Insulinpumpa

H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, Eremitke, többiek.
A hipóval nekem is hasonló a tapasztalatom, mint Saninak, hiszen jóval itkábban fordul elő, mint régen, a pumpa előtt. Én nem kísérleteztem ki, hogy mi mennyit emel a vércukromon, hiszen az én tapasztalatom az, hogy nincs két egyforma hipó. Persze van, de nem mindig ugyanaz történik. És nem mindig ugyanazt és ugyanannyit tudok CH-ban felszedni. Volt, hogy éreztem a hipót, négy alatt volt a cukrom, majd másfél óra mulva - változatlan inzulinadagolás mellett - ugyanannyit mértem. De előfordult, hogy érzésre ettem valamit, és egy óra múlva már tizes körüli volt a cukrom. Én nem mindig mérek, ha hipót érzek, mert vagy nincs nálam a mérő - nem hordom magammal -, vagy anélkül is tudom, hogy hányadán állok. Nap közben "le tudom kezelni" lényegében gond nélkül, éjszaka, illetve késő este van, hogy hipóra ébredek, s akkor máris tenni (enni) kell valamit, nincs idő méricskélni...
És akkor jön, hogy nem mindegy mit és mennyit eszek. Ha nagyon későn kapom el, akkor bizony több CH-t kebelezek be a kelleténél, és akkor ritkán maradok 10 alatt. De ez tényleg nagyon ritkán fordul elő.
Én egyébként naponta ötször mérek, étkezések előtt (az ugye 3x) és este 10 és 11 órakor. Ez utóbbi kettő azért fontos, mert be kell tudni lőni, hogy csökkenő vagy növekvő tendenciát mutat a cukrom. Ha növekvőt, akkor vagy kis bólust, vagy %-os bázis-emelést alkalmazok, esetleg a kettőt együtt. De így is előfordul, hogy a 11-kor jó cukor reggelre igencsak 10 körülire megy fel...ugyebár a G-index hatása a vacsorára fogyasztott kajákban...vagy egy átaludt pici hipó...
Kedves Sani, írod, hogy "ha tönkre menne a cukormérőd" akkor mi lenne. Úgy tudom, hogy Te nem ROCHE pumpás vagy, ezért mondom el, hogy nekünk a ROCHE ingyenesen egy cukormérőt (Accu Chek) és egy, a pumpa és a cukormérő adatainak számítógépre vitelét segítő berendezést (Smart Pix) ad. Én korábban ugyanezeket megvettem, mert úgy is lehetett, ezért most van tartalékban is vércukormérőm. A Smart Pixet egy friss cukorbeteg ismerősnek adtam oda.
Nem tudom észre vettétek-e ROCHE-sok, hogy mintha megmozdult volna a ROCHE-fórum. Van néhány érdekesség, talán nem árt beleolvasni...

A Borsod megyei pumpásoknak februárra tervezik a következő találkozót, és szükség lenne témajavaslatokra - tudjátok, hogy kinek kellene küldeni!!!
 

Sani

Új tag
Kedves Hypohonder!

Hány óra körül szoktál vacsorázni?
Mert ugye az étel felszívódása ált. 1,5 óra.( persze, a nagy Gi értékű ételeknél lehet / mint pl. pizza/ akár 3-5 is, de ezeket - ugye - csak ritkán érdemes fogyasztani és hát semmi képpen nem este.:???:)
Én úgy csinálom, hogy 20 óra után már csak ha eszem is, csak valami könnyűt ( pl. levest ), és akkor be tudom "programozni" az éjszakai cukromat. Persze ritkán előfordul, hogy nem azt mérem reggel, mint amire számítok, de hát semmi sem tökéletes. Én azért törekszem a reggeli 4-5 közötti értékekre. És hát -ugye- a pumpa lényege pont az, hogy a bevitt CH nélkül egyénre szabottan normoglikémiás értékeket tudjunk produkálni a nap 24 órájában.
Ezért nagyon fontos nagyon pontosan mindenkinek beállítani a bázis adagjait.
 

Vick

Új tag
Kedves Hypohonder!

