egyébként a táblázatok, leírások a következő témákról szólnak:
- az inzulinkezelés és az életmód összehangolása, pl:
mikor eredményes az inzulin kezelés
az étkezési inzulin dózis meghatározása
teendők étkezés előtti magas v. alacsony vércukor esetén
fizikai aktivitás
- mikor kell inzulindózist változtatni?
a módosítás szempontjai
a Somogyi effektus klinikai jelentősége
a hajnali jelenség klinikai meghatározása
- funkcionális inzulinterápia
előnyei - hátrányai
gyakorlati megvalósítása
vércukor korrekciós algoritmusok, 80-as szabály
kezelési célok 1-es típusú diab. mell-ban.
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Kisfiam 3 és fél éves, 10 hónapos kora óta diabos. Kűzdünk a hipókkal rendesen, amik elég súlyosak, nem ritka az 1 mmol/l értékek sem. Kezelőorvosunk (akit kitűnőnek mondanak) sem inzulinozásbeli, sem étkezésbeli hibát nem talál... Megnézték saját inz.(<0,2) és C-peptid szintjét (<0,001), amikor legutóbb 0,9 volt a cukra. Tehát saját inzulin elválasztása nincs. Ezek a hipók majd' 24 óra alatt rendeződnek Rindex 10 infúzióval, és direktben beadott hatalmas mennyiségű Glucose injekciókkal, úgy, hogy közben inzulint sem kap, Glucagonra egyáltalán nem reagál! Aztán másnapra megszűnik a hipó, minden megy tovább a megszokott módon, a napi Ch-al, inzulinokkal. Ezek az állapotok kb. 2 havonta ismétlődnek! Eü. végzettségű vagyok én is, de eddig akár hol jártunk ezzel a problémával, senki nem tudott választ adni, mitől fordulhat elő! HbA1c-je kitűnő, 5-6 közötti, ezeket az eseteket leszámítva cukra mindíg 4,5-8 mmol/l között van, tehát a lehető legoptimálisabb szinten tudjuk tartani cukiját! De a súlyos hipók aggasztanak! Tapasztalt már Valaki hasonló hipókat? Köszi!
 

bogácsa

Új tag
Szia!

sajnos a súlyos hipóra nem tudok érdembeli hozzászólást tenni. talán annyi h nem lehet h túl van inzulinozva a kisgyerek?


egyébként mióta beütött ez a nagy meleg, tökéletesek a cukraim, sőt hipóközeliek...nálam ez nem jellemző. de a diéta teljes betartásával és odafigyeléssel nem esik le (máskor pont arra kellett figyelni h ne szálljak el...).
mindig kell valamire figyelni. az fordult meg a fejemben, h aki komolyan veszi a cukorbetegséget, az mennyivel tudatosabb életet él. velem együtt a párom is kénytelen követni. de szerintem csak a hasznára válik.

nektek van hatással a kánikula a cukraitokra? igaz nagy frontok is váltják egymást, ellentétes hatásúak..ez is hozájárulhat a nem megmagyarázható hipóimhoz...másnak meg lehet h a hiperglikémiájához.

a héten lesz időm felnézni mert nem dolizok.:cool:
 

tímeácska

Őstag
Szia Bogácsa!
Köszi a válaszodat! Igen, a jövő-menő frontokat érezzük... De nem olyan vészes! A viselkedésén venni inkább észre (nyűgös), de cukijai 4 és 8,3 között vannak.:) Diabetológusunk szerint tökéletesen van kezelve a gyerkőc, nincs túlinzulinozva. Amit írtam, hogy megnézték 0,9 mmol/l vc. mellett a saját inzulin szintjét, az az exogén (kívülről bejuttatott) inzulint is kimutatja, de igen alacsony volt a szervezetében, kevesebb volt mint 0,2 és 2,8-24,9 között jó. Szóval, még inzulin is éppen alig volt jelen a szervezetében... Már arra is gondoltam, lehet, hogy ilyenkor "kiürül" teljesen a májából a cukorkészlet... -Már ha van ilyen... :)-. Erre azért gondoltam, mert ilyenkor a Glucagon (ami ugye egy hormon, és arra készteti a májat, hogy cukrot szabadítson fel, na, de ha nincs cuki, nincs mit felszabadítani...) meg sem moccantja a cukrát. Hátha azért hipózik majd 24 órán keresztül, a cukros infúziók ellenére, előbb a máj előbb elraktározza a számára szükséges mennyiségű cukit, és ha már "neki elég", ad a sejteknek is... Aztán ameddig ez a készlet kitart, nem hipózik, ha meg elfogyott, megint jön a kb. 2 havonta ismétlődő hypoglicaemiás kóma.... EZ CSAK AZ ÉN GONDOLATMENETEM! De eléggé elgondolkodtató... Sajnos kezelő orvosunk csak kinevetett, mondván, hogy az anyuka ne keresgéljen magyarázatokat... :S Szívesen venném pedig más szakemberek véleményét is ezzel kapcsolatban, és persze Mindenki véleményét! Tényleg annyira hihetetlennek tűnik gondolatmenetem?!
 

