Insulinpumpa

Sani

Új tag
Sani!
Nekem reggel (40CH 4NE) és délben (60CH 6NE) ugyanúgy 1 NE kell 10 CH-hoz, este pedig 50 CH-t szoktam enni 3 NE-vel. Mivel még nem vagyok 2 hónapos pumpás, így csak ritkán és keveset térek el a CH-val. Hogy a bázisom jól van-e beállítva, abban még nem vagyok 100%-osan biztos. Vannak még magasabb értékeim, de nem konzekvensen, van hogy 3,6-tal kelek fel, van hogy 10,6-al. Még a hajnali jelenség kivédésén kell dolgoznom.
Amúgy a cukraim nem rosszak, 13 feletti cukrom 1 hete volt utoljára, és heti 1 gyenge hipóval (3,5-3,9) elvagyok.

Kedves laffi!

Én úgy állítottam be - és ma is úgy finomítok a bázis adagokon - , hogy nem ettem egyik nap 14 óráig, utána másnap meg mondjuk dél - ebéd után.
Így biztosan kiderül, hogy jó-e a bázis.
( Bár ha kibírod, akkor egész nap is lehet csinálni. )

Azt próbáltad-e, hogy időben máshogy osztod el a bázis adagokat, hogy finomítasz rajta?
pl.
00 - 06
helyett
00 - 04
04 - 06, stb.

Én a hajnali jelenséget így tudtam legyőzni ;)

PindurBocs

Új tag
Igen, mindenképpen próbálok most teljesen kevés "változóval" élni, de nagyon nem könnyű megállni, hogy ne korrekciózzak. Pedig ebben qa pár napban muszáj lenne úgy kibírni.

A pumpa felrakása óta 9 kilót, de most az elmúlt hetekben visszajött 3,5-4: ami a magas cukrok, plussz inzulin mellett nem is lep meg.

Köszönöm a tanácsaid, mindig sokat lehet belőle tanulni!

Pár nap múlva remélem, tisztábban látok majd.

laffi

Tag
Sani!
Igen, csináltam ilyet hogy 1 v 2 főétkezést kihagytam és óránként mértem, így hosszabb napszakokat tudtam megnézni, állítani.
Persze, az időpontokkal is "játszottam" szúkebbre vagy hosszabbra vettem egy-egy adagolás idejét.
Most csak az éjszaka második felével (éjfél után) van gondom....

Jól tudom, hogy az inzulin építi a zsírszövetet? Ezek szerint ha kevesebb inzulint adok (a pumpa miatt eleve kevesebb kell), akkor kisebb az esélyem arra, hogy egy picit is hízzak. Megihatnék lefekvés előtt egy fél bögre langyos libazsírt, ettől maga a zsírszövet nem vastagodna meg, legfeljebb a véremben gyülekezne vérzsír, koleszterin, stb. formájában. Ha viszont több inzulint adnék (mondjuk a hízás érdekében), akkor több szénhidrátot kellene ennem. (300-nál többet.)

Jó a gondolatmenetem? Mit (t)egyek? :)

laffi

Tag
Jól tudom, hogy az inzulin építi a zsírszövetet? Ezek szerint ha kevesebb inzulint adok (a pumpa miatt eleve kevesebb kell), akkor kisebb az esélyem arra, hogy egy picit is hízzak. Megihatnék lefekvés előtt egy fél bögre langyos libazsírt, ettől maga a zsírszövet nem vastagodna meg, legfeljebb a véremben gyülekezne vérzsír, koleszterin, stb. formájában. Ha viszont több inzulint adnék (mondjuk a hízás érdekében), akkor több szénhidrátot kellene ennem. (300-nál többet.)

Tudtommal a zsírszövet mennyisége nem változik az inzulintól, hanem a zsírsejtek méretét változtatja meg az inzulin akár a többszörösére is.
Hízni akarsz? Akkor kalóriadúsabb ételeket egyél, persze ehetsz több CH-t is, de 300-at? Hm... ha bírod?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor

Hű, ezt a gondolat menetet!
Régebben a rosszul evő gyerekeknek (nem diabos) étvágyfokozóként adagoltak minimális inzulint, de ezt már rég nem alkalmazzák, legalábbis hízókúra gyanánt nem. Az inzulin egyes emberekben generálja a hízást, ez valószínű zsírszövet építésből adódik, de ez egyénfüggő.
Szerintem te a több, vagy kevesebb inzulinnal semmilyen zsírszövet szaporodást, vagy csökkenést nem érnél el. Ha így lenne, akkor az már megmutatkozott volna.
Az tény viszont, ha a szervezet nem kapja meg a számára szükséges CH-t, akkor a zsírraktárhoz fordul az energia fenntartása érdekében. Ez a folyamat megy végbe a felderítetlen diab jelenlétekor, és abban az esetben, amikor inzulin hiányában a szervezet a zsírt kezdi bontani, de a te kérdésed nem erre irányult.

