Insulinpumpa

eremit

Új tag
Itt miért nincs chat? Persze nem idevaló téma, de most felötlött bennem, hogy sokszor mennyivel egyszerűbb lenne a beszélgetés... Vagy van, csak béna vagyok???
 

tímeácska

Őstag
Mi a bólust két, ill. 3 féle képpen használjuk: vagy a standard bólust, ha gyorsan felszívódó CH-t fogyaszt a gyerek, ha nyammog, és lasan felszívódót eszik, akkor a kb. fele mennyiségű bólust előre beadom standardban, és ha befejezte az evést, akkor a többit is beadom ugyan így. Ha Alacsony és magas glikémiás indexűt eszik, akkor a kombinált bólust használjuk, 40-60%-ban, 45 percre elnyújtva. Nekünk bejött mindegyik variáció. :) Evés után másfél órával mindíg 8 alatti cukrai vannak. Kisétkezésekhez (10órai, uzsi) mindíg a standardot használjuk, igaz, ekkor csak kb. 0,3-0,5 E inzulint kap, ezt már nem lenne érdemes elnyújtani...
 

tímeácska

Őstag
Vick!
Máténak is hasonló a bázisa! 0-6-ig 0,2 E, 6-21-ig 0,3 E, 21-24-ig 0,2 E. Ő most 18 kg, és 112 cm. 9 centit nőtt augusztus elejétől! Mekkora lesz ez a gyerek?!?!:) Óriásbébi... :-D
 

tímeácska

Őstag
Uhh, képzeljétek, betojt a pumpánk... Vasárnap 2 órakor cseréltem a szereléket (azért csak a szereléket, mert délelőtt cseréltük a kanült, és siettünk, mentünk el itthonról), és megint küldözgette a készülék az E6 mechanikai hiba-kódot... Kb. 1-1,5 hónapja ugyan ez volt, de akkor "megjavult" a kütyü... Most nem... Még szerencse, hogy az előző eset után a pumpa koordinátorunk odaadta a saját "mutogatós" készülékét, ha a mi pumpánk mégis megadná magát, akkor tudjuk használni az Övét. Már úgy nézett ki, hogy nem lesz semmi probélma, el is akarta vinni a kütyüjét, erre megadta magát a pumpácskánk... De nincs semmi gond, ki lesz cserélve a készülékünk.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
kombinált bólus

Sziasztok!
A kombinált bólust én úgy használom, hogy a tervezett beadandó mennyiség kb. 1/3-át azonnali bólusként, a fenmaradó 2/3-ot pedig 30-45 percre elnyújtava adom be. Kipróbáltam egyéb variánsokat is, pl. hogy 60 percre állítottam az időt, vagy az arányokat cseréltem meg, mármint hogy azonnal adtam be a több inzulint, elnyújtva a maradékot, de többszöri próbálkozásra sem tűnt jó választásnak.
Egyik ismerősöm, miután megkapta a H-Tron után a Spiritet, azonnal alkalmazta a kiterjesztett bólust, és neki nagyon jól bevált. Az egész mennyiséget 60 percre programozta, és tökéletesen működött nála. Én is kipróbáltam, de nekem egyáltalán nem jó.
Viszont Ti, ki tudjátok próbálni mindkét variánst, a kiterjesztett, és kombinált bólust. Én szeptember óta próbálom "kitalálni" a nekem megfelelő dózist és időt. Ti is csak úgy tudtok rátalálni a legoptimálisabb megoldásra, ha próbálkoztok. Majdnem mondanám, hogy bátran próbálkozzatok, de azért mégis szükséges egy kis óvatosság, és főleg egyszerre csak egy változtatást érdemes alkalmazni, hogy tudjátok melyik a jó választás.
Leírom én hogy alkalmazom a kombinált bólust, ha többen leírjátok, akkor akik most próbálkoznak, azok tudnak csemegézni az irományok közül.

Feltételezve egy jó 5,5-ös cukrot, 50 gr CH-t, inzulin 4,5 E.
Beállítom az 1,5 vagy 1,7 E-t azonnali bólusként, a maradékot pedig 45 percre állítom.
Természetesen, ha a kiinduló helyzet más, akkor a 12,5-ös cukorhoz az 50 gr CH-hoz 5 E inzulin, azonnali bólus 2 E, a maradék pedig 30, vagy 15 percre elnyújtva.

Ebből látszik, hogy csak az 50 gr CH az állandó, a bólus kombinálása a mért cukor szerint változik.

Jó próbálkozásokat kívánok, és várjuk a fejleményeket.

Üdv: Kata
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Vick!