bogácsa

Új tag
Szia Bogácsa!
Köszi a válaszodat! Igen, a jövő-menő frontokat érezzük... De nem olyan vészes! A viselkedésén venni inkább észre (nyűgös), de cukijai 4 és 8,3 között vannak.:) Diabetológusunk szerint tökéletesen van kezelve a gyerkőc, nincs túlinzulinozva. Amit írtam, hogy megnézték 0,9 mmol/l vc. mellett a saját inzulin szintjét, az az exogén (kívülről bejuttatott) inzulint is kimutatja, de igen alacsony volt a szervezetében, kevesebb volt mint 0,2 és 2,8-24,9 között jó. Szóval, még inzulin is éppen alig volt jelen a szervezetében... Már arra is gondoltam, lehet, hogy ilyenkor "kiürül" teljesen a májából a cukorkészlet... -Már ha van ilyen... :)-. Erre azért gondoltam, mert ilyenkor a Glucagon (ami ugye egy hormon, és arra készteti a májat, hogy cukrot szabadítson fel, na, de ha nincs cuki, nincs mit felszabadítani...) meg sem moccantja a cukrát. Hátha azért hipózik majd 24 órán keresztül, a cukros infúziók ellenére, előbb a máj előbb elraktározza a számára szükséges mennyiségű cukit, és ha már "neki elég", ad a sejteknek is... Aztán ameddig ez a készlet kitart, nem hipózik, ha meg elfogyott, megint jön a kb. 2 havonta ismétlődő hypoglicaemiás kóma.... EZ CSAK AZ ÉN GONDOLATMENETEM! De eléggé elgondolkodtató... Sajnos kezelő orvosunk csak kinevetett, mondván, hogy az anyuka ne keresgéljen magyarázatokat... :S Szívesen venném pedig más szakemberek véleményét is ezzel kapcsolatban, és persze Mindenki véleményét! Tényleg annyira hihetetlennek tűnik gondolatmenetem?!

szia!

az jó szerintem h keresel magyarázatot! milyen a ch-elosztása, mennyi inzulint ad? hány kg? mennyi idős?
hátha kiderül így valami....amikor hipózik nagyot, nem lehet h nem evett eleget, valamit meghagyott? és emitt kerül olyan súlyos állapotba.....
rtad h a glucagon nem hat...ez is furcsa! remélem lesz aki tud segíteni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Szia Bogácsa!
Köszi a válaszodat! Igen, a jövő-menő frontokat érezzük... De nem olyan vészes! A viselkedésén venni inkább észre (nyűgös), de cukijai 4 és 8,3 között vannak.:) Diabetológusunk szerint tökéletesen van kezelve a gyerkőc, nincs túlinzulinozva. Amit írtam, hogy megnézték 0,9 mmol/l vc. mellett a saját inzulin szintjét, az az exogén (kívülről bejuttatott) inzulint is kimutatja, de igen alacsony volt a szervezetében, kevesebb volt mint 0,2 és 2,8-24,9 között jó. Szóval, még inzulin is éppen alig volt jelen a szervezetében... Már arra is gondoltam, lehet, hogy ilyenkor "kiürül" teljesen a májából a cukorkészlet... -Már ha van ilyen... :)-. Erre azért gondoltam, mert ilyenkor a Glucagon (ami ugye egy hormon, és arra készteti a májat, hogy cukrot szabadítson fel, na, de ha nincs cuki, nincs mit felszabadítani...) meg sem moccantja a cukrát. Hátha azért hipózik majd 24 órán keresztül, a cukros infúziók ellenére, előbb a máj előbb elraktározza a számára szükséges mennyiségű cukit, és ha már "neki elég", ad a sejteknek is... Aztán ameddig ez a készlet kitart, nem hipózik, ha meg elfogyott, megint jön a kb. 2 havonta ismétlődő hypoglicaemiás kóma.... EZ CSAK AZ ÉN GONDOLATMENETEM! De eléggé elgondolkodtató... Sajnos kezelő orvosunk csak kinevetett, mondván, hogy az anyuka ne keresgéljen magyarázatokat... :S Szívesen venném pedig más szakemberek véleményét is ezzel kapcsolatban, és persze Mindenki véleményét! Tényleg annyira hihetetlennek tűnik gondolatmenetem?!

