Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!
Beno, engem egyáltalán nem zavar az alvásban a pumpa. Néha előfordul, hogy ráfekszem, és meg kell igazítani, de ez nálam már olyan automatikus, és magától értetődő, hogy ha fordulok, az első, hogy a pumpát megfogom, vagy megigazítom. A vizsgákon nekem szinte folyamatosan magasabb volt a cukrom, és a vizsgák után, mintha elvágták volna, úgy helyre állt. Csak sajna nálam a helre állás is időleges.
Tímeácska, én is mindig elképedek, milyen fantasztikusan kezeled azokat a helyzeteket, amiktől más a falra mászna. Ilyenkor jó vissazgondolni az én fiam kissrác korára. Igaz néha mondták, hogy mintha nem az anyja lennék, hanem a barátja, de mi jól éreztük magunkat.
Lizzi, az összes nő ismerősöm közül talán te tapasztaltad ki a leginkább a menzesz cukor borogató hatását. Mindenkitől azt hallom, hogy két hét kínlódás, mert nem tudják kiismerni az ingadozásokat. Tényleg mákom van, hogy ez nem befolyásol.

Mindenkinek jó cukikat kívánok (most nekem két napja jó, csak el ne kiabáljam).
Üdv: Kata
 

eremit

Új tag
Nos, hogy zavaró-e a pumpa? Egyáltalán nem.
És mit bír? Mindent... Két extrém esetet említenék: 1. felakadtam a nagy rohanásban egy kilincsre... És a kanül, vezeték, pumpa, szóval minden tartott! Persze én marhára megijedtem, de szerencsére semmi baj nem történt :) 2. Ja, ez nem annyira a tartósságát hivatott bizonyítani, de beültem vele egy körhintába... vagyis inkább a vadabb változatú centrifugába vagy mibe... én persze kész voltam tőle, de a pumpa szerencsére meg sem érezte! És még egy: 3. Ruhapróba közben mélyzuhanás, mert kicsúszott az álam alól... És a kanül tartott! Sokat bír a "kicsike" :)
A derékracsavarodás sokszor előfordul éjszaka, de nem zavaró, az inzulin meg így is áramlik ügyesen. Ki van ez találva :)
 

tímeácska

Őstag
Mint már írtam párszor, Mátét sem zavarja a pumpa! Se éjjel se nappal! Éjjel egy kis zsebes rövidnaciban alszik, vagy csak egyszerűen mellette van a pumpa. Nos, kisfiam pörög egész éjjel, mint a propeller, de ebből nem szokott gond lenni. Van, hogy néha reggel még félkómásan felkel az ágyból, hogy odabújjon mellénk, a pumpa meg csak csüng rajta :). Az öltözködésnél sem zavarja, wc-re is egyedül megy, nem kell segíteni fogni a pumpát. Talán 3-4 alkalommal jött le úgy a kanül, mint tegnap este (majd 1 óra ázás miatt), meg 1-szer csúszdázásnál, amikor egy másik kissrác megfogta a szereléket, hogy az mi, Máté meg már csúszott is lefele... Játékba, vagy valamibe még nem akadt, így nem tudom, az ilyen "terheléseket" mennyire bírja a ragacs. Mint minden pumpás gyerkőc szülője, én is az elején attól tartottam a legjobban, hogy hogyan fogja magán elviselni, és mi lesz éjszaka... De szó nélkül elfogadta, minden gond nélkül! Ja, és a legfontosabb tényleg az, hogy mivel minden diabosnak lehetőséget adnak rá, hogy 2 hónapig kipróbálhassák a pumpát (minden kötelezettség nélkül, és akár vissza is lehet adni!!!), meg kell ragadni ezt az alkalmat! 2 hónap ténylegesen elég ahoz, hogy eldöntse az ember, jó-e, és kell-e! A saját tapasztalat sokkal többet ér, mint akár 100 ember véleménye! Mondhatjuk, hogy mennyire jó, és nem zavaró, ha valaki nem bírja magán elviselni...
 