A pumpánál általánosságban a napi össze mennyiség 50-50%-ban kell hogy megoszljon a bázis és bólus között. Ettől etérő arányok is elfogadottak a bázis bólus arányra pl 40-60%, vagy 60-40%.
Nálam a 40-60% van, de törekedni kell az 50-50%-ra. Törekszem én, törekszem, de még soha nem tudtam elérni az 50-50-et. Viszont a kisfiadnál nézd meg, hogy jók-e az arányok, és ha valamelyik javára nagyobb az eltolódás, akkor tanácsos lenne azon módosítani. Az igazság az, hogy a gyerekeknél nagyon nehéz a változtatás, mivel nagyon kicsi az inzulinigényük.
Csak érdekesség képpen írom le, hogy két éve a dokim szerette vona tudni, hogy a pumpa hogyan képes biztosítani a bázis inzulinellátottságot, és hogy nálam jól van-e beállítva. Megbeszéltük, hogy bent a kórházban CH mentes diétán leszek, és a bázison kívül semmi inzulint nem adok. A bázist beállítottuk minden órára 0,6 E-re, és 1 óránként mértük a cukromat, még éjszaka is. Jött a nővér, felkeltett, megmértem a cukromat, és alvás tovább. A doki 2 napra tervezte az "akciót", de olyan jól bírtam, és annyira tetszett a dolog, hogy 4 nap lett belőle. Bármelyik percben szólhattam volna, hogy vége, adjanak kaját, de számomra is meglepetés volt, hogy milyen jól bírtam. Borzalmas csalamádét kaptam, a dietetikus beszerezte nekem a dupla adag sajtot, és párizsit meg a natúr szeletet, és a szobatársak néha odaadták a felvágott adagjukat.
A 4. nap végén a dokival elemeztük a mért cukrokat, és ennek megfelelően állítottuk be a pumpán az óránkénti bázist.
Perzse otthoni körülmények között TILOS CH mentes diétát csinálni, ahhoz kórházi körülmények kellenek. Ezt a kis CH mentes akciót a dokim a munkája során is tudta hasznosítani.

Üdv: Kata
 
H

hypohonder

Vendég
Annyit tennék hozzá a Kata által írtakhoz, hogy a cukorbetegség szövődményeként fellépő veseelégtelenségben szenvedők sem tarthatnak abszolut CH mentes diétát, náluk általában egy jelentősen csökkentett (110 gr) CH tartalmú étkezés közepette állítják a bázist. Ennek is élettani okai vannak, tehát az ilyen betegek se kísérletezgessenek otthon, mert veszélyes!!!

Még valami: ha étkezés előtt 12-es cukrot mérek, akkor először is gyors bólusban beadok legalább 1 egység inzulint, s amikor elkezdem a kajálást, akkor kiterjesztett bólusban a kajának megfelelő inzunlin mennyiséget. Igaz, hogy ezt kombináltban is meg lehet csinálni, de szerintem az előzményi gyors bólus azért jobb, mert a CH bevitel részben alacsonyabb cukor-érték mellett
kezdődik meg.
 

Vick

Új tag
Köszi szépen Kata és Hypohonder!
Sok hasznos információt kaptam tőletek.

Én is gondoltam arra, hogy próbaképp kihagyunk egy-egy étkezést, hogy megnézzem jó-e a bázis, de a fiamat ismerve bőgve követelné az "igazi" szénhidrátos kaját. Pumpával pótvacsorázni sem kéne, de ő ragaszkodik hozzá. Pedig sokkal egyszerűbb és rövidebb lennének az esti teendőink pótvacsi nélkül.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Vick, és Hypohonder!
Vick, egy-egy kihagyott étkezésból nem jössz rá, hogy jó-e a bázis. Szerintem gyereknél még kórházi körülmények között sem csinálnak CH mentes diétát, de mivel ti Győrbe jártok, és ott profik vannak, kérdezd meg. Ha csinálnak, akkor elég egy vagy két nap. Nekem is két napra tervezte a doki, azt toldottuk meg egy, aztán még egy nappal.
Hypohonder, igazad van, egy CH mentes diétát veszélyes lenne "csak úgy" végezni. Az én esetemben is úgy történt, hogy bementem a kórházba, és a doki mondta, hogy csinálnak egy nagy labort, hogy minden rendben van-e, és másnap reggel is csak akkor kezdjük el az akciót, ha a cukom rendben van. Egyértelmű, hiszen 18-as vagy 25-ös cukorra milyen bázist néztünk volna? A cukrom oké volt, és indultaz akció. Mondta a doki, hogy bármikor kérhetek kaját, ha úgy érzem, hogy nem bírom, nem kellett volna még a két napot sem kibírnom. Egyébként az első nap volt nehéz, mert ettem a CH mentes kaját, aztán fél óra múlva éhes voltam. De tudtam, hogy ezen túl leszünk, ez csak egy vizsgálat, és tudtam, hogy az én ingadozó cukromat akarjuk rendbehozni, mellesleg szerettem vona a dokimnak ezzel segíteni a munkáját.
De biztosan olvastatok már méregtelenítés címén több napos böjtölésről, aminek kórházi életmentés lett a vége. És azok egészséges(?) emberek. Otthoni körülmények között még az egészségeseknél is csak az egy, legfeljebb kétnapos léböjtöt támogatják. Csakhogy a dietetika, és az orvosi munka nem semmi tudomány, laikusként otthon nem lenne szabad felelőtlenül ténykedni, és ezek a laikusok még annyit sem értenek a szervezet működéséhez, mint mi cukorbetegek.

