Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Inzulinigényt befolyásoló tényezők interkurrens infekció, stressz
gyógyszerek
menstruációs ciklus
terhesség
“honeymoon”
hajnali jelenség
Somogyi-effektus
meteorológiai front
dialízis
testsúlynövekedés
fizikai aktivitás
Forrás: http://66.102.9.104/search?q=cache:rPvn4-nQP7EJ:www.etszk.u-szeged.hu/
hallgatoknak/Belgy%C3%B3gy%C3%A1szat%2520diabetesz%25202007
/diabetes%2520D%C3%81L2006.ppt+diabetes+front&hl=hu&ct=clnk&cd=
10&gl=hu&lr=lang_hu

Kicsit hosszú a cím, de kopiztam, különben nem bizonyíték a bizonyíték.

Jaj, hát csak nem bírtam magammal, hát nem rátaláltam a Szegedi Tudományegyetem honlapjára???!!

Most sokkal jobban érzem magam, szerintem még a cukrom is jobb lett.
Kata
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető

Most sokkal jobban érzem magam, szerintem még a cukrom is jobb lett.
Kata

Kati szerintem ne stresszeld magad, nem eri meg :)

Ahogy az koztudott, frontoknal tobb a halalozas, tobb a szivroham, nagyobb a stressz, tobb az asztmas roham, hatassal van a vernyomasra, a vercukorra es meg egy csomo mindenre, teljesen "egeszseges" embereknel is. A net dugig van irasokkal, amelyek az idojaras diabosokra mert hatasaival foglalkoznak.

Be cool :)
 
H

hypohonder

Vendég
Annak csak örülni lehet, ha valakinek huszas cukra csak tizenhat lesz, ha jó hírt hall. De:
1. soha nem állítottam, hogy az időjárásnak nincs hatása a vércukorra. De nem olyan, mint amilyent egyesek tulajdonítanak neki. Több, az elmúlt egy hónapban feltett írásomban is olvasható, hogy 2-3 mmol/l-rel emelheti és csökkentheti a szintet, de nem hatról húszra!
2. ha azon erőlködünk, hogy ezt a tévhitet másokban is elhintsük, akkor az lesz a vége, hogy mindenki, aki nem akar saját eszével gondolkodni, azt fogja mondani, hogy nem attól a két krémestől meg a fél liter unicumtól ment fel a vércukrom, amit délután megettem-megittam, hanem azért, mert jön a front. Na meg a híres fórumozó, víghkata is azt írja, hogy ez így van...

Ezt azért el kellene kerülni, és előbb magunkban keresni a hibát, nem azonnal és kategórikusan másra fogni. És nem tendenciózusan feltenni információkat, elfelejteni, végig sem olvasni azt, amit más ír, hanem csak ami nekem jó, azt harsogni...
Tehát én arra vártam és várnék továbbra is tudományos bizonyítékot, tisztelt hölgyem, hogy hatról húszra (vagy akár csak tizenkettőre) viszi fel a frontváltozás a vércukrát bárkinek is. Hiszen erről, nem pedig másról volt eddig is szó.
 
H

hypohonder

Vendég
Bocsi, csak azután olvastam el az előző oldalon lévő szövegeket, mikor az írást elküldtem. Semmi olyan nincs egyik írásodban sem, víghkata, ami cáfolná a véleményemet és erősítené a tiédet. Ami nincs, arról nem érdemes vitatkozni, ez biztos. Nincs az időjárásnak akkora vércukorszintre gyakorolt hatása, amilyent te tulajdonítassz neki. Saját magadat vezeted félre, de ez a te dolgod, magánügy. Csak másokkal ne tedd ezt, jó?
Uffffff! Beszéltem!
 

