Insulinpumpa

steveray

Új tag
Kedves fórumozók!
Nem kell egymást riogatni, a szövődmények nem egyformán jönnek. Vannak olyan emberek akik az orvosi tanácsokat figyelmen kívűl hagyják, még sincs szövődményük évtizedekig, de ennek ellenkezője is van. Mindenesetre érdemes a tanácsokat megfogadni, és nem rettegve élni, de ha már kialakult valamilyen szövődmény azt komolyan venni és akkor nem lesz művese kezelés stb a vége. Egyszerűen csak egészségesen kell élnünk, ahogyan mindenkinek kellene. A mostani rendszerbe nagyon kell vigyáznunk magunkra és ha kell szemtelennek lenni, hogy megkapjuk a megfelelő kezelést. Sajnos hamar kimondja egy kórház, hogy nincs rá keret. Pedig csak egy kis humanitás kell és megtalálják rá a kiskaput, hogy legyen.
Nem hagyhattam ki ezt a reagálásomat, lelkiismeretem nem engedi meg.
Ne haragudjatok rám ezért.
Minden jót Magdika
Nagyon lényeges, ami a fenti idézetben szerepel. És kapcsolódnék ahhoz, amit előtte Lizzi írt, talán kiegészítve azt: nem lehet ugyanúgy élni a szövődmény fellépte után, mint előtte, mert akkor nem kerülöd el a súlyosbodást. Persze: élni kell utána is, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hanem fel kell tárni azt, hogy addig mit csináltál rosszul, s azon feltétlenül változtatni kell.

Sani

Új tag
Sziasztok!

Tegnap 17 óra körül 2,7 -et mértem. Akkor kezdtem érezni, hogy valami nem ok.
Ettem egy kicsit, hogy normalizálni tudjam a vc-et és féltem a lehetséges somogyi-hatástól, de szerencsére nem volt.
5,1-es cukorral aludtam el és reggel 4,4 volt. :arrow: Megúsztam :smile:

Sani

Új tag
Általában, ( a nagy szakemberek szerint ) a reggelihez több inzulint kell adni, mint különben a kiszámított ( testtömeghez viszonyított) bólus adag.
Nálam ez nem így működik.
Reggel teljesen ok, hogyha 40 g ch-t eszem - iszom, akkor ahhoz 4 E inzulin kell.
Viszont délben ( vagy amikor enni tudok ) több egység inzulinra van szükségem, mint ahogy az ( elvileg ) ki kéne - ki szoktam számolni.
-Mintha ilyenkor lenne nekem a bevitt ch-hoz emelkedett inzulinigényem.-
Nektek mi a tapaszalatotok ezzel kapcsolatban?

Sani

Új tag
A nap többi órájában- és különben ilyenkor is ,ha nem eszem, - jók az értékeim.( Tehát a bázis adagom jól van beállítva.)
Csak az ebéd elfogyasztásánál kell többet adnom.

Általában, ( a nagy szakemberek szerint ) a reggelihez több inzulint kell adni, mint különben a kiszámított ( testtömeghez viszonyított) bólus adag.
Reggel teljesen ok, hogyha 40 g ch-t eszem - iszom, akkor ahhoz 4 E inzulin kell.
Viszont délben ( vagy amikor enni tudok ) több egység inzulinra van szükségem, mint ahogy az ( elvileg ) ki kéne - ki szoktam számolni.

Rám sem igaz a tudományos elmélet. :)
Reggelihez 10 g CH-ra 0,9 E inzulin kell. Ebédhez 10 grammonként 1 egész egységet adok. Vacsorához pedig 10 grammonkánt 0,6 egységet fogyasztok.
A bázisom jól van beállítva.
(A reggelit korábban azzal magyaráztam, hogy biciklivel jártam dolgozni. De már buszozok, és mégis ugyanannyi bólus kell most is.)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem reggel 1-1,1 E/10 g CH, délben 0,6-0,7 E/10 g CH, este 0,8 E/10 g CH.
A bázisom is eszerint van beállítva, hajnaltól délelőttig 0,7 és 0,8 E/h, a többi 0,6 E/h.

Sani

Új tag
Tegnap voltam kontrollon és a Hga1c-m 6,9.
Határeset, de talán 3 hónap múlva lemegy egy pár tizeddel. 6,5-tel már elégedett lennék.
Majd ügyködöm rajta...bár jönnek az ünnepek, de majd csak mértékkel kóstolgatok.

steveray

Új tag
Igen, biztos sikerülni fog neked. Igaz, hogy minél magasabbról indul az ember, annál könnyebb lemenni alacsonyabb szintre, de ha épp 6,9-ről akarsz 6,5-re, az már nehezebb. Na de mint mindenütt, itt is kockáztatni kell.