Én azért nem írtam a hypóról, mert nem tudom mi újat írhatnék még. Nem pedig azért mert titok lenne!!! Miért feltételezel ilyet bárkiről is?! Nem tudom mások hogy vannak vele, de nekem ez rosszul esett! És ha már itt tartunk az is , hogy szerinted ha rosszak a vércukor értékek, akkor annak csak mi vagyunk az okai. Éppen elég lelkiismeret furdalásom volt a beszólásod előtt is ez miatt. Mindig kiborultam, magamat okoltam, sokszor sírtam is ha rossz értéket mértem. Elég nagy munka volt túltenni magam rajta, de sikerült! Igenis, nem csak rajtunk múlik a jó vércukorérték!!! És igenis nagyon be tud kavarni egy időjárásfront is!!!!

Visszatérve a hypóra: Semmi speciális, csak ránk jellemző dolog nem jut eszembe ezzel kapcsolatban. Mire gondolsz? Pont olyan nálunk is mint mindenki másnál.
Mostanában többet hypózik a fiam. Hetente kb 5x .Ez azért lehet így mert nagyon szépek lettek a cukrai, és egy 5 körüli értékből hamar lesz 3,8. Ő megérzi a 3,9-et is, és akkor is hypóérzete van, ha hirtelen zuhan a cukra. Ez utóbbi ritkábban fordul elő, mióta elhúzódó bólust adok.
Hol jön a somogyi, hol meg nem. Nem tudom mitől függ. Nem találtam összefüggést a hypó erősségével sem. Az biztos, hogy ha éjjel hypós értéket mérek és megetetem, sosem lesz somogyi-s. Az is érdekes, hogyha gyakran hypózik akkor magasabbra megy fel utána a cukra (15-18ig is), egyébként van úgy hogy csak 10-ig. Mi többször mérünk 3,4 fölötti hypókat és csak ritkábban alacsonyabbakat.
Az evés roham őt is elkapja ...elkapná néha, de nem engedek neki sokat enni. Egyszerre kb 5-8 Ch-t szokam ilyenkor adni. (Összehasonlításképp: kisétkezés adagja 25 CH, 4Ch-hoz kell 0,1 E inzulin )Ha 3,9 akkor csak egy fél kinder tej szeletet kap. Ha alacsonyabb, kap hozzá szőlőcukrot is. (Sajnos már kezdi utálni a szőlőcukrot. Mit lehetne helyette? Nincs ötletetek? Gondoltam a mazsolára, szeritetek ez jó?
Előfordul, hogy ilyen evés után még mindig rosszul érzi magát. Mondom neki, hogy mindjárt jobban lesz, de ha nem múlik a rosszullét, muszáj visszamérnem a cukrát, hogy megnyugtassam, hogy már "felfelé megy".
 

