Insulinpumpa

pumpás

Őstag
köszönöm szépen,bíztam benned! bennetek!;) a mostani bázisom a következő:
0-2:0.9
3-5:1
6-7:0.9
7-9:0.8
8-10:0.9
10-14:1.1

14-16:1
16-19:0.9
19-21:0.8
21-24:0.9
15-kor volt 8.8
18.15-kor 19.2 most 160%-on megy,+3E!
Nekem is hasonlóak voltak a beállitások de a dokinő javaslatára csináltam 1 próbát.Semmi értelmét nem látta a 0.1-02 eltéréseket ugyhogy kerekitettünk.Tehát javaslo imétlem JAVASLOM a BÁZIS ÁLLANDÓ 0.9 max 1.0-ra való állitását.

christina

Őstag
Én nem értek a felnőtt beállításához, de nekem nagyon furcsa ez a 2-3 óránkénti sűrű adagolás. Muszáj ilyen sok bázisütemet csinálni? Ráadásul ahogy pumpás is írja nincs az adagok között nagy különbség.

tímeácska

Őstag
Igen, ez nekem is azonnal feltűnt, hogy 1-2 óráig magasabb bázis, aztán visszavesz, majd egy óra múlva ismét ugyan arra a mennyiségre tér vissza... Aztán meg hirtelen még többet adagol, de azt is csak viszonylag rövidebb ideig... Hűűűha! Ez így valóban nem logikus...:rolleyes:
Figyusz, Bogesz! 3-4 napig küldjed el a vércukor eredményeidet, de legalább 2 óránként kellene mérned, bár, a legjobb az lenne, ha óránként tudnál mérni, és NAGYON pontos Ch+bólus adatokat kérek! Legjobb az lenne, ha meg tudnál oldani egy olyan napot, amikor (lehetőség szerint) nem fogyasztasz szénhidrátot... Abból lehet igazán következtetni arra, hogy jó-e a bázis beállítás, avagy sem. Ha nem jó, akkor hol, ugye, ez is lényeges... Vagy azt is meg lehet csinálni, hogy 3-4 napon keresztül kihagysz lépcsőzetesen 1-1 étkezést, pl. első nap a reggelit, (tízórai nincs!), közben sűrűn mérni a cukit, másnap kihagyni az ebédet, (uzsi sincs!), harmad nap pedig a vacsi marad el... Talán már ebből is lehet valamire következtetni. Itt persze az is lényeges, hogy csak GYORSAN felszívódó Ch-t egyen az ember, lehetőség szerint az elfogyasztott ebédke ne befolyásolja már a fél délutánt... :rolleyes:
Hátha valamit ki lehet hozni így is... ;-):)

tímeácska

Őstag
Ja, és még valami... Nem tudom, másoknak mi a tapasztalata, de szerintem a %-os állítás+bólus korrekció nem biztos, hogy "tudatosan" nyomon követhető... Nálunk (Máténál és nálam is) vagy csak egyik, vagy csak másik verzióval lehet a legközelebbi hasonló eseményeket korrektül "lekezelni". Főleg, egy ilyen ide-oda változó bázisnál, mint a Tied, Bogesz... De ha beválik, ahogy írtad, a 160% + 3E, akkor nem is szóltam... :-D;-)

bogesz

Új tag
nekem is hasonlóak voltak a beállitások de a dokinő javaslatára csináltam 1 próbát.semmi értelmét nem látta a 0.1-02 eltéréseket ugyhogy kerekitettünk.tehát javaslo imétlem javaslom a bázis állandó 0.9 max 1.0-ra való állitását.
akkor most egész nap 0.9 és kb.az étkezéseknél emeljem 1-re?

tímeácska

Őstag
Az a gond,ha csak %,akkor nem igen reagál rá!
Ma reggel 8-kor:9.3
most 10-kor:9.5
közben 3.5 e -re 40gr ch!

Igazság szerint, ugye, egy 19 mmol/l-t pl. 0,9 U/H 200%-ra emelésével nem biztos, hogy megfelelően korrigálni lehet... Mert, ugye, az 1 órára beállított 200%-ra emeléssel is "csak" +0,9 U/H-t juttatunk be a szervezetünkbe, és ezt a megemelt bázist is 1 órára elnyújtva adagolja be a pumpa. Tehát, nagyon magas vércukrot nem biztos, hogy megfelelően korrigálni tudunk ezzel a módszerrel! Nekünk azt javasolták, hogy extrém magas vércukornál ne a %-os állítgatással bíbelődjünk, hanem standard bólusban adjuk be a korrekciót. Sőt, javasolni szokták azt is, ha erre a bólus beadásra sem indul meg a vércukor max. 1 órán belül, netán még magasabbra menne, vgyük elő azt a pent, és adjunk be azzal inzulint! Na, az tuti, hogy bent lesz! Közben a pumpa maradhat az emberen! Ezzel jó esélyünk van egy ketoacidózis kialakulásának kivédésére...
A %-os emelést/csökkentést csak "kisebb" vércukor eltérések esetén tudom én pl. megbízhatóan alkalmazni (2-3-4 mmol/l eltérés). Vagy egy testmozgás okozta bázis inzulin szükséglet megváltozásakor vált be nálunk... Vagy éppen most, a várandósságom alatt jött nagyon jól ez a lehetőség, ezáltal rájöttem arra, hogy az eddigi 100% helyett csak 70% a bázis inzulin igényem... Persze, ez még igencsak változni fog, ahogy telik-múlik az idő... :rolleyes::cool::D

tímeácska

Őstag
akkor most egész nap 0.9 és kb.az étkezéseknél emeljem 1-re?

