Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Köszi, Hypohonder a választ! Szóval, akkor másnak is marad benne inzulin...
Igen, jól vagyunk, bár, az én vesécském már megint rendetlenkedik egy kicsit... görcsölget... De Máté teljesen rendben van, annyira várom már hogy HbA1c-t nézethessek... :) Cukrai stabilan 4 és 8 köztiek, ezért is leszek kíváncsi a glikált Hb-ra... 6 alattinak tippelem, remélem, bejön a tippem... :)
És, Te hogy vagy, kedves Hypohonder?! Cukik rendben?:)
 

tímeácska

Őstag
Eszembe jutott valami...:)
Annyira kíváncsi vagyok, kinek mekkora volt a legalacsonyabb HbA1c értéke...! Ha kérhetem, megírná Mindenki? És a legmagasabb értékeiteket is megírnátok? Csak, ha nem zavar Titeket, hogy "nyilvánosságra" hozzátok, természetesen...
Köszi!
 
H

hypohonder

Vendég
Én épp ma nézegettem régi leleteket, és az egyiken, még valamikor 2005. tavaszán 6,3 volt a HgbA1c-m. Most 7,3, ami éppen nem rossz, de lehetne jobb is...
 

zsuzsa

Új tag
Tímeácska nem írtad hogy pumpával vagy anélkül, ugyhogy én is ide írom hogy mi még ugye pumpa nélkül vagyunk, tehát reméljük a legjobbakat, de 7,3, majd 7,8 volt az eddigi érték, ami a dr.-nő szerint jó, hiszen régen 8 alatt nem is adtak pumpát. Hurrá!!!
Nem tudom miért nem tudom értékelni az értékeinket. Valószínű azért mert ennél sokkal jobbak is lehetnének, remélem sikerül majd bizonyítanunk.
 

zsuzsa

Új tag
Szeretném ha januárban már mi is 6 alatt lennénk, de az is cél lesz, hogy egy év múlva is ott maradjunk. Azt mondják az elején nagyon jók az értékek, mert nagy a lelkesedés, de aztán lazúl, és egy év múlva már ugyanott tartanak mit előtte. Az a nagy eredmény, ha hosszú távon sikerűl megtartani a kitűzött célt.
 

zsuzsa

Új tag
Nem tudom mi lesz ha pumpával sem sikerűl, tényleg mi van akkor ha a pumpás kezelés sem hozza meg a várt eredményt, akkor mit lehet csinálni, mert arról is hallottunk már hogy vissza kellett adnia valakinek, nem az eredményyek miatt, hanem mert nem tudott vele együtt élni. Akkor újra intanzifikált, totózás az egységekkel, stb...?
 

tímeácska

Őstag
Köszi az infókat, és aki teheti/akarja írja még meg az eredményeket!
Zsuzsa! Nekem is állandóan az ját az eszemben, mielőtt a pumpát megkapta Máté, és még utána is jó ideig, hogy mi lesz, ha "nem jön be a pumpa?!". Éppen ezért megpróbáltam nem túlzottan nagy igényeket elvárni a pumpás kezeléstől. Ezért nem is azt vártam, hogy tökéletesek legyenek a cukrai, hanem "csak" a hypereket, és a hypos kómákat szerettem volna elkerülni vele. Már azzal is elégedett lettem volna. Így meg pláne, hogy látom, kitűnő értékei vannak!!! Bejött. Másnak nem biztos, hogy bejön... Nekünk a Mixtard nem jött be, másnak meg az lett a jó... Lehet, más Mixesek, akiknek rendben van azzal az inzulinnal a cukruk, el sem tudják képzelni, hogy másnak pocsék értékeik vannak mellette... De ez lehet más inzulin mellett is, nem feltétlen értendő csak a Mixtardra... Ugyanekkor ezt érthetjük más kezelési módszerekre is... Nekem pl. az Algopyrin nem ér semmit, más meg esküszik rá, hogy annál jobb nem létezik a világon... Mások vagyunk... Na, ettől olyan szép színes a Világ... :) ;-)
 