Beno

Új tag
Nekem is sikerült megutálnom már a szőlőcukrot. Ha otthon vagyok mézet eszek helyette. Szerintem még gyorsabb is mint a szőlőcukor. Én ha csak egy darab szőlőcukrot is megettem az egekbe vitte a cukrom, nem tudom, miért volt ez így.
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Vick!
Nagyon sajnálom, hogy eltér a véleményünk szinte minden dologban, amit érintettél, de én nem azért írom, amit írok, hogy másnak lelkiismeret-furalást okozzak, hanem mert ez a véleményem, ez a tapasztalatom, és nem utolsó sorban semmilyen vélekedés, különösen nem tudományos kutatás nem támasztja alá azt az álláspontot, miszerint az időjárási frontok alapvetően és jelentősen befolyásolnák a vércukor mértékét. Mint korábban írtam, 2-3 mmol-lal emelhetik-csökkenthetik ezek a hatások, de ezt nem lehet jelntősnek mondani, remélem ebben megegyezik a véleményünk. Simán egy fronttól hatról nem megy fel húszra a vércukra senkinek sem.
Nem értek egyet abban sem, hogy minden hipó egyforma. Ez nem igaz. Vannak hasonló hipók, és vannak nagyon sok apró és nagy dologban egymástól eltérő hipók. Nekem ne mondd, hogy nem így van, mert számos hipót megértem, a tudatvesztés határától az átszundítottakig. És egyáltalán nem egyformák...
De azért van ez a fórum (én legalább is úgy gondolom, lehet, hogy tévedek...), hogy ne csak egyetértsünk dolgokban, hanem vitatkozzunk is róluk. Van fórum, ahol nem túrik a vitát (ld. Roche fórum), ott csak azt szeretik, ha mindenki egyetért mindenkivel. Ha röhögünk azon, hogy cukorbetegek vagyunk, és nem kapjuk fel a fejünket, hogy ez nem nevetség. Sajnos...
Tudom, én is voltam gyerek, nyolc és fél éves koromtól cukorbeteg gyerek is, hogy nagyon jól esett volna, ha megehetek egy süteményt, és sokszor meg is ettem. Ha kevesebbszer ettem volna, most talán nem kellene szem- vese- és vérnyomás problémákkal együtt élnem...ennyi!!!
A cukorbeteg gyereknek sokkal fegyelmezettebbnek kell lennie, ha sokáig akar élni, mint másnak. Mondhatja más, hogy pl. a leukémiás gyereknek is piszkosul fegyelmezettnek kell lenni - ami igaz, de ez sem vígasztal engem, cukorbeteget. Tegye fel a kezét, aki örül neki!
És még valami. A magyar egészségügyi, gyógyszertámogatási és egyéb rendszer nem kedvez nekünk. Ez tény. Mert ha csak azt nézzük, hogy mennyi vércukormérő csíkot kaphatunk (és milyen áron...ld Accu Chek Active), akkor piszkosul szerencsésnek kell lennünk ahhoz, hogy pl. eltaláljuk a hipó tendenciáját. Mert lehet, kedves Vick, hogy amikor Te 3,4-et mérsz, az a cukor már felfelé indult el, és azzal, hogy szőlőcukrot adsz, csak ráteszel egy lapáttal. És ettől lesz huszas a vércukor néhány órán belül... De mivel nincs annyi csíkod, hogy akkor mérj, amikor célszerű, kénytelen vagy hiányos adatok alapján dönteni, ami ha szerencséd van bejön, ha nincs szerencséd, nem jön be...
Ami a szőlőcukrot illeti, az a leggyorsabban felszívódó cukorféle, ezért célszerű azt bekapni, ha jön a hipó. Nem azért, mert szereti az ember. Hasonló, kicsivel lassúbb a gyümölcscukor. De pl. szerintem a méz is kiváló erre a célra, csak célszerű folyadékot is inni rá.
Na de nem folytatom, hiszen másoknak biztosan sokkal több tapasztalata van ezen a téren (is).
Egy dolog még: amikor ezeket leírom, azt nem azért teszem, hogy megsértsek bárkit is, csak szeretném, ha mindenki elsősorban magában, nem másban keresné a hibát. És különösen nem azért teszem, hogy lelkiismeret-furdalást okozzak!
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani!
Nem akartam az előző, nagyobb lélegzetű írásba foglalni, ezért így, külön válaszolok: általában 6-7 óra között vacsorázom.
Tudom, hogy ehhez képest este 10-kor már viszonylag fix eredményt kellene kapnom, de sajnos ez nincs mindig így. Tudom, hogy én vagyok a hibás ezért, igyekszem is tenni valamit ellene. Gondolom érted, mire szeretnék utalni...
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Vick, még valami: nekem a ti összes hipótok egyedi, különleges, mert nem tudhatom, hogy ti mit éreztek, és ti sem tudhatjátok, hogy én mit érzek hipónál. Azt szerettem volna, de már nem szeretném, ha akit érdekel, leírja, hogy nála hogy jelentkezik, mit tesz ellene. Mert nem hiszem, hogy az eredményén kívül mindenkinek mindenben ugyanolyan volna.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
hypohonder!

"Simán egy fronttól hatról nem megy fel húszra a vércukra senkinek sem."


