Insulinpumpa

H

hypohonder

Vendég
Kedves Tímeácska, egyszerre rengeteget kérdeztél. Én egy-két titkomat nem akarom elárulni, mert anno (a már törölt "előző életemben") és azóta is talán okot adtam arra, hogy néhányan nekem támadjanak, csak annyit szeretnék elmondani, hogy eddig semmilyen eü. problémám sem volt az ismertetésre nem kerülő módszer alkalmazása miatt.
De: nem kerül levegő a fiolába, ha csak kiszívsz belőle inzulint, és nem nyomsz vissza levegőt feltöltéskor, még a tűben lévőt sem. Egyébként meg teljesen igaza van mindenkinek, aki méltatlankodott amiatt, hogy szobahőmérsékleten megromolna az inzulin, mert azért annak is van némi "tartása" e tekintetben. És bizony a rövid (összevissza két éves) penes időszakomban pl. az insulatard majdnem egy hónapig tartott ki, mégsem lett semmi baja.
A pen esetében én mindig légtelenítettem, azaz a tűbe nyomtam az ujjammal kocogtatva némi inzulint. Ez max. 1 egységet jelentett, ha kevesebb is elég volt, akkor annyival többet adtam be magamnak.
A Spiritnél 315 egységre feltöltött patronnal azonnal eléred a nyomórúd végét, nem kell utána állítgatni, és rögtön indul a szerelék légtelenítése. Nem mondom, hogy néhány egységet nem csalhat a pumpa, de az elenyésző. Én sosem fogyasztom ki teljesen a patront, legkésőbb 4-5 egységnél már cserélek. Ehhez az el nem mondott módon "visszanyert" inzulinnal együtt megvan a +15 egység!
Kedves Tímeácska, örülök, hogyha jól vagytok. Kellemes karácsonyt mindenkinek!

zsuzsa

Új tag
Sziasztok!
Mi is mindkét kanült használjuk, eleinte a gyerek jobban tolerálta a 90 est, nem is volt vele semmi gond, mi ezt haszbáljuk karba, comba, ahol nem gyűrődik, ráncolódik, és a pocakba ahol jobba mozog, még ha nem is gyűrődésbe tesszük, oda a 45 öst. A helye nekünk egyfórmán szép, nincs túl nagy bibi utána. Viszont most bepipultam a 90 esre, lehet hogy úgy ahogy Tímeácska is írja a karba nem ezt kéne tenni, de valaki meg csak ezt használja. Szóval a lényeg az, hogy nem tudom rossz széria e de nekünk mostmár harmadszor fórdúl elő hogy megtörik másnap a kanűl, emelkedeik a cukor, és másikat kell betenni. Így történt ez most is, adtam a bólusokat, és csak nem reagállt, emelkedett, tettünk be másikat, este mikor fürdésnél kivettük, akkor láttuk, hogy piros volt, tehát vér volt benne, és a vége el volt hajolva, nem vezetett. Elég ilyesztő, és már nem előszőr fórdúl elő, vagy lehet hogy rossz helyre megy. Arra is gondoltam, hogy vékony a karja is a combja is, és nem bőr alatt landól, hanem izomba a kanűl, és ott könnyen megtörik, nehezebben vezet. Biztos nem volt jó helyen. Egyébként más gond nincs velük, mostmár a szerelékcsere is mindkét esetben gondtalanúl megy.
Más. A pennel is légtelenítettünk, nem is kevés egységgel, mindíg felfelé tartva a pent, min 2,5-3 E. Ott is megvoltak ezek a szabályok a bubikat, légtelenítést illetően, legalábbis mi ott is betartottuk és figyeltünk ezekre. Amit Hypohonder írt azt jónak tartom, már reggel ki fogom venni az inzulint a hűtőből, azon a napon amikor cserélünk, egyébként, fél órával előtte tettem, és melengettem. Ezt megspórolom magamnak.

lizzi

Őstag
sziasztok!
Kanül:én jelenleg a 13 mm-es kanült használom hasba és a 17 mm-est farba ,mindkettő 45-ös,nekem ezek jöttek be mostanig.A 8 és 10 mm.es 90-es többszöri próbálkozás után mindig elgörbült és csípett beadáskor az inzulin,sőt combba szúrva nagyon fájt és 2 hét után is látszott a körülötte lévő piros folt így lemondtam róla és maradtak a 45 fokosan beszúrhatóak.Én még nem mertem kipróbálni újra combba ,de lassan már kellene,mert a hasamba szúrva a kanült viszket nagyon a ragacs alatt és így farba szúrok többet.És még karba sem szúrtam,bár így belövő nélkül nehéz is lenne!A 45 -nek is van belövője?