tímeácska

Őstag
Ehhez a témához hozzászólnék én is. ;-)
Van egy orvos, aki minden nem megfelelő cukor értékre azt vágja rá, hogy hát, front van... Nos, ezzel le is tudja a dolgokat... Ez azért eléggé elkeserítő... Szerintem... És sajnos nagyon sok szülő, és gyermek el is fogadja ezt a véleményt. Vagy azért, mert el akarják fogadni (akár "tudatlanság" miatt), vagy már végső elkeseredettségben... Meg, hát, ugye, ő az orvos, ezt ő biztosan jobban tudja...
Én se nem állítom, se nem tagdom, hogy van összefüggés a jövő-menő frontok, és a v.c. nagyfokú(!) ingadozásai között... Legalábbis, 1 éve még ezt mondtam/írtam volna, mert már lehet, hogy ténylegesen, elkeseredettségemben már próbáltam magam azzal hitegetni, hogy azért vacak Máté cukra... De nem lehetett megfigyelni, hogy ugyan annál a légköri hatásnál ugyan úgy viselkedett volna a cukra... Volt, hogy hidegfronti hatás lefel vitte, volt, hogy felfele vitte a cukrot (legalábbis, ha arra akartam volna fogni...)És ez melegfrontnál is ugyan így volt. Egyszóval, jöhetett bármi, káosz volt!!!
Most viszont semmi hatást nem vélek látni a gyereken... Pedig frontok igencsak jönnek-mennek, de szerencsére Máté cukrai stabilak! Volt pár napunk, amikor reggel 7-től, este 19 óráig csak 5,2-t mértem, bármely időszakban! Még viccelődtem is, hogy ez a gép biztosan nem tud más értéket mutatni...:) A napi vércukor ingadozása meg sem közelíti (átlagban) az 1 mmol/l-t, inkább 0,2-0,5 az ingadozás. Már, ha ezt ingadozásnak lehet mondani! :) Jobbat már nem is kívánhatnék, csak annyit, hogy ez mindíg így maradjon!!! És másoknak is hasonló jó eredményeket!;-)
 

tímeácska

Őstag
Hmm... Lenne egy kérdésem. A véleményetekre vagyok kíváncsi, mégpedig azzal kapcsolatosan, hogy nagy felelőtlenségnek tartanátok (már, ha ez egyáltalán felelőtlenség lenne), ha látom, hogy 5 hónapon keresztül ennyire stabil Máté cukra, akkor csak napi 3-szor mérném a cukrát?! Nem költségcsökkentés miatt, hanem egy kicsit "pihentetném" a kis ujjacskáit... Vagy szerintetek Máté esetében mennyi lenne az a bökés minimum, ami mellett megfelelő kontroll alatt lehet tartani a cukrát? 1-2 bökés, úgy gondolom kevés, de minden étkezés előtt-után mérnem, úgy érzem, felesleges, mert minden nap max. 0,1-0,2 az eltérés étkezések előtt és után.
Ez most nagy dilemma nekem, aki el sem tudtam volna nagyon sokáig képzelni azt, hogy ne mérjem naponta legalább 8-10-szer, vagy (leginkább) többször... :) Meg aztán kicsit új ez a helyzet... Mármint az, hogy ennyire jók a cukrai... Mindíg elhatározom, hogy na, most kaja után nem mérem meg... Aztán 2 perc múlva egy kisördög a fülembe súgja, hogy tuti most megy le, vagy fel a cukija, MÉRDD MEEEEG!!! :-D És én megmérem... :-D Azt hiszem, én egy megrögzött cukimérő vagyok... :-D:-D:-D Asszem' meg is változtatom a nevem Cukimérő Tímeácskára... :-D:-D:-D
 

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
... Nincs az időjárásnak akkora vércukorszintre gyakorolt hatása, amilyent te tulajdonítassz neki. Saját magadat vezeted félre, de ez a te dolgod, magánügy. Csak másokkal ne tedd ezt, jó?
Uffffff! Beszéltem!

Nem reszortom mások védelme (és amit írok, nem azért írom, hogy veled vitázzak, mert gyakran írsz nekem tetsző használható üzeneteket), de had mondjam el a saját tapasztalatomat front ügyben (ami abszolút nem kötődik a cukorhoz):

Nekem nagyon korán, 26 éves koromban volt egy agyérgörcsöm (a miértet most hosszú lenne részletezni), a lényeg, hogy én viszonylag szerencsésen megúsztam. A dolgok többsége ami korábban nem volt rám hatással, most hat :D Előtte Bungee Jumping-oltam, most, ha csak ránézek a szívem a torkomban van. Előtte szerettem a nagy bevásárlóközpontokat és nem volt különösebb gondom a tömeggel. Most ha 40 percnél tovább kell lennem egy ilyen helyen szédülök és már nem csípem a tömeget. Melegfront előtt kegyetlen...egyrészt "lerohad" (zsibbad, nyom, fáj) a bal felem (fejem, kezem, lábam), viszont lepipálok, bármilyen időjárásjelentést :)

Minden ember más és vannak bizonyos behatásokra sokkal érzékenyebb emberek. Továbbmegyek, a "jól bevált" gyógyszerekre is sokan másképp reagálnak (pl.-ul a US-ben van egy közkedvelt nyugtató a Prozac...az emberek 99%-ánál, segít, minden rendben...a maradék 1%-nál előhozza az öngyilkos hajlamokat...ezen emberek azok is lesznek, ha nem teszik le). Szerintem nem korrekt kategorikusan kijelenteni, hogy valakinél egy front nem befolyásolhatja a vércukrát úgy, hogy x-röl y-ra emelkedik. Kellemes lenne mindent feketén-fehéren látni, mert így könnyebb lenne valamibe kapaszkodni, de ez az igazi önbecsapás ;)
 

Sani

Új tag
KedvesTímeácska!