Egy sorstársunk írt ma néhány sort nekem, és szeretném ide beidézni - ő nem szerepel a fórumon. Szerintem nagyon tanulságos mindenki számára az a gondolat, amit megfogalmazott. Mindjárt jövök, remélem sikerül.

steveray

Új tag
"Szerintem az egy dolog, mikor az ember tisztában van a betegséggel, tisztában van annak kezelésével, esetleg még saját magát (lelkét) és testét (biológia) is ismeri. És egy másik dolog megvívni a harcokat. Ez mindannyiunknak a saját harca és feladata az életben. Ettől még szerintem lehet értelmes és jó tanácsokat adni másoknak. A mi betegségünk kezeléséhez, az ismeretek megszerzésétől még fontosabbak azok a tulajdonságok, amiket sajnos nem szór két kézzel az élet. Olyanokra gondolok, mint kitartás, önuralom, fegyelem, pontosság, felelősségtudat, "rugalmasság" és azt hiszem még sorolhatnám. Szóval ez egy próbatétel, ahol egyéni a felelősség. És tanácsokat valljuk be mindenki tud adni, függetlenül attól, hogy a saját életében tudja-e alkalmazni azokat a dolgokat. Aki pedig "jó" tanácsot bróbál adni, feltételezem, hogy jót akar."

Mégis csak itt van. Szerintem megszívlelendő.

steveray

Új tag
"Szerintem az egy dolog, mikor az ember tisztában van a betegséggel, tisztában van annak kezelésével, esetleg még saját magát (lelkét) és testét (biológia) is ismeri. És egy másik dolog megvívni a harcokat. Ez mindannyiunknak a saját harca és feladata az életben. Ettől még szerintem lehet értelmes és jó tanácsokat adni másoknak. A mi betegségünk kezeléséhez, az ismeretek megszerzésétől még fontosabbak azok a tulajdonságok, amiket sajnos nem szór két kézzel az élet. Olyanokra gondolok, mint kitartás, önuralom, fegyelem, pontosság, felelősségtudat, "rugalmasság" és azt hiszem még sorolhatnám. Szóval ez egy próbatétel, ahol egyéni a felelősség. És tanácsokat valljuk be mindenki tud adni, függetlenül attól, hogy a saját életében tudja-e alkalmazni azokat a dolgokat. Aki pedig "jó" tanácsot próbál adni, feltételezem, hogy jót akar."

Mégis csak itt van. Szerintem megszívlelendő.

Sani

Új tag
Kedves Steveray!

Teljesen egyet értek azzal, amit beidéztél. Nem tudom, ki írta ;) , de igaza van - szerintem.
Nem elég tudni a dolgokról, alkalmazni - használni is tudni kell őket.

Magdika

Új tag

Én egyetértek a szakemberekkel, Ha a bázis adag jól van beállítva, a reggeli bólusnak többnek kell lenni, mint a délinek.
Magdika

steveray

Új tag
Mindenki más. Szerintem sem törvényszerű, hogy a reggeli bólus több, mint a déli, mert egyrészt függ attól, hogy mit eszel, másrészt a szervezeted sem hagyható figyelmen kívül. Anno, amikor peneztem, én a majd másfélszeres reggeli adagtól délelőtt 9-re rendszeresen hipóztam. Aztán elkezdtem másként adagolni, kevesebbet adtam reggelre, és akkor ritkábban jött a hipó is.

Tehát én inkább Sanihoz hasonlítok ebben a tekintetben.

steveray

Új tag
"Valóban én a magam 11 évével csak kezdő vagyok hozzád képest. Azzal is tisztában vagyok, hogy nem kerülhetem el a szövődményeket. Viszont az biztos, hogy ha eddig is nem vettem volna komolyan a betegségemet, akkor valószínűleg már nem itt tartanék. Én csak azt mondom, hogy nem a betegségnek élek (van ilyen ismerősöm, akinek tőlem sokkal rosszabb értékei vannak). Nem erről szól az életem, bár mindíg ott van a tudatomban, bármit tegyek, hogy ez dolog, amit most teszek hogyan hat a szervezetemre és viszont. Első perctől odafigyelek. Próbálom úgy betartani a játékszabályokat, hogy azért az életem ne a lemondásról szóljon csak. Ehhez a legmegfelelőbb eszköz a pumpa számomra. Természetesen akik több évtizeddel ezelőtt "kezdték", sokkal nehezebb helyzetben voltak, mint mi, a mai "kezdők". Anyai nagynéném 40 évesen (most én ennyi vagyok) halt meg vakon a cukorbetegség szövődményeiben, a nagymamám sem élt sokkal tovább, szintén így halt meg. Ők még max annyit tudtak a diétáról, hogy sok húst kell enni, és az életük is a betegségről szólt. Azóta nagyon sokat fejlődött a kezelés és én már egy jóval korszerűbb világban tapasztalom meg ezt a betegséget.
Azt hiszem, ezt a betegség témát most már jól kiveséztük"