Attól, hogy valaki valamiről nem tud, vagy nem hiszi, az nem azt jelenti, hogy az nem is létezik!
Honnan tudja az egyik diabos olyan biztosan az egyik városban, hogy a másik másik városban egy másik diabosnak mitől, és hogyan megy fel a cukra???

Nincsen tudományos bizonyíték a front hatásának a cukor egyensúlyára? Hol a tudományos bizonyíték ennek cáfolatára?

Nem kéne már végre hagyni, hogy itt a fórumon mindenki a saját tapasztalatát ossza meg a többiekkel, anélkül, hogy valaki meghazudtolná???!!!

Üdv: Kata
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
szőlőcukor

A szőlőcukrot, vagy egyéb cukrot én is útálom. Ha tehetem tejet iszom + valamilyen szilárd CH, ez segít a leggyorsabban. Viszont nincs tej nálam a buszon, bicajon, akárhol. Ilyenkor jön az útálatos, de valóban gyors szőlőcukor.
Kata
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Kata, bizonyítani nem azt kell, ami nincs, mert az adott. Ami van, azt kell bizonyítani.
Ha azt állítod, hogy a cukrodat 6-ról 20-ra a front viszi fel, azt kell bizonyítani. Az bizonyított, hogy nem így van. Egyébként nagyon egyszerű a bizonyítás: indulj 6-ról és ne egyél semmit, csak a bázis menjen, na és a frontok, és meglátod, hogy a cukrod nem fog nyolcig sem felmenni. Ennyi.
 
H

hypohonder

Vendég
Természetesen itt kizárólag a frontok és időjárás-változásról beszélek, nem a gyulladásos megbetegedések és női dolgok hatásáról, mert azok tényleg meg tudják kavarni a cukorszintet.
A szőlőcukrot annak idején kategórikusan tiltották nekünk. Én kb. öt éve alkalmazom, az akkori új dokim javaslatára - a keksz helyett. De valóban többet ér, ha folyadékot veszünk magunkhoz, tejet, gyümöltcslét, kólát, mert az az éhségérzetet is csökkenti terjedelme miatt.
 

matyika

Új tag
Kedves Mindenki

Sziasztok!
Olvasgatom a forumot és azon gondolkozom nálunk hogy vannak ezek a dolgok.Mióta pumpánk van sokkal kevesebb a hypók száma, de azért van és nem mindig tudom mire fogni. Ahogy látom nálunk a frontok erősen bekavarnak ,de hogy melyik és hogyan arra még mindig nem jövünk rá. Mivel szinte mindig másként reagál mint ahogy a szakirodalom írja.Ez így van mióta cukrosok vagyunk. Minden paradox módon működik.
Írtátok a szőlőcukortól való undorodást. Máténak sem kellet egy idő után. A mézzel is ez volt a helyzet,utánna pont Zsuzsa javasolta a Welbion szirupot. Ez 13g Ch-ot tartalmazó tömény narancsízű szirup ami nem dobja meg a cukrot ugy mint a méz v. a szőlőcukor.Szerintem legalábbis. Mi ezt használjuk ha kell.
 

zsuzsa

Új tag
Sziasztok!
Nálunk is ritkábban, és magasabb értéknél észleljük a hypókat mióta pumpások vagyunk, de vannak, és eléggé rosszúl tud lenni. Én mióta a gyerek cukros nem adok neki cukros dolgokat, értem ezalatt a cukros üditőket, vagy bármi cukrot tartalmazó élelmiszert. Mindenben a Norbi dolgokat, vagy diab dolgokat használjuk. Hypónál a tejtermékeket, danone activia joghurt, tej, stb... és mostanában a szőlőcukor. A pen mellett használltuk néha a Wellbiont, most is mindíg van nálunk, de már a szőlőcukor mellett, és inkább azt kéri. Utána jön a keksz, vagy valami lassabban felszívódó, de ott már figyelni kell mert azt mondják ilyenkor elegendő 10 gr szh, és maga a 2 dl tej már annyi, viszont ahogy megfigyeltem az még nekünk kevés, a szőlőcukorral már túlléptük, és még a keksz, már szh bomba lenne, de még így is olyan 5 körül megáll a cukra mondjuk ha 2,1 ről indúltunk. Hypoban többet elbír, viszont jóval később is megdobódhat, ilyenkor még órák múlva is mérem és ha szükséges korrigálom, mert felléphet később is az emelkedés. Nálunk így működik.
 

