Insulinpumpa

laffi

Tag
PindurBocs!
Pár héttel járok előtted a pumpatesztelés terén. Okt elején kaptam pumpát, most telik épp le a 2 hónap. Mindeddig stabil és instabil periódusok váltogatták egymást. A pumpának is idő kell hogy elérj vele valamiféle egyensúlyt, lehet ez akár több hónap is. Amire engem az orvos beállított, az nagyon kevésnek bizonyult. (12.5 NE bázis)
Most épp 18.0 NE bázis a napi igényem. Plusz még 13-17 NE az étkezés mennyiségétől függően.
1 hónapja még "benned volt" az előző terápia hatása, kell egy kis idő, amíg a szervezeted felveszi a pumpakezelés ütemét. 1 hónapja még nem volt ennyire hideg sem..... A CH mentes napokon a bázis is kevesebb... ha el kezdesz enni, ne lepődj meg ha itt-ott a bázisra is rá kell tenni. Esetleg csökkentsd a "lépcsőket" az egyes ütemek között.

Ha vki nem bírja a normál bolusos korrekciót, akkor számoljon egy kicsit mielőtt %-os bázisemeléssel korrigál.
pl. 0,8 NE ütem esetén egy kétórás 50%-os emelés még mindig csak 0,8NE, tehát kevesebb mint ha ráküldtem volna 1NE normál bolust, ráadásul 2 órára elnyújtva!
Nem hiszek benne hogy +/- 10-20 %-okkal (0,1-0,2NE) érdemes játszani felnőttek esetében, de felőlem lehet vki annyira érzékeny hogy esetében ennyi is számíthat.
Én vagy 100%-ot teszek rá 1 órás tartamra, vagy 50%-ot 2 órás tartamra. Eddig ez bevált.
Ha edzek, akkor akár 1-1,5 órára is leteszem a pumpát, ha valami kevésbé megerőltető de hosszan tartó fizikai munkát végzek, akkor visszaveszem a TBR-t 50%-ra.
Lehet hogy ez így elnagyoltnak tűnik, de nekem így bejött.

PindurBocs

Új tag
Hát rajtam már július közepe/vége óta van és csak most az utóbbi egy hónapban csinálja ezt. Mondjuk mindig nagyon instabil volt, de apumpával abszolút mgtaláltuk az egyensúlyt, azért nem is értem most ezt.
Az az igazság hogy nekem ha jó van beállítva a bázis, szinte minimális bólus kellett a kajákhoz. jelenleg viszont olyan, mintha nem lenne elég a bázis és a bólus meg semmit nem hatna.
Most szörnyen el vagyok keseredve, de muszáj kitartanom és megtalálni a megoldást.

Köszi az ötleteket!

Én amúgy soha nem veszem le, csak cserélésnél, ami két perc. Fürdésnél a kád mellet van letakarva törölközővel.

laffi

Tag
Bocs, nem tudom miért gondoltam h csak most kaptad. Talán a hidegre fordult időjárás van a háttérben? Esetleg terhesség?
A hétvégén fürdőben voltunk. Zizegtünk sokat. Pumpa az értékmegőrzőben pihent és 1,5 óránként mértem. Össz 4 órát nem volt folyamatosan rajtam, de 1,5 óránként a vc függvényében vagy beadtam a kiesett adagot, vagy csak részben adtam be. Egész jól tudtam kezelni a helyzetet és nem lengett ki a cukrom.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Most szörnyen el vagyok keseredve, de muszáj kitartanom és megtalálni a megoldást.
Köszi az ötleteket!
Én amúgy soha nem veszem le, csak cserélésnél, ami két perc. Fürdésnél a kád mellet van letakarva törölközővel.

Ne keseredj el, mert nem történt tragédia.