zsuzsa

Új tag
Sziasztok!
Már én is írtam a pumpával való zavartalan életről, de tényleg így van, hogy ki kell próbállni. Az én kisfiam alvásnál is és napközben is derékövön viseli a pizsijén is rajta van és ráfórdúl mert hason alszik, , a pumpa tartó kicsit az oldalán van, nem zavarja. Egy másik szülő mondta hogy az ő gyerkőce szeret hason fekve játszani, elnyúlik a szőnyegen, és éjszaka is hason alszik, biztos zavarná. Tibike is ezt teszi és meg sem érzi.Amikor kijön a mosdóból akkor odajön hogy igazitsam el rajta , vagy én megyek oda mert össze vissza áll a szerelék, de problémánk még nem volt belőle. Nekünk zsebben nem jött be, mert lehúzta a zsebét, mackó nadrágnak, de pl. farmernél már bejött úgy hogy a zseb belsefe felé volt fordítva a pumpa. Kapott most karácsonyra nyakbaakasztós tartót is, pár napig nappal viselt, aztán kérte vissza a derekára, ez tetszik neki, ittt nem zavarja. Ez az amit mindenkinek magán kell kitapasztalni. De ezek csak technikai problémák, a lényeg a vc szint beállítása, aminek ez a legjobb módszere jelenleg.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A pumpa tényleg nagyon ki lett "találva". Még a H-Tron-os időszakomban volt igazán extrém körülmény. Vidi parkban olyan játékra felülni, ahol néhány másodpercre a súlytalanság állapotát átéltem. Több kilövős-lezuhanós-fejen átfordulós játkra felültünk, a pumpának semmi baja nem lett. A pumpa adapterén van két pici lyuk, ez a nyomás kiegyenlítő szerepét tölti be. Aztán egy egész napos kirándulást tenni kb. 3000 m (5400 láb) magasban, hát azt is minden gond nélkül bírta a pumpa.
Kata
 

Beno

Új tag
Köszönöm! Tényleg nagyon aranyosak vagytok a segítőkészségetekkel!!
Azt hiszem engem meggyőztetek- legalábbis ami a kipróbálást illeti. Legközelebb, ha megyek a dokihoz, mondom is neki, hogy már nem irtózom a gondolattól és ha ő is úgy gondolja, vágjunk bele. Eddig ugyanis a gondolata is sok volt és borzalmasnak tartottam elképzelni is. De tényleg ki akarom próbálni és inkább közben filózok az előnyeiről meg a hátrányairól.
Mégegszer köszi
A menzeszről annyit, én azt hittem, kiismertem. Évekig rendszeresen úgy ment, hogy előtte 10 napig minden nap emelem az inzulin tovább és tovább. Aztán mikor megjön- percre pontosan: zuhanórepülés kb. 1,5 napig, majd helyreáll. Az utóbbi 2 hónapban viszont előtte is alacsonyak voltak a cukik, hiába csökkentettem mindent. Úgyhogy már ezt sem értem.
 

poe

Őstag
Végre

Sziasztok!

Ma megkaptam a pumpát! :)
Medtronic Paradigm 722, remélem a gyakorlatban is beválik és az engedélyeztetésnél sem lesz gond...
Biztosan fogok majd kérdezni tőletek.

poe
 
H

hypohonder

Vendég
Hello Everybody!
Ma kaptam meg az Accu Chek Spirit pumpa és a hozzá adott 6 havi - illetve 180 napi!!! - szerelékek árát tartalmazó számlát, és persze a pumpa kivételével a cuccot is. Akit érdekel: a pumpa térítési díja 119.808.-Ft, a 60 db infúziós szerelék térítési díja 21.024.-Ft, az 50 db patroné pedig 4.320.-Ft. Összesen fizetendő 145.152.-Ft.
Többre számítottam.
Mindegyikből kaptam kedvezményt, amit természetesen beszámítottak az árba. Nem tudom miért, talán mert olyan szegény vagyok...
A pumpánál 30.792.-Ft, a kanülnél 100.-Ft/db, a patronnál pedig 25.-Ft/db-ot...

Szép az élet - mondtam már?
 

Sani

Új tag
Szia Hypohonder!

Kértél kedvezményt a pumpáért és a szerelékért?
Nem úgy van ez, hogy ha kedvezményt kapsz, akkor a fennmaradó költséget( amit neked elengedtek ) azt a cég fizeti ki? Ha jól értelmezem.
Szerencsés vagy. És hát a cég is korrekt.
Gratulálok. Ha meg vagy elégedve ezzel a pumpával...
Tényleg, milyenek a tapasztalatok, milyen az Accu Chek Spirit pumpa?
 