zsuzsa

Új tag
Vick! Már sokszór olvastam, és most is úgy érzem sokban hasonlóan működnek a gyerekeink. Azt mondom ritkábban hypózunk, de tulajdonképpen azok alapján amit írtál sűrűn. Mert közel normál értéken mozognak a cukraink, és megérzi adott esetben a 3,5 is, bár tudom hogy valaki azt mondja 4 alatt már hypó, de úgy ahogy Hypohonder írta én ha 4 kötüli értéket mérek, és még ő nem jelez semmit, akkor nem korrigálom rögtön, hanem visszamérem egy fél óra múlva ismét, hogy merre halad. Egyébként sémát én sem tudnék húzni rá, hol 3,4 nél hol meg 2,1 nél sem jelzi hogy rosszúl van, pedig 2,1 nél már igencsak érezheti, és látszik is rajta csak nem mindíg mondja. Talán annyi különbség van, hogy amióta pumpás nem megy fel olyan nagyon hypo után, régen 20 körüli értékeink is voltak, most csak 10 körüliek, max 13.
 

zsuzsa

Új tag
Igen még annyit.
Az átaludt hypok engem megilyesztenek. Soha nem volt, talán egyszer hogy elkaptam éjszaka még penes időszalkban az elején amikor végigmértem az éjszakát egy 4 körüli értéket nála, de mindíg attól féltem hogy mi van ha bealszik egy hypoba. A dr.-nő azt mondta ettől ne féljek, mert arra felébredne, de akkor mégse? Milyen hypo érték az amit átalusztok? Ill nem tudjátok mert átalusszátok. De amikor felébredtek a hypo érzetre, akkor az már mennyire alacsony? Ilyenkor rendesen nekiálltok enni az éjszaka közepén?
 

Beno

Új tag
Nem szeretnék senkit sem megijeszteni, de nekem gyerekkoromban több átaludt hypóm is volt. Most szögezem le, hogy az még a penes korszakban volt, amikor még sertésből kivont inzulint adtam, ami tele volt csúcshatással. Én azt tapasztaltam, hogy gyerekkoromban mélyebben aludtam és soha nem ébredtem fel az alacsony értékekre. Anyu volt az, aki éberen aludt és már akkor jött a szobámba, ha megfordultam. Nálam ezek többször jártak eszméletvesztéssel, amire beadták a Glucagon injekciót. Ennek az a mellékhatása jelentkezett nálam, hogy hánytam fél óra múlva. Így menetrendszerűen kórházba vittek infúzióra kötöttek néhány órára, nehogy visszazuhanjon a cukrom. Hangsúlyozom, ezek még másfajta inzulinok voltak! Amikor 14 évesen kollégiumba kerültem és nem volt Anyu, aki figyel rám, minden éjjel fél 3-kor órára keltem és megmértem a cukrom, mert a tapasztalat az volt, hogy 3 körül jött a veszély. Közben tapasztaltam, hogy már magamtól is felébredek, így ma már nem állítom be az órát csak néha kiváncsiságból. Ha baj van, már felébredek. Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszú lett! Tudom, most megnyugtató választ vártatok, de úgy gondolom a rossz példa is lehet tanulságos, azonban feleslegesen senkit nem akarok paráztatni. Mindenki ismeri a saját gyerekét és tudja, hogy kell vigyázni rá. Az én Anyukám is tudta - szerintem.
 

Sani

Új tag
Kedves Zsuzsa!