Ha az én fűrészfog diagramokra utalunk, akkor nekem az elmúlt napokban volt 3 egymást követő napom, hogy sehogy sem tudtam levinni 10 alá a cukimat. Jellemzően 11 és 15 között ingadozott. Annyit tudtam tenni, hogy óvatosan emeltem a bóluson, és alkalmaztam a %-os korrekciót. Pl ebédhez 2,5 E inzulint szoktam adni, ebben a 3 napban 3,5-3,8 E inzulint adtam, este mégis 12 körüli volt a cukim.
Csakhogy amit te is említettél, hogy néhány év pumpa tapasztalat van mögöttem, az önmagában nem elég. Ahhoz nagyon ismernem kell magamat, és a rám jellemző cukorszint ingadozásomat.
Ebben az esetben leginkább arra figyeltem, hogy nehogy túlkorrigáljam magam, mert tapasztalat nálam, hogy ahogy "minden ok nélkül" felborul az egyensúly, úgy egy-két nap után "magától rendbejön" a cuki. Tahát nem beletörődés, hanem inkább elfogadás, hogy én így működök, és ilyenkor eszerint próbálom meg a legelfogadhatóbb egyensúlyt létrehozni.

A "minden ok nélkül" egy kis magyarázatra szorul. Olyan nincs, hogy valaminek ne lenne oka, minden valaminek a következménye.
Csakhogy az ilyen napokon én sem biztosos, hogy rátalálok az okokra, hiszen a diéta hibát én is kizárom. Viszont én nem keseredem el, hiszen nálam sem történt tragédia.

Azóta elmúlt a 3 napos magas cukorszintű állapot, és most azon dolgozom, hogy mennyivel csökkentsem a megemelt adagokat. Ugyanis most hajnali 2-kor volt egy enyhe hipom (3,0) amit rendeztem, reggel 8-at mértem, erre állítottam 120%-ra a pumpát egy órára, és mire beértem a melóhelyre, már egy újabb hipot mértem (3,6).
Pedig a reggeli 8-as mérésre nem gondoltam volna én sem, hogy a +20%-nyi emelés sok lenne.

Tehát elsősorban a magad egyensúlyát kell kiismerned, és én ezzel nem is látok semmi problémát nálad, hiszen látható, hogy ezen dolgozol. Viszont az aggodalom, vagy a stressz nem segít, sőt, az ott említett hormonok pont az ellenkező hatást váltják ki. Azt pedig nagyon jól csinálod, hogy ilyenkor többet mérsz, mert őszintén szólva, ilyenko talán csak ez az egy "fegyverünk" van. Bízzál magadban, hamarosan rendbe fogod hozni a cukiszintedet.

laffi

Tag
Azóta elmúlt a 3 napos magas cukorszintű állapot, és most azon dolgozom, hogy mennyivel csökkentsem a megemelt adagokat. Ugyanis most hajnali 2-kor volt egy enyhe hipom (3,0) amit rendeztem, reggel 8-at mértem, erre állítottam 120%-ra a pumpát egy órára, és mire beértem a melóhelyre, már egy újabb hipot mértem (3,6).
Pedig a reggeli 8-as mérésre nem gondoltam volna én sem, hogy a +20%-nyi emelés sok lenne.

.

Nem tudom mivel jársz munkába, de valamennyit mindenképpen mozogsz ugye?
Nem szálltál el a hipo után, csak 8-at mértél (erre sztem eleve nem kellene korrigálni csak ha tovább megy durván felfelé, ezt pedig mérni kellene és csak akkor belenyúlni) Erre rátoltál még 20%-ot... meg rámozogtál, aztán még lehetett vmi ok és már kész is a hipó. Nekem 1x egy doki azt mondta ha már két csökkentő tényező ott van könnyen lehet hipó, ha már 3 tényező akkor biztos a hipó. Megfontolandó.....

vighkata

Nem tudom mivel jársz munkába, de valamennyit mindenképpen mozogsz ugye?
Nem szálltál el a hipo után, csak 8-at mértél (erre sztem eleve nem kellene korrigálni csak ha tovább megy durván felfelé, ezt pedig mérni kellene és csak akkor belenyúlni) Erre rátoltál még 20%-ot... meg rámozogtál, aztán még lehetett vmi ok és már kész is a hipó. Nekem 1x egy doki azt mondta ha már két csökkentő tényező ott van könnyen lehet hipó, ha már 3 tényező akkor biztos a hipó. Megfontolandó.....