Sani

Új tag
Mennyivel tud többet, mint a régi?
Sikerült már kiismerned a gépet, a funkcióit?
Van olyan lehetőség-program ,ami sokkal könnyebbé tette az életed?
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, nem kértem, csak kaptam a kedvezményt. de gondolom, hogy ezt mindenki megkapja/kapta...
Én eddig H-Tront használtam, pontosabban a Spiritet szeptember vége óta gyűröm. Szept. 15-én kaptam kézhez próbára, de azt megelőzően már csaknem két évig egy egyszerűbb "micimackósabb" (együgyű medvebocs) cuccom volt. Ez viszont ég és föld, a Spirittel sokkal több variációs lehetőség van. Jelentősen csökkent az inzulinszükségletem is, amit talán nem is jelez más jobban, mint hogy korábban a 315 egységnyi feltöltés mellett 9 naponként kellett patront csrélni, most meg 11 naponta...
Az un. kiterjesztett bólust használom előszeretettel és elég jó ereménnyel. Persze mind a hármat kipróbáltam és alkalmazgatom, de nálam ez vált be igazán.
Kapásból ennyi. MINDENKINEK napsütéses, boldogságos-szépséges hétvégét kívánok!
 
H

hypohonder

Vendég
Kedveseim, az OEP határozatban a következő összegek szerepeltek téritendő költségekként:
- pumpa: 150.600.-
- infúziós szet: 27.000.-
- patron: 5.600.-
Ehhez képest kell azt fizetni , amit. Egyébként Lizzinek nyilván igaza van, ezt a támogatást, engedményt mindenki megkapja. Tehát nem személyfüggő, de mindenképpen jó ötlet.
Továbbra is sok színt kívánok ebben a szürkeségben mindenkinek.
 

christina

Őstag
Kedves Hypohonder!
VÉGRE,VÉGRE,VÉGRE...............egy örömteli üzi! :)
Sok sikert és szép cukikat kívánok az új pumpával!
Örülök, hogy örülsz!
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Cristina! Örülök, hogy örülsz, de annyiban ki kell igazítanom téged, hogy én nem vagyok morgós medve, aki csak azt nézi, hogy mikor miért elégedetlenkedhetne. Véleményem szerint (amit sokan mások e fórumon is megerősíthetnek) vidám ember vagyok, csak szeretem, ha nem derülünk azokon a dolgokon, amiken nem lehet. Nem örülök, hogy cukorbeteg vagyok immár több, mint 44 éve, mert túl sok hátránya van ahhoz képest, mint ha egészséges lennék. Nincs ezzel más sem másként, és más is, mint én, megpróbál, igyekszik együtt élni vele.
De ha az a bizonyos pohár nincs tele, akkor miért mondanám, hogy tele van?
Magamat becsaphatnám, de másokkal miért tennék ilyent? Úgy sem hinné el senki. De ettől még optimistán szemlélem a világot.
Mindez viszont nem borúlátás (pesszimizmus) részemről, hanem realizmus.
Az igazi áttörés e betegség "kezelésében" az lenne, ha az okot, s nem az okozatot lehetne végre kitörölni az emberiség emlékezetéből azzal, hogy azt a bizonyos génhibát, ami nálunk, egyes típusú diabeteszeseknél a betegséget okozza, meg lehetne szüntetni, ki lehetne küszöbölni.
Abban is bízom, hogy egyszer ez is sikerül. Talán már meg is van a megoldás, csak mi még, itt Közép-Európában nem tudunk róla.
Ha ezt álmodjuk ezen az éjszakán, talán holnap reggel vidámabban ébredünk mi is.
Mindenkinek ilyen szép, megvalósuló álmot kívánok.
 

Sani

Új tag
Sziasztok!

Mi van veletek, sorstársaim? Hogyan alakul a cukrotok?
Nekem az éjszakai, ill. hajnali bázis adagot csökkentenem kellett 0, 025-tel, bár nem fogytam és igazán nem változot semmi sem az életemben. Rejtély marad ez nekem, de kellett 2-3 nap, míg megbizonyosodtam, hogy változtatni kell az inzulin adagomat.Most már szerencsére jól vagyok, nincsenek éjszakai hypoim.
22 éve vagyok cukorbeteg, és a szervezetem annyira hozzá szokott a rendszeres étkezéshez, hogy nem nagyon tudok eltérni ettől. Igaz, a pumpát 1,5 éve használom, de muszáj ennem. Főleg este okoz gondot.
( szerencsére ez az alakomon nem látszik, de hát nem egyszerű )
És ha fogyózni szeretnék, akkor mindig hízok. 178 cm magas vagyok és 70 kg. Ez télen 2-3 kg-mal több. De tudatosan nem tudok lefogyni. Rendszeresen kell a szervezetemet biztosítani táplálékról.
Ti hogy vagytok ezzel? (Főleg régi "motorosokat kérdezem, akik még anno fecskendővel adtuk az inzulint.)
Persze biztosan a nagyobb fizikai megterhelés ( bázis inzulinkorrekció mellett) megoldás lehet. De az evést azt nem tudom kihagyni.
Érdekel, hogy mi a ti tapasztalatotok!
Addig is jó hétvégét!
 