Én éjjel van, amikor 2,9-os cukrot mérek és még nem érzek semmit, nincsen semmi jele, de tegnap előtt érdekes dolog történt velem.
Éjjel arra ébredtem, hogy izzadok és már a pizsamát is le kellett cserélni. Gyorsan cukrot mértem, és 4,2 volt. ( Ilyen még nem volt velem, hogy normál értéknél jelentkeztek a hypo tünetek) Biztonság kedvéért ettem egy kekszet( ami 0,8-al viszi fel a vcértékemet), és reggel 7,8 volt.
Szóval sokszor tényleg nem lehet kiszámolni semminek a hatását,mert minden hypo más.- vagyis hát nem egyformák.- Sok múlik azon, hogy mikor kapjuk el a lefelé kúszó cukrot, milyen sebességgel és milyen magasról esik + hogy hogyan reagálunk a rosszullétre.
Sokszor az évek óta bevált megoldás rosszul sülhet el.
Játék az életünk, csakhát a tét nálunk - cukrosoknál - nem kicsi.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
hypohonder!
Én azt állítottam? Nem tudok róla.
Az bizonyít, aki állít. Én nem állítottam. Te viszont cáfolsz. Bizonyítsd, de úgy, hogy a többiek tudják, hogy nekem intézed.
Kata
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
hypohondernek!

Melegfront:
akkor alakul ki, amikor a meleg levegő eléri a hideget. A csapadék kevésbé intenzív, általában csendes esőt vagy havat hoz magával. A melegfront elvonulásával a levegő sokkal melegebb és nedvesebb lesz.
Jelei: pehelyfelhők, fátyolfelhők, zivatarfelhők, főleg vízszintes kiterjedésben látszanak. A hőmérséklet- és nyomásváltozás hirtelen következik be.
Hatása: csökkenhet a figyelem és a koncentrálóképesség, romlanak a reflexeink és megnövekszik a reakcióidő. Gyakori a fejfájás, álmatlanság, fáradékonyság, levertség. A vérnyomás megemelkedik, a szívműködés szaporább, a légzés gyorsul. A pajzsmirigytúltengésben, cukorbetegségben szenvedők állapota rosszabbodhat. Fertőzések, gyulladások alakulhatnak ki. Ilyenkor gyakrabban fordulhat elő műtétek után komplikáció is. A melegfronti hatás általában a front megérkezése előtt jár tünetekkel.
forrás: http://image.nlc.hu/cikk/3/26890/cikk.html

Elõször is gondosan elemezni kell, hogy milyen idõjárási frontra, milyen módon reagál a beteg vércukorszintje. Ha – mint esetében egyértelmûnek tûnik – a hideg front okozza a vércukor esését (másoknál inkább a meleg front vált ki ilyen hatást), a következõket célszerû tenni. Fokozott figyelemmel kísérni a meteorológiai elõrejelzéseket és hideg front esetén 10–20%-kal csökkenteni szükséges az inzulinadagokat, elsõsorban az étkezés elõtti gyorshatású inzulint. Ez a módszer a menstruáció elõtti héten gyakran szükséges inzulinadag-emelés mintájára történhet, illetve megfelelhet a menses bekövetkeztekor ajánlott inzulinadag-csökkentésnek. Sajnos tudomásul kell venni, hogy az 1-es típusú, inzulinhiányos diabéteszben nem mûködik az a finom szabályozó mechanizmus, amelynek révén az egészséges ember szervezete képes széles határok között változtatni mind az inzulin, mind a többi hormon elválasztását. Ilyenkor a minimum és maximum között 50–100%-os mennyiségi eltérés is lehetséges.
Forrás: http://diabetesonline.hu/2005-majus-junius/level-valasz.html?el_mcal=1

Ez utóbbi cikk a diabetes oldaláról való 2005-ből. Talán ez nem kacsa.
Bár nem gondoltam volna, hogy nekem ezt bizonyítanom kellene, de tele van veled a sapkám. Ez a fórum nem azért van, hogy tudományosan bizonygassuk, hogy front érzékenyek vagyunk, hanem, hogy eszmét cseréljünk. Én a továbbiakban csak ezt szeretném (és fogom) tenni. Remélem nem szükséges bizonyítékként orvosi szaklapból is idéznem, de lehet, hogy neked az sem lenne elég. Én viszont nem fogom értelmetlen dologra pazarolni az energiámat.

Kata
 
Oldal tetejére