Ráhibáztál a lényegre!!!!!!
Bicajjal járok a dolgozóba, és nekem is a mumusom a túlkorrigálás. Sajna az én agyam is arra gyúr, hogy minél előbb rendezni a cukit, és a céltartomány közé szorítani.
Mit mondjak, igazad van, nem tudok ellent mondani. Hiába van a fejemben a tudomány, hogy egy hipo hipot generálhat ez ellenreguláció által, most megint a bőrömön érzem.
Ha legalább reggel ott lettél volna velem, rá tudtál volna csapni a pumpa bizergáló kezemre. Legalább tudnám azt mondani, hogy tanulok a saját hibámból....
(Lehet, hogy pszichésen esett le a cukrom? Ugyanis a gyárkapuban mindenki kapott szaloncukorot egy télapótól és egy krampusztól. Ha nem esik le a cukrom, akkor most csak nézhettem volna a szaloncukorot.)

laffi

Tag
Így megvan a 3. ok, naná hogy leesik a cukor!!!! De 8-asra tényleg nem kellene korrigálni. Én 13 alatt nem korrigálok már!

vighkata

Így megvan a 3. ok, naná hogy leesik a cukor!!!! De 8-asra tényleg nem kellene korrigálni. Én 13 alatt nem korrigálok már!
Ebben a buli az, hogy nem rég írtam, hogy 12 alatt nem korrigálok, és 15 alatt is csak nagyon óvatosan, %-osan. Most előbb cselekedtem, minthogy átgondoltan igazoltam volna magamnak a korrekció helyességét.
Köszi a segítséget, és hogy figyelmeztettél, mert így biztos hogy jobban odafigyelek.

PindurBocs

Új tag
Kedves Kata!

Köszönöm a tapasztalatokat, meg a biztatást, próbálok majd nem kétségbe esni, de tudod én a Babavárásra készülök és ilyenkor mindig annyira elkeseredem, hogy ha ennyire megborul és nem tudom kiküszöbölni ezeket, akkor hogy teremtek majd megfelelő fészket annak a léleknek, aki valahol már nagyon várja, hogy leszállhasson hozzánk???

Egyébként tegnap este megint felment 13-ra és a 3E bólustól meg sem mozdult, pedig csak 15g volt a vacsi, na elegem is lett és 19-kor felemeltem 200%-ra és végre éjfélre 5,7 lett: ) vissza is vettem 150%-ra, de tovább ment lefelé így 3,6 -nál 80%-on hagytam 30 percig, így 2-kor már 4,9 volt, 3-kor 4,3 reggel 7-kor 5,5 most meg ebéd előtt 5,7.

Szóval remélem, hogy a Te tapasztalataidat támasztom alá, hogy vannak ilyen periódusok és ilyenkor is inkább türelemmel, mint kapkodva.

Csak hát nekem most a 4-7,1 közötti, valamint a max. evés után megengedett 9 a cél és ez (Ti is tudjátok) egy kötéltánc...s hát nagyon nem akarok leesni!!!!

Köszönöm még egyszer a sok bátorító szót és igyekszem nem stresszelni, megígérem!!

vighkata

Kedves Kata!
Csak hát nekem most a 4-7,1 közötti, valamint a max. evés után megengedett 9 a cél és ez (Ti is tudjátok) egy kötéltánc...s hát nagyon nem akarok leesni!!!!

Köszönöm még egyszer a sok bátorító szót és igyekszem nem stresszelni, megígérem!!
Hű, de aranyosan írtad le, tök jó volt olvasni. Úgy látom, ha viszel egy kis humort a dologba, akkor már nem is sötét az egész.
Az hogy megnyomattad 200%-ra, aztán megmutatta magát az inzulin mire is képes, egyáltalán nem baj. Jó néhány hibát át kell élnünk ahhoz, hogy tudjuk mi újság a futrinka utcában.
A 200%-os bázis is téged igazol valahol, hogy jogosan aggódsz amiatt, hogy nem tudod beszabályozni, és nem tudod az okát kilengésnek, mert egyébként 200% egy nagyon durva beavatkozás.
A baba projekt idejéig van még lehetőséged jobban kiismerni magad és a pumpát az igényeidhez igazítani, és ha sikerül a fölösleges aggódást kiiktatni, akkor nyerő páros lesztek, ahova már biztonsággal jöhet egy trónörökös.