Többször átolvastam a gondolat menetedet, hogy értsem mit is hordasz itt össze, és bocsi, de jókat kuncogok, holott te valószínű komolyan kérdezted.

Szóval az utolsó gondolatmenetedre, hogy több inzulinnal hízást generálni?
Há tjól látod, hogy akkor több CH-ra is lenne szükséged. Ha nem vinnál be több CH-t, akkor két eshetőség van. Az egyik, hogy hipozol, a másik, ha nem hipozol, akkor a májad növeli meg a glukoz kibocsátását, hogy fenttartsa az inzulin/CH szintet a véredben.

Megkérdezném, hogy mit is akarsz elérni, ill. mire is vagy kíváncsi?

vighkata

Na tessék, én leírtam mindent ókortól napjainkig, erre Laffi egy mondatban leírja a lényeget. Szerintem a zsírsejtek méretében van az igazság. Ettől van nekünk az imádott cellulitiszünk, szép kövér zsírcseppecskék.

PindurBocs

Új tag
Amennyire én tudom az inzulint nem egyszerűen zsírszövet növelésre használták/használják, hanem tömegnövelésre. Régebben biztos, de szerintem ma is sportolóknál( atlétáknál) a legkönnyebben elérhető és nem illegális 'szer (volt).
Az előttem szólok is leírták visszont, hogy ez minden esetben csak úgy működhet, ha az inzulinnak van mit beépítenie. Vagyis megfelelő szénhidrátot is beviszel hozzá.

Érdekes én állandóan azon küzdöm, hogy az inzulin makacs tulajdonsága ellen küzdve, nevezetesen "a leginkább zsírbontást gátló hormon", fogyni tudjak, Te pedig pont ezt szeretnéd kihasználni.
Összedobhatnánk amink van:)

Amúgy szerintem nem ártana utánanézni a pajzsmirigyednek, mert elképzelhető, hogy az a ludas. S mint tudjuk, sajnos van valami közös a cukorbetegség autoimmun alapokról való kialakulása, meg a pajzsmirigy-hormonzavarok mögött.

vighkata

Amúgy szerintem nem ártana utánanézni a pajzsmirigyednek, mert elképzelhető, hogy az a ludas. S mint tudjuk, sajnos van valami közös a cukorbetegség autoimmun alapokról való kialakulása, meg a pajzsmirigy-hormonzavarok mögött.
Jó hogy említetted a pajzsmirigyet, évenként kell diabban pajzsmirigy szűrést csináltatni, mert tényleg van összefüggés.

steveray

Új tag
Pár oldallal ezelőtt szóba került, talán Vígh Kata által, hogy milyen idejű kiterjesztett és/vagy kominált bólusokat használ. Ott ha jól emlékszem fél órás időtartam volt tán a legtöbb. Én ezt eleve nem tartom helyesnek, megengedve azt, hogy mindenki másképp csinálja, mert ha azt vesszük, hogy az emésztés min. 1 óra, de leginkább másfél, akkor ha fél óra alatt benyomon a teljes bólust, könnyen mehet fel szerintem a cukor, amikor már nincs az emésztendő széhidrátnak ellensúlya. Ha pedig rövidebb idő alatt a kelleténél több intulint adunk, akkor meg relatív hipó lehet, ami a somogyi révén felviheti a cukrot az egekig.

Szerintetek rosszul gondolom???

Minden esetre én legalább egy órás bólust (kiterjesztettet) használok, rövidebbet csak korrekció esetén.

steveray

Új tag
A bázis beállítást pedig a veseelégtelenségben szenvedők kivételével bizony szénhidrát-mentes étkezés mellett kell és lehet csinálni. A veséseknek valamennyi, csökkentett mértékű szénhidrát állítólag kell, hogy bevitelre kerüljön.

vighkata

Pár oldallal ezelőtt szóba került, talán Vígh Kata által, hogy milyen idejű kiterjesztett és/vagy kominált bólusokat használ. Ott ha jól emlékszem fél órás időtartam volt tán a legtöbb. Én ezt eleve nem tartom helyesnek, megengedve azt, hogy mindenki másképp csinálja, mert ha azt vesszük, hogy az emésztés min. 1 óra, de leginkább másfél, akkor ha fél óra alatt benyomon a teljes bólust, könnyen mehet fel szerintem a cukor, amikor már nincs az emésztendő széhidrátnak ellensúlya. Ha pedig rövidebb idő alatt a kelleténél több intulint adunk, akkor meg relatív hipó lehet, ami a somogyi révén felviheti a cukrot az egekig.