Kata
 
H

hypohonder

Vendég
Jó korán kezdem a mai napot - vagy inkább későn fejezem be a tegnapit (a pontos idő 0:56 óra). Szóval tekintettel arra, hogy a pumpa "csak" pumpa, az emberi szervezet pedig néhány klasszissal magasabb szinten áll (illetve működik), teljesen hiábavaló dolog egy-egy étkezés kihagyásával próbálkozni a bázis-beállítás helyességének ellenőrzése kapcsán. Én nem egyszer elhagyok pl. ebédet, s nyilván akkor bólus sem megy, viszont az egyébként alapjaiban jó bázis estére vagy késő délutánra hipó közelébe is leviszi a cukromat.

A kiterjesztett vagy kombinált bólus azért is jobb a gyors bólusnál, mert pl. ha elkezdesz kajcsizni, és valami miatt nem tudod befejezni, akkor tudod szabályozni (bizonyos korlátok között) azt, hogy mennyi inzulin kerüljön a szervezetedbe (adott esetben leállítod az adagolást). Gyors bólusnál viszont kész a hipó, ha nem tudod befejezni az étkezést...
 

matyika

Új tag
Sziasztok !
Bocsánat ha nem jó helyre írok, de most léptem be és a sikerre felbuzdúlva kezdtem írni.
Először is köszönöm a kedves fogadtatást jól fogom érezni magam köztetek.
Mi másfél éve vagyunk cukrosok . Máté háromés fél éves. Mi is átmentünk a Mixtardokon de nagyon nem jött be , váltottunk Actrapid/Insulatard -ra ez mégúgysem és végre két hete pumpásak vagyunk! Ezen rövid idő alatt volt minden ami lehet:levált a kanül a fenekéről amíg anyosomnál volt , jött a front ami borította a beállításokat, egymás után kétszer tört meg a kanül és volt mérhetetlen cukrunk órákon át, így ferde szerelékre váltottunk most.Mindezeket félretéve nagyon nagyon bízunk a pumpába,mert így csak stabilabb cukrokat mérünk.Mivel kezdők vagyunk szívesen veszek minden tanácsot!
Ha van köztetek akivel már találkoztunk esetleg az jelentkezzen már! Döbröntén voltunk táborozni a nyáron Berettyóújfaluból.
Sziasztok Borosné Judit
 

Gandi

Új tag
sziasztok!
Olyan sokan írtok Döbrentéről, mi volt ott és mikor én semmit se hallottam róla pedig már 6 éve cukros a lányom.Ha jól értem vmi tábor ,csak a gyerekeknek vagy szülök is mehettek?
 

matyika

Új tag
A Győriek szervezték,ez volt az első országos Törp tábor 8éven aluli diabeteszes gyerekeknek és családjuknak.A gondozó orvos javasolhatott,részvételre,mi a diabetes újságból értesültünk róla. Jövőre is lesz biztos valahol.Július körül figyelgessétek a híreket.
Borosné Judit
 

napocska

Őstag
Szia Gandi!
Mi is voltunk Döbröntén, nem táborozni ugyan, hanem egy hétvégén, szeptemberben. Én a diabétesz-online honlapján olvastam a hirdetést. A programról azóta felkerült képes anyag a http://www.gyermekdiabetes.hu honlapra.
Itt kattints az újdonságok fülre, és ott találsz részleteket. Nagyon hasznos és érdekes volt. Nekünk, szülőknek előadásokat tartottak, közben a gyerekek játszottak. A győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezte.
Üdvözlettel
Kriszta
 

bambino3e

Új tag
medtronic minimed paradigm real-time

Sziasztok!