Nagyon becsüllek azért, amilyen ilyen "minta anyuka" vagy. Bár biztosan ha az én gyermekem lenne cukros, én is ilyen stresszes lennék vele. - mint most magammal.
A Te helyedben, ha tényleg jó értékeket mérnék, akkor ezt csinálnám:
- reggel mindenképpen mérnék, hogytudjam mihez viszonyítani a dolgokat
-kiválasztanék egy főétkezést, amit mindennap változtatnék ( ebéd, vacsora, stb.), és előtte ill. utána 1,5 órával mérnék. De ezt mindennap vagy másnap másik étkezésnél tenném.
- lefekvésnél is mérnék
Tehát én a Te helyedben, ha nincsen semmi különleges (váratlan mozgás,hirtelen növekedés,stb) akkor napi 4-szer mérnék a gyermekemnek vc-t. ( Amíg rendben lesznek a cukrai.)
Persze a cukorbeteg gyermeknek ált. 1-1,5 évente át kell számolni a testi fejlődés miatt a Ch bevitelt és az inzulin adagokat.
A cél a normoglikémiás értékek elérése, és ennek dinamikusan változó,szorosan odafigyelő rendszernek kell lennie. De szerintem nálad az odafigyeléssel sem lesz gond. Úgyhogy amíg jók az értékei, addig pihentesd az ujjait a fiadnak.
 
H

hypohonder

Vendég
"Biztosan én vagyok a hibás, de azt soha nem állítottam, hogy nem hat az emberre a front, a stressz, stb. Én csak arra szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy ez nem viszi fel 2-3 mmol/l-nél jobban a cukrot. A további hét (ha tizes emelkedésnél maradunk) nem ennek a műve, hanem a hiba magunkban keresendő."

"Mint korábban írtam, 2-3 mmol-lal emelhetik-csökkenthetik ezek a hatások, de ezt nem lehet jelntősnek mondani, remélem ebben megegyezik a véleményünk. Simán egy fronttól hatról nem megy fel húszra a vércukra senkinek sem."

Amilyen nagyképű vagyok, saját magamtól idézek. Idézzen be valaki olyan írásomat, ahol nem azt mondtam, amit a fentiekben. Nevezetesen, hogy azt írtam volna, hogy a frontok egyáltalán nem hatnak a vércukorszintre. Soha nem állítottam ilyesmit, csupán azt mertem szerényen megjegyezni, hogy nem akkora ez a hatás, amilyent egyesek tulajdonítanak neki.

De tényleg nem érdemes ezen rágódni.
 

tímeácska

Őstag
Köszönöm Sani a válaszodat! Ez a lépcsős mérés tényleg jónak tűnik! Nos, elhatároztam, hogy a ma reggeli mérés után már csak délben és lefekvéskor fogok cukit mérni... Huhh, már most hallom a kisördögömet a fülemben... :-D Na, majd meglátjuk... :)
 

Beno

Új tag
Tímeácska!

Én is Sanival értek egyet. Szerintem, ha ilyen jók a cukrai, kicsit érdemes menyugodni, mert ilyen stresszben nehezeb az életet is élni. Nem valószínű, hogy a reggeli mérés után kiugrana a cukra. A kismértékű kiugrást pedig nem baj, ha csak néhány órával később (2-3) veszed észre. Nem tudom, mennyire érzi meg a hypokat, de ha észreveszi úgyis szól. Ha pedig az általad mért napi néhány eredményből tapsztalsz romlást, elég akkor agyon böködni szegény kis ujját. Én ezt kicsit fölöslegesnek tartom. Én pent használok, napi 4-5-ször mérek, de gyerekkoromban az orvos kiakadt, mikor ennél többször mértem. Szerinte nincs rá szükség, mert ha (az ébredésit és a lefekvésit nem számoljuk) minden nap eltérő időben mértek, úgyis látod, ha nem stimmel.
de szóljatok, ha szerintetek én vagyok túl laza.
 