lizzi

Őstag
hát én nem dicsekedhettem pumpa előtt igazi jó HgA1c-vel,volt ám 10 fölött is de az utolsó ,pennel már 7,9 és most pumpával 7,6 volt 3 hónappal ezelőtt.Én igazából ismerve a saját szervezetem nem várok el túl sokat hiszen nekem nem tud igazán napi szinten vagy csak órákig sem 4-6 között lenni a cukrom mivel pillanatokon belül lezuhan és akkor már a hipó sokat árt a szememnek.Így nagyon kell ám laviroznom és rengeteget méregetnem.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Üdv a Csapatnak!
Nekem a legrosszabb HbA1c értékem 14 valamennyi volt még penes időszakomban. A pumpábal nagyon lassan, de javult a helyzet. Az utóbbi hónapokban sikerültt 9 alá szorítanom, 8,4 8,7 8,1 9,1-es eredményeim voltak. Most amióta alkalmazom a Spiriten a kombinált bólust, látványosan javult az eredményem. Decemberben lesz aktuális a HbA1c mérés, nagyon kíváncsi vagyok sikerül-e a 7-et megközelíteni. Nagyon rajta vagyok.

Én patron cserekor azt az inzulint, ami benne marad a műanyag tartályban, azt a fecsivel átszívom az új tartályba. Ez is kb. 5-8 E inzulin, és én a feltöltéskor villogó 315 E-get nem veszem veszem le 300 E-re. Még így ezzel együtt is marad némi inzulin a tartályban, Ha pedig előbb cserélek tartályt, és a pumpa még tud adagolni, azt úgy pumpálom az új tartályba, hogy a kanül (csak a Flex Linké) csatlakozását pontosan beleillesztem az új tartály nyílásába. Így egyszerűen a régi tartály maradék tartalmát átpumpálom az új tartályba. Valamennyi inzulinveszteség mindig van, de a légtelenítéssel is "pazarlunk", de ez nem a mi hibánk. Amit lehet megmentek. Én egyébként általában teljesen hagyom kiürülni, mármint addig, hogy csipogjon, hogy kiürült. Akár még éjszaka is cserélek, ha akkor csipog. Úgy tűnik mazoista vagyok.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szerintem nagy általánosságban elmondható, hogy mindenkinél javulás várható a pumpás kezelés megkezdése után. Kinél nagyon szembetűnő a javulás, kinél alig-alig változik. Akinél néhány tizeddel rosszabbnak tűnik az eredménye, az lehet a laborok mérés-eltérése is. Ez persze arra a néhány tizedre vonatkozik, amit Hypohonder említett. Annál viszont, akinél egy 6 körüli eredményből többszöri mérés után is 10 körüli eredmények születnek, annál sem a pumpa hatékonyságával van a baj, hanem az odafigyeléssel. Akik használjuk a pumpát tudjuk nagyon jól, hogy a pumpa egyáltalán nem igényel kevesebb figyelmet, vagy odafigyelést, mint a penes kezelés, sőt első időszakban talán még nagyobb fegyelmet is elvár tőlünk. Aztán amikor a labilis cukor kezd normalizálódni, akkor lehet egy kicsikét "hátradőlni", de a napi rutinnak ezután is meg kell lenni. Csakhát milyen jó is, amikor a pumpával már van lehetőségünk szabályozni, az addig szabályozhatatlant. Ezt a szuper érzést tapasztalom én most kb. szeptember óta, amióta rendszeresen a kominált bólussal lavírozok. Ha már 10 fölé megy a cukrom, akkor aggódom, pedig annak előtte ritka "ajándék" volt a 10 alatti cukor, annyira rendszeres volt a 10 fölötti. Sőt, sokszor a 10 alatt mért érték nekem már a hipoig csökkent.
 

lizzi

Őstag
A patron cserét én is úgy csinálom mint a Kata,így miután jelez a pumpa ,hogy kifogy az inzulin akkor még van benne 20 egység,ezért ez után sűrűbben nézem meg ,hogy hány egység is van még(Spiritnél ha az alsó,pipa gombot megnyomjuk ezt írja ki)és így szinte az utolsó egységig kihasználom.A rekord 1 egység volt!
És pár napja én is alkalmazom a kombinált bólust és nagyon bevállt!Köszi Kata!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hű boszorkányok, (Tímeácska, Lizzi, és jómagam) látom most mindannyian fent vagyunk. Köszi az elismerő szavakat. Pénteken pumpás tali!
Kata
 

Csilla20

Új tag
Szia!!!
Én 16 éve vagyok cukros és 2 éve használok inzulinpumpát!
Én megvagyok vele elégedve, mert helyre hozta a cukrom!!!
Még az elején szokatlan volt, h éjjel- nappal rajtam van, de mostmár nem tudnák tőle elválni!!!!!Megkönnyíti teljesen az életem.:)Az ember nincs úgy időhöz kötve!!!
Szóval én csak javasolni tudom a pumpát!!!!!
Ha van valami kérdésed a pumpával kapcsolatban, akkor nyugodtan irj nekem és szivesen segítek neked!!!!!!Szia
 

Vick

Új tag
Igen, igen! Ez engem is érdekelne. Mi alapján döntötök, hogy normál bólust vagy kombinált bólust választotok? Ugyanannyit adtok mindha normál bolust adnátok? Milyen arányban, mennyi időre?

