Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Szia Kuruczbea!
Épp ugyan úgy kell levenni, mint egy ragtapaszt! Ha merőleges a kanül, akkor semmi extra teendőd nincs, mint egyik végénél megfogva lehúzod. Ha 45 fokos, akkor annál az oldalnál húzd a ragacsot, amelyik végén van a szerelék, szóval, ne a tű hegyes vége felől! Ha nagyon ragaszkodik hozzád a tapasz, akkor egy kis sebbenzinnel besegíthetsz neki, hogy elengedjen! :)

H

hypohonder

Vendég
Kedves Kuruczbea, egyszerűen a körmöddel felszeded a tapaszt, és leveszed a testedről. Simán kijön a kanül-cső is, nem kell semmit csinálnod, csak szépen levenni. Végtelenül egyszerű, valószínűleg azért nem mondták külön...

tímeácska

Őstag
Üdv. Kata!
Értem én, amit írsz, nos, épp ezért végül is csak leírom, hogy mik a fejleményeink/változásaink! :)
Mrobi! Mielőtt akár véletlen is félreértés lenne, úgy nagy általánosságban írtam, amit írtam! :)
Egyébként nagyon örülök, hogy a pumpa mellett döntöttetek, sok sikert hozzá, és jó cukikat! :) Ha meg ténylegesen én adtam az utolsó cseppet, annak meg még inkább örülök! Főleg, ha be is jön a kütyü! :) Akkor már volt értelme ide írogatnom! :);-)

Mrobi

Új tag
Timeácska nincs félreértés én örülök, hogy itt megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, véleményeinket, sokan tanulunk belölük.;)
Ugyhogy mindenképpen érdemes ide irogat-nod (-notok).
Reggel megyünk a kórházba. (Kicsit izgulunk)

Szucsa! Ugye én csak a saját szempontjaimat tudom mondani.
A pumpák között lényeges tudásbeli különbség nincs, mi azért választottuk Medtronicot mert ahhoz lehet csatlakoztatni a folyamatos cukormérőt, ami még egyelőre ugyan méregdrága, de nem biztos, hogy 1-2 év múlva nem lesz elérhető árú (estleg támogatással). Viszont úgy halottam a Roche-nak jobb a támogatása, nem az anyagi hanem a "support", meg különböző találkozókat, rendezvényeket szervez.

szucsa

Tag
Kedves MRobi!
Valóban ez egy olyan érv, amit érdemes megfontolni. Köszönöm, erre a lehetőségre így még nem gondoltam.
Egy ideig cicáztam a gondolattal, hogy veszek egy ilyen folyamatos vércukormérőt. Utána megtudtam, hogy mennyibe kerül a használata...

Sani

Új tag
Sziasztok!

Ma érdekes dolog történt velem, amit - úgy érzem, - meg kell osztanom veletek. Ma voltam a dokimnál és fel szerettem volna iratni a fél éves pumpa tartozékaimat receptre ( ami 10 doboz inset és 6 doboz patron). Azt mondta a dokim, hogy januártól az a határozat van érvényben, hogy egyszerre csak 1 havi tartozék-adagot írhat fel. Erre kicsit meglepődtem, de elég humánus az orvosom, így " átbeszéltük" a dolgot. Különben megkérdeztem a Egészségügyi Pénztárnál is, és valóban így van, hogy csak 1 havi adagot írhatnak fel az orvosok egyszerre. Ez mondjuk annak kellemetlen, aki messzebb lakik a szakambullanciától, vagy esetleg nincsen annyiszor lehetősége eljutni az orvosához, ill. a Megyei Egészségügyi Pénztárhoz. ---Még szerencse. hogy hozzá lehet jutni a szerelékhez...bár még nem kaptam meg... :rolleyes:

H

hypohonder

Vendég
Kedves Tímeácska, ne haragudj, de csak most olvastam el, amit a hozzászólók felelősségéről írtál. Teljes mértékben egyetértek Veled, én is azt az álláspontot foglalom el, amit Te. Sajnos nem mindenki van így, mint tudjuk, látjuk, olvassuk. Sokszor leírnak egy-egy véleményt, szubjektív tapasztalatot, s nem számolnak azzal, hogy vannak, akik készpénznek veszik, és utána nem értik, hogy náluk miért nem, vagy miért nem úgy működik. Különösen akkor, ha az a bizonyos tapasztalat nem is az, aminek beállítják.
Most én is leordíthatnám azt a társunkat (épp talán Téged, Tímeácska), aki azt írta, hogy náluk a kiterjesztett bólus nem jön be, mert nálam meg éppen az a nyerő. Illetve mindegyik nyerő, csak nem mindig ugyanazt használom, mert nincs talán két egyforma helyzet sem, csak hasonlóak, amikor el kell dönteni, hogy melyik variációt alkalmazzam. De nem ártana, ha többen is leírnák - igaz, ne csak Spiritesek, elnézést, hogy csak magunkra gondoltam - az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, mások is tanulhatnak belőle!!!

