Insulinpumpa

zsuzsa

Új tag
VíghKata, nekem is így mondták, mindíg megmozgatom a patronban a dugattyút mielőtt teleszívnám. Előfórdúl hogy elfelejtem kivenni a hűtőből az inzulint, akkor a hónom alatt mint a hőmérőt hurcolom egy darabig magammal, feltöltés előtt. Elmondhatom hogy nagy tapasztalatom nincs a bubisodásba, nekünk nem igazán bubisodik, át szoktam nézni alkalomszerűen, ált este mikor levesszük róla, de ritkán kell külön légtelenítenem. Viszont a napokban reggel magasabb cukival ébredtünk, beadás közben a pumpa a nincs beadás riasztást küldta, légtelenítettem, és miután mindent rendben találltam, visszacsatlakoztattam. A beadás megtörtént, a pumpa többé nem riasztott. Azt mondták valószínű hogy bubi miatt nem tudott menni az inzulin, de nem volt szemmel látható bubi, vagy a szerelékben lehetett valahol, de azt is lehet látni. A cukra sajnos utána is magas volt, mert beteg lett, de ezt még akkor nem látszott rajta, és mikor már nem riasztott, inzulint beadta, és a cukra még mindíg magas volt, kanűlt cserélltem, visszamértem, még mindíg nem ment le megfelelően, dr.-nőt hívtam hogy mi van ha elromlott a pumpánk, mit és mennyit kell majd majd adnom amíg a cserekészülék megérkezik stb.. aztán délutánra kiderűlt hogy semmi baja a pumpának, csemetém beteg lett. És persze péntek délután volt.

H

hypohonder

Vendég
A levegősödés kapcsán több megfelelő módszer van arra, hogy elkerüljük a buborék inzulin helyetti beadását. Pl. nem mindegy, hogy milyen helyzetben van a pumpa. Ha pl. "fejjel lefelé", mondjuk nyakba akasztva hordod, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy a levegő bejut az infúziós csőbe. De ha megfigyelitek, akkor láthatjátok azt is, hogy szinte mindegy, hogy milyen helyzetben van a pumpa, a kisebb buborékok megtapadnak a patron oldalán - épp azért is, mert (ahogy Víghkata is írta) a feltöltés előtt végig kell a dugattyút húzni a patronban, mert olyan anyag van benne, ami ebbe a tekintetben is hasznos, talán mert megtapad rajta a buborék...
Így aztán ha pici buborékok vannak benne, azok nem fognak összegyűlni naggyá, ahhoz már valamilyen hiba szükséges részünkről, hogy több levegő kerüljön be.
Valamikor szinte kizárólag nyakban hordtam a pumpát, de jó ideje ez a ritkább. A zsebben, de egyébként a nyakban is érik olyan hőhatások, amelyek a hőtágulási különbségek következtében buborékképződéshez vezetnek. Ebben a tekintetben a probléma ott lehet, hogy az inzulinos fiola és a szérum tágulási együtthatója azonos lehet, ezért nem igazán fordul elő, hogy a fiola buborékos lenne. Ha a penre gondolunk, ott azért van mód az ebből az okból (hőtágulás) a tűn keresztül a levegő beszivárgására, ami célszerű kiküszöbölni. A pumpa patronnak viszont valószínűleg eltérő ez az együtthatója az inzulinétól, ezért olyan patront kellene készíteni, aminél ez az együttható a jelenleginél jobban közelít a széruméhoz - persze a laikus könnyen beszél...
Látjátok, már annak is örülnénk, ha ezzel a gonddal is kevesebb lenne...az élet apró örömei.

Sani

Új tag
Nekem anno a pumpatrénerem arra hívta fel a figyelmemet, hogy - ha lehetséges- , ne hordjam a pumpát úgy, hogy a vezeték felfelé áll, tehát hogy az inzulin felfelé áramoljon, mert ez buborékosodáshoz vezethet.
Én ezt be is tartom, és szerencsére nincsen bajom a bubikkal. Ha nyakban is hordom, ami ritka, akkor is úgy teszem bele a 'tokba', hogy lefelé álljon a pumpa.

