Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A kanülök cseréjénél a 2 nap alatt ugyan kívülről nem látszik a szöveti gyulladás, de attól az még ott van kis mértékben. Még akkor is, ha a kanül bőrbarát orvosi teflonból van. A szervezet számára az akkor is egy idegen anyag, amit az immunrendszer megpróbál eltávolítani. Mivel nem tudja "kilökni" ezért a fehérvérsejtek által megpróbálja "körbekeríteni", vagyis egy kis gyulladt terültet hoz létre. Na ez a kis gyulladás ami gátolja a felszívódást.

Azt el kell ismerni, hogy a 2 naponkénti csere lenne az optimális, azonban piszik módon a felnőtt diabosok esetében darabra pontosan kiszámolják a 3 naponkénti cserével számolva a féléves mennyiséget, és hiába ír fel a dokim többet, az OEP lehúzza. Volt már ilyen, hogy ki lett írva a 100 db, és csak a 60 db-ot engedélyezte. Tehát így hiába a biztonságos 2 naponkénti csere ajánlás.

tímeácska

Őstag
A kanülök cseréjénél a 2 nap alatt ugyan kívülről nem látszik a szöveti gyulladás, de attól az még ott van kis mértékben. Még akkor is, ha a kanül bőrbarát orvosi teflonból van. A szervezet számára az akkor is egy idegen anyag, amit az immunrendszer megpróbál eltávolítani. Mivel nem tudja "kilökni" ezért a fehérvérsejtek által megpróbálja "körbekeríteni", vagyis egy kis gyulladt terültet hoz létre. Na ez a kis gyulladás ami gátolja a felszívódást.

Azt el kell ismerni, hogy a 2 naponkénti csere lenne az optimális, azonban piszik módon a felnőtt diabosok esetében darabra pontosan kiszámolják a 3 naponkénti cserével számolva a féléves mennyiséget, és hiába ír fel a dokim többet, az OEP lehúzza. Volt már ilyen, hogy ki lett írva a 100 db, és csak a 60 db-ot engedélyezte. Tehát így hiába a biztonságos 2 naponkénti csere ajánlás.

Teki! A kétnaponkénti kanülcsere háttere gyermekek esetében biztosítval vagyon, ugyanis, 100 db/6 hó mennyiség írható fel! És az OEP is a 100 db-os mennyiséget engedélyezte! Ezért is írtam azt, hogy gyermek pumpás találkozón hangzott el a 2 naponkénti csere ajánlás...

tímeácska

Őstag

Ezt éppen úgy kell elképzelni, mint amikor szálka megy az ember ujjába, és a szervezet, ha nem sikerült kibányásznunk valahogy, "egyszerűen" megpróbálja kidolgozni, kilökni magából... Na, a kanült is megpróbálja kitessékelni magából, hiszen az testidegen anyag, és úgy gondolja, nem kell az oda... Csak az a fránya ragacs benntartja... :cool: Így a fehérvérsejteket hívja segítségül... :cool::rolleyes::grin:

vighkata

Teki! A kétnaponkénti kanülcsere háttere gyermekek esetében biztosítval vagyon, ugyanis, 100 db/6 hó mennyiség írható fel! És az OEP is a 100 db-os mennyiséget engedélyezte! Ezért is írtam azt, hogy gyermek pumpás találkozón hangzott el a 2 naponkénti csere ajánlás...
Igen, tudom, hogy a gyerkőcök megkapják a 100 db-ot, sóvárgok is rendesen.

Itt úgyis az a lényeg, hogy egy ilyen rendezvényen elmondják, hogy mi miért van, mint pl. a 2 naponkénti csere szükségessége.
Én egyébként szerencsés vagyok, mert nagyon jól viselem a 3-4 naponkénti cserét, de nem minden felnőtt van így (mint pl. a te pockód).

tímeácska

Őstag
Hű, de klasszul írtad le. Emlékszel? Nálam volt az, hogy egy nagyobb fizikai aktivitásnál 2-3 óra múlva kúszott felfelé a cuki, de elég meredeken. És hiába volt akkor is (bár kevésbé ilyen részletes) magyarázat rá, nem találtunk itt a fórumon sem senkit, aki úgy reagált volna, mint én.

De ahogy leírtad, tökéletesen helytálló, mert nálam is inkább az erőteljes munka után kúszik fölfelé, a lajtosabb mozgás inkább még leviszi (vagyis a pumpát 60-80%-on kell járatni), hiszen az izom a regeneráció során is vesz fel többlet CH-t.