Jelenleg penes vagyok, s mostanában láttam hogy a medtronic csinált egy olyan pumpát ami egyben méri a vércukorszintet. Szóval, merre és hol kell igényelnem a pumpát, esetleg ha van valakinek egy ilyen pumpája az el tudná mesélni a véleményét, tapasztalatát, mennyibe is kerül havonta.....
Szóval minden információ szivesen meghallgatok, elolvasok! Válaszotokat előre is köszönöm!
 

Gandi

Új tag
Sziasztok!

Jelenleg penes vagyok, s mostanában láttam hogy a medtronic csinált egy olyan pumpát ami egyben méri a vércukorszintet. Szóval, merre és hol kell igényelnem a pumpát, esetleg ha van valakinek egy ilyen pumpája az el tudná mesélni a véleményét, tapasztalatát, mennyibe is kerül havonta.....
Szóval minden információ szivesen meghallgatok, elolvasok! Válaszotokat előre is köszönöm!

Szia!
Nekünk ilyen pumpánk van az ára támogatással és 6 havi szerelékkel 114864Ft ( OEP támogatással) a folyamatos vércukrot mérő szenzort sajnos nem támogatják igy annak a teljes árát kell kifizetni ami majdnem 240000FT + a szenzor hozzá 10000ft amit 4-9 naponként cserélni kell (TEHÁT ANNYISZOR 10000FT) , mivel eddig működik megbízhatóan. Amint látod ez változó mivel sok minden befolyásolja. AMÚGY MEG ITT A MEDTRONIC TELEFONSZÁMA:06-1-8890692 VEDD FEL VELÜK A KAPCSOLATOT MAJD ŐK MINDENBEN SEGÍTENEK.Tudom ez nem olcsó sőt...de csak magát a pumpát is meglehet a szerelékekkel külön venni és néha alkalmanként ha szükséged van rá kölcsönadják a folyamatos cukormérő szenzort és a belevaló tesztanyagot azaz a 10000ft kell kifizetni. Már eleve a pumpa hatalmas változás és segítség, nekünk nagyon bejött.Ja amúgy ezt a kezelőorvosoddal is meg kell beszélned, mivel neki kell igazolást írnia az OEP-hez. Ha vmi még érdekell csak kérdezz de mondom ne félj felhíni a Medtzronic-ot ők mindenről pontos felvilágosítást fognak adni kötelezettség nélkül.
 

matyika

Új tag
pumpa

Sziasztok!
Nekünk is ilyen pumpánk van és szerintem nagyon jó .Igaz ez még friss dolog,de az eddigi eredmények (vc értékek) ezt igazolják.Nekünk a szenzor 2x volt feltéve. Először a beállítás alatt a klinikán , ez 5napig bírta , utánna a következő már 6 napig , de a végén már nem mindig adott korrekt értékeket. valószínű lemerülőbe volt. Így nem ragaszkodtunk a további szenzorcseréhez.A dolog így is jól működik. A cukrodat így is úgy is mérned kell. Szerintem a beállításnál van fontossága vagy zavar esetén.Az anyagi vonzata a másik ami gondolkodtatóba ejti az embert.Mert bármennyire szuper nagyon húzós havi 40.000 pluszban.Az első 2 hónap teljesen ingyen van . ez idő alatt kell eldönteni szeretnéd-e vagy sem , persze a kezelőorvos véleménye is számít!
Borosné Judit:rolleyes:
 

tímeácska

Őstag
Na, hát sziasztok!
Kicsit szüneteltettem magam, volt egy kis gond Mátéval, de már megoldódni látszik a probléma!
Máté HbA1c-je 5,4 lett, ami minden várakozásomat felül múlta!:) Remélem, meg is tudjuk tartani ezt a jó eredményt! Minden erőmmel ezen vagyok!
Na, megyek is, majd jelentkezem! Mindenkinek minden jót kívánok! :)
 

bambino3e

Új tag
Medtronic

Köszönöm szépen! Beszéltem Medtronikkal, már 29én megkaphatom a pumpát együtt a szenzorral. Nagyon örülök! Remélem be fog jönni. A szenzorra azt mondták, hogy 9 ezer forint egy darab, s hogy 3napig vállalnak rá garanciát, de amúgy elegendő havonta 2 s nem muszáj itthon megvenni a szenzort, van ország ahol kicsit olcsóbb pl.ahol csak 6ezer forint egy darabb.
 

bambino3e

Új tag
Sziasztok! Nem tudom, hogy milyen elvárások vannak az inzulinpumpával kapcsolatban de nekem a kezelőorvosom azt mondta hogy nem indokolt a pumpa, pedig 17éve vagyok cukros és hajnalonként hipozni szoktam. :S
 
Oldal tetejére