tímeácska

Őstag
Zsuzsa!
Talán a legnagyobb hátránya a 90 fokos kanülnek az, hogy viszonylag nagyobb esély van arra, hogy megtörik. Akár, már beszúráskor. Ha rendszeresen ilyen tapasztalataid vannak, akkor talán érdemesebb lenne a 45 fokosat használni, mindenhova.
Hypohonder! Köszönjük a jókívánságokat, viszont kívánjuk! ;-)

zsuzsa

Új tag
Szia lizzi!
Van belövő a 000000000045 öshöz is, és nagyon jól használlható, eleinte
,barátságtalanabbnak tűnik mint a másik, és a kisfiam is az elején nem szerette, de most már nagyon jól használjuk, ha a 45 et használjuk. Megkérdeztem a pumpa dr.-néninket, hogy miért törik meg gyakrabban a 90 es, és azt mondta hogy valószínű alkati probléma, mivel olyna kis vékonyka a kisfiam, nincs túl vastag bőrrétege, mélyebbre megy ahol már belövésnél megtörhet, és nem vezet. Csak ez nem mindíg van így, általában nincs gond vele, most is az van a karjában, és jó.

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Zsuzsa, Lizzinek is Spiritje van! Én úgy tudom, hogy a Roche-nak csak a merőleges kanülhöz van belövője, amit úgy hívnak, hogy LinkAssist. Nem, tudom, hogy a Medtronic-os szerlékekkel a Spirit kompatibilis-e, ill. kompatibilis-e a TenderLink kanül a M.t-os belövővel. Erre én is kíváncsi lennék... :) Ha Valaki tudja a választ, írja majd le! Köszi!

H

hypohonder

Vendég
Én - amint már korábban is írtam - eddig a 17 mm-es 45 fokos, ill. a 8 mm-es merőleges kanült használtam. Mindkettővel voltak kalandjaim, egy-két eset mindössze. A 8 mm-essel azt jegyeztem meg, hogy nem szabad olyan helyre szúrni, ahol pl. a ruha súrolja, vagy ahol a beszúrás környékén a testszövet (izom, zsírréteg) mozog, mert akkor megtörik és kész a baj. Pl. combba szúrva mind a kettővel voltak problémák, hasfal-környékén már mindössze egyszer a 17-essel, de könnyen lehet, hogy én bénáztam a beszúráskor, mivel néhány órán belül ki kellett cserélni...
Én nem vagyok híve a belövésnek, éppen az általatok is már leírt nem felhőtlen gyakorlati tapasztalatok miatt sem.
Egyébként a 8 mm-es merőleges kanült jobbnak tartom, mint a másikat.

A feltöltésről: ha valaki úgy oldja meg a 315 egységet, hogy a 300 ml-est teljes egészében felszívja, utána pedig egy másik fiolából a +15-öt, akkor légmentesen lehet tartani a megkezdett fiolát. Ugyanis a 300 felszívásakor tudod buboréktalanítani a patront, s mivel a tűben sincs levegő, a +15 felszívásakor onnan csak kiveszel inzulint, s nem kell a helyére semmit "nyomni". Ekkor a kiinduló állásból (teljesen visszahúzott nyomórúd mellett) tudod behelyezni a feltöltött patront, s amint indítod a légtelenítést, azonnal inzulint nyom a szerelékbe a pumpa. Sőt, amikor becsavarod az adaptert, már akkor nyomódik némi inzulin az infúziós vezetékbe - itt csalhat egy néhány egységet a pumpa számlálója.

gedlzs

Új tag
Mindenkinek Kellemes KarÁcsonyt És Nagyon Boldog Új Évet KivÁnok,És TermÉszetesen Sok ÖrÖmÖt És EgÉszsÉget A 2008-as Évre!mindenkit Puszilok!!!

H

hypohonder

Vendég
Kedves Gedlzs, a magam részéről köszönöm, és viszont kívánom! Ugyanezt kívánom valamennyi sorstársnak, és azt, hogy a jövő év ha lehet legyen jobb, békésebb minden tekintetben, mint amilyen az idei volt.

poe

Őstag
Sziasztok!

Most találtam rá erre a fórumra, el is kezdtem olvasni.. ;)
De azért kérdeznék is, ha lehet:
Jómagam 30 éves építészmérnök vagyok, 7 éve 1 típusú cukorbeteg. Rendszeresen sportolok.
Úgy döntöttem, hogy megpróbálom az inzulinpumpát. Két készülék, a Medtronic Minimed Paradigm 722 és az ANIMAS IR 1200 között vacilálok. Utóbbi mellett szól a vízállóság és a nagyobb memória, viszont ha jól tudom nincs szenzoros érzékelője. A Medtronicos egyébként nálam van próbán, az Animas-nak olvastam a használati útmutatóját.
Javaslatok, tapasztalatok?