Szerintetek rosszul gondolom???

Minden esetre én legalább egy órás bólust (kiterjesztettet) használok, rövidebbet csak korrekció esetén.

Egyáltalán nem gondolod rosszul, már ami a folyamatot illeti, legfeljebb csak kiegészítést igényel.

Ha csak az én esetemre gondolunk, akkor én régebben 30 percre nyújtottam, a 2/3-ad ment be azonnal, az 1/3-ad lett nyújtva. Most minden étkezésnél 45 percre nyújtok, és csak az 1/3-ad megy be azonnal, és 2/3-ad megy nyújtva. Azóta látványosan (de még mindig lassan) javul a helyzet, ja és főleg a 12-15 fölötti korrekcióról álltam le, ill, csak az enyhébb %-os emelést alkalmazom.

Ha általánosságban nézzük az esetet, akkor valóban jól látod, hogy az a célszerű, ha az inzulinszint közel azonos hullámban éri el a bevitt CH cukor emelkedés szintjét. Miután az analógnál (ami a pumpában is van) tudjuk a csúcs görbét, és a hatástartamot, már csak a cukorszint emelkedést, pontosabban a CH felszívódási sebességét, és ütemét kell megismerni. Ezt leginkább azzal a kifejezéssel ismerjük, hogy valakinek lassú, vagy gyors az emésztése.
Tehát nem mindenkinek van szüksége 30-45 perces elnyújtásra, van aki a pumpával is standard bólust ad, vagy csak 15 percre nyújt el. A lényeg, hogy az adagolással megtalálja a CH felszívódási sebességet.

steveray

Új tag
Örülök, hogy egyet értesz, különös tekintettel arra, hogy még így is lehetnek "hibák", előre nem látható felszívódási- és emésztési dolgok.

Én egyébként nagyon ritkán használom a %-os emelést magas cukor kiküszöbölésére. mert nagyon kevéssé érzem hatékonynak, illetve ha nagy emeléseket csinálnék, akkor is csak igen lassan érnék eredményt vele. Mindazonáltal tudom, hogy nem szabad pl. 16-18-ról gyorsan normál szintre lemenni, ezért inkább igyekszem - sikerrel - elkerülni az ilyen magasságokat.

PindurBocs

Új tag
Nem hallott valaki esetleg olyanról, hogy valahol néznék a glukagon szintet is a laborvizsgálatok során. Ma már az inzulinszintet is mérni tudják és ezért gondoltam, hogy esetleg a glukagont sem lenne rossz. Nekem néha az az érzésem, hogy a megmagyarázhatatlan magas értékek hátterében a glukagon "hiperaktivitása" áll....???

Ha van valakinek erre valami ötlete, gondolata, szívesen olvasnám.
Köszi!!

vighkata

Nem hallott valaki esetleg olyanról, hogy valahol néznék a glukagon szintet is a laborvizsgálatok során. Ma már az inzulinszintet is mérni tudják és ezért gondoltam, hogy esetleg a glukagont sem lenne rossz. Nekem néha az az érzésem, hogy a megmagyarázhatatlan magas értékek hátterében a glukagon "hiperaktivitása" áll....???

Ha van valakinek erre valami ötlete, gondolata, szívesen olvasnám.
Köszi!!
Azt, hogy glukagon szintet néznek-e, azt nem tudom, de ahogy te fogalmazol, hogy glukagon hiperaktivitása, mint jelenség, az lehet valós. Bár ez egy több rétű és bonyolult folyamat, de bizonyos hormonok és enzimek serkentő hatással vannak a máj glukoz kibocsátására, és ez szinte mindig együtt jár a sejtek és szövetek csökkent glukoz felvételével.
Ezek időleges folyamatok, ezért talán nem is mérnek ilyen szintet, mert nincs terápiás jelentősége, de ebben nem vagyok biztos, csak tipp, és lehet, hogy én tudom rosszul.

PindurBocs

Új tag
S melyek ezek az enzimek, hormonok? Neked van ilyen tapasztalatod? Egyszerűen nem értem mi van most. Normál bólussal sem megy le a cukrom, sőt inkább fel. Ráadásul hypóm is, napok óta 9 körül mozgok és csak egyszer egyszer mérek 6 körül, de az egyóra múlva ugyanúgy 9. EVÉS NÉLKÜL!!!
Mi lehet??

vighkata

S melyek ezek az enzimek, hormonok? Neked van ilyen tapasztalatod? Egyszerűen nem értem mi van most. Normál bólussal sem megy le a cukrom, sőt inkább fel. Ráadásul hypóm is, napok óta 9 körül mozgok és csak egyszer egyszer mérek 6 körül, de az egyóra múlva ugyanúgy 9. EVÉS NÉLKÜL!!!
Mi lehet??