Ha esetlegesen beállítasz egy új bázist, annak teljes mértékben függetlennek kell lennie, hogy Te mikor eszel... Ha fix. 0,9 U/H bázist állítasz be a nap 24 órájára, nem kell emelned az étkezések idejére pl. 0,1-re! Mert, ugye, az étkezésektől függetlenül kell a (jól) beállított bázis inzulinnak biztosítania egy állandó, stabil vércukor szintet! A bólusoknak pedig ezt az egyenletességet kell megtartaniuk, ezért kell pontosan tudni, hogy az elfogyasztott Ch+glikémiás index alapján mennyi "étkezési" inzulinra is van szükségünk!
Példa: csak az étkezések idejére emeled meg a bázisodat nem sok, csak 0,1 E-gel, + beadod a "megszokott" bólus inzulint. Így mondjuk a vércukrod elfogadható értékeket mutat. De mi van akkor, ha valamilyen okból elmarad, vagy 1-2 órát késik az étkezésed? Ha valakinek igen nagy az inzulin érzékenysége, annak már ez a 0,1 E bázis emelés miatt adagolt inzulin "többlet" hypot okozhat... Esetlegesen belekeveredhet az ember egy Somogyi-effektusba... Had ne folytassam... :wink:
Tehát, a bázis inzulin beállításának függetlennek kell lennie az étkezések időpontjától!!!

poe

Őstag
Szia Bogesz!

Látod, ezekből az a datokból már ki lehet indulni. ;)
Egyezik a véleményem a többiekével, sok és feleslegesen hullámzó bázisütemed van, ez így biztosan nem jó. Én azt csinálnám, hogy beállítanék egész napra 0.9 -et (esetleg hajnalra 0,2-el többet) és gyakori méréssel finomítanék rajta. De a legjobb az lenne, ha feltetetnél egy 24 órás szenzort. Ha nem lesz szenzor, akkor muszáj sűrűn mérni és feljegyezni az adatokat...
A bázis inzulinnak amúgy az a feladata, hogy kielégítse az alap inzulinszükségletet, azaz a szokott életviteled mellett, ha nem ennél egész nap, akkor is normál tartományban tartsa a vc-d. Ezért nem szabad a bázisütemeket az étkezésekhez kötni, hisz így elveszne a pumpa által biztosított egyik legnagyobb szabadság, hogy akkor eszünk, amikor akarunk.

Egyébiránt gratulálok, jó úton vagy, már "csak" végig kell csinálni!
Ja és ne légy türelmetlen, ha állítasz a bázison várj legalább 3 napot és azok eredményei alapján nyúlj csak újra hozzá. :D

tímeácska

Őstag
Na, látod Bogesz, mennyien állunk melletted?! Tessék magadat elhatározni (bár, ezt már megtetted, én tudom!;-)), hogy ha kell, fogat összeszorítva, de végig csinálod ezt az 1-2 hetet. Ennyi idő alatt már lehet következtetéseket levonni. Megbízható következtetéseket! ;-) Sok kitartást! Csak ügyesen! :)

poe

Őstag
Ja, és még valami... Nem tudom, másoknak mi a tapasztalata, de szerintem a %-os állítás+bólus korrekció nem biztos, hogy "tudatosan" nyomon követhető... Nálunk (Máténál és nálam is) vagy csak egyik, vagy csak másik verzióval lehet a legközelebbi hasonló eseményeket korrektül "lekezelni". Főleg, egy ilyen ide-oda változó bázisnál, mint a Tied, Bogesz... De ha beválik, ahogy írtad, a 160% + 3E, akkor nem is szóltam... :-D;-)
Én sem szeretem a százalékost, nagyon magas értékre általában kombinált bólussal korrigálok, max 1,5-2,0 egységet gyorsban adva, a többit szögletesben és két óra múlva mérek... Ja és célértéknek mindig 7-8 körüli vc-t választok, hogy ha túlkorrigálnám se feltétlen csússzak át hipóba.... ;)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egy hete volt a diabon nálunk egy kis pumpás összejövetel, és ott szó esett a bázis titrálásáról.
A doki is azt javasolta, hogy legalább 1 nap CH mentes diétát kell tartani, és óránkénti cukormérés szükséges ahhoz, hogy egy tendenciát lássunk.
Ha valaki nem bírja az egy nap CH mentes diétát, akkor elegendő a fél nap is, mondjuk a délelőtt, de kell egy délutánit is csinálni. Viszont ez a két nap nem követheti egymást, legalább 2 nap kell a két "kísérleti" nap között. Erre azért van szükség, mert a szervezet, ha nem is érezzük, vagy vesszük észre, megsínyli a táplálék megvonást, és idő kell, hogy visszaegyensúlyozza magát.