Nekem tetszik ez a gondolatmeneted... az egyszerűen nem lehet terápiahiba, hogy 1 egész napig hipózik valaki és nem reagál a glukagonra, biztosan valami ilyesmi magyarázata kell, hogy legyen, amit te is végiggondoltál. Én még olyan orvost nem láttam, aki elfogadta volna a "beteg" diagnózisát!! (mikor nekem autoimmun keresztcsonti ízületi gyulladásom volt, hiába vetettem ezt fel több orvosnak is, ők csak a rossz tartásomat és a gerincemet - nem a keresztcsontomat - okolták, szerintük ne diagnosztizáljam magam, majd elmentem egy x. dokihoz, akinek már azt hazudtam, hogy egyszer már felmerült egy dokinál, hogy ez lehet a bajom, amit fent leírtam és jééé, rögtön elhitte, sőt rá is bólintott, hogy ez bizony az és utána ki is derült, hogy valóban az volt - csakhát nagyon nagyon ritka és nem akartak foglalkozni ezzel alaphelyzetből, főleg, hogy néz már ki, hogy én mondom meg nekik...) Amikor cukros lettem, sokat beszélgettem a diabetológusommal (12 éves voltam, a diabdokim pedig a nagybátyám :)), emlékszem mindig az volt a kérdésem, hogy hányszor kell kórházba mennem évente ( :) ), erre mindig készségesen elmondta, hogy csak akkor, ha súlyos hipóm van, erre én: "és milyen gyarkan van súlyos hipója a cukros gyerekeknek?", mire ő: "ez sajnos adottság: van akinek soha és van akinek havonta, ezidáig még nem derült ki, hogy mitől függ, egyszerűen van, akinek hajlama van rá". Tudom, ez nem nyugtat téged, de talán ez is egy kis többletinfo volt... Ha gondolod, meg tudom adni az elérhetőségét, világhírű gyerekdiabetológus, már nyugdíjas, de még előad és asszem Esztergomban kezel is ritkán.
 

bogácsa

Új tag
szia Molli!

mik az új tapasztalataid a pumpával?
kezd rendeződni a helyzet? vagy még mindig nagyon ugrál a cukrod? mennyivel adsz most kevesebb inzulint mint azelőtt?
 

tímeácska

Őstag
Köszönöm a válaszokat, Molli és Bogácsa!
Bogácsa! Még csak 3 éves múlt Mátém, de 10 hónapos kora óta cukros, a kis édes ! :) Most 18 kg, 107 cm. Napi CH.-ja: R: 30g; T1: 7,5g; T2: 7,5g; E: 40g; U1: 7,5g; U2: 7,5g; V: 30g; PV: 10g. Tízórait/uzsonnát épp' a hipó-hajlama miatt javasolta dokink, hogy 2 részletben egye meg. Inzulinjai: Reggel: 7E Mixtard30 Délben: 2-3E Actrapid Este: 5E NovoMix30. CH adagjait rendesen megeszi, ezzel nincs gondunk! Molli! Szívesen fogadok minden szakember véleményét!
 