Azt, hogy itt most felsoroljak egyet-kettőt az nem megoldás, és nem is tenném, hiszen én sem tudom mindegyiket, főként azt nem, hogy most jelenleg nálad éppen mi működik, vagy nem működik.

Ami befolyással van a cukorszintre (ezen belül a hormonok, és enzimek egymásra,- vagy egymás ellen hatása) azok a következők: fizikai aktivitás, megbúvó, vagy lappangó betegség, lázas állapot, időjárási érzékenység, hízás- fogyás, érzelmi stressz, egyéb stressz.
Na ennyi mindenből még azt sem tudom kiválasztani, hogy nálad valamelyik fellelhető-e, nem hogy azt, hogy éppen milyen hormon változások vannak, vagy egyáltalán vannak-e.

Lehet, hogy nem is kell az okokat elemezgetni. Ha a vc mérések több mint 30%-a a célértéken kívül van, akkor érdemes a dózison változtatni, de azt csakis orvossal megbeszélve. Az, ha te magadtól megpróbálod átalakítani a dózisodat, lehet, hogy nagyon mellényúlsz, és akkor létrehozol egy nehezen helyrehozható kaotikus állapotot.

És sem a megfelelő dózis megválasztásához, sem a cukoregyensúly felborításához nem kell tudni, hogy éppen milyen hormonok játszottak közre, legalábbis nekünk. Az is orvosi feladat eldönteni, hogy van-e szükség hormon vizsgálatra. Csak egy példa: a pajzsmirigy vizsgálat. Az lehet oka egy cukoregyensúly felborulásának. De azt ugye ta otthon nem tudod megnézni, orvoshoz kell fordulnod vele, és az orvos dönti el a terápiát.

Ha neked kizárható a diéta hiba, és sehogy sem tudod rendbe hozni a cukidat, akkor felelőtlenség otthon kísérletezgetni, és keresni a megoldást.

Sani

Új tag
Kedves Pindurbocs!

Ha napok óta 9 körül mozog a cukid, annak több oka is lehet:

- bázis nincsen jól beállítva
- stresszhatás ér
- Folyamatos Somogyi:( de akkor hypo is lenne) Ekkor azok a bizonyos hormonok tehetnek az emelkedett vércukorszintről. pl. adrenalin, noadrenalin, növekedési hormon)
- valami gyulladás áll fenn
- inaktív vagy

PindurBocs

Új tag
Nyilván igazad van, de ahhoz, hogy az orvos tudjon valamit reagálni, neki is adatokra van szüksége. Én most óránként mérem és nem öngyógyítással próbálkozom, hanem csak egy monitoringot készítek és abban keresem a fogódzókat.
November végén voltam az orvosnál a pajzsmirigynek semmi baja, sőt minden más is rendben volt! még a HbA1c-m is 6,4, pedig a legutóbbi hetek napi mérései ezt nem támasztották alá.

Stressz az van, de kinél nincs és azt a százalékos emeléssel eddig ki tudtam küszöbölni, most viszont semmi nem viszi le.

Olvasgattam a fórumot és úgy látom, hogy azért másnak sem mindig normoglikémiás az élet. Épp Te írtad azt hiszem a múltkor, hogy "fűrészfogakkal" teli a naplód.
Ezért kérdeztem, hátha több év pumpatapasztalattal több ötletetek van.

Én is gyűröm egy 15 éve ezt türelemjátékot, de a pumpa még viszonylag új terep.

Szóval csak ezért kérdeztem.

Hétfőn látja az orvos a méréseim, de addig is próbálok okosabb lenni...

PindurBocs

Új tag
Kedves Sani!

Köszönöm a válaszod, az a helyzet, hogy nyilván kevésbé vagyok most aktív, mint egy hete, mert a héten a napi óránkénti bemérések miatt itthon maradtam. Viszont a munkahelyemen még rosszabbak voltak, és legalább most már csak 9, tegnap még 10 volt előtte való nap inkább 11. Szóval lehet hogy nem kéne magamnak emelgetni még finoman sem a bázist, de azért ha lassan is, alacsonyabb szintre csúszik.

Próbálom ezt a nem evéses módszert is, ráadásul az is világossá vált az utóbbi napokban, hogy az egyes bázisütemeken belül az óránként mért értékek között nincs nagyon változás, így azt a szintet, ami épp van, azt tartja az inzulin, csak talán a mennyiség kevés....még nem tudom.

Azért lep meg ez az egész, mert létezik az, hogy egy hónapja, még olyan jól beállított bázisütemek ennyire kevesek legyenek most???

Oldal tetejére