Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Vighkata! Köszike a dícséretet, de ma sikerült elbarmolni....
Szóval
7:00: 8,5 ekkor reggeliztem 40 CH 3,5 Normál B
10:00 10,7 ekkor átmeneti bázis +100% 1órára
11:00 13,5 (!) +2NE korrekció (na ezt nem kellett volna) Többször megfogadtam h soha!
12:00 12,2 4NE normál B (5NE helyett!) tehát itt már visszavettem kicsit!!!
12:30 ebéd 60CH rántott hal hasábbal (no magas GI kaja sajnos)
14:00 4,3 RELATÍV HIPO!!!! sajnos ezt beszívtam
Viszont annyira bosszantott hogy az átmeneti 100% bázis emelés meg sem kottyant. Igazából a 2NE korrekció sem hatott délig.... de aztán utána!!!!!
Tipikus eset, hogy amikor valamiért (bármi miatt) a plusz beadott inzulin hatástalan, akkor rákorrigálunk. Egyszer csak az inzulin hatásos lesz, és akkor a 3 órán belül beadott inzulin egyszerre meglódul, és elvégzi a feladatát. Általános szabály, hogy 3 órán belül egy korrekcióra nem szabad rákorrigálni.
Szerintem, ha működött volna az inzulin, akkor már a 10,7-re adagolt +100% is sok lett volna.
Ne ess kétségbe, azért barmoljuk el néha, hogy biztosak legyünk benne, hogy elbarmoljuk, ha megtesszük.
Ma én is elbarmoltam, le is írtam, tanuljon belőle az okos ember. Neked is köszönöm, hgoy megosztottad velünk az elbarmolásod történetét.
Ma elbarmoltuk, holnap nem fogjuk.
Na puszka, mert így is ügyinek tartalak.

laffi

Tag
Kata!
Tudom, tudom, tudom. Mindig így van, ha valami elsőre nem sikerül, akkor rádobok még egy lapáttal, és akkor aztánnnnn! Több türelem kellene... de még tanulom a pumpát, csak 6. hete van rajtam.
Nagyon sokat tanulok Tőletek, pl. hogy 2-3 órával előbbről kell egy változtatást indítani hogy a kérdéses időszakban jó legyen. A test tehetetlensége.... hmmm.
Végre találtam egy vállalható képet magamról, így nem a gyerekeim képein futok továbbra, de ha vki kiváncsi feltöltöttem őket a galériába. Friss képek, tényleg csak ekkorák ők. 3,5 éves ikerlányok és 14 hónapos öcsike.

laffi

Tag
Használtam már bolus varázslót, de nem érzem hogy beljebb lennék vele? Miért kérdezed? 0,6-0,9 NE között van a 10 CH-ra jutó inz szükségletem napszaktól függően, ezt még pontosítanom kellene a pumpában.

Báni

Új tag
Tipikus eset, hogy amikor valamiért (bármi miatt) a plusz beadott inzulin hatástalan, akkor rákorrigálunk. Egyszer csak az inzulin hatásos lesz, és akkor a 3 órán belül beadott inzulin egyszerre meglódul, és elvégzi a feladatát. Általános szabály, hogy 3 órán belül egy korrekcióra nem szabad rákorrigálni.
Szerintem, ha működött volna az inzulin, akkor már a 10,7-re adagolt +100% is sok lett volna.
Ne ess kétségbe, azért barmoljuk el néha, hogy biztosak legyünk benne, hogy elbarmoljuk, ha megtesszük.
Ma én is elbarmoltam, le is írtam, tanuljon belőle az okos ember. Neked is köszönöm, hgoy megosztottad velünk az elbarmolásod történetét.
Ma elbarmoltuk, holnap nem fogjuk.
Na puszka, mert így is ügyinek tartalak.
Sziasztok én illetve fiam által tapasztaltam ,hogy az inzulin nem hatása nagyban függ a szerelék ill , légbuboréktól is . Úgy vélem ez egyedi mert nem említi s..ki.Hasonló jelenség , hasonló reakciók,de egyszer észre vettük a csővezetékben a szinte a milliméternél is kisebb buborékot ami a gyors csatlakozónál volt.Megnéztük a tartálytis és ott is kicsapódva a falára .Magyarázat a kérdésekre hát ...? Szóval szerelék csere százszorosan odafigyelve aztán átmeneti bázis emelés +korrekció és láss csodát szuper minden. Majd kb másfél nap, ismétlés a tudás .....! December 10_én lessz 1éve, hogy Paradigm inzulinpumpát "használunk", de a buborékos jelenség kb 3 hónapja van.Az elején volt probléma a nem megfelelő szerelék cserével amit megtanultunk . dehogy ez mitől van most ???????