Csigu, írtad a lépcsőzetes CH mentességet. Ezek szerint az nem túl jó megoldás, bár igaz, hogy még a dokik is tanulják a pumpázást, ill a pumpa adta titrálás legjobb kivitelezhetőségét.

Anno, amikor én voltam a kórházban CH mentes diétán, akkor ugyanúgy egyenletesre vettük a bázist, mert ebből lehet látni, hogy hol van szükség emelésre, és hol csökkentésre.

Még egy fontos adalék. Ha a CH mentes időszak alatt szükség van korrekcióra, mindegy hogy az bólus inzulin, vagy CH fogyasztása, akkor az eredmény nem értékelhető biztonsággal, a kísérletet meg kell ismételni 2-3 nap múlva. Hiszen a bólussal, vagy CH fogyasztással befolyásoljuk az elkövetkezendő 5-6 óra eredményét, ami félre vezető lenne a titrálásban.

CH mentes diétát tartani egyébként egy aránylag "csendes" időszakot követően szabad csak elkezdeni, vagyis ne előzze meg 3-20 mmol/l közötti ingadozás, korrekcióval megtűzdelve.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
köszönöm szépen,bíztam benned! bennetek!;) a
15-kor volt 8.8
18.15-kor 19.2 most 160%-on megy,+3E!

20.10-kor 11.2,valami alakul!
Ez egy tipikus hullámvasút, és nekem az a véleményem, hogy itt túl sok volt a korrekció, még akkor is, ha nem lett belőle hipo.

Este 19-es cuki, korrekcióra 2 óra múlva közel 8 mmol/l-es csökkenés nagyon drasztikus, főleg, hogy az ultragyors inzulin kb. 3 órát dolgozik a szervezetben. Magas cukorszint estében a szervezet is megtesz mindent, hogy a cukorszintet csökkentse beadott inzulintól függetlenül. A két hatás összeadódik, és míg az inzulin hatását jól ki lehet számolni, a szervezet reakcióját nem lehet, esetleg csak jól megbecsülni.

Mondhatnám azt is, hogy a "tudomány" mellett tudom mit beszélek, mivel én híres hullámvasutas és túlkorrigálós voltam. Remélem, hogy tényleg már csak voltam, de a sok korrekció miatt alig volt normális napom. Így azok az étkezések és hozzájuk tartozó mérések is felborultak, amik egyébként biztosan jók lettek volna.
Rengeteget kísérletezgettem, és bizton állíthatom, hogy csak a lassú cukorszint normalizálás hozhatja meg az eredményt. Az sem baj, ha a 20-as cukorszintből a következő étkezésre még csak 14-15-ös lesz, majd a még következőre rendbejön.
Ahogy többen is írtátok, a türelmes munkától várható eredmény. Ez nem fél nap, és talán nem is egy-két nap, hiszen a szervezet igényeit próbáljuk meg "kitalálni", és elejét venni a kilengéseknek.

bogesz

Új tag
Köszi szépen aranyosak vagytok!!!
12:4.4 erre 3e -35 gr ch
13.30:4.5
15.15:5.4,most akkor a következőket teszem:
24 órára 0.9-re állítom,holnap nem eszem!
Remélem kibírom!!!!!!!!!!

poe

Őstag
Köszi szépen aranyosak vagytok!!!
12:4.4 erre 3e -35 gr ch
13.30:4.5
15.15:5.4,most akkor a következőket teszem:
24 órára 0.9-re állítom,holnap nem eszem!
Remélem kibírom!!!!!!!!!!

A nemevést én pl úgy oldottam meg, hogy ch-t nem ettem (pontosabban 5g alatt maradt az étkezés ch tartalma).
Zöldsaláta, sonka, főtt tojás, kevés sajt azért lecsúszott. (Épp húsvét után volt...:p)

tímeácska

Őstag
A nemevést én pl úgy oldottam meg, hogy ch-t nem ettem (pontosabban 5g alatt maradt az étkezés ch tartalma).
Zöldsaláta, sonka, főtt tojás, kevés sajt azért lecsúszott. (Épp húsvét után volt...:p)

Hát, igen... Időzíteni is tudni kell... :rolleyes: De azért Bogesz, szerintem ne várj húsvétig... :rolleyes::D Vagy, esetleg húsvétkor lekontrollálhatod majd a közeljövőben jól beállított bázisodat... :D:D

Oldal tetejére