tímeácska

Őstag
Köszi Neked is Beno a választ!
Sajnos, Máté soha nem jelezte, ha hypozott... Látni is csak igen ritkán lehetett rajta erre utaló tüneteket, de akkor már 1 körüli cukrai voltak. Talán, ezért is vagyok az átlagnál "aggódóbb"... Stresszként már nem érem meg a helyzetet, mert "beleedződtem". Lehet, furcsán hangzik. Csak tudod, az a fránya kisördög... :-D
Jelentem, reggeli előtt mértem cukit, és ebéd előtt... Azóta nem! :) A mért értékek alapján minden rendben, 4,2 és 4,4 volt a cukra. Semmi hypora utaló jelet nem vélek felfedezni a gyereken, pedig nagyon keresem... :-D:-D:-D Na, szép! Még a végén a napi 4×i cukimérés miatt lesz stresszes az életem... :-D:-D:-D;-) Jujj, úgy megmérném a cukiját! :):):) Valaki mondja már meg a fülemben levő hangnak, hogy hallgasson már el! :-D:-D:-D
 

Sani

Új tag
Szia Tímeácska!

Gratulálok a mért cukrokhoz.Tökéletesek. Csak így tovább.
A kisördögnek meg mond meg, hogyha baj van, akkor bármikor meg tudod mérni, addig meg egy kicsit hagyjon már békén!
Különben én is azért kezdtem el már " betegesen" sokat mérni, mert nem éreztem, ha baj van és ha lement, akkor meglelkiismeretfurdalásom volt, hogy miért vagyok rosszul.( Persze ennek külső hatása is volt...)
Most már kordában tudom tartania késztetésemet,hogy 2 óránként mérjek. Úgyhogy nekem a reggeli, lefekvés előtti biztos, + ha valami nem megszokott történik. ( vagy sokat eszem, vagy sokat mozgom, vagy feszült vagyok - Bár akkor már alapban +20 %-raállítoma bázist.)
De akárhogy is próbálom leszorítani a mérések számát, napi 6-7 szer mérek.+ egyszer éjszaka. Mert , mint már írtuk, mindennek más és más a hatása napszaktól, évszaktól és még sok mástól függően.
 

Sani

Új tag
Kedves Sani!
Nem akartam az előző, nagyobb lélegzetű írásba foglalni, ezért így, külön válaszolok: általában 6-7 óra között vacsorázom.
Tudom, hogy ehhez képest este 10-kor már viszonylag fix eredményt kellene kapnom, de sajnos ez nincs mindig így. Tudom, hogy én vagyok a hibás ezért, igyekszem is tenni valamit ellene. Gondolom érted, mire szeretnék utalni...

Kedves Hypohonder!

Most egy kicsit megnyugodtam, hogy -néha- nem csak én nem tudok ellenállni a késői -talán- nem éppen diétás vacsorának.
Velem is az a baj, hogy elvileg tudom, mit, mennyit, mikor kéne enni ( bár ez pumpásoknál nincsen előre meghatározva ), és mégis előfordul, hogy nem úgy csinálom.
Régen szó sem lehetett bűnözésről. Szigorúan be kellett tartani a diétát időre és mennyiségre egyaránt. Az a mi nagy szerencsénk, hogy a pumpával és persze az új inzulinokkal sokkal könnyebb és szabadabb lett az életünk, és már mi dönthetünk a sorsunkról. Én is szoktam "bűnözni", persze szigorú vcmérésekkel és hát addig kontrolállom magamat, míg normoglikémiás értékeket nem produkálok. Szerencsére nagyon sokszor ( 95 %-ban) eltalálom a megevett Ch mennyiséghez a szükséges bólus adagokat. De szerintem ez az arány sosem lesz 100 %-os, mivel hogy több dolog is hat egyszerre a cukorra.
 

tímeácska

Őstag
Nos, vacsi előtt 4,3 volt, most lefekvésnél 4,5 a cuki. Azt hiszem, holnap is a 4 bökést fogom csinálni, ha minden rendben lesz, megpróbálom a továbbiakban is ezt a formát. Csak, hát, a hangok... Mindíg arra buzdítanak, hogy "mérj, Timi, méééééérj"!!! :-D:-D:-D Pedig teljesen normális vagyok... A hangok is ezt mondják...! :-D:-D:-D
-Jókedvű, kicsitnagyonlököttTímeácska-
 