Mi ritkán használjuk. Ha nagyon alacsony glikémiás indexű kaját eszünk, vagy ha alacsony az evés előtti vc. Ekkor 60-40 % arányban és 30 percre állítom be. Ez általában bejön.

De ha 8 vagy magasabb az evés előtti vc még a normál bólus sem segít megfogni a vc-t. Ekkor várni szoktunk 8-10 percet.

A napokban megint összezavarodott a vércukra a fiamnak. (Amikor nem jelentkezem, akkor minden rendben van. :) )De most megint nem értem mi történik! Egyik nap ugyanannyi bólus kevés, másnap meg behipózik tőle és ekkor egész nap nem tudom követni.

Az is furcsa nekem, hogy túl kevés bázison vagyunk. Biztos azért tud hamar elszállni a cukra. (Én akarom így, nem a doki mondta) Délelőtt 0,25 , délután 3-tól 0,3 . Más hasonló korú gyereknek a duplája. Vajon miért?

Gondolkodom, hogy emelni kéne, de nem kell neki több. Nemrég vissza is kellett vennem az ebéd utániból az ovi miatt, mert mindig alacsony volt a vc 16 óra körül. Pedig alig adtam bólust.
Délelőtt sem adhatok többet, mert tízóraihoz is alig adok bólust, délre mégis jó. Tízórai után ( 9 ó) rögtön elindul felfelé szépen :( de délre mégis lecsökken.

Mi erről a véleményetek? Lehet, hogy azért van így, mert kevés a bázis?

De ha megemelem akkor már a bázis nem az alapinzulin szerepét töltené be, hanem úgy lenne mint a mixtardnál, 2,5 - 3 óránként muszáj enni mert lecsökken a cukra.

Talán érthető amit írtam, elmondani könnyebb lenne.


Nálatok milyen arányban van a napi összess bólus és a bázis?
 

lizzi

Őstag
sziasztok!
A kombinált bólust én nagyon megkedveltem,kb.1-2 hete alkalmazom és én 45 percre állítottam ,nekem így jött be ,de gondolom ez is mindenkinél máshogyan működik.Én most már szinte mindig ezt használom mert úgy vettem észre hogy sokkal jobban hat így ,mivel egyszerre nem nyomok be sok inzulint, és nekem pl. 4-5-öl pillanatokon belül lezuhan hanem szép lassan hozza le még akkor is amikor magas a cukrom.Érdemes
kipróbálni!Sok sikert!!
 
H

hypohonder

Vendég
Nem igazán értem, hogy a kombinált bólusnál milyen élettani adatok alapján gondoljátok, hogy az elején kell egy nagyobb mennyiséget gyors bólusként beadni, majd a többit egyenletesen, elnyújtva. Szerintem a szénhidrát felszívódása egyenletesen történik, attól függően, hogy milyen jellegű kaját eszik meg az ember. Lehet, hogy épp a végén kellene a nagyobb adag gyors bólus, pl. amikor süteménnyel zárjuk az ebédet. Ehelyett akkor már benn van az inzulin nagy része...
Alapvetően a glikémiás index lenne a kiindulási pont, azt kellene tudni, hogy mennyi gyors és mennyi lassúbb felszívódású kaja került elfogyasztásra. De szerintem a kiterjesztett bólus akkor is jobb a kombináltnál (meg kell viszont mondanom, hogy eddig nagyon ritkán használtam a kombit), mert egyenletesen kerül adagolásra, ehhez képest egyenletesen szívódik fel, s így szerintem nem is enged meg olyan vércukor ingadozásokat, mint a kombi.
De nyitott vagyok minden vélemény előtt!!!!
Az időtartam pedig szintén állandóan változhat, sőt, változnia is kellene, ugyancsak a fentebb írtak miatt. De ebben is hagyom magam meggyőzni az ellenkezőjéről!
 

eremit

Új tag
Igaz, már nem teljesen aktuális a téma, de: pumpa előtt 11 körül volt az érték, a legutóbbi (másfél év használat után) 6,5. Bár most nagyon gáz a cukrom, szóval nem tudom mennyi lesz a legközelebbi. Azért bizakodok :)
 
Oldal tetejére