Tímeácska! A gondolatmeneted szerintem teljesen logikus. Ha valóban így működik, akkor vajon mitől ürül ki a máj? Lehet, hogy mégis egy kicsit sok az az inzulin és fokozatosan korrigálja a fiad szervezete a májból vett tartalékból. A hipók előtt milyenek a vércukrai a fiadnak? Ha alacsonyabbak (4-5 körül), akkor lehet, hogy érdemes lenne ilyenkor kicsit magasabbra engedni, így talán nem lenne olyan súlyos hipoja.
Te pedig nyugodtan keresgélj mindenre magyarázatot, hiszen te ésa fiad fogjátok igazán kezelni a betegséget, az orvos "csak" segíteni tud ebben. (De a jelek szerint erre a konkrét problémára neki sincs megoldása...)
 

tímeácska

Őstag
Köszi CsRob (Robi?) a válaszodat!
Mivel a hipó előtt (is) 4,5-8 körüli a cukra, lehet, hogy igazad van. De általában is ilyenek a cukrai... Már én is gondoltam erre, hogy engedem egy kicsit magasabbra...Lehet, hogy csinálok egy "teszt hónapot", és hagyom, hogy 7-11 körüli cukrai legyenek... De ezt egyelőre max. tényleg 1 hónapig hagyom csak, és meglátjuk... Kb. arra az időszakra kéne időzítenem, amikor a súlyos hipó szokott lenni, ugyanis, majdnem hogy ciklikusságot mutat, azaz, kb. 2 havonta jelentkezik... Most tartunk az első hónapnál... Ha minden rendben megy, lehet, nem annyira törekszem a tökéletes cukikra... Remélem jól teszem! Elgondolkodtató, hogy inkább hosszú távon legyenek egy picit magasabbak a cukik, vagy 2 havonta hipós kóma... Egyik lehetőség sem tetszik... :( De valamit ki kell találni!!! Mert ugyebár a tökéletes cukor, kómával, az sem jó...! Húh, de nehéz okosnak lenni... :) ! Most belegondolva, egyszer fordult elő, hogy 14,4-ről zuhant le pár perc alatt 1,3-ra, bár akkor lázas volt...
Hajjaj, keresgélek rendesen, diab dokink néha ki is akad, hogy nem mindenre kell választ keresni... De én akkor is mindent tudni, és érteni akarok! :)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Köszi CsRob (Robi?) a válaszodat!
Mivel a hipó előtt (is) 4,5-8 körüli a cukra, lehet, hogy igazad van. De általában is ilyenek a cukrai... Már én is gondoltam erre, hogy engedem egy kicsit magasabbra...Lehet, hogy csinálok egy "teszt hónapot", és hagyom, hogy 7-11 körüli cukrai legyenek... De ezt egyelőre max. tényleg 1 hónapig hagyom csak, és meglátjuk... Kb. arra az időszakra kéne időzítenem, amikor a súlyos hipó szokott lenni, ugyanis, majdnem hogy ciklikusságot mutat, azaz, kb. 2 havonta jelentkezik... Most tartunk az első hónapnál... Ha minden rendben megy, lehet, nem annyira törekszem a tökéletes cukikra... Remélem jól teszem! Elgondolkodtató, hogy inkább hosszú távon legyenek egy picit magasabbak a cukik, vagy 2 havonta hipós kóma... Egyik lehetőség sem tetszik... :( De valamit ki kell találni!!! Mert ugyebár a tökéletes cukor, kómával, az sem jó...! Húh, de nehéz okosnak lenni... :) ! Most belegondolva, egyszer fordult elő, hogy 14,4-ről zuhant le pár perc alatt 1,3-ra, bár akkor lázas volt...
Hajjaj, keresgélek rendesen, diab dokink néha ki is akad, hogy nem mindenre kell választ keresni... De én akkor is mindent tudni, és érteni akarok! :)
Tímeácska! Az ilyen kómák után milyen a cukra? Van Somogyi? Ha igen, akkor mekkora?
(a nagybátyámmal július közepén fogok találkozni, nagyon elfoglalt ember, úgyhogy majd akkor beszélek csak vele, ha nem baj)
 
Oldal tetejére