PindurBocs

Új tag
Kedves Kata!

Igen, próóbálom úgy felfogni, hoy inkább most kell átélni a kudarcokat, mint egy kis élettel a pocakomban, de ezek akkor is annyira érthetelen jelenségek és mint tudjuk a legnagyobb tragédia a tehetetlenség.

Viszont megkérdezném, hogy pár napja írtátok ezt a normál + szögletes/elnyújtott bázis dolgot: Ezt hogy tapasztaltátok ki: egy hétig egyféle mondjuk reggeli és aztán evés után fél óránként cukorméérés például két órán keresztül vagy hogy? Minden telt így kitapasztaltatok?

Ez nagyon érdekelne: én meglehetősen egyoldalúan tápálkozom, igazság szerint a cukorbetegség megléte óta az evé mint olyan nem öröm, sokkal inkább valami negatív dolog.
Agyomrom is elég lassan ürül ki a gyomorröntgen legalábbis ezt mutatta, így elképzelhető hogy nálam az elnyújtott bólusnak kéne nagyobb szerepet szánni?
Viszont a pumpakezelés kezdetén épp az derült ki, hogy nekem igazán minimális adagokkal is lehet korrekciózni, de most mintha....:(

Szóval ha van valami olyan jó tanácsod, mint eddig, nagyon KÖSZÖNÖM!!!

S még egy kérdés: Te mersz enni szaloncukrot, még akko is ha hypo? Hűű én meg se merem ezt kockáztatni, inkább gyümölcslé 100%-os vagy a bázis %-os lecsavarása

Lehet, hogy egy kis könnyedségre lenne szükségem, mert a visszaigazolásaitokból azt látom, hogy én vagyok túl görcsös.

vighkata

Kedves Kata!
Lehet, hogy egy kis könnyedségre lenne szükségem, mert a visszaigazolásaitokból azt látom, hogy én vagyok túl görcsös.

Hát igen, már volt ilyen gondolatom, hogy nem kategorikusan a CH-ra, meg grammokra kellene ráállni elsősorban, ha nem egy kicsit a lélekre hatni.

Ha a kajálásban nem leled örömödet, és olyan szigort is bevetsz, aminek semmi értelme, akkor valóban könnyen ki lehet égni. Bár nehéz ezt mondani, de ha önmagadat igazán szereted, de legfőképpen elfogadod, akkor ösztönösen tudni fogod, hogy mi a jó számodra, és mi az amiben kényszerűen korlátokat kell állítanod.
Ha sikerül a görcsösséget egy (egészséges határokon belüli) lazaságra felváltanod, akkor valószínű a szervezeted is könnyebben reagál a változtatásokra, megszorításokra. Vagyis nem szenved hiányt. Tudjuk jól, hogy sokszor már az (színes) étel látványától is kezdünk jóllakni, az pedig tény, hogy az emésztő enzimek már a látvány hatására beindulnak.
Látod, most mondtam neked egy enzimet.

Most jelenleg nekem úgy tűnik, mintha büntetnéd magad a diab miatt, legalábbis az étkezést tekintve. A cukorbeteg diéta ma már nem arról szól, hogy büntessük magunkat ételmegvonással, és napi 6 zsömle elfogyasztására kárhoztassuk magunkat.
Tudod mennyi a napi engedélyezett CH mennyiséged, ez hogy oszlik meg a főétkezések között. A tulajdonodban van egy pumpa, amivel minden eddigitől szabadabban lehet élni. Sem az étel szabadságával sem a pumpa szabadságával nem szabad visszaélni, csakis élni, de az meg pont ellentétes a büntiből megvonással.
Egy dolog nagyon fontos! Nem az életviteledet igazítod az inzulinkezeléshez, hanem az inzulinkezelést igazítod az életviteledhez. Ne keseredj el, egyáltalán nem jársz rossz úton, mert látod, hogy magad számára is megvalósíthatsz egy szabadabb életvitelt. Csak jól, és okosan kell gazdálkodnod a lehetőséggel.