tímeácska

Őstag
SzentgyörgyiPál!
Hát, a dec.-jan.-i eloszlás diagrammja nincs meg (azt nem töltöttem le)... Tegnap letöltöttem viszont a mostani adatokat. Fel fogom tenni azokat is, Valamivel szebb az előző, de egyáltalán nem rossz a mostani sem! :) Ennek viszont megvan az eloszlás ábrája is. Egyébként melyik eloszlásra gondoltál? Arra a koordinátásra, vagy a sok kicsi diagrammocskásra, egymás mellett (napi eloszlás)?
Köszi tényleg Mindenkinek a dicséreteket, és igazság szerint egy kicsit (nem is annyira kicsit!!!;-) ) Nektek is köszönhetem, hogy idáig eljutottunk... Mármint, Ti ösztönöztetek, bíztattatok, hogy vágjunk bele a pumpába... Vagyis, inkább megerősítettétek bennem, hogy igen, a pumpa az, ami nekünk kell!!! :) Pussz érte Mindenkinek! :)

tímeácska

Őstag
Nos, itt vannak a legfrissebb adatok! Imádom Őket nézegetni!!! :-D;-) Csak rájuk nézek, és már el sem kell mennem vásárolgatni, hogy a boldogsághormon-szintem rendben legyen! :-D:-D:-D (Csak vicceltem... Na, megyek a boltba... :-D)

Csatolások

• 2008.jan.25.-2008.febr.21..bmp
    31.6 KB · Olvasás: 19
  • 2008.01.25.-2008.02.21. Eloszlás.bmp
    22 KB · Olvasás: 15
  • 2008.01.25.-2008.02.21. Napi eloszlás.bmp
    15.7 KB · Olvasás: 17

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska!
Ha Mollit beveszed a csapatba, akkor én is jelentkeznék. Ígérem nem fogok vödör vizet önteni a szoba szőnyegre tűzoltózsdiként.

Bátorítás mindenkinek kell, de az igazi hős te vagy, mert belevágtál, bíztál magadban és Mátéban.

vighkata

Szia Zsuzsa!
Nagyon tetszett, amit írtál a későn kivett patronról, hogy hogyan melegíted fel. Ezek után le merem írni az én változatomat, ami elég hülyén sült el. Ugyanígy feledékenységből későn vettem ki a patront a hűtőből, és beraktam a melltartómaba, gondolván, hogy ott jó meleg van, és elég lesz kb 10 perc. Aztán tettem-vettem a dolgomat, és bementem a furdőszobába, hogy átvedlek a házi hacukámba. Naná, hogy azt már elfelejtettem, hogy a cicko-mickohoz rejtettem a patront. Melltartó levételnél rendesen landolt az üvegpatron a fürdőszoba kövén, és össze is tört. Kezdhettem előről egy új patron melengetését az két kezem között göngyölgetve.
Hát így jártam.

vighkata

A pumpa viselésénél valóban az a legjobb megoldás, ha a cső, ill az adapter lefelé, vagy legalább oldalra áll. Viszont nem mindegyik hord eszközt lehet úgy felerősíteni, hogy a cső lefelé álljon. Azok a tokok jók, amiket el lehet fordítani. Én egyszer próbáltam ki a nyakba akasztható tokot, nekem nagyon kényelmetlen volt, így én azt nem is hordtam, annak ellenére, hogy sokan meg vannak vele elégedve.
Viszont abban esetben is, amikor a cső lefelé mutat, és már kevés inzulin van a tartályban, akkor a dugattyú óhatatlanul benyomja a bubit a csőbe. Az viszont már a mi felelősségünk, hogy a tájékoztatóban leírtak szerint minden este (vagy nap közben is) átvizsgáljuk-e a csövet. Ott bizony lehet látni a levegőt, persze ezt többször meg kell nézni, mivel a bubi az adapternél nem látszik, de egy-két óra múlva csőben már igen. Egy 60 cm- csőnél egy fél nap is eltelik (gyerekeknél majdnem egy nap), míg a cső elejétől a kanülig jut a bubi. Elképzelhető, hogy egy-egy magasabbnak mért cukor hátterében a buborék okozta inzulin hiány van. Zsuzsa, te nagyon jól leírtad ezt az átvizsgálós dolgot.

Nekem van egy sejtésem, hogy a különböző inzulinok másképp bubisodnak. Legalábbis itt a fórumon úgy látom, hogy van bubisabb és kevésbé bubis "tábor". Ha leírnátok, hogy ki milyen inzulint használ, és hogy mennyire bubisodik, az biztos jó támpont lenne bubi ügyben.

Én Humalogot használok, és nekem eléggé bubisodik. Most megnéztem a patront, és sok kicsi bubi van a falán, és 70 e van hátra.