Az inzulinpumpák közötti választásban milyen szempontok lehetnek döntőek? Az biztos, hogy mindegyik jó minőségű, megbízható, ritka az olyan eset, amikor meghibásodnak. Praktikus dolgokat kell számba venni. Pl.: méret, súly, kezelhetőség (használat), adatok átvitele számítógépre, feltöltési mennyiség. Van még néhány szempont, nekem pillanatnyilag ennyi jutott eszembe hirtelen.
Ami a szenzort illeti (amit a Medtronichoz lehet kapcsolni), azt talán el lehet róla mondani, hogy pillanatnyilag nem tökéletes a műszaki megoldás. És ehhez képest nagyon drága. Nyilvánvalónak tartom, hogy amint egy megbízhatóbb, pontosabb és praktikusabb műszaki megoldást találnak, mindegyik gyártó ki fogja hozni a maga műszerét. Most még talán nincs itt az ideje. Talán az sem véletlen, hogy nem kezdődött el ennek a szerkezetnek a tömeggyártása, hiszen akkor olcsóbb is lenne - mondom, én úgy tudom, hogy sok szempontból nem tökéletes még a jelenlegi szenzor.

Kedves Sani, ezek szerint megint változott a rendszer? Én januárban még fél évre elegendő szereléket kaptam meg...

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Tisztelt Kollégák!
(Amennyiben szabad így fogalmazni...)

22 éve vagyok cukorbeteg, most jutottam el odáig, hogy ki fogom próbálni az inzulinpumpát. Megbeszéltem már a találkozót mind a Roche (Accu-chk Spirit pumpa), mind pedig a Medtronic (Paradigm pumpa) képviselőjével.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani, hogy melyik pumpát használja az ember?

Mire lenne érdemes figyelni a választás során? Ahogy néztem a neten, jobbára azonos képességűek a pumpák.

A tanácsokat előre is köszönöm.
szucsa

Ha jól tudom, kevés a medtronicos egyelőre még, főleg az itt fórumozók között, ezért én arról írnék, a többiek többnyire a spiritről fognak. Én fogtam a kezemben mindkét pumpát, végig böngésztem, hogy melyik mit tud, forgattam őket. De nálam egyértelműen döntött az, hogy a medtronicoshoz már létezik és használható a folyamatos vércukormérő, amit ki is próbáltam. Nekem a pumpa, mármint a medronicos sokkal jobban tetszett, egy kicsit kisebb is, tudásra szerintem azonosak lehetnek, megbízhatóságra is. A kanülök is úgy látom, hogy ugyanolyanok, a Roche-nak egyel több féle kanülje van (a teflonos). De ez a vércukormérő nagyon jó dolog. Nem mindig, mert drága, de vannak élethelyzetek, amikor nagyon jól jöhet 1-2 hétre (csak a szenzort kell megvenni ilyenkor, a kis kütyüt kölcsönadja a medtronic).
DE. Nekem sosem tudtak segíteni a pumpatrénerek, azaz A pumpatréner. Ismerem a Roche-os trénereket (nem mindet, kettőt), meg az itt leírtak alapján ott nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, az utána lévő támogatásra, segítségre. Szívem szerint a medtronicos pumpát a Roche tanácsadóihoz vinném :)
Szerintem fontos az, hogy kinek milyen szempontok a lényegesek. Nekem ez a fórum is segítség volt, amikor a pumpatréner nem volt elég jó, nekem ez így megfelelt, nekem a pumpa és a mérő fontosabb volt. De sokaknak nem és ez nagyon is érhető. De talán ezért is jó, hogy lehet választani, hiszen nem vagyunk egyformák, az igényeink sem azok.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Valamit elnéztem, nem láttam, hogy már más is reagált a pumpaválasztásra, ezek szerint nemcsak nekem van (volt...) paradigm pumpám :)