Sok sikert a lazuláshoz, még az is lehet, hogy a cukid is normalizálódni fog, (azért arra figyelni kell, hogy a cuki felborulásnak van-e igazolható oka, azzal foglakozni kell)
Nem szabad rágódni a múlton, nem szabad stresszelni a megváltoztathatatlanon (a stressz megmarad, mégsem változtattad meg, amit nem tudtál), és nem szabad előre aggódni a még be nem következett gondokon, problémákon. Nem azt javaslom, hogy dugd a fejedet a homokba, de bolhából sem kell elefántot csinálni. Amilyen könnyen ki lehet mondani, hogy "stresszelek" olyan könnyen meg is valósul(hat). Minek kimondani? Vannak bizonyos, valódi stressz élmények is, ezek a szervezet védekező funkcióját szolgálják, ezekkel kell foglaklozni, és ez épp elég is.

No fel a fejjel, és óvatosan a korrekcióval, finom hamikákat, és a 3 alatti cukira finom zselés szaloncukorot.

laffi

Tag
Kedves Kata!
Egyébként tegnap este megint felment 13-ra és a 3E bólustól meg sem mozdult, pedig csak 15g volt a vacsi, na elegem is lett és 19-kor felemeltem 200%-ra és végre éjfélre 5,7 lett: ) vissza is vettem 150%-ra, de tovább ment lefelé így 3,6 -nál 80%-on hagytam 30 percig, így 2-kor már 4,9 volt, 3-kor 4,3 reggel 7-kor 5,5 most meg ebéd előtt 5,7.
Nem sokat aludhattál éjjel....
Jó ötlet volt a 200%, de én 5 óra hosszatt nem hagynám ilyen magasan (19-24 között ment ha jól értettem). Ezt az adagot 1 v max 2 órán át nyomatnám. Persze a saját inzulinérzékenységedet neked kell kitapasztalnod.
Ahogy Kmolli is korábban már javasolta, ha elértél egy jó tartományt (azaz lehoztad már 7-8 alá), akkor érdemes enni pár falatot.
Azonkívül 100%-ra vettem volna vissza 150% helyett.
Egyébként szerintem jól elcsípted hogy nem lett belőle erős hipó csak egy 3,6-os.
Minden további nélkül lecsúszhat NÉHA egy szaloncukor a bolus hatásának tartama alatt, rögtön étkezés után.
A kombinált ill. szögletes bolust én nem használom, ebben nem tudok segítséget adni, de nyilván ki kell mérni akár fél óránkénti méréssel is hogy miképp "jársz jobban".
Lehet hogy vitát nyitok vele, de egy 150% / 200% 1-2 órán keresztül még mindig ligthosabb korrekció mint egy normál bolusos, és én is inkább ezt választom.

PindurBocs

Új tag
Kedves Kata!

Az biztos, hogy nekem az egész anyagcserém a lelkemen nyugszik, de ezen a legnehezebb változtatni. Próbálok pozitív gondolatokkal inulinérzékenységet növelni, de ha legbelül mégis kétkedem, akkor nem érem el ugyebár a kívánt hatást! De igyekszem!!!

Kedves Laffi!

Drasztikus volt az igaz, de már olyan fárasztó is a hosszabb ideig magas tartomány, hogy muszáj volt. S azért volt öt óra, mert óránként mértem és csak éjfélre lett a megfelelő.
Most én is úgy látom, hogy a %-os emelést jobban tolerálom. Ha minden igaz jöv hét vége felé fölrakunk egy szenzort és akkor talán még tisztább kép lesz.