Sani

Új tag
Sziasztok!
Én Apidrát használok,és nem is volt( persze ha jól állt a patron) a levegővel bajom. Van egy kis tokom, amiben van a + pumpatartozékok és az inzulin, így az már biztos, hogy az nem hideg. Én innen szoktam feltölteni a pumpámat és ha feltöltöttem, akkor meg a tokot töltöm.

vighkata

Szia Sani!
Köszi a gyors választ. A patron biztos mindig jól állt, hiszen neked nem igazán jellemző a bubisodás.
Az nekem egy kisség zavaros, hogy a tokot töltöd. Ez valószínű a pumpák közti különbség. Ha nem túl bonyolult leírni, kérlek tedd meg, hiszen a fórumon a pumpán hezitálóknak ez is lehet fontos info.
Mégegyszer köszi

pumpás

Őstag
Nekem mindig függölegesen áll - a pumpa és soha nincs benne bubi.Csak éjszakára van vizszintesen helyzetben.Én is Humalogot használok.

vighkata

Pumpás!
Soha nincs? Az majdnem fizikai képtelenség, hogy soha, 'eccer sem? Nehogy már neked ne legyen bubis, mindenkinek van bubi, több, kevesebb, de hogy neked semmi? Ezt hogy csinálod?

Vércukormérések diagramjai

Nos, itt vannak a legfrissebb adatok!

Nagyon helyes, hogy feltöltötted a mérések eredményeit, ezek mások számára is tanulságul szolgálhatnak. A dec.21 - jan.17.-i trend diagramról az olvasható le, hogy az anyagcserea háztartás stabil, (egy nap kivétel: jan.15, amikor is egy hipoglicémiás állapot is volt). Ezeket a tényeket megerősítendő kértem, hogy ehhez a periódushoz tartozó Eloszlás diagramot is töltsd fel.
Most három diagramot töltöttél fel jan.25 - febr. 21. közötti adatokkal. Trend diagram: stabil anyagcsere, nincs hipoglicémia. Napi eloszlás: Egy mérés kivételével (15h) a céltartományon belüli, reggel kisé megemelkedett mérések, stabil anyagcsere. Eloszlás: csak az a bizonyos 15. órai mérés van a céltartomány felett, a többi a céltartományban van. Az egész napi kép: (kék diagram) kiválóan stabil anyagcserét bizonyít.
Bizonyára mindenki ezt olvassa ki a diagramokból. Azért részleteztem ennyire az észrevételeimet, hogy aláhuzzam, milyen nagy segítséget jelent egymás adatainak a megismerése. Hasonló diagramokat én a nemrég megnyitott saját blogomban közöltem. A SmartPix csatoló által vércukormérési adataimból készített jelentéseket a http://szentpal.extra.hu/Smartpix/index.htm webcímen lehet megtekinteni.

pumpás

Őstag
Kedves pumpás társaim!A bubira vissztérve,rövid eszmecserét folytattam pár pumpás barátommal de nekiksem bubisodik.Szoval valamit nagyon nem jól csináltok.Tip probáljátok cserénél jobban össze tekerni a dolgokat,a cstlakozóknál lehet valami probléma.Ez értendö Rocheos,Medtronicos pumpára.

M

Sani

Új tag
Szia Sani!
Köszi a gyors választ. A patron biztos mindig jól állt, hiszen neked nem igazán jellemző a bubisodás.
Az nekem egy kisség zavaros, hogy a tokot töltöd. Ez valószínű a pumpák közti különbség. Ha nem túl bonyolult leírni, kérlek tedd meg, hiszen a fórumon a pumpán hezitálóknak ez is lehet fontos info.
Mégegyszer köszi
Azt a tokot töltöm( ez egy kis táska, nesszeszer, ami mindig nálam van, bárhova is megyek, ugyanúgy, mint a cukormérőm), amiben a + pumpatartozékok vannak,:), tehát sosem hideg inzulinnal töltöm fel a patront.

eremit

Új tag
MEgnéztem: most is bubis. Nem volt ennyire, amikor cseréltem, de mivel már eltelt pár nap: van benne bubi. És mindig is volt. És szerintem mindent jól csinálok, és mégis lesz benne...

H

hypohonder

Vendég
Így van, kedves Eremit: nyilvánvalóan nem azért jönnek a buborékok, mert valamit rosszul csinálsz, hanem a kegyetlen fizika törvényszerűségei miatt. Amikor feltöltöm, és behelyezem a patront a pumpába, nekem sincs benne semmiféle buborék, de 1-2 nap után bizony itt is, ott is megtapad a patron falán néhány. De éppen, mivel megtapadnak, nem adódnak össze, s így igazából nem veszélyesek. Aki jó matekból, az kiszámíthatja, hogy milyen mennyiségű folyadék fér el egy fél milliméter átmérőjű buborékban (a gömb térfogatának számítási képlete), s abból az is kikövetkeztethető, hogy ha egy ilyen buborék kerül a csőbe, akkor mennyi inzulin kiesést jelent a szervezet számára. És akkor el lehet gondolkodni, hogy valóban mit okoz egy pici buborék... Minden, és annak az ellenkezője is igaz lehet.

Oldal tetejére