Ami kimaradt, az az, hogy a folyamatos cukormérőt kölcsönadják néhány hétre, akár hónapra a medtronicosok, csak szenzort kell venni, ami kb 1 hétig jó és 10 ezer forint. Nyilván annak éri meg, aki nem kűzd a mindennapokban az anyagiakkal. Akinek van miből fizetni egy ilyet néhány hétre, annak nagyon megéri. Lehet, hogy nem tökéletes még, de még így is hatalmas segítséget nyújt!!! Meg kell tanulni értelmezni a jeleit, a legfontosabb az, hogy 20 perccel ezelőtti értéket mutat, ellenben a lényeg, hogy jelzi, hogy le vagy felfelé megy és a sebességet is (ebből már simán lehet következtetni a jelenlegi vércukromra is és tudom, hogy ha 3.5ről felfelé megy éppen, akkor már nem kell ennem semmit sem, ha 10ről lefelé tart éppen, akkor nem kell korrigálnom). Ilyet sosem fogunk elérni tesztcsíkos mérésekkel. Ezt ki kell próbálni, aki kellően el tudja sajátítani a szenzor sajátosságait (tehát nem azt várja, hogy az adott pillanatbeli cukra jelenjen meg a képernyőn), annak ez hatalmas segítség. És valóban elég 1-2 hét belőle. Ha valami probléma van, változás van, akkor újra lehet 1-2 hetet feltenni, így könnyebb követni a változásokat (új munkahely, költözés, akármi, ami miatt felborulnak a cukrok).

eremit

Új tag
Erről a szerelékes dologról még én sem hallottam... Hypohonder (vagy bárki más), ha esetleg utánanézel ennek, akkor megosztod velünk az információt? Ez azért nem túl parádés dolog...

Sani

Új tag
Kedves Sani, ezek szerint megint változott a rendszer? Én januárban még fél évre elegendő szereléket kaptam meg...

Nem tudom, hogy így van-e, de nekem ezt mondta az orvosom is és az Egészségügyi Pénztár illetékese is.

A kiterjesztett bólusra rátérve nekem az a véleményem ( és én így is használom ), hogyha valami nagy GI értékű táplálékot eszem, vagy olyat, ami lassan szívódik fel ( pl. pizza ), akkor célszerű használni. Olyankor is alkalmazni szoktam , amikor "nassolgatok" Pl. mogyorót,pattogatott kukoricát, stb.

Pumpák közül meg ne felejtsük el, hogy nem csak 2 féle van forgalomban Magyarországon, hiszen az Animas IR 1200-asról is nagyon jó tapasztalatok olvashatók. Nekem nagyon bevállt és amikor számítógépen modellezett más pumpákat interaktívan kipróbáltam, nem nagyon győzőtt meg arról, hogy rosszul döntöttem. Sőt...
Persze minimális funkcionális eltérések is vannak közöttük, így én mindenkinek azt ajánlom, hogy mielőtt választ, ismerkedjen meg mind a 3 fajtával.

szucsa

Tag
Kedves Mindenki!

Ma elkezdtem ismerkedni az Accu-chek Spirit pumpával. Megkaptam pár napra, hogy ismerkedjem vele. Természetesen nincs rám csatlakoztatva. Szigorúan csak nyomogatás-ismerkedés céljából. Elsőre nagyon furcsa volt nekem, hogy milyen erővel kell a gombokat nyomogatni. Azt hiszem hozzászoktam a telefonok gombjaihoz. Még nem tudom, hogy ez a nyomáskeménység jó e vagy rossz.

Életemben először van bennem kanül is. Most mindjárt kettő. Egy 45 fokos, illetve egy merőleges fém. Valószínűleg a fémet nem jó helyre szúrhattam, mert még mindíg érzem a helyét. Nem fáj, csak érzem, mintha folyamatosan enyhe nyomás lenne. A másikat egyáltalán nem érzem.