Pont Rád gondoltam... Te voltál a beszélgetésünk témáját képező alany... :-D:rolleyes::cool:

tímeácska

Őstag
Igen, tudom, hogy a gyerkőcök megkapják a 100 db-ot, sóvárgok is rendesen.

Itt úgyis az a lényeg, hogy egy ilyen rendezvényen elmondják, hogy mi miért van, mint pl. a 2 naponkénti csere szükségessége.
Én egyébként szerencsés vagyok, mert nagyon jól viselem a 3-4 naponkénti cserét, de nem minden felnőtt van így (mint pl. a te pockód).

Hát, igen... Az én bőröm elég nehézkesen viseli a 2 naponkénti cserét is... Mátémé pedig olyan, mintha semmi sem lett volna ott 2 napig... Csak egy kis apró pötyike jelzi, hogy hol is volt a kanül bebökve...

vighkata

Hát, igen... Az én bőröm elég nehézkesen viseli a 2 naponkénti cserét is... Mátémé pedig olyan, mintha semmi sem lett volna ott 2 napig... Csak egy kis apró pötyike jelzi, hogy hol is volt a kanül bebökve...
Kis pötyikék vannak nekem is, és nagy néha egy kisebb dudor is figyelmeztet, hogy azt a területet jobban kerüljem. A mélyebben lévő göböket, mert azért nekem is vannak, azokat kitapintom úgy, hogy jobban benyomom a zujjamat.

tímeácska

Őstag
Mátémnak 1 régebbi ilyen göböcskéje van, pontosan meg tudja mutatni, így, ha valamiért egyedül kell kicserélnie a kanült, így tudja, hogy mire, melyik területre kell odafigyelnie, és elkerülnie. És, ugye, van egy kisebb műtéti hege, ami igen csúnyán, mélyen beszűrődött. Na, azt is tudja, mekkora nagy ívben kell elkerülnie a kanüllel... :) És nagyon ügyesen, éppen az ellenkező oldalra böki a kanült, mint ahol előzőleg volt. Sőt, arra is figyel már, ha köldök szintjénél lejjebb volt, akkor a másik oldalon a köldök szintje fölé böki. Így, egy hely tuti biztosan nincs még véletlen sem használva legalább 4×2 napig! :)

poe

Őstag
Ezekből a kémiai folyamatokból meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy egyeseknél, akiknék egy erősebb testmozgás után vércukoremelkedés figyelhető meg, és eddig egy esetleges rejtett hypo következtében Somogyi-effektusra gyanakodtak, "egyszerűen" "csak" jól működik az oxigénmentes környezetben végbemenő glikolízisük, aminek következtében "megtelt" a májraktáruk, és nem vércukorleesés következtében fellépő hormonális-ellenreakció játszódik le a szervezetükben! :)
Ez így van, bár én ezt a biokémiai folyamatot nem látom át teljesen.... Inkább csak megpróbálom kiküszöbölni. :p
Nyáron beszélgettem erről egy dokival és ő azt mondta, hogy ha teljesen korrekt akar lenni az ember, akkor az intenzív testmozgás után inzulint ad és eszik, hogy feltöltődjön a CH "raktár". Én ezt előtte is sokszor így csináltam (vacsora előtt sportoltam), csak nem tudatosan. Mostanában viszont rendszerint vacsora után van a mozgás (ilyenkor még hat a bolus is!), amihez az a metódus vált be, hogy mozgás időtartamára százalékosan csökkentem a bázist + iszom közben a narancslét, ezzel nekem az edzés végére rendszerint sikerül 5-6 körüli értéken lenni a vc-nek. Utána 20 perccel, fél órával viszont eszek még 15-20 g CH-t, úgy hogy adok be inzulint, ezzel kivédhető, hogy felvágódjon a cukrom.
Ja, az edzés igen intenzív... :rolleyes:

vighkata

Poe, én emlékszem régebben írtad, talán a reggeli bicajozás kapcsán, hogy neked is felfelé meg a cukid erősebb kondi után. Asszem tényleg te voltál az egyetlen, aki rajtam kívül erről tudott beszámolni.

poe

Őstag
Poe, én emlékszem régebben írtad, talán a reggeli bicajozás kapcsán, hogy neked is felfelé meg a cukid erősebb kondi után. Asszem tényleg te voltál az egyetlen, aki rajtam kívül erről tudott beszámolni.
De, én voltam. Annak már vége mondjuk, más időrendben dolgozom, idén jóval kevesebbet és ritkábban bringáztam... :(
De van kevésbé időigényes, új "szerelem", úgy hívják kettlebell. :rolleyes:

vighkata

Off
Egy sport és egy sportszer neve is. Lassan három hónapja csináljuk a barátnőmmel együtt.
http://www.kettlebell.hu/index.php?page=kb/azeszkoz
On
Hát ez jó, én is okosabb lettem most egy füles ágyúgolyóval. :rolleyes:

Én azonban megkérdezném, hogy milyen súlyokkal edzetek? Van-e valami olyan sajátos technikája, amit ezen az edzésen kellett elsajátítanotok? Mert gondolom nem mindegy, hogy hogy emelgetitek, lóbáljátok a golyókat.

vighkata

Ezt a szénhidrát átalakulást nevezzük glikolízisnek (ez a kifejezés biztosan sokunknak ismerős, már sokszor találkozhattunk vele itt a fórumon is!).
Ezek a folyamatok viszont megfordíthatók! Vagyis, tejsavból képződhet cukorfoszfát illetve glikogén! A szervezet termel ilyen módon, (vagyis az izom), ilyen nagy mennyiségű glikogént az izommunkát követő pihenés időszakában, de erős izommunka során a tejsav mennyisége már túl nagy ahhoz, hogy valamennyit felhasználja, így a tejsav nagy része a májban kerül feldolgozásra, és raktározásra is!
:)
Na ezt a teoriát produkáltam tegnap ismét.

Kimentünk a koripályára csúszkálni egy keveset. Pumpa 90%-ra levéve, egy alkalommal mért cuki 4,9 volt. Hazaérve a cuki 5,8 mmol/l, megettem 2 db mandarint, de nem adtam inzulint. A pumpa már 100 %-on ment.
Őszintén szólva, 2 óra jégkorizást nem gondoltam megerőltető fizikai aktivitásnak, de úgy tűnik mégis az volt. Bár engem nem "figyelmeztet" izomláz az oxigén mentes izommunkára, mivel sosem érzek izomlázat. A meglepetés délután ért, amikor 16,5-öt mértem. (A 2 pici mandarin nem viheti föl 16-ig a cukit, főleg, ha arra számítok, hogy az ugra-bugra után még lefelé menne a cuki.)
Bár a történethez hozzátartozik, hogy kanül csere ideje is esedékes volt, tehát lehet, hogy a cuki elszállásába ez is közrejátszott, de tény, hogy elszállt a cukim. Szóval a 16,5-ös cukinál kanülcsere, és beadtam 2 E inzulint. 1 E a kanül feltöltése, és 1 E számolva korrekciónak. Vacsi előtt és után cuki rendben volt, este lefekvéskor egy gyenge hipo (3,0 mmol/l), a hajnali ébredéskor meg ismét 16-os cuki.
Szóval produkáltam a régi hullámvasutat, amibe most biztosan "beleszólt" a korizás, és talán a régi kanül miatti nem megfelelő felszívódás, és esetleg a somogyi.

poe

Őstag
Kata!

Én nem nagyon hiszem, hogy a korizás ebben nagy szerepet játszott (feltéve persze, hogy nem gyorskorcsolyázóst és/vagy jégtácos -egymásemelgetőst játszottatok... :p )A laza csúszkálás azért erősen aerob sport szerintem. A kanülcsere nekem gyanúsabb. Egyébként én is megfigyeltem, hogy a harmadik napra mindig "elszállok". Legközelebb nem fogom megvárni, hanem nyomom fel 120%-ra...

vighkata

Kata!

Én nem nagyon hiszem, hogy a korizás ebben nagy szerepet játszott (feltéve persze, hogy nem gyorskorcsolyázóst és/vagy jégtácos -egymásemelgetőst játszottatok... :p )A laza csúszkálás azért erősen aerob sport szerintem. A kanülcsere nekem gyanúsabb. Egyébként én is megfigyeltem, hogy a harmadik napra mindig "elszállok". Legközelebb nem fogom megvárni, hanem nyomom fel 120%-ra...
Hát ez inkább csak a laza csúszkálás volt, már amennyire én az ilyet lazán szoktam lejteni. Emelgetés, gyorskori nem volt, de tény, hogy egy-két pihizős kiülés mellett a csúszkálás elég pörgős volt.

Utólag én is inkább gyanítom a kanült, mert 16-os cukira 1 E korrekció levágta 3,0-ig a cukit. Kanül csere után ugye már nem csak a korrekció hat, hanem a bázis is akadálytalanul pötyög. Gondolom, amikor a felszívódás már nem tökéletes, akkor a bólusok talán jól bemennek a nyomástól, de a bázis az olyan pici adag, hogy az képes a szöveti szaporulatban "elakadni". Az is lehet, hogy sokszor a kanül csere időpontjában a cuki elszállása jellemzően a bázis "kimaradása" az oka.

Tény, hogy itt most összejött minden.

Oldal tetejére