Szép hétvégét Nektek!

vighkata

Ha korrekcióról van szó, akkor mindegy, hogy kiterjesztett (kocka) bólus, vagy %-os emelés (TBR), amelyikkel könnyebb számolni. Az egyikkel a bázis növeled meg, az is korrekció, a másikkal a bólust adod korrekcióként. Ha kiszámolod, hogy egy %-os emeléssel mennyi plusz inzulint (hány egységet) adsz be az alapritmuson felül egy adott időszakon (pl. 1 óra) belül, akkor azt is meg lehet mondani, hogy egy kiterjesztett bólust hány egységre állítasz arra az 1 órára.
Van amikor a %-os bázis emelés a célszerűbb, vagy inkább egyszerűbb, van amikor a kiterjesztett bólus.

vighkata

Kedves Kata!
Az biztos, hogy nekem az egész anyagcserém a lelkemen nyugszik, de ezen a legnehezebb változtatni. Próbálok pozitív gondolatokkal inulinérzékenységet növelni, de ha legbelül mégis kétkedem, akkor nem érem el ugyebár a kívánt hatást! De igyekszem!!!
Az jó, ha ismered magadat, de most még jobban oda kell magadra figyelned, hiszen babát szeretnél. Ha sok múlik a lelkeden, és azt mondod, hogy azt nem könnyű rendbe hozni, akkor vedd figyelembe, hogy a baba körül még több aggódni való lehet, aminek a többsége alaptalan, és az kimeríti a szervezetet, és elvonja az energiát, a valódi, megoldásra váró probléma meg lehet, hogy megoldatlan lesz. Baba projetkre csak nyugalommal lehet felkészülni, az nem olyan, hogy "lesz majd valahogy", ahhoz először a magad leki nyugalmát kell megteremtened. Ha most a lelki stresszre hárítod az ingadozó cukrodat, akkor babával a pocakban, ahol sokkal szigorúbb szabályoknak kell megfelelni, akkor hogy fogod emgteremteni az ideális cukoregyensúlyt?

Sani

Új tag
De 8-asra tényleg nem kellene korrigálni. Én 13 alatt nem korrigálok már!

Érdekes, mert én már ' rosszul érzem magam( = ez pszichésen van)', ha 8 a cukrom, vagy afelett van.
Ilyenkor vagy mozgok , vagy inzulint adok be.
Nálam a megoldás és a lényeg, hogy ha magas a cukrom, 7 - 7,5 felett van, akkor minél hamarabb levigyem normális tartományba, (4-7 közé)
Ilyenkor bólusba adagolom be az inzlulint és nálam ez hat. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy minél hamarabb levigyem...addig sem adok időt a szövődmények kialakulásának.
Persze pontosan kell kiszámolni a megfelelő korrekciós inzulint, de ezt mindenkinek magának kell kikísérletezni.

Sani

Új tag

Nekem egy fárasztó nap után egy forró fürdő ad lehetőséget arra, hogy ' kifújjam a gőzt'.
Kb. 15 perc szokott lenni, de én minden alkalommal lekapcsolom a pumpát. Még tusolásnál is.

Kedves Pindurbocs!

Ne legyél elkeseredve, legyél türelmes magadhoz!

Nem egyszerű, de megéri megküzdeni a cukorértékekért!
Ne legyél elkeseredve, ha néha felugrik, ha nem tudod megmagyarázni....bár próbáld meg a legalaposabban kiismerni a szervezetedet és a rá ható dolgokat.
Van olyan dolog, aminek a megoldása nagyon egysezrű, és éppen ezért nem jövünk rá....velem ilyen főleg a terhesség első fázisában fordult elő :arrow:
De bízni kell magadban és a normoglikémiás értékeken tartani a cukrot. Ha néha felugrik, ne ijedj meg, keresd meg az okát, ill. ha pár napig emelkedett értékeket mérsz ( már 7 felett ), akkor biztosan a bázis adag növelése szükséges.
Nagy türelemjáték ez, főleg várandósan és teherbe esés előtt, de megéri!

laffi

Tag
Sani!
Neked sokkalta könnyebb a cukrodat karbantartani, de nem mindenki ilyen szerencsés. Katával hasonlóképpen működünk, nagyon inzulinérzékenyek vagyunk. Ha a 8-9 körüli cukrokat minjárt korrigálnánk hintába tennénk a cukrunkat.

Oldal tetejére