pumpás

Őstag
Laffi!Csak azért kérdeztem mert nekem és a többi Medtronicos pumpás ismerősömnek nagyon bejött.Egyébként napszak hoz is be lehet álitani varázslót.

vighkata

Laffi!Csak azért kérdeztem mert nekem és a többi Medtronicos pumpás ismerősömnek nagyon bejött.Egyébként napszak hoz is be lehet álitani varázslót.
Pumpás, erről írnál többet is? Pl milyen helyzetekben alkalmazod, és miben látod a hasznát? Ja és folyamatosan használod? És mennyire lehet egy labilisabb cukorbetegnek megbíznia a varázslóban? Meg milyen adatokat kell bevinni, hogy számoljon (varázsoljon)?

vighkata

Sziasztok én illetve fiam által tapasztaltam ,hogy az inzulin nem hatása nagyban függ a szerelék ill , légbuboréktól is . Úgy vélem ez egyedi mert nem említi s..ki.Hasonló jelenség , hasonló reakciók,de egyszer észre vettük a csővezetékben a szinte a milliméternél is kisebb buborékot ami a gyors csatlakozónál volt.Megnéztük a tartálytis és ott is kicsapódva a falára .Magyarázat a kérdésekre hát ...? Szóval szerelék csere százszorosan odafigyelve aztán átmeneti bázis emelés +korrekció és láss csodát szuper minden. Majd kb másfél nap, ismétlés a tudás .....! December 10_én lessz 1éve, hogy Paradigm inzulinpumpát "használunk", de a buborékos jelenség kb 3 hónapja van.Az elején volt probléma a nem megfelelő szerelék cserével amit megtanultunk . dehogy ez mitől van most ???????
Igen, igazad van, a "valamiért vagy bármiért"-be beletartozhat a buborék jelenléte is, de ez az, amit előre ki tudunk védeni. Elvileg reggel és este a csövet át kell nézni, hogy nincs-e benne buborék. Ettől még előfordulhat, hogy nem minden buborék olyan nagy, hogy az látható legyen, meg legyünk őszinték, nem is nézzük át minden nap a csövet. Csak a buborék miatt viszont nem kell szereléket cserélni, elég a légtelenítési funkciót elindítani. Viszont ügyesek vagytok, hogy a buborékra odafigyeltek.
A lassan 1 éves pumpa használathoz gratulálok.

pumpás

Őstag
Kata!1:Tölem labilisabb pumpás nem kell.2:Minden helyzetben használom.3:Ami adatot bekell vinni a vércukor és a bevinni kivánt CH.4:Bekell állitani a varázlóban a kivánt alsó és felsö VC értéket amit szeretnék és 10g CH-ra való inzulin igényt.A többi a kütyü dolga.De én 100%-ig bizok benne.

vighkata

Kata!1:Tölem labilisabb pumpás nem kell.2:Minden helyzetben használom.3:Ami adatot bekell vinni a vércukor és a bevinni kivánt CH.4:Bekell állitani a varázlóban a kivánt alsó és felsö VC értéket amit szeretnék és 10g CH-ra való inzulin igényt.A többi a kütyü dolga.De én 100%-ig bizok benne.

Nagyjából minden stimm. De ahhoz, hogy a pumpa a bevitt vc érték, CH mennyiség és CH/inzulin arány adatokból kiszámolja a bólus mennyiségét, ahhoz miért kell az alsó és felső érték? Vagy miként kell értelmeznem az alsó és felső értéket? És még egy kérdéske: Ha a kombinált bólust alkalmazod, akkor is tudot a varázsló programot használni? Gondolom azzal is tud számolni.
Előre is kösszke.

pumpás

Őstag
Az aló és felső határ ugy értendő hogy PL:5.0-8.0 és a varázsló a két taromány közé számolja ki a bevivendö innzulint.

Magdika

Új tag
Sziasztok fiatalok!
Elárulom nektek, hogy hasonló elbarmolást én is szoktam csinálni a pennel.
Ez azért van mert annyira jól akarjuk csinálni. Heti egy-két hipó körüli érték belefér, én azt mondom. Akinek nincs annak mindig magass a cukra, és nagyobb veszélyt jelent a szövődmény kialakulása szempontjából. Bár orvosaim mindig mondják, hogy nem kell korrigálni, mégis megteszem, pedig már öreg róka vagyok.
minden jót nektek. Magdika

satti72

Új tag
Hali

Sziasztok!

