Hypohonder: Már nagyon régóta olvasom a fronttal kapcsolatos ellenérzéseidet (azaz a frontra való reagálását sokaknak) és szeretnék valamit leírni.
Egyre többször látom azt, nemcsak magamon, hanem fórumozókon, cukros barátaimon stb, hogy a nagyon magas cukroknak összetett az okuk. Az én elméletem szerint egy front nem úgy hat a cukrokra (már akiére hat, mert ugye definíció szerint ez is egyéni), hogy felviszi simán valamennyire, akár 10-re, akár 20-ra. Hanem a front egyfajta érzékenységet vagy éppen ellenkőzel toleranciát vált ki a szervezetből. Akinél magasabb cukrokat okoz, annál inzulintoleranciát vált ki, azaz az egyéb körülményekkel összecsatolva tud csak mozogni a beteg cukra nem közvetlenül, hanem csak közvetetten a front hatására. Ha jön egy hidegfront és az arra érzékeny beteg éppen aznap kevesebbet mozog, felhúzta egy ismerőse, esetleg határidős munkája is van, sőt átmegy egy macska az autója előtt és le kell fékeznie hirtelen (ami normális embernél adrenalinszint emelkedést vált ki), akkor felmehet 20ra a cukra. Tehát én is úgy gondolom, hogy a front önmagában nem okoz 20as cukrot, de a hajlamot, a szervezet hajlamát, hogy egy kis stressztől például felmenjen 20-ra, azt igen. Ebben az esetben pedig igazán nem a betegen múlik. Ha átmegy az a macska és megijedek, akkor akármilyen okosan tartom is karban a diétámat, a cukromat, a pumpámat, mindenemet, ha éppen hidefront van és hajlamos vagyok rá, akkor igenis felmehet 20-ra attól az adrenalinlökettől, amitől front nélkül csak 9-ra menne fel. Ez a stressz egy példa volt csak. Lehet ez lappangó vírus, elfojtott idegesség, feszültség, olyan étel, ami normál napokon nem okoz gondot, de a megnövekedett inzulintolerancia miatt most igen és még sorolhatnám. Lehet több ilyen ok is egyszerre. Ezek mind mind olyan apróságok az életünkben, amikre nem figyelünk, legalábbis a legtöbbünk nem figyel. Ha csúnyán szólt rám ma a főnök és én ettől pipa lettem, de csak éppen annyira, hogy már 10 perc múlva nem is emlékszem, hiszen sokszor van ilyen, attól még az adrenalin és egyéb kémiai (cukornövelő) anyagok már felszabadultak a szervezetemben, melyek a megnövekedett inzulintolerancia miatt (ami a hidegfront miatt alakult ki) már elindították felfelé a cukromat, jobban, mint hidegfront nélkül. Remélem érthető, amit írok. Hypohonder, próbáld meg elfogadni azt a tényt, hogy mindenki szervezete másképp működik. Gondolj arra ilyenkor, hogy orvosi tény, hogy például a tej van, akinek felviszi a cukrát, van akinek nem és akiknek felviszi, náluk sem ugyanannyira viszi fel, ott is egyénileg változik. Ennek pont ugyanolyan kémiai oka van, mint a frontnak. Magyarul az egyszerűség kedvéért mondjuk, hogy na ez is a fronttól van, mert túl hosszadalmas és bonyolult lenne végigmagyarázni az egész napunk minden egyes mozzanatát, hogy kiderítsük, hogy először jött a macska, aztán a főnök és még lappang is bennem valami vírus. Ha így élnénk, ennyire figyelve magunkat, megbolondulnánk. Ezért az egyszerűség kedvéért a frontra fogjuk. Amiben annyi igazság van, hogy front nélkül valószínűleg nem érte volna el mondjuk a 16-os értéket a cukrunk, max 10-et. Ugye érthető?