Sani

Új tag
Tankönyvbe illő értékeket mértek, Tímeácska.
Ha így megy tovább, maradjál tényleg a lehető legkevesebb ( a ti esetekben kb.4-szeri ) mérésnél.
A kisördögöt meg majd a jó eredmények csak meggyőzik, ha már Rád nem hallgat.( Bár tudom, hogy ez a hang belőled szól, tehát amíg ilyen jók a vcértékek, addig ne aggódj semmin, de persze mindig légy résen!:shock:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Én még mindig elképedek, hogy milyen hatalmas pozitív változáson ment át a gyerkőc a pumpa kezelés óta. A cukikat valószínű nem csak megszokásból akarod olyan sokat mérni, hanem, mert olyan hihetetlen számodra is a folyamatos jó eredmény. Lehet, hogy tudat alatt attól tartasz, hogy ha nem mérsz, akkor úgy borulhat fel az egyensúly, hogy te nem is tudsz róla, vagy későn veszed észre.
Azért gondolom így, mert nálam így működik a dolog. Tudod, hogy nekem rapszodikus a jó cukor és rossz cukor időszaki változása, vagyis napokig nem lehet beállítani, aztán napokig pedig "szinte" oda sem kell figyelni, mégis folyamatosan jó cukikat mérek. Na ilyan jó időszakban van nálam az a belső hang, amit te is említesz. Kényszert érzek, hogy mérjek, akkor is, amikor biztos vagyok a jó eredményben. Most is ebben a jó periódusban vagyok, és visszanéztem a vc. mérőkémben, hogy 5 napra visszamenőleg mennyit mértem, és ugyanannyit, mint máskor. Tegnap még többet is mértem, mert ebéd után volt egy kisebb hipom, aztán délután 5 óra körül. Naná, hogy többet mértem, és ilyenkor el is képedek, hogy egy ilyen jó periódusban a somogyi is alig működik. Legalábbis mindkét hipo után 7,5-t és 9,2-t mértem. Hajnali fél 4-kor 9,9, most reggel 8,2. Csak az kár, hogy nálam ugyanígy jön majd a nehezen szabályozható időszak.

Úgyhogy én is ugyanannyit (sokat) mérek a jó curszinteknél. Máté annyira talpraesett, hogy ő úgyis fog szólni, hogy anya, mérjünk cukit. Amikor pedig te érzed szükségét, mérd meg nyugodtan, így szépen fokozatosan az eredmények láttán ritkulni fognak a cuki mérések, és Máté ujjacskája is "pihenhet".

Szép napot mindenkinek: Kata
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Sani, örülök, hogy ezekben a dolgokban IS egyetértünk. Az un. lépcsős vércukorméréssel is hasonlóak a tapasztalataim, mint Neked.

Szép hétvégét Neked és mindenkinek. Legyen jó a cukrotok - ti ne, mert nem érdemes.
 

gedlzs

Új tag
sziasztok!jópár hete vagy inkább hónapja figyelemmel kisérem a fórumot!Ez a frontos téma eléggé elcsépelt már vagy csak én gondolom igy?Szerintem mindenki a maga "bőrén" tapasztalja hogy reagál rá a szervezete és a cukra.Én 10éve vagyok cukorbeteg és november óta pumpás.Avval én is egyetértek hogy a front kihatással van az eredményeimre de nemannyira kicsi odafigyelés és koorigálható.Sok olyan dolog van amire nekünk jobban oda kell figyelni.Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni ,hogy lmegosztják a tapasztalataikat, nekem személyszerint nagyon sokat segitenek.igaz én még tanuló vagyok a pumpa használatában de sok olyan kérdésemre megkapom a választ amit pl.az orvosom sem tud megválaszolni.Mindenkinek jó egészséget és mégjobb eredményeket kivánok!!!
 

Mrobi

Új tag
Sziasztok kedves Fórumozók!
Egy 12 éves kis(nagy)fiú apukája vagyok, aki 2 éve cukros. Az utóbbi időben nagyon sokat olvasgattam ezt a fórumot, volt amikor jókat mosolyogtam, vagy éppen elérzékenyültem egy-egy hozzászoláson, de mindenképpen nagyon sokat tanultam tőletek.
Hamarosan mi is kapunk pumpát kiprobálásra. Medtronikot választotunk.
Amiben a segítségeteket szeretném kérni, hogy milyen falyta szerelékek, és kanülök jöttek be nektek, illetve milyen fajta inzulinokat használtok.
Nagy reményeket fűzünk a pumpához, remélem Patrikom is meg tudja szokni, és sikerül sokkal jobb eredményeket elérni.
 
Oldal tetejére