Kedves Sani! Akkor még egy idézet, ami sok mindenhez kapcsolódik, ami itt már elhangzott. Ez a hölgy egy 40 éves, s mint a fentiekből is kiderül, 11 éve cukorbeteg ismerősöm. Nagyon tetszik a stílusa, s azért idéztem be, mert sokkal jobban fogalmazta meg a dolgokat, mint ahogy én valaha is meg tudnám ezt tenni.

Elfogadom, hogy nem lehet rajta kacarászni, de ez van.

PindurBocs

Új tag
Sziasztok!

Nagyon rég nem jártam itt és látom már a felület is új arculatot kapott.
Örülök, hogy mások is visszatértek időközben! Például Sani!

Drága Gajdi! Nektek meg innen is sok örömpuszi:)

Szeretnék kérdezni a régebbi pumpahasználóktól: Elképzelhető, hogy valakinek a pumpa felrakása után 4 hónappal megváltozzon a bázis beállítása? Annyit növekedjen az inzulinigénye? Az utóbbi pár hétben nagyon csúnya cukraim voltak és bármit csinálok nem megy lejjebb. Mondjuk most elég stresszes időszak van, de enni igazán nem eszem sokat, fogytam is a pumpa felhelyezés óta, szóval nem értem....
Van, hogy a százalékos emelésre sem reagál semmit, sőt olyan is, hogy beadok korrekcióst és ahelyett, hogy lemenne még feljebb kúszik.

Van valakinek valami ötlete?
Most elkezdtem jó sokat mérni, hogy lássam a "görbém", de az még egy jó pár nap, amíg valami fogodzót kapok az adatok alapján.
Szóval ha valakinek van segítő ötlete, nagyon KÖSZÖNÖM előre is!

No és mindenkinek gratulálok...jolyan ó olvasni az örömöket!

steveray

Új tag
Pumpások, van valaki, akinek az állását fenyegeti ez a nagy gazdasági válság? Olyan hírek jönnek-mennek, hogy egy csomó nagy cég leáll. Titeket érinteni fog ez?

Sok szerencsét mindenkinek.

laffi

Tag
Sani!
Nekem reggel (40CH 4NE) és délben (60CH 6NE) ugyanúgy 1 NE kell 10 CH-hoz, este pedig 50 CH-t szoktam enni 3 NE-vel. Mivel még nem vagyok 2 hónapos pumpás, így csak ritkán és keveset térek el a CH-val. Hogy a bázisom jól van-e beállítva, abban még nem vagyok 100%-osan biztos. Vannak még magasabb értékeim, de nem konzekvensen, van hogy 3,6-tal kelek fel, van hogy 10,6-al. Még a hajnali jelenség kivédésén kell dolgoznom.
Amúgy a cukraim nem rosszak, 13 feletti cukrom 1 hete volt utoljára, és heti 1 gyenge hipóval (3,5-3,9) elvagyok.

Sani

Új tag
Kedves Pindurbocs!

Szerintem teljesen normális, ha változik az inzulinigényed.
Nem törvényszerű, de ősszel - télen nekem is meg szokott növekedni az igényem.
Mennyit fogytál?
Mert az is lehet, hogy a stresszhatás nagyobb, mint amennyit fogytál és így jobban befolyásolja a dolgokat.

Aztán ott vannak a rejtett hypók.. a hajnali, ill. délutáni jelenség ...és ennek hatására Somogyi - hatás.

Úgy tudnál utána járni a dolgoknak, ill én a Te helyedben ilyen esetben - 24 órás, vagy 48 órás 2 óránkénti kontrollt csinálnék szigorú diétával.
így ki kell derülnie a dolgoknak, hogy van-e valami rejtélyes a magas cukrok mögött.

De talán pár nap múlva már látni fogod Te is, ha most elkezdted mérni.

Oldal tetejére