Elég rég jártam erre, időközben túlestem egy vesetranszplantáción. Sok sok évig én is úgy gondoltam, hogy velem semmi ilyesmi nem történhet meg, aztán másfél éve jött a hír, hogy vesediéta, időhúzás, dialízis lehetősége bármelyik pillanatban. A dialízist nem tudtam elfogadni, így hát anyu, mint élő donor másodszor is életet adott nekem. Jelenleg jól vagyok, anyu is. Kérlek titeket, nagyon figyeljetek oda, hogy minél kisebb módon ugráljon a cukrotok. A szövődmény az igazi veszély, nem a cukorbetegség. Senki sem gondolja, hogy vele előfordulhat ilyen, aztán esetleg mégis, és akkor baj van... A szövődmény kialakulása alkati kérdés is, van aki megússza, van aki nem. Figyeljetek magatokra, ha már a sors ránk rakta ezt az alattomos bajt. Jó egészséget nektek, Üdv, Sándor Attila.

vighkata

Szia Attila!
Ilyet eddig csak tv-ben láttunk. Ott nézve is megdöbbentő, és most tessék, itt vagy te a fórumon, aki ugyanezt átélte, megélte.
Egy édesanyának nem lehet elégszer megköszönni, amit értünk tesz, és önzetlenül tesz. Nem tudom leírni az érzéseimet, de talán nem is kell, mert mindannyian érezzük.
Nagyon köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk, még mindig a hatása alatt vagyok, és soha nem fogom elfelejteni.

laffi

Tag
Pumpás!
Remélem elnézed hogy "újonc pumpásként" kiegészítelek.
Az inzulinérzékenységet is be kell még vinni. Hogy 1 NE mennyit szokott általában csökkenteni a vércukrodon. (ezt még ki kell tapasztalnom, mert penre ugyan tudom h 5 mmol/l de ez pumpánál kb fele lesz -eddig így tapasztaltam)
A másik hogy a határokat a trénerem szerint szűkre kell megadni. Pl 5-6 mmol/l közé kéred "varázsolni" a cukrodat, u.i. a felső értéket célozza meg a varázsló és ha neked Pumpás 5-8 van megadva, akkor elvileg csak 8-ig hozza le.
Másik kérdés még hogy ezeket az adatokat napszaktól függően illik nagyon jól belőni és változás esetén karbantartani, mert ahogy egykori tanárom mondaná nem a gép a hülye, de ha "shit in, shit out" Szóval akkor ér az egész valamit ha jó paramétereket adsz meg neki, na nálam ez még mind kitapasztalás alatt. Amúgy meg nem egy bonyolult képlettel számolhat, mert sztem majdnem fejből megvan, ill. ráérzésre hogy mennyivel is kell korrigálni, már ha kell....
A másik még amit figyelembe vesz, az aktív inzulin ideje. Ez a korábban beadott bolus hatásának az időtartama. Pl ha eszel tízóraira vmit, és ahhoz bólust adsz, annak még van délben egy "maradék része" ami hat. Ezt nálam 4 órára lőtte be a tréner. Hát nem tudom, mert a novorapidról úgy tudtam hogy 1-3 órát hat (adagtól függően)
Javítsatok ki légyszi bármiben ha rosszul tudnám.

Pillangó69

Új tag
Sziasztok.

5 napja van rajtam a pumpa. Nekem még furcsa, de remélem, hogy nemsokára már észre sem veszem, hogy rajtam van. Az eredményeim nem rosszak vele, de nem is jók. Ugye mindig a maximumra akarunk törekedni, ezért mindig próbálkozunk:)
Mivel még csak 5 napja van rajtam nem kéne elégedetlenkednem. Ugye?
Lenne hozzátok pár kérdésem, ha lehet:)
Hogy létezik az, hogy minden nap egy tizeddel emelik az inzulin adagot napszakonként és ugyanazok az értékeim. 10 és 13 között. A jó az, hogy nem ugrál, de makacsul tartja a szervezetem ezeket a cukorértékeket. Hiába van az emelés. Direkt reggelire és vascorára ugyan azt eszem, hogy ne legyen az a monolog, hogy biztos az étkezés miatt van:)
A másik kérdésem, hogy mi az a bólus varázsló? Rosszul kérdeztem, hogy mi az, mert itt olvastam róla, hanem honnan jutok hozzá...?

Üdv mindenkinek:)

Oldal tetejére