H

hypohonder

Vendég
Alszik a fórum, már jónéhány napja. Felébresszük álmából?
Kedves Sani, megszólítottál, mint régi motorost. Én csak dupla annyi ideje vagyok benne ebben a "nagyszerű" állapotban, mint Te, de ezt már írtam valahol, valamikor.
Ami az étkezéseket illeti, a három főétkezésen kívül én soha nem tudtam, de nem is igazán akartam betartani az 5-6x napi evést. Emiatt is kaptam a pumpát, mert nem tudtam ennek a követelménynek eleget tenni. Na meg a szövődmények miatt, persze.
Ma sem eszem a reggeli-ebéd-vacsoránál többször, igaz, az esti kaja több szokott lenni, mint a többi, mert akkor több idő is van rá...
Fogyózni nem tudok, pedig rám férne. Talán az esti visszafogottabb kajálás lenne a megoldás e tekintetben. Te a 70 kilóddal és a magasságoddal nem panaszkodhatsz.
A bázis inzulinom jól van beállítva, azon kb. 1-2 hónappal az alapbeállítás után (2 éve) változtattam saját elgondolásom szerint egy picit, a hajnali adagokat emeltem 1-2 tizeddel. Azóta is ezeket tartom. Éjszakai (késő esti) hipóm csak akkor van, ha elszúrom az esti bólust.

Úgy látom, hogy a hipó-téma ugyanúgy meghal itt is, mint a Roche-fórumon. Ezek szerint senki nem hipózik itt sem, vagy nem meri elmondani, hogy nála hogyan zajlik és mit tesz ellene. Nem baj, ha így van, sőt.
 

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Nem szeretném én sem, hogy érdektelenné váljanak az ide leírt dolgok, hiszen- szerintem- ebből nagyon sokat lehet tanulni és okulni.
Amióta pumpám van, ritkán hypózok. Pumpa előtt hetente többször- naponta előfordult, amióta ezt a kezelést alkalmazom, havonta egyszer, kétszer fordul elő. Persze az is közre játszik, hogy mindig van a közelemben + Ch. De sokkal jobban kézben tudom tartani az értékeimet.
Persze ritkán előfordul, de ilyenkor ált. én is a bólus adagot számolom el, vagy valami hirtelen történő fizikai aktivitást folytatok. Bár elég rendszeresen mérem a cukim, a terhességem óta nem tudok leszokni a gyakori mérésről. Ha tönkre menne a cukormérőm, én biztosan - ha gyalog is kéne akár Budapestig elmenni ( bár annál közelebb is van lehetőségem vércukormérőt venni :))- , elindulnék. Már annyira hozzám nőtt ( meg persze a + ch, a + tartozékok, a Pen-em), hogy - túlzás nélkül - nem tudnék meglenni nélküle. De hát nekem ez az alap és a természetes.
Hypo esetén - mint már írtam anno- kiszámoltam egy keksznek a vércukoremelő hatását ( esetemben 1 keksz 0,8-at visz fel a cukromból).
Ezt ált. este szoktam alkalmazni, amikor már nincsen erőm fent maradni evés után még 1,5 órát. Ilyenkor - számomra - ez a tökéketes megoldás. Biztosan tudom, hogy jó értékekkel alszom és ébredek.
Nektek mi a tapasztalatok? Hogyan kezelitek a váratlan hyoglikémiás eseteket?
 

eremit

Új tag
Sziasztok!

Jaj, ez a fogyókúra téma kiakaszt. Nekem is meg kellene szabadulnom pár kilótól, úgyhogy most intenzíven mozgok :) Na meg persze csökkentem a kaját meg az inzulint... Kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény.

Érdekes, nekem hypo a pumpa óta többször van, mint előtte. Bár most épp egy átálló időszakon vagyok, a tapasztaltak és orvosi tanács hatására is, most csökkentem a pár hónapja megemelt bázisadagot. Ennek ellenáre mág ma éjszaka is sikerült alkotnom egy 3-as cukrot, amit némi csokoládéval kezeltem, s reggelre is csak 7,8-at mértem. Imádom, ha sikerül nem túlennem magam :) Most kivételesen nem nyúltam hypokor a pumpához... Röviden ennyi...
 
Oldal tetejére