Szóval a következő napokban "játszom" a pumpával. Amennyiben valakit érdekel, illetve senkit sem untatok vele, tapasztalataimat esetleg megosztanám a fórum olvasóival.

szucsa

Sani

Új tag
Örülünk, ha megosztod a tapasztalataidat, hiszen minden ember másképpen éli meg és hát a jövő pumpa viselőinek sok hasznos információt nyújthatsz.

lizzi

Őstag
Sziasztok!
A szerelékek felírásával kapcsolatban:én tegnap voltam felíratni a recepteket és én most 1 évre kértem ,és a Pharma Marketingnél ajánlották,hogy így is lehet ,vagyis 1 évre!Még nem hívtak telefonon ,hogy mégsem ,akkor remélem ezek szerint lehet!!De ha valamit megtudok mindenképpen meg fogom írni Nektek!

Sani

Új tag
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy Ti hogyan fürödtök? Furán hangzik a kérdés, de mindjárt kifejtem. Én nagyon szeretek a forró vízben lazítani. Csakhogy ilyenkor a cukrom mindig leesik. Volt, hogy 5,2 volt, amikor lekapcsoltam a pumpát magamról, és kb. 15-20 perc múlva fürdés után 2,6 volt. Nektek is ennyire befolyásolja a meleg fürdő? Mert szaunázásnál ez nem jellemző, hogy így hirtelen leesik (pumpa nélkül). Ott inkább, ha nem pótlom a pumpa által adagolt inzulint, akkor felmegy. Nektek mi a tapasztalotok?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
szerelék

Sziasztok!
Én tegnapelőtt, feb. 12-én írattam ki a féléves szereléket, tegnap beszéltem a MEP-nél a hölggyel telefonon, és ő is azt mondta, hogy van lehetőség (a keretengedélyen belül) akár 1 évre elegendő szereléket is felíratni. A forgalmazó cég is azt mondta, hogy lehet választani, fél év, vagy egy év.
Üdv: Kata

Sani

Új tag
Örülök, hogy felétek " nem változtak" a dolgok, és hogy hozzájuthattok akár 1 éves szerelékhez is. Én is nagyon meglepődtem, amikor mondta a dokim, hogy mi a helyzet. De 1 receptre felírta az orvos a fél, ill. az 1 éves szerelék adagot?
Lehet, hogy valalki félre van informálva ( na de nem hagyom magamat:???:)

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy van-e köztünk, vagy ismerőseitek között Animas pumpa használó! Arra lennék kíváncsi, hogy végül is lett-e valami fejlemény a kanül-kalamajka körül, ha igen, mi lett a megoldás?

Sani

Új tag
Átvették a céget más emberek, és nagyom odafigyelve, precízen mindenkinek a felírt és megrendelt adagot küldik ki. Akinek meg régen kevesebbet adtak a régi alkalmazottak - úgy halottam - a botrány után rendezték.
Különben nagyon jó ez a pumpa , az IR 1200-as. Én 1,5 éve használom, és semmi problémám nem volt még vele. Bármi kérdésem volt, az emberük nagyon készségesen válaszolt, segített.( Mert ugye már más van a cégnél, mint amikor én megkaptam és aki nekem bemutatta.)

Vick

Új tag
Sziasztok!

Én meg vagyok elégedve a Medtronic-kal. A kapcsolattartójuk nálunk Szitás Lujza, nagyon segítőkész, a kezdetekben gyakran hívhattam telefonon is. Mindenkire, mindenre emlékszik, pedig az egész országot járja.Szervez összejöveteleket, előadásokat tart nekünk. Naprakészen tájékozottak vagyunk. Ott van rendszeresen a gőri gyermek diab. ambulancia rendezvényein is, ahol nem csak pumpások vannak, tehát nem a pumpa van középpontban, hanem a közös együttlét a lényeg. Pl nyári és téli táborok, mikulás buli, családi nap...
Ajándékokat is szoktak kapni a gyerekek. Most pumpamatricát ill plüssoroszlánt lehet "bónért" beváltani.

A különböző pumpák tudása hasonló. Bár azért én kipróbálnám a 45 perces kiterjesztett bólust. A paradigm pumpáknál csak fél óránkén lehet változtatni az időtartamot, tehát csak 30 perc, 1 óra, 1,5óra , 2 óra stb. elhúzás lehetséges. Míg a Spiritnél lehet 30 perc, 45 perc, 1 ó, ...
Nekünk az 1 óra már sok, így csak a 30 perceset tudom használni. De lehet, hogy a 45 perces jobb lenne. Ezt hiányolom csak a paradaimból, de ez részlet kérdés, amúgy teljesen elégedett vagyok vele.

Oldal tetejére