Előre is köszönöm a válaszokat!
poe

Sani

Új tag
Sziasztok!
Először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek. Kb. 2 hete olvasom már át az egész inzulinpumpás fórumot, nagyon sok jó dolog van benne, de találtam egy pár olyat dolgot, amivel nem értek egyet.
Kedves Hypohonder. Elvileg a pumpa bázis beállítása az inzulinigényt fedezi bevitt CH nélkül. Én kipróbáltam és már eleve úgy állítottam be a megfelelő bázis adagjaimat ( több mint 1 éve viselem a pumpát és már 22 éve vagyok cukorbeteg, eddig szövődmények nélkül és egy gyönyörű 3 éves ,egészséges gyermek anyukájaként élem a napjaimat ), hogy normál körülmények között ( front nélkül, nem idegeskedve) pont fedezze az inzulinigényemet. Bólustmeg a CH bevitelhez igazítom.
Ezt csak azért írtam le, mert olvastam, hogy nálad ez nem így működik.Evés nélkül mindenléppen hypo van. Akkor szerintem nem jól van beállítva az adagod.
Nagyon fontos a jó beállítás, mert ha ez nincsen meg, akkor nem tudod kikisérletezni a Rád ( cukrodra) ható dolgoknak( étel, mozgás, front, stressz) a hatását.
Nem oktatni szeretnélek, csak az én tapasztalatomat és a meggyőződésemet írtam le.
Remélem, hogy ezzel tudtam valamit segíteni.

H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, biztosan én vagyok a hibás, de nem úgy értettem a leírtakat, ahogy Te. Nyilván nem laboratóriumi körülmények között történik meg az, hogy csak a bázist "használva" késő délutánra előfordul hipó. Egész napos munka, kimaradt ebéd és az összes környezeti határ (mozgás, széljárás - amiben én nem hiszek -, stressz, vagy annak hiánya, stb) veendő figyelembe ilyenkor. Egyébként én magamnak is variáltam a bázist, a hajnali időszakra 1-1 tizeddel megemeltem a "gyári" (kórházi) beállítást.
Természetesen ha csak a bázis menne, akkor nem lehet nyugalmi helyzetben hipó, viszont kis fizikai aktivitás esetén is beköszönhet.
Gratulálok az egészségi állapotodhoz! Én még csak 44 éve vagyok diabos...két egészséges lány apjaként.
Mindenkinek ismételten BUÉK!!!

Sani

Új tag
Sziasztok!

Remélem, hogy mindenki átvészelte az ünnepeket különösebb gond nélkül. Erről jut eszembe.
Régebben ha alacsony volt a cukrom, én is határ nélkül ettem, amitől persze hyperglikémiás értékeket produkáltam. Aztán kitaláltam azt, hogy lemérem egy db. keksznek a vércukoremelő hatását, és akkor ha lefelé is kúszik a cukrom, akkor úgy tudok rajta korrigálni, hogy ne okozzak vele gondot a későbbiekben.
A keksz, amit én 'használok' hypo esetén, tescos kakakós keksz. Egy darabnak a vércukormelelő hatása 0,8. Tehát ha este 2,9-es cukrot mérek, akkor eszek 2 db keksztet és nyugodtan aludhatok, nem kell 1,5 órát várnom, hogy biztosan normoglikémiás értékkel feküdjek le, mert ellenőrzés nélkül is tudom, hogy rendben vagyok.
Szóval én így oldottam meg. Ajánlani tudom mindenkinek.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Sani!
Úgy tűnik, nem vagyunk egyformák, de nekem az is furcsa, hogy te mindig egyformán működsz. Neked mindig ugyanúgy működik a 2,9-es cukorra a 2 db keksz minden alkalommal? És az írásodból nekem úgy tűnik, mintha nem is lenne nálad Somogyi hatás, ami ugye független a kekszek számától, hiszen az egy élettani folyamat.
Nálam egy 2,9-es cukorra a 2 db keksz nem biztos, hogy minden alkalommal ugyanazt produkálná. Az tény, hogy a mértéktelen falánkság nem megoldás, még akkor sem, amikor ilyen esetben erős az éhség érzese.
Ha a szervezetben több "felhasználatlan" inzulin van, akkor a 2 db kekesz 2*0,8 E-nyi emelésével csak egy időre oldottad meg a problémát. A cukrod órákkal később újra leeshet, vagy a Somogyi hatására reggelre magasabb értéket mutathat. Nálad tényleg egyik variáns sem szokott előfordulni? És nincs is szükséged kontroll mérésre, reggelre mindig jó cukorral ébredsz? Ha ilyen pontosan működsz, akkor mitől megy le a cukrod 2,9-ig?
Ettől függetlenül a 2 db kekszet jó aránynak tartom (bár nálam többre van szükség néha), de a kontroll ellenőrzést én nem hagyhatnám ki, pont az ingadozások miatt.
Kata

Oldal tetejére